Hirdetés
-
Jövő tavasszal érkezik az NZXT AMD X870E-s alaplapja
ph A cég két színben készülő újdonsága hozza a termékkategória sztenderdjét, és persze a letisztult dizájnját is messziről felismerjük.
-
Új konfig 14 év után
lo Utoljára 2012-ben vettem pc-t. Aztán az utóbbi 8 évben fizikailag nem volt hely neki, laptopot használtam kényszerből,...
-
Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
it Olaszország vizsgálatot indított a Shein weboldal és app ellen, greenwashing vádjával.
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
erre. ezekszerint nincs offsetelve a homerseklet.
szerintem itt a ccd1 lesz a procie, a tctl/tdie meg ugy unblokk a proci + soc mint az 1xxx/2xxx -nel , a ccd1 az ugy nagyjabol okesnak tunik, a soc futheti fel.
Esetleg amit mar tobben pedzegetnek, hogy a 3xxx -nel nem kozepen van a mag, es pont nem erintkezik egyetlen hocsovel sem...[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
kireka
tag
válasz hokuszpk #8193 üzenetére
Én is mindig rámegyek a frissítésre, aztán rájövök hogy az új MSI BIOS bugosabb, mint a legelső Beta verzió, amit már párszor visszaflasheltem és most is használok.
Mióta felflasheltem az ABBA-t azóta a proci mintha megváltozott volna, nem ad akkora feszültséget (semmi 1.5V) és magasabb TDP-ig is tud boostolni. Ez az AGESA bennemarad a prociban és nem frissül "vissza" a régi BIOS hatására? Mert akkor megérte játszani. -
fasyrt
őstag
+ valasz magamnak, #8146
Szereztem egy fogyasztasmeröt, mert szetcappanani a gepet nem volt hangulatom. Ez a folyekony fem mint paszta meg iszonyu pepecs.
Gep:3700x, be quiet dark rock top flow 1 ventivel, B450 msi bazooka plus, 2x16 ram, TUL 5700XT red devil, 2 tb nvme, 3 hazhütö, be quiet straight power 11 550wIdle: fesz ugral 1,14-1,21V, 57W, 33°C (oc nelkül, PBO-val es manual oc-val is! )
PBO off P95 sFFT: 1,04V, 3660 MHz, 126W, 63°C
Manual OC P95 sFFT: 1,15V, 4000 MHz, 157W, 73°C
PBO* on P95 sFFT: 1,32V, 4010 MHz, 211W, 95°C*3800x beallitasaival, tehat: PPT=142W, TDC=95A, EDC=140A
Tehat +69W, +100W es +154W fogyi idlehez kepest, es ugye idle is ker valamit. A tap (egy jobbfele gold) hatasfoka olyan 90% körül lehet, szoval egy tizedet a tapra kell irni, de akkor is: ha csak 20W-ra saccolom a proci idle fogyasztasat, az azt jelenti, hogy olyan 157W höt kell elvonni arrol a körömnyi felületröl, persze hogy felmegy 95 fokra.
Kerdes:
1. Miert ad ennyi feszt a PBO?
2. Lehet a PBO altal adott feszt bizonyos lapokban offsetelni? (En meg nem talaltam meg.)Köszi a valaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
fura, hogy manual oczol, es meg nemtalaltad meg az offsetet.
szerintem a bazookaban ugyanugy lehet offsetelni a procifeszt, mint az 'osi b350 Tomahawkomban. oc menuben autorol offset modera tenni, es ertelemszeruen + - meg az ertek.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
KillBorn
senior tag
-
kireka
tag
válasz KillBorn #8210 üzenetére
Akkor másnak is feltűnt, csak nekik nem? És egy hónapig tart nekik megírni miután kijön az új agesa? Azután visszadátumozzák amikor kiteszik a weblapra, mintha már 2 hete megjelent volna? Sőt néha frissebb dátumot adnak egy-egy letölthető anyagnak anélkül hogy változott volna? Gratulálok MSI.
-
Chaser
titán
válasz KillBorn #8210 üzenetére
ne fájdicsd' azzal a lappal a szívem, olyat akartam venni, csak kb eltűnt mindenhonnan pár noname boltban volt még múlt héten, ráadásul drágán, most egynél látom már csak, jön a max verzió belőle? mondjuk nem bántam meg a kis gb lapot, jövőre majd jöhet b550m gaming pro helyette, bár ez is tökéletes nekem, csak nem fekete-piros design ( : - bár meglepett h taknyolnak biosokkal msi-nél, véleményeknél külföldi oldalakon dicsérték őket -
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
M0ng00se
őstag
Légyszi adjatok valami tippet mert már azon vagyok hogy eladom az egészet...
ASUS Strix B450-F Gaming ,R5 3600, Corsair LPX CL16 3200MHz CMK16GX4M2B3200C16 .
Sehogy sem tudom stabilizálni, 2133MHz-cen kívül... Próbáltam ram calculatort de sok sikerrel nem jártam. Van hogy rendszer feláll vele, teszt is lefut (cinebench\occt), aztán gondolja magát és összeomlik a chrome, plusz játék közben is kifagyott már kétszer...V6
-
-
Chaser
titán
válasz M0ng00se #8213 üzenetére
ne add fel, majdnem 10 év után raktam össze újra desktopot, coptam' vele én is, mondom küldöm az egészet vissza :d de nem úgy van az ( :
simán lehet hibás a ram, vagy nem szereti a lap/cpu - support listet gondolom nézted -
én semmit nem állítottam, bekapcsoltam az xmp profilt és egyből mentek a gskillek 3000-en igazi alap alaplapban - azóta pedig az 1,35v-os feszt levettem 1,2-re és ugyanúgy mennek -
első körben egyesével nézd meg a ramokat sztem, ha az egyik működik nyilván a másikkal van valami, ha egyik sem működik nagy eséllyel inkompatibilitás, ha mindkettő működik külön-külön, akkor fejvakarás ( :
1,4v-ot én is megnézném kezdésnek azért______________
ha már ram, kicsit mérges vagyok, valaki azt mondta a zen 2600-tól ne várjam h nagyon 3000mhz fölé tudom tolni a ramot, viszont ha 1,2v-on tud 3000@cl16-ot, gondolom nagy eséllyel menne nagyobb frekin is, de azt elengedtem
viszont, mért nem tudom az időzítést lentebb venni? átírtam biosban, el is fogadta, de diag sw-ek szerint semmi nem változott
- valszeg már kérdeztem, de hátha látja más is és van tippje -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hokuszpk
nagyúr
"ha már ram, kicsit mérges vagyok, valaki azt mondta a zen 2600-tól ne várjam h nagyon 3000mhz fölé tudom tolni a ramot, viszont ha 1,2v-on tud 3000@cl16-ot, gondolom nagy eséllyel menne nagyobb frekin is"
az egy dolog, hogy a ramod 1.2V -n birja a 3000 -et, de ha feljebb akarsz menni, a memoriavezerlonek is birnia kellene, adhatsz a ramnak 1.8V -t is, ha a soc beint. mondjuk azert a 3200 -ra raprobalnek.
@Mongo : Chaserhez tudok csatlakozni; ha nem megy docp -vel beallitva 2133 felett, akkor probalj ra kulon-kulon, valoszinuleg az egyik hibas.
-
Chaser
titán
válasz hokuszpk #8219 üzenetére
mondom elengedtem a 3000+ órajelet, cpu 3400-en megy, ha ram is tudna annyin oké, ha meg nem akkor jó a 3000 is
viszont a késleltetést szűkebbre venném, és nem értem hogy fogadja el a bios, ha a sw-ek semmi változást nem látnak ebből
rég volt pc-m, még kék-fehér karateres bios-szal, de ha nem volt jó valami biosban akkor jobb esetben csak fagyás/restaet, rsszabb esetben cmosclear, de ilyen soha nem volt h biosban oké, win alatt meg semmi nem látja
sík hülye vagyok a zenekhez is, láttam egy blogot, aztán klattyingattam' biosban régi megérzések alapján, mondjuk bejött :d de ezt a ramos dolgot nem értem_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
kireka
tag
Legyen igazad, de akkor is jártam úgy, hogy letöltöttem egy frissebb kiadású -azt hiszem - command centert de kiderült hogy ugyanazt a verziót már 2 hónapja feltettem. Ennek így olyan szaga van, mintha az adott termékhez frissek lennének a támogatások - amit mellesleg én is csekkoltam vásárlás előtt- de azután kiderül, hogy sok dologgal csúsznak hetekkel, más letöltéseknél pedig csak a dátumot frissítik a szoftvert meg csak félévente.
Most az új BIOSnál beállítottam egy ártatlan offsetet és BIOS resetig nem indult, SoC offset ugyanaz, az előző BIOS 5% teljesítményvesztést hozott, ha be volt kapcsolva a lapvédelem, ha kikapcsoltam meg sirt a virtuális gép, hogy megváltozott a konfiguráció és már nincs lapvédelem. Szóval még a CPU megjelenés előtti Beta BIOS-t használom, ami meglepően jól működik.
Most lemérem neked hogy mennyi idő alatt indul el az:
MSI command center: 2 perc 9 másodperc+23 másodperc mire az első kattintást észleli.
Excel: 2 másodperc
Shadow of the Tomb Raider: 50mp.
És ez már igy van több, mint egy éve és nem javítják, csak néha frissítik. -
arabus
addikt
válasz M0ng00se #8216 üzenetére
CMK16GX4M2B3200C16 ver5.39 with SK Hynix
CMK16GX4M2B3200C16 ver4.31 with Samsung B-die
Lépj be a biosba elsö lépésben kilépö menüben
load optimized defaults és lépj ki rendesen.
Ezután restart lépj be a biosba tedd xmp 1-re.
Kilépés restart rögtön lépj be biosba semmit ne piszkálj hagyd xmp-n
Csak állitsd 2933-ra a frequency-t.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Steven
addikt
válasz Pro!Petya #8224 üzenetére
Én csak bele kérdeznék mennyire kell ez az 1,1v SOC ... nálam 1v al megy 3200@3666@cl16
(jó nem annyira agresszív ram időzítés ...)
és soha semmi fagyás ... se video vágás se játék alatt... viszont fele annyira melegszik a cucc...Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
hokuszpk
nagyúr
az a jo, ha a soc minel alacsonyabb feszen megy. legalabbis az 1 es 2 gennel biztos, mert amugy bir futeni rendesen. szoval neked most jio
viszont ha intabil a ram, akkor a magasabb soc fesz segithet stabilizalni.[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Az ilyen esetekben mikor problémás a ram beállítása, akkor az 1,1V az alappont mert ha ez sem stabilzálja akkor kb semmi sem fogja.
A ryzen dram calculator is ajánlottnak az összes féle kalkulációnak 1,1v-ot ír. Ameddig stabil marad addig lehet persze belőle vágni!
7/24-es használatra maximum ~1,15V de csak akkor ha a stabil működéshez elengedhetetlen.
Pl olyan konfigban ahol az xmp - docp csuklóból megy, / vagy a ram még bőven a határain belül dolgozik akár az alacsony freki , lazább timing miatt ott elegendő kevesebb is de ez rendszerenként eltérő, ezért kell mindenkinek magának kell kitesztelnie a saját gépéhez.Arról a melegedésről nincs esetleg mérésed mennyit változik az 1v-nál az 1.1v-hoz képest?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
ez tuning a memvezerlo fele, kinek megy 3700at is, de van akinek 3000et se...
ki kell probalni. nekem volt sima 2600am, es 1600xem is. az 1600x tudod bdie-okkal 3466ot, a 2600 3000 felett instabil volt. nem volt tul szerencses peldany. persze lattam forumokon olyat, akinek 3733at is ment...
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Steven
addikt
válasz Pro!Petya #8229 üzenetére
oksa , nem akartam bele vau vau ... csak furcsáltam , hogy xmp hez is mindehol ajáljátok az 1,1v ot és csak bele kérdeztem .
Ki mérhetem érzésre 4-5 fokot modnanék 1,1v és 1v között ... később megnézem...bár mint fentebb írtam félve nyulok a bioshoz ..... eléggé random működik akármit is állítok
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
Malibutomi
nagyúr
Miota az uj HWinfot hasznalom azt vettem eszre hiaba vannak a limitek kilove biosban es a procimax 70 fokos CB20alatt , ahogy megy a teszt folyamatosan veszi vissza 2-3 MHz-enkent a procit..ahogy halad a teszt szepen megy le az orajel, a vegere egy jo 20 MHZ-el alacsonyabbat mutat mint kezdeskor. PBO-val
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
-
snecy20
nagyúr
Nálam a NB SOC default 1.1V-ról 1.0V-ra történő módosítása nem hozott semmilyen fajta hőmérsékletcsökkenést a CPU-n. Meg hát hosszú távon azért jó eséllyel a RAM kevesellheti azt az SOC feszt.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Alpi.
addikt
válasz Malibutomi #8234 üzenetére
Rendeltetésszerű működés ! Így védekezik a továbbmelegedés ellen.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz snecy20 #8236 üzenetére
Én úgy tapasztaltam, hogy Vsoc egészen szűk határok közt stabilizálható. Ha egy értékkel indul, nagyon ritkan kell, egy-két századot max ráadni a teljes stabilitáshoz, ha kell egyáltalán. Nagyon korrekt imc-t "rajzoltak" Zen2-be, le a kalappal !
-
Chaser
titán
értem ezt, azt nem értem továbbra sem, h az időzítést mért fogadja el a bios, és winben mért nem látja semmi ( :
minden fest lefixáltam, szóval lehet menne 3000 fölött is a ram, de egyelőre ez így bőven jó, 1,2v@3000mhz azért nem rossz "filléres" ramoktól, és 2x16-os felállásban_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Malibutomi
nagyúr
Erre varrjatok gombot.
Ha az FSB-t 100-rol 101-re rakom a bios nem latja a SATA SSD-t -
snecy20
nagyúr
válasz Malibutomi #8243 üzenetére
Akárcsak Intelnél...az is háklis erre. Szerintem azt jobb Auto-n hagyni.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz snecy20 #8244 üzenetére
Azt hittem okes, mert az M2 SSD-k haklisabbak erre es annak nem volt baja vele.
Na mindegy visszamentem 100-ra, most ez lesz szerintem a fix tuning.
43.25x100 1.328V-ra allitva.
Igy a valos orajel 4317, es terheles alatt CB20-ban 1.28V-ra is lement a fesz, es alig 70 fokos a proci.
Meg tesztelgetem stabil-e ha nem akkro kicsit emelek az LLC-n. -
tick
aktív tag
Sziasztok, memória kompatibilitással szoktak gondok lenni? Mennyire kell pontosan követni az alaplap oldalán írt kompatibilitási listát?
Ezt a RAM-ot néztem MSI Tomahawk Max B450 lapba, de nem írja a listában: F4-3600C17D-32GTZREverything that has a beginning... has an end
-
Alpi.
addikt
válasz Malibutomi #8242 üzenetére
Akkor lehet csak fárad.
Nézd végig csak az aktuális oldalon található screen-eket. Több user, több tesztje, különböző cpukkal és hűtésekkel. A max hőfok hogy, hogynem mindenkinél 70 fok körül alakul.
(kivétel ez alól bármilyen fixált órajeles setup, ott nyilván nem tud játszani ezzel)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Pro!Petya
addikt
válasz Lukitomi #8241 üzenetére
Ahh jól van akkor , már azt hittem beírsz valami 1,4 alatti feszt mert akkor letestelek
Ma volt időm így elkezdtem vágni a soc feszből...
(3600CL14 fast preset subokkal // 1,439V mellett.)
1,005V kapufa, 19 perc után hibát dobott a memtest (RyzenDC-HCI 5000%)
1,025V -//- , 48 percnél hiba... (pedig már azt hittem)
1,046V úgy néz ki ez a legalja nálam soc-ban.. már 2 órája fut hiba nélkül.[ Szerkesztve ]
-
Lukitomi
aktív tag
-
Alpi.
addikt
Hőfok értékeknél nem teljesen világos számomra a dolog. Szinte biztos vagyok benne, hogy a Cpu-bol kiolvasott Tctl/Tdie bár nem független a valós hőmérséklettől teljes egészében, high current loadnál módosított értéket ad. Kissebb terhelésnél szépen együtt futnak a lap által közölt Cpu temp-pel, de ahogy megkapja a fullos terhelést, instant egy jóval magasabb értéket kapunk a cpu "szenzor"-tol. Ha megnézzük szép, Aida által rajzolt grafikonon, látszik, hogy az egyik görbe egy hihető, egyre lassabban növekvő hőfok értéket ad, a másik instant eléri a max értéket majd egy "derékszöggel" egy pillanattal később már stabilizálódik is. Nagyon nehéz elhinni, hogy bárminek valóban így alakulna a hőfoka.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen