- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyula888
tag
-
Gyula888
tag
válasz
MasterDeeJay #24299 üzenetére
Ha nincs szétégve, akkor lehet. Inkább az a probléma, hogy nem éri meg(kivéve, ha magadnak javítod).
-
Gyula888
tag
válasz
martongunar #24219 üzenetére
Tudja, ahhoz már túl új, hogy ne tudná. Hardware Offloading csak switch-elt portok között lehetséges.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24202 üzenetére
Azt nem tudom
iPerf3-al 400-450 körül mérek a hAP ax3 és a CCR1009 között. Nem hinném, hogy a CCR lenne a gyengébb a kettő közül.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24200 üzenetére
A felét tudja kb.
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #24151 üzenetére
De fog, csak kell rá még valami, ami L2 szintű(pl VXLAN).
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24043 üzenetére
Elátkozott téged a MikroTik úgy látom
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24042 üzenetére
Most éppen csak gigás van, de lehet, hogy holnap nagyobb lesz. Sosem lehet tudni, én ezt szeretem, hogy van, ha kellene. Lehet sosem fog kelleni, de van. Sok eszköznél a Passive PoE az ami szerintem igazán probléma. 2.5Gigás POE-s port van, de 802.11af/at szabvány nincsen sok eszközben
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24040 üzenetére
Nem lehet, hogy a kábeled rossz?
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24036 üzenetére
Igen, DIGI-s Huawei ONT-vel.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24035 üzenetére
Ennyire nem, szerencsére rég használtam már Cisco-t, meg is fogadtam, hogy soha nem is fogok. Én úgy vagyok vele, hogyha valami nem tetszik akkor azt nem kell használni. Ubiquiti-t például részben emiatt sem használok, pedig kültéri eszközökben egyszerűbb dolgom lenne, mint MikroTik-kel. Már konkrétan AC-s pont-pont megoldás az SXT-n kívül nincsen, AX-es meg még nincsen. Marad az N, abból is csak LHG van ha messzebbre kell valami, de azt pedig csak 3-as csomagban lehet venni(3?? nem is értem, legalább párban lenne). XL van belőle, csak 60 centis tányérra pont nincs szükségem. Szóval van gond ez igaz, de ez mondjuk szerintem átmeneti, csak éppen nem jól kezelik az átmenetet.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24032 üzenetére
Van olyanom nekem is, az egy kombó port, tud fogadni és kiadni is, én nem állítottam rajta semmit és nincs gond vele
Mellesleg örülök, hogy az itt felmerült problémák engem elkerülnek.
-
Gyula888
tag
válasz
Gyula888 #24029 üzenetére
Az meg, hogy megint ilyeneken problémázol, hogy bezzeg a Cisco-n nem így van, az meg megszokás és gondolkodásmód kérdése. Számomra pont a Cisco a "logikátlan" dolog, jobban mondva számomra nem ésszerű, logika abban is van ettől függetlenül. Számtalan dolgot Linuxon pont ugyan úgy kell megoldani, mint MikroTik-en(legalábbis debian-nál ezt tapasztaltam).
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24028 üzenetére
Mi a problémád a VLAN taggeléssel? Az ether1-es POE out elég érdekes koncepció valóban, de nem logikátlan, hiszen WISP szolgáltatónál a külső antennát valahogyan meg kell táplálni, azt meg logikusan az ether1-ről táplálnád, hiszen általában azt állítod be WAN portnak. Melyik eszközön van ilyen?
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #24009 üzenetére
Nem gondolkodtál még rajta, hogy veled van a probléma? Én mindig a legfrissebb ROS-t használom és nagyon ritka az, hogy tényleg valami hiba van. Kezdő koromban voltak gondjaim, de mindig bebizonyosodott, hogy én voltam a béna. Nem védeni szeretném a MikroTik-et, mert van miért szidni, viszont itt tapasztalom a fórumon, hogy a legtöbb esetben a hozzá nem értés okozza a problémákat.
-
Gyula888
tag
válasz
MPeti2 #23954 üzenetére
Ha esetleg olvastad volna a korábbi hozzászólásaimat, vagy éppen részletesebben, akkor pontosan tudnád, hogy én pont emiatt nem is javasoltam az UniFi rendszert, mert felhő nélkül nem működik. Én magam is mindig a VPN használatát javaslom, netre semmit sem rakok ki. A saját rendszerem is úgy működik, hogy a kamerás VLAN-ból sehová sem lehet menni(még a netre sem), a többi hálózatból is csak kizárólag az NVR-t és annak bizonyos portjait lehet elérni. A kamerás app esetén maximum iOS-ről lophatnak bármit is, mert ott nincs különösebb lehetőség a jogosultságok szabályozására.
-
Gyula888
tag
válasz
hoffman_ #23941 üzenetére
Működni működik, de nem éppen komfortos. Ne használj telefont, ha ilyen permission félelmeid vannak, pláne ne Apple-t
Igen, viszont szerintem ha a wireguard a routeren fut, sokkal egyszerűbb a helyzet. Gyakorlatilag magadnak nehezíted és bonyolítod ezekkel a dolgokat, ami nem baj, hiszen azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymásnak, csak ezeknek gyakran fejfájás a vége értelmetlenül
Bevallom, nekem meg sem fordult a fejemben ilyen, hogy majd te telefonon böngészőből szeretnéd a kamerákat nézegetni. Régebben(de lehet még most is) Linuxon az UniFi Firefox-on sem működött például, egyszerűen nem ment a stream.
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23606 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy elég nagy jelszint kell eleve ahhoz, hogy egyáltalán működjön.
-
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23468 üzenetére
A saját esetemről beszéltem, nem a kérdezőéről. Az SFP(2,5) vagy SFP+ azért kell, mert nálam a fő switch SFP porton van összekötve a routerrel. Az általad linkelt cucc meg gyenge, switchnek használom, arra jó
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23466 üzenetére
Közvetlenül nincsen, mivel a hAP az már wifis. Az L009-nek kellene lennie a kis lépésnek, de az teljesítményben nem erősebb, valamint sima SFP van rajta SFP+ helyett, így lényegében annyi a plusz benne, hogy 5 ethernet port helyett 8 van és van egy 2.5G-s SFP, amit nem tudsz normálisan kihasználni a teljesítménye miatt. Ha hozná a hAP AX3 szintjét, akko egy jó cucc lenne. Marad az 5009, ha kell az erő és az SFP, vagy használtan egy CCR.
-
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23464 üzenetére
Nincs SFP+ port, így számomra nem használható.
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23461 üzenetére
Az a baj, hogy a MikroTik-nél ez az eggyel feljebb megyek valamiért nincsen. A hEX Refresh-nél ami erősebb és nem wifis, az az RB5009UG+S+IN, cserébe 3x annyiba kerül. Ha jó a wifis(cserébe nincsen SFP port), akkor hAP AX3, viszont az meg dupla annyiba kerül. Nincsen sajnos köztes megoldás.
-
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23458 üzenetére
Igen, de ha sávszélesség szabályozást szeretnél, vagy prioritást szabályozni, akkor nincs fasttrack.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23382 üzenetére
Valóban van AX-es Ubiquiti, viszont én itt a AirMAX vonalra gondoltam, nem az UniFi-re. Az, a 4,8Gbit pedig egy elméleti érték, a gyakorlatban ez kb a fele lehet. Igen, ilyen valóban nincs a MikroTik-nek és kitudja mikor lesz, de vegyük azt is figyelembe, hogy egy AX-es RouterBoard pl 30.000ft, annyi pénzért meg bőven jó szerintem. Két fő probléma van, a MikroTik szarrágása és az emberek, akik csodát várnak ennyi pénzért.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23377 üzenetére
Azért a wifi-qcom elég nagy változást hozott a mikrotik wifi téren, ráadásul szerintem pozitívan, a qcom driverrel szerintem érezhetően jobb a wifi, mint a wireless csomaggal. Ennek inkább a WISP szegmens az elszenvedője, mivel sok funkció volt a wireless csomagban(pláne még az AC előtti hardvereknél), ami ott hasznos volt és elengedhetetlen(nv2 pl), bár sok feladatra így is jó. Még a Ubiquiti-nek sincsen például AX-es kültéri eszköze, a MikroTik-nek ott az AX-es RouterBoard, gigabit meg átjön rajta. Nyilván tisztában vannak vele, mennyire szerencsétlenre sikeredett az AC-s vonal, emiatt tolják most ennyire az AX-et(legalábbis szerintem), javítani még lehet rajta nyilván, de nekem például a hAP AX3 hibátlanul működik, sokkal jobban mint az AC-s.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23362 üzenetére
WiFi --> Steering
-
Gyula888
tag
válasz
ncc1701 #23357 üzenetére
a wifi-qcom driver óta nekem semmi gondom velük, a régi Wireless csomagos az vegyes. Van ami elfogadható, van ami katasztrófa
Van egy 951-em, na az tényleg a vicc kategória, valószínűleg a cAP Lite és társai is ilyenek. Az AX3 nekem meglepően jó, TP-Link AP volt előtte, azt a szintet simán hozzá, sőt.. AC-s laptoppal 600 megát mértem. Mivel hardveresen megegyezik igazából a cAP AX-el, gondolom az is hasonlóan jó lenne.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23359 üzenetére
Ez már a wifi-qcom csomag óta úgy működik, hogyha nem állítasz be semmit, akkor alapból Lettországot választja. USA általában jó szokott lenni, antenna gain-t állítsd 0-ra.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23355 üzenetére
Válts országot, ahol mások a szabályok. Erre lesz majd a Superchannel mód, ott úgy állítod be, ahogyan akarod.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23352 üzenetére
A WiFi menünél nem lehet állítani sajnos, csak a régi Wireless-nél. Írj be az antenna gain-re 0dbBi-t. Lesz elvileg a 7.17-ben ilyen, de az egyelőre még csak fejlesztői.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23322 üzenetére
Érdekes, számomra mindig a Cisco volt a fordított logikátlan dolog, de kinek mi. A wifi teljesítmény vezérlés meg működött mindig, csak át kell állítani a frequency-mode-ot manual-txpower-re vagy superchannel-re. VLAN-nal sosem volt gondom, tud mindent amit kell. a 16MB flash éppen elég is lehetne, nagy marhaságot nem mondanak, csak szét kellene bontani a rendszert hozzá elemeire, mint ahogy a ROS6-nál volt, vagy még jobban. Szerintem neked ez a MikroTik problémád a sok Cisco miatt van, kezdetben nekem is okozott sok fejfájást, aztán utólag mindig kiderült, hogy én vagyok a hülye, nem a ROS szar. Sok szempontból hasonlít a Linuxos dolgokra, a tűzfal például akár iptables is lehetne, bridge szintén van Linuxon is, de ezért jó, hogy minden gyártó másképp oldja meg valamilyen szinten, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ismerek olyat, aki szerint mindenkinek mindent egyformán kellene gyártani
Sajnos a MikroTik-et én sem értem, pedig nálam csak az van. Mindig mikor megjelennek egy új termékkel, az az első gondolatom, hogy vajon mit rontottak el benne, mert valamit mindig sikerül.
-
Gyula888
tag
válasz
gidacska #23316 üzenetére
Ez ilyen, mindkét csomag nem lehet egyszerre aktív, ha van a routerben wifi. A te esetedben vagy a wifi-qcom-ot használod az ax2-n és akkor a saját wifije menni fog, vagy a wireless-t, akkor meg a sajátja nem fog menni. másik megoldás, szerzel még egy routert és arról vezérelsz mindent, vagy pedig az egyik AP-ból csinálsz egy kontrollert.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23308 üzenetére
Még most sem világos ez az egész rendszer, pláne a trunk bridge, hogy az még is hogyan néz ki, a Cisco szerencsére nálam a nagyon alap szinten megállt, mivel számomra teljesen ésszerűtlenül működött MikroTik után, így nem is foglalkoztam vele komolyabban. Szerintem ez az egész dolog amit te akarsz, nagyon egyszerűen megoldható a következőképpen: csinálsz egy bridge-t, azon létrehozol az interfaces menüben vlanokat, a bridge --> VLANs táblában hozzáadod a vlanokat, taggedként megjelölve a bridge-t amit létrehoztál, utána a bridge --> Ports-ban hozzáadod a portokat amik kellenek, és mindegyikre beállítod a megfelelő vlan-t ezután bekapcsolod a bridge-en a vlan-filtering-et admin-only-VLAN-tagged-el. Készen is vagy
még mielőtt a vlan-filtering-et bekapcsolod, ne felejtsd el a tűzfalat meg ilyeneket úgy módosítani, hogy utána valamelyik vlan-ból azért elérd az eszközt.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23303 üzenetére
Én nem értem a dolgot(velem van a baj valószínűleg). Van két bridge, egyik legyen a lan mondjuk, a másik a vendég. a két bridge külön-külön interface-en megy a switch-be, tagged-ként jelölve a switch és a router felöli oldalon is és így megy tovább az AP-ba szintén tagged-ként jelölve?
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23300 üzenetére
Közvetlenül az interface-t konfigurálod, vagy profilból? Érdekességképp kérdezem, mert már többször hallom ezt a megoldást, de miért van külön bridge a vendégeknek?
-
Gyula888
tag
válasz
gidacska #23291 üzenetére
Szerintem mennie kell egyszerre a kettőnek. Az AC-s wAP csak a régi Wireless csomaggal fog működni. Igazából egyszerű a dolog, wireless csamaggal a Wireless menüben kell konfigurálni a CAP és a CAPsMAN oldalon is, a "wifi-qcom" és "wifi-qcom-ac"-val pedig a Wifi-ben. A probléma annyi igazából, hogy a MIPSBE-s eszközökre nincsen wifi-qcom-ac csomag, így hiába AC-s a wAP, arra nem tudsz qcom-os drivert rakni.
-
Gyula888
tag
válasz
gabro0 #23224 üzenetére
Interfaces -->VLAN-ban létrehozod a vlanokat, beteszed az 1-es kivételével a portokat egy Bridge-be, beállítod a routeren, hogy menedzsment vlan-ból elérd a routert, utána bridge-ben bekapcsolod a vlan-filtering-et "admit only VLAN tagged" Frame Types-al, ezután a Bridge --> Ports-nál beállítod mindegyik portra a megfelelő VLAN-t, eth2-6-ig untagged, eth7 tagged, eth8 untagged, PVID mindegyiknél a megfelelő VLAN-id, tagged port esetén maradhat az alap 1 is, kb ennyi.
-
Gyula888
tag
válasz
kammler #23143 üzenetére
Úgy tudom, hogyha bejelented, akkor ezzel együtt fizetési kötelezettséged is keletkezik, 600 vagy 800ft/hó/eszköz, kivéve harmadlagos használatnál, csak ott meg a kültéri telepítés nem engedélyezett. Szerintem a rossz terjedés miatt felesleges ezzel foglalkozni, de mindenki döntse el maga.
-
Gyula888
tag
válasz
yodee_ #23136 üzenetére
Ha megéri neked a 100 ezres tételt, akkor RF Elements UltraDish TP21 + MikroTik L11UG-5HaxD board és azon is jönni fog a gigabit, feltéve ha kell a gigabit. AC-s MikroTik-en kb 300-350 mega fog jönni, többet nem nagyon lehet várni tőle. A 60GHz-nél neked, mint harmadlagos felhasználónak nem kell fizetni, viszont nem zavarhatsz vele senkit. Mivel a 60ghz-es frekvencia elég nehezen terjed, így egy pont-pont összeköttetésnél, kicsit az esélye, hogy bárkit is zavarj, de nem árt azért szétnézni a környéken. Még annyi, hogy 60GHz-en semmi akadály nem lehet az útban, az 5GHz nem ennyire problémás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- Apple iPhone 7 128GB Yettel Függő 1Év Garanciával
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac Surface üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. gar
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest