- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Akciófigyelő: 30% kedvezmény az Earfun új fejhallgatójára
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LaCeeN
tag
Lehet csak nekem fura, vagy a PPOE miatt van ra szukseg, de a NAT szabalyokat miert a DDNS-tol kapott IP-vel updateled? Mire hasznalod a Destination NAT-ot?
PPOE eseten nem jarhato az alabbi NAT szabaly, a sima Internet elereshez, hogy minden WAN interfacen kimeno csomag legyen NAT-olva.
/ip firewall nat add chain=srcnat action=masquerade out-interface=Public -
LaCeeN
tag
Ha a 192.168.1.254-es IP cim a routerede, akkor nem kell megadnod mint DNS szerver. A DHCP-ben kell megadnod, hogy a kliensek a routered cimet hasznaljak es ha router nem ismeri fel a cimet, akkor tovabbitani fogja a konfiguralt DNS szerverek fele a kerest. De ugye onmaganak elvileg nem tovabbithatja.
-
LaCeeN
tag
Bar nem vagyok Mikrotik expert, de szerintem azert hasal el, mert a default-configban mar leteznek azok az interfacek amiket be szeretnel importalni.
Ha a letorlod a teljes default configot akkor utana WinBoxxal tudsz csatlakozni a MAC cimre es ilyenkor az admin userhez nem kell jelszo. Ha van default, akkor kell a kis kihuzhato kartyan levo jelszo.
Szerintem config restorera inkabb probald meg a kovetkezo parancsot:
/system backup load filename=[backup_filename.backup].
-
LaCeeN
tag
válasz
nemurea #22664 üzenetére
Ha nem gond, kicsit hosszura eresztem es egy picit rant is, de most jol esik kiirni magambol...
Sajnos nem jartam kellokepp utana a temanak, biztam abban hogy egy csak halozati termekekkel foglalkozo ceg eszkoze megfeleloen fog mukodni. Nem zavart volna, ha kicsit lassabb es mellette megfeleloen stabil. Kicsit olyan erzesem van mintha vettem volna egy sportautot de ahhoz, hogy megfeleloen hasznaljam motort kell csereljek benne, mert nem megy csak 90-el. Ha router + AP-ban gondolkodtam volna, akkor Ubiquity mellett tettem volna a le a voksom, de 80 nm-re overkillnek erzem. Igy ott vagyok egy elvertem 50K-t es 2 hetet az eletembol, hogy rosszabb Wi-Fi legyen itthon, mint amilyen elotte volt ingyen es 5 perc konfiguracio utan.
Onann indult az egesz, hogy van itthon 2db Gree klima, amik valamiert disconnectelnak a halozatrol es utana nem is connectalnak vissza, csak ha resetelem a Wi-Fit a kliman. Emiatt elso korben a Vodafone-os eszkozon belottem a split SSID-t, hogy kulon 2.4-re tudjanak csatlakozni de ez se volt tokeletes. Volt, hogy 4 napot ment a klima itthon, mert videken voltunk es nem tudtam tavolrol lekapcsolni.
Ezert fogtam egy regi Netgear routerem amin FreshTomato FW futott, es beraktam a halozatra mint AP a 2.4-es eszkozoknek. Fixaltam rajta a csatornat, amit a Vodafone-os eszkozon nem lehet. Es a klimak stabilak voltak. Kb. 1 heten belul jott egy level a munkahelyem security teamjetol, hogy letre lettek hozva Azure-ban uj resource-ok es a neveik nem felelnek meg a standard konvencionak.
"Te hoztad letre oket? Mert latunk belepest Indiabol..."
Nyilvan nem en voltam. Valahogy megpattintottak a cookiekat a gepemrol es letrehoztak par VM-et crypto mining-ra. Emellett vittek a szemelyes accountjaimat is... Linkedin, Steam, FB, Instagram, Tiktok... mindent. 2FA megkerulve mindenhol, nah mondom nagy ertelme van ennek is igy :)
A ceges nyomozas egy fertozott weboldalt talalt a logban ami egy Edge sebeshetoseget hasznalt ki, viszont Steam accounttal soha nem leptem be a ceges gepen, igy en masra gyanakodtam. Igy jutottam oda, hogy akkor a Netgear router repul a halozatrol es ha mar Network Admin-kent dolgozom, akkor veszek itthonra legalabb egy SOHO eszkozt, ami rugalmassagot ad a beallitasok teren.
Ha a klimakban az 50 forintos Wi-Fi modul helyett beraktak volna egy 100 forintosat, akkor most lehet nincs mirol beszelni, mert akkor teljesen elegedett lennek a Vodafone altal adott Arris eszkozzel, itthonra nekem teljesen eleg.
Egyszeruen mar duhit, hogy a mai vilagban a legtobb termek minosege szemet es az alapveto funkciok nem mukodnek megfeleloen. Ha nem jar utana rendesen az ember annak, hogy mit vasarol akkor szinte biztos, hogy szarba fog tenyerelni.
-
LaCeeN
tag
válasz
MaCS_70 #22659 üzenetére
Bar nem vagyok Mikrotik guru, de szamomra ugy jon le, hogy mennyi idot varjon boot utan, mielott el kezd pingelni ha pl. egy Cellular vagy egy IPSec lassabban epul ki, es kell neki egy kis plusz ido, hogy sikeresen legyen a ping.
A kalvariam ma tovabb folytatodott a hAP AX3-ammal. Eldontottem, hogy elallok tole es ezert vissza kertem a Vodafone eszkozet router modeba. Beraktam oda, ahol a Mikrotikkel a legjobb volt a jel es igy az asztali gep csinalt egy 350Mbites letoltest az asztalomnal, a Pixel pedig felkuszott 500Mbit fole. Hat oooo... nagyon csalodott vagyok, pedig tetszett volna a cucc.
-
LaCeeN
tag
válasz
Tamarel #22646 üzenetére
Szivem szerint mindent bekabeleznek, de a lakas felujitaskor nem gondoltak ram
Nezegettem mar flat UTP kabeleket, amit el tudnek huzni a parketta alatt es a szegok mogott. Nem gondoltam volna, hogy ennyi eszkoz problemat jelent, plane hogy a nagy resze csak fent van a halozaton de nem generalnak nagy forgalmat.
-
LaCeeN
tag
Koszi sracok a segitseget!
MaCS_70:
Hat ez nem jo jel sajnos...
Pedig alapvetoen jo lenne, csak epp a fo funkcioja hagy nemi kivannivalot maga utan.
Tamarel:
Frissitettem 7.15.3-ra.
A Wifi2-n csak az iot dolgok vannak, a gepek, TV-k azok az 5G-re vannak csatlakoztatva.
- lehetőleg a lefedni kívánt terület közepénél legyen - ez teljesul, 80nm-es T alaku lakas kb. kozepontjaban van
- inkább magasan, mint alacsonyan (plafon, fal, szekrénytető) magasabban csak a TV hatuljara tudnam esetleg rogziteni. Mas lehetoseg sajnos nincs.
- függőleges, párhuzamos antennákkal, - ez is stimmtModositottam a konfigot az altalad irtak alapjan, ahogy a 2.4-et atraktam AX-re. A Gree klimak dobtak egy hatast (megvaltoztattak a MAC cimuket)
PC-ben levo kartyahoz sajnos nincs ujabb driver, mar kerestem parszor de nem jutottam elorebb. Valoszinuleg le fogom cserelni, vagy megprobalok kabelt huzni magamhoz valami eldugott modon. Maradok egyelore WPA2-nel, 5G-n mert 3-al nem megy a kari.
-
LaCeeN
tag
válasz
yodee_ #22634 üzenetére
[Fenvi FV-T919] van a gepben. Regen hasznaltam Hackintosht, abbol kerult at. Olvastam rola, hogy eleg pocsek antennai vannak. Ezert talan az asztali gep nem is teljesen mervado.
Mertem most egyet a telefonommal (Pixel 8 Pro) 230 mbit volt szinten az asztalomtol. Ha odamegyek a routerhez, 1 meteren belulre akkor 360 mbit-re nott a sebesseg.
-
LaCeeN
tag
Sziasztok,
Meg mindig kinlodok a Wi-Fi-vel AX3-on. Probaltam mar netinstallt, downgradet de csak nem akar jobb lenni a kapcsolat. Legvonalban kb. 4-5 meterre vagyok a routertol, ami egy IKEA-s TV szekrenyben van. Fal nincs kozottunk. Igazabol a sebesseg mar annyira nem zavar (300mbit/s a laptopon, viszont az asztali gepen kb. ennek a fele az AC-s kartyaval ami ugyanott van, csak a foldon) de sokszor megszakad a kapcsolat.
Google Drivera kigyujtottem a konfigot es a logokat. Valaki tudna ra vetni egy pillantast, hogy mi lehet a problema? Meg par napom van elallni a vasarlastol, jo lenne megoldani mert egyebkent a tobbi reszevel elegedett vagyok. Bizok azert benne, hogy csak user error.
Elore is koszonom
-
LaCeeN
tag
Sziasztok,
Uj Mikrotik felhasznalo vagyok es gondjaim akadtak a Wi-Fi tokeletes beallitasaval egy AX3-on. Mi az ajanlott konfiguracio otthonra? Lenne elonye annak, ha CAPSMAN menedzselne az AP-kat? Roamingra nincs szuksegem, a 2G savot szeretnem ha csak az okoseszkozok hasznalnak, az 5G-re pedig mennenek a telefonok, PC-k es TV-k. Sok eszkoz fel/le jar a halozaton, nem stabilak (disassociationt latok a logban). Tovabba jo lenne, ha tudnam fixalni a 2G-t valamelyik channelre, mert a Gree klimak gyakran lekapcsolodnak. (Ez a regi vodafoneos routerrol is gond volt, mert csak auto modban volt a csatorna valasztas)
Bridge filterrel probaltam szurni, hogy az IOT eszkozok ne tudjanak kimenni a LAN-on de ilyenkor hiaba a masik AP-ra csatlakoztam, a Samsung TV-k nem voltak hajlandoak csatlakozni.
Lenne ertelme VLAN-okra bontani a halozatot a konnyeb szures erdekeben?
Masik problemam az volt, hogy az asztali gepemben egy Apple Broadcom chipes AC kartya van, ami csak akkor tudott csatlakozni ha a group key refresh timeot felvettem 1 orara. WPA3 nem mukodott a gepeken, a Win11 azt irja, hogy nem lehet csatlakozni a halozathoz.
Ha esetleg tud valaki reszletes tutorialt/setup guideot linkelni, akkor azert nagyon halas lennek
Elore is koszonom, es bocsi a hosszu kerdes miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - Használt karcmentes
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest