- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dombila
őstag
Hát ez a Winbox 4 még elég béta és szokatlan:
- nincs benne "Safe Mode" - én biztos ezt tettem volna bele először, hogy az ismeretlen felületen ne lehessen véletlenül kárt okozni.
- nincs undo/redo
- a tab-ok helyett megjelent lenyíló sokkal lassabbá teszi a navigációt. A tab-ra csak rá kellett lépni és kész. Most először a lenyílóban kell célozni... ez legalább egy plusz kattintás és sokkal kevésbé áttekinthetőek az adott ablakban elérhető opciók. (a tabokat állandoan lehet látni a listát csak ha lenyitom...)
Remélem a tab-okat - legalább opcionálisan visszahozzák! (Bár GUI fejlesztés szempontból a combobox sokkal egyszerűbb, mint a tab-ok... )
Meglátjuk hogyan fog fejlődni, de egyelőre marad a Winbox 3. (Még Ubuntu-n is, dacára a natív Linux verziónak).
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
Nemrég óta használok MikroTiket és eddig elégedett voltam, de az elébb figyeltem fel, telefonon nem jönnek be oldalak. Ki is írja az Android nincs internet. Jó, IP van, nézzük a Mikrotik appjából: connection timeout.
Oké, akkor nézzük kábelen, gépről winbox mit mond: connection timed out
Közben megy a net, bejönnek oldalak, de belépni nem tudok. Nyomogatom még pár percig a winboxot, hátha, erre egyszer sikerül. Belépés után a logban nincs semmi bejegyzés, még a próbálkozásokról sem. Azóta meg egyből belép, nincs timeout. Semmit nem állítottam.
Van ötletetek mi lehet a baja, írjak a supportnak? RB5009, 7.15.3 fw verzióval.
-
kammler
senior tag
válasz
Gyula888 #22696 üzenetére
Na, már van is újabb:
What's new in v4.0beta3:
*) fix crash on macOS 11
What's new in v4.0beta2:
*) allow closing regular windows with Ctrl+W, Terminal still Ctrl+Shift+W.
*) restore possibility to filter by flags in table filter view
*) increase comment column wrap button size and width when wrapped
- also hide resize mouse style when comment colulmn is wrapped
*) fix app stability when table filters used
*) store current workspace (if autosave) state when switching to other
- also fix potential crash on Workspace apply/ok
*) remove unnecessary debug warning -
Gyula888
tag
Reméljük nem marad ilyen, a régihez képest rosszabb minden szempontból, legalábbis szerintem
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold #22691 üzenetére
Hát....Asszem nem fogod használni, mert ránéztem a fórumra, mintha rémlene, hogy írta valaki, hogy win7 alatt nem ok. Direkt nem OK.
Na, megvan, support: "Win 7 mainstream support dropped almost 10years ago. Noone in their right mind will deliberately compile their software with old libraries (potentially buggy and most likely breaking experience for newer OS users).
If you are not willing to update OS, winbox 3 is not going to disappear at least not in the near future." -
kammler
senior tag
válasz
grabber #22686 üzenetére
Hát ha wine lenne, minek kéne letölthető állomány külön? A wine az exe-t futtatja. Bár én nem értek hozzá. Hát mac-em sose lesz. Elvagyok PC-vel. Hát ja. Béta. Szürkén szürke menük, hát valami totál más. Úgy megszoktam a régit, hogy nem tudom kell-e ez nekem. De előbb utóbb gondolom muszáj lesz kellenie, ha ilyesmi lesz. Remélem csak ilyesmi.
-
kammler
senior tag
Winbox 4 beta [link]
-
snorbi82
senior tag
válasz
lionhearted #22679 üzenetére
Nincs rajta ilyesmi! Jövő héten kap egy resetet masnem!
-
-
snorbi82
senior tag
válasz
lionhearted #22677 üzenetére
Egyenlőre vakon! sajnos nem tudok exportot csinálni! Laptop nincs nálam és csak jövő héten megyek dolgozni!
Ether1en volt egy SXT-vel! Most ZTE router van, ugyan úgy ether1! ZTE Bridge módban!
-
-
snorbi82
senior tag
Sziasztok! Egy Rb5009UG+S routerren eddig mobil net volt 4G-vel. Az max 60 megát tudott. Napokba lett rá egy 300/100-as net. Modemtől 2.5 GB csatlakozás jönn. Speedtest sebesség 75/102. Tehát a feltöltés megvan, a letöltés valahol elveszik. Már mindent próbáltam ötletem nincs. Laptop közvetlen rátéve a netre 310/102 volt. Routernek bírni kellene.
Valakinek ötlet? -
kammler
senior tag
válasz
ekkold #22674 üzenetére
Valamit fargicsálnak. Most nálam egyhuzamban lejátszott két filmet. Nem fagy ki. Ezt nem tudom minek csinálják. Most vagy megcsinálják normálisra, de ha meg nem, minek. Most épp oda torrentezik a gép két napja. Eddig jó. Jobb, mint mikor megjelent. Annyi előnye volna, hogy a router úgyis megy éjjel nappal. Meg egy kis gigabyte brix is az adguard miatt. Ja valami miatt megduplikálódott az IP media menüben a szerver, azért láttam két példányban, most egyiket töröltem, így ok.
-
ekkold
Topikgazda
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold #22663 üzenetére
Na, most ránéztem. igaz, most épp beta van fennt, és nekem egy elfekvő USB3 HDD van rajt... Viszont most oké a lejátszás plex-en is, nem megy le standby-ba a HDD. Gondolom ez pendrájvon, meg SSD-n nem is játszik. Egy jó 8 éves LG tv-n is megjelenik az RB. Viszont gépen is, meg PC-n is két példányban jelenik meg az eszköz. Egy mikrotik home media server, meg egy MikrotikRB3011 USB1 media néven. Ez utóbbin vannak a dolgok, illetve itt jelennek meg a filmek.
-
szuszinho
őstag
Urak, ha kiexportálom a tűzfal beállításaimat, volnátok szívesek megszakérteni, mi jó/rossz/hiányzik?
-
-
mrzed
senior tag
válasz
LaCeeN #22666 üzenetére
Nálam is két cap ax ap van 80m2-re. 5G-n 800Mbitet, 2,4G pedig 300 Mbitet tudnak. A gree klímák engem is szórakoztattak... kompromisszumot kellett kötnöm, mert nem tudták a wpa3-at. A vége az lett, hogy bedurrant az agyam és a következő takarításnál lehúzkodtam róluk a wifi modult, hogy ne szennyezzék a frekvenciákat. Ekkora alapterületet még 2,4G-el le lehet fedni, de már 5G-el nem.
-
Csak hogy legyenek számok is, ajtón (nem légvonalban van) és/vagy 30cm főfalon+szekrény telerakva mögött, 20dBm eirp, szomszéd zavaró jelével (160Mhz szuperjó szolgáltatói eszköz az ajtó felett), 450Mbps. Hap ax3.
-
válasz
LaCeeN #22666 üzenetére
> Ha router + AP-ban gondolkodtam volna, akkor Ubiquity mellett tettem volna a le a voksom, de 80 nm-re overkillnek erzem.
88nm, és egy hap ax3 a rackben (ez router is) + cap ax a nappali+konyha+étkező közös legjobb pontján... ezek viszik a wifit nálam. Egy is elég lehetne amúgy persze, és le is vannak húzva a teljesítmények, inkább legyen roaming. A ház minden pontján 70dbm-nél jobbak az értékek, ez volt a cél. Na meg hogy ezek az ócska kliensek is tudjanak válaszolni, mert ezt néha elfelejtik, hogy ott nincs 1W sugárzás.
Bár nagyjából letojom a wifi sebességet, csak a laptopokon számít valamennyire, telefonnak édesmindegy, a többi kábelen van (CRS326). A lényeg, hogy stabil legyen, videótelefonálni vagy videózni lehessen az egész ház területén sétálva (aki végzi a háztartásbeli munkát, az tudja miért lehet erre szükség)
> 2FA megkerulve mindenhol, nah mondom nagy ertelme van ennek is igy :)
> es ha mar Network Admin-kent dolgozomAkkor tudnod kéne, hogy a cookieban lévő tokenek önmagukban érvényesek rövidebb ideig. Mondjuk egyelőre nem látható nekem, hogy ezt a wifi ap HTTPS-en keresztül hogyan találta ki, de nem is fontos tudnom.
> Ha a klimakban az 50 forintos Wi-Fi modul helyett beraktak volna egy 100 forintosat
Természetesen ez így van, de végül mindig az 50 forintos lesz ott...
> Igy ott vagyok egy elvertem 50K-t es 2 hetet az eletembol, hogy rosszabb Wi-Fi legyen itthon, mint amilyen elotte volt ingyen es 5 perc konfiguracio utan.
> ha mar Network Admin-kent dolgozom, akkor veszek itthonra legalabb egy SOHO eszkozt, ami rugalmassagot ad a beallitasok teren.5 perc konfig volt, hogy ne menjenek az eszközeid egy része.
De amúgy is, ha számít a sebesség, akkor nem a 2x2 rádiósok között nézeget az ember. Az, hogy csillagállástól függően éppenhogy megy a kívánt sebesség wifin, azért az sovány nálam.
Szerintem.
-
LaCeeN
tag
válasz
nemurea #22664 üzenetére
Ha nem gond, kicsit hosszura eresztem es egy picit rant is, de most jol esik kiirni magambol...
Sajnos nem jartam kellokepp utana a temanak, biztam abban hogy egy csak halozati termekekkel foglalkozo ceg eszkoze megfeleloen fog mukodni. Nem zavart volna, ha kicsit lassabb es mellette megfeleloen stabil. Kicsit olyan erzesem van mintha vettem volna egy sportautot de ahhoz, hogy megfeleloen hasznaljam motort kell csereljek benne, mert nem megy csak 90-el. Ha router + AP-ban gondolkodtam volna, akkor Ubiquity mellett tettem volna a le a voksom, de 80 nm-re overkillnek erzem. Igy ott vagyok egy elvertem 50K-t es 2 hetet az eletembol, hogy rosszabb Wi-Fi legyen itthon, mint amilyen elotte volt ingyen es 5 perc konfiguracio utan.
Onann indult az egesz, hogy van itthon 2db Gree klima, amik valamiert disconnectelnak a halozatrol es utana nem is connectalnak vissza, csak ha resetelem a Wi-Fit a kliman. Emiatt elso korben a Vodafone-os eszkozon belottem a split SSID-t, hogy kulon 2.4-re tudjanak csatlakozni de ez se volt tokeletes. Volt, hogy 4 napot ment a klima itthon, mert videken voltunk es nem tudtam tavolrol lekapcsolni.
Ezert fogtam egy regi Netgear routerem amin FreshTomato FW futott, es beraktam a halozatra mint AP a 2.4-es eszkozoknek. Fixaltam rajta a csatornat, amit a Vodafone-os eszkozon nem lehet. Es a klimak stabilak voltak. Kb. 1 heten belul jott egy level a munkahelyem security teamjetol, hogy letre lettek hozva Azure-ban uj resource-ok es a neveik nem felelnek meg a standard konvencionak.
"Te hoztad letre oket? Mert latunk belepest Indiabol..."
Nyilvan nem en voltam. Valahogy megpattintottak a cookiekat a gepemrol es letrehoztak par VM-et crypto mining-ra. Emellett vittek a szemelyes accountjaimat is... Linkedin, Steam, FB, Instagram, Tiktok... mindent. 2FA megkerulve mindenhol, nah mondom nagy ertelme van ennek is igy :)
A ceges nyomozas egy fertozott weboldalt talalt a logban ami egy Edge sebeshetoseget hasznalt ki, viszont Steam accounttal soha nem leptem be a ceges gepen, igy en masra gyanakodtam. Igy jutottam oda, hogy akkor a Netgear router repul a halozatrol es ha mar Network Admin-kent dolgozom, akkor veszek itthonra legalabb egy SOHO eszkozt, ami rugalmassagot ad a beallitasok teren.
Ha a klimakban az 50 forintos Wi-Fi modul helyett beraktak volna egy 100 forintosat, akkor most lehet nincs mirol beszelni, mert akkor teljesen elegedett lennek a Vodafone altal adott Arris eszkozzel, itthonra nekem teljesen eleg.
Egyszeruen mar duhit, hogy a mai vilagban a legtobb termek minosege szemet es az alapveto funkciok nem mukodnek megfeleloen. Ha nem jar utana rendesen az ember annak, hogy mit vasarol akkor szinte biztos, hogy szarba fog tenyerelni.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold #22663 üzenetére
Próbáltam. Meddig nézted, amit lejátszott? Ugyanis nekem az agyalágyult nem emléksze hány perc után leállt. Kifagyott a film. Gondolom valami időtullépésnek gondolta a mikrotik, a VNC meg ugye előreolvasott, így lehetett üresjárat. Ez mondjuk akkor volt, mikor megjelent ez a funkció. A TV-n úgy rémlik nem jelent meg. Szerintem amúgy sohasem lesz jó ez igazán.
-
nemurea
aktív tag
válasz
LaCeeN #22660 üzenetére
Így, ahogy a többiek leírták. Én olyannyira tartottam a beharangozott gyenge wifitől, hogy a hap ax2 mellé rögtön rendeltem egy access pointot is. Na az fél éve ott pihen a dobozában, fel sem szereltem, mert szerencsére pont a méret ez a wifi, amit tud az eszköz erre a 96 nm-es házra. A gyerekek előtte non-stop nyafogtak a gyenge jelre (szolgáltatói router), most stabil és megfelelő. Nem, nem villám valóban, de megbízható.
Ja, kiér a 10 méterre lévő garázsig, ott fogadja egy TP-link router AP módban, meg egy szivattyúra kötött okoskonnektor. Lekopogom, működik. Ezt csak az utókor számára, hogy ne temessék a Mikrotik wifi-t
Sajnálom, hogy Nálad nem váltotta be a reményeket.
-
ekkold
Topikgazda
Bekapcsoltam kíváncsiságból a médiaszervert az RB5009-en. (/ip/media)
A PC-n a VLC playerben meg is jelenik a NAS mellett, és a routerre dugott pendrájvról, a rajta levő filmet le is tudja játszani a VLC. Ugyanezen hálózatban viszont a TV menüjében nem jelenik meg a MikrotikMediaSzerver (a NAS természetesen igen). Tehát valami hibádzik még ebben (legalábbis nálam) - valakinél működik? Ill. próbálta már valaki? -
ekkold
Topikgazda
válasz
yodee_ #22661 üzenetére
Mondhatjuk azt is, hogy a bár a WiFi stabilitása jónak mondható, a wifi sebessége sosem volt erőssége egyik mikrotiknek sem. Annak idején pl. az RB951-es az 1W-os wifijével simán beszórt egy egész házat. Aztán ahogy elkezdték szorongatni a wifis routerek gyártóit, hogy be kellene ám tartani a szabályokat, elkezdték bezárni a kiskapukat, és a frissítésekkel valahogy ennek is egyre kisebb lett a teljesítménye... A sebessége meg sosem volt kiemelkedő, inkább csak átlagos, vagy átlag alatti. Ugyanakkor ha valaki nem méregetni akarja, és nem nagy fájlokat akar mindenáron wifin keresztül mozgatni, hanem csak átlagos célokra használni, akkor teljesen elfogadható.
-
LaCeeN
tag
válasz
MaCS_70 #22659 üzenetére
Bar nem vagyok Mikrotik guru, de szamomra ugy jon le, hogy mennyi idot varjon boot utan, mielott el kezd pingelni ha pl. egy Cellular vagy egy IPSec lassabban epul ki, es kell neki egy kis plusz ido, hogy sikeresen legyen a ping.
A kalvariam ma tovabb folytatodott a hAP AX3-ammal. Eldontottem, hogy elallok tole es ezert vissza kertem a Vodafone eszkozet router modeba. Beraktam oda, ahol a Mikrotikkel a legjobb volt a jel es igy az asztali gep csinalt egy 350Mbites letoltest az asztalomnal, a Pixel pedig felkuszott 500Mbit fole. Hat oooo... nagyon csalodott vagyok, pedig tetszett volna a cucc.
-
Köszi, ez az!
Erről kéne nekem egy kis szeminárium, ha valaki még bírja.
A Ping Start After Boot az én értelmezésem szerint az az intervallum, amennyi időszakonként az eszköz körülnéz, hogy van-e kapcsolat, jön-e a visszhang.
A Ping Timeouttal viszont kicsit bajban vagyok.
Továbbá: mi történik, ha nem jön a válasz a pingre? Reboot?
Köszönettel: MaCS
-
Reggie0
félisten
válasz
szuszinho #22653 üzenetére
Valoszinu, de esetleg meg ssl cert problema is lehet. Meg kell nezni a bongeszoben debugerrel mit nem tud betolteni netrol es meg kell nezni mit tolt be a VPN-en(pl. kepet), hatha a netrol maga a bongeszo kenyszeriti az ssl-t. Illetve a ket esetben mas-mas cert kell, ha generaltal magadnak, mert mas az ip/hostname.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Tűzfal probléma lehet, ha egy weboldal kívülről grafika nélkül, fapadosan jelenik meg, Belső hálón, VPN-en pedig hibátlanul?
Egy RB4011 mögött van a szerver. -
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #22650 üzenetére
Igaz, a bss coloring inkább szoftver, mint hardver limit.
Megtaláltam: [link]
-
-
Tamarel
senior tag
válasz
LaCeeN #22647 üzenetére
Nem probléma, rádiónként 25 felett érdemes gondolkodni a dolgon.
Ha van sok eszköz, akkor egyszerre 8-nak tud kevés adatot küldeni és 2 tud fel/le maximális sebességgel menni. Csak ax-es klienseknél, természetesen.A mérések szerint ha már az eszközök 30%-a ax-es, akkor az egész hálózat állapota javul (több idő jut a többire).
-
válasz
Gyula888 #22632 üzenetére
Gyanítom, hogy ez már nem az én jelenleg indokolt szintem. Amúgy is vannak erős hézagok a fejemben a Bridge működésével kapcsolatban.
És köszönöm az ötletet!
És akkor talán a jelenlegi utolsó kérdéseim:
1. A Scheduler ablakában mit jelentenek a Policy opciók? Ha csak annyit akarok, hogy az adott időpontban induljon újra, akkor az időpont+követő intervallum beállítása mellett hagyjam csak a reboot-ot aktívan, és az újraindítás scriptelés nélkül is menni fog?
2. Tudnátok ajánlani egy életszerű Watchdog beállítást a net leakadásának esetére?
-
LaCeeN
tag
válasz
Tamarel #22646 üzenetére
Szivem szerint mindent bekabeleznek, de a lakas felujitaskor nem gondoltak ram
Nezegettem mar flat UTP kabeleket, amit el tudnek huzni a parketta alatt es a szegok mogott. Nem gondoltam volna, hogy ennyi eszkoz problemat jelent, plane hogy a nagy resze csak fent van a halozaton de nem generalnak nagy forgalmat.
-
kis20i
tag
válasz
ekkold #22642 üzenetére
RouterOS7: WireGuard
Wave2: sebesség, roaming, wpa3
Sztem ennyi előny van. Ezzel egyidőben bukod, hogy a wireless interface a capsman vezérlőn jön létre, illetbe nem tudom most épp hányadán állnak, de 7.14 körül vlan se ment wirelessen.
RB5009-em van 7.15.3-al, vidám. Van RB750GL is, mondjuk nem sok feladattal, de az se problémázik, szerintem a 951nek is el kell viselnie. -
yodee_
őstag
válasz
ekkold #22642 üzenetére
Én ebben nem tudok segíteni. Anno a Te tanácsodra vettem mikrotiket, segítettél is az első beüzemelésben. Jelenleg is megvan az az ac2, de nyugdíjaztam. Pihen. Én minden eszközömre telepítem a megjelenés után 2-3 héttel a legfrisebb verziót, ha nem olvasok komolyabb gondott itt. Amúgy most egy x86 alapú gép a fő routerem.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
yodee_ #22641 üzenetére
Ok, ezt megoldható, csak elgondolkoztam, hogy nyújt-e bármi előnyt (esetleg hátrányt) az újabb szoftver számomra a ezen az eszközön?
Hogy csak egy régi példát említsek: régi routeros-ben pl. egyetlen kattintással ki lehetett kapcsolni radar-detect funkciót...ez mostmár nem ilyen egyszerű.
Tovább gondolva ugyanezt, használatban van egy hAPac-m itthon (tehát nem az ac^2), ennek egész jó a wifije - na nem a sebességre gondolok, hanem stabilitásra, erre csatlakozik pl. a tv-m is 5GHz-en. Van értelme frissíteni, vagy "ami jól működik azt ne piszkáljuk" meggondolás alapján, inkább hagyjam...?
Van egy jelenleg használton kívüli hAPac^2 is (256Mb RAM-os verzió), erre valószínűleg érdemes feltenni az újabb rendszert, mivel ez arm-es és elvileg jó hozzá a WiFi csomag, jól gondolom?Szerk.: akkor már még egy kérdés. RB5009-re feltette már valaki a 7.15.3 routeros-t? Rendben működik?
-
ekkold
Topikgazda
Feltettem a legújabb (7.15.3) routeros-t egy RB951-re. Majd fel kellett telepítenem a wireless packaget-is, hogy működjön a wifi. Így most van WiFi és Wireless menü is, de a WiFi menü üres (és gyakorlatilag felesleges)... Lehet, hogy nem igazán volt értelme ezt a viszonylag régi eszközt frissíteni?
-
LaCeeN
tag
Koszi sracok a segitseget!
MaCS_70:
Hat ez nem jo jel sajnos...
Pedig alapvetoen jo lenne, csak epp a fo funkcioja hagy nemi kivannivalot maga utan.
Tamarel:
Frissitettem 7.15.3-ra.
A Wifi2-n csak az iot dolgok vannak, a gepek, TV-k azok az 5G-re vannak csatlakoztatva.
- lehetőleg a lefedni kívánt terület közepénél legyen - ez teljesul, 80nm-es T alaku lakas kb. kozepontjaban van
- inkább magasan, mint alacsonyan (plafon, fal, szekrénytető) magasabban csak a TV hatuljara tudnam esetleg rogziteni. Mas lehetoseg sajnos nincs.
- függőleges, párhuzamos antennákkal, - ez is stimmtModositottam a konfigot az altalad irtak alapjan, ahogy a 2.4-et atraktam AX-re. A Gree klimak dobtak egy hatast (megvaltoztattak a MAC cimuket)
PC-ben levo kartyahoz sajnos nincs ujabb driver, mar kerestem parszor de nem jutottam elorebb. Valoszinuleg le fogom cserelni, vagy megprobalok kabelt huzni magamhoz valami eldugott modon. Maradok egyelore WPA2-nel, 5G-n mert 3-al nem megy a kari.
-
Tamarel
senior tag
válasz
LaCeeN #22633 üzenetére
A config és a log szerint a wifi2 a 2.4Ghz és csak azt használod, ráadásul van -80 dB alatti kliens is.
Kezdetnek szoftvert kellene frissíts, 7.14.3 -> 7.15.3. A wifi driver miatt.
Utána az elhelyezést nézd meg:
- lehetőleg a lefedni kívánt terület közepénél legyen
- inkább magasan, mint alacsonyan (plafon, fal, szekrénytető)
- függőleges, párhuzamos antennákkalA beállítás szempontjából a mikrotik wifi ax-nek, jó, ha minél kevesebbet állítasz és a többit a meghajtóra bízod. Ez stimmel.
- Viszont ha wpa2 van, akkor illene kitiltani a tkip-t.
- 2.4Ghz is mehet ax-re, mert a régi kliensek a management protection frame-től zavarodnak meg (wpa3-hoz kötelező), nem az ax-től (-> 5Ghz mehetne csak wpa3-ra). -
válasz
LaCeeN #22633 üzenetére
Mármint hAP AX3?
Annak sajnos nem igazán jó a wifije. Egy gyors tesztre volt nálam, és egy 2×50 nm-es házban, amelyet egy Asus AX86s 100%-ban lefed 2,4 GHz-en, a saját szintjét sem tudta teljesen kiszolgálni, a másik szintet pedig nagyon szűk területen.
Pedig nagy reményeket fűztem hozzá...
MaCS
-
LaCeeN
tag
válasz
yodee_ #22634 üzenetére
[Fenvi FV-T919] van a gepben. Regen hasznaltam Hackintosht, abbol kerult at. Olvastam rola, hogy eleg pocsek antennai vannak. Ezert talan az asztali gep nem is teljesen mervado.
Mertem most egyet a telefonommal (Pixel 8 Pro) 230 mbit volt szinten az asztalomtol. Ha odamegyek a routerhez, 1 meteren belulre akkor 360 mbit-re nott a sebesseg.
-
LaCeeN
tag
Sziasztok,
Meg mindig kinlodok a Wi-Fi-vel AX3-on. Probaltam mar netinstallt, downgradet de csak nem akar jobb lenni a kapcsolat. Legvonalban kb. 4-5 meterre vagyok a routertol, ami egy IKEA-s TV szekrenyben van. Fal nincs kozottunk. Igazabol a sebesseg mar annyira nem zavar (300mbit/s a laptopon, viszont az asztali gepen kb. ennek a fele az AC-s kartyaval ami ugyanott van, csak a foldon) de sokszor megszakad a kapcsolat.
Google Drivera kigyujtottem a konfigot es a logokat. Valaki tudna ra vetni egy pillantast, hogy mi lehet a problema? Meg par napom van elallni a vasarlastol, jo lenne megoldani mert egyebkent a tobbi reszevel elegedett vagyok. Bizok azert benne, hogy csak user error.
Elore is koszonom
-
Nem vezettél félre, ellenben sokat segítettél.
A Bridge kérdését mondjuk tényleg nem értem, bár ekkold leírása kezd fényt gyújtani a fejemben.
Tisztára gyalulós resetnél nincs benne egyik Eth sem, és minden remekül működik. Ha viszont sima DefConfból indulok, és kiveszem a konfigurálásra szolgáló Eth2-t a Bridge-ből, azonnal kizáródom a rendszerből.
MaCS
-
ekkold
Topikgazda
Ennél összetettebb a dolog. Alaphelyzetben valószínűleg DHCP szervert is indít a defconf, amire jelen helyzetben nem hogy nincs szükség, hanem egyéb problémákat is okozhat (pl. ütközik a router DHCP szerverével), és még lehetne sorolni...
Azt kellene megérteni: a quick set, ill. a defconf annak való, aki csak soho router szinten akarja használni a mikrotiket, és esetleg nincsenek elegendő hálózatos ismeretei ahhoz, hogy bonyolultabb konfigot magától elkészítsen.
Ha viszont ennél több kell, akkor rendes átgondolt konfig kell, amibe nem kavar bele egyéb ismeretlen beállítás. Ez esetben használjuk az összes beállítási lehetőséget, de elkerüljük a quick set-et, mert elállíthat, megváltoztathat más, általunk már beállított dolgokat, sőt időnkét olyasmivel egészíti ki, amiből csak káosz lesz megfelelő működés helyett.Lehetne ezt hasonlítani egy automata váltós, és egy manuális autóhoz. Az előbbinél szinte csak a gáz és fék pedált kell taposni - és megy az autó. De ha manuálisat választasz, akkor a kuplungot és a váltót is neked kell kezelni, és ha ezt úgy karod vezetni mint egy automatát, akkor nem sok jóra számíthatsz. Vannak olyanok is amelyek mindkét üzemmódot tudják, de semmiképpen sem egyszerre (a mikrotiket ehhez hasonlítanám)... Vagy pl. a feleségem autója manuális váltós, de figyelmeztet a műszerfalon, ha szerinte váltani kellene.
-
4D4M
senior tag
válasz
MaCS_70 #22628 üzenetére
Az azt jelenti, hogy én vezettek félre, viszont kell lennie egy másik elágazási pontnak is, hiszen azért bátorkodtam mutatni az én beállításaimat, mert ugyanez a felállás működik nálam is.
A lényeg az lehet, hogy defconfbol indulva az ETH2 alapértelmezetten a bridge része, csak az ETH1-et vesszük ki onnan. Tehát ha nem defconf, akkor a bridge nem is jön létre, így gondolom hiába futtatsz DHCP klienst is rajta.
Mindazonaltal elnézésedet kérem, hogy vargabetűvel érkeztél meg. -
válasz
ekkold #22626 üzenetére
Úgy döntöttem, hogy amit akartam, elértem, a Watchdog és a Scheduler már ennek a folyománya lesz.
Végignéztem viszont a sikeres és a sikertelen beállításmenetemet (végig jegyzeteltem és képernyőmentettem), és egyetlen különbség volt a sikeres és a sikerhez legközelett álló, de idegösszeomlást okozó között:
Alapból nyers, alapbeállítás nélküli konfigurációval indultam, LTE APN majd LTE-Eth1 passthrough. Ezzel meg is lett a modem az SXT-ből, de ő maga nem kapott netet.
Amit viszont rosszul csináltam, az az volt, hogy a DHCP-klienst a Bridge-re állítottam, a sikeres esetben pedig az Eth2-re.
Még egyszer: nagyon köszönöm a segítséget!
MaCS
-
válasz
ekkold #22626 üzenetére
Köszönöm!
Mindannyiótoknak!
Kopp-kopp, de úgy néz ki, hogy minden megy: WAN-LAN egyaránt!
Úgyhogy már csak a Watchdog és az újraindítás beállítása van hátra.
Gondolom, a Watchdog Timert aktívvá teszem.
A Ping Start After Boot azt jelenti, hogy ennyivel a rendszer indulása után kezd vizsgálódni? És ezután is ez lesz az intervallum?
A Ping Timeout alapból 60 s. Ergo egy percig várja a válasz, és utána indít újra?A Schedulernél még jobban el vagyok veszve. Azt szeretném, hogy mondjuk hetente induljon újra. Beállítom a dátumot, az időpontot és egy hetet az intervallumnál.
De mi az a sok opció a Policy szekcióban? Elég, ha a reboot van aktiválva?
Hálás köszönettel: MaCS
-
ekkold
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #22625 üzenetére
....a LAN IP-cím beállítása volt a kivétel...
Nincs ilyen kivétel, ha bármit állítasz benne, akkor sok egyebet is megváltoztat. A legjobb ha be sem lépsz ebbe a menübe (ha csak "simán leokézod" már azzal is módosulhet valami)
Winbox-ban ott van az IP/Adresses menü ahol megnézheted ill. állíthatod az címeket.Tehát mégegyszer:
- Csatlakozzon az ETH2 a LAN oldalra.
- Winbox-al csatlakozz az eszközhöz MAC alapon. Ne a mikrotikhez legyen bekötve a laptop, hanem egy másik lan porton át (vagy wifin).
- Töröld a konfigot, és no default konfig legyen bepipálva.
- Ujraindulás után újból winbox. Ilyenkor csak MAC alapon megy, ha mindent jól csináltál, mert nincs IP címe a mikrotiknek. Ha mégis lenne IP-je akkor valamit eltoltál.
- Ezután ETH2 legyen DHCP kliens. Itt a nenüben látni fogod, hogy kap IP-t a routertől, ezután már ezen az IP-n is eléred az eszközt.
- Utána jöhet az LTE konfig, és EHT1 a WAN portra.Ne legyen bridge, és semmi egyéb beállítva.
Ja igen, és azért kell mindenképpen a winbox, mert a webfelület nem megy IP cím nélkül, márpedig ha jól csinálod, akkor addig nincs IP címe, amíg nincs beállítva DHCP kliensnek az ETH2. Tehát egyszerűen fogalmazva: webfelületen konfigurálva nem lesz jó... (ahhoz pontosan, 200%-osan tudni kellene mit miért csinálsz, de ez jelenleg nem így van)
-
válasz
ekkold #22624 üzenetére
Persze,elolvastam, és tényleg jó, csak valami nyilván triviális apróság nálam a jelek szerint kimarad.
A Quick Setupot beállításra nem használom (a LAN IP-cím beállítása volt a kivétel), csak gyorsnézetre.
És éppen ezzel próbálkozom: alapbeállítás nélküli resettel indítok.
Az LTE > WAN konfigurációm ugye megvan, működik, most éppen szépen kapom rajta a nyilvános IP-címet.
Odáig is eljutottam ugye, hogy lássam IP-címmel az eszközt. De ezen a kapcsolaton ő nem fogadja a netet.
Kétszer próbálkoztam a DHCP-klienssel, és biztosan itt rontottam el valamit, ugyanis amint beállítottam az Eth2-re a DHCP-klienst, a routerem (ami ugye a WAN-portjával az Eth1-ről kapja a netet, LAN-oldalon meg az Eth2-höz csatlakozik) elkezdett 100-as (nem ám 192.168-as!!!) IP-címenet kapni a WAN oldalon, és ennek megfelelően szépen el is veszítette a DDNS-t.
Tehát valamit a DHCP-kliens Ezth2-re, és csakis rá kapcsolásánál rontok/mulasztok el.
(Alatta a Status rész tök üres.)Köszönettel: MaCS
-
ekkold
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #22623 üzenetére
Elolvastad amit a múltkor írtam neked? [link]
Ismét idézek a cikkből :- Ha tényleg többet akarunk, mint amit egy sima soho router tud, és az itt leírt beállításokon végigmegyünk, akkor innentõl semmiképpen se használjuk, sõt felejtsük el a router Quick Set menüpontját! A quick set több olyan módosítást is végez egy lépésben, ami a lentebb felsorolt beállításokkal együtt váratlan ill. kiszámíthatatlan eredményre vezethet.
Tehát ha quick set-ben állítasz valamit az több különböző dolgot is megváltoztathat egyszerre. Azoknak való, akik nem értenek hozzá, nem is képesek rá, és nem is akarnak érteni a cucchoz, csak kattintanak párat és megy. Ha többet akarsz ennél (pl. elérni az eszköz menedzsmentjét a belső hálózatodból, internetet adni az eszköznek, NTP-t beállítani), akkor meg kellene érteni a logikáját. Ennek egyik módja - kezdők számára, pl. hogy elolvasod a cikket és megpróbálod megérteni. Gyakorlatilag minden információt leírtak már neked ahhoz, hogy működjön amit szeretnél. De összefoglalom neked:
- állítsd be a nulláról, azaz default konfig nélkül, hogy csak az legyen benne amire szükség van.
- ETH2 DHCP kliens (bridge tulajdonképen nem kell) ez bekötve a routered egyik lan portjára közvetlenül vagy switch-en keresztül.
- LTE konfig beállítása
- ETH1 passtrough, tehát itt továbbadja az LTE csatlakozást routered WAN portjára
- NTP kliens beállítása (és egyebek amire esetleg még szükséged van).
A quick set, ill. default konfig sok alap dolgot beállít egyszerre, de ez ütköz
het azzal a "speciális esettel" ami neked kell. Így senki sem fogja távolról kitalálni, hogy mi és miért nem megy éppen, csak tippelgetni lehet. Ami vagy bejön vagy nem. -
válasz
MaCS_70 #22622 üzenetére
A jó hír az, hogy kezd összeállni a dolog, és lassan talán megszabadultok tőlem.
A Quick Setup Local Network részében beállítottam egy IP-címet, ami illeszkedik a LAN-tartományomba. Így már nem kell a külön notebook, magáról a LAN-ról is elérem az eszközt IP-alapján.
Ő viszont ezen a kapcsolaton nem kap netet, tehát magának a rendszernek fogalma sincs arról, hogy él-e a netkapcsolat. (Ami egy Watchdog-beállításnál jól jönne.) Az Internet IP Address-nél is 0.0.0.0 jelenik meg.
Ennek esetleges kiváltására: csinálnék egy Scheduler szabályt. Gondolom, a Start date / Start time páros által meghatározott időponthoz képest az Interval-ban meghatározott sűrűséggel hajtaná végre a parancsot. Csakhogy: mivel ő nem látja a netet, a saját órája megbízhatatlan. Továbbá: nem értem, hogy mit jelentenek a Policy kockái. Újraindításhoz elég a Rebootot beikszelve hagyni?
-
válasz
MaCS_70 #22621 üzenetére
Fejlemények:
Megijesztettem az SXT-t. Elővettem ugyanis a még meglevő előző SXT-met egy keresztpróbára, és ennek hatására
egy Reset után helyreállt az Eth1.
Van tehát ismét egy működő modem-konfigurációm:
A Bridge-ben az Eth1 letiltva, viszont passthroughban összekötve az LTE1-gyel, így tehát az eszközön átfolyik a net, de ő maga nem látja azt.
Viszont jó lenne, ha látná.
A Quick Setup panelben a DHCP Server és a NAT, illetve a Local Network szekcióban minden jelölőnégyzet üres.
Hogyan tudok tehát az Eth2-n úgy visszatérni az eszközbe, hogy az ott az (általa szolgáltatott WAN-hoz kapcsolt) LAN-tól kapjon netet (tehát legyen része a LAN-nak), de ne hülyítse meg az LTE-Eth1 kapcsolaton folyó netet és annak publikus IP-címét?
-
Kezdek egy kicsit besokallni.
Gondoltam, vissza a kályhához, és nyomtam egy 5 másodperces resetet.
Az eredmény: az Eth1 alapból inactive, csak egy-egy pillanatra lesz Active és nem dőlt betűs. Tehát még mielőtt bármit is csinálnék, és éppen csak a netkapcsolatot hozom össze, az Eth1-en nem megy ki semmi, 0 a forgalom. (Az Eth2-n írok most notebookról.)
Ilyenkor vajon mit tehetek?Köszönettel: MaCS
-
-
-
-
Ha a képnek megfelelően beállítok egy DHCP klienst a Bridge-re, a Status Searching marad, nem kapcsolódik.Ellenben pár perc múlva megint csak kizár az SXT, lehet megint resetelni...
Helyesbítek: Egyszer csak helyreállt. Immáron a LAN-felőli Ethernet-kapcsolaton működik a WinBox. Sőt, magán az SXT-n is van net, így működik rajta az Update-keresés, az NTP, meg ami még kell.Az IP-cím viszont a Quick Setup szerint maradt 192.168.188.1, és az router DHCP-listáján meg sem jelent. De akkor mégis mit csinál az SXT-n a Bridge-re beállított DHCP-kliens?
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22613 üzenetére
Uhh, köszönöm a tippet! Valóban ez lesz az irány. Rendbe kell tennem. (Bocs, hajlamos vagyok keverni a két D betűs szolgáltatást
)
Az Allow remote request be van kapcsolva. Felette megadtam az Adguard VM IP címét, 192.168.1.10. Most nézem, valóban nagyon sok kérést szolgál ki ez a VM, szívesen, bárkinek.
@Kicsirics77, köszönöm, ha marad ez a custom DNS (egyelőre kiiktatom), akkor a tűzfal szabály helye mindegy, csak készítsem el?
Mindettől függetlenül, hasonló esetben hogyan tudom lokalizálni, hogy a routertől (192.168.1.254) melyik IP-re megy a forgalom? Akár csak a proxmox szerverig, mivel ugye VM-ről van szó? Bár elvileg önálló jogon él, fix IP-vel a Mikrotikon belül ez a VM.
Itt kapcsoltam ki a az Allow remote request:
-
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22611 üzenetére
Így néz ki. Nem tudom, ez most lezártnak minősül-e:
-
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22609 üzenetére
Bocs a flood-ért, ez nekem totál nem kerek. A pppoe interface-en látható, h kb. 20/0.5 Mbit a forgalom. Bármelyik másik interface-t választom, ennek a töredéke látható, teljesen helyes, átlagos, kisebb értékeket mutat. Ez azt jelenti, hogy ezek a szerverek folyamatosan küldenek adatot az én publikus IP-mre, és azt a firewall eldobálja?
Az ETHER1 (WAN) interface-en van a 20 Mbit, a LANBRIDGE if-en meg mondjuk fél.
Tudom, hogy ez alap routing kérdés, illene ismernem/értenem.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Valószínűleg az ilyesmit nem élesben kellene megtanulni, de hát itt az alkalom. Nagyon lassú a net, gondoltam, körülnézek. 50 Mbs download alapból, tehát nem gyors, de stabil, na ebből 20 Mbs-t, úgy látom, mindenféle messze lévő szerverekkel kommunikálok. Az első szerver pl. iráni, a második ausztrál.
Nagyon valószínű, hogy nem hackelték meg a routert (mert akkor ki is tiltottak volna belőle). Hogyan tudom megnézni, melyik géppel szemben megy ez az irdatlan adatmennyiség? (Mivel nem a wifin van a nagy forgalom, így valamelyik kábelen lógó eszköz lesz, abból meg nincs sok.) Körbekattintgattam a menüontokat Winbox-ban és tuti a Traffic monitor vagy ilyesmi lesz a megoldás, de azokat is paraméterezni kell.
Közben ránézek a googlira is, csak ha valaki épp tudja a választ, megköszönöm.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Egy ideje nem foglalkoztam a verzióváltozásokkal, most ránéztem a routeremre. Jelenleg 7.10.2 fut rajta, és a 7.12.1, amit felajánl. Több lépcső szükséges a legfrissebb verzióhoz?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #22597 üzenetére
Lehet, hogy tényleg a nulláról kellene kezdeni, default konfig nélkül.
Kezdetnek nézd át ezt a cikket (a fenti kép is ebből származik): [link]
A cikk nem teljesen arról szól mint ami neked kell, de betekinthetsz egy kicsit a mikrotik működésének logikájába, és lesz azért benne olyan ami számodra is hasznos. Az oldal közepe táján van képernyő-kép a DHCP kliens beállításáról is. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest