- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Protezis
őstag
válasz
Anaconda #23484 üzenetére
Miért nem a hivatalos dokumentációt nézed?
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/3211299/NAT#NAT-HairpinNAT -
ekkold
Topikgazda
válasz
ekkold #23431 üzenetére
Csak érdekességképpen: abban a hsz.-ban, amire most válaszolok, a csatolt képen volt egy afféle "kakukktojás", vagy lehet, hogy nem is ez a jó kifejezés erre, legyen inkább érdekesség. Kíváncsi voltam, hogy feltűnik-e valakinek, de sem itt, sem magánban, nem jött rá reakció. Szóval úgy tűnik, hogy talán csak egyedül számomra érdekes, de másnak érdektelen volt, vagy csak mindenki átsiklott felette.
-
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23485 üzenetére
Valóban, kicsit már fáradt vagyok hozzá.
Ilyenkor a dst adress-be a külső IP címem menne, ugye? Az viszont dinamikus. Hogyan kellene megoldanom? -
yodee_
őstag
Üdv!
Még decemberben beüzemeltem egy SXTR antennát. Szépen teszi a dolgát, de néha van leszakadás. Van ötletetek miért lehet?
Köszönöm
-
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Meejött az E50UG router. 0 Mikrotik tapasztalattal 4 óra volt beállítani, megcsináltam a netet, hdcp szervert, natot, bridge-ket, dhcp rezervációkat, usernév váltás, felesleges servicek, portok lelövése, port nyitások.
Egyetlen egy gond van. Mégpedig az, hogy bizonyos portokat nem érek el ha wifire vagyok csatlakozva.
Pl: sajatdomainom.hu:8123 mobilnetről elérhető, de local wifiről nem.
Az adott domain az én publikus ipmre van befrissítve.
A helyi hálón pl ha ennek az eszköznek az ip-je a 192.168.0.2, akkor a 192.168.0.2:8123-at megnyitva elérhető.Mi lehet a gond?
-
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23480 üzenetére
Köszönöm, akkor az lesz a WAN.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Anaconda #23475 üzenetére
Nincs hozza poe tap, hanem sima, csak tudja a passziv POE-t. 24V-ot tudni fogja, ha ugyanaz a bekotese, mint a te tapodnak, ezt le kell ellenorizni.
A poe tudja a gigat is. Egyetlen ertelme, hogy eggyel kevesebb vezetek meg a routerhez, de ha a vezetekezes nem gond, akkor nincs ertelme POE-t hasznalni, csak tobb problema van vele es rosszabb a hatasfoka is, na nem mintha az a 0.1-2W veszteseg nagyon szamitana az ember eleteben.
-
Anaconda
tag
válasz
Reggie0 #23473 üzenetére
Köszi, ez marha jó felvetés!
Pont azon gondolkoztam, hogy egy téves rendelésből van egy 24V-os POE tápom, mehet tápnak az 1es portba, mert ha jól látom adapter nincs hozzá...vagy van? Egy unboxing videóban nem volt, sehol sem írják, viszont a mikrotik honlapján included parts-ként ott a táp.
3 lan portot használok, plusz a wan, az 1es port lesz a tartalék. Ha jól sejtem oda csak kisforgalmú eszközöket kellene raknom, az lesz a tartalék. De így meg teljesen jó, ha a poe miatt csak 100 megás lesz, nem véletlen oda rakták a poe táp bemenetet, hogy ne zabálja le a procit, szerintem így tökéletes lesz.A doksijait meg átolvasom, hogy mire megjön tudjam melyik az eleje.
-
-
Reggie0
félisten
"Mikrotikek esetében ez csak egy szoftveres beállítás, fizikailag minden csatlakozó egyenértékű, és bármelyiket kijelölheted WAN-nak"
Nem egyenerteku minden port minden mikrotiken, meg kell nezni a blokkdiagramjat. Pl. az uj hex refresh-nel is a POE port nem megy at switch chipen, igy ha az 1-es port is LAN, akkor a sima switchelt forgalmat at kell kuldeni a procin, nem lesz hw offloading.
-
-
Anaconda
tag
Köszönaöm mindenkinek az infókat. Ha megjött még biztosan lesz kérdésem.
Szerintem felesleges nekem ennél jobb, drágább, viszont a tp link routeremtől nem esik nehezemre megszabadulni, nekem már kevés a tudása.
Wifi abszolút nem releváns, nagy a ház, 2db tp link deco van, hibátlanul működik a mesh, egyszerűen tökéletes.Illetve egy AP nem is tudná a házat ellátni.
-
válasz
lionhearted #23452 üzenetére
beírtam, hogy%l
mindkét wifi provisioningjébe (2 és 5G), és így mostl
ésl2
a nevük.I - íííí
nem elll -
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23468 üzenetére
A saját esetemről beszéltem, nem a kérdezőéről. Az SFP(2,5) vagy SFP+ azért kell, mert nálam a fő switch SFP porton van összekötve a routerrel. Az általad linkelt cucc meg gyenge, switchnek használom, arra jó
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Gyula888 #23465 üzenetére
Szó nem volt eddig sfp portról hogy kellene, ezért is ajánlotta mindenki az ethernet portos cuccokat, amúgy mit akarsz az sfp portal?
Hiába is dugnád bele a szolgáltatói optikát, nem lenne kapcsolat.
legalábbis telekomnál nem lenne.
Amúgy meg ha kell sfp akkor ezt kellett volna megvenni vagy rendelni.
[link] -
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23466 üzenetére
Közvetlenül nincsen, mivel a hAP az már wifis. Az L009-nek kellene lennie a kis lépésnek, de az teljesítményben nem erősebb, valamint sima SFP van rajta SFP+ helyett, így lényegében annyi a plusz benne, hogy 5 ethernet port helyett 8 van és van egy 2.5G-s SFP, amit nem tudsz normálisan kihasználni a teljesítménye miatt. Ha hozná a hAP AX3 szintjét, akko egy jó cucc lenne. Marad az 5009, ha kell az erő és az SFP, vagy használtan egy CCR.
-
válasz
Gyula888 #23463 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy akkor most van vagy nincs.
Az ilyen szempontból lényegtelen, hogy az ára többszöröse. Ez a hex refresh nem fogja normálisan kezelni a gigabitet, ahogyan az L009 is nyögi azt, hiába van rajta SFP, vagy van több memóriája. A hap ac2 egy nagyon jó árú vétel, de én magam részéről a hap ax3 felé mentem, az nekem megfelelt, mint eggyel feljebb lévő. Az 5009et én nem szoktam ajánlani, az egyetlen pozitívum a rack fül számomra.
-
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23464 üzenetére
Nincs SFP+ port, így számomra nem használható.
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Gyula888 #23463 üzenetére
Hap ac2, ha tudsz akkor keríts egyet használtan, nálam nincs sávszél korlát, van vagy 20-25 tűzfalszabály,plussz a wifi kikapcsolva és a telekom 1000/1000 optikán vígan elvan, szolgáltatói PT-ben a mikrotik tárcsáz be.
van elrakva egy 750-es bent a melóhelyen meg egy 951 van ugyanúgy telekomon, ott is 25-30 tűzfalszabály plussz 2,4-5GHz wifi is megy, egy hap ac2 meg havernál van kölcsönbe hogy tanulhasson. -
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23461 üzenetére
Az a baj, hogy a MikroTik-nél ez az eggyel feljebb megyek valamiért nincsen. A hEX Refresh-nél ami erősebb és nem wifis, az az RB5009UG+S+IN, cserébe 3x annyiba kerül. Ha jó a wifis(cserébe nincsen SFP port), akkor hAP AX3, viszont az meg dupla annyiba kerül. Nincsen sajnos köztes megoldás.
-
-
Gyula888
tag
válasz
Kicsirics77 #23458 üzenetére
Igen, de ha sávszélesség szabályozást szeretnél, vagy prioritást szabályozni, akkor nincs fasttrack.
-
válasz
Kicsirics77 #23457 üzenetére
teljesen jól, én a megjelenése óta használom.
nyilván elsősorban vészmegoldásnak jó, de annak hibátlan. gyakorlatilag egy winbox telefonos felületre optimalizálva. -
Anaconda
tag
válasz
Kicsirics77 #23451 üzenetére
Az első beállítás mindenképp winbox alól lesz.
Használok pl mac cím szűrést, ezt jó lenne telefonról menedzselni. -
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23453 üzenetére
Jaja, digis gigabites, azért kell a gigabites wan.
-
-
-
válasz
Anaconda #23448 üzenetére
- 1db WAN csatlakozó, gigabites
Mikrotikek esetében ez csak egy szoftveres beállítás, fizikailag minden csatlakozó egyenértékű, és bármelyiket kijelölheted WAN-nakdhcp rezervációnál lehessen megadni a klienseknek a boot szerver és boot image opciókat
ezt a routerOS minden routeren tudjaegyébként igen, szerintem jó választás.
csak figyelj arra, hogy hEX néven már tizenéve is volt Mikrotik router, az nyilván jóval gyöngébb, mint ez a faceliftelt változat, ráadásul az ára is kb ugyanez. a régi RB750Gr típusazonosítóval fut, ez az új meg E50UG. -
Anaconda
tag
Sziasztok!
Gondolkozom a Mikrotik routerekbe, tudnátok ajánlani típust?
- Minimum 4db gigabites lan csatlakozó, de a 6 vagy 8 előny
- poe nem kell
- 1db WAN csatlakozó, gigabites
- wifi nem szükséges, de tartaléknek nem gond ha van, alapeaetben ki lesz kapcsolva
- max 60 eszközt kell tudnia kezelni, ebből 3-4 eszköz ami nagysebességű, a tönni okosotthon cucc.
- dhcp rezervációnál lehessen megadni a klienseknek a boot szerver és boot image opciókat
- max 30 ezret szánok ráEz jó lehet nekem?
[link]Előre is köszönöm!
-
biztos én vagyok a hülye, de capsman provisioning-nél hogyan kell jól használni a "name format" mezőt? mert száz helyen látom leírva, hogy
name-format=identity
, aminek gondolom az lenne a célja, hogy a router nevét adja a létrejövő interfésznek, de nálam azt eredményezi, hogy az lesz a neve az interfésznek, hogy "identity"meg mi a fene van a mikrotik fórumokkal?
-
mckay
aktív tag
válasz
lionhearted #23445 üzenetére
köszi, végül is összejött
sokadik resetre is szükségem volt...
végül "hibrid" módon jutottam el a végéig:
1. lépésről lépésre mentem Ekkold tanácsai révén, kerülve a Quick Set menüt
2. végül, amikor connectálni kellett a meglevő AP-ra, akkor viszont mégis a Qucik Set menüben található "CPE" mód képernyőn található Connect lehetőséget használtam
(és valóban, miután használtam, látom, hogy az interface alatt a wlan módját átállította "station pseudobridge" módra, tényleg)köszi az útmutatást!
jó lett a sebesség is :-)
-
-
mckay
aktív tag
válasz
ekkold #23410 üzenetére
nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat!
logikusan hangzik minden, de sajnos nem bírtam vele
valahogy mindig két szék között a pad alá esem, és eztán nem érem el az eszközt, és marad a resetugye ez egy olyan eszköz, hogy egyetlen fizikai ethernet port van rajta
és ha megpróbálom, hogy a bridge kapjon DHCP-vel ip-t, akkor elveszi a képernyőt (tehát valamit végrehajt), de aztán a helyi hálómon nem jelenik meg sehogy
és tudom, le van írva a skory-s összefoglalóban, hogy felejtsük el a Quick Set opciókat - de bevallom, próbáltam azzal is
elvégre kinek készülne ez a menü, ha nem pont nekem!
de itt is pad alá esek: kiválasztom az elérhető wifik között az enyémet, és abban a pillanatban elveszi a képernyőt (érthető, hiszen én addig az ő "Mikrotik" hálózatán voltam)
így nem tudom összehozni, hogy DHCP-vel ip-t kapjon..ehh, valamiért ez a >>kliens AP<< módi sokkal egyszerűbb egy soho eszközön...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Protezis #23438 üzenetére
Nálam teljesen stabil az SMB, scriptek is írnak a beledugott pendrájvra, sftp-vel is írok rá távolról, és SMB-vel is elérem probléma nélkül. Akár nagy fájlok írása olvasása is megy stabilan. Nincsenek holtdidők, vagy hosszú megakadások sem.
Nekem jelenleg 7.11.2 van az RB5009-en, de akkor ezek szerint még marad is ez egy darabig. -
Protezis
őstag
válasz
ekkold #23435 üzenetére
Én futtatok 2 containert, azok a pendrivera írnak, ami az RB5009-re van dugva. Működik gond nélkül. 7.16 van fent jelenleg.
Egyetlen problémám, hogy amikor SMB-n keresztül hozzáférek, akkor néhány másodperc után bontja a kapcsolatot a kliens és a router között. Nem jöttem rá, mi okozza.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold #23436 üzenetére
Na hát az RB5009-en 7.16.2 van. Az Rb3011 meg mindegy neki. Unatkozásból lett rajt az az rc. Hát. Ezzel az USB dologgal kapcsolatban kérdeztem a supportot annakidején. Aztán írtak valamit, hogy megváltoztattak valamit, konfiguráljam újra az egészet, mármint a disk részt. Nem emlékszem. Mindenestre, az RB3011-en nekem az egész USB sokkal stabilabbnak tűnt. Az RB5009-en most épp nincs semmi USB-s dolog. Valami háromszor négyszer is újra indult, alig tudtam igyekezni, hogy kitöröljem alóla az USB-t mikor próbálgattam. Már arra is gondoltam, hogy mondom megdöglött az az RB5009, mert amit nem szeretett pendrájvot például, az meg sokszor jó volt az RB3011-be. Azon most egy ( nem röhög) külső házban USB3-as HDD van. Na viszont, újraindítás után van, hogy egyből látom a tartalmát, van, hogy percek múlva. Viszont a kapcsolat megvan, csak azt írja a win, hogy üres mappa. Aztán most hogy valami nem kerek-e az USB kezelésével, vagy a külső ház miatt, nem tudom.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
yodee_ #23416 üzenetére
Amúgy azért gondolkoztam SSD-ben, mert egy 128G SSD ma már filléres tétel (nagyjából pendrájv árban van), és van 2db elfekvő, de gyakorlatilag új 128-as SSD-m
Viszont mivel tényleg nincs 100Mb az egész, egy akármilyen pendrájvra is felmehet.Más érdekességek:
- Feltettem ma egy virtuális PC-re (virtualbox-ra) egy RouterOs 7.16.2-t, és sikerült működésre bírni a szerveremen levő SMB megosztás mountolását, azaz a /file alatt elérhető a szerver mappája. Sajnos a winbox-ban valamiértt sok mező read only (vagy egyszerűen hiányzik), így csak parancssorból lehet rendesen beállítani.
- A médiaszervert is megjavították. Próbaképpen az SMB-vel elért fimek mappámra beállítottam a mikrotik médiaszerverét. Látja a TV-m (7.15 alatt nem ment), és bármelyik filmet le tudja játszani, és bele is lehet tekerni tetszés szerint. Hosszabb teszt még nem volt, de egyelőre jónak tűnik! (VLC is látja) -
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #23429 üzenetére
Próbáltam, nem működik sajnos
-
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #23414 üzenetére
Az jó, mert amúgy ez a hulladék ros nem szereti az intel i219-LM hálókártyát. Link up, link down, hol sűrűbben, hol ritkábban. Upload 915mbit download 200, aztán lehal, kapcsolat megszűnik, majd visszajön. A 2.5-es kártyát az komálja. Virtualizálva nyilván oké minden, szóval nem kábel. Csináltam én azzal mindent, manuális sebesség beállítás, stb.
-
yodee_
őstag
válasz
kammler #23422 üzenetére
Itt egész jól leírja:
"Can I Format or Re-Flash the drive?
Formatting, and Re-Imaging the drive with non-MikroTik tools (like DD and Fdisk) will destroy your license! Be very careful and contact MikroTik support before doing this. It is not recommended, as MikroTik support might deny your request for a replacement license. For this use MikroTik provided tools - Netinstall or CD-install that are freely available from our download page." -
Gyurka6
őstag
Szevasztok!
Wireguard, [ez alpján] próbáltam beállítani, a routert elérem, többet nem.
Szeretném, ha menne a böngészés is. Mit nem állítottam be/rontottam el?
Tehát, ha a beállítást a leírtak alapján jól csináltam, el kellene érnem mident (is)? -
yodee_
őstag
válasz
ekkold #23409 üzenetére
mert a komplett rendszer max 64MB. Erre elpazarolni egy normális minőségű SSD-t bűn... Már csak azért is mert minimum 256GB-os amit lehet venni. Nem sima pendrive-on van hanem egy USB memóriakártya olvasó amibe vettem egy Samsung Pro Endurance kártyát. Szerintem erre a célre kb örök élet plusz egy nap. Aztán majd kiderül
-
ekkold
Topikgazda
Először olvasd el ezt: [link]
Amire neked ebből szükséged lesz:
- indulj default konfig nélkül
- a mostani cuccokban van default jelszó (készülék alján a gyári szám ha minden igaz)
- az ETH portokat és a wifi interfészt rakd közös bridge-be
- állítsd be a bridge-t DHCP kliensnek, így kap majd IP-t a cucc, enélkül csak MAC adress alapon éred el winbox-al.
- a wifi interfészt álítsd station pseudobridge, vagy station pseudobridge clone módra.
- hozz létre security proifil-t, állítsd be a jelszót.
A mikrotik rendesen átvariálta a wifi-t, mondhatni kissé káoszos jelenleg, ezért lehet, hogy a beállításokat máshol ill. máshogy találod meg mint ahogy a fenti linken szereplő leírásban van. Mivel nem nagyon ismered még a mikrotik rendszerét, javaslom, hogy ne frissítsd egyből, csak ha már rutinosnak érzed magad, mert pl. a wifi verzió váltásakor lehetnek anomáliák. -
mckay
aktív tag
Sziasztok,
kéne gyorsan egy jó access point, és a sarki PC boltban (vidéki vagyok...) egy darab soho cucc sincs éppen, pedig én ahhoz vagyok szokva.
Viszont van: [RBcAP2nD]
Azt olvasom itt a topic összefoglalóban (köszi érte!!!), hogy böngészőben konfigurálható, vagy a Winbox-szal.
És íly módokon vajon be lehet állítani úgy ezt az eszközt, hogy Wifi-n csatlakozik egy meglevő hálózatra, és etherneten keresztül hozzáférést ad?
Bocsi, hogy lámaságot kérdezek, de eddig még csak ilyen TP-Link szintű dolgokkal volt dolgom (igaz, azokkal többféle topológiát csináltam már), de Mikrotik mélységekbe még nem merészkedtem.
Kerülném, hogy
- RS232 porton kelljen baszkurálni
- plusz egy eszközt kelljen venni az irányításáhozSzóval ez 17 ezerért a sarki boltban megtenné erre a célra?
Nyilván lehetne bármi megszokottat rendelni, de az jövőre érne csak ide...
-
Reggie0
félisten
válasz
Alteran-IT #23344 üzenetére
Ma mar mindent meg lehet oldani leddel es kevesbe karos a szemre, mint a fenycso.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest