Hirdetés
- iPhone topik
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Gear S3 - második kör
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
snecy20
nagyúr
Egy kellemetlen jelenség ütötte fel a fejét délután óta, olyan mintha folyamatos stuttering lenne a CPU felől. Játék, videolejátszás, böngészés, mindenhol. Olyan 5 mp-enként egy megtorpanás.
Nem tudom mi lehet, mert csináltam az előbb egy tiszta telepítést, és minden maradt, ráadásul a BIOS is default-on van. Chipset driver és egyebek fenn vannak, csak olyan az MSI alaplapom oldalán is fenn van. -
fudi2002
nagyúr
válasz
galaktikus
üzenetére
Mindíg. Felejtsd el, semmire nem jó. A negatív offsetelés esetleg, de kis teljesítménycsökkenéssel jár illetve többszálon meg némi előnnyel. (nálam legalábbis)
-
Sanyi19
őstag
válasz
galaktikus
üzenetére
Szia! Én kipróbáltam, egy egyszerű fix 4,2 ghz-es oc Ryzen 5 3600-nál a game boost.
-
Skynet258
veterán
Én most raktam be a gépbe, de még nem nézegettem mit bír - a Taiphoon szerint Hynix MFR chip-es, a a calculator ezt a chip-et beállítva már a gyári 3600Mhz-re is azt mondja nem támogatott a Safe preset sem...
Amúgy az előző 3200Mhz-es Trident Z RGB ezt dobta:
A Neo meg ezt:
Hatalmas diffi nincs egyébként. Csak azért vettem mert mindig vonz az új.
-
Archttila
veterán
Az jó mert auton beton 1.300-ra tolja a BIOS
nekem meg olyan 1.150 környéke rémlett
de akkor rápróbálok az 1.100-re aztán ha stabil lesz pár napig akkor lejjebb tornászom a SoC feszt is. (auto 1.085)Amikor 7700k volt a gépben akkor is szépen alulfeszeltem mindent amit csak tudtam

szerk.: bechelted is vagy csak hétköznapi használat mellett nem volt crash?
-
Archttila
veterán
Valaki linkelt itt 3700X 4GHz all core OC vCore-t de most az istenért nem találom...

-
zzola
titán
válasz
galaktikus
üzenetére
Nem. Manuálisan jobban be lehet állítani.
-
snecy20
nagyúr
Léghűtésesektől kérdezem, hogy más is azt tapasztalja, hogy nagy terhelés hatására idle -> load állapotba váltáskor extrém gyorsan ugrik meg a hőmérséklet? Ennyire rossz lenne a hőelvezetés, vagy a forrasztás?
-
fudi2002
nagyúr
válasz
galaktikus
üzenetére
Sajna csak az elem mellett jumper rövidre zárásával. (akár csavarhúzó)
-
galaktikus
aktív tag
Sziasztok!
Hogy kell b450 toma max-on biost resetelni? Beállítottam minden memória értéket meg feszültségeket és nincs kép.. Nem csinál semmit a gép csak pörögnek a ventik. Nem jön be a bios sem, hiába nyomkodom a DEL-t..
-
Leon77
őstag
válasz
Pro!Petya
üzenetére
Először csak 2 360 as radi volt fx nel. A szörny csak később született. És azzal hutottem az fx et. 3akasa meg 3 filleres artic venti volt és majdnem mindent aprorol vettem. Össze lehet hozni értelmes épített vizet olcson is, de ehhez affinitas kell. Aio jó a legtöbb embernek, de szvsz hangos. De én a hszt szigorúan a teljesítmény fényében írtam. Mivel nekem van összehasonlítási alapom. Nalam 1,5 voltot kap az 1700 és stressz teszt alatt sem megy 70-75 fok fölé, bfv 1080p 50 fok korul. Ezt probald mag aio val, vagy akármilyen leggel. Az en kockam antituning, de igy atom stabil.
-
Hubba12
senior tag
válasz
ScomComputer
üzenetére
Én reggel óta ark-ozok és bf1-ezek köszi eddig stabil!

-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Walter_White
üzenetére
tudtommal az uj win10 ( 1903 ) alatt nem jo.
-
Walter_White
senior tag
Az AVX-es IBT meg a LinX már nem kompatibilis az uj Ryzen szériával? LinX legujabb 0.9-es verzió elindul de instabilitási hibával leáll, a régebbi verzió el sem indul a prociterhelés, az IBT meg 7mp-után instabilitási hibával leáll... nemhogy tuningolva, de Auton is... ugyhogy ez a 2 progi kilőve..
-
snecy20
nagyúr
válasz
ScomComputer
üzenetére
Egyértelmű, pár napig tesztelve lesz még játékokkal, Prime, Realbench, stb..aztán majd kijön hogy ez így jó-e.

-
Ranagol_5
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
Hm, végülis megpróbálhatom. Tegnapelőtt flash-eltem fel rá az 1005-ös bios-t (Asus TUF Gaming Plus WIFI).
Nem a legolcsóbb lapot rendeltem szándékosan, hogy ne legyen ilyen issue, erre tessék.
Most meg már úgy vagyok, hogy inkább ráfizetek 20-30ezret, csak legyen stabil.Utoljára ilyen bajaim az Evga x58 classified 3way sli-s lapommal volt.. De ott elég hamar orvosolta az evga bios frissítéssel a memória bajokat (folyton eltűnt a 3. modul) meg hideg-meleg indításos fekete képernyőket.
Köszi a tippet!

-
Ranagol_5
őstag
Végül sikerült stabilizálnom a ramot, legalábbis eddig úgy néz ki. Több órányi állítgatás után az egyetlen megoldás ami működött is, az az volt, hogy 1,4V-ra emeltem 1,35-ről a memória feszt.
De így is csinál ez az alaplap érdekes dolgokat.. Hol elindul gond nélkül, hol pedig csak csend és fekete képernyő.. Bár azóta csináltam pár újraindítást, hidegindítást, reset-et és gond nélkül indult.
De ha visszatér a probléma, akkor jövőhéten lecserélem vagy valami MSI-re vagy Asrock Taichi-ra, mert fasz kivan az asus-al.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Szívesen, bár hozzáteszem hogy AMD X2 (2006-2009) óta nekem most van először AMD-s tapasztalatom.
Ja, az amúgy szerintem eléggé igazolást nyert, hogy nincs értelme kifizetni a 3800X-ért a felárat a 3700X-hez képest, csak akkor ha már a két processzor ára között bezáródik majd az olló, de még az sem lehet egy ritka eset, hogy all core OC esetén pont ugyanott lesz a két processzornak a vége. -
válasz
Locutus
üzenetére
nem jar bugokkal!!!
nalam 1900 IF 1.05v Socval, es ejjel videot vagtam, ment a youtube kozbe, meg aminek kedve volt, steam, uplay, epic, stb...
b-die ramjaimmal ilyenkor recsegett, ropogott, minden baja volt... igaz ott 1.15v kellett az 1900hoz. ott szerintem az 1900hoz tarsitott fesszelnlesz a baj. B-dieal nekem rossz volt. igaz c14en...
tudok adni idozitest 3600c12re, 1.6vhoz. jo lesz?

-
Archttila
veterán
-
válasz
snecy20
üzenetére
Na igen, így van benne logika, én még meg se néztem mennyi feszt ad a procinak alapon

És neked így allcore 1.35V-on ha pl idle a gép, akkor mit vesz vissza? Csak a feszt, vagy az órajel is lemegy rendesen?A RAM tuningot illetően én most megálltam XMP 3200-nál. Sok a dolog még, egy darabig így használom, aztán ha lesz kedvem eljátszok a 3600-al is. Azt néztem, hogy 3600-ra igen magas feszt adnak meg CL14 mellett a ramjaimra, 3733 meg 3800-as frekin CL16-ot meg hiába tudja 1.4V vagy az alatt, ha az 1800 feletti IF még bugokkal jár. Bár olvastam, hogy egyéb alaplapi feszültségek baszirgálásával volt aki ki tudta javítani a hang pattogást pl. Szóval én szerintem majd egyszer valami lazább 3600-as tempót lövök be neki 1:1 IF-el, főleg ha látok valakinél egy timing konfigot, amit már jól letesztelt, és kiindulhatok belőle

--
Ami még érdekes téma, és most foglalkoztat, az a szenzor figyelés. Régi gépemnél az aida sensorpanel mindig futott, és láttam mi mit csinál, akár telefon képernyőjén is. De ez ugye most nem fasza, mert sokszor berántja a procit, mintha terhelné valami, tehát az idle nem idle.
Az előző gépemben farbwerkem is volt, ami ugye saját temp szenzor alapján tudja vezérelni a rákötött ledeket, igy belőttem, hogy kékből pirosba megy át a ház világítás, CPU temp függvényében. Ezzel játék közben is látni lehet mi a helyzet. Gondolkodtam, hogy lecserélem ezt egy corsair lightning node prora (ezért az újba nem építettem be a farbwerket még), pl ahhoz való ventikkel, de a corsairen nincs saját temp szenzor. Tehát csak a proci beépített hőmérőjét tudja szoftveresen olvasni, ami meg szerintem ugyanahoz a problémához vezetne, mint az aidával. -
jokeph
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
Természetesen, nem éri meg, a CPU-ra gondolván.

De a móka, az móka.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az i5-7600k-t van értelme húzni, ott sokat számít hogy 4,2 (turbo all-core) vagy 4,8 GHZ, durván van különbség.
Viszont a RyZen 5 3600X-et meg pont azért vettem, mert mindenféle bohóckodás nélkül hozza a véresre húzott i5-7600k-t, sőőőt...

Ha felkerül vasárnap a Themalright Grand Macho hűtő a gyári propeller helyére, megpiszkálom picit a 3600X-et, de még előbb megnézem alapon, mennyi javul egy rendes hűtés hatására, mert hogy javul, az biztos.

Természetesen SMT OFF-al.
Egyébként az SMT OFF amúgy is dob a magok teljesítményén, nem is elhanyagolható mértékben (a HT OFF ugyanezt eredményezi az Intelnél).
-
válasz
Locutus
üzenetére
en azt mondom, ezeknel a prociknal az ocnak nincs tulzottan sok ertelme.
ami rengeteget szamit, az a memoria tuningja. ott bizony nagyon sokat lehet szakitani, ha az adott alkalmazas profital belole.nalam a cb15 allcore 3.95on fut, es kapok 1590et. ha felrantom allcore 4.1re, akkor meg 1630at... semmi...
Ellenben pubgbe a ram ocval +30fps

-
Bennem még mindig az a kérdés merül fel, hogy mit számít egy ilyen OC?
Én azt látom, hogy semmit se piszkáltam biosban, és all core 4250-et, illetve single core 4275-öket is látok, attól függően milyen alkalmazások mennek.
Most itt túlfeszelve, idétlen időkig tesztelgetve a stabilitást, melegedést, elértek 3-4% többletet, az tényleg megéri? (persze azt értem, ha valaki szeret ezzel szórakozni)
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz
snecy20
üzenetére
Állandóan lenyűgöztök ezzel az 1,4V alatti fesszekkel 8c16t procival allcore 4,4 - 4,5GHz-en....

Hogy van ez?!
Valamit nagyon szarul csinálhatok ezekszerint!
De sebaj megszoktam ugyanez volt már summit ridge-s topikban is hogy emberkék eszméletlen alacsony feszekkel tudtak elérni csodás órajeleket....
Biztos állandóan a széléról kapok
Nálam már a 6c12t elképzelhetetlen hogy allcore 4,4GHz menjen 1,4V alatt sőt a stabilitáshoz 1,4+ kell ,de nálatok meg kevesebb fesszel több magon és szálon is megyeget. Érdekes.
-
Pro!Petya
addikt
"de épített víz ég és föld a különbség." - árban is

Azért azt az általad épített 14 Viper ventis ,4 vagy 5? radis épített szörnyet vicc hasonlítani egy tritonhoz ami is csak akkor ért valamit ha 2600 körül tekerték a ventijét! De legalább olcsó volt! Csak a viperek többe kerültek mint az az aio anno
(#5331) x_424
Ez nem a procitól függ hanem a foglalattól. Ha az AM4-es lapodon van Am3-as lyuk akkor simán. (most nem tudom hogy az összesen van-e vagy csak pár darabon.... C6H -n van)

-
törölt tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy AM4-es procira rárakható az AM3-as procihűtőm?
-
Leon77
őstag
-
Juzzie71
tag
Sziasztok, jó reggelt!
Mivel tegnapelőtt megjött a memória (GSkill TridentZ - NEO 3600) ezért összeszereltem a gépet. De van egy kis bibi. Csak a ház (NZXZ 440), a hangkártya (ASUS Xonar DXT) és a két SAMSUNG Sata3-as SSD maradt meg a régi konfigurációból. Az új alaplapba (ASUS ROG Strix x570-E gaming) került a Ryzen 7 3700x proci (most még a saját ventijével). A VGA egy ASUS ROG Strix GTX 1660Ti. Az alaplapon van 4 LED alulról sorrendben: sárga (memória), piros (CPU), fehér (VGA) és egy sárgás-zöld, ami a BOOT-ot jelzi. A gondom az, hogy nem kapcsol be a monitor, a VGA kártyán világít a jelzőfény és a ROG felirat, de három venti kuka, mind áll. Érdekes, hogy a jelző (ellenőrzés) ledeknél a fehérnél áll a legrövidebb ideig, szinte azonnal a sárgás-zöldre vált. Az egéren és a billentyűzeten bekapcsol a világítás, ami nálam azt is jelenti, hogy a BOOT tényleg elindul. Azonnal (fél órája) rendeltem 11 ezer forintért egy GT 770-es VGA kártyát (jó lesz tartaléknak), hogy azzal is kipróbáljam. A BIOS még az eredeti, de ennek az alaplapnak ismernie kell az összes eszközt.
Valakinek egy ötlete? Valószínű, hogy a grafikuskártya lehet kuka?
Üdv és szép napot!
-
Pro!Petya
addikt
+1

Meg különben is egy D5 árából megvan , és akkor a szetthez nézve az akkor még "csak" a pumpa ....
Plug & Play , berakod és megy , igénytelen mivel semmit nem kell vele szöszölni
6év gari is mellette szól, szval ha ne adj isten cserélni kéne akkor az a 1-2hetes procedúra már nem a világ.
(nálam 2 éve megy hiba nélkül , sőt most tervezek venni mégegyet a vga-ra) kompakt ezálltal kb fél perc le és fel aplikálni azzal a pár csavarral ami azért valljuk be hogy pasztázásnál, proci / ház / alaplap cserénél elég kellemes hogy nem kell szívni vele. Aiok között kinézetre és teljesítményben is szerintem a top cooler az X62. Kell rá 2 jó Noctua venti mint esetünkben és akkor azon kívűl hogy jobban fog hűteni még halkabb is lessz mint a gyáriakkal. (építetthez is meg kell venni a ventiket...)Idle lehet hogy egy mid lég veri hangban, de Load alatt még mindig jobb mint a toplég D15! (még a gyári ventikkel is
)
Plusz nem 1+ kilós valami feszít a házban így esztétikailag a kettőt sem lehet összehasonlítani. Aki használja is a gépét és nem csak az idle nézegetése/netezés/filmezés *némán
fontos annak nem rossz választás szerintem. ///Idle alatt nálam semmi hangja szval nem nagyon értem mikor ezzel jönnek .....///
*Mindig ez az érv kerül fel ellene
mert hogy passzívban is elmehetne építettnél
OK ... bár én szeretem a zenéket meg filmeket is nem mute-ban 

-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Foglalt név
üzenetére
Az csak saccográf sajna, vagy bejon vagy nem.
-
mozso
senior tag
válasz
Foglalt név
üzenetére
Én nagyon ráfáztam korábban szentnek hitt Corsair Platinum csoda ramokkal (5 éve vettem mindent egyben). Minden volt QVL, XMP, Intel platform és tényleg minden, de alig tudtam stabilra hozni a gyári értéken, tuning mentesen. Pislogtam rendesen. Szerintem nem a legjobb már a Corsair, nem olyan mint 6-8 éve volt.
-
mozso
senior tag
Elmész chiptuningoshoz és bármilyen motorra 10-12% lőerő és 10-15% nyomaték növekedést ígér, le is írja előre, publikálja.
Ha nem régi turbós benzines vagy turbo diesel autód van, akkor ez nem irreális - jó kivitelezés esetén.
Ha szívó benzinesed van akkor ez soha nem fog bekövetkezni.Nem lehetne a jobb hűtés meg halkabb hűtés dolgokat kevésbe misztifikált formában megsasolni, nincs itt senki aki játék vízhűtést dobott ki és azonos rendszerre rakott egyedi vízhűtést és megmérte, hogy mennyivel jobb a jobb?
-
mozso
senior tag
Mennyi az a sokkal lassabban, milyen hőfokról mennyire, mennyi idő alatt? Mindig csak azt írjátok, hogy jobb, szebb, praktikusabb. Nem kötözködésből, de mik a mért eredmények?
Azt tudom, hogy nekem a mostani AIO rendszerben a víz 38 fokosra felmelegedve mennyi idő alatt hűlt vissza 34 celsiusra, amikor a szobában 30 fok volt. 3-4 perc.
280mm radiátor, játékvizes NZXT X62, AMD 3900X, 2db Noctua 140-es venti @ 1200RPM. Thermaltake Urban S31 ház, minden adat megvan, mért eredmények.
Bocsi, de a sokkal jobb, meg sokkal szebb, meg sokkal akármibb adatokkal nagyon nehéz bármit is kezdeni.
-
Foglalt név
addikt
Szokásához híven nyomott velem a rendszer egy érzelmi hullámvasutat. Elvileg belehúztam a CMK32GX4M2B3200C16 4.32-es verziója is b-die. A tájfun is ezt hazudta, úgyhogy megkérdeztem a DRAM calc-ot mit gondol és egy 3200-es meg egy 3733-as profilt is lementettem. A BIOS-ban alig negyed óra alatt bepöttyögtem, ami lótúró, ahhoz képest, mintha nekem kéne kitalálnom, hány órajel után jöhet írásra olvasás.
Csakhátugyehogy nem bootol be. Adtam neki kis feszt, de tett rá magasról. Úgyhogy most megy megint minden xmp szerint. Pedig a 14-14-14-14-en egész felvidultam
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Az is illetve a PCB-ben a belső hővezetés ami közrejátszik, szerintem ennel nem forditottak megfelelő figyelmet rá a többiből pedig nem (annyira) spórolták ki az anyagot.

galaktikus: a biosban beallitott ventiprofilt ajanlom.

-
galaktikus
aktív tag
Melyik ventilátor szabályzó progit ajánljátok? Ryzen master nem tudja?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Ó igen, erre gondoltam en is de nem talaltam meg, szoval NE vegyel ilyet!
arnoldito: 07 a DRAM training ha jol gugliztam, egy modullal es kulonbozo slotokban probald, cmos clr legyen meg.
-
DanielXXXV
nagyúr
válasz
Malibutomi
üzenetére
De legalabb jol jon nekem, mert pont a kinezett msi lap is benne van es eleg kiabrandito a vrm hofok.
-
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Ja lemaradt, ez a VRM homerseklete
-
DanielXXXV
nagyúr
válasz
Malibutomi
üzenetére
Nem, a topikban olvastam, illetve ahol éppen belefutottam. Mugen 5-el kíváncsi lennék mennyire melegedne. Végülis 4,1 körül sem rossz.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 7 5800X3D + ASUS ROG STRIX B550-A + Corsair DOMINATOR PLATINUM 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Xeon E-2146G / Beszámítás OK!
- Keresek 12-13-14. gen i5 procikat!
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B85M-G B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

nekem meg olyan 1.150 környéke rémlett
de akkor rápróbálok az 1.100-re aztán ha stabil lesz pár napig akkor lejjebb tornászom a SoC feszt is. (auto 1.085)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

mert hogy passzívban is elmehetne építettnél