Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi MI-3 - odavág a nagyoknak
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
Ez a Lelit Diana sem egy E61-es gép, ami a vízterítést illeti, de össze lehet vele hozni ilyeneket. Nagyon fontos szerintem, hogy milyen kávéról beszélünk, ez egy PallYotz GetUp, ami nem igazán kényes. Egy világos pörköléssel nehéz ezt produkálni. Ezek jönnek ma, látatlanba mondom, hogy össze vissza fognak spriccelni a Lelittel
Etno Cafe - Guatemala Huehuetenango Omniroast
Etno Cafe - Abyssinian Highland
Etno Cafe - Ethiopia Djimmah
Figa Coffee - Brazil San Rafael -
-
-
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Megkövetném magam, konkrét próba sosem volt még a pattogó szemekkel kapcsolatban, csak ahogy ürült a tartály. Szóval: kimértem 16 gramm kávét, a mérleg 15,6-ot írt a végén. Minimális pattogás (GetUp), tökéletes lefolyás. Videó nem készült, csak pár kép. Szóval ha nem is 100%-os adagonkénti őrlésre, de alkalmas rá a Baratza Sette 270Wi, minimális pangóval. Nem egy Niche, de szerintem némileg eltér a koncepció is.
-
bl4ze
veterán
Igen, annak tűnik.
Más, kibontottam a második 100% A kávét - tőlem szokatlan módon 0% robuszta

A "régi" receptúra szerinti változat, bármit is jelentsen ez.

Még az elején járok, de meglepően bejövős ez is.
Ami érdekes, hogy úgy látszik a toszkán régióba nem jutott el a taljánokhoz, hogy ilyen
néger "mulatt" arcokat nem teszünk 2020-ban termékre, főleg nem úgy, hogy arany tálcán szolgálják fel vélhetően az uraságnak éppen a "kofit"

-
-
ZsZolee
csendes tag
Ja elfelejtettem, én innen vettem: http://vizdesztillalo.hu/ a képeken nem az van, az enyém nagyobb méretű így 5 órás időzítővel használva közel 4.5 - 5 liter a végeredmény.
Egy öreg házaspár forgalmazza, szimpatikusak, még a régi értékrend szerint dolgoznak, így vettem a szüleimnek is anno egyet.
-
ZsZolee
csendes tag
Én kb. 10 éve RO víztisztítót használok, most már csak előszűrésre, mert kb. 3 éve csak deszt vizet iszom és ebből csinálom a Kis Zoli féle 40/40es vizet is a GC-hez. Remélem azért ez nem eszi meg az alubojlert.
Ha igen, akkor már csak ez maradt ki a tuningból és ezt is kicserélem rézre. BTW mi a különbség az alu vs. réz bojler között? -
djboris
csendes tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Hát elég sok lehetôség van. De nagyjából ugyanaz a kivitel.
Én aliexpresszrôl vettem.
aliexpress
Bevallom én üvegkannásat választottam, mert nekem nem tetszett az a ronda müanyag kanna, illetve rozsdamentes acél burkolatosat, de ez csak ízlés kérdése. Illetve az üveg törékeny, jobban kell vigyázni rá. Arra mindenképp kell figyelni, ha ezt választja az ember akkor elôre kell gondolkozni, mert a kicsit kevesebb mint 4 liter víz kb 3 és fél óra latt készül el nekem. De általában lenyomok 3-4 kört 1-2 nap alatt, amit a korábban használt DM es palacokban tárolok. Az elég egy darabig. Érdekes módon nem büdösödik, nem nyálkásodik a palack nekem, pedig csak csapvizzel szoktam kiöblíteni, hogy kapjon egy kis klórt. Ebbôl aztán keverek általában 1 palack presszó meg 2-3 palack filtervizet. Persze a filtervíz ígyis gyorsabban fogy. Abból kell néha +1-2 palackot gyártani mire elfogy a presszóvíz. -
-
-
sz.zs.
őstag
Ha roto pumpás kávéfőzőt szeretnék venni akkor mi az ajánlott? Jól sejtem, hogy ilyen csak e61-ből létezik?!
Nem lenne vízhálózatra kötve, kevert vízzel használnám, így fontos, hogy ne kelljen hűtőcsapolásokkal több dl vizet elpacsálni. Gondolom ez esetben csak pides gép jöhet szóba?!hejj, de szépek lettünk
-
-
CB
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Szóval… ami nekem eszembe jut ezzel az őrlővel kapcsolatban, mikor megláttam, és megnéztem róla pár videót:
Hú de szép! Ez ám az alacsony fordulatszám…..és ebben aztán jó nagy méretű kés van!
Na meg az, hogy ezt még az ükunokám is tekergetheti.
Közben láttam pár motorosra átalakítós videót, és akkor meg az motoszkált bennem, hogy vajon azért alakították át, mert annyira lassú, és macerás, nehéz tekergetni?
Csak a szokásos kérdések, ezek talán másokat is érdekelnek:
Mennyire fér el? Nem érzed-e azt, hogy a tekerő tárcsa (lendkerék) miatt nagy hely kell neki?
Mennyire tartod stabilnak? Látom, hogy kétkezes, de tekerés közben nagyon akar mozogni az asztalon?
Mennyire tartod macerásnak vele a munkát?
Mennyire lehet finoman állítani vele az őrlemény minőségét?
Ahogy a videókat látom, pangó nem marad…..vagy mégis?
Milyen időközönként szoktad tisztítani, és mi a tapasztalat?
Volt-e már olyan, hogy felbosszantott, és olyan gondolatod támadt, hogy: „eladom a p.csába, és veszek egy rendes őrlőt”!
Te újonnan vetted? -
törölt tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Nem tudom van-e olcsóbban valahol. [link]
Én is ezt használom már 2 éve. Kb. 3 óra alatt főzi át a vizet és a végén magától kikapcsol, ha nem vagy mellette.
Csak megerősíteni tudom kzoltann véleményét, nálam is hasonló értékeket produkál és tényleg befűti az alagsori tátoló helyiséget működés közben.
-
Tr0ckij
újonc
Sziasztok! Bő egy éve használok egy Brasilia Portofino-t. Az utóbbi 1 hónapban elkezdte kiforgatni a kart kávékészítés közben, szép lassan szivárogni kezd, majd rendesen folyik körben. Mi lehet az oka? Nyomàs szépen 9 bar-on, kartömítés egy éves.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Nekem ilyen van amazonrol: [link]
Aliexpressen eu warehousebol: [link]Nekem a london 290ppm vizet 2-3ppmre viszi le, es felfuti a szobat is

Erdemes nagyon nagyon 20szor kimosni a hozzaadott muanyag kancsot vagy venni egy uveget, mert elsore eleg muanyag ize van a viznek.
Vagy uvegkancsos valtozatot keresni. [link] -
sz.zs.
őstag
Eladó a makulátlan állapotú 4 személyes Bialetti Brikkám IMS felsőszűrővel. [link]
-
Kávé Kálmán
tag
Csak kiontott beleken és szétloccsantott agyvelőn edződött kávéfanatikusoknak!
Fejtranszplantáció mélyaltatásban. Valszeg több napon át tartó művelet lesz, mert a support (Charles a Decent-től) vmelyik amerikai időzónában van.
30 perec (ennyi volt ma rá) alatt a bontás kezdetéig jutottam.
A normál upgrade-nél rögösebb lesz az út, mert John azt hitte, hogy 1.1-es Decent Pro-t adott el nekünk anno. Amikor szétborítottam, akkor derült ki, hogy 1.0 valójában, úgyhogy még utólag küldött egy zsák alkatrészt, amit ki kell cseréljek. Két hónapja keresem az idejét, hogy nekilássak. Ha ezen a héten nem sikerül, akkor csúszdára kerül a projekt 2 hónapra...
-
dozó
tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Kérdezd [soldier2] forumtársat, szerintem neki nem csak volt hanem van is dolga ilyen kézi őrlővel. -
CB
senior tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Másrészt a végen látható kávé íz, aroma teszt szokványos? Így szokták? -
kzoltann
aktív tag
válasz
djboris
üzenetére
John3:16
Ha a barista hustle mostani receptet hasznalod és CaCO3 ekvivalensben akarod keverni akkor az 1literes oldat receptek az alabbiak:
Puffer: 1.68g szoda bikarbona + 1l deszt viz
Magnesium: 2.45g epsom so + 1l deszt vizHa a mg/liter akarod csinalni (pl.: a fent emlitett 20/40 viz)
Puffer: 1.38g baking soda + 1l deszt viz.
Magnesium: 10.14g epsom so + 1l deszt viz -
válasz
kzoltann
üzenetére
Az élmények megfizethetetlenek. Többire a maszterkárd.
Ex apósomnak fiatal és tapasztalatlan férjként valami meglehetősen drága villányi bort adtam ajiba, érezze a törődést. Megkóstolta, picit torzult csak el az arca (úriembernek gondolta magát végső soron), aztán kiment a konyhába egy kockacukorért.
Utána Törley charmant doux-t kapott kizárólag. Win-win
-
verti1
tag
Van valaki köztetek aki épített/használ “fluid bed roaster”-t?
-
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Én multkor adtam a vendégeimnek Barn Gesha Napoleon filtert (nekem kb az egyik meghatarozo kávé élményem eddig, ök kivancsiak voltak a filter kávéra) és az egyik kedves lány megkérdezte , hogy eseleg cukrot, tejet kérhet bele. De igy majdnem elsirtam magam
Szoval én azota tartok otthon a fagyasztoban frisebb sötétebb pörkölést, meg veszek egy adag tejet ha valaki habositott cuccot akar inni. -
djboris
csendes tag
válasz
üzenetére
Arra érdemes odafigyelni hogy mg/l vagy CaCO3 ekvivalensben akarsz gondolkozni. A TDS csutka ami a képen van vezetésen alapszik. Kb a CaCO3 ekvivalensben megadott értéket mutatja. Elvileg az ásványvizekre viszont mg/l van megadva. Ezekre figyelni kell, mert pl. a korábban belôtt KisZoli^TM víz mg/literben kalkulálta a 20/40-es vizet (puffer/Magnezium). Azt viszont át kellett számolni CaCO3 ekvivalensre ha TDS merôvel akarta az ember visszamérni. A 20/40 es viz simán van 180 ppm is CaCO3ekv-ben.
-
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
DJBoris, Kzoltann, Bazsee71 - köszi a tippet!

Rácuppantam a vizes témára és ezt a rendkívül informatív leírást találtam Jim Schulman (nagy kávéguru a külföldi fórumokon) tollából:
http://www.gaggiausersgroup.com/index.php?action=ezportal;sa=page;p=5Gaggia kisgép tulajoknak külön is kedveskedik egy összefoglalóval korrózió és vízkő ügyben:
A Water Treatment for Gaggia Home Machine Boilers
High alkalinity and low hardness water protects a Gaggia, since the alkalinity won't be reduced by scaling; while low alkalinity, high hardness water is deadly, since even if the original alkalinity is above the 50 mg/l safety limit, it will scale out, making the water and steam corrosive [section 1.8]. This leads to the following recommendations.
For those who are willing to be painstaking: 1. Use good coffee water (see above) 2. In the presence of calcium, steam temperature will reduce the alkalinity to a corrosive level. If you are using very high calcium water, even the brew temperature can reduce the alkalinity to corrosive levels. Therefore, after every espresso making session, flush the boiler and immediately turn the machine off. Descale on a regular schedule as explained above.
For those who want it foolproof at the slight expense of taste: Start with hard and high alkaline water (higher than 50mg/l), then soften it with an ion exchanger. The ion exchanger removes the scaling calcium and magnesium, but leaves the high alkalinity intact.
If you use a small ion exchanger connected to the machine's hose, don't forget to recharge it weekly. Avoid the Brita or Pur jug filter for this, since their use of hydrogen ion replacement makes the water slightly acidic, and leaves much of the calcium in.
If you have very soft water, or an RO system in the house, add a small pinch of baking soda (sodium bicarbonate) to every liter of water when you refill the tank. This will not be tasteable, and will supply about 70 mg/l of non-scaling alkalinity, more than enough to protect the boiler. -
-
Toobee
veterán
válasz
Cathfaern
üzenetére
Szerintem amúgy se tudsz. Egyet lehet fejenként, ha pedig több pénzt szánsz a projekre, akkor "csak úgy" is lehet adni. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Én decemberi szállításos alapcsomagot kértem, majd november 6-án zárolják az összeget, ha sikeres a projekt (úgy látom jócskán elérte a kitűzött célt). ~37 USD szállítássa legyütt az Early Bird, de ez szerintem már elfogyott.
-
Toobee
veterán
válasz
üzenetére
Gurucalebnél már járt.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
sz.zs.
üzenetére
Köszi a linkeket, akkor már értem miért nem Britáznak itt a topicban
Én felhasználásommal ez viszont akkor nem probléma.Nanofoamer $54 postaköltséggel együtt jelenleg, és igen 2021 februárban várható a szállítás. Mondjuk azt nem tudom, hogy arra várható, hogy megérkezzen, vagy arra várható hogy postázzák
De gyanítom utóbbi, szóval abból inkább márciusban látsz valamit.Tragger
Vám nincs (de az egyébként is minimális), áfa viszont van 45 euro felett, amibe a postaköltség is beleszámít. Szóval konkrét esetben határeset a dolog, jelenlegi árfolyamon postaköltséggel együtt 45.84 euro-ra jön ki
Régen elég sok csomag átcsúszott, utóbbi ~2 évben viszont akármit rendeltem, mindig megfogták, szóval célszerűbb rászámolni a 27%-ot. -
csendes tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja;
Itthon használatos mértékegysége: nk° (német keménységi fok).
A TDS pedig egy sokkal tágabb fogalom: a vízben oldott összes szárazanyagot jelenti (ásványi anyagok, sók, fémek stb.). Az Oscar semmi mást nem csinál, mint a Calcium és a Magnézium-ionokat kicseréli Nátriumionokra, ezzel gátolja/csökkenti a vízkőképződést. Ha a csapvíz TDS-t szeretnéd csökkenteni, akkor csapba köthető RO rendszert kell venned. Illetve az sz.zs. kolléga által említett opciók: Norda, Vera ill. házi vízkészítés otthon. -
sz.zs.
őstag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Én nem tudok róla véleményt írni, mert soha nem használtam, viszont szedtem már szét olyan gépet amit elvileg ilyennel használtak, és itt a fórumon is többeknek az a tapasztalata vele, hogy trutyis lerakódást és vízkövet is okoz.
-
Petyuska111
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Köszönöm mindenkinek, ez a Nanofoamer tetszene , Ha valóban azt tudja amit mutatnak. Mivel nem tudok angolul, ezért azt kérdéses számomra hogy ez most mennyibe is kerül tulajdonképpen? Azt látom, hogy 2021 febr. a várható szállítás.
koxx: van A cégnél egy Nespresso tejhabosító, a Barista valamelyik elődje lehet, már szerintem biztos van több mint 10 éves. Most kipróbáltam, az vele a baj, hogy ahogy megnyomom a gombot és elkezdi melegíteni a tejet, egyből megy a habosító is és ez miatt pár mp után a tej még csak langyos, de a hab meg már kemény.
-
Toobee
veterán
NanoFoamert vennék. Nem latteartozom, de így is gondolkodtam már rajta. Olyan kevés tejekkel dolgozom, ha véletlen valakinek készül ital, hogy meg se tudom rendesen forgatni az E61-es géppel, már forró is.
jaj, látom már más is küldte.
-
vicces1
aktív tag
válasz
szuszinho
üzenetére
Nekem Simplicity van, de láthatatóan ugyanez a tróger alkatrész ezen is.
Azért ez elég felháborító, hogy az amúgy minőségi kézi őrlőben ilyen hulladékot használnak.
Ebben az 1z presso kínai sokkal korrektebb, de a Timemore detto, nem beszélve, hogy a prémium cuccokhoz normális kiegészítőket és igényes táskát is adnak.Mondom ezt úgy, hogy max meg vagyok elégedve a Kinuval, mint őrlővel.
Napi pozitív: Kalmár Colombia Narino Aponte, majd egy hónapos pörkölés, most bontottam. Aki már kóstolta tudja aki még nem annak ajánlom, enyhe savak, sok édesség.
Ebből biztos nem elég a szimpla, mert itatja magát. -
sz.zs.
őstag
válasz
Petyuska111
üzenetére
-
Petyuska111
tag
válasz
üzenetére
Akkor a vízszűrős kancsók sem csökkentik a TDS-t? Vagy azok igen? Azért nem értem, mert a TDS mérőket a vízkeménység mérésére használják. Ha az Oscar lágyítja a vizet, akkor miért nem csökken a TDS érték? Jelenleg egy ese podos gépem van (Lollina), ahhoz mi ajánlott vízlágyítás szempontjából?
-
norby_42
aktív tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Nekem a kávé-tea szűrővel finomabb a kávé. Inni a másik jobb volt talán.
-
csendes tag
Mi a közmegegyezés: Oscar párna ajánlott alukazános-rézsöves Gaggiába vagy sem?
Évek óta használom az Oscart, de elvileg nem "trutymósodik" a kazánom (vagy csak nem tudok róla). -
Bazsee71
őstag
Úgy néz ki, hogy legkésőbb jövő héten meghirdetjük az otthonpörkölő bajnokságot. A zsűri összeállt, még a részleteket igazgatjuk, addig is ha valaki még csatlakozna, jelezze privátban, és küldöm az infókat amint véglegesítettük.
-
Cathfaern
nagyúr
-
csendes tag
válasz
Petyuska111
üzenetére
Nem vagyok nagy szakértője a témának, de szerintem az Oscar párna nem csökkenti érdemben a TDS-t, csak lágyítja a vizet. Milyen kávéfőződ van? (A vízszűrő kancsó nem ajánlott alubojleres masinákhoz.)
-
-
Petyuska111
tag
Oscar vízlágyító párna ma ment a kukába. Megjött ugyanis a Xiaomi TDS mérő, volt meglepi. Csapvíz: 220 ppm, Oscarral "lágyított" víz: 221 ppm. Tiszta szégyen, komolyan. Több mint 24 órája volt külön kancsóban a víz meg az Oscar, volt elég ideje, nem csinál ez semmit. Laica kancsóhoz melyik betét ajánlott ezekből, az univerzális betét is lágyítja valamennyire a vizet, elég az? Vagy mindenképpen a kávé-tea betét kell? Vagy van Laicához esetleg olcsóbb betét, ami jó lehet?
-
stereofan
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
kapucsinátor esetleg?
-
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Emberi áron nincs. Végigolvastam az erre vonatkozó fórumokat, amazont, yt videókat és semmi. Mármint ha latte art minőségű tejkrém kell. De ha csak simán minőségi produktum kell akkor nespresso barista [link] vagy sage bmf 600 [link]
Utóbbi volt nekem és szerettem, a hőszabályzója elég pontos és minőségi cucc, de megkérik az árát. -
sz.zs.
őstag
Srácok! Van-e olyan tejhabosító, amivel hasonló krémes állagot lehet elérni, mint gőzöléssel? Sajnos sem a gőzölés, sem a french press nem opció.
-
Kulbi
aktív tag
Kinek mi jut eszébe arról, hogy halk örlő eszpresszóhoz?
(Niche Zero és attól lefelé árban...)
-
-
-
foltos13
újonc
Egy Gaggia Classicba milyen kazánt lehet betenni az alu helyére. Érdemes egyáltalán lecserélni?
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPad Smart Keyboard magyar
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest