- Telekom mobilszolgáltatások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrzed
senior tag
válasz
LaCeeN #22666 üzenetére
Nálam is két cap ax ap van 80m2-re. 5G-n 800Mbitet, 2,4G pedig 300 Mbitet tudnak. A gree klímák engem is szórakoztattak... kompromisszumot kellett kötnöm, mert nem tudták a wpa3-at. A vége az lett, hogy bedurrant az agyam és a következő takarításnál lehúzkodtam róluk a wifi modult, hogy ne szennyezzék a frekvenciákat. Ekkora alapterületet még 2,4G-el le lehet fedni, de már 5G-el nem.
-
mrzed
senior tag
Szerintetek ez mi akar lenni?
Valaki CAP-ot akar csatlakoztatni a capsmanomba?
-
mrzed
senior tag
Mielőtt konfigolsz döntsd el mit szeretnél. Ha megfelel számodra, hogy a szolgáltató eszköze natol, akkor elég betenni az ether1-et is a bridge-be és a bridge-re tenni egy dhcp klienst. Viszont ekkor felesleges a mikrotik tűzfalával, dhcp-jével bajlódni. Ha a mikrotikkel szeretnél natolni, akkor annak megfelelően kell konfigurálni és nem ether1-re hivatkozni, hanem a pppoe kapcsolatra.
szerk:
m0ski
ebben a felállásban értettem, hogy a dhcp és pppoe vagylagos, így nem fog menni egyszerre a kettő. -
mrzed
senior tag
Nálam F@st 5670 egység van a szolgáltatótól. Bridge módba van téve, saját router hozza létre a pppoe kapcsolatot, publikus ip-t kap. Ha van rá lehetőség és a szolgáltató eszközébe dugod az iptv boxok kábeleit akkor nem kell semmiféle varázslás a működéshez. Mindössze pár napig volt iptv előfizetésem, még a 14 napos elállásban vissza is adtam, viszont addig tökéletesen működött. Van a padláson egy mindigtv antenna, számunkra tökéletesen elegendőek az ingyen fogható csatornák.
-
mrzed
senior tag
válasz
jag222 #21958 üzenetére
Egy kicsit tréfás az új capsman... könnyen be lehet nézni, főleg ha több profilt is használsz. Amikor létrejött egy cap és látod az 5009-esen ott is behúzza a profilt. Ha a configuration profilban be van állítva a manager capsman or local, vagy simán capsman akkor nem indul el a cap. Tehát a configuration fülön csak a cap-ba legyen ez a rész konfigurálva.
-
mrzed
senior tag
Ha létrehozok egy virtuális ap-t, annak a frekvenciáját is el kell tolni, vagy ugyanazzal célszerű, mint a master-t?
-
mrzed
senior tag
válasz
kammler #21755 üzenetére
Szerintem ez főleg kliensfüggő volt. Ha jól emlékszem tán a 6-os wifibe került kliens oldali roaming hajlandóság, amit végre a mikrotik is kezd támogatni.
szerk: az 1-2 másodperces kiesés még nem is zavarna, de az bosszantó, amikor az épület másik végében hagyott ap-ra kapaszkodik a mobileszköz.
-
mrzed
senior tag
válasz
ekkold #21753 üzenetére
Igazából ezért vagyok rákattanva az új capsmanra:
xx:xx:xx:xx:xx:xx@HAPAC2-2G roamed to xx:xx:xx:xx:xx:xx@CAPAX-2G, signal strength -51
xx:xx:xx:xx:xx:xx@CAPAX-2G roamed to xx:xx:xx:xx:xx:xx@CAPAX-5G, signal strength -50
Sok ilyen bejegyzés van a log-ban mostanában amikor a gyerekek császkálnak a mobiljukkal a kezükben. -
mrzed
senior tag
Már elég rég használok capsmant, utolsó felállásban egy hap ac2 és egy cap ac volt beüzemelve. Mivel itt nagyon dicsértétek a wifiwave2 -t ezért elcsábultam és beruháztam egy cap ax-re. Kis guglizgatás után elég gyorsan fel tudtam konfigurálni a hap ac2 mellé. Már-már elismerően biccentettem a mikrotik felé, hogy milyen ügyesen megoldotta az átmenetet és ment egy capsmannal a két különböző eszköz. Gyorsan berendeltem még egy cap ax-et, és a kieső eszközeimet felajánlottam az öcsémnek. Mivel három ap-ra van szüksége, így a javaslatomra vett melléjük egy hap ax2-t. Most meg itt állok letolt gatyával, mert még az asztalon sem tudom összehozni a neki ígért hálózatot.
Meg merem kockáztatni, hogy ez a körülményesség köszönhető a Mikrotik sz@revésének és jelentős nehézségeket gördít a fejlesztés útjába a 16MB háttértárral és 128MB rammal szerelt ac-s eszközök. -
mrzed
senior tag
Kísérletezett már valaki az új capsman-al?
Sajátomat beállítottam 7.14 ros-el, CCR2004-1G-12S+2XS a capsman és két CAP AX. A CCR2004-re fel kellett tenni a wifi-qcom csomagot és gond nélkül fel lehetett konfigolni.Most viszont egy másik hálózatot kell összeraknom, itt egy hap ax2 lenne a capsman. Ott bukik el a mutatvány, hogy a saját két wifijét akarom bevonni a cap-ok közé. A capsman meg is találja a cap-okat, a wifi fülön pirossal felettük is van a managed by capsman felirat, de nem indulnak el, a státusz fülön disabled a státuszuk. Ha külön enabledre állítom, akkor szürkéből feketére vált, de továbbra is disabled marad mindkettő.
-
mrzed
senior tag
Lecseréltem a cap ac-t cap ax-re. Egyelőre hap ac-2-vel megy párban capsman-al vezérelve. A lényeg, hogy lehet az új capsman-al a régebbi ac-s eszközöket is vezérelni. Az ac-kat 7.14-re frissítve feltesz egy wireless nevű csomagot, ezt le kell cserélni manuálisan wifi-qcom-ac-7.14-arm csomaggal. Sajnos a capsman-t újra fel kell konfigurálni, de nincs túl sok változás, ha az előzővel ment, ezzel sem lesz gond.
-
mrzed
senior tag
Most teszteltem egy 7.14-re frissített Cap ax-et. Speedtest-el mérve 5G-n 860/850 2G-n 310/330Mbit. Azért ez már nem rossz egy mikrotiktől.
-
mrzed
senior tag
válasz
ekkold #21628 üzenetére
Nekem ccr router a capsman, 7.13-nál alapból feltette a wifi csomagot.
Egy három szintes kis házikóba kerülnek a korábban felsorolt eszközök. Gondoltam, hogy az ax2 erősebb, jobb lenne a gigabites optika routolására. Viszont annak a wifi-jeit is bele kéne tenni a capsmanba. Most már csak az a kérdés, hogy a két ac-s eszközre femegy-e az új driver 16MB háttértárra 128MB memóriával. -
mrzed
senior tag
Régi és új eszközöket lehet egy capsman-al menedzselni? (hap ax3, hap ac2 és cap ac)
-
mrzed
senior tag
válasz
Kicsirics77 #21533 üzenetére
Az mtu-t nem kell manuálisan állítani, már jó ideje lekezeli a létrehozott pppoe kliens, csak régen kellett ezzel foglalkozni. A szolgáltató eszközét bridge módba tetted?
-
mrzed
senior tag
Adva van két cap, hap ac2 és cap ac, mindkettő 128MB rammal, azaz nem tudják a wifiwave2 csomagot. A capsmant egy ccr router vezérli. Kérdésem az, hogy lenne-e értelme kicserélni az eszközöket hap ax3-ra és cap ax-re. Lenne-e számottevő, kliens oldalon érezhető előrelépés wifiwave2 csomag használatával. Bár jelenleg ac-t tudó tablet és mobiltelefon a legújabb, de nem ritkán így is a 2,4 Ghz n-es wifi van használva.
-
mrzed
senior tag
válasz
kammler #20621 üzenetére
Nálunk kb 3 éve van optikai hálózat, a kezdetek óta úgy használom ahogy korábban leírtam. Az ont-ből írtam ki a felhasználónevet jelszót, azzal kapcsolódik a saját routerem. Különösebben nem érdekel mit csinál a szolgáltató eszköze, nincs ip tv-m, hogy számítana. Néha egy-egy firmwarefrissítés során visszakapcsolják az eszköz wifijét, én ilyenkor kilövöm. Amikor a bentragadás miatt natolt címet kaptam és reklamáltam, akkor sem tették szóvá, hogy ugyan miért is vagyok bejelentkezve kétszer is. Soha nem tiltották le a második csatlakozást, max 5-6 naponként újrakapcsolódik routerem amikor központilag bontanak.
-
mrzed
senior tag
Mármint a szolgáltatói eszköz ne csatlakozzon? Nem vagyok abban biztos, hogy az lehetséges. Viszont szerintem az a 142-es kezdetű az publikus ip lesz, de ellenőrizd le, ha itt is ugyanazt a címet látod, akkor publikus.
-
mrzed
senior tag
Ebbe már én is belefutottam... a hibabejelentőnél a hölgy váltig állította, hogy a 100-al kezdődő ip címem márpedig publikus, nem vagyok natolva. Nagyon kitartónak kellett lennem, hogy hajlandó legyen segítséget kérni... pár perc zenehallgatás után elnézést kért, megtudta, hogy valóban natolva vagyok... egy korábbi kapcsolat "beragadt" ezért kerültem ebbe a helyzetbe. Azt is elárulta, hogy ebben az esetben technikusoknak kell manuálisan rendezni a problémát, nem tudom megoldani legközelebb sem, ha előáll ugyanez a szituáció.
szerk.: Vandán nagyon nehéz átjutni ilyenkor, mindenképpen meg akarja oldani a gondot, nem kapcsol senkit, meggyőzödése, hogy nálam van a hiba és elközsön azzal, hogy visszahív később. Ilyenkor nem kell mást mondani, csak "ejmiakőtyúkanyókend" visszakérdez, ha megismétled feladja, és kapcsolja az ügyintézőt.
-
mrzed
senior tag
Esetleg megpróbálhatod mangle-nél felvenni a Change MSS-t, ahogy Skori is írja, hátha mtu gond van. Nálam inaktív a szabály, nélküle is működik rendesen. Ha közvetlen az ontvel nincs gond, akkor a jelszinteknek is rendbe kell lenniük. Még megpróbálhatod másik portba dugni a kábelt.
-
mrzed
senior tag
Sajnos képet nem tudok készíteni. Nehezen megközelíthető helyen van az ont, át kéne kábeleznem, hogy hozzáférjek. Gondolom sagemcom fast 5670-ről van szó....
Amiket én állítottam át:
Összes wifi kikapcs
Router módról bridge módra
pppoe engedélyezése
2,5 portot wan-ról lan-ra.
Valamint kimásoltam belőle a pppoe csatlakozáshoz szükséges felhasználónevet és jelszót. Egy kapcsolódást alapból kezdeményez az ont, egyet kezdeményezhetsz saját eszközzel, ha többet akarsz, akkor már csak natolt címet fogsz kapni. -
mrzed
senior tag
válasz
privatposta #20078 üzenetére
Nem lehet, hogy már ide is "alkalmazásjelszó" kell, mint az outlookba?
-
mrzed
senior tag
válasz
kammler #19998 üzenetére
Nem tudom mennyire lenne meleg 10Gb-en, ott már nekem optika és dac kábel van. Az még rémlik a hálózat építésekor olvasta róla, hogy az első széria nagyon melegedett.
S+rj10 reviewszerk: az a kék szöveggel szedett log bejegyzés csak egy bug volt. Nálam is csinálta egy időben, viszont visszaellenőrizve az időpontokat mindig link nélküli időszakra esett, amikor is a modul nem melegszik 50 fok fölé.
-
mrzed
senior tag
Én innen vettem optikai kábelt:
Optikai kábelek
Duplex lc-lc kábelt használok, vettem tőlük egy 20 és egy 3 méterest, tökéletes minőség. -
mrzed
senior tag
válasz
Reggie0 #15398 üzenetére
Azért az csúnya lenne, ha otthoni környezetben ezt az eszközt is fasttrack-elni kellene. Azt egy komolyabb torrentletöltésnél meg magaalá csokizik....
A hapac2 és a capac-nél külön kellett kiválasztanom, hogy upgrade, csak akkor látta a 7.1-et, viszont a ccr2004-nél alapértelmezetten látszott. -
mrzed
senior tag
Egyelőre akkor nem próbálom ki, pedig már a ccr2004-em 14 hónapja várja.
Nem merem megkockáztatni, hogy kiütöm a netet, az egyik gyerekem online tanul. -
mrzed
senior tag
Próbálta már valaki, lehet a 6.49.1-et macera nélkül upgradelni?
-
mrzed
senior tag
válasz
adamthebrave #14762 üzenetére
Én első körben úgy teszteltem a hasonló sfp+ modulokat, hogy mindkettőt a mikrotikbe dugtam, majd összekötöttem kábellel. Ha így létrejön a link, akkor a modulpár és a kábel rendben van, ha nem, akkor a modulban, vagy a kábelben kell keresni a hibát. Amennyiben a modul jó, akkor az asus kártya nem akarja "megenni". Sajnos a kártya eszközkezelőjében nálam sem látszik semmi információ a bedugott modulról, bár nekem nem asus kártyák vannak.
-
mrzed
senior tag
válasz
lionhearted #14680 üzenetére
E.Kaufmann:
Köszönöm a tippet, de valahogy a hp soha nem volt a szívem csücske.lionhearted:
Utána olvastam a témának, találtam is egy tesztet, ami teljes mértékben alátámasztja az általad megfogalmazottakat.Ha ap ügyileg elhagyom a mikrotik-et, akkor az igényeinket és a helyi sajátosságokat figyelembe véve két darab Unifi U6 Lite lenne az ésszerű megoldás.
Most már csak az a kérdés, hogy megér-e ez dupla költséget a cap ap-hoz viszonyítva?! -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Elérkezett az idő, hogy végleg nyugdíjba küldjem az RB493AH + R52n eszközömet, ami már tizenévesen csak ap-ként szolgál. Kell vásárolnom helyette egy ap-t, de nem vagyok hasra esve a mikrotik kínálatától. Jelenleg még a hálózatban van egy hap ac2... végül is ap-ként elégséges a teljesítménye, de gondoltam, ha már új eszközt veszek, legyen már valami előre mutatás a fejlődésben. A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac. Hardverileg a hap ac3 szimpatikus lenne, de nagyon csúnyácska ap-nek, eldugni meg nem tudom. Ha másként nem megy a capsman-t is hajlandó vagyok beáldozni.
Szerintetek mit lenne érdemes vásárolni? -
mrzed
senior tag
Hogy ez mennyire gáz lett:
cAP XL ac
Azért ehhez pofa kell, hogy új termékként 30 dollárral drágábban adják, mint az elődjét.
Ha jól bogarászom ebbe az összegbe csupán egy eternet port, és némi antennamókolás fért bele a cap ac-hoz képest. Sőt az utóbbi még csak a wireless specifications adatain sem látszik meg... vagy csak lusták voltak új táblázatot készíteni. Ha a cap ac árán adják ki, nem új termékként, csupán rev2 jelöléssel, akkor még rendben lenne. -
mrzed
senior tag
Ez nagyon ígéretesnek tűnik otthoni használatra, gigabit feletti internetelérés esetén:
RB5009UG+S+IN
Bár több portnyi gigabit feletti igény esetén továbbra is kell hozzá minimum egy CRS305-1G-4S+IN. -
mrzed
senior tag
Az említett eszközhöz level 4-es ros jár, úgyhogy valóban nem lesz gondod vele:
RouterOS license -
mrzed
senior tag
válasz
Tulkas #13192 üzenetére
Azért nézz rá a routing képességeire:
CRS326-24G-2S+RM
ez elsősorban egy switch, erre tervezték. -
mrzed
senior tag
Az utóbbi 2 hétben előjött egy olyan hibaüzenet a lob-ban, hogy inaktív s+rj10 modul túl meleg:
"sfp-sfpplus7 high temperature warning! Please, improve module cooling/placement or use different type of modules for this solution"
A jelzett időpontokban a modulok nem voltak link-ben, a túloldalon lévő gépek ki voltak kapcsolva. Inaktív állapotban csak 50-52 fokosak szoktak lenni, aktívan pedig 65-67. Érdekes, hogy a folyton aktív wan-ra még soha nem jött ilyen riasztás.
Más is tapasztalta már ezt? Lehet hogy a 6.48.1 verzióban baltáztak el valamit ezzel kapcsolatban?! -
mrzed
senior tag
válasz
E.Kaufmann #12755 üzenetére
Nekem van egy már tinédzser RB493AH-m, ami az elmúlt bő évtizedben folyamatosan üzemben van. Ezen 0,9%-os a bad block mutató, több mint 21 millió szektor írással. Félidőben kondikat kellett cserélnem benne, de köszöni szépen, jól van, azóta is teszi a dolgát, igaz az utóbbi időben már csak AP-ként.
-
mrzed
senior tag
válasz
Kroni1 #12377 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/mikrotik_routert_hasznal_valaki/hsz_11694-11694.html
A lényeg, hogy a használt PPP profilban legyen a Change TCP MSS -nél legyen a pötty a yes -nél. -
mrzed
senior tag
válasz
TechToys2020 #12263 üzenetére
-
-
mrzed
senior tag
Látom, hogy kijött a ROS 7.1 béta3. Próbálta már valaki? Rá lehet már bízni egy alap konfigot?
-
mrzed
senior tag
Szia!
Nálam az s+rj10-es modulok 60-66 fokosak, attól függ, hogy mennek-e a ventilátorok. Ha kikapcsolják a rákötött gépet és nincs aktív link, akkor 50 fok körül vannak. Nem lehet, hogy Neked az első v1.0 verziók vannak? Állítólag azok elég brutál módon melegedtek. A most kapható v2.16 -osokkal már nincs ilyen gond. -
mrzed
senior tag
Van egy idegen eszköz, amelyik visszatérően, rendszeresen kaparássza a wifi bejáratát. Tudom, erre van a security beállítás, amin nem is jut át... na de itt vidéken, ahol a közvetlen szomszédok wifi-je is alig látszik ne legyen már ilyen.
Lehet ezt szűrni, hogy az adott mac címmel még a próbálkozásig se jusson el?
A filternél próbálkoztam az alábbi sorral, de nem vált be:
add action=drop chain=input src-mac-address=B0:E1:7E:E5:7E:B8 -
mrzed
senior tag
válasz
hackeeeee #11837 üzenetére
Én arra tippelnék, hogy a gépek "nem vették észre" a konfigurációs változtatásaidat. Még az előző felállásból volt egy még érvényes dhcp kérésük, ezért azt használják. Mivel nem kommunikáltak újra a dhcp szerverrel, ezért még a régi dns-t használnák. Egy win-es gépen könnyen ellenőrizheted az ipconfig /renew parancs kiadásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest