- Milyen okostelefont vegyek?
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemurea
aktív tag
válasz
hoffman_ #23757 üzenetére
Az is egy lehetséges út, hogy elengeded a kész ökoszisztémákat. Dedikálsz egy kisfogyasztású gépet a rögzítésnek, bele olyan HDD, ami megfelel a célodnak. Erre olyan kamerákat raksz, amilyet szeretnél, nem vagy kötve brandhez. Vehetsz jó minőségű IP kamerákat valószínűleg sokkal szélesebb választékból.
Elképzelhető, hogy setuptól függően magasabb lesz a hardver ára, mint a TP-link (az Ubi-vonalat tuti nem veri), de még az sem biztos. És nem mellesleg ez egy kiváló kapudrog a ház-automatizáláshoz
-
nemurea
aktív tag
Fel sem merült bennem, hogy ez a router szempontjából kifelé menne. Tehát azt érted ez alatt, hogy a router nem vette észre, hogy a telefonon szétkapcsoltam a BTH-t (vagy nem is kapcsoltam szét esetleg, csak kinyomtam az app-ot), és emiatt az utolsó ismert IP-n a router akarna kezet rázni a telefonnal? Ömmmm. Egy próbát megér, köszi!
-
nemurea
aktív tag
válasz
Gyula888 #22980 üzenetére
Köszi Mindkettőtöknek!
OK, utánaolvasok, de akkor is: új kapcsolatot készítettem a telefon és a router között. Saját wifi hálózaton belül voltam. Azután nem is használtam a kapcsolatot. 7 perc után a nagyvilág (vagy valaki legalábbis) tudta ezt a viszonylag hosszú kódot és helyettem azzal akart felcsatlakozni. Ha maga a beállítás kódolt csatornán történt, akkor hogyan lett a publikus kulcs ennyire publikus? A mikrotik ilyenkor világgá kürtöli?
És ez azt is jelenti, hogy mindenki logja, aki használja a wireguardot vagy a BTH-t, tele van próbálkozó idegenekkel?@Gyula888: igen, bennem is felmerült, hogy maga a telefon akar valamiért állandóan beszélgetni a routerrel BTH módon, dacára annak, hogy tőle kb. másfél méterre van. Emiatt ki is lőttem a BTH klienst, ugyanúgy folytatódott a kapcsolódási kísérlet.
Más betörési kísérlet amúgy nincs, hébe-hóba egy-egy Winbox próbálkozás.
Meg tudom esetleg nézni valahogyan a próbálkozó IP címét? A log nem írja. Abból legalább tudnám, melyik országba küldjem a képeslapot.
Bocsi a rantért
-
nemurea
aktív tag
válasz
donjohnson #22977 üzenetére
Thx! Nem, ilyesmit nem hagytam alapon. A jelszó sem egyszerű, nem tartok tőle, hogy random kitalálják. Meg akkor már bent lennének.
-
nemurea
aktív tag
válasz
donjohnson #22975 üzenetére
Köszi a tippeket! A BTH név és jelszó alatt nem tudom, mire gondolsz. A Wireguard pontban (Winbox) a Generalban a névre? A jelszónál az interface private key-ére?
Az új szolgáltatói IP jó ötlet, de ettől függetlenül nem értem, hogy kerül ki bárki számára a public key. Mert nemcsak az IP-meg tudják, hanem ezt is. -
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22973 üzenetére
Már nyafogtam egy sort korábban a BTH miatt, de segítsetek, kérlek ezt megérteni.
Kigyomláltam a korábbi connection-öket a BackToHome-ból a telefonon. Készítettem egy újat. Itthon, nem volt azóta sem publikus hálózatra csatlakozva a telefon.
7 percre rá, hogy elkészítettem az új csatlakozást, már törnének be vele a routerre. Kétpercenként csatlakoznának, a Mikrotik 20 próbálkozás után utasítja el a kapcsolatot (ami szerintem nonszensz, de nem láttam, hogy hol lehetne csökkenteni).A publikus kulcs az annyira publikus, hogy rögtön szétkürtöljük a világban, vagy a telefonomon/laptopomon valami figyel... valamit? Mert nem keylogger, ha van is, mert ezt nem gépeltem be, nem tettem vágólapra. A telefon egy iphone, nincs tele bloatware-rel, meg amúgy is szeparáltak az applikációk.
Mi a p*csát érdemes kipróbálnom?
-
nemurea
aktív tag
Köszi! Valóban, a tutorialok nem Next-Next-Finish típusúak voltak.
AdGuard van is telepítve egy LXC-n, egyelőre nem azon át megy a DNS. De ezt központilag gyorsan át tudom állítani a routeren.
Feltételezem, fixálnom kell a gyerekek tabletjének az IP-jét, ez is oké, DHCP bonding a routeren.Utána, ha jól értem, rá kell vennem az AdGuardot, hogy ha ez az adott IP kér pl. youtube.com-ot, akkor utasítsa vissza. Ennek utána kell néznem.
Ha rosszul gondolom vagy kihagytam valamit, javítsatok, kérlek.
-
nemurea
aktív tag
Van esetleg valakinek működő koncepciója a következőre:
A routeren használom a Kid controlt a gyerekek nagy örömére, ez engedélyezi/blokkolja a megfelelő eszközökön a netforgalmat.
Meg tudom-e csinálni valamilyen kényelmes módon (ki/bekapcsolni könnyen lehessen), hogy amikor az eszköz engedélyezve van, akkor is az adott IP-n blokkoljon konkrét weboldalakat - youtube shorts és tiktok, rátok nézek.
A tutorialok alapján L7-es protokollt kell beállítanom, meg packeteket kell flagelnem, de úgy, hogy csak adott eszközt érintsen.
És az még kérdés, hogy ezzel a tableten lévő alkalmazást is blokkolom-e vagy csak a böngészőn keresztüli elérést -
nemurea
aktív tag
válasz
Reggie0 #22862 üzenetére
Köszi az infókat! A konktét esetben ugye kissé limitált a lehetőség a változtatásra, mivel a BackToHome kliensben nem lehet szerkeszteni a publikus kulcsot. Tehát ezt tudom tenni:
- engedélyezem a Mikrotik elérését a Wireguard által adott 192.168.216.3 IP-ről, VAGY
- megpróbálom rávenni a klienst vagy a WG-t, hogy a normál 192.168.1.x tartományból adjon IP-t a telefonnak
- telefonon törölnöm kell a kapcsolatokat, ilyenkor belép VPN-re, majd a Mikrotikra és elvileg törli a párosítást
- újra elkészítem a kapcsolatokat
- tiltom a 192.168.216.x tartományból a Mikrotik elérését.Kb. ezt tudtam kitalálni.
-
nemurea
aktív tag
Még egy dolog, ha már ezt bütykölöm: minden áron barátkozni akarnak ismeretlenek a hálózatommal a BackToHome-on keresztül. Megnéztem, ez a két public key az, amit beállítottam a saját telefonomon (kétszer konfiguráltam, miután az első valamiért nem akart működni).
Hogyan tudom/meg tudom-e csinálni a public key változtatását a telefonon már meglévő konfigurációban? Én nem találtam erre opciót.
Illetve hogyan tudom törölni, ha más nincs? Van Delete gomb a telefonon a BackToHome-ban, ez oké. Ha megnyomom és kiválasztom, hogy törölje a telefonról és a routerről, akkor kéri a router jelszavát, ez is oké. Megadom neki, erre belép a VPN-be (itthonról), így próbál a Mikrotikhoz csatlakozni, az meg persze visszautasítja, mivel más alhálózatból (192.168.216.3) próbál csatlakozni...A Mikrotik oldaláról a Wireguard menüből nem tudom törölni, mert azt írja, dinamikus, és így nem.
Én vagyok ennyire amatőr vagy ez tényleg nem evidens? Kerestem gyorsba' a google-ön, hirtelen nem jött szembe a megoldás.
-
nemurea
aktív tag
válasz
dombila #22854 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Most ki van kapcsolva, így a kliensek csak az ISP által megadott névszerverekkel kommunikálnak. Amúgy ha jól értem, akkor ha be is lenne kapcsolva az Allow..., a Mikrotik akkor is csak a DNS cache miatt lenne érdekes, hiszen önmagában nem tudja feldolgozni a kéréseket, azt 99,99%-ban tovább kell küldenie.
Ezért is nem értem, miért használták kívülről a routeremet, valóban tele volt a cache olyan URL-ekkel, amelyekre soha nem megyek fel, de a webodalak sem igénylik, amelyeket olvasok. Mi benne az előny bárki számára...
Végignézem a linkelt weboldalt, köszönöm!
-
nemurea
aktív tag
válasz
ekkold #22850 üzenetére
Rendben, köszi, ezt megteszem! De a 2-es pont: tűzfal, ha nem helyi kliens kéri az 53-as portot - az nem pont ugyanaz, mintha kikapcsolnám az Allow Remote Request-t? Vagy másként, ha be van kapcsolva, akkor mindenképp felakad a tűzfalon, akkor meg miért kapcsolnám be...?
Ha VPN-nel kívülről bejövök, akkor is már 'bentinek' minősülök, szóval ez sem indokolná.
Még tanulom a témát, azért vagyok ilyen értetlen, bocsánat.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Újra előjött, hogy a routerem full gázon tolta a kimenő forgalmat, gyakorlatilag kimaxolta a feltöltési sebességet, valószínűleg nem rég óra, mert most is csak azért vettem észre, mert döcögve töltötte be a weboldalakat. Ugyanaz volt a probléma, mint a múltkor, be volt kapcsolva az Allow Remote Requests a DNS Settings menüben. Pont úgy, mint a képen, amit tegnap bemásolt mcll kolléga.
A kérdésem: mivel egyértelműen nem én kapcsoltam vissza ON-ra ezt a kapcsolót, így a Mikrotik magától tette meg. Újraindítva nem volt, csak két dologra tudok gondolni: beléptek távolról és megtették helyettem vagy a BackToHome szolgáltatást, mikor használom, automatikusan bekapcsolja. Erről tud valaki? (Nem próbáltam most ki.)
Másik: mivel most ránéztem, látom, hogy a Wireguard aktív életet él:
Ezzel tudok valamit tenni, hogy ne így legyen? A BackToHome-ot azért használnám néha.Köszönöm!
-
nemurea
aktív tag
válasz
LaCeeN #22660 üzenetére
Így, ahogy a többiek leírták. Én olyannyira tartottam a beharangozott gyenge wifitől, hogy a hap ax2 mellé rögtön rendeltem egy access pointot is. Na az fél éve ott pihen a dobozában, fel sem szereltem, mert szerencsére pont a méret ez a wifi, amit tud az eszköz erre a 96 nm-es házra. A gyerekek előtte non-stop nyafogtak a gyenge jelre (szolgáltatói router), most stabil és megfelelő. Nem, nem villám valóban, de megbízható.
Ja, kiér a 10 méterre lévő garázsig, ott fogadja egy TP-link router AP módban, meg egy szivattyúra kötött okoskonnektor. Lekopogom, működik. Ezt csak az utókor számára, hogy ne temessék a Mikrotik wifi-t
Sajnálom, hogy Nálad nem váltotta be a reményeket.
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22613 üzenetére
Uhh, köszönöm a tippet! Valóban ez lesz az irány. Rendbe kell tennem. (Bocs, hajlamos vagyok keverni a két D betűs szolgáltatást
)
Az Allow remote request be van kapcsolva. Felette megadtam az Adguard VM IP címét, 192.168.1.10. Most nézem, valóban nagyon sok kérést szolgál ki ez a VM, szívesen, bárkinek.
@Kicsirics77, köszönöm, ha marad ez a custom DNS (egyelőre kiiktatom), akkor a tűzfal szabály helye mindegy, csak készítsem el?
Mindettől függetlenül, hasonló esetben hogyan tudom lokalizálni, hogy a routertől (192.168.1.254) melyik IP-re megy a forgalom? Akár csak a proxmox szerverig, mivel ugye VM-ről van szó? Bár elvileg önálló jogon él, fix IP-vel a Mikrotikon belül ez a VM.
Itt kapcsoltam ki a az Allow remote request:
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22611 üzenetére
Így néz ki. Nem tudom, ez most lezártnak minősül-e:
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22609 üzenetére
Bocs a flood-ért, ez nekem totál nem kerek. A pppoe interface-en látható, h kb. 20/0.5 Mbit a forgalom. Bármelyik másik interface-t választom, ennek a töredéke látható, teljesen helyes, átlagos, kisebb értékeket mutat. Ez azt jelenti, hogy ezek a szerverek folyamatosan küldenek adatot az én publikus IP-mre, és azt a firewall eldobálja?
Az ETHER1 (WAN) interface-en van a 20 Mbit, a LANBRIDGE if-en meg mondjuk fél.
Tudom, hogy ez alap routing kérdés, illene ismernem/értenem.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Valószínűleg az ilyesmit nem élesben kellene megtanulni, de hát itt az alkalom. Nagyon lassú a net, gondoltam, körülnézek. 50 Mbs download alapból, tehát nem gyors, de stabil, na ebből 20 Mbs-t, úgy látom, mindenféle messze lévő szerverekkel kommunikálok. Az első szerver pl. iráni, a második ausztrál.
Nagyon valószínű, hogy nem hackelték meg a routert (mert akkor ki is tiltottak volna belőle). Hogyan tudom megnézni, melyik géppel szemben megy ez az irdatlan adatmennyiség? (Mivel nem a wifin van a nagy forgalom, így valamelyik kábelen lógó eszköz lesz, abból meg nincs sok.) Körbekattintgattam a menüontokat Winbox-ban és tuti a Traffic monitor vagy ilyesmi lesz a megoldás, de azokat is paraméterezni kell.
Közben ránézek a googlira is, csak ha valaki épp tudja a választ, megköszönöm.
-
nemurea
aktív tag
Pár napja volt téma, hogy támadják a routert, jól gondolom, hogy ilyesmiről van szó? Eddig nem láttam ilyen kék bejegyzéseket, valszeg csak szerencsés voltam.
A felső IP kínai, az utolsó USA, de pl. tegnap egy csomó a Szilikonvölgyből jött. Lehet, hogy állásajánlat...?
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Van arra valami ötletetek, hogy mi okozhatja, vagy hol tudnék tovább nyomozni, hogy mostanában számomra random időben, pár naponta a router kikapcsolja a saját Wifi-jét, mindkettőt. hAP ax2, most 60 napja megy, még a 7.6-os verzión vagyok. A logból látszik, hogy minden szép és jó, 19:19:46-kor pedig mindenkit leszór a hálózatról, aki éppen a Mikrotikos SSID-ken csatlakozik. 19:19:55-től pedig elkezdenek visszamászni az eszközök a másik vonalon, a nappaliban van egy TP-link Archer vezetékkel a Mikrotikhoz kötve, AP-módban, azok az SSID-k most is működnek. A Mikrotik SSID-k nem jelennek meg (látszik is, hogy nincs R betű).
Legutóbb úgy oldottam meg, hogy a Wireless Tables / WiFi Wave2 fülön kikapcsoltam és bekapcsoltam az interface-eket, mivel nem akaram újraindítani a routert.
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #21950 üzenetére
Az utókor számára, ha nekik sem lenne egyértelmű: hiába jelzi ki alul a kis piktogram, hogy Ethernet, vezetékes kapcsolat a wifi jel helyett - az adatforgalom, úgy tűnik, azon a kapcsolati módon fog folyni, ami először épült fel, vagy esetleg amit korábban használt ez esetben pl. a laptop és a NAS. Tehát hiába dugtam be a kábelt és jelezte az 1 Gbitet, a csóri wifi-n ment továbbra is a forgalom, egészen addig, amíg kézzel ki nem kapcsolatam.
Tegyük hozzá, hogy akkor is karcsú a 10-15 Mbit/s a MikroTik routertől 2 méterre.
-
nemurea
aktív tag
Bocsánat, vaklárma volt, nem próbáltam meg minden variációt.
Maga a laptop volt a lúdas, még nem tudom, miért. Switchet/kábelt cseréltem, közvetlen rádugtam a kábeleket a MikroTikra, semmi, gyerek gépét beüzemeltem, arról meg hasít
Csak az utóbbi pár nap szívása után már rögtön farkast kiáltok.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Ismét noob kérdés. Visszakerestem itt a fórumon, de nem láttam felmerülni.
Eddig a belső hálózatom a T-s router miatt (is) 100 Mbitre volt korlátozva. Most igyekszem belőni a gigás belső hálót.
NAS bekötve switch-be, ez a laptop kábelen ugyanabba a switchbe, majd a switch a MikroTik 3-as portjába. Az interface-en a Status jelzi is, hogy ezen a porton gigabites a kapcsolat (kontraként a 2-es port 100Mbit).
NAS-ról fájlmásolás a laptop felé: stabilan 1.5 MByte/sec, Winbox-ban ahogy látom, olyan 10 Mbit.
Az internet rendben van, legalábbis a laptopon. A NAS-on is rögtön csekkelem a sebességét.
Egyáltalán merre induljak el? Milyen diagnosztikát kell megnéznem vagy melyik tool-t érdemes használnom? Tuti valamilyen paraméterezési probléma, de mi...?
Köszönöm!
-
nemurea
aktív tag
válasz
user12 #21895 üzenetére
Én is így gondoltam, sőt szerintem a beállítós videókban is így láttam, de:
Most így van beállítva, egyelőre működik:
Ha átírom úgy, ahogy mondtad, meg ahogy én is logikusnak gondolnám:Most nem vártam meg, míg megváltozik, de az előző próbánál piros unresolved és társai hibaüzenet volt a listában az AS helyett.
Mindenesetre most marad így, ha idővel elveszítené a kapcsolatot, akkor átmenetileg ezzel a módszerrel helyre rakom, és tovább nyomozok.
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21893 üzenetére
Ez be volt pipálva. Ez azt jelenti, hogy ha változna a T-s gateway, akkor a routing list-ben is aktualizálódni fog?
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült beüzemelnem egy Mikrotik routert a Telekom által adott ZTE mögé/helyett. (Ez azért kemény menet volt
). Most már van internetem, de egy dolgot nem tudok helyesen beállítani - lehet, hogy többet is, de most erről tudok. PPPOE-n kapcsolódom a Telekom szerverhez és netem csak akkor van, ha a Routing List-ben a 0.0.0.0/0 sorhoz konkrétan beírom a most kapott T-s gateway IP címét.
Valószínűsítem, hogy ezt nem pont így kellene, de ha a Gateway-hez beírom a pppoe-out1 szöveget, akkor nagyon sok hibát jelez és nincs internetem. De mégsem kellene ezt így befixálni, mert kaphatok új gateway-t.A háttérhez még annyit, hogy pár napon keresztül, lépésről lépésre váltam le a T-s ZTE-ről, és csak ma inaktiváltam (pass-though) azt, és a végső módosításokhoz a Mikrotikon már használtam a Quick Set-részt, és lehet, hogy az nem volt ideális, pl. a felső sorban valamilyen VPN kapcsolatot definiált először (azt lementettem, majd töröltem, helyére került ez a mostani).
Bocsánat a noob kérdésért, biztos evindens, de a neten nem jött szembe hirtelen a megoldás, vagy ha igen, elhúzott mellettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS GeForce GTX 1650 Phoenix OC 4GB GDDR6
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440HQ(Fizikai 4x3,5Ghz)8-16GB,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku
- 14" ACER SWIFT 5 (970 gramm!)Érintős 14,1"FullHD IPS,8.gen.core i5,Vil.bill,16GBRAM,512GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest