- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
warcat
veterán
Szinte az összes x570 lap erősebb vrm részleggel rendelkezik ami kell is egy 3900x, 3950x alá.
Ha viszont 3600, 3600x, 3700x a cél oda tökéletesen elég egy MSI b450 tomahawk max is.Vadiújan x470 mellett dönteni felesleges, néhány nagyon speciális esetet kivéve.
A tényleg jó x470 lapok (MSI Pro Carbon, AsRock Taichi) itthon egy árban vannak a Giga x570 Aorus Elite-el.[ Szerkesztve ]
EA: It's in the crate!
-
fasyrt
őstag
Egy arva horror aru x570-es lapon kivül minden ott van az az ocskasag. Regi motoros vagy, talan meg emlekszel az nforce2-es chipsethütökre. Na azok is remenytelen gagyisagok voltak, csörögtek, zörögtek egy ev mulva, aztan meg jol bealltak. Nem vagyok hajlando egy ilyenert egy lyukas garast se kiadni.
-
mihellers56
tag
Öcsém Asus B450F-Strix ROG alaplapban szeretni mozgatni 3700x/3800x cput, 3700x 65w gondolom bírja a lap de elég neki a bios frissítés és gond nélkűl indul majd 3800x el is ha nagyon azt akar?? Mire kell figyelni vagy mit kell még csinálni hogy ne feleslegesen legyen megvásárólva!
[ Szerkesztve ]
-
-
joysefke
veterán
válasz csucsbicep #4259 üzenetére
https://www.computerbase.de/2019-06/x570-chipsatz-semi-passiv-kuehlung/
Az írás szerint lapja válogatja, hogy hogy viselkedik. Lehet ventiprofilt beállítani, illetve a lapok egy része félpasszív.
ha mondjuk sok nvme ssd van a gépben
PCIE-4-es SSD...
de ahogy nézem lesz itt fórumos tapasztalat nemsokára
[ Szerkesztve ]
-
Freddy S
tag
-
joysefke
veterán
válasz Freddy S #4263 üzenetére
Nem, nem írják benne, ezt te tetted hozzá. Pont ezért kérdeztem rá. TDP =/= tényleges fogyasztás.
Ha lenne benne teszt, hogy normál használat mellett 15W-5W = 10W-tal nagyobb az x570-es rendszer fogyasztása mint a régi chipsetesé, akkor azt mondom lehet hivatkozni erre a tesztre. De ez ilyet nem tartalmaz
-
KatiNéni
csendes tag
Üdv Társak!!
Adott egy rendszer: Asus ROG B450-F Gaming (3200Oc memory) + Ryzen 5 2600x ( ami 2933MHZ-ig tud rammot kezelni) + adott Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 2933MHz HX429C15PB3AK2/16 ramm Kit! A kérdésem az lenne hogy tudnék ebből 3200MHZ-t csinálni?? Foggalalmam sincs mit hogy kell állítani a BIOS-ba full kezdő vagyok! De kb látom hogy magasabb időzités kéne. Jelenleg 2933MHZ-n fut 16 17 17 39 es időzitéssel!
Kérdésem az lenne: Lehettséges e 3200MHZ-n futtatni? Ha igen mit hogyan állítsak? ( egy részletes leírást megköszönnék!)
Köszönöm!
YEAH BUDDY..... LIGHT WEIGHT BAAAABY
-
KatiNéni
csendes tag
válasz mihellers56 #4270 üzenetére
Az a baj hogy nem enged csak 2933MHZ-t... Lehet akkor főlé nem is tudom vinni mert a proci csak ennyit támogat??
-
KatiNéni
csendes tag
válasz mihellers56 #4275 üzenetére
A ram volt huzva 3466 ig! Szóval tudja..
-
mozso
senior tag
Látva igen komoly ház projekteket, megosztom én is a kis vackomat. Thermaltake ház, itt-ott átalakítva az AIO 280mm-es vízhűtésre (más koncepciót akartam, mint amit a Therlmaltake) 5 éve készült, akkor 4790K-t szolgált ki. Olyan házat akartam, ami befér a korábban vett sarokíróasztal csodakomplexumba és tud 280mm-es radiátort fogadni. A tápegység vészhelyzetben lett vásárolva, minden bolt vagy zárva volt, vagy nem volt nekik komolyabb teljesítmányű. Eleinte aggódtam, hiszen nem a legnagyobb brand, de 5 éve szolgál ez is, a 4790K ráádásul rendesen meg is lett tuningolva.
Sajnos a régi Corsair H110 radiátora elfáradt, emiatt ismét Dremeleznem kellett, hogy a nagyobb NZXT cpu cooler átférjen.
[ Szerkesztve ]
-
R3laX
addikt
válasz KatiNéni #4276 üzenetére
Én úgy emlékszem subaruwrc-nek is B450-F volt 2600 társaságában. Talán ő is pont Predator rammal sokat kínlódott. Utána cserélt B450-E-re, amire később én is hasonló ramos okokból . Amúgy igen, keresd a Pinnacle topikot. Bios frissítésre még ránézhetsz.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz Atom_Anti #4280 üzenetére
Sok összefüggés nincs, mert régen a 30W tdp-s x58at is le tudták hűteni passzív bordával. Egyszerűen alul van méretezve a hűtés, amit a ventilátorral tudnak orvosolni, nekik így olcsóbb és ha 2 év után szét megy, akkor vagy megoldja a felahsználó vagy vesz egy új lapot. Amúgy mondom pci-e 4.0-s ssd-vel sem értek el 10W fogyasztást a chipsettel, ha jól emlékszem egyszerre 2db nvme ssd-vel is nézték.
-
-
Yany
addikt
Vannak harci serulesek, de azert megusztam aprobb karcolasokkal. Ugyanugy, ahogy a banyaszat temaban, vagy a zenbook eseten, a sok kozossegi segitseget yt video formajaban tervezem kamatoztatni es megkoszonni. Remelem tetszeni fog majd mindenkinek.
CB R20 multicore alatt 69 fokra megy fel. Kozben pedig alig porog fel a venti.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Atom_Anti
senior tag
válasz paprobert #1896 üzenetére
Ezt, illetve a (#2950) sati, hozzászólást kiemelném valahol, mondjuk az 1. Hozzászólásban. Úgy kb -0,1 Offsetig nincs jelentős teljesítménycsökkenés, majd utána erősen csökken. De már ez a 0,1 Offset jelentősen csökkenti hőmérsékletet, ami mondjuk Fractal Design Node 202-es tulajoknak áldásos.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Atom_Anti #4284 üzenetére
Én mar az 1 tizeddel is jelentőset tapasztaltam. Sebesség csökkenest , szoval feljebb vettem a homersekletet a ventigorbén és lőn csendesség.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
fudi2002
veterán
válasz wwenigma #4285 üzenetére
Nekem meg az allcore órajel ponthogy magasabb lett kb 75mhz-el -0.1-nél. Érdekesen műxik. Viszont játékban így 4200-4250-eket látok, ha hagyom teljes vcore-on akkor 4250-4300 utóbbi érték nagyritkán. Ami fura nekem, hogy a pbo-t én bárhova kaccsógatom, nem hoz az semmit a konyhára. A disabled értéket leszámítva persze
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
galaktikus
aktív tag
Ilyet tudsz nekem linkelni? Ha ezt a 32 Gb Micron E-die megoldást meg tudom rendelni valahonnan akkor lemondom az alzás rendelésem.
Más: Szerintetek mit szokás csinálni akkor ha pl. a cpu ára amit rendeltem (3600-as) 70-ről 65-re csökkent, de a rendelésem a listán (ipon) nem követi a piaci árat, hanem annyiért kapnám amennyiért rendeltem. Visszamondani és újra rendelni nagyon paraszt? Vagy ilyenkor írni kéne, hogy frissítse le az árat különben megrendelem máshonnan? Emiatt rosszul érzem magam kicsit.. nem tudom mi lenne a korrekt..
[ Szerkesztve ]
Rizsa: 5800x -b450 tomahawk max - 2x16 Gb 3200 Mhz Crucial Ballistix Sport AT - Gigabyte 6700 XT gaming oc Productivity: MacBook Pro 13" M1 Apple Silicon
-
fudi2002
veterán
-
jeni
félisten
válasz galaktikus #4288 üzenetére
rendeld meg olcsóbban és a másikat 14 napra hivatkozva lemondod vagy nem veszed át (tudom nem etikus)
-
galaktikus
aktív tag
válasz fudi2002 #4289 üzenetére
Végülis a másodikat megrendeltem. Köszi a segítséget, remélem jól fog menni a 3600 és b450 toma max alatt.
jeni: Úgy döntöttem hagyom a francba, mert kb. komplett gépet rendeltem a iponról, vga és ram kívételével, és van több alkatrész is amelyiknek felment az ára, szóval ugyanott lennék.. Nem szarakodok
[ Szerkesztve ]
Rizsa: 5800x -b450 tomahawk max - 2x16 Gb 3200 Mhz Crucial Ballistix Sport AT - Gigabyte 6700 XT gaming oc Productivity: MacBook Pro 13" M1 Apple Silicon
-
jeni
félisten
válasz galaktikus #4292 üzenetére
hacsak 1 CPU az ami 5000Ft difi és a többi meg van akkor az nem oszt szoroz az össz.árban.
általában az a jobb ha az alaplap és a memória egy helyről jön (probléma esetén-kompatibilitás gondra gondoltam)
a CPU és a VGA az ami kevésbé kényes és nem hisztis. -
galaktikus
aktív tag
Sajna nálam pont úgy van, hogy minden iponról, de a ram meg alzáról jön.. Na mind1.. azért csaknem lesz vele gond.. Azért mégsem lowbudget memóriát rendeltem.
-
Puma K
nagyúr
válasz Freddy S #4246 üzenetére
Yany konfigja nagyon jól van megépítve.
Látszik, hogy előzetesen minden részére odafigyelt már a tervezésnél. Ezt így kell és nem bele a nagyvilágba építeni a gépet.Adott teljesítményszinten avagy inkább adott hőtermelési szintet átlépve kénytelen vagy sok és megfelelő teljesítményű ventilátort használni a bordákon-radiátorokon és a házban a túlmelegedés... és a lehetőségekhez mérten halk működés eléréséhez... persze ennek az alapja egy jól megválasztott ház, amibe tudod milyen teljesítményű komponenseket fogsz tenni.
Nálam jelenleg 7db 140-es ventilátor van a gépemben, amiből 3-3db az épített vízhűtés radiátorán, 1db pedig a háznak a hátuljában a CPU magasságában van. Az alaplap felett 1db 200-as ventilátor és alul amin a szivattyú-tartály kombó is van az meg 120-as: [kép1], [kép2]
Az épített víz előtt 9db 140-es ventilátor volt a gépházban: 2db a CPU toronyhűtőjén, 7db pedig a házban szétszórva: 2 elől, 2 alul, 2 felül, 1 hátul, 2 a toronyhűtőn. Mindez egy ventilátorvezérlőn és SpeedFan-al vezérelve Windows alól, úgy hogy a VGA hőmérséklete is meghatározta a ventilátorok fordulatát nem csak a CPU adott két legmelegebb magjai.
A procim maximum 140-155W-ot tud berántani, a VGA meg 330W-ot is akár. Ezt pedig levegőztetni és hűteni tudni kell...
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Maelephant
aktív tag
MSI x570 MEG ACE lapod van? Én is azon gondolkodom, mivel a Gigabyte Extreme ijesztően drága, ez sem olcsó, de itt már van heatpipe a chipset és a VRM-zóna között, plusz a chipset venti lejjebb van, mint más gyártók lapjain, így nem fojtja meg egy méretes/három ventis GPU.
Jók a tapasztalataid a lappal?
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz galaktikus #4292 üzenetére
1 napig csesztettem az enyémet, 3600cl15 lett a vége, 1.4v mellett. Írj, segítek mit hogy lőj be, kis szenvedés várható mire belövöd. Az enyém SR 16gb, Tiéd DR lesz, kész értékekkel sztem nem fog pöccre működni.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Archttila
veterán
válasz Atom_Anti #4284 üzenetére
Az a gáz, hogy sokszor ez is addig ér valamit amíg ki nem jön egy újabb BIOS. Én végül visszatettem auto beállításra mert nincs akkora a difi, hogy a drága időmet erre pazaroljam
Intelligens kis jószág ez a 3700x, ha kell visszavesz, de ha játszom odateszi magát. én meg úgy döntöttem nem szólok bele, pedig nincs neki túl nagy játszótere [link]
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
turistakolbi
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok dobni 1-2 alaplap javaslatot? Sajnos MSI tomahawk MAx nincs.
Főleg olyan kéne, ami növelt bios memóriával megy, és azonnal kezeli a Zen2-őt.
Köszönöm!!https://www.twitch.tv/muerte188
-
Atom_Anti
senior tag
válasz Archttila #4298 üzenetére
Tetszik a processzorhűtőd, egyenesen nyomja ki a meleget a házból? Van róla infód milyen magas? Azt vettem észre a procinál, ha kicsit melegebb a keleténél, mondjuk valahol 60C felett, már kicsit alacsonyabb órajeleken üzemel nyitott háznál. Mi lesz ha rázárom házat? Szóval ezért tervezem alulfeszelni, ha kevesebb hő lesz benn, talán úgy fogja legmagasabb órajeleket hozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest