Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőröscica
addikt
A Pana 14-42-es kitobi melle vagy helyett mit ajanlanatok inkabb?
Rossz fenyviszonyok koze, este varosi fenyekben, illetve belteren fotozni en egy 20/1.7-re gondoltam. Egyetertetek?
Viszont nem tudom, hogy a kitobi melle vegyek egy 45-150-et (esetleg 35-100?), vagy inkabb a kitobi helyett egy 12-60-at? Utobbinak tobb ertelme lenne altalanos utazos fenykepezeshez, mint a kit + telenek? Egyaltalan lenne lenyeges elorelepes a 12-60-al az alaphoz kepest? Mind az olcso verziokra gondolok. Vagy hasznaltan 14-140 allroundernek?
-
szőröscica
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Akkor jol erzem, hogy az altalam leirt felhasznalasra igazabol nem lennek lenyegesen beljebb egy uj belepo kategorias m43/aps-c milc geppel mint a G2-vel? Inkabb magas ISO es jobb autofokusz teren lenne elorelepes?
Mert ha igy van, akkor elkepzelheto, hogy budget megoldaskent inkabb probalok venni par hasznalt obit.
-
szőröscica
addikt
válasz
schumy1
üzenetére
Kisebb meret elony, arban a G2 szellemi utodjat keresem, az 15 eve 150k korul volt kitobival, szoval ennek az inflacioval korrigalt verzioja erdekel. Zsebrevagosabb jobb lenne.
Sajnos idom erre nem lesz. 8 evig a fenykepeim nem szelektaltam ki, orulok, hogy azt vegre megcsinaltam. Nemhogy nekialljak dinamikat varazsolni belejuk.

Nem veszem kioktatasnak, ha azt mondjatok, hogy egy Pro iPhone-nal jobban jarok, mert azzal nem fog kiegni az eg felhos idoben, akkor siman abba az iranyba indulok.
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Sok ev kihagyas utan ternek vissza a topikba. Lelkes amator vagyok, az alapfogalmakkal nagyjabol tisztaban, par konyvet elolvastam.
Egy Pana G2-m van kitobival, meg volt egy Olympus 45/f1.8-al, de azt mar eladtam. A sok repulos utazas, es a covid betett, leszoktam a hasznalatarol.
Most ujra szeretnem az elmenyeket jobb minosegben megorokiteni. Alapvetoen utazasra, turistaskodasra hasznalnank a gepet. A G2 kifordithato kijelzojet szelfik miatt kedveltem. Legtobbszor full automataban fenykepezek, nagy ritkan, ha melysegelesseggel akarok jatszani, akkor valtok manualba. Utomunkahoz nem ertek es igazan idom sincs ra, ezert a gepbol kijott kep kellene jo legyen. Amit a G2-ben utaltam, hogy a dinamikatartomanya kicsi, a 6 eves iPhone-om siman osszerakja azt a fotot, ami a G2-n kieg (jellemzoen felhos idoben) vagy lathatatlanul sotet marad.
Fontos lenne a viszonylag kompakt meret. Egy jobb minosegu zoom objektivet, es rossz fenyviszonyokhoz egy altalanos fixet hasznalnek (valoszinuleg egy Pana 20/1.7-et). Arban inkabb a G2 utodjat keresnem, nem egy GH-t vagy egyeb profibb eszkozt. Mivel semmi hasznalhatom nincs most m43 teren, ha azt mondjatok, masik rendszerrel jobban jarnek, azt is szivesen fogadom. Mit ajanlanatok?Koszonom
-
szőröscica
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Á, köszi. Eszembe nem jutott volna, pár éve nem igazán foglalkoztat már a fotózás.

Gondolkozom a G2 + 14-42 + Oly 45 1.8 kombóm eladásán is, mert csak porosodik, egy éve be sem volt kapcsolva.
-
szőröscica
addikt
Sziasztok! A Pana GF szériájának várható új tagja? Úgy látom, hogy a GF7 már jó 3 éve piacon van.
Ilyen kis zsebgép méretben a Sony NEX-ek milyenek amúgy? Asszonyka szeretne valami csajos, jó videós gépet magának. Illetve nem NEX, hanem az új mirrorless Sony rendszer, Alpha ilce vagy mi.
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Utazóobjektívnek 14-140-es Pana vagy 12-60-ast javasoljátok inkább? Igazából nem tudom, hogy valaha is lett volna szükségem akkora átfogásra, amit előbbi tud.
Egy 14-42-es kitobit és a 45 F1.8-at váltaná nálam.
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Kiranduloobjektivnek G2 melle mit ajanlanatok inkabb a 12-60-ast vagy a 14-140-et? Ha raw-ban fotozok, mennyire idoigenyes legalabb olyan minosegben jpg-ve konvertalni a fotokat, mint amit a gep kikop magabol? Nincs sok idom a fenykepekkel dolgozni, de azt erzem, hogy nemelyikbol, ami tenyleg jol elkapott pillanatot abrazol, erdemes lenne varazsolni valamit.
Mondjuk egy nyaralason csinalok 500 fotot, ebbol megtartok 100-at, es lenne 3-4, amivel eljatszanek.
-
szőröscica
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ha használtam veszem, hogyan tudom beazonosítani? A power ois kapcsolóról?
-
szőröscica
addikt
Hello!
A Pana 14-140-rol mi a velemenyetek?
Most egy 14-42-es kitobim es egy Oly 45 1.8-am van. Utobbit szinte sosem hasznalom, azert vettem, mert azt hittem, sokat fogok jatszani a melysegelesseggel, aztan semmi nem lett belole. Gondolkodom, hogy mindkettot eladom, es veszek egy 14-140et, iden a sivatagi turan jol jott volna.
-
szőröscica
addikt
Hello!
Szerintetek a Panasonic G2 jó gép még? Miért érződik úgy, hogy kisebb dinamikatartománya van, mint egy iPhone 6S-nek? Mintha hamarabb beégnének a képek vele, még akkor is, ha kikapcsolom a HDR-t a telefonon.
Melyik fénymérési módot érdemes használni?
Van esetleg rá valami, akár nem hivatalos, de megbízható szoftverfrissítés, ami plusz funkciókat előhoz? Igazából egy automata HDR módnak nagyon tudnék örülni.
-
szőröscica
addikt
Neked már volt mindenféléd. Ha egy igazi alleoundert szeretnék, ami jó nyaraláskor tájat/várost/néha épületbelsőt fotózni, akkor melyiket ajánlanád?
45-ösöm van, meg egy alap 14-42 és nem tudok dönteni a 14 és a 20 között már évek óta.
egyszer ennek örömére majdnem vettem egy 14-140-et, de nem jött össze, és így utólag annyira már nem bánom. -
szőröscica
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Még bizonytalan vagyok, most voltam először állatokat fotózni. Mókusokra "vadásztam", és igazából az én amatőr kezemnek még a 45-össel is nehéz volt néha követni a mozgásukat.

Viszont elég jól megtudtam közelíteni őket.
2 perces croppolással kb. ilyeneket tudok kihozni a képekből, és ezek már 50%-ra kicsinyítve is vannak:
[link]
[link]Csak elgondolkodtam rajta, hogy esetleg érdemes lenne használtan venni valami hosszabb lencsét.
-
szőröscica
addikt
Milyen megfizethető telét érdemes venni egy G2-re?
Lehet zoom, vagy fix is. Jelenleg csak egy 14-42-m és egy 45/1.8-am van. Azon is gondolkodom, hogy a 14-42-t lecserélem egy fényerősebb fix-re.
-
szőröscica
addikt
Na, most nagyon összejött a nyaralás. Csak 200 képet csináltam, de egy csomó remekül sikerült, és a kis 45 1.8-at is kezdem kitanulni, olyan szuper portrékat tudtam lőni, hogy magam is meglepődtem.

-
szőröscica
addikt
G2-t, vagy hozzá hasonló méretű gépet (G1, GH1, GH2) ki használt 20/1.7-tel? Nem túl pici az obi hozzá? Kényelmesen lehet tartani? Igazából nekem már a 45 1.8-al sem áll rá igazán a bal kezem, hogy alátámasszam.
-
szőröscica
addikt
20/1.7-et tud valaki eladót?
Vészesen közeleg a nyaralás, és kéne egy éles obi.
Bár lehet, hogy a 14-42 is megteszi, ha nem lesz más. Akkor rekeszelek majd ezerrel, úgy hátha élesebb lesz.
-
szőröscica
addikt
válasz
hegyimorc
üzenetére
8 gigát egy nyaraláson nagyon könnyű megtölteni, ha raw+jpegben fogok fotózni.

Tegnap a sorozatlövő funkciót használtam, mert konkrétan egy embert mentem fotózni a koncertre, és fontos volt, hogy egy mosolyt, vagy valamilyen mozdulatot biztosan elkapjak. Így lett 350 képem. Igen, tényleg szívás, de ebben benne vannak azok is, amiket tuti megőrzök. Ha csak 50-et kattintottam volna normál módban, akkor valószínűleg lemaradtam volna dolgokról. Nyilván, ha csak általánosan a koncert érdekelt volna, akkor nem csinálok ennyi képet.
-
szőröscica
addikt
Tegnap koncertet fotóztam a 45 1.8-al, egész jó.
Viszont rájöttem, hogy miért mondjátok, hogy a Pana JPEG szar. Egyszerűen tényleg az. Sajna a képek minimum 80%-a kuka emiatt.Raw+jpeg lesz ezentúl, még ha így hamar meg is tölti a 8 gigás kártyát.
-
szőröscica
addikt
Faterom videómániás, és elég öregecske már a Sony Digital 8-as kamerája, úgy gondolta, hogy lassan lecserélné egy új eszköre. Szerintetek inkább videokamerát keressek, vagy vegyünk neki X-es obival valami kis Panát (GF2-t mondjuk, vagy ami mellé kitben adnak X obit). Igazán nem nézegettem még a kínálatot, mert nem sürgős a dolog. Nyaraláson szokott videózni, meg ha síelni megy (síelés közben is), ezért túl nagy eszköz nem lehet, szóval egy GH1 14-140-el nem megoldás, bár képminőségben nyilván az lenne a nyerő.
Olyan kéne, ami kicsi, zsebre lehet vágni, és jó képminőséget ad (a fotózás gyakorlatilag lényegtelen, őt csak a videós képességek érdeklik).
Más téma: hétvégén volt egy kis időm a 45 1.8-al bűvészkedni, még mindig nem igazán érzem ennek a látószögnek a használatát, viszont portréra tényleg világbajnok.

-
szőröscica
addikt
Nincsenek best of fotóim, szar képeket csinálok.

Egyébként használtam már 20-ra tekerve, nem tűnt vészesnek, csak az idők során elkényelmesedtem, hozzászoktam a zoomhoz. De kellene úgyis fényerős obi a 45 1.8 mellé, úgyhogy 20/1.7 lesz szerintem.
14-140ről lemondtam, majdnem vettem egyet a múltkor, de átvertek minket Tulku kollégával, aztán meggondoltam magam, mégsincs szükségem akkora átfogásra.
-
szőröscica
addikt
Hujjuj, jövő héten örülni fogok.

-
szőröscica
addikt
Alapvetően két baj van, az egyik, hogy most nincs bő 200 ezrem fotós cuccokra, a másik meg az, hogy arra sincs, hogy ideiglenesen megforgassam, és eladjam alóla a GH1 vázat. A hiteltörlesztés éppen elég havi kiadás.
Max. 140-150et szánnék rá. Tudom, ennyiért nehéz lesz találni, de ha egyszer már volt, akkor hátha lesz még egyszer.
-
szőröscica
addikt
No, akkor felteszem a kérdést.
Eladó 14-140-et tud valaki? -
szőröscica
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én már írtam neki többször is, legalább a Kodakról sikerült talán lebeszélni.

-
szőröscica
addikt
Nézegetem a ma készített videókat. Elég jó minőségűek. Az lenne a kérdésem, hogy G2-höz is van ilyen hack? Mennyit dob a képminőségen pluszban? Igazából mivel lesz jobb? Mert most is elég részletgazdagok, avhcd 720p-ben vettem fel.
-
szőröscica
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Kézből kellett rögzítenem, és nem folyamatosan. Gyakorlatilag egy rövid termékbemutató és kedvcsináló videóhoz kellett felvennem jeleneteket, amit exportálni fogunk. A fényviszonyok rendben voltak, nem olyan zárt tér volt a környezet, mint amire számítottam, és a Nap is ideálisan sütött.
14-42-vel tökéletesen el tudtam végezni a feladatot, viszont egy fényerős nagylátó most már tényleg kellene.
-
szőröscica
addikt
Holnap egy beltéri termékbemutatót fogok rögzíteni a G2-vel videóra. A helyszínt nem ismerem, a kérdésem az lenne az ebben tapasztaltabb kollégáktól, hogy a 14-42-t, vagy a 45 1.8-at érdemesebb-e használni ilyen szituációban? Sosem használtam még ezt a funkcióját a masinának.
-
szőröscica
addikt
Meghozták a Lightroom könyvemet, úgyhogy igyekszem majd kevesebb amatőr kérdést feltenni ezentúl.

-
szőröscica
addikt
Gyakorlati kérdésem lenne. Hideg-meleg változással mennyire kell vigyázni? A héten lesz egy kis időm, kimennék lövöldözni a szabadba. Ha hazaérek a meleg szobába, akkor gondolom ne az legyen az első, hogy bekapcsolom a gépet.

Elnézést, nekem ilyen amatőr kérdéseim vannak, nem tudok a dslr-milc témához hozzászólni.

-
szőröscica
addikt
Én is beltérre akarok venni 20 1.7-et, pont emiatt.
Oly 12/2 nyilván még jobb lenne a nagy látószög miatt, de nekem annyi pénzem egy fix obira nincs.
Már a 14 2.5 is előrelépés elvileg a kitobihoz képest (bár ebben nincs stabi), a 20 1.7 meg főleg, de azért szívesen olvasnám olyan kollégának a véleményét is, aki használta már mindkettőt.
-
szőröscica
addikt
Újabb karácsonyi jellegű próbálkozás a 45 1.8-al: Kellemes ünnepeket!

-
szőröscica
addikt
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
Feltettem a 45 1.8-at, most kezdek vele barátkozni. Sajnos ez is olyan lesz, mint maga a gép, hogy sokkal többet tud, mint amire az én szegényes fotós fantáziám képes.

-
szőröscica
addikt
-
szőröscica
addikt
Használtam egy 1100D-t a napokban, az a kereső egy rossz vicc a Panasonic EVF-hez képest. Kicsi, sötét, fos. Nem bánom, hogy m43-as gépre sikerült rábeszélnetek, és nem ugrottam bele egy olcsó dslr-be.
-
szőröscica
addikt
Néhány dokumentumot le kellett fotóznom, mert a scannerem elromlott, most látom azért, hogy ez a 14-42-es pana obi mos rendesen a széleken.
Remélem a 14-140 ilyen szempontból is jobb lesz. -
szőröscica
addikt
Úgy látom azért lassan minden topiklakóhoz kerül egy 45 1.8. Helyes.

-
szőröscica
addikt
Beltéri fotózáshoz melyik fényerős fixet javasolnátok?
Múzeumok, kastélyok belsejéhez, illetve társasági összejövetelekre kellene.Nyilván a 12/2 lenne a legjobb, de annak az ára horror.

14 2.5? Vagy 20 1.7? Utóbbi nem túl "szűk" beltérre? -
szőröscica
addikt
Egy Oly 45 1.8: [link]
Az élességet a gumi mintázatára állítottam, szándékosan.

Szépen mos. Azt hiszem, jó barátok leszünk. -
szőröscica
addikt
Igazán adhattak volna egy kis zsákot az Oly 45 1.8 mellé....

Elő kell keresnem a gyári Pana 14-42 szütyőjét.De a lényeg, hogy itt a kezemben ez a csodálatos kis mütyür, tényleg nagyon apró, nem is gondoltam volna, hogy ilyen picike.

-
szőröscica
addikt
Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, hogy a Jézuska szerdán meghozza a 45 1.8-amat. Felteszem majd a vázra, lövök pár képet, aztán elrakom a fiókba, és majd csak a fa alatt bontom ki újra. Úgyis elfoglalt vagyok mostanában, fotózni nem nagyon jut idő.

A következő projekt egy 14-140 lesz tavasszal, illetve nyárra valami fényerős nagylátót is szeretnék.
-
szőröscica
addikt
válasz
rrbmirgamid
üzenetére
Ezt nem értem pontosan, hogy a raw és a gép által kiköpött jpg között milyen különbségek vannak azon kívül, hogy a jpg veszteséges tömörítés. Nekem kell a nyaraláson lőtt 500 fotót átdolgozni, hogy utána kiírhassam dvd-re JPG-ben, vagy el nem tudom képzelni, hogyan működik.
-
szőröscica
addikt
Köszi a válaszokat, kipróbálom a raw-ot, meglátom mire megyek vele.

-
szőröscica
addikt
Egy hobbi fotósnak van értelme a raw-val játszani? Én egyáltalán nem értek az utómunkához, a paint shop proban szoktam megvágni, meg egy kicsit a kontraszton, illetve a hisztogramon állítani, ha úgy látom jónak. JPG-ben fotózom.

-
szőröscica
addikt
Hol érdemes megvenni az Oly 45 1.8-at?
Olyan hely kellene, ahol postáznak is, mert miskolci vagyok. -
szőröscica
addikt
Azért remélem, hogy lehet még szerezni Olympus obikat, mert úgy döntöttem, hogy karácsonyra meglepem magam egy 45 1.8-al.

Ez persze önző gondolat, összességében senki nem járna jól azzal, ha esetleg bedőlne a cég.
-
szőröscica
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Tudom, a rekesz prioritást szoktam is használni. Csak beltérben fotóztam előtte utoljára, feltettem 1600-ra, és úgy felejtettem.
Be kell majd állítani az automata iso-t, hogy vigye fel magasabb értékekig is, és akkor nem kell magam állítgatni.
Itt most speciel a manuális fókuszálásra értettem, hogy az meg főleg magas nekem, azt sem tudom, hogy kell csinálni.

-
szőröscica
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
De igen.

El kellett ugranom Sárospatakra, céges ügyben, aztán fotózgattam is egy picit. Elég kellemes idő volt, és még szépek a fák. -
szőröscica
addikt
Egyébként látszik, hogy kezdő vagyok, mert a Leica 45/2.8-at makró lencsének írják. Mitől lesz ez makró lencse és mitől lesz az Oly 45/1.8 portré?
-
szőröscica
addikt
válasz
goodace
üzenetére
A G2 jó választás, gyakorlatilag kompromisszummentes, hacsak a G3-hoz képest gyengébb szenzort nem nézed, azonban szvsz egy kompakt után hatalmas előrelépés, és jól használható. Nem túl nagy, de nem is kicsi, kényelmes a fogása, vesz fel videót, kihajtható a kijelzője (és érintős), van EVF, a 14-42+45-200 obikkal pedig elég sokoldalúan használható.
-
szőröscica
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Nem semmi. Mondjuk én ezekkel a Sony NEX-ekkel úgy vagyok, mint a zsiráffal. Tetszik, tetszik, de otthonra nem kéne. Kényelmetlen a fogása, plusz olyan, mint egy fényképezőgép karikatúrája kinézetre. A képminősége szuper, de nem bánom, hogy nem ilyet vettem, annak ellenére, hogy a szenzor földbedöngöli a G2-ét.
-
szőröscica
addikt
Nagy találmány az. Sevillában a katedrális bejáratát fotózta egy csávó valamilyen DSLR-rel, úgy, hogy a földön hason feküdt. Odaálltam mellé, kihajtottam a kijelzőt, leguggoltam, és kényelmesen lefotóztam ugyanazt, amivel ott szenvedett fekve. Nagyon nézte utána, hogy milyen masina van a nyakamban.

-
szőröscica
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy a Pana 14-42-ről csak nálam esik le marha könnyen a lencsevédő kupak? Beteszem a táskába, és 10-ből 7 esetben leesik róla.
Új hozzászólás Aktív témák
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VR topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Arc Raiders
- Okos Otthon / Smart Home
- Óvodások homokozója
- Bittorrent topik
- Androidos tablet topic
- Milyen házat vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- Update 12.29. 13:00 - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szóval erőteljesen tanulófázisban vagyok még.