Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hát igen, én 5mm-el lejjebb fúrtam. Az az 5mm meg is oldaná a problémát...
Nem tudom, hogy tudtam így elcseszni, mikor egyszer már megcsináltam jól egy korábbi GC-n. Na mindegy, majd valahogy megoldom. De jó lenne valami minőségibb manométer, mint ez a Vibiemme. -
fragola.6035
aktív tag
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hát már én is arra gondolok...
Már eszembe jutott, hogy a fém házas 40 mm méretű manométer nem fért be, mert szar helyre csináltam a furatot a házon és a menetes vége elakadt a bojler csavarjában...
Szóval most 3 lehetőségem van. Vagy veszek egy ugyanilyet: [link] , mert ez rövidebb, vagy veszek egy 50mm-est, pl ezt: [link] és kibővítem balra és fel a furatot, vagy veszek egy ilyet (ez 40 mm): [kép] , levágok a menetes részből, és ráforrasztom a mostani kapilláris csövét.Te melyik megoldást javasolod?
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mármint a karra szerelt nyomásmérő, vagy a beépített?
-
törölt tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Van aki szeret veszélyesen élni.
Én is egy E61- el kezdtem rögtön a sima kotyesz után. Azóta már két ipari van itthon, elektromos őrlőből meg a héten megyek a negyedikért. Plusz még itt a Comandante is. Való igaz, sokat kell gyakorolni. Meg nem árt szóba állni azokkal akiknek ez a szakmája
-
soldier2
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Nem szeretném bántani a fórumtársat, de már korábban leírtuk hogy wdt, mérleg, friss kávé, kb azonos erősségű tömörítés de ugyanazokkal a problémákkal küzd, mivel ott próbál spórolni ahol nem lehet (£10 alatt van egy tizedgrammos mérleg, friss kávét meg sajnálja, izomból tömörít (szvsz ez a legbiztosabb módja, hogyfélremenjen), ne használja az előáztatást úgy ahogy csinálja stb). De remélem előbb utóbb csak jön majd a siker, az a gép nem rossz választás.
BMV001: a blind baszket aka vakszűrő a géptisztítására szolgál, kávézsíroldóval vagy csak magára tiszta vízzel is át tudod öblíteni vele a háromjáratút
-
72lakiluk
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Abszolút nullán venni egy ilyen gépet, elég nagy kihívás. SoundON-t nem húznám le, nem írt hülyeséget, csak nagyot ütött
Nem akarok nagyon visszaolvasni, de úgy rémlett, hogy az új fórumtárs korábban írt némi kávés tapasztalatról, de nem az jön le a hsz-okból. Szóval türelem, kitartás
-
zolnagy
őstag
Itt azt látom, hogy a legtöbb embernek az [itt] látható manométer van beépítve a gépébe. Valaki lemérné nekem a mélységét? Jó úgy is, hogy beépített állapotban a ház belső falától mennyi a vége.
Köszi! -
zolnagy
őstag
-
-
válasz
MPowerPH
üzenetére
lassíts, cézár!

- ne áztass elő
- találd meg a kosárhoz való ideális őrlemény, a lentebb leírt pénzes módszert egyszer kell kipróbálnod és meg is lesz. de 18 grammos kosárba valahol 18 és 20 gramm között lehet az ideális
- tizedpontos mérleg nélkül mission impossible
- a tamperelést csak elrontani lehet, ne nyomd tiszta erőből, inkább előtte keverd át az őrleményt és mindenképp síkba húzd el és csak utána nyomd le. és akkor mindegy, hogy milyen erővel, de inkább kevésbé, mint izomból -
válasz
bbuffy
üzenetére
szerintem is oké ez, rutin híján én is tök elveszett voltam az elején, de tudtam, hogy csakis a friss és jó kávé, jó gép, jó eredmény az elfogadható. szerintem két hét és bmw kolléga is azt fogja írni, hogy nem érti, hogy eddig hogy tudott élni. illetve majd akkor átküldjük valami lámatopikba, ha még mindig nem megy, mondván, hogy sajnos, lejárt az idő, kiesett
-
MPowerPH
félisten
válasz
üzenetére
"aki ilyen szinten merészel kontárkodni"
Ez tetszett, nagyon.
Igen, a grammot meg nem tizedelem, ez teny. A tobbi mar rendben van. Na jo, a WC -be sajnalom kionteni a draga kv-t, ezert a fele annyiba kerulovel gyakorlok. Ezert lehet kovezni, de akkor is utalok ilyen szinten pazarolni. Kb. ennyi a bunom, tobbit azert mar megtanultam innen, vagy a videokbol. Hal;a az egnek, sok segitseget kaptam. Egyebkent 43g jon le a 19g orlemenybol, es igy eleg finom. -
zolnagy
őstag
válasz
hogyaza
üzenetére
Kiszedtem a manométert, megmelegítettem a kapillárist és pár csepp víz jött ki. Ezzel egyidejűleg a T idom manométer csatlakozó ágába beépítettem egy plusz könyököt, abba meg egy szűkítő fúvókát, így a manométer felé is szűkítőzve van.
Mindenesetre most jó lett, köszönöm a tippet.
Itt a T idom a rézcsövön. Az alsó ágára van kötve a manométer, most már szűkítőzve.

-
-
SoundON
tag
MÁR ELNÉZÉST KÉREK!
Természetesen senkivel nincs személyes bajom, sőőőt, tök szuper hogy napról napra többen vagyunk, DE...
Azért furcsa hogy miután Hardcore Cafára lett keresztelve a topic, lassan az 50.poszt születik arról hogy mérleggel mérjünk, hogy nem elég a grammos, mert a tizedgrammos kell, hogy a COSTA és STBCS friss az miért nem 'igazán jó' stb stb
Volt hogy ezeknél komolyabb kérdéseket feltevőket is a KEZDŐ fórumra küldtetek.
Mi lett velünk???
..de lehet én vagyok rossz helyen?
-
-
-
iatti
aktív tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
a második lépés,találd meg a megfelelő grammot a kosárhoz.ezt úgy szoktuk ellenőrizni gaggiánál/gondolom a te gépeden is működik/ hogy tamperelés után rakunk rá egy százast,felteszed a kart,majd leveszed.megnézed hogy mennyire nyomta meg a pogit. ha nagyon akkor sok az adag,ha nem látszik nyomat,akkor kevés a kávé. na meg állandóan mérd az adagot. az elején írtad hogy valami 22-23g volt a kosárban.akkor előtte te nem mértél adagot? saccra nem lesz állandó az adag. látom közben írtál hozzá.így van,a grammot mindig mérni kell.
-
-
iatti
aktív tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
nagyon belemész itt az elején a részletekbe,előáztatás,stb. attól hogy hét vagy három fontos kávét vettél a boltban,még nem biztos hogy nyerő./sőt biztos hogy nem,hiába drága,ott nem nagyon kapsz friss pörit,és evvel mindjárt az elején elcsúsztál a banánhéjon
én amikor megvettem a gaggiát,harmadik csapolás már iható volt
az első hamar átszaladt,túl durva lett az őrlemény,második picit túl finom,de átjött,és már az is iható volt. a harmadiknál meg már azt éreztem,hogy a csúcson vagyok a kotyogó után
de azonnal friss pörivel kezdtem. -
MPowerPH
félisten
-
-
verti1
aktív tag
-
verti1
aktív tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Attól, hogy nem látsz rajta semmit hidd el, hogy tönkre teszed az egészet az ilyen “előáztatással”. A jó kávé egyik legfontosabb titka szerintem a tökéletes lefolyás, ha direkt csatornásítasz akkor esélyed sincs rá. A pogi ellenállását ha megvan a mennyiség akkor a szemcsemérettel állítsd be, ne izomból tampereléssel. Sokkal fontosabb a minél egyenletesebb eloszlás és a szint. Ha jól tudom akkor a te gépedbe könnyen beszerelhető előáztató kamra ami egy fix előáztatást biztosít vagy elektronikailag kell megoldani, hogy ne nyisson a háromjáratú. Előáztatás nélkül gyakorolj közepes és sötétebb pörkölésekkel. Ha megvan a biztos rutin akkor lépjél tovább. Ha túl sok a változó akkor nem tudod, hogy hol rontod el..
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nem olyan rég volt ezt téma, és sajnos szétrántja, még ha utólag a pogácsán nem is látod.
Saját tapasztalatom szerint tamperelésnél a tömörítés ereje a legkevésbé befolyásoló tényező, inkább előtte a megfelelő eloszlatás a hangsúlyos.Sötét pörköléssel működhet ez az arány, erős ristretto, világos kávéknak jobb az 1:2.3 körüli, 42-43g 30-40s alatt.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, ugy csinalom. 1s sincs az egesz. Utana kivancsisagbol raneztem, egyben maradt, es ahogy nyomja a kavet kifele, nem keletkezik csatorna sem, ahol utat talalna maganak a viz. Most belefutottam olyanba, de durva orlesnel, es gyengebb tamperelesnel jelentkezett.
Most szerintem sikerult megtalalni a jo aranyt es az orlemeny finomsagot. 19g korul alltam meg, 28s alatt jott le 30ml.
Eddig a legnagyobb hiba az volt, hogy tul sok volt az orlemeny.
-
-
MPowerPH
félisten
Most ejszaka van idom kiserletezni a geppel. Szervaltam kis merleget... Az mar biztos, hogy eddig tul sok volt az orlemeny, nagyjabol 28-29 gramm. Most ezt lecsokkentettem 21-22 -re. Es elkezdtem jatszani a daraloval. Tamperelest mindig ugyan ugy csinalom, izombol megnyomom. Egyre jobb az eredmeny, bar a lefolyas meg tul gyors.
Olvastam az aztatasrol, es abban maradtam, hogy adok neki egy loketet, majd 8s -ig varok. -
MPowerPH
félisten
Neztem videot errol a blind filter basket -rol. Nem tudtam mire valo.... De most sem teljesen vilagos... Nem egyszerubb leszedni a disztributort a szurokkel?
-
brumi1024
veterán
Sziasztok!
Kilépvén a csak read-only módból (köszi a sok információt
) lenne egy szinte új Flair Classic Plusom eladó, a Kávékalmáros nyomásmérővel. -
hogyaza
tag
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Lelit glenda és rancilio silvia közül melyik az ajánlottabb? A rancilio 5 kilóval nehezebb, szóval valószínűleg masszívabb, viszont nincs benne pid. Utólag egyikhez se fogok hozzányúlni, ebben az esetben inkább a pid felé menjek? A gőzkart elég gyakran fogom használni ebből a szempontból melyik a jobb?
200k körül van esetleg más gép ezeken kívül? -
zolnagy
őstag
A manométerem kezdi megadni magát a GC-ben. Remeg a mutatója rendesen, miközben a karon mérve szép egyenletesen kúszik fel a nyomás.
Most ilyenem van: [link]
Ha 40mm-ben keresek kapilláris csővel, akkor ez van, meg egy orman. Viszont sokkal nagyobb a választék kapilláris cső nélkül.
Lehet valahol csak kapilláris csövet kapni? (mindkét végén csatlakozóval) -
maross
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Koszi...ah, csak 1 group, es hasznalt...eze ilyen olcso
-
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
2,4m+áfa
-
maross
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nem talalom, se listazva legdragabbra, se rakeresve. 2group vagy 3group?
-
AVX-en akcijós egy La Marzocco Strada EP.
2,5 milla; vegye, vigye! A hozzá passzoló 80nm2 konyhapult csak dekoráció.
-
zolnagy
őstag
válasz
zolnagy
üzenetére
Ma ismét próbálkoztam a dupla őrléssel, de most már mindkettőt a commandantén toltam át. Nálam elmaradt a hűha érzés. Nem volt rossz a kávé, de nem mondanám, hogy egyértelműen jobb, volt, mint a sima egyszeri őrléssel. Ellenben sokkal macerásabb. Mindegy, próbának jó volt.
-
stereofan
tag
itt "vágták" hozzám Veszprémben.
ettől a pörkölőtől van nagyobb választék is 80/20, 70/30 vagy 100%, azok is jók lehetnek. annyi infót kaptam még, hogy mind sötétebb pörkölésű.
egyenlőre kilós kiszerelésben elérhető, de lehet lesz kisebb is a jövőben. kértem itt, hogy ha jönne friss szállítmány akkor jelezzenek. ha érdekelne téged is akkor beszéljünk róla. -
kzoltann
aktív tag
Kiprobaltam ezt a duplaorles dolgot Commandante elo, Kinu végleges.
Kavéban nagyon hasonlo élmény, ami idot megsporoltam a kinubol kirepulo kavedarabok összeszedegetesevel azt a Kinu és a Commandante takaritasara elvesztettem. Szoval nekem az 1 körös igy egyszerubbnek tunik. -
stereofan
tag
Orientalcaffe il BLU equilibrato: 60/40 (A/R)
régi Toszkán pörkölőüzem, viszonylag sötétebb pörkölés, kissé olajos, fényes szemek.
hőmérséklet alsó tartományban érdemes készíteni, ajánlom az olaszos "klasszik" vonal kedvelőinek. -
John3:16
csendes tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Én anno Graefről váltottam Mignon-ra, szerintem jobb volt a Mignon (presszóra). Ha adagonként őrölsz, egyszerűbb kinyerni belőle a bentragadt őrleményt is.
Kicsit rögösít, de azon wdt-vel lehet segíteni. Az is lehet, hogy az újabb Mignonok már kevésbé rögösitenek.
De óriási minőségi ugrást tényleg ne várj tőle. -
zolnagy
őstag
válasz
SoundON
üzenetére
Reggel megpróbáltam ezt a kézivel durván elődaráltat használni, de nálam nem jött össze, mert nem indult el a mazzer mini-e, miután betöltöttem a commandantéval előre durvára őröltet. Szóval nálam ez biztos, nem lesz napi rutin. Próbáltam megmozgatni, de semmi, durvábbra állítottam, nem mozdult. Kiporszívóztam a garatból, akkor sem. Végül kitekertem a felső kést, akkor lett jó.
Az igazság az, hogy az f64 evo kés amúgy is határeset a minibe. Nekem egész babokkal nem volt gondom, még a világosakkal se, de itt többen írták korábban, hogy a mini-e nem indult el nekik ezzel a késsel.
Remélem a tengely központosságára, pontosságára ez a kés nincs negatív hatással, mindenesetre, ha cserélem, valószínű SJ kést kap majd. -
gyuri860213
tag
válasz
verti1
üzenetére
A kézit még én épetettem anno, OE pharos ihlette. A kés benne ugyan csak egy ~40es olcsó kúpos volt az expolyból, viszont dupla csapágyas a tengely két végén. kb 20mp alatt átment rajta egy LM szimplára való, csak nagyon sztatikus volt és a beállítási fokozatok is limitáltak, nem elég precízek. Ahogy nézem a Mazzer és a Fio is 120k körül mozog használtan, én fele ennyit szánnék az új Eurekara.
Na de hátha betoppan valaki akinek van/volt Eureka is. -
verti1
aktív tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Pedig a 100k-s kézi megéri ha előrelépés miatt váltasz. Nem tudom milyet kézit tekertél, de egy Hario pl. büntetés azt elhiszem. 5-6 kávéhoz viszont nem ideális. 64-es Mazzert/ Fiorenzatot keress szerintem.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Szerintem a Graefhoz képest az Eurekaval nem leszel előrébb.
-
gyuri860213
tag
Hmm értem. Az a baj hogy kb 8 évig kézit tekertem
már unom... Napi 5-6 kávét megiszom, plusz amit még a páromnak készítek. Az eureka nettóba kerülne csak, 65-ből kijönnek kb. Így sem éri meg vajon?! Plusz nálam elvi kérdés hogy 100k-t nem adok egy kézi darálóért
hacsak a Livi
-
válasz
gyuri860213
üzenetére
Szerintem ebben az árkategóriában nem lesz akkora minőségi ugrás. Ha ezért a pénzért veszel inkább egy fasza kézi őrlőt biztos, hogy jobb lesz a végeredmény. Persze ha napi 8 kv-t iszol akkor szívás mert egész nap tekerheted
Ha nagyon az elektromos vonalon maradnál akkor jobban jársz ha keresel vkinél egy használt felújított mazzert, azok is ilyen 90-120k között szoktak menni. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Jelenleg egy Graef 702-est nyúzok, de szeretnék "feljebb" lépni és kinéztem egy Eureka Mignon Manuale darálót. 50mm-es síktárcsás. Van itt olyan aki ilyet használ? Esetleg pont graef után kezdte használni? Lesz érdemi változás a darálás minőségben, elkészült kávé minőségében?
Köszi. -
verti1
aktív tag
válasz
vicces1
üzenetére
Egyiknél se úszod meg. Kézi vagy motoros, üveg, műanyag vagy fém. Minél sötétebb annál jobban feltöltődik, vizezést nem úszod meg. Én a műanyag gyűjtőjét jobban szeretem a Kinu-nak mint a JX Pro fém gyűjtőjét. A JX aljában a sarokban mindig marad körben és le akar tekeredni a helyéről használat közben. A Kinu-ból kijön minden, nem sepregetem. Ha presszóra szeretnéd használni akkor 38-as késben ne is gondolkozz szerintem, mert sokkal tovább tart őrlési idő.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

/nálam 1-2tized, de inkább egy
de inkább 2-3 tized.
én amikor megvettem a gaggiát,harmadik csapolás már iható volt
Ma ejszaka mar kiontottem 4 cseszenyit(2 -ot megittam), azert abbol fajt volna.

hacsak a Livi