- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rsd.adam
friss újonc
válasz
yodee_ #23390 üzenetére
Köszi, ezt próbáltam de nem mükszik.
A System > clock + az sntp client-et is próbáltam különböző variációkkal, sőt még az IP > cloud-ot is de semmi nem akarja a megfelelő időzónára beállítani a kütyüt.
Tehát a dashboard-nál ahogy hozzáadom az időt meg a dátumot látható, hogy megfelelően van beállítva a kütyü, jó mindkét érték, de valami mégis el van cseszve mert csak nem jó időzónát állít be nekem automatikusan.
-
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23397 üzenetére
Hát, ja. x86-ból nem lehet, ha minden igaz, CHRek közt viszont költöztethető elvileg. Neighborsben látok CHR-eket, szóval valahogy itt is lehetett volna. Rá kellett volna annó kérdezni, de nekem is MTCNA miatt lett licensz, és nem volt kilátásban sem a VPS csere, sem a bővítés, szóval nem tűnt pocsékolásnak. Akkor...
-
válasz
kis20i #23396 üzenetére
Licenszem van pár darab a sikeres vizsgák után, de elpazarolni nem szeretném őket.
MikroTik licenszt vajon vissza lehet szedni az eszközről?
A te esetedben ez jól jött volna :-)
Azt olvastam, hogy a CHR sorozat esetében más a licenszelés.
Lehet egyszerűbb lenne egyből MikroTik VPS-re előfizetni.
Mintha ilyet is láttam volna. -
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23392 üzenetére
Itt úgy volt. A Software ID a merevlemezhez tartozik, amire telepítesz, nem a telepítőhöz, telepítés után tudod intézni. Én kib*sztam magammal, váltottam egy nagyobb csomagba, több tárhellyel, meg is változott a Software ID, ugrott a licensz... Azóta demo licensz van rajta, wireguardra úgy fest nem érvényes az 1db VPN korlátozás, gyakorlatilag semmi hátrányt nem vettem észre.
-
kammler
senior tag
válasz
kammler #23394 üzenetére
Kifutottam az időből. Ha telepítő pendrive-ot csinálok ISO-ból, bootol, ha secure boot ki van kapcsolva, meg a HP büdös retkes sure startját sikerül kirugdosni, hogy hagyjon békén. A nagy retkes üres monitor van csak. Vagyis hát akkor mégse bootol, csak túljutok a HP hülyeségein. Ezt csinálja UEFI-ből. Legacy módba kernel pánik. Mondom akkor próbára pendriv-ra. Ott az npk-t persze látja a netinstall, meg a pendrjávot is, aztán a "megadott erőforrás nem található a programkódban (1814)" aztán szó nélkül kilép. Persze szétbarmolva a fájlrendszert meg a partíciót. Lehet, hogy én vagyok hülye. Ez két különböző gépen. Nem, hármon. Mind HP. Sajnos 48-adik gép nincs.
-
kammler
senior tag
Netinstallal, próbára kell csak, lehet telepíteni ROS-t pendrive-ra?
-
rsd.adam
friss újonc
Helló!
Időzóna helyes beállításában kérnék tanácsot, ha lehet.
Már utána olvastam több helyen is, angolul is de nem találok rá normális megoldást.Adott egy hAp AC 3 router és az időzónát nem megfelelően érzékeli pedig a beállítások elvileg jók de mégis valami totál más időzónára vált valamiért ezáltal át állítja a laptoptól kezdve telefonon át mindent amivel rákapcsolódok a rossz időzónára (valami Brazil városra).
Digi modemre van kötve, PPOE, megfelelően van bállítva.Mi lehet a megoldás azon kívül, hogy szétverem egy kis baltával?
-
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23384 üzenetére
Ez sima x86, nem CHR. Ez volt a szolgáltatónál telepíthető iso, nem foglalkoztam vele hogy más legyen, nincs vele bajom. "Legkisebb" csomagon ment sokáig, 1 mag, 2g ram, tök jó volt. Újabban Cloudflare forgalmát arra küldöm, az már nagy sebességnél feszegette a határait, de 180Mbit/s körül ment a wireguard.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23382 üzenetére
Valóban van AX-es Ubiquiti, viszont én itt a AirMAX vonalra gondoltam, nem az UniFi-re. Az, a 4,8Gbit pedig egy elméleti érték, a gyakorlatban ez kb a fele lehet. Igen, ilyen valóban nincs a MikroTik-nek és kitudja mikor lesz, de vegyük azt is figyelembe, hogy egy AX-es RouterBoard pl 30.000ft, annyi pénzért meg bőven jó szerintem. Két fő probléma van, a MikroTik szarrágása és az emberek, akik csodát várnak ennyi pénzért.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Alteran-IT #23381 üzenetére
Némelyik mikrotik tényleg túlságosan melegszik, ami egyértelműen tervezési hiba. Volt egy régebbi hAPac^2 routerem, amit szétszedtem, és átraktam egy RB951G házába (minimális faragással be lehet illeszteni, teljesen gyárinak néz ki). Ez a ház lényegesen szellősebb, és csak kb. félig tölti ki a panel a belső teret. Így lényegesen hűvösebb lett, és jelenleg mint AP funkcionál.
Amúgy abban egyetértek, hogy a 16M flash, eléggé agyrém, és az a káosz amit wifi terén műveltek szintén. Valószínűleg ezt kezdik is érezni az wifis eszközök eladásán... De a többi hardver is gyenge. Korábban írtam, hogy egy tenyérnyi minPC-re feltettem a RouterOS-t, j1900 proci 4Gb RAM-al. Ez PC szempontból manapság egy filléres hardver, 10W körüli fogyasztással, és már ez is erősebb volt egy kicsivel mint az RB5900 routerem.
Persze erre a minipc-re meg kellene venni a RouterOs-t, ha folyamatosan használni szeretném. Akkor már viszont kicsit erősebb PC-t választanák amin több db 2.5G (vagy gyorsabb) ETH port van. Egy ilyen szinte bármelyik mikrotik hardvert lemosná a pályáról jelenleg. Szóval ha rendesen fejlesztenének, akkor valahol itt kellen tartaniuk, és pl. nem egyetlen 2.5G ETH portnak kellene lennie az RB5009-en, hanem mindegyiknek...
De a szoftver továbbra is szimpatikus (a wifi káosztól eltekintve) ezért maradok egyelőre ennél. Viszont ha megjelenne (és/vagy találnék) jobb alternatívát, akkor zokszó nélkül megválnék tőle. -
válasz
Alteran-IT #23382 üzenetére
Most rendeltem egy ügyfélnek wifi Mikrotik eszközöket.
Persze ROS 7-el jött. Amit nem tudtam úgy beállítani,mert szoftveresen vissza van butítva,mint ahogy én akartam. Nem hogy nagy sebesség,hanem lassú,de megbízhatót akartam. De olyat nem lehet már beállítani az új wifi csomagban. Capsman vagy saját wifi dilemma. Emiatt lehetett volna most másik routert venni,mert nem megy rajta a Capsman sem. De minek is amikor nem lehet elég jól beállítani.Otthonra vettem Ubiquiti wifit. AC bejött,AX-es verzió már nem. De nincs kontrollerem,mert még azt is vegyek vagy biztosítsak neki egy VM-et. Szoftvere nem csicsás de nem jött be.
Most a Mikrotiket nem nem venném,Ubi nem jött be.
TP link vagy Cambium. De azok horror ár.Szóval nincs jó. Mikrotik még mindig gyengébb,se 2.5 Gbit vagy 10 Gbit és amit eddig tudott azt most nem tudja. De legalább olcsó. Még magamnak sem tudom mit raknék fel. De az év végén valszeg veszek egy U7 prot és csinálok egy VM-et controllernek. Játszom azzal.
-
válasz
kis20i #23383 üzenetére
Üzembe helyeznénk valami ilyesmit, amit írtál.
Mi OpenVpn alapon gondolkoztunk első körben, mert abban TCP és UDP lehetőség is van.
Sajnos van olyan hely, ahol nem tudunk UDP-t használni. Persze ott még futunk még 1-2 kört, hátha engedélyeztetni tudjuk. Majd meglátjuk.
Na, de a lényegre! Itt mit futtatsz? CHR-t? -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23379 üzenetére
Én ugye nem véletlen vagyok azon a véleményen, hogy ez a változás egyelőre nem túl pozitív, meg is mondom miért. Ugye én egy wAP ac-t váltottam ki wAP ax-re, ezzel gyakorlatilag fejlődést kellett volna elérnem. Nos bár az eszköz és az általa használt szabvány újabb, viszont jelenleg a kimeneti teljesítménye nem éri el a wAP ac teljesítményét, másrészt a szoftveres részről is a funkciók hiányában trükköznöm kellett, hogy némileg nagyobb teljesítményt tudjak kisajtolni belőle, holott ehhez régebben nem kellett a régióval meg hasonlóval trükközni, illetve egyéb módon is lehetett állítani.
Plusz maga az eszköz vezérlése sem ugyan olyan és ugye a hálózatot is azért kellett kicsit átalakítanom, mert a VLAN kezelése sem ugyan úgy működik, mint a Wireless csomagban, mert abban a csomagban a PPP kapcsolaton keresztül ment minden, csak ugye az jobban terhelte a vezérlőt, most ugye nem terheli a vezérlőt, csak így minden AP-ig el kell vinni az összes VLAN-t és akkor mindenhova a hálózaton menedzselhető switch kell és így tovább. Szóval valamilyen szempontból lehet pozitívum, de ha egy új hálózat kiépítését nézed és hogy ezért a vezetékes eszközöknek is nagyobb költségvonzata van, akkor már nem olyan jó a megítélése az új megoldásnak, persze ugye ez nézőpont kérdése és akkor a WISP szegmenst külön nem is részleteztem.Amúgy a Ubiquiti-s állításod nem állja meg a helyét, mert van kültéri ax-es WiFi 6 eszközük, sőt WiFi 7-es eszközük is van, bár abból még csak egy, de nézd meg a teljesítményét:
WiFi 6: U6 Mesh, U6 Mesh Pro
WiFi 7 U7 OutdoorSzóval akárhogy is nézem, a Mikrotik megint mérföldekkel le van maradva az Ubiquit-hez képest is (ráadásul a Mikrotik-nek sosem voltak olyan megoldásai, amivel több km-en keresztül Gigabitet is át lehet lőni és a WISP szegmensből ezért vannak nagyon kiesve, mert olyan WISP szolgáltatók, akik WB-n keresztül juttatják el az adott településre is az internetet, azok a Mikrotik eszközeivel elég gyenge sebességeket tudnának átjátszani települések között, ez régen sem volt másképp és most sem), az U6 Mesh pl. 5 GHz-en 4,8 Gbit/s-t tud, az más hogy ezt mondjuk internet irányába nem tudod kihasználni, de a rajta lévő eszközök közötti kommunikációhoz jó, az U7 az már 2,5 Gbit/s vezetékes porton lóg, így már jobb a kihasználtság esélye annak a 4,3 Gbit/s 5 GHz-es sávnak. Mikrotiknél még az AX is éppen hogy megjelent, a WiFi 7 talán majd 5 év múlva szóba kerül, mire már elavult lesz, aztán újabb 5 év múlva majd ki is adnak pár hardvert.
Amúgy ha egy hAP ax3-t egy hAP ac2-höz hasonlítasz (azt nem írtad, melyik volt neked, hogy 2 vagy 3) és úgy használod, hogy az a Gateway és egyben a WiFi is, akkor persze, ott úgy érezhető a fejlődés mérföldekkel, főleg hogy az ac2 több tekintetben is gyenge volt, de azért nálam más az összehasonlítási alap, nálam csak AP-ként funkcionál a wAP ax és abban a wAP ac-hez képest még mindig elég gyengécske erőben és funkcionalitásban is. Oké az ax részét illetően egy ax-es eszközzel elég nagy sebességet tudok elérni a közelében, kapacitásbeli probléma nincs is, csak a jelerősség kifogásolható, amit ugye mint írtam is, trükközéssel lehet jelenleg növelni, ez is a Te segítségeddel történt, amit egyébként ismét köszönök. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Tamarel #23378 üzenetére
A Cisco azért az teljesen más kategória, akiknél van pénz Cisco eszközökre, azokat nem fogja földhöz vágni és nem is fogja érdekelni, ha 6-7 év múlva cserélni kell az eszközöket, mert azok már eleve kiszolgálják az idejüket, másrészt már addigra már elavultak lesznek. Tudom, működni működnének még, amolyan magyar mentalitás, mert ilyen vicckategóriába tartozó országban élünk, ahol minden garast mindenhol meg kell fogni az állami szférát kivéve, ahonnan éppen pont ilyen szinten tartják az országot és még mielőtt valaki mondaná, nem politizálok most, csupán egy általános tényt írtam le.
A WLC-s rész meg a kompatibilitás igazából megérne egy kisebb fejezetet, de ez Mikrotik topik és mint említettem, a Mikrotik nem egy Cisco, ha a Cisco elveszít pár nagyobb céget is, nem fogja megérezni, a Mikrotik viszont igen, így nem engedhetik meg ezt maguknak, plusz a Cisco sem igazából arra megy, hogy minél hamarabb vegyen új hardvert az ügyfél, hanem hogy ne nagyon maradjanak elavult, kockázatot jelentő eszközök a hálózatban, ami szerintem reális.
A Mikrotik is próbálhatja kitologatni az eszközök életciklusát, azonban pont a saját hülyeségük vezetett oda a hardveres limitációval, hogy hamarosan szoftveres szempontból kell majd kivonni őket a forgalomból, plusz elég sok hardverük rendelkezett melegedési problémával, ezek az eszközök már 3-4 év után nem fogják tudni ugyan azt a teljesítményt, az idő előrehaladásával meg még tovább csökken a teljesítmény. Nekem is van fent a régi típusú wAP ac hirdetésem, amit még külön bordáztam is, hogy annyira ne amortizálódjanak a fő elemek, de mivel eleve egy zárt rendszer, így csak azt sikerült elérni, hogy a nyákon ne maradjon akkora hő. Egy bordát a Mikrotik is rakott fel gyárilag, de az is vicc, egyrészt a nagysága nem éppen megfelelő, festett az alja is, ami valamennyire szigetel és így nem vesz fel akkora hőt, másrészt a ragasztó amivel felvitték, annak nem valami jó a hővezetési tényezője, szóval a Mikrotik hardverei, illetve azoknak a tervezése igazából több sebből vérzik valójában, mint amennyit itt eddig érintettünk, azért egy Cisco-nál egyik téren sincs ennyi probléma, de nem is véletlen vannak a hálózati szegmens élén és valószínűleg ott is fognak maradni, főleg ha az ilyen gyártók akiknek meg egyébként innovatív megoldásaik lennének, csak bohóckodnak, az IT szféra pedig nem cirkusz, nincs helye a bohócoknak. -
Valaki használ VPS alapon MikroTik VPN Concentrator-t?
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23377 üzenetére
Azért a wifi-qcom elég nagy változást hozott a mikrotik wifi téren, ráadásul szerintem pozitívan, a qcom driverrel szerintem érezhetően jobb a wifi, mint a wireless csomaggal. Ennek inkább a WISP szegmens az elszenvedője, mivel sok funkció volt a wireless csomagban(pláne még az AC előtti hardvereknél), ami ott hasznos volt és elengedhetetlen(nv2 pl), bár sok feladatra így is jó. Még a Ubiquiti-nek sincsen például AX-es kültéri eszköze, a MikroTik-nek ott az AX-es RouterBoard, gigabit meg átjön rajta. Nyilván tisztában vannak vele, mennyire szerencsétlenre sikeredett az AC-s vonal, emiatt tolják most ennyire az AX-et(legalábbis szerintem), javítani még lehet rajta nyilván, de nekem például a hAP AX3 hibátlanul működik, sokkal jobban mint az AC-s.
-
Tamarel
senior tag
válasz
Alteran-IT #23377 üzenetére
Cisco WLC cserénél ugyanúgy ki kell tenni a régi AP-kat, mert egyszerűen nem kompatibilis.
Az AP gyártásakor beleégett tanúsítvány (MIC) pedig 7 évig jó, utána nem lesz biztonságos a kommunikáció. Nálunk ilyenkor rövid úton kikerül a hálózatból. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Zwodkassy #23376 üzenetére
Jó csak érted, programkód szinten az nem olyan egyszerűen van mindig felépítve, hogy amelyik funkció használaton kívűl van, annak a sorait megfogod és kiveszed, ha ilyen egyszerű lenne, nyílván már megtették volna, ehelyett inkább elkezdték venni az új irányt a hardverek terén.
Írtam kicsivel feljebb, hogy a routing-ot meg pár dolgot ki lehetne szedni, a legtöbb router licenc alapján úgy sem jogosult pár ilyen és hasonló funkció használatára, még is tartalmazza az alap ROS, holott nem hiszem, hogy valaki bármikor is egy gyenge MMIPS, MIPSBE vagy hasonló gyengébb erőforásokkal rendelkező eszközt mondjuk szolgáltatói ISR-ként szeretne használni és megvenné hozzá a nagyobb licenc-et, szóval érted, ezt is meg lehetett volna oldani, de nem fogják.De hála Istennek, nem kötelező (mindenkinek) MikroTik-et használnia :-)
Persze, ez így van, csak azzal hogy ennyi baromságot csinálnak, piacot vesztenek, sokszor nem is keveset, ha piacot vesztenek, kevesebb lesz a bevétel és még a jelenlegi félnótásokat sem fogják tudni kifizetni és leépül a cég.
Gondolj bele, csak elég egy kicsit komolyabb IT céget elveszteni akár Magyarországon is (oké, itt lassan már nincs komoly IT cég, maradjunk annyiban hogy volt), van olyan amelyik 10-15 hotel hálózat üzemeltetését látja, vagy éppen látta el még mészáros térhódítása előtt, na akkor egy ilyen hotelben akár 35-50 Mikrotik eszköz is volt, az AP-k darabja akkori árral most olyan 50-60 ezernek felel meg, ehhez már kellett egy komolyabb router is, ami minimum 100 ezer forint volt akkor is, egy komolyabb CCR az több százezer. Na ezt add össze és szorozd fel 10-15-el. Ez csak egy IT cég és csak Magyarországon, de már ez is komomyabb érvágás, ha ők megunják azt mondjuk átváltanak Unifire azt egy 3-4 év múlva az eszközöket nem újabb Mikrotik-re cserélik, hanem Unifi-re, vagy Arubára, vagy hasonlóra.
Lehet persze tovább bohóckodni, csak nem érdmes, mert ugyan úgy ahogy nekem is, a nagyobb IT cégeknek is van alternatíva és ha megunják a bohóckodásukat, akkor váltani fognak, a Mikrotik-nek meg nincs akkora piaci szegmense, mint a Cisco-nak, hogy egy-két ilyen IT cég elvesztését nem éreznék meg, mert a Cisco gyakorlatilag az internet és a legtöbb ISP gerinchálózati eszközeit adja, sőt egy csomó ED 3.0 hálózat esetén a CMTS-t és a kábelmodemeket is, amik egész stabilak, nem úgy mint az ARRIS és társaik az Intel Puma 6 bizniszükkel, mert a Cisco lehet hogy drágább, de sosem kötöttek ilyen kompromisszumos olcsó üzleteket, amivel utána egy csomó pert a nyakukba akasztanak, na de visszatérve, a Mikrotik-nek ezek mind nincsenek, szóval nagyon kellene vigyázni és abbahagyni azt a bohóckodást, amit évek óta csinálnak. Most itt van az ax-es szegmens is, gyakorlatikag ha egy cég most valahol erre lecseréli a régi eszközöket, akkor beleszaladnak a pofonba, ha éppen olyan funkciókra lenne szükségük, melyeket most én is hiányolok, meg a Mikrotik fórumán egy csomó user, akiknek egy része valamilyen vállalati IT-s és már most elege van. Szóval érted, lehet menni máshova, csak itt minden menetel szépen ássa azt a sírt, ahova tart a cég. -
Device-Mode : ha ezzel sikerül letiltani a ROS funkciók jó részét, mondván úgysincs rá mindenkinek szüksége, akkor azokat ki is lehetne szedni a bundle csomagból.
Persze ettől függetlenül a 16MB flash már a megjelenése pillanatában is egy rossz vicc volt.
Így most megy is a reszelgetés, tákolás.
De hála Istennek, nem kötelező (mindenkinek) MikroTik-et használnia :-) -
Alteran-IT
őstag
válasz
Zwodkassy #23374 üzenetére
Nem is őket féltem, hanem a felhasználókat, akik végül elszenvedik a szerencsétlenkedéseik következményeit és erre már számtalan példa volt, most is kiadják az új wireless csomagot, aztán hopp ez még kimaradt, az meg még nem működik ... ha ezt tudom, akkor nem ruházok be egy új wAP ax-be, hanem veszek használtan egy fele ennyibe kerülő közép kategóriás TP-Linket, rakok rá egy OpenWRT-t és nincs probléma.
Amúgy meg a Device-Mode-al csak letiltódik egy rész, de a helyet még mindig foglalja, az meg nem megoldás, hogy ha ez kell, akkor majd újra íratod a flash-t, ha az, akkor megint, mert tönkremegy a flash. Ők is rájöttek hogy kevés a 16 MB és nem is céljuk a 16 MB-os vonal további, hosszú távú támogatása, ugyanis nem véletlenül kapott már a wAP ax, meg a cAP ax is 128MB Flash-t és minimum 256 MB RAM-ot. Megnézed az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, de már gigabites routerük új verzióját a hEX refresh-t, akkor az ár maradt, de már 128 MB Flash-t kapott és 512 MB RAM-ot, pedig a memória és a CPU miatt annyira nem is lett volna szükség az újításra, de a jövőben továbbra is támogatott eszközök között ott akarják tudni az egyik legnépszerűbb vezetékes routerüket is, csak ehhez muszáj volt egy kis hardver revízió. Szóval a hardverek egy része hamarosan ki fog esni a portfólióból a szoftveres támogatás hiányában, ebben gyakorlatilag benne lesz a teljes MMIPS és MIPSBE architektúra, meg egy-két ARM-es eszköz is, ami bár viszonylag új, de nem léptek időben a hardver fejlesztésnél (az ac sorozat nagy része, a hEX s, bár lehet utóbbi kap egy refresh-t), mert annyira hülyék, hogy nem vették észre elég hamar, hogy tarthatatlan ez a vonal, sokáig meg nem lehet húzni egy gyorsan fejlődő ágazatban azt, hogy kihagyunk, meg tömörítünk meg feldarabolunk dolgokat a hardver limit miatt, egyre gyakrabban jönnek ki új protokollok, hibajavítások és így tovább, ezek meg nem kevesebb, hanem több tárhelyet foglalnak, szóval tényleg kevés az a 16 MB és erre ők is rájöttek már, csak nagyon későn, nem bántam volna ha az ac-s vonal nagyobb része megmarad, illetve a hEX s-t már úgy adják ki mint a hEX refresht, csak későn esett le nekik is a tantusz, hogy nem kell tovább fullba nyomni a kretént. De legalább rájöttek, jobb későn mint soha, reméljük hamarosan rászmélnek a többi hülyeségre is, melyet életvitelszerűen csinálnak és felhagynak azokkal is.
-
válasz
Alteran-IT #23343 üzenetére
"16 MB pedig nem elég, most gondolj bele, mennyire akarnád még szétszedni és mit hagynál ki belőle?"
Szerintem nem kell félteni a MikroTik fejleszői csapatát :-)
Régen is képesek voltak ezt kitalálni, most sem kell emiatt aggódni.
De elég csak megnézni a megújított "Device-Mode" funkciót. Ott is sikerült a fél ROS-t letiltani, mondván, úgy sem kell az mind, és mindig. -
-
ncc1701
veterán
Köszi az AP-s válaszokat, akkor nem erölködöm velük. Lassan kell venni valamit itthonra, a régi unsupported 2,4GHz-es unifi ufóm helyére. Lehet valami használt aruba cucc lesz.
-
gidacska
tag
Most ugye ez vicc? Nem igazán értem mi történik. Köszönöm a segítséget a SA Query timeout megoldódott űgy tűnik.
5G--MikroTik hAP ax2 disconnected, connection lost, signal strength -57
2G--MikroTik hAP ax2 connected, signal strength -55
2G--MikroTik hAP ax2 roamed to 66:C7:FB:68:BB:A7@5G--MikroTik hAP ax2, signal strength -58 -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23364 üzenetére
Ez is új számomra, úgy látom ez is az új vezérlő, illetve a wifi-qcom csomag része, úgy tűnik egyelőre bevált, köszönöm.
Közben utána olvastam, elvileg ilyen 5-7 méteres távolságban nem kellene még átdobálni a klienseket a 2,4-es sávra, hanem tartania kellene automatikusan az 5-ös sávon, na de mindegy, legalább a beállítás jól működik, köszönöm még egyszer. -
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23362 üzenetére
WiFi --> Steering
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23360 üzenetére
Ezt nem tudtam, köszönöm. Sikerült egy kis javulást elérni vele, egy egységnyivel nagyobb a jelerősség a telefon szerint, már elfogadható. Annyi hogy 5 GHz-en valamiért kicsit lassan tornássza fel a sebességet, de az elmegy, egy valami zavar csak, hogy ha a 2,4 GHz-es sáv is aktív ugyan azzal az SSID-vel, akkor azt preferálja, értem hogy az is ax, de sebességben sehol sincs hozzá, sőt a 2,4 GHz-en semmit sem javít hogy N vagy AX, ugyan úgy 70-80 Mbit/s körül van a sebesség.
-
Gyula888
tag
válasz
ncc1701 #23357 üzenetére
a wifi-qcom driver óta nekem semmi gondom velük, a régi Wireless csomagos az vegyes. Van ami elfogadható, van ami katasztrófa
Van egy 951-em, na az tényleg a vicc kategória, valószínűleg a cAP Lite és társai is ilyenek. Az AX3 nekem meglepően jó, TP-Link AP volt előtte, azt a szintet simán hozzá, sőt.. AC-s laptoppal 600 megát mértem. Mivel hardveresen megegyezik igazából a cAP AX-el, gondolom az is hasonlóan jó lenne.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23359 üzenetére
Ez már a wifi-qcom csomag óta úgy működik, hogyha nem állítasz be semmit, akkor alapból Lettországot választja. USA általában jó szokott lenni, antenna gain-t állítsd 0-ra.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23358 üzenetére
Jelenleg nincs ország beállítva, így elvileg nem kellene semmilyen korlátozásnak lennie, régebben legalább is valami hasonló módon működött talán, hogy ha nincs ország, akkor nincs teljesítmény korlát, vagyis nincs EIRP, de ha ez már nem így működik, akkor segítséget kérnék, nem vagyok tisztában az országok teljesítmény korlátaival.
#23357 ncc1701: Biztos van, csak még nem találták fel, kérdés hogy feltalálják-e valaha.
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23355 üzenetére
Válts országot, ahol mások a szabályok. Erre lesz majd a Superchannel mód, ott úgy állítod be, ahogyan akarod.
-
ncc1701
veterán
Amúgy van olyan mikrotik AP, amit érdemes megvenni?
-
Gyurka6
őstag
válasz
Alteran-IT #23355 üzenetére
Szerintem is jobban jársz a tp vel, pedig régebben wifi→mk
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23353 üzenetére
Beállítottam neki előszer 7-et, illetve max. Tx powernek megadtam 15-t, nem sokra mentem vele, most átírtam 0-ra, ő automatikusan átveszi 7-re, gondolom ez van rögzítve erre a hardverre a specifikáció alapján, de nem lett jobb.
Igazából azt nem értem, hogy lehet így kiadni egy hardvert, hogy a vezérlő szoftver gyakorlatilag még béta fázisban van és nem csak instabil, hanem erősen hiányos is. Inkább vártak volna még vagy 1-2 évet, úgy is hozzá szoktunk, hogy el vannak maradva jó pár évvel, bár azt sem értem, miért nem lehetett a régi CAPsMAN-ba implementálni, nem lett volna egy nagy etwas, annak már úgy is megvan a funkciókészlete, csak a kompatibilitást kellett volna megoldani mondjuk driver szinten, bár azzal elég sok probléma szokott lenni náluk, mindegy, legközelebb veszek inkább valami ax-es TP-Link routert normális antennákkal, fellövök rá egy OpenWRT-t és lesz stabil és gyors WiFi, ráadásul egyszerű és ésszerű VLAN-ozással, mert még az OpenWRT-t is könnyebb összehozni azzal a régi Switch-el, mint a Mikrotik-et, azért is mondom, mert a wAP ac előtt egy 1043ND volt OpenWrt-vel, manuális teljesítmény tuninggal és plusz bordázással, na azt még az utca túloldalán lévő szomszéd házba is lehetett fogni és ezt még egy külső antennás hap ac3 sem tudta 2,4 GHz-en. És csak egy TP-Link routerről van szó. -
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23352 üzenetére
A WiFi menünél nem lehet állítani sajnos, csak a régi Wireless-nél. Írj be az antenna gain-re 0dbBi-t. Lesz elvileg a 7.17-ben ilyen, de az egyelőre még csak fejlesztői.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Zwodkassy #23350 üzenetére
Én azt nézem, hogy az ax esetében egy csomó más funkció is kimaradt, mondom úgy is mondta Gyula888 a superchannel és egyéb módokat, mondom adok egy kis kraftot manuálisan az wAP ax-nek, mert valami hihetetlenül legyengül néha, erre sehol nem lehet. A max. Tx power-t lehet megadni, vagyis limitálni lehet, de hogy állandóan azon az értéken legyen, azt nem és most egyébként manuálisan állítottam be VLAN meg manager nélkül és így is. Gyakorlatilag egy kalap szar a szoftveres része és az is hihetetlen, hogy a wAP ac teljesítményének csak a 2/3 részével rendelkezik, holott minden téren jobbnak kellene lennie kevesebb fogyasztás mellett, mert ugye új chipset meg minden. Fogyasztani mondjuk kevesebbet is fogyaszt, de a teljesítmény rovására. Pár embert úgy kivágnék attól a cégtől, hogy sokan azt hinnék, a Tesla megint új műholdakat lőtt fel a Starlink-hez.
-
gidacska
tag
Jó ez az ax2 vannak kapcsolódási problémák.
xx:xx:xx:xx:xx:xx@2G--MikroTik hAP ax22 disconnected, connection lost, signal strength -56
xx:xx:xx:xx:xx:xx@2G--MikroTik Nappali wAP ax2 disconnected, SA Query timeout, signal strength -82Valahogy Keepalive Timeout -ot nem lehet állítani? Azért -56 os jelerősségnél nem szakadjon már meg. A hAP ac2 wifije jóval erősebb azt már most ki lehet jelenteni, ugyanoda raktam az ax2 -t de marha gyenge amit produkál.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
ekkold #23342 üzenetére
Igen, a hatásfok LED esetén jobb, azonban fénycsövek a kibocsájtási spektrum alapján több szempontból hasznosabbak és nehezebben pótolhatóak, ugye gondolom nem kell mondanom, hogy ugye elég sokáig tartott, mire LED esetén meg tudták valósítani a LED-es növénytermesztést is és ott nem csak hagyományos kék és piros LED-ket használnak most sem, hanem speciális típusokat, némely esetén ugye egybe van integrálva már a kettő és ezért rózsaszínt ad, na de a lényeg az amire ki akartam térni, hogy ezeket a feladatokat eddig ellátta egy hagyományos fénycső is, még a színhőmérséklettel sem kellett nagyon foglalkozni, LED esetén gyakorlatilag minden ilyen esetre speciális, külön célú LED kell, akkor ahhoz megint más működtető elektronika és így tovább.
Persze lehet a fénycsövek negatív részéről is beszélni, az UV kibocsájtásról és így tovább, amiért régen nem véletlenül kaptak olyan műanyag burkolatot, amilyet és később terjedtek el a hülye szabvány szerint készített nyitott lámpatestek, de ha azt nézzük, sok esetben a LED pl. még mindig károsabb a szemre is, mint a fénycső, főleg hogy jobban irányított fényről beszélünk, persze ezt most elég gyengén fogalmaztam meg, de nem akarok még egy regényt írni, hogy pontosan mire is gondoltam.Jó, vedd félig tárgytalannak. Telefonon mobilnettel gond nélkül bejön, PC-n a PR-Telecom-os nettel plusz a Kaspersky párossal valamiért 404-et dob ki és átirányít a zt.hu oldalra, nem tudom miért, most nem tudok vele foglalkozni.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Zwodkassy #23326 üzenetére
Amúgy a videóik is olyanok, hogy akik oda ülnek a kamera elé, azokon látszik, hogy mint ha fegyvert tartanának hozzájuk, hogy ők ezt a szereplést megtegyék, abszolút nem hozzájuk illik ez a fajta kommunikáció, meg ugye mint beszéltük, a szakmaiság terén is igen csak megkérdőjelezhetők.
Igen, kiadták a hAP ac3-at is, de igazából az is annyit ért, kapott egy nagyobb házat, külső antennát, meg kicsit több flash-t és RAM-ot, de semmi új igazából, gyakorlatilag ugyan az a hardver, hiába az IPQ4018/4019 különbség, de semmi más, se egy USB 3.0, se semmi, de egyébként elég rég ezt csinálják, gyakorlatilag ugyan azt a hardvert adják ki hAP, cAP meg wAP alatt, most ax esetében kicsit eltérés van a wAP esetén, hogy olcsóbb maradjon, de nem feltétlen sült el ez sem túl jól.
Egyedül az tetszett, amit kicsit furcsának találtam, hogy a hAP ac2-t kiadták 256MB memóriával is elvétve, hogy hogy sikerült nem tudom, ha szerencséd volt, ki tudtál fogni egy olyat, bár ott tényleg még az lett volna a jó, ha legalább 32MB flash-el adják.#23327 Zwodkassy: Igen, annyi hogy a Cisco mellett annyi a pozitívum, hogy náluk van a legkevesebb probléma a szoftveres stabilitással, illetve az egyéb hibákkal, mert ugye Mikrotik esetén gondolom nem kell mondanom, hogy hány biztonsági incidens volt az elmúlt évek során és hány van még, amire nem derült fény. Annyira túltolják a szoftveres fordított logikás dolgot, hogy közben tele van stabilitási problémával, meg backdoor-al, szóval vannak ott bőven probélmák.
Tudom, itt sokan nem Cisco pártiak, nekem pl. kifejezetten tetszik a Mikrotik részéről pár innovatív megoldás, amit fentebb említettem már, de hardveres részen is az LCD-k, USB-k elhagyásával igazából visszafele fejlődnek.
Azt meg gondolom nem kell kiemelnem, hogy gyakorlatilag a Cisco eszközök adják az internet gerinchálózatának legalább a 60%-át, a többi ugye a Juniper és hasonló gyártók, de a Mikrotik ebben még 2%-ot sem tesz ki, általában kisebb ISP-k használják csak az eszközeiket, vagy még pár kisebb, illetve közepes méretű szerver teremben, nagyobb szerver termeket üzemeltető cégek presztízskérdésből sem vásárolnak Cisco vagy Juniper alatti gyártóktól, mondjuk a Junipernek is volt múltkor egy jó nagy cirkusza egy backdoor miatt és ugye az amerikai kormányzati szervek nagy része azt használ, szóval na, ott is vannak problémák, de Mikrotik esetén jóval nagyobb volumenű botrány lett volna 😂#23328 Zwodkassy: De most nem igaz? 😅
#23329 Gyula888: Gondolom attól függ, ki melyiket tanulta először, nálam a Cisco volt az első, elég egyszerű volt, nagyon gyorsan betanultam és ráéreztem, ahhoz képest a Mikrotik amolyan vicc kategóriába tartozott akkor.
Persze a Cisco esetében is vannak vicces dolgok, a hozzáférési listák esetén én például szívesen elbeszélgettem volna a iOS fejlesztőivel, hogy gondolták ezt a sorrendes dolgot, meg a visszatörlés, javítás esetén, mert akkor elég sok idő elment egy-egy módosítás esetén, gyakorlatilag majdnem újra kellett programozni. Mondjuk most Mikrotik esetén nálam ugyan ez van, gyakorlatilag mindent módosítani kell, azért nem álltam még neki, szívesen kioktatnám a szoftverfejlesztőket, sőt inkább elküldeném őket egy cirkuszba dolgozni, ott bohóckodjanak, mert volt egy már jól bevált megoldás, csak kicsit fejleszteni kellett volna rajta, erre egy részét dobták, másikat módosították, kapott egy új menüpontot pluszba azt akkor pár új eszköz miatt szopjál, ha nem úgy volt felépítve a hálózatod, mert a régi CAPsMAN-al működött úgy, ezzel meg nem, szóval kabaré.
Ami a WiFi teljesítmény részét illeti, ha magában az AP-ban állítottam be manuálisan, akkor működött, de CAPsMAN-on keresztül működött egy darabig, utána meg szórta, volt hogy ha nem csatlakozott rá eszköz, el is tűnt, ez nem mostani dolog, 5-6 évvel ezelőtti, meguntam, hagytam automatán azt azóta nem foglalkoztam vele, lehet már stabilabban működik, de nekem nagy csalódás volt.
Most is wifiwave-n keresztül ha Provisioning-al állítom be és adom meg neki hogy a 2,4 GHz az ne ax-n működjön pár régebbi eszköz miatt, hanem N-en, akkor ugyan úgy ax-en megy tovább, úgy hogy manuálisan vittem fel újra és adtam meg neki, aztán úgy nagy nehezen megette, pedig előtte is az automatikusan átvett érték N volt, de ax-n operált, szóval nálam a WiFi vezérlés Mikrotik esetén még mindig egy vicc kategória, mert oké, el lehet érni amit akarunk, csak a 10 lehetőségből meg kell találni a megfelelőt, addig meg kísérletezgetni kell és mondanám, hogy én vagyok a hülye, de az egyik videójuk alapján estem neki az ax-nek, mikor láttam, hogy a CAPsMAN nem eszi meg, ugye eddig nem volt vele tapasztalatom, így nem tudtam hogy miért, de az ő videójuk alapján sem klappolt a dolog, nem is véletlen nincs konkrétan egy minden mozzanatot bemutató videó, majd egy teszt rész, így nem sülnek fel a saját marhaságuk miatt, mert ők is csak egy alap gyorsbeállítást mutatnak, de az engem nem érdekel, engem a finomhangolási rész is érdekel, de annál a résznél szerintem bizonyos esetekben ők is jó pár percet eltöltenének egy-egy dologgal, mire meglenne a "na végre sikerült elérni azt, amit szeretnénk".
Én nem tartom magam nagy géniusznak, tehát a hálózatok atyjának, de az biztos, hogy egész máshogy csinálnék pár dolgot és az is biztos, hogy sok esetben a Mikrotik-nél csak bohóckodnak, volt már emiatt náluk is pár vakvágány.
A 16 MB pedig nem elég, most gondolj bele, mennyire akarnád még szétszedni és mit hagynál ki belőle? A diagnosztikai eszközöket? Esetleg a fájlkezelőt? Ezek gyakorlatilag alap dolgok. A Wireless rész külön van már, az nem alap eleme, így a csak vezetékes routereknek nem tartozéka, Dude meg a többi megint külön van, esetleg az IPv6-ot lehetne külön rakni, de ahogy haladunk egyre előrébb az időben, úgy egyre inkább szükség lesz rá alapjában véve, így is a sok idióta hálózatis miatt, akik valahogy bekeverednek a szakmába, azok miatt nincs még mindenhol normálisan IPv6, meg ahol van, ott is rengeteg probléma van vele, mert azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák a dolgot, pedig szépen át lehetett volna állni rá már teljesen, kihagyva ezt a dual-stack részt, csak akkor a szakmából kurva sokan kiestek volna, akiknek semmi affinitásuk nincs az egészhez, plusz sok helyen nem lenne stabil hálózat, na de mindegy, bocsi a kitérőért, lényeg hogy IPv6-ot nem lehet elhagyni, esetleg a VLAN kezelést lehetne egybe összevonni, mert jelenleg 6 menüponton keresztül konfigurálható külön, ugye switch-nél, bridge-nél a capsman-oknál, interface-nél és így tovább, alapjában véve még ha finoman is szeretnék fogalmazni, akkor is úgy tudom csak kifejezni magam, hogy szarul van felépítve az egész VLAN rész, azért is mondtam, egy Cisco VLAN-ban a Mikrotikhez képest megváltás, ott nagyon egyszerűen és nagyszerűen van felépítve az egész és igazából itt jön az, amit említettél is, hogy van aki szerint mindent egyformán kellene minden gyártónak csinálnia, na a VLAN pl. az, aminél a Cisco megoldását szabványosítanám, az ilyen szerencsétlenek meg mint akik a Mikrotik-nél vannak, menjenek a 6 pontos bridge-es megoldásukkal valahova a híd alá koldulni, alapjában véve nem csak a koncepció szar, hanem pont a felépítés miatt erőforrás igényesebb is a VLAN kezelés a Mikrotik részéről, szóval a probléma kicsit összetetteb, mint gondolnánk, persze én is csak annyit szoktam kinyögni általában, hogy szar a VLAN-ozás, de ezekért, annyi hogy nyilván nem szoktam mindig megindokolni, csak ugye ha széles körben beszélünk róla és más is kíváncsi rá hogy miért is gondolom így, akkor nyilván leírom és igazából abszolút nem hazudok, sajnos így van, Mikrotik-nél az erőforrások megadása és azok felhasználása sosem volt optimális. Erre visszatérve, esetleg a routing részt lehetne kigyomlálni az alap szoftverezésből, SOHO kategóriában nem hiszem hogy szükség van rá még egy struktúrált hálózat esetén sem, az alap routingot tudja és kész, de OSPF meg hasonló nem kell, csak igazából azok sem olyan nagy kiterjedésű dolgok, hogy ezért megérje nekik ezt is külön modulba szervezni, Cisco-nál sincs külön modulozva, de ők legalább értenek az erőforrás megadáshoz és a menedzsmenthez, így nincs is náluk ilyen probléma és náluk nincs is olyan új hardvernél, illetve szoftveres kidolgozásnál, hogy most vajon mit rontottak el, stabil, az internet gerincét adó cég, ők értenek hozzá, a Mikrotik meg talán egyszer majd felnő a feladathoz, vagy nem, ez már rajtuk múlik.#23339 gabro0: Nem vonom kétségbe, köszönöm az infót. Ugye mondtam, hogy nem vagyok benne az Aurba-ba, így ilyen szempontból minden információt szívesen fogadok. Mikor elkezdett terjedni nálunk, akkor több bemutató és referencia videót néztem, hogy ezért és így használják csarnokokban meg egyéb helyeken, csak hogy mindig mutatták a videón, hogy ilyen jó, meg felhőből van menedzselve minden, aha, mondom jó, akkor köszönöm de én nem kérek belőle. Gondoltam hogy van valami helyi kontrolleres verzió is, de az jobban zavart, hogy már jó pár helyen beüzemelték így referenciaként és igazából nálam ez nem éppen a pozitív referencia példája, én nem pont a felhős verzióval büszkélkedtem volna, hogy ezért éri meg választani, aki ad egy kicsit is a biztonságra, az nem a felhős verziót választja, főleg nem olyan cégekhez. Mondjuk a raktáras mindegy, csak éppen ha gebasz van és emiatt megakad a helyi hálózat is és a raktár valami komolyabb ellátási láncot szolgál ki, akkor egy komolyabb hiba igen meg tud akasztani egy egész szegmenst is akár, szóval érted. Mikor ilyen dolgok esetén felhő alapú megoldásokkal jönnek, akkor én arra mindig azt mondom, hogy fullba tolják a kretént. Csakhogy ahogy a mondás tartja, sose told fullba a kretént.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Alteran-IT #23341 üzenetére
A fénycsövek kora kezd lejárni (a ledes világítások hatásfoka jobb), ill. ebben a témában többnyire már ismertek az elektronikai ill. áramköri lehetőségek. A speciális fénycsövek miatt kellenek csak ilyen elektronikák (szolárium, germicid, UV-A), de ezek olcsón kaphatók. Persze lehetne építeni, de biztosan drágább lenne mint megvenni a boltban...
Nálam az itthoni netemmel mindegyik aláírásomban szereplő url működik. Nálad melyik nem működött. -
Alteran-IT
őstag
-
gabro0
őstag
válasz
Alteran-IT #23322 üzenetére
Arubához a 8 AOS-el lokál kontrolleres, nem kell neki felhő. Első kézből mondom.
-
szuszinho
őstag
válasz
Gyula888 #23333 üzenetére
Igazából kifelé nem lényeg egyelőre.
Asszem így már jó lesz:/interface list add name=LAN
/interface list member
add interface=MGM list=LAN
add interface=ether7 list=LAN
add interface=ether8 list=LAN
add interface=ether9 list=LAN
add interface=ether10 list=LAN
/ip firewall filter
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=10.10.10.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.20.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.30.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.40.0/24
add action=accept chain=forward src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.50.0/24
add action=drop chain=forward in-interface-list=LAN out-interface-list=LAN
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Ránéznétek, hogy mehet-e ez a konfig a routeremre? Van benne hiba?
-
válasz
Gyula888 #23329 üzenetére
"16MB flash éppen elég is lehetne, nagy marhaságot nem mondanak, csak szét kellene bontani a rendszert hozzá elemeire, mint ahogy a ROS6-nál volt, vagy még jobban"
Ez még egy elképzelhető út lenne, szerintem is.
Qva sok dolog bele van zsúfolva az alap csomagba, teljesen feleslegesen. Ha már úgyis Home sorozatról van szó, minek ezt ebben a formában erőltetni. -
Gyula888
tag
válasz
Érdekes, számomra mindig a Cisco volt a fordított logikátlan dolog, de kinek mi. A wifi teljesítmény vezérlés meg működött mindig, csak át kell állítani a frequency-mode-ot manual-txpower-re vagy superchannel-re. VLAN-nal sosem volt gondom, tud mindent amit kell. a 16MB flash éppen elég is lehetne, nagy marhaságot nem mondanak, csak szét kellene bontani a rendszert hozzá elemeire, mint ahogy a ROS6-nál volt, vagy még jobban. Szerintem neked ez a MikroTik problémád a sok Cisco miatt van, kezdetben nekem is okozott sok fejfájást, aztán utólag mindig kiderült, hogy én vagyok a hülye, nem a ROS szar. Sok szempontból hasonlít a Linuxos dolgokra, a tűzfal például akár iptables is lehetne, bridge szintén van Linuxon is, de ezért jó, hogy minden gyártó másképp oldja meg valamilyen szinten, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ismerek olyat, aki szerint mindenkinek mindent egyformán kellene gyártani
Sajnos a MikroTik-et én sem értem, pedig nálam csak az van. Mindig mikor megjelennek egy új termékkel, az az első gondolatom, hogy vajon mit rontottak el benne, mert valamit mindig sikerül.
-
válasz
Alteran-IT #23325 üzenetére
"igazából a legnagyobb probléma mindig a menedzsmenttel van, ha ott bohócok vannak, akkor garantált hogy a cég többi részén is azok vannak"
😅😂😅😂 -
válasz
Érdekes, nekem hasonló élményem volt pár év és néhány MikroTik tanfolyam után, amikor beültem egy CCNA képzésre
Én épület automatikával foglalkozom 20+ éve, és ott is azt látom, ahány gyártó, annyi filozófia. A feladat ugyan az, de a mögöttes szoftver környezet teljesen más -
válasz
Alteran-IT #23323 üzenetére
Szerintem nem csak a saját fórumjukon kapták az ívet, hanem az elődásokon is látszott a "magas minőség".
A kis HapAc2 nagyon jó kis cucc lenne dupla RAM és dupla Flash kiszerelésben. Na meg egy PoE Out port kivitelben. Nem is értem, miért nem csináltak ilyet. Persze, kiadták a HapAc3-at, jó nagy bumszli kivitelben (a méret a lényeg :-) elv alapon :-)
Egy egészen jó, bár nem hibátlan szoftvert (ROS) mellé ilyen hitvány vasakat kitalálni és adni…
Na mindegy!
Reméljük magukhoz térnek! -
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23324 üzenetére
Hát tegnap még én is úgy voltam vele egy gyors tapasztalat alapján, hogy fasza, mondjuk tényleg úgy első benyomásra jó is lett, azonban ma reggel mikor kapcsolom be a telefonon a WiFi-t, nézem, nem akar csatlakozni, na mondom mi van már. Nézem, 1-es jelerősségen van az AP, mondom fasza, ami azért vicces, mert tegnap este ugyan azon a pozíción ahol a telefon volt, még majdnem maxon volt, én nem tudom mit csinálnak ezek a hülyék a teljesítmény vezérléssel, de egy vicc.
Úgy hogy egyelőre vissza is raktam a wAP ac-t, csak ugye az a vicces, hogy előre meghirdettem őket, mondom úgy is 1-2 hónap múlva szoktak érdeklődni, felteszem karácsony előtt, ma írtak is 2-en is, hogy vinnék, mondom fasza, pedig úgy voltam vele, most ünnepekig marad a wAP ac, majd utána ráérek szórakozni az ax-el, ha már nem lesznek itthon annyian 😅
Egy vicc már amit a Mikrotik csinál AP-k terén, eleve 1,5-2 évvel általában mindig le vannak maradva és annyival később jön ki náluk egy újabb szabványú router és akkor is úgy, hogy a szoftveres része több sebből vérzik, most is ez az új wifiwave2 eléggé kiverte nálam a biztosítékot, csak jó, mert tegnap úgy elállítgattam mindent, hogy működjön a wAP ax, hogy visszaraktam a wAP ac-t és mindent vissza kellett állítanom és nem csak a routeren, hanem a switch-en is, szóval tegnap is meg ma is egy jó fél órát elpazaroltam az egészre és miért, mert szoftverfejlesztői pozícióban bohócok dolgoznak a Mikrotiknél. Mondjuk a hardverrészlegen is, de az most mellékes, igazából a legnagyobb probléma mindig a menedzsmenttel van, ha ott bohócok vannak, akkor garantált hogy a cég többi részén is azok vannak. -
gidacska
tag
válasz
Alteran-IT #23319 üzenetére
Nem próbáltam , igazából így , hogy felment rá amit akartam, addig amíg nem cserélnem le a többi eszközt is ax- re megleszek vele. Az már biztos ,az ax - es széria is egy kalap kaki wi-fi téren , semmi javulást nem látok 😅.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Zwodkassy #23321 üzenetére
Nálam már a kezdetekben kiverte a biztosítékot, nem is jósoltam neki nagy jövőt és tényleg nem is nagyon lett, de ugyan így vagyok a 128 MB memóriával is, ha kicsit komplexebbek az igények és nem 2-3 AP-d van, hanem vagy 15-20, plusz még legalább ennyi tűzfal szabály, némi dinamikus listázással is a memóriába, akkor vagy nagyon erősen be kell limitálni a szabályokat is, illetve pl. a feketelistás címek esetén az érvényességi időt, vagy bizonyos időnként újra kell indítani a routert, mert megnyekken menet közben.
Régen én is mosolyogva olvastam Normis-ék válaszát, mikor a Cisco után áttértem Mikrotik-re, többen felvetették ezeket a problémákat és tényleg szinte mindig ugyan ezeket a válaszokat adták, mindegy hogy mennyire szépen levezették nekik, hogy nem elég, én már akkor is tudtam, hogy fordítva ülnek a döglött lovon, mikor meg jobban belevetettem magam a szoftveres megoldásokba, akkor ez a megállapítás jobban megerősödött bennemAlapjában véve csak azt nem értem, hogy honnan veszik ezeket a flash chip-eket, mert mint ha arany áron mérnék és mint ha 32 vagy 64 MB az már azt jelentené, hogy dupla annyiba kerülne a hardver, szóval tényleg nem értem, főleg hogy a legtöbb nem is olyan minőségi volt, hányszor felmerült már több témában is, hogy hogy lehetne kicserélni a flash-t úgy, hogy működőképes maradjon a router, mert elég hamar gatya lett. Mondjuk most lett némi változás, mert pl. az említett wAP ax már egész jó hardverrel rendelkezik és olcsó is, de mondjuk még mindig kisebb flash és memória van benne, mint a hap ax-ben, de ezzel már legalább lehet valamire menni, de ugye a nem is olyan régi hap ac2-ben ami egész jó kis kompakt router lenne, még mindig a siralmas méretű 16 MB flash van, szóval érthetetlen számomra, de mindegy. Már lassan egy kicsit jobb irányba haladnak, de ez is csak azért van, mert sokszor kapták az ívet rendesen a fórumon
-
Alteran-IT
őstag
válasz
E.Kaufmann #23320 üzenetére
Amúgy nem lenne bajom a Mikrotikkel, ha a fejlesztők kicsit nem fordítva ülnének azon a döglött lovon, Cisco után tényleg pofán vágás az egész, annyi hülyeség van benne a fordított logikával, meg a többivel. Egyetlen egy előnye van csak mára az elfogadható áron kívül, hogy bizonyos paraméterek részletesebben beállíthatók, már aminél azt a részletes beállítást képes megenni, mert van hogy hiába paraméterezem fel, nem ér semmit, régen ezt pl. a WiFi-k manuális teljesítményvezérlése során tapasztaltam, tényleg ott a beállítási lehetőség meg minden, szépen és komolyan is néz ki, csak mint ha dísznek lenne
Még ami nagyon tetszett anno az RB és CCR szériáknál, az az LCD panel, egy gondom van csak, hogy az új szériáknál már nem alkalmazzák azt sem, ergo mint ha visszafele fejlődne a cég, pedig nem egy nagy tétel, viszont eléggé praktikus tud lenni és ha már anno kifejlesztették hozzá a szoftveres környezetet is, ami a mai napig benne van, nem értem miért hagyják el az új routerekből.Amúgy Arubával nincs tapasztalatom, bár elméletileg faék egyszerűségű, csak éppen ilyen felhős alapú, ami nálam biztonsági okokból kiveri a biztosítékot, a Unifi-vel alapjában véve nem lenne problémám, egész jók a hardverek és más téren is nagyon jó megoldásaik vannak, gondolok itt a több km-es gigabites Wireless Link-re, meg a többire, két gond van csak, az egyik az ár, a másik meg itt is a faék egyszerűség, ami jelen esetben a szoftveres háttér, a VLAN-okban a Unifi sem volt sosem toppon, a Mikrotik sincs annyira, mint egy Cisco, mert túl lett bonyolítva, de teljesen feleslegesen és amit egy Cisco-n meg tudok oldani 3 lépésben, az Mikrotik esetén vagy 10 legalább és eszközönként, szóval érted, vannak problémák, de ezeket leszámítva tényleg stabil, eddig szinte nekem sem kellett hozzányúlni az 5-6 éve bekonfigolt hálózathoz, csak most mikor hozzá kellett nyúlni, már gond van, főleg mikor egy 5-6 évvel ezelőtti megoldáshoz próbálnál integrálni egy újat, melynél már a vezérlőcsomag is teljesen más
-
válasz
Alteran-IT #23319 üzenetére
Ez a 16 MB flash méret ...
Emléxem, pár évvel ezelőtt, amikor elkezdték piacra dobni ezeket az eszközöket.
Ilyen sorozatként indult a hAp is.
A fórum tele volt vele. MikroTik válasza (Normis és a többiek) nagyon hasonló volt a MicroSoft féle válaszra : 16 MB mindere (is) elég
De gyorsan kiderül, hogy annyira mégsem elég mindenre :-( :-( -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #23313 üzenetére
Aki Mikrotiket Unifi/Aruba helyett használna és utánna még panaszkodik is, az annyit is ér
Ha nem kapszmankodsz pláne nem különféle wifi csomagokkal, akkor egy stabil, jól átlátható rendszer. -
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23318 üzenetére
Próbáltad netinstall-al egyszerre telepíteni őket? Egyszer valami 16 MB-os cuccra nekem is fel kellett sűrítenem az újabb ROS mellett pár csomagot és a külön felmásolós/telepítős módszerrel sosem sikerült, de ha azzal együtt telepítettem újra kábelről az új ROS-al, akkor igen.
-
gidacska
tag
válasz
Gyula888 #23317 üzenetére
hAP ac2 - re felment a qcom- ac csomag, csodásan működik de ennél a típusnál vissza kell menni a 7.15.3 ig , hogy elférjen a csomag , lehet engedne magasabb verziót is sok óra böngészés után , miután fel másolta a csomagot de nem telepítette , találtam a hivatalos fórumon egy hozzászólást ha esetleg valaki hasonlóan wi-fi csomagot váltana.
. Igy a az ax2 -n nem kell telepíteni a wireless csomagot tudja kezelni az ap2- t capsman - al.
-
Gyula888
tag
válasz
gidacska #23316 üzenetére
Ez ilyen, mindkét csomag nem lehet egyszerre aktív, ha van a routerben wifi. A te esetedben vagy a wifi-qcom-ot használod az ax2-n és akkor a saját wifije menni fog, vagy a wireless-t, akkor meg a sajátja nem fog menni. másik megoldás, szerzel még egy routert és arról vezérelsz mindent, vagy pedig az egyik AP-ból csinálsz egy kontrollert.
-
gidacska
tag
A wAP ac -ra feltettem a wireless 7.16.2 -t Meg is jenet a wifi menü és a wireless alá bekerült a capsman. Akármit próbálok állítani egyzserűen nem csatlakozik az ax2 -re capsman on keresztül. Ha beállítom az ax2 ip címét a remote CAP -ok között látom a wAP ac -t de az elő oldalon a wifi -k között már nem jelenik meg. Jól gondolom, ha telepítem a wireless csomagot az wAP ac -re akkor , az ax2 -nek így már capsman -on keresztül kezelnie kellene? Vagy valamit rosszul értelmezek? Próbálom a wifi -nél hozzáadni a wifi eszközt, mert jelenleg a wireless alatt látom de a master alatt nincsen választható eszköz Köszönöm.
-
Alteran-IT
őstag
Amúgy ott rászakadhatna az emelet arra, aki kitalálta a ROS-t, meg aki fejleszti is, hihetetlen hogy két lépés után hogy összeakadt az egész, mondom átalakítom simán, hát persze, sima ügy volt, mehetett a backup.
Ami viszont a kérdésem lenne hozzátok, nekem most ugye a sima Wireless csomag van fent, viszont ott van a wifi-qcom is, annyi hogy ha azt telepítem, akkor bukom teljesen a régi CAPsMAN-t, mert a kettő együtt persze hogy nem működik, illetve hirtelen a jelenleg működő konfigurációval nem működik a wAP ax sem, szóval eléggé vicces, ahogy az is, hogy ha azt letiltom és a wireless csomagot engedélyezem újra, akkor nem működik a wAP ac sem, szóval egy vicc az egész szoftveres részről, na de a kérdés, hogy megéri a Wireless-ről váltani wifi-qcom-ra, vagy felesleges? Mik a tapasztalatok? Mert ugye így működik mind a kettő párhuzamosan is akár, csak elméletileg ezzel nem nagyon tudom kihasználni, legalább is a neten olvasottak alapján, de ugye mivel nekem ez az első ax, így kíváncsi vagyok mások tapasztalatára, illetve véleményére is szoftveres részről. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gyula888 #23311 üzenetére
és #23310 lionhearted: Igen, most már én is így csinálnám, azonban eddig még ennyi bonyolultságra sem volt szükség CAPsMAN esetén, csak akkor kellett jobban VLAN-ozni, ha a vezérlő külön eszközre került, egyébként ha a gateway maga volt a vezérlő, akkor nem volt ilyen probléma, a kábeles rész meg könnyen megoldható volt.
Egyébként én Cisco-val kezdtem, számomra az sokkal egyszerűbb és logikusabb, mondjuk ők voltak először a piacon, a Mikrotik akkor még sehol sem volt a hülyeségeivel, de ahhoz képest a Mikrotik az tényleg az a fejjel a falnak kategória. Ott nincs se bridge, se hasonló hülyeség, mikor az elején elkezdtem Cisco-sként és néztem, hogy bridge is van benne, azt sem tudtam mit kezdjek vele, aztán pont a bridge meg a hülye TP-Link (a kínaiak ilyen szempontból a másik okos nép ...) megoldása miatt kellett egy ilyen hülye megoldáshoz folyamodnom még anno 5-6 éve, aztán azóta nem nyúltam hozzá különösebben, mert elment a wAP ac-vel, csak azóta afelett eljárt az idő, azt meg a fene sem gondolta, hogy a CAPsMAN felett is így eljár.
Amúgy egyszer már sikerült ezzel megszivatnom magam úgy, hogy muszáj voltam resetelni az eszközt, azóta odafigyelek
Na de akkor ezek szerint csak nincs más módja, felépítem majd elölről az egészet. Mondjuk amúgy sem nagyon tetszett ez a 3 bridge-es megoldás, mert kicsit erőforrásigényesebb volt, de akkor a most leírt módszerrel, ami kicsit hasonlít a Cisco-ra, abszolút nem akart a router és a switch kommunikálni, ráadásul a switch is olyan helyen van, hogy ha valamit véletlen elállítok rajta, akkor nem tudok csak úgy reset-et nyomni, szóval ez ilyen nagyon kényszermegoldás volt. Le akartam már cserélni egy menedzselhető 8-10 portos Cisco Switch-re, de vagy lekéstem róla mikor jó áron volt, vagy méregdrágán van, Mikrotik Switch-et meg még eddig nem láttam olyat, amit felraknék a helyére, na mindegy, köszi a segítséget, akkor legyalulom majd és újra felépítem az egészet, bár lehet megírom jegyzettömbben és felhúzom vele. -
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23308 üzenetére
Még most sem világos ez az egész rendszer, pláne a trunk bridge, hogy az még is hogyan néz ki, a Cisco szerencsére nálam a nagyon alap szinten megállt, mivel számomra teljesen ésszerűtlenül működött MikroTik után, így nem is foglalkoztam vele komolyabban. Szerintem ez az egész dolog amit te akarsz, nagyon egyszerűen megoldható a következőképpen: csinálsz egy bridge-t, azon létrehozol az interfaces menüben vlanokat, a bridge --> VLANs táblában hozzáadod a vlanokat, taggedként megjelölve a bridge-t amit létrehoztál, utána a bridge --> Ports-ban hozzáadod a portokat amik kellenek, és mindegyikre beállítod a megfelelő vlan-t ezután bekapcsolod a bridge-en a vlan-filtering-et admin-only-VLAN-tagged-el. Készen is vagy
még mielőtt a vlan-filtering-et bekapcsolod, ne felejtsd el a tűzfalat meg ilyeneket úgy módosítani, hogy utána valamelyik vlan-ból azért elérd az eszközt.
-
válasz
Alteran-IT #23308 üzenetére
Szenvedés helyett wiki. Terraformmal csináltam a konfigurációt hozzá, szinte egyből ment, látatlanban.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23304 üzenetére
Ugye a wAP ac-t normálisan látom, fel is tudok rá csatlakozni IP, illetve MAC címen is, most a wAP ax-re ugyan azzal a felállással már a switch-en nem tudtam, illetve nem is jött létre rajta egyik SSID sem.
Amúgy hardveresen nekem sincs bajom a wAP ax-el, elég erős, jó a konstrukció, nekem a wifiwave2-vel van bajom, de azzal nagyon sok, örülök neki hogy az első ilyen távvezérlős ax-es AP-t saját magamnak állítom be és nem mondjuk egy cégnél, vagy magánszemélynél szívok vele hogy hoppá, ez nem egészen úgy működik, ahogy az előző verzió működött és nem hogy könnyebb lenne konfigurálni, még nehezebb is, legalább is több SSID-s VLAN-os környezetben, mert egyébként nem lenne gond vele, csak nem mindenhol preferálják az egyszerű, hagyományos megoldásokat, nálam sem válik be az ilyesmi, mert a vendég maradjon csak a vendég hálón az eszközeivel.#23305 Gyula888: Igazából nem vagy vele egyedül, mert már én sem értem anno mit csináltam magamnak, már rég nem használok több bridge-t ilyen esetben és igazából itt 3 bridge van, van egy belső, egy vendég meg egy trunk. Mielőtt azt mondod hogy baromság, ezzel én is így voltam anno, mikor Cisco-ról tértem át Mikrotikre, ott szerintem csuklott rendesen a fejlesztőbrigád, mert sok dolog nem hogy nem hasonlóan, hanem fordítva van. Az első nagy gond ott kezdődött, mikor a V1-es TP-Link TL-SG108E switch-el sehogy nem tudtam a normál tematikával összehozni az RB3011-et, igazából itt van egy kis probléma a switch-el is, mert anno akkor már volt V3-as is, ami már zökkenőmentesebben ment, mikor máshol üzemeltem be, csak hogy magamnak akkor nem ruháztam be újabb verzióra, mert ilyen 15-17 ezer forint körül volt, az 5-6 évvel ezelőtt nagy összeg volt. Lényeg hogy a 3 bridge-el és 2 vlan-al sikerült "összeimádkozni" egy működőképes megoldást, hogy legyen vezetéken meg WiFi-n is vendég hálózat teljesen elszeparáltan.
Na már most ugye a központi switch-be úgy ment eddig, hogy a Mikrotik egyik portja trunk bridge-n, amihez párosítva van a két vlan, a switch-en pedig tagged-ben van a 2 vlan. Na már most az AP eddig úgy működött, hogy untagged-en volt a belső vlan-on és úgy volt rajta CAPsMAN-on keresztül a belső és a vendég háló is, csak hogy a CAPsMAN egy valamilyen PPP kapcsolatot tart fent és azon keresztül nyomja a forgalmat és a kommunikációt, így ez eddig rendben is ment.
Ugyan így lett "CAPsMAN" módba rakva a wAP ax is mint a wAP ac, amíg közvetlenül az RB3011-en volt, addig azt leszámítva nem volt különösebb gond, hogy a vendég hálón is ugyan az hálózat ment, mint ami a belsőn, már majdnem lemondtam róla inkább egyelőre, csak legyen meg a csere, viszont mikor a wAP ac helyére raktam, akkor konkrétan el sem értem, pedig ugyan úgy egy untagged belső porton volt, vagyis ugyan úgy kellett volna működnie. Így viszont nagy nehezen átállítottam (még mindig ugyan az a switch van, nagyon gyenge, webes felülete nincs is, de a célnak megfelel még mindig) a switch-et, arra a portra rátettem mind a két VLAN-t tagged-be, a "CAPsMAN"-ben is beállítottam a VLAN tag-et, a port maradt admit all-ben. Most így működik komolyabb átszervezés nélkül úgy, hogy nem látom és nem is tudok rácsatlakozni Winbox-al. Tudom hogy most ez így egy nagyon gány megoldás, de működött és addig nem akartam a switch miatt újra hozzá nyúlni, amíg működik, csak hogy a wAP ax a wifiwave2 tákolmánnyal nem egészen úgy működik, mint a wAP ac a hagyományos CAPsMAN-el.
Az újabb ac-k esetében céges környezetben már kidolgoztam egy olyan költséghatékony megoldást ilyen 20+ AP-s CAPsMAN-es megoldás esetén, hogy mondjuk egy hAP ac2 a router és az csak router és a nagy forgalom, valamint a gyors net miatt az AP-k vezérlését egy külön AP látja el, hogy ne kelljen erősebb vas gateway-nek, ott már csak egy bridge van és 2-3 vlan, mert ugye mindegyiket fel kellett fűzni arra is, hogy működjön normálisan úgy, hogy nem a gateway látja el a vezérlő szerepét is, szóval megvan hogy kell majd átalakítani, csak reméltem, hogy hasonló módon működik a wifiwave2-es CAPsMAN is és azon kívül hogy belövöm ott is a dolgokat, nem kell mást tennem, de tévedtem. Bár ha esetleg van valamilyen egyszerűbb megoldásotok, szívesen meghallgatom, mert most azért folyamodtam már ilyen jellegű "tákoláshoz", mert nem igazán szeretném az ünnepek alatt megszakítani a netet hosszabb időre, de ha újból fel akarom építeni, hogy rendesen működjön, akkor más megoldás nem lesz, bár még mindig nem értem, miért nem tudtak valami hasonló PPP alapú megoldást használni itt is, tudom az eszi a hardvert nagy számú AP esetén, de én azért dolgoztam ki egy másik megoldást, hogy ne kelljen túlméretezni emiatt a gateway-t, annyi hogy most egy AP miatt muszáj vagyok az összes VLAN-t elvinni az AP-ig, mert másképp nem akar működni a vendégháló.
Bocsi, kicsit hosszú lett -
dombila
őstag
Érdekes cikk a 7.17 várható újdonságairól (elsősorban device Mode) a mindenamimikrotik.hu oldal ingyenes részéről: Mizu Mikrotik 7.17
-
Gyula888
tag
válasz
Alteran-IT #23303 üzenetére
Én nem értem a dolgot(velem van a baj valószínűleg). Van két bridge, egyik legyen a lan mondjuk, a másik a vendég. a két bridge külön-külön interface-en megy a switch-be, tagged-ként jelölve a switch és a router felöli oldalon is és így megy tovább az AP-ba szintén tagged-ként jelölve?
-
gidacska
tag
válasz
Alteran-IT #23300 üzenetére
wAP ac - t hogyan látod ? Nekem az ax2 nem látja viszont a wAP ax ma jött meg, egyenlőre nem csalódtam benne.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Tamarel #23301 üzenetére
Nem, a tesztek során közvetlenül volt rákötve az RB3011-re, viszont itt érdekes lett a dolog, mert amelyik bridge-en van az RB3011-es portja, arról a bridge-ről szolgálja ki az összes WLAN-t, ez eddig a CAPsMAN-nál nem így volt.
Most felfűztem az összes VLAN-t tagged-ben a switch-ig és a switch-ről is így megy az AP-ra, így mindegyik hálózaton megfelelő IP tartomány van, csak mivel nem konfigoltam úgy fel az ether1-et, így nem érem el, másrészt valamiért a másik SSID-t mindig eldobja, ennek nem így kellene működnie, nagyon elrontották ezt a wifiwave2-t. Valami ötlet esetleg lenne rá valakinek?#23302 Gyula888: A profilt úgy érted, hogy külön profil van létrehozva mindegyiknek és úgy? Mert ha igen, akkor így csinálom és most Provisioning-al toltam fel rá a konfigokat, így viszont nem tűnik valami stabilnak, nem is értem ezt a megoldást, szóval szerintem kézileg fogom felrakni rá a profilokat.
Kérdezném, hogy-hogy oldanád meg, de tudom hogy van másik megoldás. Régen (vagy 5-6 éve) a vlan így jött össze, külön bridge-el, azért van most a két hálózatnak külön bridge és még egy trunk, nem mai konfig, ma már nem így csinálnám, viszont nincs kedvem az egészet most újra konfigurálni és akkor még a switch-et is utána meg így tovább, de lehet az lesz belőle, mert a wifiwave2 nem igazán úgy működik, mint ahogy a CAPsMAN, gyakorlatilag a CAPsMAN-hoz képest egy hulladék, ha szabad így fogalmaznom. -
Gyula888
tag
válasz
Közvetlenül az interface-t konfigurálod, vagy profilból? Érdekességképp kérdezem, mert már többször hallom ezt a megoldást, de miért van külön bridge a vendégeknek?
-
Tamarel
senior tag
válasz
Van switch a két eszköz között?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest