- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gyula888 #24068 üzenetére
Hát bizony ezzel nem megy, nem véletlenül kérdeztem.
A régi Wireless csomaggal jó, az új Wifi-Qcom-Ac-val nekem nem jött össze.
Egészen pontosan : Wireless Station-Bridge nem kapcsolódik Wifi-Ap eszközök.
Debug-Wireless log írja is, hogy nem támogatott AP oldalon.
HapAc2 - HapAc3 -
user12
őstag
válasz
Gyula888 #24027 üzenetére
Mondjuk az számomra is nagyon fura és megmagyarázhatatlan kategória, ami történt. Hónapokig ment 1400-as MTU-val a tunnel, most újra vissza akartam volna rá állni és fejreállt a winbox és az egész kapcsolat. Vagy a két szolgáltató közt van vmi zűrzavar, de az nagyon gáz lenne.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24045 üzenetére
Az biztos, szidom is az anyjukat nefélj. Most fogta, csinált egy másik admin usert egy újraindításnál, az enyémet meg lefokozta, CLI és egyéb not permitted azt még netre sem került
Persze kattintgatni tudok és úgy elvégezni műveleteket, de most nekem CLI kellett volna, úgy hogy nem is próbálkoztam tovább, resettel netinstall
Majd "holnap" szórakozok vele tovább#24044 Gyula888: Hát figyelj, ott elvérzik a dolog, hogy valószínűleg mire szükséged lesz rá, már lesz olcsóbb és jobb router, szóval erre beruházni felesleges. Plusz WAN-nak van 2,5 Gigás port, de LAN oldalon nincs több, ha Windows 10-11-ed van és nincs kedved tákolni, akkor nincs LA még mindig ha jól tudom, szóval egy gépen eleve bukod a gigánál nagyobb sebességet, hacsak nem tákolsz, vagy Windows Server, vagy Linux.
Sok hasonló routerük kap egyébként ilyen kritikát, hogy ha már WAN oldalon kaptak egy ilyen portot, akkor LAN oldalon is kellene hogy legalább egyet adjanak, de azt is olvastam, hogy elég régóta probléma náluk az is, hogy ha több különböző sebességű port van egy csoportban, akkor szintén instabilitás van, valószínűleg ezért nem kockáztatnak.
Mire meg a "DIGI"-nél gigánál nagyobb sebesség lesz, addigra már kijön a WiFi 7 is talán már náluk és olyan router is lesz, amin lehet a WAN port 10 gigás lesz, vagy legalább 5, a LAN portok meg 2,5-esek, Mikrotiknél nem tudni -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24041 üzenetére
Nem, ilyenkor alap hogy kipróbálom vagy 2-3 kábellel, Cat5e, Cat6 és Cat7 kábellel is tesztelve már csak azért is, mert kéznél van ez a 3 fajta, a Cat6 és Cat7 kábelek még 2 méter hosszúak sincsenek meg, szóval kizártam már ezt, azért mérgelődöm. Az ilyen alap dolgokat mindig kijárom, utána durrogok, azért mondom hogy ilyenkor az általában jogos
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24038 üzenetére
Akkor ezzel van valami, mert ha minden auto-n van, az Ether1 megbolondul percenként kb. 5 másodpecre, addig szétkapcsol, viszont akkor meg a PoE vacakol rajta, mint ha Forced-be menne, mert utána a másik eszköz portja is megbolondul.
Akkor teszek egy kört még egy reset-el, egy netinstall-al, majd ha nem megy, akkor garancia. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24033 üzenetére
Na és routerként használod és gond nélkül linkel az Ether1 WAN portként gigabiten első beállításra? Mert akkor tovább vizsgálódom, mert úgy hogy a PoE-t letiltottam, nem is linkel a port semmilyen más porttal sem, vagy gyári hibás, vagy valami szoftver bug lesz. Beállítottam a duplex-et is kézileg, se half, se full, se x-en nem linkel, csak auto-n, PoE mellett
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24031 üzenetére
Nem az a baj, könnyen átszokok más logikára is, csak a Cisco ilyen szempontból egyszerű és ha azt mondod neki, akkor az biztos úgy lesz, a VLAN kezelése szerintem a Cisco-nak a legjobb.
De például nem tudom mennyire vagy benne, de a hozzáférési listák kezelésével már nem így vagyok, az bizonyos esetekben egy vicc, mert számít a sorrendMondjuk ezt Mikrotiknél is észrevettem.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24029 üzenetére
Most már semmi, mert megint működik, éppenséggel a ROS-nak volt gondja vele
Régen hoztam már fel a témát itt, talán tavaly december környékén, akkor le is írtam hogy mi volt a probléma, most úgymond megoldódott úgy, hogy gyakorlatilag nem csináltam semmit, csak ugyan azt a konfigot felhúztam még egyszer, mert frissítés után elment a konfig
Ami a routert illeti, hAP ax3. Aligha hiszem, hogy az emberek nagy része tanyára WISP-es szolgáltatóhoz 2,5 Gbit/s-os WAN porttal szerelt ax Mikrotik routert fog venni csak azért, hogy a szolgáltató eszközét megtáplálják, főleg hogy ezek a szolgáltatók sebességben általában még mindig 100 Mbit/s alatt vannak, mobilnet se nagyon van ilyen helyeken 2-300 Mbit/s fölött.
És ugye mivel a nagysebességű szolgáltatói hálózathozzáférési pontokat (ONT, CM) nem kell PoE-n megtáplálni, így abszolút értelmét veszti ez a konstrukció, úgy meg főleg, hogy nem stabil. Egyedül azért vagyok béna, mert nem olvasok utána minden ilyennek, mert nem gondolnám, hogy manapság ilyen problémák vannak ilyen új eszközöknél egy ilyen vállalatnál, na de mindegy. -
Gyula888
tag
válasz
Gyula888 #24029 üzenetére
Az meg, hogy megint ilyeneken problémázol, hogy bezzeg a Cisco-n nem így van, az meg megszokás és gondolkodásmód kérdése. Számomra pont a Cisco a "logikátlan" dolog, jobban mondva számomra nem ésszerű, logika abban is van ettől függetlenül. Számtalan dolgot Linuxon pont ugyan úgy kell megoldani, mint MikroTik-en(legalábbis debian-nál ezt tapasztaltam).
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #24027 üzenetére
Nem, mert elég rég használok Mikrotik routereket és nem alap szinten, általában strukturált hálózatokat építek ki és menedzselek és általában nincs probléma addig, amíg a Mikrotik fejlesztőstábja nem gondol egyet és nem rondít bele abba, ami addig jól működött. De ha tovább olvasod kicsit, akkor írom azt is, hogy ugyan az a konfig egyszer működik, egyszer nem, mert a ROS egy FOS lett, már bocsi a kifejezésért. Most ha valami szar, akkor nem működik, ha jó, akkor működik, most a VLAN is nem taggelt, most taggel ugyan azzal a beállítással ugyan azzal az eszközön, csak egy frissítés meg egy reset lett rajta (utóbbi a frissítés után). Ha tudod rá a megoldást, szívesen hallgatlak, ne fogd vissza magad
Kicsit régebben veled is beszéltem itt a dolgokról, arra emlékszem hogy pár dolog előtt te is értetlenül álltál (na akkor hol a probléma?), én most azért állok értetlenül, mert gyakorlatilag nem csinálnak mást, egy ideje, csak gányolnak. Valószínűleg köze van ahhoz is, hogy ugyan azt a szoftvert ugyan azon az architektúrán bele kell tuszkolni még 16 MB-ba is, aztán valami nem úgy sikerül ahogy kellene. Ez most tisztára olyan, mint ha azt mondanám neked, hogy értetlen vagy, egyik alkalommal megköszönöd, másik alkalommal megérted mit akarok mondani azzal és megsértődsz, most akkor ebben a kontextusban ki a hülye? Szóval érted.
Én bevallom ha béna vagyok, de ha valami működött eddig nem tudom én hány ROS verzión keresztül hány eszközön, aztán egyszer csak nem működik, az nem rajtam múlik, inkább a fejlesztők hozzá nem értése, mint pl. ez az új manageres gányolás is, mert annyira hülyék, hogy az ax szériát nem tudták implementálni a már megszokott stabil menedzserbe, helyette ha most vegyes hálózatod van, akkor lassan megint ott tartunk, hogy külön állítgathatod központilag az eszközöket. A WAN porton meg a PoE out nettó f...ság. 1000 éve a WAN port az max PoE in, az utolsó port meg PoE out, vagy sima port. Itt is gondoltak egyet és megfordították, most olvastam éppen mielőtt felnéztem ide (az egyébként szintén hibásan működő fórumon, mert vagy behozza, vagy hibát ír ki és tölthetem újra még párszor, mire bejön az aktuális téma), hogy többen panaszkodtak ezen router ether1 portjának az instabilitására (az instabil WiFi teljesítményről nem is beszélek, a témák között láttam azt is, bár az még könnyebben orvosolható), sokan inkább az Ether2 vagy Ether5 portot használják WAN-nak, az 1-et max. PoE kimenetnek, ha szükség van rá, nyugodtan utána olvashatsz, én is azt tettem, mondom hátha én vagyok a béna, de sajnos nem, a Mikrotiknél van elég nagy hozzáértési probléma, sőt, fordítva ülnek a döglött lovon, mint azt a példák is kiválóan mutatják. -
MPeti2
csendes tag
válasz
Gyula888 #23938 üzenetére
Frigate NVR-nél a webes felülettel semmi probléma nincs, tökéletesen működik, telefonon is. Ott PWA mivolta miatt natív appszerűen is telepíthető.
A Tailscale használata, és a gyártói app messziről kerülése nagyon jó ötlet, ha nem azért veszed adott gyártó termékét mert 100%-ig megbízol benne, hanem mert az van ami elérhető, adott minőségért adott árkategóriában (vagy egyáltalán).
Vannak akik nem törődtek bele abba hogy a google facebook és mennyi más cég össze vissza adatbányászkodik róluk, és sajnos a népszerű kamera gyártók szoftvere pont úgy tele van adatbányászattal, arról nem is beszélve hogy ki tudja mit csinálnak a felvételekkel amik keresztülhaladnak a felhőszolgáltatásaikon.
Ha téged nem érdekel hogy a házadon kívül ki mit lát az életedből, az a te dolgod, viszont a kamerád képén valószínűleg nem csak te leszel rajta, hanem jó eséllyel a szomszédság is, ha kilát az utcára. És itt nem a "nem vagyok érdekes"/"unalmas vagyok" dologról van szó, ezt én is így gondolom magamról. Senkit sem néz valaki a kameragyártótól, az automatizált, tömeges adatbányászatról van szó, ami például "személyreszabott ajánlatokhoz" és képfeldolgozó mestint tanításhoz történik.De a Tailscale/Wireguard nem csak adatvédelmi szempontból jó ötlet, biztonsági szempontból is. Ha nem kell portot nyitni a berendezésnek, nem lehet az internetről kihasználni a sebezhetőségeit. A Wireguard pedig egy egyszerű VPN szerver, ráadásul hálózatbiztonsági szakértők készítik, sokkal kisebb a sebezhető felülete. Be van építve a Linux kernelbe, ami egy magas szintű minőségbiztosítás, ráadásul sokkal de sokkal tovább fog biztonsági frissítéseket kapni, mint bármelyik kameragyártó hulladéka.
A kamera topik összefoglalója meg sem említi a kínai olcsó kamerarendszerek használatának a következményeit, majdhogynem ajánlja is őket.Személy szerint én senkinek nem ajánlanék nyilvános felhőalapú kamerarendszert, a mai közegben legalábbis biztosan. És mélyen megvetem azokat, akik köztereket, az utcát veszik vele.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Gyula888 #23942 üzenetére
így visszanézve lehet, hogy ROS alatt beállítva egy további külön subnetet csak a kameráknak és onnan beállítani a Wireguardot, nem szenvedtem volna többet. majd legközelebb
mindenesetre a Tailscale is jól működik, most már, a beállítása egyszerűbb (elvileg), a trouble-shooting volt nem várt feladat. most viszont a kamera subnet a routerig se jut el, a NAS egyik NIC-je az átjáró gyakorlatilag, csak a tailnet-en keresztül érem el.
akkor azért rendesen kiakadok, ha nem ment volna browser alól, ebben a kérdésben mindegy, hogy Wireguard vagy Tailscale.
ui.: nem nagy diszkomfort, plusz két-három kattintás. az IP kirakva ikonnal a kezdőképernyőre, login elmentve, lokális pw manager beolvassa, Tailscale app indítás után bent is vagy. gondolom ez kb. ugyanígy lenne WG-vel is.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Gyula888 #23938 üzenetére
te nem láttál, én meg igen. ha átugrottál volna tegnap éjjel hozzám, láttál volna te is
sikerült megoldani, a local a fw upgrade az NVR-on végül megoldotta. utána is voltak furcsaságok, nem akartak menni a böngészők, hw acceleration hibára hivatkozva, aztán sok próbálkozás meg restart után egyszer csak megette. nem pipáltam még ilyet. tán azért, mert nem ezekkel foglalkozom napi szinten
a saját alkalmazását fentebb írtam. app permission ide vagy oda, nem lettem volna komfortos. a Tailscale kérdést nem értem. az gyakorlatilag a Wireguad layer.
-
janos666
nagyúr
válasz
Gyula888 #23822 üzenetére
Ami nem DFS, az nem legális kültérre, ami DFS, azok közül pedig az összesen látott radart időnként. Pedig vidéken vagyunk egy kis faluban és a publikus infók szerint nincs a közelben semmiféle radar vagy reptér, vagy akár sűrűn járt repülőgép útvonal, katonai létesítmény ahol radar is lehet (legközelebb 25km-re van egy elhagyott laktanya, de egyik ami beleférhetne a sávba, de a publikus időjárás radarok egyikére sem néz rá az irányxított antenna elvi háromszöge...). A SuperChannel szintén nem legális license nélkül (nem akarok kockáztatni, ha nem muszály, ez nekem olyan, mint néha 220km/h-val hasítani autópályán-szoktam, de mindig...). Aztán jön a puszta kíváncsiság, hogy vajon más OS/firmware is ezt tolja-e.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Gyula888 #23776 üzenetére
köszi utólag is a válaszokat, sokat segítettek. péntekre kellett volna a csomag, de addig szenvedtem, hogy jövő hét lesz. három éjjelt forogtam a fórumokon, kétszer rajta volt a rendelésen az ujjam full Ubiquiti szettre... nagyon tetszik a cucc. aztán annyi melegedési nyavalyát, meg update blamát olvastam, hogy erre nem áldozok értelmetlen mennyiségű összeget hosszútávon. harmadannyiért... még így is sok, 4TB lemezzel lesz egy 8xPoEs VIGI, meg az egyik highend kamerát kipróbálni. igazad volt, remélem bejönnek. ahogy láttam, webGUI-ból local network alatt simán elérhető az NVR. ha tailscale behoz a vlanjába, akkor a local IP meg iOS alatt simán kimehet ikonként, mint "app" a betekintéshez.
itt egy kérdésem felmerült, nagyon kezdőként: vannak most is vlan három, a kamera rendszernek csinálnék sajátot. ez csak local access, teljesen szeparáltan a többitől. működni működni fog, de tailscale nem fog tudni beugrani rá kintről. tailscale az Unraid NAS-on fut pluginként. van jobb megoldás annál, hogy az IP kamera vlanba felveszem a NAS-t, amin fut a tailscale?
-
hoffman_
nagyúr
-
hoffman_
nagyúr
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Gyula888 #23754 üzenetére
TPlinket szándékosan nem is néztem, de erre rápillantva, a kérdésem az integrációra ugyanúgy áll, standalone NVR, csak ez nem Ubi hanem TP ökoszisztéma. féltelezem ugyanúgy van rá rendszer és ha megvan az NVR Hub, akkor az illeszthető meglévő Mikrotik setupba? az hogy 200 vagy 300, ha nem is mindegyik, de mégis, ugyanaz a nagyságrend. akkor már a Ubi rendszere jobb szvsz.
-
mrots
junior tag
válasz
Gyula888 #23588 üzenetére
Megkoszonnem, ha kiprobalnad. Nincs ra szuksegem most, de hasznos lenne tudni. Jelenleg a szuloknel a kabeles (one/voda/upc) modemnek van 4 LAN portja, maga a modem bridge modban van. Ebben van ket router es mindketto DHCP-n teljesen onallo cimet kap, megcsak nem is azonos subnetben vagy tartomanyban.
Ha jol ertettem a T-s helyzetet, akkor van PPPoE passthrough, tehat a kerdes, hogy lehet-e ket pppoe session egymastol fuggetlenul felepitve ugyanazon login adatokkal, ugyanazon modem mogul, ket teljesen kulonbozo router altal.
En most hirtelen rakerestem es egy forumot talaltam csak, ahol valaki pont a pppoe passthrough / bridge modrol kerdez. A valasz szerint:
"Don't forget to delete your pppoe username and password at sagemcom. You can only use 1 pppoe session on 1 device.
Yes In Pppoe passthrough mod You can use your own device as firewall. "A fenti tanacs 2019-es, szoval lehet azota valtoztak a dolgok, de senkinek a kornyezetemben nincs T-s elofizetese, szoval sosem kerultem olyan helyzetbe, hogy kiprobaljam.
-
mrots
junior tag
válasz
Gyula888 #23586 üzenetére
De nem csak 1 pppoe session lehet per elofizetes? Hogy akasztok a dobozra ketto darab eszkozt, amelyek kulon-kulon kapnak publikus ip cimet es kulon-kulon cimezhetoek? Mert most a szuloknel igy van letelepitve, mivel nem jarok gyakran arra. Ket router, amelyek kulon-kulon kapnak IP-t, belul HSRP-znek, es ha az aktiv elromlik, a standby atveszi a szerepet addig amig odaerek megjavitani / kicserelni az elromlottat. A halozatukban pedig zero kieses van mindekozben. Az egyetlen single point of failure jelenleg a szolgaltato illetve a modeme amit biztosit, de mivel van egy harmadik router 4G backuppal, igazabol az sem single point of failure.
Szoval ha csak egy pppoe session lehet, akkor nem tud ket router egymastol fuggetlenul publikus ip-t kapni, mert ahhoz mindkettonek sajat pppoe session-t kell felepitenie.
De sose voltam T elofizeto, szoval lehet rosszul tudom.
-
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Gyula888 #23465 üzenetére
Szó nem volt eddig sfp portról hogy kellene, ezért is ajánlotta mindenki az ethernet portos cuccokat, amúgy mit akarsz az sfp portal?
Hiába is dugnád bele a szolgáltatói optikát, nem lenne kapcsolat.
legalábbis telekomnál nem lenne.
Amúgy meg ha kell sfp akkor ezt kellett volna megvenni vagy rendelni.
[link] -
válasz
Gyula888 #23463 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy akkor most van vagy nincs.
Az ilyen szempontból lényegtelen, hogy az ára többszöröse. Ez a hex refresh nem fogja normálisan kezelni a gigabitet, ahogyan az L009 is nyögi azt, hiába van rajta SFP, vagy van több memóriája. A hap ac2 egy nagyon jó árú vétel, de én magam részéről a hap ax3 felé mentem, az nekem megfelelt, mint eggyel feljebb lévő. Az 5009et én nem szoktam ajánlani, az egyetlen pozitívum a rack fül számomra.
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Gyula888 #23463 üzenetére
Hap ac2, ha tudsz akkor keríts egyet használtan, nálam nincs sávszél korlát, van vagy 20-25 tűzfalszabály,plussz a wifi kikapcsolva és a telekom 1000/1000 optikán vígan elvan, szolgáltatói PT-ben a mikrotik tárcsáz be.
van elrakva egy 750-es bent a melóhelyen meg egy 951 van ugyanúgy telekomon, ott is 25-30 tűzfalszabály plussz 2,4-5GHz wifi is megy, egy hap ac2 meg havernál van kölcsönbe hogy tanulhasson. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23379 üzenetére
Én ugye nem véletlen vagyok azon a véleményen, hogy ez a változás egyelőre nem túl pozitív, meg is mondom miért. Ugye én egy wAP ac-t váltottam ki wAP ax-re, ezzel gyakorlatilag fejlődést kellett volna elérnem. Nos bár az eszköz és az általa használt szabvány újabb, viszont jelenleg a kimeneti teljesítménye nem éri el a wAP ac teljesítményét, másrészt a szoftveres részről is a funkciók hiányában trükköznöm kellett, hogy némileg nagyobb teljesítményt tudjak kisajtolni belőle, holott ehhez régebben nem kellett a régióval meg hasonlóval trükközni, illetve egyéb módon is lehetett állítani.
Plusz maga az eszköz vezérlése sem ugyan olyan és ugye a hálózatot is azért kellett kicsit átalakítanom, mert a VLAN kezelése sem ugyan úgy működik, mint a Wireless csomagban, mert abban a csomagban a PPP kapcsolaton keresztül ment minden, csak ugye az jobban terhelte a vezérlőt, most ugye nem terheli a vezérlőt, csak így minden AP-ig el kell vinni az összes VLAN-t és akkor mindenhova a hálózaton menedzselhető switch kell és így tovább. Szóval valamilyen szempontból lehet pozitívum, de ha egy új hálózat kiépítését nézed és hogy ezért a vezetékes eszközöknek is nagyobb költségvonzata van, akkor már nem olyan jó a megítélése az új megoldásnak, persze ugye ez nézőpont kérdése és akkor a WISP szegmenst külön nem is részleteztem.Amúgy a Ubiquiti-s állításod nem állja meg a helyét, mert van kültéri ax-es WiFi 6 eszközük, sőt WiFi 7-es eszközük is van, bár abból még csak egy, de nézd meg a teljesítményét:
WiFi 6: U6 Mesh, U6 Mesh Pro
WiFi 7 U7 OutdoorSzóval akárhogy is nézem, a Mikrotik megint mérföldekkel le van maradva az Ubiquit-hez képest is (ráadásul a Mikrotik-nek sosem voltak olyan megoldásai, amivel több km-en keresztül Gigabitet is át lehet lőni és a WISP szegmensből ezért vannak nagyon kiesve, mert olyan WISP szolgáltatók, akik WB-n keresztül juttatják el az adott településre is az internetet, azok a Mikrotik eszközeivel elég gyenge sebességeket tudnának átjátszani települések között, ez régen sem volt másképp és most sem), az U6 Mesh pl. 5 GHz-en 4,8 Gbit/s-t tud, az más hogy ezt mondjuk internet irányába nem tudod kihasználni, de a rajta lévő eszközök közötti kommunikációhoz jó, az U7 az már 2,5 Gbit/s vezetékes porton lóg, így már jobb a kihasználtság esélye annak a 4,3 Gbit/s 5 GHz-es sávnak. Mikrotiknél még az AX is éppen hogy megjelent, a WiFi 7 talán majd 5 év múlva szóba kerül, mire már elavult lesz, aztán újabb 5 év múlva majd ki is adnak pár hardvert.
Amúgy ha egy hAP ax3-t egy hAP ac2-höz hasonlítasz (azt nem írtad, melyik volt neked, hogy 2 vagy 3) és úgy használod, hogy az a Gateway és egyben a WiFi is, akkor persze, ott úgy érezhető a fejlődés mérföldekkel, főleg hogy az ac2 több tekintetben is gyenge volt, de azért nálam más az összehasonlítási alap, nálam csak AP-ként funkcionál a wAP ax és abban a wAP ac-hez képest még mindig elég gyengécske erőben és funkcionalitásban is. Oké az ax részét illetően egy ax-es eszközzel elég nagy sebességet tudok elérni a közelében, kapacitásbeli probléma nincs is, csak a jelerősség kifogásolható, amit ugye mint írtam is, trükközéssel lehet jelenleg növelni, ez is a Te segítségeddel történt, amit egyébként ismét köszönök. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23364 üzenetére
Ez is új számomra, úgy látom ez is az új vezérlő, illetve a wifi-qcom csomag része, úgy tűnik egyelőre bevált, köszönöm.
Közben utána olvastam, elvileg ilyen 5-7 méteres távolságban nem kellene még átdobálni a klienseket a 2,4-es sávra, hanem tartania kellene automatikusan az 5-ös sávon, na de mindegy, legalább a beállítás jól működik, köszönöm még egyszer. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23360 üzenetére
Ezt nem tudtam, köszönöm. Sikerült egy kis javulást elérni vele, egy egységnyivel nagyobb a jelerősség a telefon szerint, már elfogadható. Annyi hogy 5 GHz-en valamiért kicsit lassan tornássza fel a sebességet, de az elmegy, egy valami zavar csak, hogy ha a 2,4 GHz-es sáv is aktív ugyan azzal az SSID-vel, akkor azt preferálja, értem hogy az is ax, de sebességben sehol sincs hozzá, sőt a 2,4 GHz-en semmit sem javít hogy N vagy AX, ugyan úgy 70-80 Mbit/s körül van a sebesség.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23358 üzenetére
Jelenleg nincs ország beállítva, így elvileg nem kellene semmilyen korlátozásnak lennie, régebben legalább is valami hasonló módon működött talán, hogy ha nincs ország, akkor nincs teljesítmény korlát, vagyis nincs EIRP, de ha ez már nem így működik, akkor segítséget kérnék, nem vagyok tisztában az országok teljesítmény korlátaival.
#23357 ncc1701: Biztos van, csak még nem találták fel, kérdés hogy feltalálják-e valaha.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23353 üzenetére
Beállítottam neki előszer 7-et, illetve max. Tx powernek megadtam 15-t, nem sokra mentem vele, most átírtam 0-ra, ő automatikusan átveszi 7-re, gondolom ez van rögzítve erre a hardverre a specifikáció alapján, de nem lett jobb.
Igazából azt nem értem, hogy lehet így kiadni egy hardvert, hogy a vezérlő szoftver gyakorlatilag még béta fázisban van és nem csak instabil, hanem erősen hiányos is. Inkább vártak volna még vagy 1-2 évet, úgy is hozzá szoktunk, hogy el vannak maradva jó pár évvel, bár azt sem értem, miért nem lehetett a régi CAPsMAN-ba implementálni, nem lett volna egy nagy etwas, annak már úgy is megvan a funkciókészlete, csak a kompatibilitást kellett volna megoldani mondjuk driver szinten, bár azzal elég sok probléma szokott lenni náluk, mindegy, legközelebb veszek inkább valami ax-es TP-Link routert normális antennákkal, fellövök rá egy OpenWRT-t és lesz stabil és gyors WiFi, ráadásul egyszerű és ésszerű VLAN-ozással, mert még az OpenWRT-t is könnyebb összehozni azzal a régi Switch-el, mint a Mikrotik-et, azért is mondom, mert a wAP ac előtt egy 1043ND volt OpenWrt-vel, manuális teljesítmény tuninggal és plusz bordázással, na azt még az utca túloldalán lévő szomszéd házba is lehetett fogni és ezt még egy külső antennás hap ac3 sem tudta 2,4 GHz-en. És csak egy TP-Link routerről van szó. -
szuszinho
őstag
válasz
Gyula888 #23333 üzenetére
Igazából kifelé nem lényeg egyelőre.
Asszem így már jó lesz:/interface list add name=LAN
/interface list member
add interface=MGM list=LAN
add interface=ether7 list=LAN
add interface=ether8 list=LAN
add interface=ether9 list=LAN
add interface=ether10 list=LAN
/ip firewall filter
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=10.10.10.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.20.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.30.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.40.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.50.0/24
add action=drop chain=forward in-interface-list=LAN out-interface-list=LAN
-
válasz
Gyula888 #23329 üzenetére
"16MB flash éppen elég is lehetne, nagy marhaságot nem mondanak, csak szét kellene bontani a rendszert hozzá elemeire, mint ahogy a ROS6-nál volt, vagy még jobban"
Ez még egy elképzelhető út lenne, szerintem is.
Qva sok dolog bele van zsúfolva az alap csomagba, teljesen feleslegesen. Ha már úgyis Home sorozatról van szó, minek ezt ebben a formában erőltetni. -
gidacska
tag
válasz
Gyula888 #23317 üzenetére
hAP ac2 - re felment a qcom- ac csomag, csodásan működik de ennél a típusnál vissza kell menni a 7.15.3 ig , hogy elférjen a csomag , lehet engedne magasabb verziót is sok óra böngészés után , miután fel másolta a csomagot de nem telepítette , találtam a hivatalos fórumon egy hozzászólást ha esetleg valaki hasonlóan wi-fi csomagot váltana.
. Igy a az ax2 -n nem kell telepíteni a wireless csomagot tudja kezelni az ap2- t capsman - al.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23311 üzenetére
és #23310 lionhearted: Igen, most már én is így csinálnám, azonban eddig még ennyi bonyolultságra sem volt szükség CAPsMAN esetén, csak akkor kellett jobban VLAN-ozni, ha a vezérlő külön eszközre került, egyébként ha a gateway maga volt a vezérlő, akkor nem volt ilyen probléma, a kábeles rész meg könnyen megoldható volt.
Egyébként én Cisco-val kezdtem, számomra az sokkal egyszerűbb és logikusabb, mondjuk ők voltak először a piacon, a Mikrotik akkor még sehol sem volt a hülyeségeivel, de ahhoz képest a Mikrotik az tényleg az a fejjel a falnak kategória. Ott nincs se bridge, se hasonló hülyeség, mikor az elején elkezdtem Cisco-sként és néztem, hogy bridge is van benne, azt sem tudtam mit kezdjek vele, aztán pont a bridge meg a hülye TP-Link (a kínaiak ilyen szempontból a másik okos nép ...) megoldása miatt kellett egy ilyen hülye megoldáshoz folyamodnom még anno 5-6 éve, aztán azóta nem nyúltam hozzá különösebben, mert elment a wAP ac-vel, csak azóta afelett eljárt az idő, azt meg a fene sem gondolta, hogy a CAPsMAN felett is így eljár.
Amúgy egyszer már sikerült ezzel megszivatnom magam úgy, hogy muszáj voltam resetelni az eszközt, azóta odafigyelek
Na de akkor ezek szerint csak nincs más módja, felépítem majd elölről az egészet. Mondjuk amúgy sem nagyon tetszett ez a 3 bridge-es megoldás, mert kicsit erőforrásigényesebb volt, de akkor a most leírt módszerrel, ami kicsit hasonlít a Cisco-ra, abszolút nem akart a router és a switch kommunikálni, ráadásul a switch is olyan helyen van, hogy ha valamit véletlen elállítok rajta, akkor nem tudok csak úgy reset-et nyomni, szóval ez ilyen nagyon kényszermegoldás volt. Le akartam már cserélni egy menedzselhető 8-10 portos Cisco Switch-re, de vagy lekéstem róla mikor jó áron volt, vagy méregdrágán van, Mikrotik Switch-et meg még eddig nem láttam olyat, amit felraknék a helyére, na mindegy, köszi a segítséget, akkor legyalulom majd és újra felépítem az egészet, bár lehet megírom jegyzettömbben és felhúzom vele. -
-
dombila
őstag
válasz
Gyula888 #23038 üzenetére
A TP-Link ugyanerre a SoC-ra 8 portos, (2.5G-s WAN port-al) routert csinált, kínai piacra: TL-R5010PE. (Az oldal kínai nyelvű, de a böngésző kiválóan angolosítja).
A teszt alapján a 2.5G-a portot teljesen ki tudja hajtani.
(Ebben ugyan a EN7562DT van, ami annyiban tér el, hogy nincs benne memória, emiatt itt külön tettek mellé 512 MB-ot.) -
Audience
aktív tag
válasz
Gyula888 #23051 üzenetére
Szerintem a Mikrotik próbál megkapaszkodni az Enterprise szegmensben de KKV a hozzáállása. Amit szerintem elront a termékek szegmentálása. Nem akarja egyikkel kirúgni a lábat a másik alól ezért méri patikamérlegen mi kerül egyikbe vagy a másikba, de nem alakította ki a termékvonalakat a különböző felhasználásokhoz. Ez egy csomó zűrzavarhoz vezet.
A WiFi-hez meg úgy általában nem értenek! A CAPsMAN megvan sok más gyártónál más neveken.
Én is csak a ROS miatt használom mert sok mindent ki lehet forgatni belőle amit ebben az árszegmensben mások nem tudnak.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Gyula888 #23036 üzenetére
A mikrotik fillérb@szó hozzáállása miatt van most egy csomó routerben 16Mb flash, amibe már alifg fér bele a RouterOS, és ha van 1...2 hibás szektor, (ami flash esetén könnyen összejön) akkor emiatt kuka (gazdasági totálkáros) lesz a router, mert nem tudod rá visszatenni a RouterOs-t. Korábban pl. a régen népszerű RB951-ben még 128Mb volt, aztán az újabb (pl. a szintén népszerű hAPac és hAPac^2) tipusokba csak 16Mb került bele, és ez a gyakorlatban is gondot okozott sokaknak. Összehasonlítás képpen, manapság egy 16...128Gb-os pendrájv úgy kb.. 1000x-es kapacitású ehhez képest , és gyakorlatilag fillérekbe kerül. A jelenlegi helyett, néhány Gb Flash-el, sacc/kb 123Ft-al kerülne többe egy router...
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Gyula888 #23038 üzenetére
Te jó, hogy képben vagy, de nekem a gugli ilyen AliExpress-es routereket és GPON cuccokat hozott be, Airoha-t nem láttam és az MTK is úgy jött képbe, hogy olyan WiFi chippeket pakoltak mellé. Valamint ha MTK akkor miért nem vállalja fel a nevét? Miért EkóNyet (nem is Airoha, amit szintén nem ismerek). Annak idején a RaLink nevét meg beszántották, pedig az még volt valami. Na meg van az MTK-nak saját néven hasonló két magos ARM cucca. Miért nem azt választották (mint sokan mások)?
-
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #23036 üzenetére
Pont arra, hogy 5-6 ev mulva se kelljen kukazni, mint ahogy most is tortent. Idovel folyamatosan no a routeros is. Masfelol a wear levelingnek is jobb, ha nagyobb a kartya, igy batrabban lehet logolni. 1GB-ig filleres a nand is, kb. semmit nem lehet sporolni rajta.
Harmadreszt docker kontenert is lehet inditani rajta.
Negyedreszt emmc-vel lehetne dualbank is, igy ha egy frissitenel gond van azonnal vissza lehetne allni a regi image-re.
Ez a 16-128MB nand olyan XX. szazadi, hogy mar ciki.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Gyula888 #22980 üzenetére
Köszi Mindkettőtöknek!
OK, utánaolvasok, de akkor is: új kapcsolatot készítettem a telefon és a router között. Saját wifi hálózaton belül voltam. Azután nem is használtam a kapcsolatot. 7 perc után a nagyvilág (vagy valaki legalábbis) tudta ezt a viszonylag hosszú kódot és helyettem azzal akart felcsatlakozni. Ha maga a beállítás kódolt csatornán történt, akkor hogyan lett a publikus kulcs ennyire publikus? A mikrotik ilyenkor világgá kürtöli?
És ez azt is jelenti, hogy mindenki logja, aki használja a wireguardot vagy a BTH-t, tele van próbálkozó idegenekkel?@Gyula888: igen, bennem is felmerült, hogy maga a telefon akar valamiért állandóan beszélgetni a routerrel BTH módon, dacára annak, hogy tőle kb. másfél méterre van. Emiatt ki is lőttem a BTH klienst, ugyanúgy folytatódott a kapcsolódási kísérlet.
Más betörési kísérlet amúgy nincs, hébe-hóba egy-egy Winbox próbálkozás.
Meg tudom esetleg nézni valahogyan a próbálkozó IP címét? A log nem írja. Abból legalább tudnám, melyik országba küldjem a képeslapot.
Bocsi a rantért
-
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #22962 üzenetére
Ugy azert nem, mert 802.11a-val indult a sztori, ami fenyevekkel jobb volt, mint a b es akkor meg sok kis csatorna volt. Nyilvan orokseg, a hibas lepes az volt, hogy a savot felfele kiterjesztettek, ahelyet, hogy azt mondtak volna, hogy ott van vege, hasznaljanak masikat.
-
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #22953 üzenetére
Szerintem a kulteri-belterit sokan nem ertik, meg ugy igazan nem is logikus ez a felosztas. Pl. ha az ablakparkanyon van bent az AP, az mitol lesz belteribb, mint ha 20 centivel odebraknak az ablakon kivulre. Ez a meghatarozas nagyon feluletes es siman belteri lesz olyan esetben, amikor kulterire kene allitani mernoki meggondolasok szerint. Pont ezt a kerdest nem kellett volna a juzerre bizni.
Masfelol meg nyilvan belterire allitja, azon van nagyobb dBm. Azt mar 10+ eve tudjak az emberek, hogy minel erosebb AP kell, hogy messze is latszodjon. Arra viszont nem gondolnak, hogy oke, az AP jelet megkapja a telo/laptop, de az hogy a fenebe fog valaszt kuldeni a valtozatlan teljesitmenyevel... -
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #22951 üzenetére
Hat, amugy kicsit "csalok" mert eleg jol tudom, hogy mennek ezek, apam evtizedekig volt a radioszolgalatoknal
Alapvetoen a IHM-et, azaz mamar NMHH-t egy valami erdekli igazan, legalabbis a radios temakorokben: ne legyen zavaras, es ne hasznalj fizetes nelkul fizetos savot. Azt, hogy ezt te gondos tervezessel, vagy szerencses korulmenyekkel tartod be egyaltalan nem erdekli, csak a gyakorlati teny, hogy zavarsz-e.
Regen, a rendszervaltas elott meg utana meg 1-2 evig mentek ezek a helyszini civilekhez is kiszallo radioellenorzesek, meg hova van allitva a radio csesztetesek, de az sokkal inkabb a kommancs hetkoznapi szivatasok resze volt, mert akkoriban meg az sem volt megengedett, hogy a tiltott frekvenciakba belehallgass, vagy adott esetben a tiltott savokat venni tudnia a radionak is tiltott volt. Akkoriban nem musorszoros radiot venni a boltban is csak engedellyel a kezben lehetett, mintha kb. fegyvert vettel volna.
-
kammler
senior tag
válasz
Gyula888 #22696 üzenetére
Na, már van is újabb:
What's new in v4.0beta3:
*) fix crash on macOS 11
What's new in v4.0beta2:
*) allow closing regular windows with Ctrl+W, Terminal still Ctrl+Shift+W.
*) restore possibility to filter by flags in table filter view
*) increase comment column wrap button size and width when wrapped
- also hide resize mouse style when comment colulmn is wrapped
*) fix app stability when table filters used
*) store current workspace (if autosave) state when switching to other
- also fix potential crash on Workspace apply/ok
*) remove unnecessary debug warning -
válasz
Gyula888 #22632 üzenetére
Gyanítom, hogy ez már nem az én jelenleg indokolt szintem. Amúgy is vannak erős hézagok a fejemben a Bridge működésével kapcsolatban.
És köszönöm az ötletet!
És akkor talán a jelenlegi utolsó kérdéseim:
1. A Scheduler ablakában mit jelentenek a Policy opciók? Ha csak annyit akarok, hogy az adott időpontban induljon újra, akkor az időpont+követő intervallum beállítása mellett hagyjam csak a reboot-ot aktívan, és az újraindítás scriptelés nélkül is menni fog?
2. Tudnátok ajánlani egy életszerű Watchdog beállítást a net leakadásának esetére?
Köszönettel: MaCS
-
MrTwister
őstag
válasz
Gyula888 #22477 üzenetére
Végül új kábel lesz. Már mindent is cseréltem, de sajnos muszály leszek kibontani a régi kábelt (gipszkarton bontás, ajtó bontás) úgy tűni nincs jóban a Mikrotik a Cat5e gyártott kábellel(nem házilag krimpelt). Ilyet rendeltem - remélem ez már megfelelő lesz Őfelségének a gigabites tempóra: Vention Cat.7 SSTP Patch Cable, 15m, fekete.
Ha ezzel se megy 100 Megabit fölé, nyílván gyári hibás az AP vagy a csatlakozója, megy vissza gariban az Aquába. -
MrTwister
őstag
válasz
Gyula888 #22475 üzenetére
Újjonnan vettem és kék LED világít rajta most néztem. lionhearted: Akkor lehet, hogy hibás az injektor?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam topic
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest