Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi MI-3 - odavág a nagyoknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Biztos, hogy ezek az érzékelők nem azonosak? Az ISO-ban van némi eltérés a mért értékeknél, ez simán lehet az E-3-nál egy jobb minőségű erősítő is.
Az Oly nem nagyon variált az érzékelőivel, gépek garmadája kapott azonos szenzort, különböző szinteken is, inkább a váz szolgáltatásaival játszottak már régen is.
-
MrChris
nagyúr
akkor kár hogy kihagyták a videót. Jobban szerepelt volna az akkori piacon. Ha lenne az enyémben nem váltanék. Gyerekek miatt...
Viszont az a 13megás nem a kedvencem. Kiváncsi lennék az E3-ra, abban egy harmadik féle cmos (10.9, 11.8, 13.1) érzékelő van amit talán egyedül még a pana L10-be raktak. Annak a képét, színeit nem ismerem. -
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Mindkettőből van itthon.

Az E-30 a szívem csücske, a 620-as nemrég került hozzám nepperkedés céljából, de egyelőre itt van még, és kezdem megkedvelni.
Ha a markolatát nem szúrták volna így el, nagyon jó kis gép lenne! 
A szenzor a két gépben teljesen azonos, és valóban ez került az első szériás Penekbe is. DXOMark is tizednyi eltéréseket mutat csak.
-
arn
félisten
ott vmi nagy hiba van a dologban, ha egy canon s3 jobb

-
xedos
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Ő…
Előtte lévő gépem egy Canon Sx230HS volt, amit azért adtam el, mert ennyit tudott…
A korábbi Canon S3 IS agyonveri mindkettőt…
A saját vakuját használom, 2m-re csak elég????
Vaku nélküli ISO 1600-al ki vagyok békülve, de ISO 200-on vakuval egy ilyen zajkavalkád 14mm-en???
Alapra van állítva minden, P módba készítem a képek többségét…
A fehéregyensúly vagy automata vagy vaku módban van.
Holnap feltolok valahova képeket.Lassú Víz - igen, ezt várom!
-
Lassú Víz
addikt
-
tacto
aktív tag
Na, nem eroszakoskodok itt tovabb, csak jelzem: ha vkit innen erdekelne, a vaz 28ezer, az objektiv 68ezer...
(Olympus E-PM1 fekete vaz, kevesebb mint 1000 expoval (gyari szerviz menu), tokeletes, uj allapotban elado egy Panasonic LUMIX G 20mm f/1.7 Aspherical objektivvel egyutt. Minden az osszes tartozekaval, dobozaiban. A vazon egy kulon vasarolt Flipbac grip markolat extrakent.
Kizarolag egyutt, Budapesten, 100ezer forintos fix aron. Koszonom.) -
Mercutio_
félisten
[DXO Sw-k ingyen dec 31-ig.
-
madgie
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Nem tudom még, milyenek a képek, ISO 800-ba belöktem, f1.4 persze... sok volt a stroboszkóp

Az látszik, hogy a gyári jpg-ben még mindig messze a kék csatornában van a legtöbb zaj... ja, és csináltam pár 120 fps videót is trash/death metal zenészekről, oda, meg vissza voltak érte, mikor mutattam nekik (amúgy is videókliphez tervezzük használni a közeljövőben az LX7 120 fps-ét, asszem ezzel sem lesz gond). A cinek gyönyörűek, ahogy lassan remegnek, virgázós szólóknál mintha Clapton mókolna, stb
szerk: köszi!

-
madgie
titán
János-napi utózönge, avagy koncert-helyzetjelentés: jelentem, az LX7 egy királyság, mindhárom gépem nálam volt, messze a kis kompaktot használtam a legtöbbször(!), sajnos az E-P1-et messze a legkevesebbet, koncertkörülmények között egyszerűen botrányos az autofókusza, konkrétan 10-ból 8-szor nem talán éleset, csak huntingol, a maradék két alkalommal meg rosszul áll be

Képek majd talán később, most be kellett jönni dolgozni, fél négykor még javában ittunk, érdekes lesz ez a munkanap egyedül, no

-
arn
félisten
jah mar megdumaltatok

-
schawo
titán
Sötétben nem fókuszál jól, az biztos, egész pontosan nem jól találja meg a témát. Próbáld megmondani neki, hogy hova kéred a fókuszt. Legkisebb méretű fix fókuszmezővel határozd meg. Ha viszont tényleg csak ennyit tud, akkor mehet vissza az Olynak, csináljon vele amit akar, de adjon másikat.
-
xedos
addikt
Lőttem egy csomó képet… (felraktam 3-at) [link]
14-27-42mm-es állásban. A 14-es szerintem nagyon gyenge… (gyerekek)
Nyugtassatok meg, hogy ez ilyen. Úgymond csúcs kompaktokról váltottam erre a gépre...Próbáltam a fát is. kb 2.5m vakuval, de a fenyő ágai összeolvadnak…
Pontosabban - mintha nem mindig találná el a fókuszt! Ha ilyenkor rányomok a gépen a nagyítás gombra, akkor mintha pontosabb lenne... -
Lassú Víz
addikt
Zajszűrés a G menüpontban. Azt kapcsold ki, alapból normál a beállítása. Egy másik trükk tud lenni, hogy az E menüben van rázkódásvédelem. Azt állítsd 1/8 s-ra és ahol a sorozat felvételt meg az önkioldót tudod állítani keresd meg azt az állást ahol van egy kis rombusz a téglalap mellett. Ennyire nem lehet ramaty mint ami lett belőle.
Előkaptam az E-PL1-esemet első generációs 14-42-vel és sokkal jobb lett a kép a fánkról mint amit linkeltél. -
xedos
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
Élesítés van rajta..
Kicsit bosszantó, hogy nincs egy üres beállítás, hanem csak i-enhance,vivid, natural, muted, portrait stb…
Itt egyedit állítottam be. itt natural stb… az élesség 2-es volt, az árnyaltság pedig világos.
Most átálítottam minden 0-ra + árnyaltság normál - talán jobb... -
jjeahh
nagyúr
gondolom jpegben fotózol...nézd át a zajszűrés beállításait..iso1600-on ne csodálkozz, hogy nem éles, nekem e-p1-em van ugyanazzal a szenzorral, és max 800-ig használom. ez mondjuk nekem is fura, 1/60, iso 200, vaku...
én ezt pl tágra nyitva lőttem egy olcsó sz*r manuállal, szintén iso200-on, vakuzva, full méreten is tűéles volt...azért nem hiszem, hogy a kitobi a ludas...legalábbis nem ennyire 
-
xedos
addikt
Segítséget kérnék…
Nemrég vettem egy Olympus E-pl3-at 14-42-es objektívvel.
Egyszerűen nem vagyok megelégedve a kép élességével! - de néha sikerül tűéleset is készítenem.
Szóval lövök egy képet a szobába vaku nélkül ISO 1600-al - nem éles a kép.
Utána lövöm ugyanazt vakuval ISO 200-al, de ugyanúgy nem részletes a kép :-(
Megnéztem kézi beállítással különböző rekeszekkel, kézi fókuszálással is…
Ennyit tud az objektív? [link]
Ugyanakkor a lányomról sikerült egy nagyon éles képet is lőnőm... -
Mercutio_
félisten
Studi: Ez nem valamelyik kedvenc neppered?

-
arn
félisten
Szerintem hasonlo lesz, mint az xz2 es xz10 viszonya.
-
jjeahh
nagyúr
minden gyártónak van pár tök egyforma modellje, de azért MrChris-el is egyetértek úgy ahogy, vagyis napjainkban talán mft vonalon van a legtöbb innováció, meg igazi újdonság.
pm1, pl3 kb ugyanaz, p2-t azért dobták ki, mert p1-ről lefelejtették a vf csatit
, p1-p3 között meg azért majdnem annyi külömbség van mint canon 350d meg 700d között ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
válasz
schawo
üzenetére
érdekes ez az olympus, nem olyan kiszámítható mint a canikon. Általában nem arról van szó, hogy azonos külső, 4-el több megapixel, 3-al több fókuszpont amiből 2-vel több keresztszenzoros, 0.06másodperccel gyorsabb AF, és annyira jó lett, hogy már elmegy 1 gombbal kevesebbel

-
-
Mercutio_
félisten
válasz
jjeahh
üzenetére
Navazz, egy 20-ast még táskában kallódós melóbajárós váznak is megérne talán

Az mondjuk vicces, hogy a barna GF3 váznál egy GF5 kép szerepel

-
b.vr
őstag
(FT5) New OMD E-M10 name gets registered in Indonesian. Announcement in January!
"The new E-M10 has the same E-M5 sensor but it has the new E-M1 Imaging processor. Also Autofocus and IBIS have been improved (like the E-M1)."
Az AF továbbfejlesztése lehet hogy csak egy kis polírozás, viszont a stabiról írottak szerint nem a "belépő" kéttengelyes hanem ebben is a csúcs 5-tengelyes lesz.
-
Studi
veterán
Nem teljesen, mert rámutathat arra, hogy hiába jobb az érzékelő esetleg magas ISO-n jel/zaj arányban, kontrasztban, ha amúgy az élességet viszont nem tudja úgy visszaadni. Talán a gyengébb minőségű AA filter miatt. Persze nem fogod így használni az APS szenzort, de így tudod kvázi egyenlő körülmények között összehasonlítani az mFT-vel. És ha már itt elvérzik, az nem jó jel.
Más részről viszont neked is igazad van, hogy ha attől, hogy a középről croppolt rész gyengébb, mint az mFT-nél, még a végső felhasználásra szánt méretben jó lehet.
-
Lassú Víz
addikt
Elmúlt a Karácsony, így nézhetnénk egy napot a sörözésre. 30-a hétfő vagy 2-a csütörtök?
-
jjeahh
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
HollyBoni
üzenetére
sajnos csak azt tudtam feltekerni,de mint írtam a 4/3-ra is azt tettem, majd a jobb összehasonlítás céljából a canon képéről levágtam az apsc 'többletét'. Így tartalmilag ugyan az, dof szempontjából ugyan az, élesség szempontjából ugyan annak kéne lennie, függetlenül az obi képességétől. De majd világossan bemutatom képekben hogy is van ez.
-
FEDman
addikt
válasz
ezisjo
üzenetére
Hát ezt a kérdést nem tudom miért én kaptam, de ha már akkor annyit mondhatok, hogy az Oly 9-18-as obi ekv. 18mm-re már kifejezetten extrém nagylátószögnek számít, biztos vagy abban hogy neked ennél nagyobb kell?

Mert ha igen és mindezt nagyon jó minőségben akarod megkapni akkor az biztos nem lesz olcsó.
Az FT Oly 7-14 és az mFT Pana 7-14 durván jó üvegek. Canon vonalon ha elég az ekv. 16mm akkor az EF-s 10-22 az amin szintén érdemes elgondolkodni, volt hozzá személyesen szerencsém, építésre kicsit műanyag, de optikailag remek darab. -
FEDman
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Így látatlanban annyit mondhatok, hogy ez elsősorban nem is a szenzorokat, hanem sokkal inkább az adott m42 obit tesztelte. Ami ráadásul az elmondottak alapján egy igen gyenge eresztés lehetett.
Úgy nagy általánosságokban azért ugyanaz az objektív nagyobb szenzoron jellemzően jobban szokott teljesíteni. Ez alól csak az kivétel, ha adott obi teljesítménye a képszélek felé erősen romlik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ezt az APS-C lapka már kimutatja, míg 43-nál a kicsit erősebb crop miatt ezek a részek már pont leesnek. Jelen esetben valószínű erről lehetett szó.Mondjuk ez nem meglepő, a régi m42 obik között azért elég kevés olyan van, ami mai szemmel is megállja a helyét, főleg 50mm alatt.
-
ezisjo
tag
válasz
FEDman
üzenetére
Akkor a segítségedre/tanácsodra lenne szükségem:
Használom mind a 4/3, mind a m4/3-ot.
A tele vonalon ritkán, de sikerrel használom a "régi 4/3-os" 40-150-et, illetve manuális objektíveket (lencsés és tükrös). Micro4/3-on pedig a 40-150-et. Ez nekem elégséges.
Portréra én még mindig a ZD50/2-őt használom, teljes elégedettséggel.
Minden rohangálósnak ott a 14-54, a 25/2,8 és a 35-ös. (Ill. 12-60)
Nagylátón vannak a gondok. 9-18-at használok mindkettő rendszeren.
Melyik rendszerben tudnék nagyobb látószöget elérni ár/érték arányban kedvezőbben. (Nem halszemre gondolok, az nekem nem OK.)Nincs más rendszerekben tapasztalatom. Egyedül APS-C kanyont próbáltam a Stigma 10-20-al. Zuikohoz képest siralmas eredménnyel, bár szélesebb látószöggel. A ZD7-14 számomra elérhetelen az ára miatt. Bár gondolkodom hitel felvételen.
Merre található a megoldás, ha a súly/méret nem elsődleges?
(Középformátumot ajánlók kíméljenek.
) -
MrChris
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
köszi a megerősítést!
Azért kérdeztem, mert megfordult nálam egy canon 700d kit és többek közt elvégeztem ezt a komoly tesztet
Ha nem néztem be valamit durván a LR-ban akkor arra jutottam, hogy ez a 700d bocsánat a helyén való kifejezésért egyszerűen szar. Hiába a manuál obi, belenagyítós élességállítás, mégis életlen, vagy inkább nem elég éles a képe. Míg a 4/3-os képe tökéletesen éles. Ezen kívül hiába 18mpixeles, az olympusom meg 10, mégis kevesebb a részlet. Úgy tűnik, hogy középen éles, szélek/sarkok felé egyre rosszabb. Ezért is croppoltam le az apsc képet hogy biztosra menjek. Ugyan azzal az obival&rekesszel a 4/3-os cuccom kíválóan teljesít. Ennek mi lehet az oka?
Csak egy lehetséges dolog jutott eszembe, hogy marhára érzékeny a beesési szögre. De így használhatatlan a régi manuál obikkal.
Majd belinkelem az eredeti rawokat, jpgket hogy hitelesebb legyen az észrevételem. Pedig adtam egy esélyt a váltásnak, de ezek után szóba sem jöhet. Megmarad a jó kis 20-as obi
-
b.vr
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Azt írta az állvány fix helyen van, így a perspektíva ugyanaz lesz.
Természetesen lehetséges a két képet teljesen azonosra vágni (az apsc-n lesz szélesebb a látószög, abból kell kivágni), és (most idealizálva a szenzorok közötti felbontásbeli, gyártástechnológiai, stb) különbségeket, az azonos objketívvel készült két kép azonos lesz (azaz mindegy hogy a szenzorok fizikailag vannak kroppolva, vagy photoshopban az elkészült kép)Jó dolog a karácsony, az összes "örökzöld" téma terítékre kerülhet

-
jjeahh
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
van egy olyan felállás, hogy:
1. egy apsc-s gép és egy 4/3vagym4/3-os gép.
2. m42-es obi aszem 29mm.
3. állvány fix helyen.
lefotózok egy asztalt játékokkal, értelem szerűen azonos távolságból és azonos rekeszen, ha jól emlékszem 5.6 vagy 8.0-on. Majd elkövetek egy olyat, hogy körbevágom az apsc-s géppel készült fotót pont akkorára, mint a 4/3,m4/3 szenzoros kép 4:3 oldalaránnyal. A két kép 100%-ban fedi egymást.
Kérdésem:
Ezzel olyanná válik mintha abban is 4/3-os szenzor lenne? Ha igen akkor így ugyanaz a mélységélessége lesz mindkét képenek?(mobilról írok nem látom az egész szöveget, bocs ha zavaros)
-
FEDman
addikt
Nagyjából erre gondoltam, mikor régen azt írtam, hogy azért egy FF DSLR igencsak más, mint a egy mirrorless. Persze mind a kettővel fotózunk és egy FF DSLR fotós szemmel sok szempontból maga a mennyország, de más szempontból meg a jelenlegi tükrösök használat közben nem képesek azt a könnyedséget nyújtani, mint egy ügyes mirrorless.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy egy FF DSLR súlyával nem lehet együtt élni. Magam is sokat fotóztam nagy nehéz tükrös vázakkal, az ff-et is beleértve és imádtam őket. Csak hát akkoriban még nem igen volt más alternatíva. Most viszont ennyi év mirrorless használat után természetesen továbbra se lettek használhatatlanul nehezek az FF DSLR-ek, de nekem személy szerint már a feleslegesen nagy és nehéz kategóriába csúsztak át.És bár tudom Miki anno gyönyörűen levezette, hogy nem is olyan nagy a különbség, meg a fix obik amúgy is kicsik, de..
Ami engem illet csavarhatunk bármilyen kicsi és könnyű fix obit egy FF DSLR vázra, az attól még számomra továbbra is a feleslegesen nagy és nehéz kategóriába fog esni.

Egy példa arra, hogy mire is gondolok, egy E-M5 a legnagyobb, legnehezebb mFT obival együtt is könnyebb, mint egy Nikon D600 egy pille könnyű 50/1,8-cal.
Ezzel persze nem akarok én senkit lebeszélni az FF DSLR-ről, van akit nem zavar egy kis plusz súly.
Viszont ha valaki szeretné megőrizni legalább a korábban megszokott kis súlyt és az FF lapkát is mindenáron ki szeretné próbálni annak lehet érdemes elgondolkoznia egy A7-esen is.
Ami engem illet én már túl vagyok mindkettőn, se a tükör, se az FF lapka nem tud igazán lázba hozni.

-
tacto
aktív tag
Koszi a hozzaszolasokat. Esetleg, ha innen akad(nak) erdeklodo(k), megbontom. Egyelore mas forumokon nem bonyolitom. Sajnos, nem hasznalom (ki), allni meg kar erte.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- Eladó ÚJ BONTATLAN Samsung Galaxy A17 5G 8/256GB / 24 hó jótállás
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha a markolatát nem szúrták volna így el, nagyon jó kis gép lenne! 

PL1-hez nagyszerű

de mindjárt összerántom a családot egy csoportképre...
én 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)