Hirdetés
- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Tudományos Pandémia Klub
- (kiemelt téma)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Így teljesít az új iPhone-ok processzora Geekbenchen
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
73934 - 73801
73934 - 73801 73800 - 73701 73700 - 73601 73600 - 73501 73500 - 73401 73400 - 73301 73300 - 73201 73200 - 73101 73100 - 73001 73000 - 72901 72900 - 72801 72800 - 72701 72700 - 72601 72600 - 72501 72500 - 72401 72400 - 72301 72300 - 72201 72200 - 72101 72100 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-10-13 13:01 Téma összefoglaló
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koncsik
MODERÁTOR
Elnézést, angol:
Miért nem beszél senki a long COVID-ról? -
Vesa
veterán
-
Mr K
őstag
Kukkolás?
Londonban kapták szaporodáson a trópusi betegségek terjesztésére képes egyiptomi csípőszúnyogokat
"Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy a lakossági kockázat egyelőre alacsony, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a rovarok emberi fertőzést okoztak volna. Bár a faj korábban már négy alkalommal felbukkant a szigetországban, a mostani az első eset, hogy bizonyíthatóan szaporodni is tudott a helyi környezetben." -
Mr K
őstag
Nem igaz, hogy nem kártalanítja senki az oltáskárosultakat, de az odáig vezető út nem egyszerű
(Szép hosszú cikk, nem tudnám pár mondatban összefoglalni, akit érdekel, az olvassa el...)#73929:
-
UberMutant
őstag
Errefelé sem feltétlen jobb a helyzet...
Meghalt egy négyéves gyerek diftériában, azóta 60 százalékkal nőtt a magukat beoltatók száma Olaszországban
"A virológus szerint a diftériát eleinte szinte lehetetlen diagnosztizálni. A kezdet alattomos, az első tünetek enyhék, és a betegség kezdeti szakaszában a torokban lévő hártya még nem feltétlenül látható. Bár a betegség még enyhének tűnik, a toxin már hat, és minél inkább szaporodik a baktérium, annál inkább felszívódik. Emiatt még az időben felállított diagnózis esetén is nagyon magas a diftéria halálozási aránya.
„A diftériát nem úgy győztük le, hogy megtanultuk gyógyítani. Úgy győztük le, hogy megakadályoztuk a kialakulását, köszönhetően annak a hatékony és biztonságos vakcinának, amelyet több mint 100 éve használunk” – foglalta össze Burioni."tudtam, hogy beindul a körtemuzsika bizniszem
-
perempe
veterán
Már két haláleset is van

(kanyaró)https://medicalxpress.com/news/2026-08-measles-deaths-year-american-academy.html
Measles breakout or?
kapcsolódó cikk [link] -
Mr K
őstag
Már két haláleset is van

(kanyaró)https://medicalxpress.com/news/2026-08-measles-deaths-year-american-academy.html
Errefelé sem feltétlen jobb a helyzet...
Meghalt egy négyéves gyerek diftériában, azóta 60 százalékkal nőtt a magukat beoltatók száma Olaszországban
"A virológus szerint a diftériát eleinte szinte lehetetlen diagnosztizálni. A kezdet alattomos, az első tünetek enyhék, és a betegség kezdeti szakaszában a torokban lévő hártya még nem feltétlenül látható. Bár a betegség még enyhének tűnik, a toxin már hat, és minél inkább szaporodik a baktérium, annál inkább felszívódik. Emiatt még az időben felállított diagnózis esetén is nagyon magas a diftéria halálozási aránya.
„A diftériát nem úgy győztük le, hogy megtanultuk gyógyítani. Úgy győztük le, hogy megakadályoztuk a kialakulását, köszönhetően annak a hatékony és biztonságos vakcinának, amelyet több mint 100 éve használunk” – foglalta össze Burioni." -
Mr K
őstag
Maláriában meghalt a frankfurti reptér két dolgozója
(Egyelőre csak (feltehetően) potyautas szúnyogok miatt.) -
Ringman
félisten
-
Z.É.T.
addikt
-
Vesa
veterán
Igen tizenvalahány milliárd oltás után előjönnek a ritkább mellékhatások is. (Mindazonáltal covid tekintetében pl. a vektor vakcinák halálosabbnak bizonyultak, és inkább azokat vonták ki a forgalomból.)
És a hagyományos vakcinák sem feltétlen különbek (és még csak 10 milliárd oltás sem kellett, hogy kiderüljön): "Az IXCHIQ alkalmazásával kapcsolatban súlyos mellékhatásokról számoltak be, különösen 65 éves és idősebbeknél, valamint több krónikus és/vagy nem kontrollált alapbetegségben szenvedőknél, de olyan fiatal felnőtteknél is, akiknél nem állt fenn releváns komorbiditás (lásd a 4.8 pontot). A súlyos reaktogenitás vagy a chikungunya-szerű mellékhatások az általános állapot romlásához vezethetnek, beleértve a rossz közérzetet és az étvágycsökkenést, a meglévő betegségek súlyosbodását, zavart állapotot, aszeptikus meningitist, encephalopathiát vagy encephalitist, ami esésekhez, kórházi kezeléshez és halálhoz vezethet." [pdf] , [pdf]
Mondok jobbat, egy random acetilszalicilsav készítmény -direkt nem írok gyógyszer nevet, de mindenki tudni fogja-, vagy egy random NSAID készítmény rizikófaktora messze-messze sokkal nagyobb, mint az mRNS oltásé. Pedig vény nélkül kaphatók és napi szinten szedi pl. minden csökött antivaxer is, nagy nyugalomban. MIközben kereszteshadjáratot folytatnak az oltások ellen, azt se tudják, hogy egy random fájdlomcsillapítóval nagyobb kockázatot vállalnak, mint az oltással. Így megy ez.
-
Mr K
őstag
1. átmentek, viszont kijöttek olyan apróságok (akinél persze nagyon félrement, annak ez nem apróság), amik egy trial pár tízezres mintáján sem feltétlenül jönnek ki. ez ilyen, de éppen ezért érdemes mérlegelni, hogy kellően nagy kockázattal szemben vesszük-e fel (a covidnál egyértelműen igen).
Igen tizenvalahány milliárd oltás után előjönnek a ritkább mellékhatások is. (Mindazonáltal covid tekintetében pl. a vektor vakcinák halálosabbnak bizonyultak, és inkább azokat vonták ki a forgalomból.)
És a hagyományos vakcinák sem feltétlen különbek (és még csak 10 milliárd oltás sem kellett, hogy kiderüljön): "Az IXCHIQ alkalmazásával kapcsolatban súlyos mellékhatásokról számoltak be, különösen 65 éves és idősebbeknél, valamint több krónikus és/vagy nem kontrollált alapbetegségben szenvedőknél, de olyan fiatal felnőtteknél is, akiknél nem állt fenn releváns komorbiditás (lásd a 4.8 pontot). A súlyos reaktogenitás vagy a chikungunya-szerű mellékhatások az általános állapot romlásához vezethetnek, beleértve a rossz közérzetet és az étvágycsökkenést, a meglévő betegségek súlyosbodását, zavart állapotot, aszeptikus meningitist, encephalopathiát vagy encephalitist, ami esésekhez, kórházi kezeléshez és halálhoz vezethet." [pdf] , [pdf]
-
Parci
HÁZIGAZDA
1. Amennyire tudom, az összes mRNS oltás átment a szabványos engedélyezési folyamaton. (A pandémia idején ideiglenes engedéllyel kerültek forgalomba, de később megkapták a végleges pecsétet is.)
2. Az influenza elleni ("hagyományos") oltás éppenséggel nem szokott átesni a "normál" tesztelési folyamaton. (Mert nincs rá idő.)
1. átmentek, viszont kijöttek olyan apróságok (akinél persze nagyon félrement, annak ez nem apróság), amik egy trial pár tízezres mintáján sem feltétlenül jönnek ki. ez ilyen, de éppen ezért érdemes mérlegelni, hogy kellően nagy kockázattal szemben vesszük-e fel (a covidnál egyértelműen igen).
-
Mr K
őstag
Ebben egyetértek, vissza kell térni a normál tesztelési és engedélyeztetési folyamatokra, ahogy az a Covid előtt is volt a normál, 3 fázisú tesztekkel. De ha jönne olyan mRNS oltás, ami ezeken átment, akkor én simán lövetni fogom ha sokkal jobb lesz a hatásfoka, mint a mostani megoldásnak.
1. Amennyire tudom, az összes mRNS oltás átment a szabványos engedélyezési folyamaton. (A pandémia idején ideiglenes engedéllyel kerültek forgalomba, de később megkapták a végleges pecsétet is.)
2. Az influenza elleni ("hagyományos") oltás éppenséggel nem szokott átesni a "normál" tesztelési folyamaton. (Mert nincs rá idő.)
-
Ringman
félisten
-
Parci
HÁZIGAZDA
„Minden vakcina esetében csökkent az átoltottság. Az államok több mint felében csökkent az oltások aránya az előző évhez képest. Legalább 280 ezer óvodás nem kapta meg a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltást”
Már látszik Trump oltásellenes politikájának hatása: csökken az amerikai óvodások átoltottsága...280 ezren nem kaptak mmr-t? fú, paszmek
-
headhunter
addikt
„Minden vakcina esetében csökkent az átoltottság. Az államok több mint felében csökkent az oltások aránya az előző évhez képest. Legalább 280 ezer óvodás nem kapta meg a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltást”
Már látszik Trump oltásellenes politikájának hatása: csökken az amerikai óvodások átoltottsága... -
Vesa
veterán
abszolút nagyon jó, hogy fejlődnek és szaporodnak az mrns oltások, a mostani, évtizedes cuccoknak is el kellett indulni valamikor.
azt viszont ugyanúgy mindenkinek mérlegelnie kell, hogy beadat-e vmit magának, tehát azt a konkrét oltást annak a konkrét embernek, mint az összes többi ember és oltás esetén. én, flura, most, nem adatok mrns-t. nem én, nem flura vagy nem most meg lehet, hogy de

Ebben egyetértek, vissza kell térni a normál tesztelési és engedélyeztetési folyamatokra, ahogy az a Covid előtt is volt a normál, 3 fázisú tesztekkel. De ha jönne olyan mRNS oltás, ami ezeken átment, akkor én simán lövetni fogom ha sokkal jobb lesz a hatásfoka, mint a mostani megoldásnak.
-
Parci
HÁZIGAZDA
A Flu verziókra van ismert oltás, de egyáltalán nincs jó oltás sajnos. Kb. annyi, hogy szezon előtt még a nyáron megnézik a Föld túloldalán milyen törzs fut, ebből próbálnak interpolálni és meg"jósolni", hogy mit tegyenek az oltásba. Ha nem jön be, akkor gyakorlatilag hatástalan lesz az oltás, de ha eltalálják, akkor sem több 40-50%-nál a hatásfok. A semminél nyilván sokkal jobb, én minden évben beadatom, de nem bánnék egy hatékonyabb valamit, ha lenne, mert ez így nem egy jó oltás, csak egy "semminél jobb".
abszolút nagyon jó, hogy fejlődnek és szaporodnak az mrns oltások, a mostani, évtizedes cuccoknak is el kellett indulni valamikor.
azt viszont ugyanúgy mindenkinek mérlegelnie kell, hogy beadat-e vmit magának, tehát azt a konkrét oltást annak a konkrét embernek, mint az összes többi ember és oltás esetén. én, flura, most, nem adatok mrns-t. nem én, nem flura vagy nem most meg lehet, hogy de

-
Vesa
veterán
azért ezzel óvatosan. a covid felfutásakor, oltatlanul abszolút racionális volt a tök új mrns oltás kockázatát is vállalni, mert "volt miért". de az influenza tök más tészta, van rá meglévő, nagyon ismert oltás. az mrns technológiának még vannak nyűgjei (húgom magyarázta, épp most voltunk nála látogatóban, túl sokat nem értettem meg belőle), influenzára nem oltatna vele.
A Flu verziókra van ismert oltás, de egyáltalán nincs jó oltás sajnos. Kb. annyi, hogy szezon előtt még a nyáron megnézik a Föld túloldalán milyen törzs fut, ebből próbálnak interpolálni és meg"jósolni", hogy mit tegyenek az oltásba. Ha nem jön be, akkor gyakorlatilag hatástalan lesz az oltás, de ha eltalálják, akkor sem több 40-50%-nál a hatásfok. A semminél nyilván sokkal jobb, én minden évben beadatom, de nem bánnék egy hatékonyabb valamit, ha lenne, mert ez így nem egy jó oltás, csak egy "semminél jobb".
-
Parci
HÁZIGAZDA
Én ezt a sztorit DNS-sel ismerem (ami kevésbé meglepő, mert az mRNS-t DNS segítségével gyártják). Fél éve linkeltem egy magyar nyelvű cikket, ami sok más mellett ezt is tárgyalja (a "Sok részecskedarab bekerült az oltásokba, amiknek nem kellett volna" című rész). Ebben vannak linkek tanulmányokra, amin tovább is lehet haladni. (Ha ez kevés, akkor pl. a "residual dna", "excessive dna", "dna impurities" kereső kifejezésekkel lehet elindulni.)
köszi, röstellem, hogy nem figyeltem jobban, igazság szerint már teljesen kiestem a témából, egyáltalán nem tájékozódom. valószínűleg dns fragmentumok akkor. tényleg csak a konklúziót jegyeztem meg belőle, számomra a húgom biztos forrás, ha kilépek az irodájukból bostonban, rögtön ott az astrazeneca, google, hardvard, mit, meg egy csomó egyéb "kis" szereplő, és ők ugye oltástesztereket is gyártanak, szóval amikor azt mondta, hogy pont most rágta át magát a tanulmányokon, és szerinte nekünk nem célszerű ezzel oltatni, akkor ennyivel le is tudtam.
-
Mr K
őstag
vannak szennyeződések (mármint rns fragmentumok, amiknek semmi keresnivalója ott ideális esetben). de tényleg nem sokat értettem húgom magyarázatából. a lényeg, hogy az éles coviddal szemben egyértelmű volt, hogy oltani kell, de nem extra veszélyeztetettként egy influenzára húgom szerint nem az (sőt, ő úgy fogalmazott, hogy ő biztosan nem oltatná be magát vele).
Én ezt a sztorit DNS-sel ismerem (ami kevésbé meglepő, mert az mRNS-t DNS segítségével gyártják). Fél éve linkeltem egy magyar nyelvű cikket, ami sok más mellett ezt is tárgyalja (a "Sok részecskedarab bekerült az oltásokba, amiknek nem kellett volna" című rész). Ebben vannak linkek tanulmányokra, amin tovább is lehet haladni. (Ha ez kevés, akkor pl. a "residual dna", "excessive dna", "dna impurities" kereső kifejezésekkel lehet elindulni.)
-
Mr K
őstag
"Az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) beérkezett és feldolgozott adatok szerint 2025-ben Magyarországon összesen 2467 szifiliszes megbetegedést jelentettek, közülük 91 veleszületett szifiliszes esetet. A veleszületett fertőzések közül 19 esetben méhen belüli magzati halálozás, míg 7 esetben újszülött-halálozás következett be. [...] A 2026. évi adatok alapján a járvány továbbra is fokozott figyelmet igényel. 2026. július 6-ig összesen 81 veleszületett szifiliszes megbetegedést igazoltak, amelyek közül 18 eset méhen belüli magzati halálozással, további 4 eset újszülött-halálozással végződött" [forrás]
-
Parci
HÁZIGAZDA
vannak szennyeződések (mármint rns fragmentumok, amiknek semmi keresnivalója ott ideális esetben). de tényleg nem sokat értettem húgom magyarázatából. a lényeg, hogy az éles coviddal szemben egyértelmű volt, hogy oltani kell, de nem extra veszélyeztetettként egy influenzára húgom szerint nem az (sőt, ő úgy fogalmazott, hogy ő biztosan nem oltatná be magát vele).
-
SteveAd
tag
azért ezzel óvatosan. a covid felfutásakor, oltatlanul abszolút racionális volt a tök új mrns oltás kockázatát is vállalni, mert "volt miért". de az influenza tök más tészta, van rá meglévő, nagyon ismert oltás. az mrns technológiának még vannak nyűgjei (húgom magyarázta, épp most voltunk nála látogatóban, túl sokat nem értettem meg belőle), influenzára nem oltatna vele.
"az mrns technológiának még vannak nyűgjei" - Esetleg reszletesebben?
-
Ringman
félisten
Major COVID study that fueled vaccine skepticism retracted over ‘misinformation’
This study was originally published in 2024 and was criticized as being misleading by other scientists at the time -
Parci
HÁZIGAZDA
Jóváhagyták az első mRNS-alapú influenza vakcinát az USA-ban
"Az mRNS-oltás a sztenderd influenzavakcinához képest 26 százalékkal hatékonyabban előzte meg az influenzás megbetegedés kialakulását. Az oltás 65 felettieknél történő alkalmazására az FDA úgynevezett gyorsított jóváhagyást adott egy kisebb klinikai vizsgálatra támaszkodva.Az mRNS-oltás a sztenderd influenzavakcinához képest 26 százalékkal hatékonyabban előzte meg az influenzás megbetegedés kialakulását. Az oltás 65 felettieknél történő alkalmazására az FDA úgynevezett gyorsított jóváhagyást adott egy kisebb klinikai vizsgálatra támaszkodva.
Az mRNA-1010 jelenleg hatósági értékelés alatt áll az Európai Unióban, Kanadában és Ausztráliában, és a cég még idén további országokban nyújtja majd be az engedélyezési kérelmet. Az EU még áprilisban jóváhagyta a Moderna mCombriax oltását 50 éves és idősebb felnőttek körében, ami az mRNA-1010-et és a cég új generációs covid elleni mRNA-1283 vakcináját kombinálva egyszerre biztosít védelmet szezonális influenza és covid ellen."Soha nem látott mértékű járványt okoz a Bundibugyo-ebolavírus, ami ellen megkezdődött a Moderna mRNS-vakcinájának tesztelése
"A vizsgálatban 80 egészséges felnőtt önkéntesen vizsgálják majd a vakcina biztonságosságát, tolerálhatóságát és azt, hogy milyen immunválaszt indukál."azért ezzel óvatosan. a covid felfutásakor, oltatlanul abszolút racionális volt a tök új mrns oltás kockázatát is vállalni, mert "volt miért". de az influenza tök más tészta, van rá meglévő, nagyon ismert oltás. az mrns technológiának még vannak nyűgjei (húgom magyarázta, épp most voltunk nála látogatóban, túl sokat nem értettem meg belőle), influenzára nem oltatna vele.
-
Mr K
őstag
-
Mr K
őstag
Az ország történetének legsúlyosabb ebolajárványa pusztít a Kongói Demokratikus Köztársaságban
"2325 ember halt már meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztító ebolajárványban, ezzel ez a leghalálosabb járványkitörés az ország történetében [...] A mostani járványt az ebolavírus Bundibugyo törzse okozza, ami ellen jelenleg nincs engedélyezett oltóanyag vagy kezelés. A halálozási arány a kormányzati adatok szerint a június eleji 20 százalékról 46 százalékra emelkedett, ez azt jelenti, hogy jelenleg majdnem minden második igazolt fertőzés halálos kimenetelű." -
Z.É.T.
addikt
Nekem azért sikerült a 30. héten benyelni, hogy a 1+7 napos fesztiválomból 1+2 jöjjön össze, aztán egy hetet döglődjek és még most is köhécseljek + az ízületeimnek megint gatya, szokás szerint...

-
PuMbA
titán
Az EU még áprilisban jóváhagyta a Moderna mCombriax oltását 50 éves és idősebb felnőttek körében, ami az mRNA-1010-et és a cég új generációs covid elleni mRNA-1283 vakcináját kombinálva egyszerre biztosít védelmet szezonális influenza és covid ellen.
És ehhez amúgy hogy lehet hozzájutni? A kérdés félig költői, gondolom itthon sehogy.Az a jó, hogy nem igazán van már covid: [link]
A 2. oldalon láthatod, hogy rekord ideje van már zöld színben az egész ország és sehol sem kimutatható a szennyvízben!

-
Vesa
veterán
Az EU még áprilisban jóváhagyta a Moderna mCombriax oltását 50 éves és idősebb felnőttek körében, ami az mRNA-1010-et és a cég új generációs covid elleni mRNA-1283 vakcináját kombinálva egyszerre biztosít védelmet szezonális influenza és covid ellen.
És ehhez amúgy hogy lehet hozzájutni? A kérdés félig költői, gondolom itthon sehogy.Talán most már, hogy nem az agyhalottak társasága van hatalmon, lesz ebben is némi előrelépés. Vagy nem...erre azért még kínáncsi leszek.
-
fatal`
titán
"Az mRNS-oltás a sztenderd influenzavakcinához képest 26 százalékkal hatékonyabban előzte meg az influenzás megbetegedés kialakulását. Az oltás 65 felettieknél történő alkalmazására az FDA úgynevezett gyorsított jóváhagyást adott egy kisebb klinikai vizsgálatra támaszkodva.Az mRNS-oltás a sztenderd influenzavakcinához képest 26 százalékkal hatékonyabban előzte meg az influenzás megbetegedés kialakulását. Az oltás 65 felettieknél történő alkalmazására az FDA úgynevezett gyorsított jóváhagyást adott egy kisebb klinikai vizsgálatra támaszkodva.
Az mRNA-1010 jelenleg hatósági értékelés alatt áll az Európai Unióban, Kanadában és Ausztráliában, és a cég még idén további országokban nyújtja majd be az engedélyezési kérelmet. Az EU még áprilisban jóváhagyta a Moderna mCombriax oltását 50 éves és idősebb felnőttek körében, ami az mRNA-1010-et és a cég új generációs covid elleni mRNA-1283 vakcináját kombinálva egyszerre biztosít védelmet szezonális influenza és covid ellen."Soha nem látott mértékű járványt okoz a Bundibugyo-ebolavírus, ami ellen megkezdődött a Moderna mRNS-vakcinájának tesztelése
"A vizsgálatban 80 egészséges felnőtt önkéntesen vizsgálják majd a vakcina biztonságosságát, tolerálhatóságát és azt, hogy milyen immunválaszt indukál."Az EU még áprilisban jóváhagyta a Moderna mCombriax oltását 50 éves és idősebb felnőttek körében, ami az mRNA-1010-et és a cég új generációs covid elleni mRNA-1283 vakcináját kombinálva egyszerre biztosít védelmet szezonális influenza és covid ellen.
És ehhez amúgy hogy lehet hozzájutni? A kérdés félig költői, gondolom itthon sehogy. -
Mr K
őstag
Bennünk lappangó vírusok egész sorát ébresztheti fel egy súlyos covidfertőzés
"Esther Melamed, a Texasi Egyetem (Austin) neuroimmunológusa és kollégái kutatása több mint 1100, coviddal 2021 közepe előtt kórházba kerülő páciensnél dokumentálta különböző krónikus vírusos fertőzések újraaktiválódását. A kutatók többek között a herpeszvírusok (Orthoherpesviridae), valamint az anellovírusokhoz (Anelloviridae) tartozó vírusok jelenlétére utaló RNS-átiratokat mutattak ki a betegektől származó mintákban.
[...]
Más szakemberek, mint Timothy Henrich, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója viszont óvatosságra int, mivel a vizsgálatban oltatlan, a covidot okozó SARS-CoV-2 korai változataival kórházba került emberek szerepeltek. Ezért kérdéses, hogy a kutatásból mennyire lehet általánosítani. „Ezek kritikus állapotú betegek, akik egy erősen gyulladáskeltő vírussal fertőzöttek” – mondta, és nem meglepő, hogy ennyire legyengült embereknél más vírusok aktiválódnak." -
Mr K
őstag
"A vizsgálatban 80 egészséges felnőtt önkéntesen vizsgálják majd a vakcina biztonságosságát, tolerálhatóságát és azt, hogy milyen immunválaszt indukál." -
Ringman
félisten
beérett a szovjet propaganda:
A védőoltások korlátozásáról írt alá elnöki rendeletet Trump
Egyelőre nem kötelező érvényű az oltások korlátozása.
bónusz: [link]
Trump: "At one year, you should have 5 separate visits for vaccines rather than getting them all in the same day. I've seen proof of where they have a vaccination thing that looks like the size of a bottle of soda and pour it into a little child's body."
-
Mr K
őstag
Öt éve bizonygatja, hogy nem titkolta el, hogyan alakult ki a koronavírus, most az amerikai szenátus is rászállt
"[Anthony Fauci] az azóta nyugdíjba vonult, most 85 éves orvos és virológus most azért került középpontba, mert az Egyesült Államok szenátusának republikánus többséggel működő Belbiztonsági és Kormányzati Ügyek Bizottsága meghallgatás-sorozatot tart, amiben megpróbálja rábizonyítani, hogy ő és kollégái eltitkolták azt, hogy a pandémiát okozó SARS-CoV-2-t egy laboratóriumban fejlesztették ki, amerikai adófizetők pénzének felhasználásával." -
Vesa
veterán
Köszönöm! Utánanézek, hogy miért nem foglalkoznak ezzel mRNS technológiával? Lehet, hogy nem oldható meg ennél a vírusnál, vagy csak még nem akkora para, hogy megérje a kutatást.
-
Mr K
őstag
Nem értek hozzá, de az internet szerint pár éve van egy (Valneva gyártja), nem tudjuk, hogy pontosan mennyi ideig hat, de sok mellékhatása van, az EMA csak végszükség esetén ajánlja. (?) 2100-ig persze még sok minden történhet...
-
Vesa
veterán
Északra tolódik a chikungunya-láz, Közép-Európa az egyik legveszélyeztetettebb régió
"A mostani tanulmány szerzői több tízezer, földrajzi koordinátákkal ellátott előfordulási adatból modellezték a vírus és a két szúnyogfaj élőhelyi igényeit, majd az IPCC 16 klímaforgatókönyve és 16 környezeti változó (köztük a szélsebesség, a tengerszint feletti magasság, a csapadék, valamint a minimum- és maximumhőmérséklet) alapján vetítették előre a terjedést 2100-ig. [...] A pontos földrajzi kép a választott forgatókönyvtől függ, de Közép- és Észak-Európa, Észak-Amerika északkeleti része, valamint Kelet-Ázsia mindegyik változatban jövőbeli gócpontként jelent meg."Nincs ellene oltás? Mert a cikk végi zagyválás arról, hogy az érintett országok építsenek ki monitorozó rendszert, úgysem ér semmit a tudományos kutatásban betöltött szerepén kívül. Max annyit, hogy tudni fogjuk ha itt van, de ha nincs ellene semmi, akkor ez kb. irreleváns.
-
Mr K
őstag
Északra tolódik a chikungunya-láz, Közép-Európa az egyik legveszélyeztetettebb régió
"A mostani tanulmány szerzői több tízezer, földrajzi koordinátákkal ellátott előfordulási adatból modellezték a vírus és a két szúnyogfaj élőhelyi igényeit, majd az IPCC 16 klímaforgatókönyve és 16 környezeti változó (köztük a szélsebesség, a tengerszint feletti magasság, a csapadék, valamint a minimum- és maximumhőmérséklet) alapján vetítették előre a terjedést 2100-ig. [...] A pontos földrajzi kép a választott forgatókönyvtől függ, de Közép- és Észak-Európa, Észak-Amerika északkeleti része, valamint Kelet-Ázsia mindegyik változatban jövőbeli gócpontként jelent meg." -
Vesa
veterán
One of the largest U.S. studies ever conducted on the MMR vaccine and autism has just been published, analyzing more than 2.5 million children.
Once again researchers found no association between receiving the first MMR vaccine before age 2 and childhood autism.A valóság nem szokta megzavarni a kennedy junior féléket. Továbbra is meg lesz arról győződve, hogy az ótások okozzák.
-
Ringman
félisten
One of the largest U.S. studies ever conducted on the MMR vaccine and autism has just been published, analyzing more than 2.5 million children.
Once again researchers found no association between receiving the first MMR vaccine before age 2 and childhood autism. -
Mr K
őstag
Ezreket betegített meg és most már két halálos áldozata is van az Egyesült Államokban terjedő bélfertőzésnek
"A cikloszpóra bélparazita általában szennyezett nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén kerül a szervezetbe, gyors lefolyású hasmenést és további tüneteket okoz, kezelés nélkül pedig hosszabb ideig képes további tüneteket okozni."
A kórokozó: Cyclospora cayetanensis -
Vesa
veterán
-
Rage47
nagyúr
-
Ringman
félisten
-
Vesa
veterán
Az autoimmun betegségekkel fizetjük meg annak az árát, hogy az emberiség 700 éve átvészelte a Fekete Halált
"Kiderült például az, hogy a pestis ellen védő ERAP2 génvariáció a Crohn-betegség és még néhány másik autoimmun kórkép esetében jelentős kockázati tényezőnek számít. Ami még laikus szemmel nézve is logikus: a nagyon aktív, a kórokozókra nagyon kihegyezett immunrendszernél nagyobb az esélye annak is, hogy túlpörögjön, és a saját szervezetére támadjon. Ha úgy tetszik, ezzel fizetjük meg az árát annak, hogy a harminc generációval ezelőtti őseink a genetikai lottón nyertek valamennyi védelmet a kor legborzasztóbb járványával szemben. Az árért viszont járt egy kis bónusz is: egy kutatás néhány éve azt igazolta, hogy az ERAP2 gén évszázadokkal a Fekete Halál után hasonló védőhatást nyújtott a Covid-19 világjárvány esetén is: akik a pestis ellen bevált génvariációt hordozták, azoknál jóval kisebb eséllyel volt súlyos, illetve halálos kimenetelű a koronavírus-fertőzés."
(Azt ugyan nem látom, hogy miért pont a pestis járvány lett volna az egyedüli kiváltó ok (a magyarázat bármilyen más betegségre is működhet), de nem mentem utána a kiinduló tanulmánynak.)Elég érdekes fejtegetés. De nem sok értelme van, mert egy ilyen borzasztó járványnál csak a túlélés számít.
-
Mr K
őstag
Az autoimmun betegségekkel fizetjük meg annak az árát, hogy az emberiség 700 éve átvészelte a Fekete Halált
"Kiderült például az, hogy a pestis ellen védő ERAP2 génvariáció a Crohn-betegség és még néhány másik autoimmun kórkép esetében jelentős kockázati tényezőnek számít. Ami még laikus szemmel nézve is logikus: a nagyon aktív, a kórokozókra nagyon kihegyezett immunrendszernél nagyobb az esélye annak is, hogy túlpörögjön, és a saját szervezetére támadjon. Ha úgy tetszik, ezzel fizetjük meg az árát annak, hogy a harminc generációval ezelőtti őseink a genetikai lottón nyertek valamennyi védelmet a kor legborzasztóbb járványával szemben. Az árért viszont járt egy kis bónusz is: egy kutatás néhány éve azt igazolta, hogy az ERAP2 gén évszázadokkal a Fekete Halál után hasonló védőhatást nyújtott a Covid-19 világjárvány esetén is: akik a pestis ellen bevált génvariációt hordozták, azoknál jóval kisebb eséllyel volt súlyos, illetve halálos kimenetelű a koronavírus-fertőzés."
(Azt ugyan nem látom, hogy miért pont a pestis járvány lett volna az egyedüli kiváltó ok (a magyarázat bármilyen más betegségre is működhet), de nem mentem utána a kiinduló tanulmánynak.) -
Mr K
őstag
Nem nagyon értek hozzá, de azt hiszem, elsősorban nem az orvosok a fő terjesztési vektor. (Lásd a foci vébét: a rengeteg külföldi szurkoló is csak csepp a tengerben.)
Amúgy pedig:
Gyógyultan hagyta el a kórházat az első franciaországi ebolás beteg
(Ha jól értem, akkor még csak komolyabb tünetei sem voltak.(?)) -
Vesa
veterán
Először találtak ebolával fertőzött beteget Franciaországban
"A fertőzést egy orvos kapta el, aki Kongóban vett részt humanitárius misszióban, onnan érkezett vissza szerdán. [...] Az európai lakosságra leselkedő kockázat igen alacsony a minisztérium szerint. [...] Európában először Németországban azonosították a fertőzést, ott szintén egy orvos került kórházba a betegség miatt, aki ugyancsak a Kongói Demokratikus Köztársaságban vett részt egy misszión."Nem lenne egyszerűbb helyi orvosokat képezni? Mert így csak behurcolják a dzsuvát onnan.
-
Mr K
őstag
Először találtak ebolával fertőzött beteget Franciaországban
"A fertőzést egy orvos kapta el, aki Kongóban vett részt humanitárius misszióban, onnan érkezett vissza szerdán. [...] Az európai lakosságra leselkedő kockázat igen alacsony a minisztérium szerint. [...] Európában először Németországban azonosították a fertőzést, ott szintén egy orvos került kórházba a betegség miatt, aki ugyancsak a Kongói Demokratikus Köztársaságban vett részt egy misszión." -
Vesa
veterán
Egyre súlyosabb az ebolajárvány Afrikában
(Hosszabb cikk. Egyre több a halott és a gyanús megbetegedés. Izolálni nem lehet a térséget, mert a lezárt utakat a helyiek megkerülik. A védekezéshez hiányoznak a megfelelő eszközök: USAID-ot felszámolták, ezt az EU csak részlegesen pótolja. Három vakcina fejlesztést támogatnak Oxford (ChAdOx1), Moderna (mRNS) és Texasi egyetem (hagyományos vakcina), de csak hónapok múlva lesz eredmény, ha lesz.)Baba... nem mintha a szakértők nem jelezték volna előre ezt is, már sok évvel korbban, de hála az agyhalottaknak, a megelőzéssel megint nem lett semmi.
-
Mr K
őstag
Egyre súlyosabb az ebolajárvány Afrikában
(Hosszabb cikk. Egyre több a halott és a gyanús megbetegedés. Izolálni nem lehet a térséget, mert a lezárt utakat a helyiek megkerülik. A védekezéshez hiányoznak a megfelelő eszközök: USAID-ot felszámolták, ezt az EU csak részlegesen pótolja. Három vakcina fejlesztést támogatnak Oxford (ChAdOx1), Moderna (mRNS) és Texasi egyetem (hagyományos vakcina), de csak hónapok múlva lesz eredmény, ha lesz.) -
Vesa
veterán
-
Ringman
félisten
-
Vesa
veterán
-
Mr K
őstag
Konteo topik másutt
Ha jól sejtem, akkor ez a szerdai (USA) kongresszusi meghallgatásról szólhat:
Congress Debates If Covid Vaccines Cause or Accelerate Cancer
Sajnálatos, hogy az oltások kérdése ennyire átpolitizálódott, de jelenleg ez egy olyan aspektus, ami hatással van a járványok elleni védekezésre. Lásd tudományfinanszírozás, jogszabályi keretek. Pl. 6 napja volt hír: Trump order endorses plan to halve vaccines recommended for children
-
Mr K
őstag
Mesterséges intelligenciával fejlesztettek ki egy új típusú vakcinát a járványok megelőzésére
"A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint mesterséges intelligencia segítségével sikerült egy teljesen új típusú vakcinát kifejleszteni, ami védelmet nyújthat a koronavírusok széles köre ellen, és akár jövőbeli világjárványokat is megelőzhet [...] A fejlesztés célja egy olyan univerzális vakcina létrehozása, ami nemcsak a jelenlegi Covid-változatok, hanem állatokról emberre terjedő új vírusok ellen is működhet. [...] Az első emberi vizsgálatokban 39 önkéntes vett részt, elsősorban azt ellenőrizték, hogy a vakcina biztonságos-e. Bár az immunválasz egyelőre mérsékeltnek bizonyult, a kutatók és más szakértők is biztatónak tartják az eredményeket." -
UberMutant
őstag
Konteo topik másutt
-
Ringman
félisten
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
Z.É.T.
addikt
Oroszi Beatrix az új tisztifőorvos! ❤️
-
Vesa
veterán
https://www.facebook.com/share/17stLuvhcg/
Gemini fordítás : Kíváncsi voltam, milyen a vaccinációs politika Oroszországban, amely már hosszú évek óta az oltásellenes összeesküvés-elméletek fő forrása. Csalódottságomra Romániában talált leginkább táptalajra az oltásokkal kapcsolatos, és általában a tudomány- és orvostudomány-ellenes dezinformáció. Oroszország csodálói azt hiszik, hogy ott az oltás önkéntes alapon működik, nem úgy, mint nálunk, ahol „az EU kötelez minket az oltásra”, hogy „kiirtson minket a háttérhatalom”.
A romániai közösségi médiát évek óta elárasztják az oltásellenes elméletek. Az eredmény? Az átoltottságot tekintve az utolsó előtti helyen állunk az EU-ban, az MMR (kanyaró-mumpsz-rózsahimlő) oltás esetében pedig vörös folttá váltunk Európa térképén.
De várjanak csak, nézzék meg a dezinformáció paradoxonát! 🤯
Mit gondolnak, hol oltanak a legdurvábban kanyaró ellen? Pontosan az Orosz Föderációban, vagyis azon a földrajzi területen, ahonnan a trollgyárakon és obskúrus oldalakon keresztül a legtöbb bizalmatlanságot keltő narratíva indul el Kelet-Európa felé.
Nézzük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos számait:
📊 Oroszország: az MMR-átoltottság az első dózisnál ~98%-os, a második dózisnál pedig ~96%-os.
🇪🇺 Európai átlag: 94% körül mozog (1. dózis).
🇷🇴 Románia: történelmi mélypontra, 78%-ra esett vissza (1. dózis), és egy félelmetes 62%-ra (2. dózis). Egyes megyékben az arány az 50% alá süllyedt!
Oroszország exportra szánt geopolitikai fegyverként használja a dezinformációt, hogy instabilitást keltsen más államokban. Otthon azonban az állam szigorú szabályokat és tekintélyelvű ellenőrzést alkalmaz: naprakész oltások nélkül a gyermekek beíratását a bölcsődékbe és óvodákba bürokratikus falak akadályozzák meg.
Sőt, a Microgen állami vállalat által gyártott orosz MMR-oltóanyag az amerikai The Wistar Institute-tól licencelt törzseket használ. Emellett a moszkvai magánklinikák ugyanazokat a nyugati vakcinákat (Priorix vagy MMR-II) használják, mint mi. A tudománynak nincsenek geopolitikai határai, csak a Facebook-propagandának vannak.
Az orosz magánpiac tömegesen vásárol nyugati vakcinákat: amikor a magánklinikák vagy a pénzes orosz szülők el akarják kerülni a hazai oltóanyagot (amelyhez gyakran két külön szúrás szükséges, mivel a „3 az 1-ben” változatuknál időszakosan készlethiány lép fel), komoly összegeket fizetnek a Priorix (a GSK által Belgiumban gyártott) vagy az MMR-II (az MSD által az USA-ban gyártott) vakcinákért. A moszkvai és szentpétervári elitek pontosan ugyanazokkal a márkákkal oltatják be gyermekeiket, amelyek a romániai gyógyszertárakban is megtalálhatók.
Más szóval: ők bizalmatlanságot exportálnak, de a bizonyosságot fogyasztják. Mi importáltuk az online mítoszokat, az árat pedig a gyermekeink fizetik meg a kórházakban, mivel Romániát időről időre a kanyarójárvány európai epicentrumává nyilvánítják.
Ja, ezt elég régen tudni lehet. Volt szó róla itt is már régebben.
Viszont Olaszország és Ausztria számomra is meglepetés, negatív értelemben. -
Mr K
őstag
Egyre csak nő az ebola-gyanús esetek száma Kelet-Afrikában
"Mindeközben vasárnap este feldühödött férfiak egy csoportja lerohant egy kórházat az ország keleti részén, szemtanúk pedig fegyverropogásról is beszámoltak. A kórház egyik vezetője, Richard Lokudu a sajtónak azt mondta, a támadók két holttest – a rokonaik – kiadását követelték. A héten korábban tüntetők gyújtották fel egy segélyszervezet sátrait, miután a hatóságok a járványügyi protokoll miatt nem adták át egy vélhetően ebolafertőzésben elhunyt helyi futballista, Eli Munongo Wangu holttestét a családnak."Ígéretes eredményeket mutat az ebola legveszélyesebb vírustörzseire fejlesztett vakcina
"Kínai kutatók [GPs+NP]@LNP néven készítettek egy többtörzsű vakcinát, amelyiknél ugyanazt a technológiát alkalmazták, mint a Covid-oltásoknál. A vakcinába nem élő vagy legyengített vírusok kerültek, hanem genetikai utasítások halálos törzsek vírusfehérjéihez. A vakcinában három felszíni glikoproteint (GP), a vírus külső tüskéit kombinálták, amelyek az emberi sejtekhez tapadnak, és megfertőzik azokat, valamint egy nukleoproteint (NP). Utóbbi egy belső szerkezeti fehérje, és szinte azonos az összes ebolatörzsben. Míg a glikoproteinek védő antitesteket aktiválnak, a nukleoprotein azokat a T-sejteket indítja be, amelyek levadásszák és elpusztítják a fertőzött sejteket." (mRNS vakcináról van szó. Egyelőre egerek és hörcsögök védelmére alkalmazható.) -
Ringman
félisten
Gemini fordítás : Kíváncsi voltam, milyen a vaccinációs politika Oroszországban, amely már hosszú évek óta az oltásellenes összeesküvés-elméletek fő forrása. Csalódottságomra Romániában talált leginkább táptalajra az oltásokkal kapcsolatos, és általában a tudomány- és orvostudomány-ellenes dezinformáció. Oroszország csodálói azt hiszik, hogy ott az oltás önkéntes alapon működik, nem úgy, mint nálunk, ahol „az EU kötelez minket az oltásra”, hogy „kiirtson minket a háttérhatalom”.
A romániai közösségi médiát évek óta elárasztják az oltásellenes elméletek. Az eredmény? Az átoltottságot tekintve az utolsó előtti helyen állunk az EU-ban, az MMR (kanyaró-mumpsz-rózsahimlő) oltás esetében pedig vörös folttá váltunk Európa térképén.
Mit gondolnak, hol oltanak a legdurvábban kanyaró ellen? Pontosan az Orosz Föderációban, vagyis azon a földrajzi területen, ahonnan a trollgyárakon és obskúrus oldalakon keresztül a legtöbb bizalmatlanságot keltő narratíva indul el Kelet-Európa felé.
📊 Oroszország: az MMR-átoltottság az első dózisnál ~98%-os, a második dózisnál pedig ~96%-os.
🇷🇴 Románia: történelmi mélypontra, 78%-ra esett vissza (1. dózis), és egy félelmetes 62%-ra (2. dózis). Egyes megyékben az arány az 50% alá süllyedt!
Oroszország exportra szánt geopolitikai fegyverként használja a dezinformációt, hogy instabilitást keltsen más államokban. Otthon azonban az állam szigorú szabályokat és tekintélyelvű ellenőrzést alkalmaz: naprakész oltások nélkül a gyermekek beíratását a bölcsődékbe és óvodákba bürokratikus falak akadályozzák meg.
Sőt, a Microgen állami vállalat által gyártott orosz MMR-oltóanyag az amerikai The Wistar Institute-tól licencelt törzseket használ. Emellett a moszkvai magánklinikák ugyanazokat a nyugati vakcinákat (Priorix vagy MMR-II) használják, mint mi. A tudománynak nincsenek geopolitikai határai, csak a Facebook-propagandának vannak.
Az orosz magánpiac tömegesen vásárol nyugati vakcinákat: amikor a magánklinikák vagy a pénzes orosz szülők el akarják kerülni a hazai oltóanyagot (amelyhez gyakran két külön szúrás szükséges, mivel a „3 az 1-ben” változatuknál időszakosan készlethiány lép fel), komoly összegeket fizetnek a Priorix (a GSK által Belgiumban gyártott) vagy az MMR-II (az MSD által az USA-ban gyártott) vakcinákért. A moszkvai és szentpétervári elitek pontosan ugyanazokkal a márkákkal oltatják be gyermekeiket, amelyek a romániai gyógyszertárakban is megtalálhatók.
Más szóval: ők bizalmatlanságot exportálnak, de a bizonyosságot fogyasztják. Mi importáltuk az online mítoszokat, az árat pedig a gyermekeink fizetik meg a kórházakban, mivel Romániát időről időre a kanyarójárvány európai epicentrumává nyilvánítják.
az antivax az orosz cyberwarfare, így export-termék, nem belföldi használatra való.
-
Mr K
őstag
Hantavírus címszavakban:
- Megvan a 12. fertőzött: a Hondius személyzetének egy tagja, aki már korábban kiszállt a hajóból, és most Hollandiában van karanténban.
- Felmérték, hogy milyen a hantavírus fertőzöttség az észak-amerikai vadon élő rágcsáló populációban. A Sin Nombre változatot vizsgálták (30-40%-os halálozást okoz humán fertőzés esetén, de nem terjed emberek között): a vizsgált alanyok 10%-a hordozta a vírust, és kb. 30% esett át a fertőzésen korábban. Pl. [link]
- Az éghajlatváltozás segíti, hogy az újvilági hantavírus hordozók Európában is megjelenhessenek. -
Lord Amper
aktív tag
A kiesett amerikai (USA) fertőzött helyett találtak egy kanadait (nincs megerősítve, de a pozitív teszt mellett tünetei is vannak, plusz ő is utas volt, azaz sanszos.)
Szorgos újságírók közben előástak egy tanulmányt miszerint a herékben akár hat évig is visszamaradhat a vírus (a herék állítólag remek búvóhelyek más vírusoknak, is, pl. ebola), ami felveti a szexuális úton történő terjedés lehetőségét. Ilyet ugyanakkor még nem figyeltek meg soha, és a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy amit PCR-rel ki lehet mutatni, az nem feltétlen egy életerős vírus, hanem lehet töredékes vírusmaradvány is. Viszont a szoptatás útján már megfigyeltek anyáról gyermekre történő vírusátadást, de csak a tünetes szakasz alatt, vagy közvetlenül előtte. Lásd:
Can Hantavirus Spread Through Semen And Breast Milk?Dejó bammeg... majd reggelente a melóhelyen orrturkálás helyett a férfiaknak recskázni kell?
-
spileraaa
senior tag
-
Mr K
őstag
Eddig is létezett koszos egérszaros poros helyen meg lehetett fertőződni.
A magas halálozási arány az elvileg nem kedvezne a terjedésnek a rohadt hosszú tünetmentes lappangási idő és az aközbeni fertőzőképesség a gázabb.A kiesett amerikai (USA) fertőzött helyett találtak egy kanadait (nincs megerősítve, de a pozitív teszt mellett tünetei is vannak, plusz ő is utas volt, azaz sanszos.)
Szorgos újságírók közben előástak egy tanulmányt miszerint a herékben akár hat évig is visszamaradhat a vírus (a herék állítólag remek búvóhelyek más vírusoknak, is, pl. ebola), ami felveti a szexuális úton történő terjedés lehetőségét. Ilyet ugyanakkor még nem figyeltek meg soha, és a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy amit PCR-rel ki lehet mutatni, az nem feltétlen egy életerős vírus, hanem lehet töredékes vírusmaradvány is. Viszont a szoptatás útján már megfigyeltek anyáról gyermekre történő vírusátadást, de csak a tünetes szakasz alatt, vagy közvetlenül előtte. Lásd:
Can Hantavirus Spread Through Semen And Breast Milk? -
Lord Amper
aktív tag
Már csak 10 fertőzöttről tudunk, mert az USA egy szem igazolt fertőzöttjéről kiderült, hogy mégsem az... (Amúgy jönnek szórványos hírek olyan hantavírusos esetekről, amik nincsenek kapcsolatban az MV Hondiussal. Ami egyfelől nem meglepő, mert évente van pár 10 ezer eset (bárki összeszedheti a saját fészerében), másrészt pandémiás szempontból csak az andoki számítana, mert az terjed emberről emberre. A WHO szerint az andoki változat nem mutálódott valami veszélyesebbé, ami jó hír, ha igaz.)
Kutatók már gőzerővel dolgoznak a hantavírus elleni vakcina kifejlesztésén
Ez nem is annyira a vírus miatt érdekes, hanem a technológia miatt: "A vakcinafejlesztés kulcsa egy enszilikálásnak (ensilication) nevezett forradalmi eljárás, amelyen Sartbaeva már több mint 15 éve dolgozik. A módszer lényege, hogy a vakcina aktív fehérjéjét szilícium-dioxid-héjba zárják, vagyis gyakorlatilag egy mikroszkopikus homokszemcsébe foglalják, amitől az oltóanyag szobahőmérsékleten, sőt akár 100 fokos melegben is stabil marad, és hűtés nélkül akár három évig is eltartható."#73853 De a romániai eseténél sem tudjuk, hogy milyen változat. (Feltehetően európai, ami más jellegű betegséget okoz, kevésbé halálos, és nem terjed emberről emberre.)
Eddig is létezett koszos egérszaros poros helyen meg lehetett fertőződni.
A magas halálozási arány az elvileg nem kedvezne a terjedésnek a rohadt hosszú tünetmentes lappangási idő és az aközbeni fertőzőképesség a gázabb. -
koncsik
MODERÁTOR
Nemzetközi szintű vészhelyzetet hirdetett a WHO a Kelet-Afrikában kitört ebola-járvány miatt (telex.hu)
...A WHO közlése szerint a járvány ugyan nem felel meg a világjárványra vonatkozó kritériumoknak, de a Kongói Demokratikus Köztársasággal szárazföldi határon osztozó országok esetében különösen nagy a kockázata a további terjedésnek. Emellett a pozitív tesztek magas aránya és a betegség gyors terjedése is aggodalomra ad okot... -
IQfályter
aktív tag
-
IQfályter
aktív tag
-
Rive
veterán
A hantavírusnak elég sok törzse van, többek között olyan is, ami itthon is honos (és igen, fertőz is, viszont jellemzően tényleg csak egy nátha, szóval nem jegyzik, nem keresik...).
A konkrét törzs azonosítása nélkül az a hír nem jelent semmit.Bájdövéj, nem ismert a vonatkozó PCR teszt szelektivitása
-
Mr K
őstag
Áhh szóval megint az "áhh ez csak egy nátha" idióták miatt fogunk szívni.
Már csak 10 fertőzöttről tudunk, mert az USA egy szem igazolt fertőzöttjéről kiderült, hogy mégsem az... (Amúgy jönnek szórványos hírek olyan hantavírusos esetekről, amik nincsenek kapcsolatban az MV Hondiussal. Ami egyfelől nem meglepő, mert évente van pár 10 ezer eset (bárki összeszedheti a saját fészerében), másrészt pandémiás szempontból csak az andoki számítana, mert az terjed emberről emberre. A WHO szerint az andoki változat nem mutálódott valami veszélyesebbé, ami jó hír, ha igaz.)
Kutatók már gőzerővel dolgoznak a hantavírus elleni vakcina kifejlesztésén
Ez nem is annyira a vírus miatt érdekes, hanem a technológia miatt: "A vakcinafejlesztés kulcsa egy enszilikálásnak (ensilication) nevezett forradalmi eljárás, amelyen Sartbaeva már több mint 15 éve dolgozik. A módszer lényege, hogy a vakcina aktív fehérjéjét szilícium-dioxid-héjba zárják, vagyis gyakorlatilag egy mikroszkopikus homokszemcsébe foglalják, amitől az oltóanyag szobahőmérsékleten, sőt akár 100 fokos melegben is stabil marad, és hűtés nélkül akár három évig is eltartható."#73853 De a romániai eseténél sem tudjuk, hogy milyen változat. (Feltehetően európai, ami más jellegű betegséget okoz, kevésbé halálos, és nem terjed emberről emberre.)
-
Rage47
nagyúr
Romániában is van már hantavírusos elvileg.
-
Lord Amper
aktív tag
-
koncsik
MODERÁTOR
-
Ringman
félisten
At last, a pill that can prevent COVID after exposure to infected people
Drug arrives years after pandemic’s peak, but could still offer protection to vulnerable populations. -
Rage47
nagyúr
Van, akire másfél hónapos karantén vár a hantavírussal fertőzött óceánjáró hazaérkezett utasai közül
(Hát, karanténilag tényleg elég vegyes a kép.)Amúgy az otthoni izoláció kapcsán lehetett olvasni kritikákat (mennyire alkalmasak a körülmények, újabb szállítás, ha mégis megbetegszik az illető, stb.)
A fertőzöttek száma egyelőre 11-nél tart, ebből 9 az igazolt.
Hat azert terjed, ahhoz kepest, hogy nagyon nehezen kapható meg állítólag.
-
Mr K
őstag
A sajtó ingerküszöbe látványosan csökkent:
Passengers allowed to leave norovirus-hit cruise ship
(Franciaország partjainál került zárlat alá, néhány tucat fertőzött, egy halott. Feltehetően a partra szálló utasokra további karantén várhat.) -
Mr K
őstag
Van, akire másfél hónapos karantén vár a hantavírussal fertőzött óceánjáró hazaérkezett utasai közül
(Hát, karanténilag tényleg elég vegyes a kép.)Amúgy az otthoni izoláció kapcsán lehetett olvasni kritikákat (mennyire alkalmasak a körülmények, újabb szállítás, ha mégis megbetegszik az illető, stb.)
A fertőzöttek száma egyelőre 11-nél tart, ebből 9 az igazolt.
-
Mr K
őstag
A covidnál max néhány százalékra becsülték a halálozási rátát, szemben a(z andoki) hantavírus 40-60%-ával. Emellett a legtöbb esetben csak ideiglenes karantén volt a hajón (lásd pl. Diamond Princess), és az alatt is szállítottak el el utasokat, pl. az USA, hasonlóan a mostani légi hidakhoz. A körülmények sem voltak feltétlen egyformák (az MV Hondius pl. sokkal kisebb, mint a Diamond Princess), arról nem is beszélve, hogy 2020 elején egy ismeretlen betegséggel álltak szemben a hatóságok. (Amúgy az első haláleset az MV Hondiuson április 11-én volt, ehhez képest május 11-én kezdték elszállítani az utasokat úgy, hogy a hajó maga nem köthetett ki.) Lásd még: COVID-19 pandemic on cruise ships
-
Ringman
félisten
Gondolom a hajón nem lehetett volna megfelelő ellátást nyújtani, az összes utast meg nem vállalta be senki, ezért lett az a megoldás, hogy mindenki vigye a saját állampolgárait. Azért karantén az általában lesz, pl. az USA utasokat valami katonai bázisra szállították, ha jól emlékszem.
Amúgy lettek új fertőzöttek (USA és francia állampolgárok), közülük az egyik elég súlyos állapotban volt már. (Én azt sem értettem, hogy mi a fenéért nem tesztelték le az összes utast, de állítólag a negatív teszt nem jelent semmit, azaz a tünetek megjelenéséig vagy a lappangási idő lejártáig (másfél hónap!) nem lehet tudni, hogy ki hordozza a vírust és ki nem. Ami egy esetleges pandémiánál elég érdekes lesz...)
hát a covidnál simán hajón tartottak embereket, vsz. megoldható lett volna.
-
Mr K
őstag
A minap olvastam:
Cat dies after catching highly pathogenic avian flu in southeast Sask.
(Ha jól értem, akkor ebben az a nóvum, hogy a reggel még egészségesnek látszó macsek még aznap elpusztult.) -
Mr K
őstag
Gondolom a hajón nem lehetett volna megfelelő ellátást nyújtani, az összes utast meg nem vállalta be senki, ezért lett az a megoldás, hogy mindenki vigye a saját állampolgárait. Azért karantén az általában lesz, pl. az USA utasokat valami katonai bázisra szállították, ha jól emlékszem.
Amúgy lettek új fertőzöttek (USA és francia állampolgárok), közülük az egyik elég súlyos állapotban volt már. (Én azt sem értettem, hogy mi a fenéért nem tesztelték le az összes utast, de állítólag a negatív teszt nem jelent semmit, azaz a tünetek megjelenéséig vagy a lappangási idő lejártáig (másfél hónap!) nem lehet tudni, hogy ki hordozza a vírust és ki nem. Ami egy esetleges pandémiánál elég érdekes lesz...)
-
Ringman
félisten
Andes hantavirus: Deadly 2018 outbreak shows it is not only transmitted through close contact
(Beszámoló egy egy 2018-as kitörést elemző tanulmányról (link a cikkben), ahol összesen 34 (ismert) fertőzött volt (11 halott), itt az R-szám 2,12 volt. Pl. a nulladik páciens egy születésnapi partin öt asztalszomszédját fertőzte meg (plusz egy hatodikat). Viszont valamiért nem alakulnak ki hosszabb fertőzés láncok, a leghosszabb megfigyelt is mindössze 3 fertőzöttből állt, ezért (eddig?) nem alakultak ki jelentősebb gócok. Az izoláció + maszk elég hatásos, amennyiben alkalmazzák.)megint ott tartunk, hogy nem mernek rendes karantént csinálni, mert jajmilesz?
-
Mr K
őstag
Andes hantavirus: Deadly 2018 outbreak shows it is not only transmitted through close contact
(Beszámoló egy egy 2018-as kitörést elemző tanulmányról (link a cikkben), ahol összesen 34 (ismert) fertőzött volt (11 halott), itt az R-szám 2,12 volt. Pl. a nulladik páciens egy születésnapi partin öt asztalszomszédját fertőzte meg (plusz egy hatodikat). Viszont valamiért nem alakulnak ki hosszabb fertőzés láncok, a leghosszabb megfigyelt is mindössze 3 fertőzöttből állt, ezért (eddig?) nem alakultak ki jelentősebb gócok. Az izoláció + maszk elég hatásos, amennyiben alkalmazzák.) -
Rage47
nagyúr
Új járványon stresszel a fél világ, pedig a hantavírusból nem lesz új Covid
"Az andoki hantavírusról ugyanis egyelőre nem tudni sok mindent: mivel nagyon kevés olyan esetet írtak le tudományosan, amikor emberről emberre terjedt, azt sem tudni, hogy jelen esetben mi lehet az R-száma, vagyis az a szám, ahány embert egy fertőzött képes megfertőzni. [...] Nem tudni egyelőre azt sem, hogy az andoki hantavírus mutálódhatott-e úgy, hogy kicsit hatékonyabb legyen az emberek közötti átadás. [...] A Hondius egyébként a Kanári-szigeteken kötött volna ki a járványkitörés után, de Fernando Clavijo elnök nem engedte a dokkolást. „Szerintem ez a nemzetközi járványkezelés csődje. Tudjuk, hogy milyen vírussal van dolgunk, és azt is, hogy nem egy nagy járványt okozni képes vírusról van szó, viszont súlyos megbetegedéssel járhat. Ha megfelelő, modern védőfelszereléssel, biztonságos közegben köt ki a hajó, nem fog kitörni járvány a Kanári-szigeteken. Szakértőként innen a távolból figyelve elég csalódott vagyok, hogy az országok ennyire nem tudnak együttműködni, és ha ennél súlyosabb helyzet áll elő a világban, nem tudom, mit lehet majd várni az együttműködés terén” – mondta Kemenesi Gábor."Ehhez képest:
Két hollandiai kórházban is azonosították a hantavírust
"A KLM légiutas-kísérője annak ellenére produkált negatív teszteredményt, hogy korábban kapcsolatba került azzal a 69 éves holland nővel, aki a dél-afrikai Johannesburgban hunyt el a hantavírus okozta betegség következtében. A hatóságok eddig 60 olyan embert azonosítottak, akik kapcsolatba kerültek az említett holland nővel, köztük ötöt, akik közvetlenül érintkeztek vele. Az ötből három érintett tesztje negatív lett."
(A cikkből nem egyértelmű, hogy az ötből kettőnek pozitív lett-e a tesztje (vagy csak nem tesztelték őket). Ha pozitív, az azért nem rossz terjedési képesség...)Én nem írnám le ezt a hantavírust a jelenlegi hírfoszlányok alapján, lelkileg készülök...
-
Mr K
őstag
Blokkolta a covidvakcinák biztonságosságát igazoló tanulmányok megjelenését az amerikai gyógyszerhivatal
"Andrew Nixon, a HHS szóvivője megerősítette, hogy a több millió dolláros kutatásokat, amelyeket az ügynökség tudósai végeztek több millió beteg adatai alapján 2023-ban és 2024-ben, azért vonták vissza, mert a hivatal szerint a szerzők az adatokkal alá nem támasztott „túlzó következtetéseket” vontak le." (Hiszen hasznosnak minősíteni a covid és az övsömör elleni oltásokat csak túlzás lehet?) -
Mr K
őstag
Új járványon stresszel a fél világ, pedig a hantavírusból nem lesz új Covid
"Az andoki hantavírusról ugyanis egyelőre nem tudni sok mindent: mivel nagyon kevés olyan esetet írtak le tudományosan, amikor emberről emberre terjedt, azt sem tudni, hogy jelen esetben mi lehet az R-száma, vagyis az a szám, ahány embert egy fertőzött képes megfertőzni. [...] Nem tudni egyelőre azt sem, hogy az andoki hantavírus mutálódhatott-e úgy, hogy kicsit hatékonyabb legyen az emberek közötti átadás. [...] A Hondius egyébként a Kanári-szigeteken kötött volna ki a járványkitörés után, de Fernando Clavijo elnök nem engedte a dokkolást. „Szerintem ez a nemzetközi járványkezelés csődje. Tudjuk, hogy milyen vírussal van dolgunk, és azt is, hogy nem egy nagy járványt okozni képes vírusról van szó, viszont súlyos megbetegedéssel járhat. Ha megfelelő, modern védőfelszereléssel, biztonságos közegben köt ki a hajó, nem fog kitörni járvány a Kanári-szigeteken. Szakértőként innen a távolból figyelve elég csalódott vagyok, hogy az országok ennyire nem tudnak együttműködni, és ha ennél súlyosabb helyzet áll elő a világban, nem tudom, mit lehet majd várni az együttműködés terén” – mondta Kemenesi Gábor."Ehhez képest:
Két hollandiai kórházban is azonosították a hantavírust
"A KLM légiutas-kísérője annak ellenére produkált negatív teszteredményt, hogy korábban kapcsolatba került azzal a 69 éves holland nővel, aki a dél-afrikai Johannesburgban hunyt el a hantavírus okozta betegség következtében. A hatóságok eddig 60 olyan embert azonosítottak, akik kapcsolatba kerültek az említett holland nővel, köztük ötöt, akik közvetlenül érintkeztek vele. Az ötből három érintett tesztje negatív lett."
(A cikkből nem egyértelmű, hogy az ötből kettőnek pozitív lett-e a tesztje (vagy csak nem tesztelték őket). Ha pozitív, az azért nem rossz terjedési képesség...) -
Mr K
őstag
Az óceánjárók tényleg úszó víruslaborok, de tartani inkább csak hasmenéstől kell, a halálos járványok ritkák
(A hantás sztori tegnapig, plusz pár norovírusos, és persze covidos. Van már francia hantavírus fertőzött is, aki nem is utazott a hajón... (Aki legyintene: hanta ellen se oltás se gyógyszer, és 40% a halálozási arány. De állítólag rosszul terjed emberről emberre.))
(Az x sajnos regisztrációhoz kötött.) -
Ringman
félisten
Három utas meghalt egy óceánjáró hajón, feltehetően hantavírus-járvány törhetett ki
Bővebben:
Three dead in suspected virus outbreak on Atlantic cruise ship
(Egyelőre elég zavarosak a híradások: állítólag a halottak nem mindegyikénél igazolták a vírust, plusz van két plusz tünetes (egyik súlyos), de náluk sem. Amúgy a vírus elvileg emberről emberre csak nehezen terjed, de azért a hajóról nem engedték kiszállni az utasokat...)Swiss officials are rushing to trace the contacts of a man who has been hospitalized in Zurich with a strain of the hantavirus that is capable of human-to-human transmission
[link] -
Mr K
őstag
Három utas meghalt egy óceánjáró hajón, feltehetően hantavírus-járvány törhetett ki
Bővebben:
Three dead in suspected virus outbreak on Atlantic cruise ship
(Egyelőre elég zavarosak a híradások: állítólag a halottak nem mindegyikénél igazolták a vírust, plusz van két plusz tünetes (egyik súlyos), de náluk sem. Amúgy a vírus elvileg emberről emberre csak nehezen terjed, de azért a hajóról nem engedték kiszállni az utasokat...) -
PuMbA
titán
Visszanézve az adatokat 2022-ig (azelőtt nem is érdemes nézni, mert mindig magas volt), úgy látom, hogy sosem volt 1000 GC/L körüli szinten a koronavírus koncentráció. Ez már az a szint, mint az influenza vagy bármilyen más általános vírus, amikor nincs szezonja.

-
Vesa
veterán
-
UberMutant
őstag
Néha nem értem, hogy egyszerű rendelkezéseket miért nem képesek bevezetni a hatóságok? Le kell zárni emberek előtt az ilyen helyeket és kész. Aki mégis bemegy, annak 5év börtön. Ennyi. Onnantól aligha menne be sok ember. Pár megszállott hülyén kívül, de azokat el lehet kapni, ha kamerával figyelt a terület.
mert egy shithole country területén van. nem urai a helyzetnek
-
Vesa
veterán
Hemzsegnek a turisták a Marburg-vírussal fertőzött ugandai Python-barlangban
"Egy afrikai kutatócsapat négy hónapon át kameracsapdákkal figyelte az ugandai Python-barlang forgalmát: eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy milyen vadállatok járnak ide nílusi repülőkutyát zsákmányolni, de a ragadozók mellett legnagyobb meglepetésükre több mint 200 látogatót is megörökítettek. Az itt élő repülőkutya a Marburg-vírus gazdafaja, amiről 2007 óta széles körben tudni is lehet: ekkor regisztrálták a látogatók között az első megbetegedéseket, a nemzeti park pedig, amelynek a területén a barlang található, figyelmeztető táblákat helyezett el a környéken. Úgy tűnik, nem sok sikerrel: a videóra vett látogatók közül mindössze egyetlen turista viselt maszkot, a többiek különösebb óvintézkedések nélkül járták be a barlangot – annak ellenére, hogy a két turista közül, akik elkapták a fertőzést 2007-ben, az egyikük meghalt."Néha nem értem, hogy egyszerű rendelkezéseket miért nem képesek bevezetni a hatóságok? Le kell zárni emberek előtt az ilyen helyeket és kész. Aki mégis bemegy, annak 5év börtön. Ennyi. Onnantól aligha menne be sok ember. Pár megszállott hülyén kívül, de azokat el lehet kapni, ha kamerával figyelt a terület.
-
Mr K
őstag
Hemzsegnek a turisták a Marburg-vírussal fertőzött ugandai Python-barlangban
"Egy afrikai kutatócsapat négy hónapon át kameracsapdákkal figyelte az ugandai Python-barlang forgalmát: eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy milyen vadállatok járnak ide nílusi repülőkutyát zsákmányolni, de a ragadozók mellett legnagyobb meglepetésükre több mint 200 látogatót is megörökítettek. Az itt élő repülőkutya a Marburg-vírus gazdafaja, amiről 2007 óta széles körben tudni is lehet: ekkor regisztrálták a látogatók között az első megbetegedéseket, a nemzeti park pedig, amelynek a területén a barlang található, figyelmeztető táblákat helyezett el a környéken. Úgy tűnik, nem sok sikerrel: a videóra vett látogatók közül mindössze egyetlen turista viselt maszkot, a többiek különösebb óvintézkedések nélkül járták be a barlangot – annak ellenére, hogy a két turista közül, akik elkapták a fertőzést 2007-ben, az egyikük meghalt." -
Mr K
őstag
Hamarosan érkezhet egy mRNS-vakcina, ami véd a H5N1 madárinfluenza ellen
(Moderna mRNA-1018.) "A H5N1 elleni vakcina már átesett első és második fázisú klinikai vizsgálaton, aminek során alkalmazása biztonságosnak bizonyult. Így most megkezdődhet a következő, az Egyesült Királyságban 3000, az USA-ban 1000 önkéntes bevonásával zajló harmadik fázisú vizsgálat.") -
Vesa
veterán
Kb. 3 havonta bizonygatja valamivel, hogy az áltudományos butaságok, működnek. Hiába írtam le már többször, hogy tévúton jár -pl. a jelen esetnél is linkelt Darko Velcek konkrétan egy szélhámos, akinek sem orvosi, sem kutatói, sem más vonatkozó szakmai végzettsége nincs, továbbá, semmilyen tudományos közösség nem ismeri el az állításait, mert azokat az ég világon semmivel nem képes alátámasztani-, de semmi hatása nincs. Ez vegytiszta hit, ahol nincs jelentősége a tényeknek.
Csak azt nem értem, miért csinálja? Megerősítést itt nem fog kapni soha, tehát ha erre vágyik, akkor a konteós Covid topikba kéne ezeket linkelgetni, ott bizonyosan vevők erre. -
Mr K
őstag
Ezen gondolkodtam, hogy linkeljem-e mert csak az egyik fejezet vág a topik témájába, de mivel egyszerre vicces, tanulságos és elkeserítő, mégis:
Kuporgás egy hőlégballon kosarában, legyek lefejezése egy laboratóriumban és az a bizonyos tej, ami talán azóta is a pulton erjed
"[...] Volt olyan idő, amikor a tej csak nyers formában volt kapható, és mindenki maga dönthette el, hogy iszik-e belőle. A nem megfelelő minőségű tej elfogyasztásának büntetése halál volt. A 19. században ez meglehetősen gyakran előfordult, különösen az amerikai gyerekek körében. Aztán rájöttünk, hogy a betegségeket mikroorganizmusok okozzák. A tuberkulózis, a skarlát és a tífusz, a diftéria és a Bang-kór mindegyikét hordozhatta a tej. [...] Beugrottam a farm ajándékboltjába, ahol népzenei CD-ket, alpakagyapjúból készült sapkákat és olyan könyveket árultak, amelyek elmagyarázzák, hogy a Covidot nem vírus okozta („Lehetséges, hogy az elektroszmog, a mérgező környezet és az 5G a felelős?”). Végül úgy döntöttem, hogy jobb lesz, ha inkább egy kis tejet veszek. A szerzeményemet hazavittem, és hosszan bámultam. Műanyag palackban volt, és az állt a címkéjén: emberi fogyasztásra nem alkalmas. [...]" -
Mr K
őstag
Majomhimlőmhimlő, Pakisztán:
Five newborn babies die from mpox in Pakistan
(9 halott, közülük legalább 5 újszülött. Részben a rossz kórházi körülmények, részben a magas latencia következménye lehet.)Afrika:
Inside the Red Zone: Sierra Leone’s terrifying mpox outbreak
(Ez még a tavalyi járvány, legalább 47 halott. (Elég durva a képanyag!)) -
Ringman
félisten
Fluoride in drinking water has no effect on IQ or brain function, long-term study shows
The new research is the first to measure community water fluoridation exposure during childhood and any potential impact on cognition up to age 80. -
Mr K
őstag
A legjobbak azok a járványok, amik soha nem történnek meg
(Látogatás a pécsi BSL-4-es vírus laborban.) -
perempe
veterán
először nem szteroid gyulladásgátlót írt fel vmelyik zseni a helyi kórházban, utána antibiotikumot kaptam. nem haltam bele, de nem javult, nem volt esztétikus. úgy szereztem plazmát, hogy feloldottam egy teáskanál parajdi sót 1 liter vízben.
gondoltam, hogy nem csak ebben van igaza, azért a link.
-
koncsik
MODERÁTOR
https://darkovelcek.wordpress.com/?s=lyme
kb. 17 hónapja szepszisem lehetett volna, mert nem vigyáztam. most gyógyul Darko Velcek-féle SHP protokollal, de kell mellé a gua sha. (e videó alapján, egy kisollóval csináltam rendes gua sha eszköz helyett: IASTM/Gua Sha/Scraping the hands and fingers). [link]
Honnan szereztél plazmát?
És hogy jön ez ide???
Ha csak lehetett volna szepszised, akkor most mi gyógyul?
-
perempe
veterán
https://darkovelcek.wordpress.com/?s=lyme
kb. 17 hónapja szepszisem lehetett volna, mert nem vigyáztam. most gyógyul Darko Velcek-féle SHP protokollal, de kell mellé a gua sha. (e videó alapján, egy kisollóval csináltam rendes gua sha eszköz helyett: IASTM/Gua Sha/Scraping the hands and fingers). [link]
-
Ringman
félisten
-
Vesa
veterán
Mai kedvencem:
Cím: Embert fertőzött a rettegett vírus: ez az első európai eset
A szövegben: A H9N2 influenzavírusokat alacsony patogenitású madárinfluenza vírusokként tartják számon, azaz ritka, hogy az embereknél enyhe megbetegedésen kívül bármi mást okozzon. (a "rettegett")Apróságokkal minek foglalkozna bárki is? Lényeg itt a rettegés.
-
koncsik
MODERÁTOR
Mai kedvencem:
Cím: Embert fertőzött a rettegett vírus: ez az első európai eset
A szövegben: A H9N2 influenzavírusokat alacsony patogenitású madárinfluenza vírusokként tartják számon, azaz ritka, hogy az embereknél enyhe megbetegedésen kívül bármi mást okozzon. (a "rettegett") -
Mr K
őstag
Terjed az új koronavírus-variáns, az eddigi vakcinák nem használnak ellene (index.hu)
...Nem okoz súlyosabb tüneteket A variánst eddig 25 amerikai tagállamban azonosították, ugyanakkor a BA.3.2 egyelőre nem tartozik az Egyesült Államokban domináns variánsok közé – a CDC nyilvántartása szerint az omikron más leszármazottai a meghatározók. A regisztrált esetek nem bizonyultak súlyosabbnak a korábbi fertőzéseknél. Decemberben és januárban három meg nem nevezett tagállamban kórházi betegek mintáiban is megtalálták a variánst. Az érintettek között két idősebb, krónikus beteg volt – egyikük szívproblémák miatt feküdt kórházban – és egy kisgyermek, akit járóbeteg-ellátásban részesítettek. A kutatók megjegyzik: az, hogy a variánst kórházi betegekben is kimutatták, „nem jelenti szükségszerűen azt, hogy súlyosabb betegséget okoz, és semmilyen összefüggést sem állít fel kockázati tényezőkkel”.
...Törzsfa:
[forrás] -
koncsik
MODERÁTOR
Terjed az új koronavírus-variáns, az eddigi vakcinák nem használnak ellene (index.hu)
...Nem okoz súlyosabb tüneteket A variánst eddig 25 amerikai tagállamban azonosították, ugyanakkor a BA.3.2 egyelőre nem tartozik az Egyesült Államokban domináns variánsok közé – a CDC nyilvántartása szerint az omikron más leszármazottai a meghatározók. A regisztrált esetek nem bizonyultak súlyosabbnak a korábbi fertőzéseknél. Decemberben és januárban három meg nem nevezett tagállamban kórházi betegek mintáiban is megtalálták a variánst. Az érintettek között két idősebb, krónikus beteg volt – egyikük szívproblémák miatt feküdt kórházban – és egy kisgyermek, akit járóbeteg-ellátásban részesítettek. A kutatók megjegyzik: az, hogy a variánst kórházi betegekben is kimutatták, „nem jelenti szükségszerűen azt, hogy súlyosabb betegséget okoz, és semmilyen összefüggést sem állít fel kockázati tényezőkkel”.
... -
Mr K
őstag
Azért nem gondolom, hogy így lenne, mert ott vannak a hivatkozott tanulmányok, amire építette a választ. Én mindig úgy kérdezem, hogy kikötöm neki előre, hogy kizárólag tudományos konszenzuson és hiteles tanulmányokon alapuló választ kérek, és a forrásokat is minden esetben kikérem tőle. Jelen esetben is így tettem, be is linkeltem mindent, amire hivatkozott.
Az összes link "hagyományos" vakcinákról szól, amiket nazálisan alkalmaznak. Az MI láthatóan nem értette meg, hogy jelen eljárásban nem az orron át történő alkalmazás a nóvum.
-
koncsik
MODERÁTOR
Ez a szöveg a PHARMINDEX Online weboldalról lett másolva.
Súlyos COVID–19 és influenza után tartósan nőhet a tüdőrák kockázata
A súlyos lefolyású COVID–19 és influenzafertőzés nem csupán akut tüdőkárosodást hagyhat maga után, hanem olyan elhúzódó immunológiai és hámszöveti változásokat is előidézhet, amelyek hónapokkal vagy akár évekkel később kedvezhetnek a tüdődaganat kialakulásának és gyorsabb növekedésének. A bemutatott eredmények szerint mindez klinikai szempontból a súlyos vírusos pneumonián átesett betegek fokozott onkológiai éberségét, egyben a vakcináció hosszú távú védő szerepének újraértékelését indokolja.A súlyos légúti vírusfertőzés onkológiai következménye
A közölt összefoglaló szerint a University of Virginia kutatói azt találták, hogy a súlyos COVID–19- és influenzafertőzések a tüdőt olyan állapotba hozzák, amely elősegítheti a daganatsejtek megtelepedését és növekedését. A szerzők értelmezése alapján a fertőzés nem egyszerűen átmeneti gyulladást vált ki, hanem tartós, daganatképződésnek kedvező átprogramozódást indíthat el a tüdő immunológiai mikrokörnyezetében.
A cikkben ismertetett eredmények a Cell folyóiratban megjelent vizsgálathoz kapcsolódnak, amelyben a kutatók laboratóriumi egérmodellekben és humán betegadatok elemzésével vizsgálták a jelenséget.
A munka alapvető megállapítása, hogy a súlyos vírusos tüdőkárosodás későbbi tüdőrákkockázattal társulhat, ezért a fertőzés lezajlása nem tekinthető maradéktalanul lezárt eseménynek.Állatkísérletes és humán adatok
Az egérkísérletekben a súlyos tüdőfertőzésen átesett állatokban nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőrák, és a betegséghez társuló halálozás is számottevően magasabb volt. Ez arra utal, hogy a vírusinfekció nem pusztán kísérőjelenség, hanem a daganat progresszióját gyorsító biológiai folyamatok egyik előkészítő tényezője lehet.
A humán adatelemzés ezt a képet erősítette meg: a korábbi COVID–19 miatti hospitalizáció és a későbbi tüdőrák-incidencia között szignifikáns összefüggést találtak. A közölt adat alapján ez 1,24-szeres kockázatnövekedést jelentett, és az összefüggés a dohányzási státusztól, illetve egyéb társbetegségek jelenlététől függetlenül fennállt.
Kiemelendő, hogy a fokozott kockázatot a súlyos COVID–19-eseteknél észlelték, enyhe fertőzés után viszont nem. A szerzők szerint az enyhe COVID–19-en átesett betegek körében még csekély kockázatcsökkenést is megfigyeltek, ami tovább hangsúlyozza, hogy a hosszú távú onkológiai következmények szempontjából elsősorban a súlyos légúti érintettség bír jelentőséggel.Lehetséges mechanizmusok
A közlemény szerint a kutatók a fokozott kockázat hátterében az immunsejtek és a tüdőhám tartós megváltozását valószínűsítik. A súlyos vírusos fertőzések jelentős hatást gyakoroltak a neutrofil granulocytákra és a makrofágokra, vagyis azokra a sejtekre, amelyek fiziológiás körülmények között a tüdő védelmét szolgálják.
A leírt folyamat során az eltérően működő neutrofilek gyulladásos, egyben protumorális környezetet hoztak létre, amelyben a daganat kedvezőbb feltételek mellett fejlődhet. Ezzel párhuzamosan számottevő változásokat azonosítottak a légutakat és az alveolusokat bélelő epithelsejtekben is, ami arra utal, hogy a vírusfertőzés a lokális szöveti szerkezetet és a daganatbiológiai viselkedést egyszerre formálhatja át.
A szerzők ezt a jelenséget tartósan fennmaradó, „hegesedésszerű” immunológiai következményként írják le, amely hosszabb időn át is kedvezhet a tumoros növekedésnek. A cikk megfogalmazása szerint a súlyos fertőzés után visszamaradó gyulladásos állapot teremti meg azt a talajt, amelyben a malignus folyamat könnyebben kapaszkodhat meg.Klinikai jelentőség és surveillance
A vizsgálat közvetlen gyakorlati üzenete, hogy a súlyos COVID–19-ből, influenzából vagy pneumoniából felépült betegek utánkövetése új megvilágításba kerülhet. A kutatók és a nyilatkozó klinikusok szerint különösen azokban a csoportokban lehet indokolt a fokozott figyelem, amelyekben eleve fennáll tüdőrákkockázat, például dohányzási anamnézis miatt.
A közlemény analógiát von a dohányzáshoz kapcsolódó rizikóalapú CT-szűrés és a súlyos vírusos tüdőfertőzés utáni megfigyelés között. Nem új szűrési ajánlást fogalmaz meg, hanem azt jelzi, hogy a jövőbeni vizsgálatoknak tisztázniuk kell, indokolttá válhat-e a súlyos respiratorikus vírusinfekción átesett betegekhez hasonló surveillance-stratégia.
A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy világszerte rendkívül sok ember él a súlyos COVID–19 hosszú távú pulmonális következményeivel. Ebből következően a megfigyelt összefüggés nem csupán biológiai érdekesség, hanem a klinikai ellátás szervezését és a késői szövődmények felismerését is érdemben befolyásoló tényező lehet.A vakcináció lehetséges hosszú távú hozadéka
A cikk egyik legfontosabb megállapítása, hogy a korábbi vakcináció látszólag megelőzte azokat a tüdőbeli változásokat, amelyek a daganatnövekedést elősegíthetik. Az értelmezés szerint az oltások azáltal nyújthatnak közvetett daganatellenes védelmet, hogy csökkentik a fertőzés súlyosságát, így mérséklik az immunológiai átprogramozódás és a tartós gyulladás kialakulását is.
A szerzők ezért a vakcinációt nemcsak az akut hospitalizáció kivédésének eszközeként értelmezik, hanem olyan beavatkozásként is, amely csökkentheti a súlyos fertőzés hosszú távú „utóhatásait”, köztük a daganatkockázatot növelő immunológiai eltéréseket. A vizsgálat összképe alapján a súlyos vírusos pneumonia túlélése után a tüdőrák korai felismerésére irányuló éberség és a megelőző oltási stratégia egymást kiegészítő klinikai jelentőségű elemmé válhat.
Respiratory viral infections prime accelerated lung cancer growth. Cell (2026); DOI: 10.1016/j.cell.2026.02.013. A PDF-ben közölt összefoglaló alapján. -
Vesa
veterán
Szerintem az AI itt a szokásos módon mellébeszél. Egyrészt az orrspray és a hagyományos vakcina közti különbségeket taglalja, ami jelen esetben indifferens. Másrészt pedig arról beszél, hogy az új eljárás "pontosabban és természetesebb módon tanítja meg az immunrendszert ott védekezni", mikor pont az a lényeg, hogy az új eljárásban semmiféle antigén nincs, a szervezett adott esetben nem tanul semmit (ha nem találkozik természetes forrásból az antigénnel.) Harmadrészt az minden oltásra igaz, hogy kevésbé strapálja az immunrendszert, mint egy betegség, de egy oltásból elvileg minden alkalommal tanul is az immunrendszer, itt meg vagy tanul valamit, vagy feleslegesen túráztatjuk.
Azért nem gondolom, hogy így lenne, mert ott vannak a hivatkozott tanulmányok, amire építette a választ. Én mindig úgy kérdezem, hogy kikötöm neki előre, hogy kizárólag tudományos konszenzuson és hiteles tanulmányokon alapuló választ kérek, és a forrásokat is minden esetben kikérem tőle. Jelen esetben is így tettem, be is linkeltem mindent, amire hivatkozott.
-
Mr K
őstag
Nőhet a tüdőrák kockázata a súlyos koronavírus- és influenzafertőzés után
"A megnövekedett kockázat főként azokra a súlyos fertőzésekre volt jellemző, amik kórházi kezelést igényeltek. A betegségek elleni oltások viszont úgy tűnik, megelőzik a veszélyes változásokat a tüdőben." -
t72killer
legenda
-
koncsik
MODERÁTOR
Riadót fújtak Amerikában, a világ egyik legfertőzőbb betegsége terjed (kanyaró - index.hu)
-
Mr K
őstag
Az AI ezt írta erről:
"A jelenlegi tudományos adatok nem az immunrendszer „amortizációját” vagy felületes tanítását mutatják, hanem éppen egy mélyebb és specifikusabb védekezési forma kialakulását.
Hogyan „tanít” az orrspray vakcina a hagyományoshoz képest?
A hagyományos, izomba adott injekciók elsősorban a vérben keringő ellenanyagokat (IgG) és központi memória T-sejteket hozzák létre. Ezek kiválóak a súlyos betegség megelőzésére, de mire a „hadsereg” a tüdőbe ér, a vírus ott már gyakran megtelepedett.
Az orrspray vakcina (például a kutatási fázisban lévő, alveoláris makrofágokat célzó módszerek) ezzel szemben helyi védettséget hoz létre: Olyan speciális szöveti rezidens memória T-sejteket (TRM) képez, amelyek tartósan a tüdőben és az orrnyálkahártyában maradnak.
Intelligensebb kommunikáció: A módszer lényege, hogy az alveoláris makrofágok és a T-sejtek közötti kapcsolatot erősíti meg. A kutatások szerint a makrofágok képesek hosszú ideig „raktározni” az antigént, így folyamatosan emlékeztetik a T-sejteket a veszélyre, ami hosszabb távú védelmet eredményezhet, mint az egyszeri sokk-szerű injekció.
Szélesebb spektrum: Mivel a nyálkahártyán az immunrendszer az ősi, konzervált vírusrészekre is reagál, az orrspray-k gyakran több variáns ellen is hatékonyak (keresztvédettség), amit a Yale Egyetem kutatásai is megerősítettek.
Fennáll-e az immunrendszer „amortizációjának” esélye?
A szakirodalomban jelenleg nincs adat arra, hogy ez a módszer gyengítené az immunrendszert vagy kevésbé tanítaná meg a szervezetet a védekezésre, sőt!
Dinamikusabb memória: A mukoziális vakcina nem csak „felpiszkálja” a rendszert, hanem a csontvelőben is létrehoz hosszú életű plazmasejteket, ami a tartós védettség záloga.
Kevésbé fárasztó: Az immunrendszer „kimerülése” (exhaustion) inkább a krónikus fertőzéseknél (pl. HIV vagy elhúzódó COVID) jellemző, nem a célzott vakcináknál. Az orrspray éppen azért hatékony, mert a fertőzés kapujában állítja meg a vírust, így a szervezetnek nem kell egy kimerítő, egész testre kiterjedő gyulladásos választ adnia.
Hibrid előny: Sok kutató szerint a legjobb eredményt az adja, ha az alapoltás (injekció) után az emlékeztető oltást orrspray formájában kapjuk (úgynevezett "prime and pull" stratégia), mert ez egyszerre ad erős rendszerszintű és helyi védelmet.
Összegezve: A kutatások szerint ez az új irány nem egy „felszínes gyorssegély”, hanem egy olyan módszer, amely pontosabban és természetesebb módon tanítja meg az immunrendszert ott védekezni, ahol a fertőzés ténylegesen kezdődik. Az egérkísérletekben eddig tartós (hónapokig tartó, ami egereknél jelentős idő) és stabil védelmet mutattak ki.
Hivatkozott források
1. Intranasal booster induces durable mucosal immunity against
SARS-CoV-2 in mice
2. Advocating mucosal immunization: A global need in a viewpoint from China
3. Nasal Vaccination May Protect Against Respiratory Viruses
Better Than Injected Vaccines
4. Advances and prospects of respiratory mucosal vaccines: mechanisms, technologies, and clinical applicationsSzerintem az AI itt a szokásos módon mellébeszél. Egyrészt az orrspray és a hagyományos vakcina közti különbségeket taglalja, ami jelen esetben indifferens. Másrészt pedig arról beszél, hogy az új eljárás "pontosabban és természetesebb módon tanítja meg az immunrendszert ott védekezni", mikor pont az a lényeg, hogy az új eljárásban semmiféle antigén nincs, a szervezett adott esetben nem tanul semmit (ha nem találkozik természetes forrásból az antigénnel.) Harmadrészt az minden oltásra igaz, hogy kevésbé strapálja az immunrendszert, mint egy betegség, de egy oltásból elvileg minden alkalommal tanul is az immunrendszer, itt meg vagy tanul valamit, vagy feleslegesen túráztatjuk.
-
Z.É.T.
addikt
Gondolatok egy biológustól Zsófi tök érdekes friss posztja:
"Vírusok, elektronok, hullámhosszok"
https://www.facebook.com/share/1BGtw2F7HS/ -
Vesa
veterán
Nem tudom mótevá, de úgy tűnik, az EU nem teljesen hülye. Szépen ráléptek arra a stratégiára, amiről itt is elmélkedtünk pár hete. Elkezdték célzott támogatásokkal megtolni az EU-s fejlesztéseket, és részben átcsábítani az USA-ban éppen kínlódó cégeket is.
Commission invests €225 million to build next-generation protection against influenza
Bár itt nem USA cégről van szó, hanem egy tisztán EU-s közös kooperációról, de már fejleszteni kezdtek egy mRNA orrspray vakcinát is.
Végül mégegy jó hír. A Moderna februárban kijelentette, hogy a cég immár Európát tekinti a légúti vakcinák egyik legfontosabb piacának.
UK-ben pedig megnyitottak egy új mRNA gyártóközpontot.Anti-vaccine sentiment pushes Moderna away from new late-stage infectious disease trials
Új hozzászólás Aktív témák
-
73934 - 73801
73934 - 73801 73800 - 73701 73700 - 73601 73600 - 73501 73500 - 73401 73400 - 73301 73300 - 73201 73200 - 73101 73100 - 73001 73000 - 72901 72900 - 72801 72800 - 72701 72700 - 72601 72600 - 72501 72500 - 72401 72400 - 72301 72300 - 72201 72200 - 72101 72100 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Tudományos Pandémia Klub
- (kiemelt téma)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Cyborg 15 A12VE Gamer notebook - i5 12450H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB W11
- 267 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- ÚJ! MacBook Air M4 13" 24GB 512GB - 3év Garancia! TÖLTŐ, +AJÁNDÉK!!!
- Apple iPhone 13 mini 256 GB Midnight Black 100% akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás

És hogy jön ez ide???