Hirdetés
- iPhone topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A mérleg nyelve nem a Honor Magic 8 Air felé dől
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
ott a gf6 vagy a gx1, szerintem teljesen jó méretűek. gondolom lesz gf7 is.
qrva életbe egyébként, annyi a jó cucc, hogy nem is tudom, hogy hova nyúljak.
egyrészt egy ilyen dual kombó tök jó volna, másrészt meg a fene se akar obikkal variálni, rendszert építeni, ráadásul kell a tele tartomány is. na de azért legalább egy gx1 + 12-32 kombó jó volna alulra, hogy legyen nagy szenzor is. na de minek, az lx-7 is tudja azt döfiben, mint ez és nem nagyobb. na de az megint egy kompakt, akkor ott a stylus 1. na de az csak f2,8, akkor mégis jó volna legalább egy gx1 + 20 vagy valami. áááááááá 
-
válasz
FEDman
üzenetére
szerintem nem

ha valaki kedveli a fixeket, akkor a 20-as, nem is kérdés, nagyon jó a fényerő. jó, ha a 12-32-t egy fix 12-esnek vesszük, akkor persze mégis jöhet a kettő együtt..

én inkább úgy logikáznék, hogy a 20-ashoz képest sokkal több lehetőség a zoom, a fényerő meg a mai őrült izzók mellett a buké miatt lehet fontos, arra viszont még jobbabb mondjuk egy 45/1,8.
szóval kisfiúknak 12-32 + 45/1,8, felnőtteknek 12-40/2,8 és 75/1,8

-
|AP|
veterán
egyetértek.
Az átfogása, hogy 12mm-ről indul, az nagyon bejövős. Eddig az összes tesztben dicsérik, sőt itt-ott a legjobb eddigi kit-zoomnak titulálják.
A mérete meg valami egészen megdöbbentő. Már-már túl kicsi is, annyira a GM1-re lett tervezve, hogy az összes komolyabb vázon (beleértve a GX7-et is) viccesen bénán néz ki, de ez a legkevesebb
(nyugodtan lehetett volna akkora, mint a 20-as, és a GM1 is annyival nagyobb, hogy passzoljon hozzá és elférjen benne még egy kereső is... ez lenne számomra az ideális váz-obi páros)
-
ez az új 12-32 abszolút kötelező darab szerintem. ízlés kérdése, hogy 20/1,7 vagy 12-32, nekem a nagylátó többet érne, mint a fényerő. like!
-
FEDman
addikt
+/- 1-2mm semmit nem befolyásol egy objektív árán.

Ezen felül simán lehet, hogy az obi precízen 43,12mm lesz, de az obira már 42,5mm-t írnak, hogy meglegyen a klasszikus érték. Szinte az összes gyártó kerekít/egyszerűsít legalább ilyen mértékben.Ami számít az árnál az az hogy f/1,8 vagy f/1,2 a fényerő, ez viszont nem kismértékben.

-
-
b.vr
őstag
Ja, ehhez még annyit, egyszer néztem egy portrait webinart, ott az essential gear (full frame-en) a 16-35, 50, 85, 70-200 négyesből állt, és amikor úgy tette fel magának a kérdést, hogy (egyre szűkítve) mit hagyna el ezekből, akkor a 85-ös esett ki elsőnek

(persze ff-en azért a 70-200/2.8 is nagyon komoly fényerő. Persze méretben sem kicsi
Ez lett nála a második legfontosabb)
Utolsóként, "ha csak egyet vihetne", neki az 50-es maradt. -
FEDman
addikt
Kisfilmen a 85, 105 és a 135mm-es fixek voltak mindig is a klasszikus portré objektívek.
Ez nyilván nem véletlenül alakult így ki. Ugyanakkor persze az hogy ekv. 85, vagy ekv. 90mm (45/1,8) az már gyakorlati szempontból nem sokat számít. Lényeg hogy benne van az optimális tartományban.
Az meg hogy ez az obi ennyire precízen pont ekv. 85mm lesz abban nyilván van egy adag nosztalgia is.De ezzel nekem semmi bajom, legalább jó előre be tudja lőni az ember, hogy gyakorlatban milyen látószögre számíthat.

-
b.vr
őstag
-
eeXaa
addikt
...nem értem hogy jött ki ez a szám... van valami mágikus a 85 ös fókusz távolságban?
-
azt hiszem, ha lenne sok-sok pénzem és akaratom, akkor az e-m1 + 12-40/2,8 + 75/1,8 kombó mellett tenném le a voksom per pillanat
-
FEDman
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Az a blende gyűrű de tetszik nekem!

Itt már nagyjából be lehet lőni a méretét. Az ott mellette egy PL 45/2,8 annál egy picit hosszabb.
Azaz jól gondoltam, hogy nagyjából az mZuiko 75/1,8 méretét fogja hozni.Szerintem nagyjából olyan lesz ez, mint egy régi manuál 50-es adapterrel. Azt hiszem erről meg van itt sokunknak sokféle méretű mFT vázzal tapasztalata.

Én például szerettem a manuál 50-est használni mFT-n. Súlyra is belefért és méretre is pont akkora volt, hogy bal kézzel épp tökéletes fogást lehessen rajta találni.Ez utóbbi az Oly 45/1,8-ról néha szinte hiányzik is.

-
válasz
Gondwana
üzenetére
Erről az jutott eszembe, hogy anno volt egy PC-s game, ami nem ment inverz egér beállítással, én meg úgy toltam. Kénytelen voltam átszokni. Nem olyan durva, mint mondjuk az, ha a fejedre applikálnak egy olyan szemüveget, ami feje tetejére állít mindent, de felteszem sokan hallották már ezt: az agy még ilyen esetben is képes alkalmazkodni 2-3 hét alatt visszafordítja a képet... Szal át lehet szokni, gyakorolni kell.
-
-
Gondwana
addikt
Balszemességről àt lehet szokni, nekem sikerült. Mondjuk, kb. 10.000 expò kellett hozzà, meg majdnem 3 hònap, de tudatosan készültem az X100s érkezésére. Eleinte a legzavaròbb az volt, hogy mennyivel szűkebb a jobb szemem làtòmezője. Ez azòta tàgult, de a bal szemem még mindig szélesebbet làt, igaz, most màr oda kell koncentràlnom, ha mégis bal szemmel kell fotòznom (főleg erős oldalfényben)
-
TayRol
nagyúr
mielőtt nekem esik mindenki, az LX7 mellett úgy látom, nem fogom használni a GX-et.
-
-
FEDman
addikt

Hát nem mondom, hogy nem kéne a blende gyűrűjével együtt.

Kicsit csalóka ez a kép, közelről nagylátóval. Nem lesz pici obi, de azért akkora se lesz, mint itt tűnik.
Méretre nagyjából egy jól táplált 75/1,8-ra számítok. Ez még egy GX7-en simán kezelhető méret.Egy GM1-re persze lehet már túlzás lesz.

-
Freddy76
addikt
Én balszemes vagyok, és útálnám, ha rá kellene nyomnom az orrom a kijelzőre. Én legtöbbször a gyereket és barátait fotózom, egy 1/30 záridő alatt ezek felépítenek egy legóházat, és le is rombolják. Nálam a gyors af előzi a stabit.
-
arn
félisten
jah, 35 ev megszokase...
nem arrol van szo, hogy hasznalod a fenykepezot, hanem, hogy az agyad ignoralja a masik szemedet. igy baromi kenyelmetlen marmit arra eroltetni. en probaltam, kicsit olyan, mintha nezek, de nem latok (vele rendesen). minden ugyanugy nez ki, de nagyon kenyelmetlen. mintha a masik kezeddel probalnal irni. mukodhet, de azert nem ua. -
-
FEDman
addikt
Ami viszont feltűnt a tesztből, hogy elektronikus zárat használ bizonyos fényforrások mellett bizonyos záridő mellett igen csúnyán sávosodhat a kép.
Ez mondjuk a GX7 esetében nem egy nagy kaland, ilyenkor max használja az ember a mechanikus zárat.Viszont mi a helyzet a GM1-essel? Ebben a tesztben az iso sor végén iso12.800-tól is ugyanez az effekt jön elő?
És ha igen ez a GM1 új zárszerkezete miatt van? -
Studi
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Így, ha lehasalsz, lekönyökölsz, gyakorlatilag nagyon stabil lesz a tartás. Ha az LCD-t kihajtod, és a föld fölött tartott géppel komponálsz, akkor jó eséllyel folyamatosan mozogni fog a gép. Mondjuk ilyen helyzetekre lehet kéznél egy Gorillapod, nagyon hasznos kis cucc, könnyű, jól állítható.
-
.mf
veterán
válasz
sasa134
üzenetére
"Gondolom funkció/felhasználási terület szerint lehet csak ezt eldönteni."
Pontosan. Amire és ahogyan én használnám (előszeretettel lövök gyenge fénynél: napfelkelte, naplemente és azutáni órák, valamint éjszaka -- mindezt többnyire kézből), számomra az E-M5 stabija kiütéssel nyer. Az 1/8000-et én is nagyon sajnálom, meg ha már lúd, akkor jó lenne PDAF is. Arra ott az E-M1, csak az még drágább

-
FEDman
addikt
-
Mercutio_
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
Nagyon baba a GX7 a 12-32-vel

-
arn
félisten
nekem csak az olympusos ibis kellene a gx7be, es nem lenne kerdes

-
jjeahh
nagyúr
+GX7
jobb kereső
1/8000 shutterettől függetlenül csak a nex-6 árában kellene
nekem az om-d is még mindig drágamegszerettem ezt a topikot komolyan, az elején kaptam a fejemre a tudatlanságom miatt párszor, de szuper, hogy itt mindent kibeszéltek, az mft vázak hátrányait is simán, más topikban, vegyük pl a nikont, mindenképp rá akarnak dumálni egy nikon vázra, ha meg felhozod, hogy számodra az milyen kompromisszumokat jelent, letámadnak ezerrel
vagyis: canon topikban a canon a szent, nikonban a nikon, és ha picit off-olsz, vagy aszondod ez meg ez az obi nem elég penge szétszaggatnak...most nincs bajom a más topikokkal sem, csak picit szívás, hogy, ha valaki gépet keres, akkor a nikon topikban nikont ajánlanak, canonban canont, milyen cs. o. gépet topikban meg aki nikonos nikont, aki pentaxos pentaxot, aztán a júzer csak győzze kapkodni a fejét
és általában természetesen az egészből egy hatalmas hitvita kerekedik...na itt nem ez meg kéremszépen -
Studi
veterán
-
madgie
titán
Tudom, nem adok-veszek, de sikítson már valaki légyszi, ha eladó GH2-t lát.
Nem, nem nekem kell, nekem LX7 kéne ócsón
Videós cimbi szánta rá magát végre. -
rumos14
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
mester, a szemkagyló a GX7-en sincs rajta a te képeden. igaz, egy mm-nyit talán jobban elfedi a keresőt így is, mint a NEX6-nál, de kifejezetten írja is a dpreview, hogy:
"One frustrating thing that we discovered when using the EVF outdoors is that too much incident light comes in, making it very hard to see - especially if you are wearing glasses. This makes the optional DMW-EC1 eyecup a must-buy, in our opinion. The EVF uses 'field sequential' technology, and while everyone's different, we noticed an unpleasant 'rainbow effect' when rapidly panning the camera, engaging menus or blinking."
tehát köll az az eyecup, ami, hoppá, fizetős extra a Panánál. azért le a kalappal előtted, hogy mindenre tudsz perceken belül szemléltető ábrát szerezni/készíteni

Roboter: enyhén szólva is badarság lenne vitatkoznom veled a makrózásról, de a felcsapott keresőbe való bekukkantás és az ezzel vszleg járó testhelyzet azért eleve ront egy kicsit a betonstabil fogáson, nemde?
-
törölt tag
Ha innen kell valakinek, akkor privi, és 90e.
Lumix G3 + M.ZUIKO 40-150 + 8gb Sandisk Ultra + pótakksi
-
ROBOTER
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
"én a dönthető keresőnek (főleg a dönthető LCD mellett) nem látom sok értelmét"
Pedig egy makrónál, manuális élesítésnél, amikor lélegzetvisszafojtva koncentrálsz, nem helyettesíti a kijelző az keresőt (főleg, hogy utóbbinak nagyobb is a felbontása). És a betámasztás, a stabil tartás szempontjából is óriási a különbség.
-
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Az az igazság, hogy a nem dönthető NEX-6/7-nek is kb ennyire hátralóg a keresője.

Ennek ellenkezője valószínű azért rögzült a fejekben, mert a mérethasonlítóba elég félrevezető módon szemkagyló nélkül kerültek be a Sony vázak.
-
rumos14
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
a stabiról igazán írhattak volna részletesebben... no majd a GX9, normális, videó alatt is használható stabival, esetleg mikrofon bemenettel...
nemtom ki hogy van vele, én a dönthető keresőnek (főleg a dönthető LCD mellett) nem látom sok értelmét, cserébe fájóan túlnyúlik a váz síkján, beakad, útban van, megnehezíti a táskába/ból rakást
-
sasa134
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
az 1/8000 nagyon hiányzik az E-M5-ből..
De a másik oldalon meg ott a stabi és az időjárásálló kivitelezés ahogy írod is. Ehh nem egyszerű. Mindenképp várok január végéig, talán jön valami hír új OM-D-ről ami lenyomja az árakat. Amúgy is rettegek a milc értékvesztéstől, most volt egy 3000 expós E-M5 489Eur-ért eladó (új ár itt 900Eur)..Jó lenne egy hasonlót megcsípni 400 körül februárban. -
FEDman
addikt
válasz
sasa134
üzenetére
Leginkább más.

Megértem azt is ha valakinek inkább az E-M5 felé húz a szíve. Vagy csak szimplán racionális okokból a videó mellett is működő remek IBIS miatt dönt az Oly mellett.
Ami viszont engem illett a GX7 kialakításra, teljesítményre pont az a váz amire évek óta várok, így én biztos a Pana mellé tenném a voksomat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- OTP Bank topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- iPhone topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Gumi és felni topik
- Sofabaton (logitech harmony alternatíva)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Örülünk, hogy ennyi jó cumó van, de én még jobban örülnék egy hetvenezres LX7-nek 

(de aláírom, nekem is tutira bejönne).
bádi ónli mennyiért reális? 110-120k?
De a másik oldalon meg ott a stabi és az időjárásálló kivitelezés ahogy írod is. Ehh nem egyszerű. Mindenképp várok január végéig, talán jön valami hír új OM-D-ről ami lenyomja az árakat. Amúgy is rettegek a milc értékvesztéstől, most volt egy 3000 expós E-M5 489Eur-ért eladó (új ár itt 900Eur)..Jó lenne egy hasonlót megcsípni 400 körül februárban.