Hirdetés
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
csinaltam egy galeriat, nem natur kepek, arra voltam kivancsi, hogy melyikbol mi nyerheto ki. [2013-12 - Olympus 12 2.0 vs Panasonic 14 2.5]
osszessegeben a 12essel szvsz tobbet kell dolgozni, de azert tobb kihozhato belole. plusz persze az extrabb latszoszog, de ki mit szeret - hasonlo temakat fotozva egesz sok az a 12 es a 14 kozotti kulonbseg (nem lehet sok esetben egyket lepessel elintezni).
a 12es szvsz vmi gyengebb db lehetett, legalabbis nyitott rekeszen az egyik reszen (foltban) nagyobb volt a kromatikus hiba, mint a masik oldalon. keves fenynel em5tel magasabb zaridovel tudtam ugyanazt megloni, igy a fenyerosseg beli elonye statikus temaknal nem is annyira jon ki.
a 14es elonye, hogy gyakorlatilag nincs kulonosebb hibaja, igaz nem is kiemelkedo semmiben. egy jo zoom (12-35, 12-40) siman kivalthatja. a fenyerot es a latoszoget figyelembe veve talan 2x arszorzo lenne elfogadhato a 12esnel, de a beszerzesi lehetosegeket tekintve a kozel 4x ardifferenciat semmi nem indolkolja, max ha valaki a femhazra gerjed, mert szexi egy db.
en csak annak ajanlanam a 12est, aki kimondottan ezt a latoszoget es obit hasznalna agyba-fobe, amugy egyertelmuen a 14es a jo vetel.
ps: ezzel a teli alacsonyan jaro nappal brutalis a feny-arnyek kulonbseg, itt meg lenne hova fejlodni a szenzoroknak
itt lennek kivancsi egy ff szenzorra. -
HollyBoni
veterán
-
Mercutio_
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
Pentax K5/Nikon D7000 (vagy butított változataik) azonos sony szenzor van bennük, az alatt látványos különbséget nem biztos, hogy látni fogsz.
Vagy ha kevés a keret, akkor maradnék valami új szenzoros Oly váznál, talán azokat ki lehet fogni 120 körül és akkor nem kell dupla készlet obi. -
Mercutio_
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
Nagyjából egy szint, és annyit ha hibátlanok az obik és a váz megér, de a K200D-hoz képest erősen butított, videó nincs, követőAF se túl acélos (azért mFT-nél jobb talán)
-
HollyBoni
veterán
Csak kíváncsiságból:
Most van fent egy Pentax K-m 50-ért 18-55 + 55-200-al. Ez képminőségben milyen egy GH1, vagy ezzel a szenzorral szerelt géphez képest?
-
arn
félisten
ugy tul konnyu lett volna
szereti ha ritmusra mozgatva van a segge. a vegen meg zenesz lesz. -
FEDman
addikt
válasz
TayRol
üzenetére
Ja, hát ezt még nekem is szoknom kell. Néha megírom a kommentet, elküldöm, azt nézem, hogy ki írt még közben, aztán szép lassan leesik, hogy ez én vagyok.

Amúgy eredetileg egy ilyet szerkesztettem magamnak:

Csak sajnos mint kiderült nem lehet logo.

Így lettem végül Bütyök kapitány!

-
FEDman
addikt
válasz
hegyimorc
üzenetére
Szerintem a GM1 maga is majdnem olyan érdekes, mint a kit obija.

Az RX100-zal kapcsolatban meg nem azt kifogásoltam, hogy miért nem került bele nagyobb obi. Én se akarok az RX100-ból RX10-et csinálni.
Az egy teljesen más feladatra kitalált kompakt.Az RX100 szerintem is legyen csak pici a kisebb zoom átfogása, a kevésbé fényerős, vagy akár fix obis mivolta miatt, csak legyen optikailag picit ennél jobb.

-
hegyimorc
senior tag
válasz
FEDman
üzenetére
"Hát lassan itt tényleg mindenkinek lesz E-P1-ese."
Remélem hozzám inkább GM1 kerül
( A legrosszabb ebben az, hogy előre azt sem tudom megmondani, mi lenne jobb, ha végleg nálam maradna, a váz vagy az obi
)Az RX100 védelmében:
Tényleg fasza az RX10, de ha már ilyen böszöm nagy, akkor a fenének se kellene ilyen pici szenzorral. Az RX100-at épp azért szeret(t)em mert pici ( és épp azért nem bízom abban sem, hogy a GM1 kit le tudná váltani, mert az annyival nagyobb, hogy onnan már szinte tökmindegy. ... majd kiderül. Remélem)
-
FEDman
addikt
Hát lassan itt tényleg mindenkinek lesz E-P1-ese.

Komolyan kezdem rosszul érezni magam hogy nekem még nincs. Még MLaca E-P1-e járt a kezemben, tényleg egy kis ékszer az a váz. A mostani X-E1-em se hozza azt a minőségérzetet, amit egy E-P1 nyújt kézbevételkor.
És egy kis kompaktos off. Mikor kijött a Sony RX100 sokan nem értették, miért nem vagyok maradéktalanul elégedett azzal a csúcskompakttal és miért nem elég a tényleg remek 1" szenzor önmagában ahhoz, hogy térdre boruljak előtte.

Mikor kifogásoltam a nem túl meggyőző obiját (elsősorban nem a fényereje, hanem a képminősége miatt) akkor néhol azt is megkaptam, hogy csak az extra magas 20Mp-es felbontása az ami becsapja a szemem.Nos, most hogy itt az RX10 végre került egy tényleg jó obi az elé az 1"-es szenzor elé és így talán már az is jobban átjön, hogy anno mire gondoltam az RX100-al kapcsolatban.
A nagyon agresszív (kontraszt, élesítés) Sony Jpeg motor persze ápol és eltakar, de még ezzel együtt is jól látszik, hogy az RX100 obija nem egy nagy eresztés. A kép egész felületén kicsit lágyabb, a szélek felé haladva, pl. a só, bors szórón meglévő különbség meg már tényleg önmagáért beszél.

-
Studi
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Szerintem is kicsit még jobb is a fogása, mint az E-PL1-nek. Volt mindkettő, a PL1-nél ujjvégekkel ráfogsz a mini markolatra, ez rövid távon stabilabbnak tűnik, de ha hosszabb ideig kezedben a gép picit görcsössé válik. A P1-nél szépen ráfekszenek az ujjaid a váz elejére, hosszabb ideig is kellemes. Kis obival persze.
Plusz nagyon szerettem a P1-ben a vízszintezőt, a minőségérzetet, jó az egész úgy, ahogy van. Ha nem jön egy plusz tükrös váz a hónapban, akkor tán én sem válok meg tőle. -
neevous
tag
Közben én is egy E-P1-gyel lettem gazdagabb. Arra számítottam, hogy utálni fogom, de úgy néz ki, hogy ez nem egészen így lesz.

-
Studi
veterán
-
Lassú Víz
addikt
válasz
szőröscica
üzenetére
Esetleg egy 17-es? Az pont félúton van

-
HollyBoni
veterán
-
arn
félisten
lenyegeben en mankonak vettem a 25os melle. igy legalabb arban sincs olyan erzesem, hogy nem a 25os a "fo" obi. arra szeretnem hasznalni, ha valamit vegkepp nem tudok a 25ossel megoldani, akkor feltekerem.
aztan majd kiderul, hogy meddig birom zoom nelkul

-
arn
félisten
válasz
HollyBoni
üzenetére
hozzam a 14es kozelebb all - a 9-18assal sem tudtam igazan mit kezdeni, az arcbamaszos, meg a mindenbelefer kepeken kivul. extrabb latoszog a 12es az tuti. de majd vmelyik nap maszkalok egyet ezzel a 14essel is. szvsz tul sokat vartam a 12estol, es semmit a 14estol

(#36551) joamilestoné: turaobi + 20as.
ha csak egy fix, a 20as, a 45ossel jo kombo. -
szőröscica
addikt
Neked már volt mindenféléd. Ha egy igazi alleoundert szeretnék, ami jó nyaraláskor tájat/várost/néha épületbelsőt fotózni, akkor melyiket ajánlanád?
45-ösöm van, meg egy alap 14-42 és nem tudok dönteni a 14 és a 20 között már évek óta.
egyszer ennek örömére majdnem vettem egy 14-140-et, de nem jött össze, és így utólag annyira már nem bánom. -
-
törölt tag
MMF2 adapter irányáron 20e az indexen,
mellé 25e a 35mm f3.5 macro üveg. szép pár.
-
arn
félisten
amikor pl2om volt, mar akkor is gyanus volt, hogy a frontlencse szenzortol valo tavolsaga osszefugg a stab hatekonysagaval (van is benne logika). ugy latszik tenyleg igy van, mert a 12es obihoz kepest a 14essel majdnem fele zaridovel lehet fotozni. majd kitesztelem meg alaposabban - sot mintha meg inkabb mulna ezen, mint pl a fokusztavon.
tapasztalataim szerint a palacsinta 20assal kb ugyanakkora zaridovel tudtam kezbol fotozni, mint a 12essel. a 14es mindegyiknel szerencsesebb ilyen szempontbol. a 25os a legrosszabb, de persze ott a fokusztav is nagyobb, igy azert nem vontam le messzemeno kovetkeztetest.
pl2nel a szenzorstab valszeg ezert volt relativ hasznalhato a 20assal, es ezert nem ert szinte semmit a turaobinal tele allasban. az em5nel persze mindegyik szuperul teljesit, de a fixekbol kiindulva itt is van a dologban vmi.
-
Studi
veterán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Igen, ezeket az infókat mindig a készülő képre írja.
-
.mf
veterán
A gyári marcsa kissé megdobja... mert amúgy Angliából parallel import új helyi garis E-M5 ide szállítással 525 GBP-ből is meglenne már most (még Boxing Dayre várnék egy kis ákcijózást). A marcsa viszont 175 GBP. Ha csak a grip része kell s csak a fogás miatt, én inkább helyben készíttetnék vmit.
-
rbalint88
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
ez sajnos így van. ennek az örülhet, aki most akar beszállni a rendszerbe, mert pl egy G3 vázat tud venni 60-70 körül, ami tudásban azért elég korrekt, hosszú ideig ki tud szolgálni, de a nagy értékvesztése megvolt, innen szerintem nem nagyon fog tovább zuhanni. (vagy ha még tovább esik az ára, akkor mi lesz a 12MP szenzoros vázakkal? az eladó fizet majd, hogy elvigyék tőle???)
-
schawo
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Érdekes, ezt a rángatózást csak nagy fénynél tapasztaltam, amikor azért rekeszel, hogy jó legyen a fénymérés. Ugye mivel komponáláskor relatíve nagyobb záridőt használ, így a rekesszel kell kompenzálni, hogy ne égjen ki a live view. Mivel kézben tartott kamerát mozgatod, és így a fényviszonyok folyamatosan változnak, és a váz sűrűn mér, így rendszeresen korrigál, ezért zörög a rekesz. De hogy ezt miért csinálja sötét szobában, az jó kérdés, én ilyet még nem láttam.
-
törölt tag
Kivétel akkor, ha valaki megnézi ebay en mennyiért mennek a g3 és g5 kitek.
g3 kitobival UK ből 70 körül itthon van, ugyanez G5 esetében 90 körül pörög. 130 ért mennek a G5 +14-42+45-150 zsírúj kombók, de ez mondjuk Japán, korea stb helyről.Nekem 60ért pótakksival, kártyával senki nem jelentkezett a G3 ra.
a 40 150 el együtt ment el 85 ért végül a szett.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ijjen nincs
üzenetére
használj A módot, és ha nagyon auto-zni akarsz, ott is mindent auto-ra állíthatsz, a rekeszt meg belövöd manuálisan
-
arn
félisten
a sajat szempontomat nezem - a jelenlegit el lehetne adni mittomen 90ert, hol er meg (nekem) annyi kulonbozetet? meg lehet az a 20e is sok, amit irtam.
amugy 540 euro az obi. amit irsz, akkor lenne igaz, 1. erre a kombora vagysz, 2. valakivel jot akarsz tenni. ha esetleg szukseged van az obira 180ert, en szivesen atveszem a g6ot 30ert, noha nem kellene.

nekem nyilvan azaz erdekem, hogy minimalizaljam a csere osszeget, amihez el kellene adni a g6ot. a nyomott g5 arak mellett kinek kellene normalis arban? senkinek... amugy sem egy tul keresett modell.
-
ijjen nincs
tag
Hmm, érdekes. Köszönöm a válaszaitokat!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
levy1983
üzenetére
"És van valakinek tapasztalata az Olympus mintabolttal garanciális ügyintézés terén?"
Van. Első szériás az E-M5-öm, nekem is elrepedt az LCD keret. Jeleztem, bevittem, mondtak időpontot amikor készen lesz, az időpontot tartották (pár nap volt), kaptam SMS-t, hogy mehetek érte. Teljesen korrekt és zökkenőmentes volt az ügyintézés.
-
Studi
veterán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Oly 17 is csinálja, csak halkabban, és kisebb mértékben.
-
madgie
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Oly betegség, nekem is csinálja E-P1-en (Pana vázakon soha)
-
ijjen nincs
tag
Ami még érdekes, hogy Oly 17 2.8-nál nem vettem észre, míg Oly 12-50 nél megint csak rángatja a blendét.
-
ijjen nincs
tag
Szervusztok!
Tudjátok, hogy az Oly 45 1.8 miért rángatja be a rekeszét alapból kb. f3.2-re tök sötét szobában is? (ep-2 vázon használom) Fókuszálás közben kinyílik, az expo is pontos, ezért túlzottan nem zavar, csak nem értem mi a jó ebben a viselkedésben, ha fényesebb lehetne a live view?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Spórolós topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple MacBook
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Arch Linux
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
itt lennek kivancsi egy ff szenzorra.

Nem lecserélni akarom, mert kell jó videós is, de nem találok gépet ami jó fényképező és videós is. Csak a GH3, de az túl drága. Optikai keresőt nem hiszem hogy meg tudnám szokni, iszonyatosan zavar hogy nem azt látom amilyen a kép lesz. 

Azt hittem az valami autós sport ülés szerű cucc

de YT-on rákeresve jó kis mese, asszem lesz mit "kölcsönözni" ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)