- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Aktív témák
-
-
rybank
senior tag
válasz
pc-user #41399 üzenetére
Bizony a válasz a Chromium. A 11.10-es Lubuntu-ban már alapból ez települ! Sebességből 5-ös, valami teszten is olvastam, hogy a net a Lubi-n a leggyorsabb az összes lightweight distró között.
Más: Az LXDE azért nem tökéletes: Sok program függősége komoly tárterületet eszik. Települ az Audacious, miközben a Gnome Media Player ki tudja váltani. Tudnának még ott faragni a csomag számon! Mondjuk saját LXDE-s programokkal. Volt még pár dolog, most több nem jut eszembe! Sok még a Gnome és XFCE4 függőség is! (Pl.: xfburn)
Persze ez csak a tárterület, ezek mellett a legvékonyabb és leggyorsabb programokat kaptuk összeválogatva. Ezért külön köszönet! -
Nagytalp
senior tag
válasz
pc-user #38229 üzenetére
A router admin felületén tudsz beállítani mindent amire szükséged van.
Ha összedugtál mindent akkor vagy rákeresel a routered típusára vagy kiadod az ifconfig parancsot. Ahol az inet address lesz a routerhez vezető ip cím ami valami ilyesmi lesz: 192.168.0.100 de persze ez lehet más is. A lényeg az, hogy az ip tartomány alján van a "router" ez pl. 192.168.0.1 lesz, persze ez csak példa.
A routerben a pppoe kapcsolatoknál kitöltöd az űrlapot. Majd amikor elmented a beállításokat akkor terminálból kiadod a dhclient parancsot. Ha mindent jól csináltál akkor örök élet és két napig működni fog a neted!
-
törölt tag
válasz
pc-user #29034 üzenetére
a mount előtt az
fdisk -l
paranccsal tudod megnézni, melyik lemezt és partíciót jelenti az sdXN
biztos, ami biztos. de ha bual-bootban vagy, akkor még egy
find /boot/grub/stage1
sem árt.pofás kis leírás:
http://hogyan.org/grub-helyreallitasa-windows-telepites-utanvagy grub2:
http://ubuntu.hu/node/13596#12 -
válasz
pc-user #29034 üzenetére
A GRUB-ot? Nem, dehogyis.
Indíts el egy Live rendszert, majd terminálba pötyögd be az alábbiakat:sudo su
mount /dev/sdXN /mnt
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdXAhol az sdXN az a partíció, ahová telepítetted az Ubuntut, az sdX meg az az eszköz, amelyen a partíciók találhatóak (így telepítődik az MBR-be a GRUB).
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
pc-user #22715 üzenetére
Lehet úgy is csinálni, hogy az Ubuntunál a felesleges dolgokat leállítod. Nekem így egész szép eredményt sikerült elérni - igaz lxde és fedora - de valami 80 mega ramra bootol és elég gyors.
Viszont érdemes az alkalmazásokat is úgy megválasztani, hogy kevés erőforrást igényeljenek. Én pl azon a gépen xpdf-el nézek pdf doksikat.
-
ntomka
nagyúr
válasz
pc-user #22648 üzenetére
Sokkal gyorsabb rendszert lehet összehozni, mint a desktop cd-ből. Azt teszel fel, ami jól esik, csak telepítésnél a konzolos telepítést kell választani, utána meg rajtad múlik az egész. Én így építettem fel a rendszerem, és fel nem raknám a desktop változatot, annyi felesleges kacat van benne. A boot időm is kb 1/4-e.
-
Tomi7887
aktív tag
válasz
pc-user #22648 üzenetére
Sziasztok, köszi a korábbi véleményeket, azt hiszem kezd lassan összeállni a dolog, végül gparted-del megoldottam..
abban tudtok segíteni, hogy a bin kiterjesztésű fájlokat hogyan lehet telepíteni? próbáltam az alap futtatási módok (./ vagy cxmod) de nem akart lefutni..
a fájlnevében az i586 mit jelenthet- kompatibilis az ubuntuval?
nagyon köszi a segítséget előre is!
-
v.attis
őstag
válasz
pc-user #18992 üzenetére
Lejött a korábbi is, meg most a 9.10-es is, de most megszakadt a telepítés mert nem tudott beszerezni néhány fájlt. Majd holnap megpróbálom a gépet kábelen kötni a routerre és nem wifin. Lehet az kavart be.
http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/9.10/release/
itt alul van a lista. Pl nekem az i386.iso végű kellett egy hagyományos 32 bites géphez.
-
válasz
pc-user #16287 üzenetére
Nekem onnan telepítve + repók megadva majdnem, h tökéletes. A DivX webplayer-es cuccokkal kell kicsit küzdeni
Hunter2: kimenet:
konzolba:./configure
ami itt lefut az a kimenet
Ebből kellene azt a rész idemásolni ahol megáll/hibát ír
szerk: a build-essential csomag mindenkép kellene
-
válasz
pc-user #16284 üzenetére
Nem tudom mennyit számit, de friss telepítésen első dolgom az ubunt tweak felrakása. Abban szépen beállítgatom a 3. féltől származó repókat (benne van az Opera is), szépen frissít egyet, utána (még mindig au UTben) telepítem a progikat (innen van az Opera is). Ezekután már (majdnem) mindent visz
-
Hunter2
addikt
válasz
pc-user #16280 üzenetére
rákerestem a témára , úgytűnik hogy elég régi keletű a téma. Jóval régebbi verzióknál is jelentkeziok a dolog.Megpróbáltam az opera plugins mappába bemásolni az FF mappájából a flash plugineket de semmi haszna nem volt.
A GRUB szerkesztést sikerült megoldani kgrubeditor-ral, most csak egy másik vinyón lévő Vista 64-et kellene beraknom a GRUB bootsorrendjébe.
Aza baj hogy nemtudom megállapítani hoghy a /dev/sdb1/ az (hd?,?) mert csak ilyeneket enged beírni. -
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16084 üzenetére
pc-user & rtom
Nem-nem
,nem úgy értettem
amit írtok az megvan.
Úgy értettem volna: azt hogyan csinálja, hogy miközben telepíti a rendszert , el tudja menteni a printscreen-eket,hogy a későbbi írásához ,majd fel tudja használni azokat ?
(#16097) Major Major Óóó az jó hír, akkor előbb ezt a zenwalk-ot nézem meg, remélem az én gépem is szeretni fogja.
-
rtom
senior tag
válasz
pc-user #16084 üzenetére
Sztem PrintScreen billentyűre is megteszi ugyanezt.
zodo: .iso-t is biztosan lehet készíteni, de én inkább ezt az eljárást részesítem előnyben, ha van netkapcsolat, így biztosan a legfrissebb csomagokat kapja az ember.
qwertly: kézzel terminálból megpróbálhatnád a csatlakozást a netre, hogy tudj telepíteni. Lásd man ifconfig, ifup, iwconfig parancsok.
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16070 üzenetére
Én bátor voltam és kipróbáltam , de nem kellet volna ,tudatlan létemre. De legalább ebből is tanultam valamit => .deb csomagok, fontos részei a rendszernek.
Gondolom olastad a mostani hasfájásomat:
keresek egy pehely könnyű ,grafikus felületű ,magyarul is értő rendszert.
Nincs rá ötleted ?(#16071) rtom Köszi.
Meg akartam kérdezni ,de közben már megtaláltam,hogy tud magyarul
Asszem a hegesztés nem az én világom.Szerk: "Bár az LXDE is openbox alapú, meg ez is, de talán kevesebb cucc fut a háttérben"
Ezt most nem is értem, nekem nem az ubuntu 9.04 fut a gépemen egy Lxde nevű ablakkezelővel ? Mintha lenne egy xp-m, vista kinézettel ?
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16011 üzenetére
Megtörtént a tisztitás. Terminálba beírtam a 3 parancsot:
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get cleanMindösszesen 2 csomag került törlésre = +74 mb szabad hely
Továbbá ,használatba vettem a "Lomtalanítás" alkalmazást amiben 3 csomagot ajánlott fel, köztük az Opera.deb csomagot is.
Ezek a .deb csomagok nem az install fájlokat tartalmazó csomagok ?
(,mert ezzel egyídőben eltűnt az Operám és tehettem újra )LXDE
Megtaláltam a panel(ek) , megjelenítés testreszabhatóságára vonatkozó beállításokat ,sikerült is valamennyire a szám ízze szerint.
Kitettem a panelra a "Könyvtár menü" indító ikont és meglepödtem ,mert ezen az ikonon történő jobb vagy ball egérgombos megnyitás az nagyon penge.
Az indító ikonok képét le lehet valahogy cserélni ?Viszont szeretném letörölni vagy eltüntetni az asztalra kirakott "Dokumentumaim" mappát,de nincs rá lehetőség jobb klick menüben.
Hogyan tudnám még is eltüntetni ?Szerk: Miért kell ide folyton ,bejelentkeznem
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16011 üzenetére
Köszönöm. A tisztitás-t ,holnap megejtem.
(#16018) No-kia Itt,pedig a lerás hozzá.
-
Major Major
senior tag
válasz
pc-user #14196 üzenetére
attól tartok nem
[I]Q: How can I recover (undelete) deleted files from my ext3 partition?
A: Actually, you can't! This is what one of the developers, Andreas Dilger, said about it:
In order to ensure that ext3 can safely resume an unlink after a crash, it actually zeros out the block pointers in the inode, whereas ext2 just marks these blocks as unused in the block bitmaps and marks the inode as "deleted" and leaves the block pointers alone.
Your only hope is to "grep" for parts of your files that have been deleted and hope for the best.[/I]
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #13873 üzenetére
Örülők ,hogy sikerült ,feltenned az operát.
Én is mindig úgy telepítem ahogy Noddy javasolta. ( rendszer telepítése útán az első dolgom ,firefox-al rákeresek ,debi felrakja ,tálcára ki a gyorsínditó és kész )A grub menü szerkeztését én nem vágom,ezért javasoltam az én verzíómat.
Vagy van egy másik megoldás, linux alatt grafikus felületen, progi neve: QGRUBEditor ,amivel szintén be lehet álítani ,hogy melyik rendszer legyen az alapértelmezett ,stb. -
Vladi
nagyúr
válasz
pc-user #13864 üzenetére
Keresd meg a
/boot/grub/menu.lsd
fájlt. Csak root joggal szerkesztheted. Ott lesznek a bejegyzések ilyen felépítésben:title valami
kernel akármi stb.Na egy sor a tile-től a következőig tart. Azokat egyben pakolászhatod tetszés szerint.
(#13866) szbalogh
Másnak is volt ugyan ez a gondja mostanában. Nem nagyon találtunk megoldást. Valami gond lehet azzal az isoval.
-
Hs2k
csendes tag
válasz
pc-user #13513 üzenetére
Egyelőre csak a slax-szel, mert azt tudtam gyorsan letölteni, de szerintem valami beállítási probléma lehet, mert egy másik gépen ugyanazzal a slax-szel minden fileműveletet tudok használni, tehát tökéletesen működik. A két gépnél a permissionsben van a különbség, csak nem tudom, hogy miért. Az egyiknél csak view-ra van engedélyem, a másiknál meg view and modify-ra, pedig ugyanolyan, alapesetben windowsos oprendszeres gépről van szó...
Ja, és ha át akarom állítani mondjuk az egyik partíció permissionjét view and modify-ra akkor azt mondja, hogy nem tudja megváltoztatni. -
Xmodule
őstag
válasz
pc-user #13081 üzenetére
De én nam azt írtam, hogy hangot, hanem csak ilyen szöveget egy ablakban
Amúgy nekem opera gyorsabbnak tűnik, mint az FF. Mondjuk néha kifagy és akkor ki kell lőni. Bár lehet azért mert nálam átlagban 10-15 ablak van egyszerre megnyitva.Abból egyik folyamatosan letöltés. -
Xmodule
őstag
válasz
pc-user #13078 üzenetére
Nem
Olyan az ikonja mint a terminalnak. Nem tudom miért. Amugy én operát használok. De FF -t is probáltam már kitenni de annak valóban nem volt ikonja.
Neked az ikonok miatt nem szokott néha ilyen figyelmeztető üzenetet adni mikor bekapcsolod a gépet? nekem néha szokott. -
Xmodule
őstag
válasz
pc-user #13021 üzenetére
Nem azt még nem kapcsoltam ki de most megteszem. Amugy arra rájöttél már, hogy az alkalmazás-indítóra hogyan lehet programokat tenni? Mert ugye ott van alapbol a PCman,terminal, és egy web browser de én még pár dolgot szeretnék oda tenin. van egy olyan menű hogy hozzáadás de valami *.desktop file kell neki vagy ilyesmi. olyat meg sehol sem találtam. Pl operát tenném oda. Meg ezt sem értem, hogy conky -t miért nem mutatja.
Ó-Ó az asztalon a jobb klikkes beállítást is sikerült ellőnöm. Most valami fekete menűs van -
Xmodule
őstag
válasz
pc-user #13003 üzenetére
Köszi a linket. Amugy ez a Lxde nem egy külön distro? Csak mert ugye úgyl áttam, hogy le lehet szedni isoban. Tehát ez nem olyan mint a gnome vagy a kde, hogy csak beirom, hogy sudo apt-ge install Lxde-desktop. Amugy letöltöm és kiprobálom.
PazsitZ: amugy ha elszállna a grub akkor bebootolsz ubuntu lemeztöl és terminálban kiadod ezeket a parancsokat és jó lesz:
grub
find /boot/grub/stage1
root (hd0,1) <--ez neked más lesz valószinűleg.
setup (hd0) -
Xmodule
őstag
-
rtom
senior tag
válasz
pc-user #12809 üzenetére
Obmenu nevű alkalmazással grafikus felületen tudod átírni a menüt.
Lacafi: nem tudni, milyen karid van, de emlékeim szerint az nvidia-settings-ben vagy az ati catalyst control center-ben kéne szétnézni első körben, én személy szerint még nem próbáltam, de a lehetőség adott. Ha nem jön össze ezekkel, akkor jöhet a xorg.conf turkálása, de ehhez már tényleg kell némi infó.
-
rtom
senior tag
válasz
pc-user #12794 üzenetére
Telepítés így, kilépést követően a gdm-nek fel kellene ajánlania az Openbox session-t. (Bejelentkező képernyőn a beállítások menü, balra lent, ha Ubuntu-d van). Így a Gnome-mal párhuzamosan tudod teszteni. Aztán ha véglegesítenéd, akkor a
sudo apt-get remove ubuntu-desktop
paranccsal lejön a Gnome. Persze ez esetben jobban jársz, ha az Ubuntu minimal vagy alternate CD segítségével csinálsz egy cli install-t és utána teszed fel a script segítségével a Crunchbanglinux-ot.
-
-
Major Major
senior tag
válasz
pc-user #12763 üzenetére
Kicsit utánanéztem a neten a "Xubuntu és a partíciók csatolása" témának. Sokan panaszkodtak, hogy nincs automount, nem csatolódnak a pendrive-ok, cd romok sem, stb... Ezt tapasztaltam én is.
Fura ez nekem, még nem találkoztam ilyen problémával a xubis gépen...
És azért nem is értem a dolgot, mert az automountért a HAL felel, az meg ugyanaz az ubuntuban meg a xubuntuban is (vagy tévedek?)eszembe jutott egy intrepid bug, hogy az fstabban vagy egy (hibás) sor /dev/sdc1-nek, tehát ha két vinyó van, és bedugsz egy pendrive-ot, vagy egy harmadik vinyót, akkor rosszul akarja felcsatolni, ergo nem működik. nem lehet, hogy ez a gond nálad?
-
VaZso
senior tag
válasz
pc-user #12588 üzenetére
Pff... jómúltkorában ugyanilyen scannert akartam beállítani Mandriva alatt.
Addig jutottam, hogy végül scannelt, de a CCD kb. fele által ovasott kép volt kétszeresére széthúzva. (A scannelt lap fele volt meg, de a "normál" méretre húzta szét.)
Rákerestem a neten, úgy néz ki, hogy több altípus létezik belőle (CP-n belül is legalább kettő), mindenesetre az enyém volt a legrosszabb eshetőség, ahogy néztem... már nem tudom hol, de lehetett állítani a scanner (al)típusát, ezt kellett, ha jól rémlik CP+-ra állítani, hogy egyáltalán kép legyen... volt, akinek ezután működött rendesen.
Egyébként jó régi egy darab.
Keem1:
Azt gondolom, nem vagy messze a céltól.
Az alapján, amit írsz, minden szükséges dolog fent van a rendszeren, tehát fordítani biztos nem kell semmit.A jelszókezelést nem tudom, miért hülyéskedik, olvastam már itt, hogy Ubuntu alól valakinek problémája volt az egyik szolgáltató alapértelmezett adataival (ez valószínű mindegyik disztribúció alatt egyformán rossz, elírhatták).
Telepítettem viszont egy Vodafone-os netet Mandriván, az rendesen működött, jelszó nélkül (nem kell ott sem megadni).
Viszont én nem használtam a rendszerben lévő adatokat (valahogy eszembe sem jutott, hogy benne van a magyar szolgáltató), hanem megérdeklődtem a szolgáltatótól, hogy mit kell kitölteni.Tehát beírtam a hozzáférési pontot és mondták, hogy felhasználónév/jelszó nem kell, így üresen hagytam és egyből működött.
Szerintem próbáld meg elölről beállítani a hálózatot úgy, hogy nem a listából választassz szolgáltatót, hanem kézzel töltöd ki az adatokat (gyakorlatilag az AP-t).
Szerk.: Major Major ötlete jól hangzik
-
Vladi
nagyúr
válasz
pc-user #12566 üzenetére
Attól függ mennyi kényelemről vagy hajlandó lemondani. Kis plusz munkával gyorsabb lesz a géped, nemet közben és bootnál is.
Hmm... tessék egy leírás. Ha ettől nem rettensz el, akkor belevághatsz.
-
Vladi
nagyúr
-
csendes
addikt
válasz
pc-user #12529 üzenetére
A Zenwalk gyakorlatilag Slackware, kicsit módosítva, saját csomagkezelővel, szép Xfce-s felülettel. Tényleg gyors (viszont az Ubuntu is az, bár lehet, hogy csak a gépem nem elég régi
) Viszont sokkal kevesebb csomag van a repository-ban és nem minden állítható grafikus felületről. Érdemes kipróbálni. A telepítés is egy kicsit "Slackware-s", de van Live CD is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
pc-user #12511 üzenetére
Na ha már linuxozol akkor tanuld meg az fstab használatát. Nem olyan bonyolult. Beírod mit hova, milyen fájlrendszer meg 1-2 opciót. De ezeket a példák alapján le lehet puskázni. Ne hagyd magad kiszolgáltatni automatikus eszközök kényének, kedvének.
-
Major Major
senior tag
válasz
pc-user #12509 üzenetére
NTFS partíciókra gondolsz? Nincs automount?
Én a Xubuntus gépemen csak ext3 partíciót használok, azért nem tűnhetett fel eddig.
A hagyományos módszer: beírod az /etc/fstab file-ba az automatikusan felcsatolandó köteteket a csatlakozási ponttal, és csatolási beállításokkal.
Van egy grafikus program, pysdm, amivel elkerülheted a kézi fstab szerkesztést, Synapticban megtalálod. Még nem próbáltam, de nem lehet annyira bonyolult a kezelése... -
dbius
veterán
válasz
pc-user #12465 üzenetére
na, ezek szerint mégis rendesen felismeri a kártyádat, nem kell tenned semmit sem.
Szerk: félreértelmeztem az üzeneted. Ezt most azokat követően írja ki a dmesg, hogy megcsináltad amit leírtam? Szerintem rendben lesz minden a kártyával így!
a tvtime futtatása előtt lefuttattad a:
tvtime-configure
ill.
tvtime-scanner
parancsokat? Ez utóbbival tud csatornákat keresni, tehát ha nem futtattad, akkor teljesen normális, hogy azt írja ki, hogy nincs jel, mivel nincs "behangolt" csatorna, amit meg tudna jeleníteni.
-
dbius
veterán
-
dbius
veterán
válasz
pc-user #12461 üzenetére
Ezek a részek a Te tuneredre vonatkozó adatok.
bt878 chip van rajta, érdekes, hogy nem megy, régen ezek mentek maguktól, és a más chippel szerelt kártyák nem mentek, ezek szerint most fordult a kocka...
01:00.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
Subsystem: LeadTek Research Inc. Unknown device 6609
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 132 (4000ns min, 10000ns max)
Interrupt: pin A routed to IRQ 11
Region 0: Memory at f4100000 (32-bit, prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>
01:00.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
Subsystem: LeadTek Research Inc. Unknown device 6609
Control: I/O- Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Interrupt: pin A routed to IRQ 11
Region 0: Memory at f4101000 (32-bit, prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>Most kérem az alábbi parancsok kimeneteit:
dmesg | grep bttv
lsmod | grep bt
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Windows 11
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest