- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Poco X6 5G - egy Redmi álruhában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Próbálgatom a tuningot.
Érdekes. R5 3600, 4200MHz, 1,25V-on gyorsabb mint 1,275-ön. Egyik esetben sem meleg. CB R15 1656 vs 1629
SoC 1.05V, Infinity fabric auton, gondolom ilyenkor mindig a ram felét veszi föl mert a ram 3200 (sima xmp de kéne még gyúrni) a fabric meg 1600. Az előbb kipróbáltam, 1866-on ment de nem tudom van-e értelme ha a ram csak 3,2-ön megy.
Ami még érdekes, IBT fut, megy, de úgy lefagyasztja a gépet, hogy a láng meg-megáll, egér alig mozog.
2013SUT, stress alatt max 70°C, CPU Power Package HWinfo szerint max 77W.[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
-FreaK-
veterán
Megpróbáltam mindennel, nem szűk időzítésekkel kezdtem..
De ha ennyire biztos vagy benne, akkor segíts, próbáljuk meg
Tegnap éjjel az előző képen látható beállításokkal stabil volt, használtam a gépet, majd most az előbb mikor bekapcsoltam, már nem indult, de úgy le fagyott fekete képernyővel és világító billentyűzettel, hogy áramtalanítani kellett a gépet, mert a kikapcs gombra nem reagált (sem a resetre). Utána a bios resetelte magát, ez után pedig most csak annyit csináltam, hogy beállítottam az xmp-t, mert ez elég magas időzítéseket jelent:
Most kéne megpróbálni az 1866/3733-as órajelet stabilizálni.
SoC fesz: 1.1
vddp: 950
ram mondjuk 1.45?Kipróbálom aztán megnézem TM5-el.
(#24025) RECSKA
Oké, ha neked így megy elhiszem, de ilyet még sehol nem láttam leírva[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz Gróf... #24049 üzenetére
Azért vannak eseti, helyzeti vonzatok !
Maga a proci nem igazán kazán, szépen hozzaátemperálódik a felületéhez szorított fémhez, de ha ez a fém mondjuk egy játékok alatt, vga-tol, stb.-től 15 fokot melegedő házban van, a procink is mászni fog ezzel együtt. Legalábbis az alsó tartomány, fent nagy eséllyel nem nő egyenes arányban, cserébe teljesítményt veszít(het). Ezzel szemben pl. akár egy folyqmatosan szoba levegővel érintkező hűtős Aio konstansabb hőfokon fogja tartani. Ennek inkább látom értelmét. Mármint egy minél állandóbb hőfokú hűtő kialakítását. Ez lehet akár lég is, tök 8 csak egy példa volt az Aio.
Nagyon sokszor a crash-ek is pont ilyenkor történnek meg. A cpu átmegy a világ összes stabilitás tesztjén, 15 perc játék után meg kapunk egy jó kis kékhalált.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz -FreaK- #24055 üzenetére
Tegnap írtam 2-3 pontot, ahol lazítani kéne sztem. Ez az xmpd amugy 4400 mhz, szóval továbbra sem zárom ki, hogy nem az imc hasal el 3600 fölött...
Melóba vagyok épp, de este vagy a hosszú hétvége alatt szívesen ötletelgetek. Sztem menni fog ez.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Itt egy régebbi zentiming képem. Ezt találtam telón.
Trfc lehet picit magasabb elsőre, 280 pl.
tWcl : 16 (kezdésnek)
tRtp : 8
Vdimm : 1.4v - 1.45v
Vddp / dg : 0.9 - 0.95v
Vsoc : 1.1v (szvsz majd kevesebb is elég lehet, de ez ok elsőre)
ProcOdt : 32-36.9 szvsz, de akár hagyhatod auto-n is. Meg a többit is.
Elsőre post-olj 3600-on. Ha ok, 3733 mehet.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
Jogos az 5 pont.
Pont ezért írom mindenhol, hogy a jól (át) szellőző ház nem egymást fűtő komponensekkel manapság különösen fontos.
Én a CM Nepton 140 XL AIO-val elégedett vagyok, a radi a ház tetjében van és a ventije kifelé fúj. Ház elejébe 2*120, hátuljába 1*120-as venti, VGA megáll 65 foknál még furmark alatt is.
AIO pumpa visszafogva 50%-ra, bench kivételével felesleges neki jobban tekernie.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Puma K
nagyúr
válasz exedoc #24044 üzenetére
A zajos részen felhúztam a szemöldökömet.
Egy AIO-nál a szivattyút úgy kell beszabályozni, hogy a tól-ig terjedő fordulatszám tartományának a maximuma vagy az állandó-fix fordulata még olyan érték legyen ami nem hallható ki a gépből.
A bordán lévő ventilátor pedig egyszerűen cserélhető olyanra ami halk és kellő mennyiségű statikus nyomást tud generálni hogy áttolja a levegőt a hőátadó lamellák között..
Volt Corsair H75-öm meg ARCTIC Liquid Freezer 240-em.
Corsair H75: Az amúgy hibátlanul működő AIO szivattyúja 3-4 év után elkezdett morogni. Majd megvizslattam és akkor láttam, hogy a radiátora 2 helyen kilyukadt amin keresztül elfogyhatott a víz a zárt rendszerből. Ami azért érdekes mert mialatt nálam volt 2x mostam át vízsugárral csak a radiátort és ekkor semmi jele nem volt a lyukaknak. Ép volt az egész radiátor. Amúgy csak porszívózás-levegő fújás volt rajta a szendvicsben lévő ventilátorokkal.
Szerencsére 5 év garanciát adtak rá így vissza adták a teljes vételárát.ARCTIC Liquid Freezer 240: 8 hónap után semmi előjel nélkül egyik napról a másikra leállt a szivattyúja. Az akkor hűtött 4700 MHz@1,26v-on hajtott 4790K-m a fixált órajel és feszültség miatt Windows-ba belépve 98-99°C-on járt... ez valami ritka selejtes széria lehetett mert csak előttem vagy 20-30 darabot vittek vissza csak oda abba a boltba ahonnan én vettem... sőt még abban a hónapban ahogy visszavittem az Arctic le is szedte az oldaláról ezt a terméket... mintha nem is létezett volna ez az AIO... A neten utánanézve volt akinek szintén megállt a szivattyúja... majd azt szétbontva finom homokszemcsés történet volt a hűtő zárt folyadékrendszerében...
Majd mérgemben vettem ideiglenesen egy Alpenföhn Brocken 2 PCGH toronyhűtőt... nah ilyen batár valamit soha többé. A CPU környéke szerelhetetlen és takaríthatatlan.... részemről teljesen felejtős. Utolsó toronyhűtőm ami még az i5 750@3,2GHz-cen volt az egy első szériás-verziós CoolerMaster Hyper 212 volt ami ebből a szempontból méretéből adódóan problémamentesebb volt.
Majd építettem egy vízhűtést és minden ráncom kisimult.
Lehet szerelni az egész gép belsejét, a CPU csere problémamentes, hangtalan terhelés nélkül, a hűtési teljesítményéről nem is beszélek amit tud terhelés közben és mivel kellőben be van kalibrálva minden része a gépben így terheléskor is éppen hogy van hangja a hűtésnek.A hőfokokat és fordulatokat figyeli az állandóan futó HWiNFO ami jelez is ha valamelyik része: szivattyúfordulat, víz hőmérséklet, radiátoron lévő ventilátorok fordulata beesnének adott szint alá vagy leállnának.
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Pakmara
őstag
válasz RECSKA #24035 üzenetére
DerBauer megoldotta, rez kupak es hozza rez blokk osszepolirozva, paszta nelkul osszerakva ( mintha magneses lenne, ugy osszeragad a ket felulet....)
Nyert vele 10 ( nem rohog! Tisztel! ) fokot
Bedobnád a linkjét a vidinek, nem találtam meg nála. 10 fok qva soknak tűnik de kíváncsi vok. -
-FreaK-
veterán
Okés, köszi! most én is szoba felújításban vagyok, szóval csak random néha érek rá
Csak azért állítottam be ezt (xmp-t), hogy tuti ne az időzítések korlátozzanak. Így megnézem, hogy meddig tudom elvinni az fclk-t, aztán leviszem az időzítéseket majd.
Viszont lehet, hogy igazad lesz, mert most 3733-on TM5 stabil lett!
Megyek tovább, megnézem a 3800-at, aztán megpróbálom majd az időzítéseidet is.Más: korábban volt az a bug, hogy alvó mód után nem indult a gép, csak resettel. Utána olvastam és Gigabyte X570 bios bug. Valaki írta, hogy a legfrissebb F21-el már újra jó, és tényleg! Ja, ezért kezdtem bele az egészbe egyébként, mert reset volt a frissítés után, és nem voltak lementve a profiljaim
[ Szerkesztve ]
-
gyolas1990
csendes tag
Sziasztok!
Kicsivel több mint 1 hete csatlakoztam a Ryzen tulajok körébe, lassan 20 évnyi "kék" oldal használat után. A Ryzen vonal megjelenés óta érdekel, amikor kijött az AMD-től VGA fronton az RX széria, be is ruháztam egy 5700-asra, a korábbi konfigom mellé.Úgy 2-3 éve építettem egy konzol méretű PC-t, Fractal Design Node 202-vel (sokat utazom, így jó hogy belefér egy közepes utazóba a gép), ezek voltak benne: Gigabyte B360N WIFI | elsőre i3-8200 utána Intel i5-8500 | Kingston HyperX Savage 16GB...
És ez pedig az új konfig: [kép]
A Corsair memóriákkal megszívtam, pedig szerettem volna a márkát megtartani, mert a tápjukkal nagyon megvagyok elégedve. Sima XMP-s profillal tétlen állapotban újraindulgatott a friss Win10... Szerencsére egy jó barátomnak volt elfekvőben egy ilyen szett: PATRIOT 16GB Viper Steel DDR4 3733MHz CL17, jelenleg 3600-on hajtom, CL16 mellett, de ezt szeretném majd veletek közösen finomhangolni.
NA, de a lényeg ez a csoda Ryzen 5 3600-as CPU! Nem szokott szerencsém lenni, (lásd fentebb a RAM-ok), de úgy tűnik, hogy végre rám kacsintott a "Szilikon Lottó Szerencse Csillaga) [kép] 2018-PGT-Malaysia
A kicsi ház és a gyári hűtő miatt AllCore OC mellett döntöttem, jelenleg 4.2 Ghz @ 1.2V-on megy a gép, atom stabilan CPU oldalról, mindenféle fennakadás nélkül.
Szerintetek mi lehet a vége, meddig merjek lemenni volt-ban?
Gyári OC az dobálta neki az 1.4V-okat, ugyanúgy 4.2 Ghz-es boost mellett, ami miatt nyaldosta a 100 fokot a CPU AIDA meg Cinebench közben is, persze egyből kilőttem a teszteket, ekkor kezdtem el az allcore OC mellett dönteni/tesztelni.Most munkából vagyok, rakok még majd fel képeket a beállításokról, amit az itteni előzményekből próbáltam beállítani, de a RAM finomhangolásban kérnék majd segítséget a szakavatottabb AMD-s kollégáktól!
Üdv,
Egy boldog Ryzen tulaj UI.: Az aláírásomat még nem frissítettem, sry.[ Szerkesztve ]
AeroCool Atomic v2 | Gigabyte B650M Gaming X AX | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 2x16GB | AMD RX 7800 XT 16GB | SK Hynix PC801 512 GB M.2 NVME | 1TB Samsung 860 EVO SSD | Samsung Odyssey G7 C32G75T
-
Albigator
őstag
válasz gyolas1990 #24063 üzenetére
Na végre egy PGT 3600!
1.2V-al "csak" a 4.2 GHz stabil?
Én így hagynám. Fesz is jó, órajel is. A 4.3 GHz-el nem nyernél olyan sokat.
All core OC-nál vki 1.3V-ot mond max, más még kevesebbet. Én ezt se tudom már hűteni (számomra) normális hőfokok mellett (kb max 1.25V).
Az az 1.2V 4.2GHz pont sweet spot szvsz.[ Szerkesztve ]
-
gyolas1990
csendes tag
válasz Albigator #24064 üzenetére
Nem tudom, egynlőre belőttem neki a 4.2 Ghz-et, és 1.3V-ról folyamtosan csökkentettem 1.2V-ig, tesztek után, de még mindíg simán stabil.
A SoC 1V-on megy mellette, nem mertem még lejebb tenni, a VDDP és a VDDG 0.95V-on mennek ha jól emlékszem.
Nemtudom, mennyi lehet a legalja voltban 4.2 mellettAeroCool Atomic v2 | Gigabyte B650M Gaming X AX | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 2x16GB | AMD RX 7800 XT 16GB | SK Hynix PC801 512 GB M.2 NVME | 1TB Samsung 860 EVO SSD | Samsung Odyssey G7 C32G75T
-
Albigator
őstag
válasz gyolas1990 #24067 üzenetére
Aztán kiderül h lemehetsz vele 1.1V-ig és még úgy is stabil a 4.2Ghz.
-
veterán
válasz rasotamas #24052 üzenetére
Továbbra is 2013SUT, én nem jól ellenörzök stabilitást, vagy ez ennyire jó?
4.4GHz 1.2V
bekapcs után HW infó belő, cpu z benchmark gyorstesztnek, 1-2 perc stress, utána cinebench lefuttatása, majd ibt standard 10loop, very high 3 loop, és végül pár perc játék, és semmi gond:https://tinyurl.com/rasoapro
-
tomsolo
addikt
válasz Albigator #24064 üzenetére
nálam is így megy 3700X-el
mondjuk én használok egy másik profilt is - ez a mindennapi, filmnézős, böngészős - ott 1.1-el megy 3600-on. (igazából van még egy ennél alacsonyabb is, de az már túlzás)
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
vizcsap
tag
Sziasztok!
Nemrég váltottam AMD-re és gondoltam kicsit megpiszkálom a memóriákat. Letöltöttem a Thaiphoon Burnert viszont nem írja pontosan a memória chipek típusát, csak annyit, hogy “1 die”. Amúgy ez van a gépben: G.Skill Aegis 2x8gb 3200mhz (3200C16D-16GIS).
Milyen die-t válasszak a DRAM Calculatorban, hogy jo értékeket adjon?
"To succeed in life, you need two things: ignorance and confidence."
-
Albigator
őstag
-
Qtya123
őstag
válasz South Velen #23959 üzenetére
Nekem a 3600X 9HM7 számmal kezdődik. Meg tudnád mondani, hogy ez kb mikori gyártás?
-
veterán
Én úgy látom HW Infóban hogy terhelésen mindig 90A-t nyel be. Illetve CPU package power ilyen 80-90Watt körül alakul. Szerk: Nem is, most csak 63.
Volt 3930K-m, az benyelt 200-225 Wattot. Itt meddig egészséges?
Amúgy tényleg nem lesz jó, 4.4-re levettem 1.2 Voltra és a y-cruncher hibára fut. Már 1,225-ig emeltem, most először a második tesztlépés passed, erre reset[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
Biga123
addikt
Rátoltam én is az y cruncher-t 2 körnél 90˙C.. kinyomtam.
Lehet ráteszem a gyárihűtőt , még azzal is jobb lenne mint ez a CM Seidon 120V AIO.
Botrány, lehet nekem is fixfeszes OC t kéne lőnöm?---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
veterán
válasz Albigator #24082 üzenetére
Azon gondolkodom lehet a vrm lesz a ludas, gyenge lesz a B450M Steel Legend. Míg játékban, ibt-ben mindenben stabil volt 4.4-en 1.2-n, ezzel a programmal ami tényleg kifacsarja 1,25-ön is vége. Nem kiírta hogy hibázott, hanem egyszerűen újraindult a gép.
kicsivel 80 fok felett volt.https://tinyurl.com/rasoapro
-
veterán
-
HSM
félisten
válasz rasotamas #24080 üzenetére
"Itt meddig egészséges?"
Igazából a lapodon ahogy láttam, 4 gyenge fázis van a CPU-nak, arra azért jobb vigyázni. Inkább 50A környékére való az ilyesmi, mint 100-ra. VRM hőfokokra érdemes figyelni, különösen stressz tesztnél, nehogy elolvadjon az alaplap a terhelés alatt, szó szerint. -
Zsoltszaba
csendes tag
https://youtu.be/ZOsWTATtdOo
Nagyon benne vagyunk a memória sebesseg kimaxolasaban!
velemenyek? 😀 -
Puma K
nagyúr
válasz Zsoltszaba #24087 üzenetére
Megint az van, hogy online-multis címekkel kell terhelni a gépet, hogy ezek a különbségek kijöjjenek, mert az offline-single címek nem adnak olyan terhelést adott teljesítményszint felett.
Maximum majd akkor eszik ismét az offline-single címek a gépeket majd ha kijönnek az új konzolok és ismét szintet lépnek a grafikusmotorok-játékok...
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
-FreaK-
veterán
Hát, most úgy néz ki, hogy mégsem lesz igazad
3733 ugyan TM5 stabil volt, de volt egy böngésző fagyásom. Tesztelem még játékkal is azért.
A 3800/1900 teljesen esélytelen. 1.5v ram és 1.1v SoC mellett sem indul el a gép, de annyira, hogy csak a ventilátorok pörögnek fel, semmi más. Cmos clear kell az alaplapon..
A 3733-at még nem adom fel, de már nekifutottam kétszer és eddig nem volt sikeres. Továbbra is azt mondom, hogy jó sz@r szilikont fogtam ki, még a cpu órajelek és CB eredmények is átlagon aluliak.
-
Albigator
őstag
válasz rasotamas #24085 üzenetére
-TM5 (1usmus v3 config, pl 30 ciklus)
-memtest 86 Pro (pendriveról 4 pass)
-memtest 64 (jó sok óra)
-Prime 95 (Large FFT pl pár óra)
-Y-Cruncher (0-1-7 16 gigánál v 0-1-8 32 gigánál; de 1-6-0 is jó)
-HCI
-Linx
-aida 64és persze játék, War Zone elvileg nagyon jó erre a célra
(#24090) -FreaK-
Na én ezért szoktam több mindennel tesztelni, mert vmikor csak 1-1 proginál jelentkezik a hiba, vagy kiugró érték/idő is jelezheti ezt hiába fut le az adott teszt.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz -FreaK- #24093 üzenetére
[link] tudod nem értelek abszolút.
van egy jó memóriád ami minden gond nélkül megy 4400-et minek
akarod visszabutitani?
azt hiszed 3733-on gyorsabb?hát nem.sokkal lassabb.de te tudod.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Alpi.
addikt
Csak úgy kéne, hogy egy dolog mentén haladjunk !
Mert ahogy volt, az első pár timing dram calc. szerint, párat valahonnan átmásoltál, a ProcODT meg Corsair ajánlás szerint az nem ok. 20 ismeretlennel igen nehéz haladási irányt felvenni. :)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
arabus
addikt
válasz -FreaK- #24095 üzenetére
aha igy már értem.
akkor hajrá!Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
-FreaK-
veterán
Most az alapján megyek amit te írtál, ahogy azt írtam is előbb
Ez most TM5 stabil. Aida késleltetés PBO nélkül 69ns volt, PBO enabled-el, pedig ami az alábbi képen látszik, 69.7ns (ez fura).
Ez most 1.42v ram és 1.05v SoC mellett van.Most kéne lejjebb vinni az időzítéseket, de előbb még kipróbálom játékkal is.
-
-FreaK-
veterán
válasz -FreaK- #24099 üzenetére
Nem jó, nem fog menni a 3733, ahogy mondtam.
ram: 1.45v
SoC: 1.1v
Időzítések mint fent a képen.A játék kilép, de amíg megy, addig is használhatatlan. Ha vissza állok 3600-ra, minden megjavul.
vddp/g-t még felvihetem 950-re, illetve játszhatok a a ProcODT-vel, de már régebben végig próbáltam mindent, nem változtat semmin.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Tudományos Pandémia Klub