- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Kikristályosodik a Razr 60
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Van KVM switch, amibe bemegy 2 PV és kijön egy garnitúra periféria. USB, PS/2, HDMI, VGA, stb.
A TV hol van? Vagy esetleg egy harmadik monitort elhelyezni a lakásban és rádiós/wifis bill-egér. Steam, google, stb égisze alatt voltak vezeték nélküli továbbítók.
Anno vettem egy 15 méteres HDMI kábelt is a gép és a TV közé, rádiós bill-egér a szomszéd szobából is jó volt.
TeamViewer, otthon és munkahelyen is 150 mbps net, egyik Digi, másik UPC, légvonalban 800 méter. Irodai alkalmazásoknál, böngészésnél gyakorlatilag nem vettem észre, hogy home office-ban fizikailag nem a céges gép előtt ülök.
-
martonx
veterán
Ha igazoltan covid-os voltál, akkor kapsz kártyát, és fél évig érvényes. Ami egyébként mekkora baromság, mert a legjobb (hangsúlyozom, ekkor sem 100%-os) védelmet az adja, ha átestél rajta.
Ha beoltottak, és ezért kapsz kártyát, az sosem jár le. Ami szintén mekkora baromság, mert az oltás bevallottan nem fog bármeddig megvédeni. Már pedzegetik a harmadik emlékeztető oltást, meg az évenkénti oltást, mint influenzánál. De fő, hogy az oltás után kapott igazolványnak nincs lejárati dátuma. -
martonx
veterán
-
macilaci78
nagyúr
Csinálj egy egyszermélyes kft-t, de bt-t olcsóbb, jelentsd be magad, adj magadnak fizetést, fizesd be a járulékokat és ne csinálj semmit a fizetésedért.
Magyarország a papírgyűjtés hazája is.Persze így az évi 4 mFt nettó jövedelemhez kell még tenni másik 2,5-3 mFt a cég fenntartására és a járulékokra, de ha 20 milliót össze lehet rakni előtte, akkor 30-35-öt is.
-
macilaci78
nagyúr
Nagyon alaposan nézz szét otthon és minden munkaviszonyodat és járulékbefizetésedet igazoló papírt szedj össze.
Az állami nyugdíjrendszer hajlamos valamiről megfeledkezni és egy-egy időszakot figyelmen kívül hagyni.Például két munkahely közti munkanélküli segély, rendelkezésre állási támogatás, ami ugye biztosítotti jogviszonynak számít, vagy valamelyik huncut munkáltató kreatív feladatot rótt a könyvelőre.
De ha a korkedvezményes nyugdíjazáson agyalsz, akkor a magánnyugdíjpénztár neked már késő.
-
azbest
félisten
Elvileg a "mi jár", az attól is függ hogy mennyi volt a fizetés (abban nem vagyok biztos, hogy direktben a levonás összegétől függ-e).
Van az, hogy mennyi éved gyűlt össze és ez egy szorzó lesz. Ha kevesebb, akkor nem 100%-kal, hanem keveseb részével indulsz a kiszámolt összegnek. A jogosultsági időnél nem számít az, hogy mennyit fizettél be, csak az idő számít. Az összegnél viszont már számít, hogyha nem teljes értékű volt a befizetés (pl kata 50e főállásos vs 75eft). Valamint az összeg maga is számít.
Volt anno, hogy egy rokonnak nyugdíjbamenetel előtt derült ki, hogy hiányzik 5 éve, mert az akkor őt munkaáltató önkormányzat nem fizette utána. És felajánlották neki, ha befizeti valamekkora (milliós) összeget, akkor azzal kiválthatja az éveket.
De a közelmúltban változott valami a számításban is, mert tán az utóbbi néhány évtől jobb összegeket varázsoltak ki, mint előtte.
De ha nincs valami spéci kategóriád, akkor szerintem nem nagyon lehet hamarabb nyugdíjba menni, mert végülis a matek arról szól, hogy x saccolt év alatt feldobod a patkót és arra fizetnek majd valamit. Az biztosan megoldható, hogy 100%-nak számítson majd az akkori korhatárt elérve, ha fizetsz be pénzt. Más kérdés, hogy lehet egy számlán / magánnyugdíjban összegyűjteni lehet jobban megériheti, mint az államkasszába bedobni. Attól függ hány év.
-
martonx
veterán
A Home-office-ban lógás is egy dolog. Mindenkinek lelke rajta. De amikor a saját cégednek (a példánál maradva) meghirdeted, hogy ha tényleg azt szeretnék, hogy dolgozz, akkor adjanak a fizud mellé még plusz háromszor ennyi fizut???
Ez szerinted normális, és mindenki ezt csinálja?
-
Mondjuk február elején beszéltem utoljára az illetékessel, de kisebb fajta csoda lenne, ha egy hónap alatt ennyire előrehaladt volna a dolog (évekig szokott tartani), főleg most, hogy alig lehet bejutni egy hivatalba, szóval nekem elég gyanus, hogy nincs ott szó ilyesmiről még.
De mivel sikerült jó kis hangulatot kelteni ellene, szerintem nem is lesz ebből semmi. Majd pár kilométerrel arrébb, egy másik falu mellett. Akik örülhetnek, mert azért könnyebb feljesztési pénzekre pályázni, ha van egy reptér a faluban (pl. újfelújításra, közművekre miazmás). De majd sűrűbben mennek Zsombó felé, ha pont arra lesz a felszálló irány, nagyobb zaj lesz tőle Zsombón, mintha ott lenne a reptér.
kb. mint annak idején az Orosz laktanyánál, akinek a parancsnoka megtiltotta, hogy felette repüljenek át, merthogy jól meglátják a szupertitkos laktanyáját, ami tök gáz volt, mert bizonyos szélirányoknál a vontatmánnyal kerülni kellett. Aztán sikerült rávenni, hogy ugyan üljön már be egy gépbe, felvitték egy körre, és rájött, hogy az egyetlen hely, ahonnan nem látni be a laktanyába az pont felette van, mindenhonnan máshonnan kiválóan, merthogy csak lefelé nem lehet látni a motorosgépekből -
Amenniyre én tudom, még messze nem tart ott a dolog, hogy egyáltalán bármilyen papírt is bárkinek be lehetne nyújtani.
Annyi valóságalapja van (nagyon pici), hogy elkérték egy működő reptér engedélyezési papírjait, hogy a polgi lássa, miről van szó egyáltalán. Valszeg ezt szerezte meg a buzgó cikkíró (költő?) és találta ki a sztorit köré.
Előbb a tulajdonjogot kell megszerezni (osztatlan közös tulajdon még, talán Kanadában is él tulajdonos, szóval nem egyszerű), valszeg jövőre lesz elindítva a folyamat, (ha és egyáltalán, bár szerintem vannak ennél jobb helyek is a környéken), szóval szvsz az egész cikk egy fikció... -
tisn
addikt
nem. a hagyateki ertek a vetelar. (tehat ha a hagyatekban 15M-ra becsultek, akkor annyi, ha 20-ert adod el a kulonbozet utan kell adoznod.)
szerk: a linkelt cikkben is ez van
Amikor valaki ingatlant örököl és azt eladja, akkor a két esemény között értéknövekményhez jut. Ennek a növekvménynek az adóztatását jelenti a jövedelemadó ebben az esetben. Az eladott örökölt ingatlant 15%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli.ha nem muszaly, ne add el (esetleg nekem aron arul), szerintem most jobb az ingatlan, mint a kp.
-
Jimmy8
senior tag
Megtaláltam.
"Hogyan működik különböző fázisokon, fáziscsatoló nélkül?"
"Úgy, hogy az AV2 eszközök nagy része tud MIMO-t, tehát nem csak a fázis-nulla, de a fázis-föld és a föld-nulla között is képes adatot küldeni, ráadásul párhuzamosan.
Persze ehhez normális föld kell."
Itt: [link] -
azbest
félisten
A régi recepten rajta kell legyen szemtávolság meg dioptriák. Cilindernél vannak plusz adatok, fokok. De ezekhez szoktak útmutatást is írni a lencséknél. Azért, ha változhatott a látásod egy igazi szemésszel érdemes lehet megnézetni és a recept alapján rendelni. Az optikusnál csak alibi, nyugdíjas szemész néni volt, amikor náluk csináltattam. De nekem már eleve vagy 10-15 éve ugyanolyan kell.
Nekem például ilyen lencse [link]
Az útmutató például [link] , konkrétan "RX: OD: sph -3.00, OS: sph -3.00, PD: 62 mm" nekem, mivel nincs semmi spéci paraméter.
De azt is írják, hogy keret nélkülihez nem jó az a lencse.A keretnél is leírják, hogy milyen szemtávolságig jó [link] konkrétan itt [link]
de ezt a keretet pont nem ajánlom, mert lehet hamar szétmegy.És ott a lencsénél megjegyzésként be kell írni az adatokat. És a kerettel együtt - ugyanabból a shopból kell rendelni, hogy becsiszolják és összerakják. Egy szemüveg tokban, tartalék orr papucsokkal, törlőkendővel küldik
Meg persze azt is érdemes belekalkulálni, hogy a fülnél a szár és az orrnyereknél igazítást igényelhet, amit magadnak kell megoldnai. Ferde orra meg ugye eleve kizárt az olyan keret, amin nem lehet állítani.
proper, ja én is a Gmei-től vettem
Mindjárt itt a kínai újévi szabadságolás. Utána meg nyár közepéig megy a mostani rendszerben az érkezés, vámkezelés.
-
proper
őstag
-
csoszogi
tag
hasonló van egy ismerősnél (nem tudom neked milyen van, neki a földön van felépítve, kb 30-50 cm magas kerek). Nincs rajta műkő, csak tégla. Nekem tetszik az egyszerűsége. Az bírja a meleget. Lehet rá tenni tárcsát is lábbal. Sok baj nem volt vele. Úgy nem lenne jó? A neten hirdetnek sokféle műköves szalonnasütőt. Esetleg OBI Praktiker lehet tudnak valamit ajánlani amiből műkő párkányt tudnak csinálni
-
quailstorm
félisten
Nekem benchmarkokban volt egyértelműen kimérhető különbség a 2800 és a 2933 között (amelyet "bemelegedés után" visz), kb. olyan 5% csak memória másolást nézve. Ryzen szereti nagyon a memória sávszélt. De számomra így is nagyon nagy ugrás volt a gép, és most nem éri meg a plusz pénzt és munkát, hogy 133MHz-en pattogjak.
-
quailstorm
félisten
Ragasztószalagot nem használsz gépben, mert hamar elenged, ragacsos takony lesz belőle.
A többit leírták a többiek, azért van a tepsi az alaplap mögött, hogy ott legyen a káosz, de ha félmoduláris a tápod, akkor nagyon káosz se lesz.
Meg úgyis az alaplap meg a tálcán lévő lukak, kábelek hossza, engedékenysége fogja ezt beszabályozni. -
SirRasor
addikt
Nem kötekedésből tényleg, de nem egyértelmű, hogy mit-merre érdemes húzni?
Más: valakinek van olcsó PI-je, amin már van LAN-port és nem kell neki?
Pi-Hole-t szeretnék építeni. Kipróbáltam Win alatt HyperV-vel és nagyon bejöttCsak a gép nem megy állandóan, az okosTV-nek az okos reklámait meg csak ezzel lehet blokkolni.
Más, de kapcsolódik: mobilon hogy lehet mobilnet alá másik DNS-címet állítani? Ha a DNS66-al csinálom, mint VPN-saját magába, akkor próbálkozik az egyetlen címmel kb 5 másodpercig, utána...kitalál...de nem tudni hogy. Bár lehet annyira linux, hogy az /etc/network/interfaces-nél ha felveszem, mint egyetlen DNS-szerver, működne
-
pulutodurumo
őstag
Esetleg linux haladóknak?
-
DarkByte
addikt
Én szülőknek ilyet raktam össze tavaly: [GIGABYTE Brix Ultra GB-BLCE-4105]
+8GB RAM +WD Green 120GB M.2 SATA SSD
Megy mint a zsírozott villám, elfér a polcon olyan pici. Nagyon szeretik. Picit a ventije hangos, de szerencsére a BIOS rész után alig megy, gyakorlatilag néma.
Szeretném hinni hogy úgy 4-5 évig ez bőven elviszi nekik az aktuális Win10 + Chrome verziót. Remélhetőleg a VP9 se hal ki a weben addig, mert azt hardveresen gyorsítja. -
quailstorm
félisten
USFF form factor. Egér a méret érzékeltetése végett.
-
vizslakutya
senior tag
Köszönöm, nem sürgős nem szándékozok mostanában külföldre menni, nekem is a cégnél nyomtatták ki eddig,de változott a helyzet,engem nyomtak ki a zöld papír helyett!
Most olvasom a keresésed,van itt egy az asztal alatt,igaz a fiamé,de épp ki akarta dobni. Szerintem bőven túllépi az igényeid,igaz ez egy komplett ház,nem pici-aranyos. Anno Boba rakta össze. -
martonx
veterán
Totya a megmondhatója, hogy én abszolút mini-itx rajongó vagyok. Vannak nagyon jó, és egészen megfizethető mini-itx-es alaplapok, házak (bár a mini-itx házak mindig drágábbak valamivel, mint a nagy böszme, haszontalan atx házak). Én azt javaslom, hogy egy ilyet rakjatok össze.
PL. egy ilyen ház egy kis fogyasztású AMD APU-val: https://ipon.hu/shop/termek/chieftec-fi-01b-u3-250w/512188
-
SirRasor
addikt
IMHO laptop irányba nem mennék, mert borzasztó pici a kijelző.
SFF gépek már elég picik? Ha igen, akkor nem is kell továbbmenni, az imperiumtól lehet nézegetni.
Például ez elég jó:
i5 4570 8 GB rammal 60k-ból kijön. Melléraksz egy SSD-t és kész.
A skype+böngészés megeszi most a 4 GB ramot egy win10-el. Lehet, hogy jövőre már kevés lesz, tehát az a 8GB jó, ha ott van +tartaléknak. Ja és 2 év gari, illetve pont ilyenünk van is a cégnél és 0 hangja van. -
Egy kis okoskodás (brainstorming) kellene nekem.
Anyukám régi pc-je kimúlt. Azt kérte, hogy ne olyan csúnya és nagy szerkezet legyen a következő, hanem aranyos és kicsi.
A feladat nagymama felhasználó: böngészés, gmail, videó és képnézegetés, skype, wifi ha van beépítve. Szerintem csak VGA csati van a monitoron.
Most jó volt neki a kétmagos AMD SSD-vel. Gondolom ezt ma már egy régebbi gép is tudja.
Mit keressek? Esetleg egy előző generációs NUC is tudja?
Vélemény? -
-
DarkByte
addikt
Nézd meg az adatlapom. Azt a konfigot (R7 3700X + GTX1080) egy 480W-os be quiet! moduláris táppal hajtom (E8-CM-480W, már nem kapni). Nem mai csirke, ez már a harmadik konfigja. Soha semmilyen bajom nem volt vele, a táp ventilátor is alig megy benne. *kopp-kopp*
Egy minőségibb táp többet ér, mint a Watt hajhászás (ez pl. FSP belsős). Kb. akkor lenne érdemes feljebb menni, ha az ember dual VGA-t, vagy sok HDD-t pakolna be (azok tudnak nagyobb indulási áramot produkálni).
Az egyes 80+-os szintek fogyasztásbeli különbségét is érdemes megnézni. Nagyon sokat kell mennie a gépnek, hogy visszahozza az egyes tápok közti árkülönbséget villany számlában, márha maradunk a minőségi tápok szintjén. Szóval én itt se nagyon szállnék el.
-
quailstorm
félisten
Régi beidegződések miatt az emberek nagy része mai napig túllövi a tápot. Pedig akkor a hatásfok se lesz optimális.
Ez azért van, mert 15 évvel ezelőtt (vagy most a legolcsóbbaknál) a valós teljesítmény az jó, ha a névleges fele, vagy adott esetben a 600W elég érdekes matekkal jön ki, és a 12V része csak kb. 250W.Ha nem fogsz abba a gépbe kazán VGA-t, vagy CPU-t tenni a jövőben, akkor elég lesz.
Példa Akyga. 600W, de valójában névlegesen is csak 300W, a gyakorlatban meg inkább ne próbáld ki, mert valószínűleg hatalmas ripple és össze vissza elhúzó ágak fognak beköszönni. Konkrétan az általad választott 400W-os be quiet! nagyobb teljesítményű.
Ugye ezt az irreális 3.3V és 5V ágakkal érik el Akygáék, ami nagyjából 2003 óta nem érdekel senkit.
-
martonx
veterán
VGA-nál az a lényeg, hogy nehogy 1 ventillátorost vegyél. Amúgy meg kb. egykutyák, az 1660S-ek alig fogyasztanak, nagyon nem tudsz hibázni. Nekem emlékeim szerint ilyen van: https://ipon.hu/shop/termek/gainward-1396-bliss-geforce-gtx-1660-6gb-gddr6-super-ghost-oc-pcie/1791746
Csak ez tavaly amikor megjelent még 82K-ért vettem. -
quailstorm
félisten
B450 bőven elég ahhoz, hogy "kihajtsa". Még B450-el is lehet overclockolni. A fontosabb az a VRM, meg a memóriafoglalat CPU foglalattal való összeköttetésének minősége.
Pl. AsRock X370-en bika VRM van, fos memóriavonalakkal, így nem tudod a magas memória órajelet használni, hiába lehet a CPU-t húzni.
Occó 20k körüli lapok VRM-je nem olyan erős, de a stock 3600-at el kell bírja, nekem volt érdekes a 2700x-szel. Az tud enni ha akar, 180W-ot is akár.MSI MORTAR, TOMAHAWK, ami elvileg jó VRM és jó memvonal kombós.
VGA-nál is a fontos a VRM, a VRM hűtés, meg hogy ne tudjon meghajolni. Én inkább használt 1070-et vettem 1660 helyett, de ott lett volna csapda (EVGA meg a VRM hűtés...)
Táp alapvetően 400 is elég lenne, ha az tényleg 400. Én a Gold minősítés helyett a nem tudom mi lesz a jövőben címszóval bronze 600 lett, de félmoduláris. Félmodulárist javaslom, mert anélkül rengeteg tyúkbelet lehet lekötözni.
Nekem a 2HDD mellett lényegében csak egy PCI-E és egy SATA kábel van benne, a többi nincs is. DVD-t már ebbe nem raktam, a Core2 gépem úgyis meg maradt.Ryzen szereti a memsávszélt, 2933MHz-nél lentebb ne is gondolkozz, de inkább 3200, mert neked 3-ik generációs lesz.
-
Ezeket kedden rendeltem:
- Crucial BX500 240GB [2.5"/SATA3] CT240BX500SSD1: 12.990,- 3 év gar
- AMD Ryzen 3 3200G AM4 3.5GHz BOX: 28.990,- 3 év garezeket ma adtam le:
- AMD Ryzen 5 1600 BOX (AM4) AF: 32.880,- 3 év gar
- ASRock B450M Pro4-F: 23.880,- 2 év gar
- 16GB 3200MHz DDR4 RAM G.Skill Aegis CL16 (2x8GB) (F4-3200C16D-16GIS): 26.880,- 3 év gar
-GIGABYTE GTX1650 Super WINDFORCE OC 4GB GV-N165SOC-4GD: 58.500,- 3 év garForrás megy pü-ben.
Biztos. Az újabb, AF típusú.
-
martonx
veterán
Ryzen 5 3600 https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-7-2700X-vs-AMD-Ryzen-5-3600/3958vs4040 olcsóbb, kevesebbet fogyaszt és gyorsabb. Ez a proci az Intel rémálma
VGA fronton az AMD sajnos viszont mostanában felejtős. Ha fontos, hogy az elkövetkezendő években is legyen a kártyának elég ereje, akkor én GTX 1660 Super alatt jelenleg nem vennék kártyát. AMD oldalról szóba jöhető alternatíva még az RX 5600 XT. Drágább, cserébe erősebb is, mint az 1660S.
RAM-nál figyelj oda, hogy az AMD-k meghálálják a gyors ram-ot, ergo minimum DDR4-3200-as ramokban gondolkozz.
Egyébként a hardver árakat tekintve kb. a legrosszabbkor készülsz gépet venni (no persze ki tudja nem-e lesz még ennél is rosszabb?
)
-
martonx
veterán
"Itt van. 2 éve kapták. Nem mindenki, de nagyon sokan. Jobb gépe van mint nekem a cégnél. De az asztalit szereti használni. Amúgy mindkettőt használja mivel az asztalinál torlódás lép fel néha. Ez is a kijelentésemet igazolja, nem olyan rossz az az i52400 ha ezt választja az i7 helyett. Ő nem ért hozzá csak érzésre..."
Nálunk 5 gép (2 asztali Ryzen-es konfig 27 és 32 colos monitorokkal), meg 3 laptop van a 6 fős háztartásra, a legidősebb az említett i5-5257-es gép. Teljesen természetes, hogy az ember dolgozni az asztali gépet választja, nagyobb billentyűzettel, monitorral, értelmes egérrel. Nálunk is az én gépemhez akar mindig leülni az asszony dolgozni
pedig a laptopok se régi, gyenge gépek. Ebből nem azt vonnám le következtetésnek, hogy az i5-2400 jó lenne, de nem kétlem, hogy Wordözésre, meg netezésre egy régi windows-al simán jó lehet, jobb, mint egy új laptop (feltéve, hogy nincsenek biztonsági aggályaitok a régi windows miatt).
Viszont ezt fura hallni, én eddig magamban azzal védtem a látványosan digitális analfabéta tanárokat (tisztelet annak a kevés kivételnek), hogy szegényeknek biztos nincs rendes gépük, és pénzük sincs, hogy maguktól vegyenek. Ezek szerint, ha van gépük, akkor még szomorúbb a helyzet, hogy ezek a mindenre alkalmatlan léhűtők tanítják a gyerekeinket
No persze ki megy el tanárnak, amikor a kezdő (sőt 20 év munkaviszonnyal se jobb a helyzet) fizetése a szakmunkás minimálbérrel egyezik meg...
-
macilaci78
nagyúr
Feleségem a forprofit szférában dolgozik mérnökként, a céges gép egy consumer thinkpad, szidja is. Bent dokkoló és a szükséges perifériák, otthon pedig home office. Lassú persze, de mindenféle biztonsági szoftverek, VPN, több körös authentikáció és nincs SSD. Amúgy nem lenne rossz gép, ha a privát felhasználás szempontjából felesleges sallangokat leszednénk róla és kapna egy SSD-t.
Anyósom tanárként is kb ugyanolyan thinkpad-et kapott a régi Acer Aspire One helyett, lényegesen kevesebb biztonsági szoftver, csak irodai alkalmazások, bírja is.
Amit a sajátunkkal közös halmaz alapján gyengeségnek érzek, az a 14" kijelző és a hozzá tartozó felbontás: fHD nagyon apró betűket két egymás mellett megnyitott doksi esetén, amit Párom használ, nagyon kicsi messziről nézve távoktatni és nekem az 1366×768 felbontás pedig kicsi, a céges gmail-t 90%-ra kell kicsinyítenem, hogy a címkéket tudjam kezelni.
Mi otthon amúgy igény szerint rádugjuk a lapost a TV-re, vezeték nélküli bill-egér és kész. De a hálózat stabilitása hagy kívánnivalót maga után, mindketten VPN-nel kapcsolódunk a céghez.És mi vagyunk a fiatalok, akik már általános iskolában megismerkedtek a számítógéppel. Édesapám december 31.-el mondott fel a munkahelyén, kényszervállalkozó lett a több évtizednyi ősterelő mivolta mellett, de gépészmérnökként mégis széles íven kerülte az informatikát. Vért izzadunk öcsémmel, hogy némi értelmet verjünk bele ezen a téren, néha, amikor nagyritkán otthon vagyunk, szedegetjük ki a mindenféle értesítéseket a böngészőből, hetente többször ellenőrzöm, vagy épp csinálom helyette a vállalkozásával kapcsolatos ügyfélkapus bejelentéseket, mert nem ért hozzá és a vírushelyzet miatt rég nem voltam otthon, hogy a szájába rágjam. Ráadásul elindultak a mezőgazdasági munkak és nem csak papíron őstermelő, dolog van. Egyszerűen felkészületlen.
Ugyanezt látom sok tanáron, egy barátom bölcsész, politológus, történelemtanár. Hiába van otthon régóta számítógépe, hobbiból fitózik, photosoppol, fészbukkozik ezerrel, a munkájához szükséges IT feladatokhoz tapasztalatlan. Ellenben ott vannak az etéren sokkal tapasztaltabb gimnazista tanítványai, akik adott esetben meg is viccelik a virtuális térben. Ugyanakkor a diákok közt is van olyan, aki nem ért annyira a számítógéphez, vagy egyszerűen nem adottak a feltétlek a távoktatáshoz és ők pont a tanároktól várják a segítséget.
solena: Anyósom thinkpadjén is kijelzőt kellett cserélni, függőlegesen és vízszintesen is vagy 20-30 sornyi/oszlopnyi pixel égett ki. Én csak annyit diagnosztizáltam rajta, hogy külső megjelenítón jó, akkor a GPU okés, panelcsere. Gariidőn belül volt, szóljon a rendszergazdának. 3 hónapig így használta, mire történt is valami.
-
solena
tag
Japp, cirka két éve kaptak azok a tanárok laposokat, akik a laposért cserébe vállaltak digitális képzésen való részvételt (EFOP-3.2.4-16, "Digitális kompetencia fejlesztése"). Az akkor kitöltött IKER kompetenciának megfelelő "tudású" lapost kaptak. Aki semmit sem tudott (IKER0-1), az kapott HP-t (i3-mal (6. gen), 8GB RAM, 256GB SSD), a közepes (IKER2-3) Lenovót (i5 (6. gen), szintén 8GB RAM, 256GB SSD), és aki azért vágta (IKER4), vagy vezető volt, Dellt (i7 (6.gen, annak ellenére hogy a típusszám alapján azt gondolná az ember, hogy minimum 7.gen-es, amikor rájöttem, ledobta az agyam az ékszíjat...), 8GB RAM, 256GB SSD).
Amivel a legtöbb gond volt, míg foglalkoztam ezekkel, azok a Dellek. Egy éven belül cirka 20 gépet kellett lejelentenem kijelzőhibára, és kiderült róluk, hogy csomóban szar, refurbished, vagy csak szimplán noname dzsunka kijelző volt, és kapott bele szervizkor normálisat (az orrom előtt szerelték, mert kiszállásos történet). A lenovókkal volt a legkevesebb baj (egyet kellett újrahúzni lemezképből), és nagyon masszív a megjelenésük, a HP meg... szeretett a bios megdögleni, sokszor kellett resetelni, és mikor a kezembe került egy ilyen, f*stam, hogy eltöröm, mert annyira meh a szerelésük, ócska műanyag hulladék a borítás...
De visszatérve a tanarakra: sok tényleg nem vágja, és a projekt keretében beharangozott képzésekről sem tudom, hogy megvalósultak-e az első évben (a képzési dolgokat olyan gyorsan ráztam le magamról, mint kutya a vizet, eleve a projektes dolgokért nem kaptam lóvét, ezt már nem varrták a nyakamba), és szerintem amikor beharangozták a digitális oktatást, erre építettek (csak Csongrád megye egyik felében majdnem/cirka 1000 lapos lett kiszórva). Ha megvalósult, akkor azért kéne működnie ennek...
-
martonx
veterán
Igaziból nem csak neked célzom, csak kijött belőlem, mert elegem van belőle, hogy társadalmilag vergődik a magyar.
Egy windows XP-s Word-öt lassan otthon az okosizzón is el lehet futtatni. Egyébként ez a gáz, ezért van ennyire szétesve a digitális oktatásra átállás
vagy inkább
Mert akik eddig tök jól elvoltak az ünnepnapokon bekapcsolt win xp-s őskövületükkel, azoknak most hirtelen napi szinten, kő keményen el kellene kezdeniük munkára használniuk szegény kenyér pirítójukat (bocs, de én egy ilyen konfigot így 2020-ban nem neveznék számítógépnek), amikkel egy böngészős gmailhez belépéshez is türelem kellnemhogy hirtelen többen felváltva használják őket érdemi munkára / tanulásra.
Ugyanakkor azt is tudom, hogy nyilván cserélnétek ti, csak adjon valaki hirtelen 200K-t egy értelmes gépre (bár közben lehet, hogy ott van a 400K-s Iphone a zsebben, nem tudhatom, bár ha tanár a nejed, akkor nem valószínű, hogy ez lenne a helyzet). Azaz félre ne érts, én az arcpirító tanár fizetésekre, és a kormányra haragszok, nem rátok.
Csak mi is szopunk a sok digitális analfabéta tanár miatt, meg a digitális szerencsétlenkedéseik miatt. Stadion építés helyett, már rég minden tanárnál ott kellene, hogy legyen egy 2 évesnél nem régibb laptop, kisujjból kellene, hogy használják az oktatásban a gépüket napi szinten (és akkor a közel használhatatlan milliárdokba kerülő E-Kréta rendszerről is írhatnék), meg talán nem az EU egyik legrosszabb egészségügyével kellene belefutnunk egy világméretű járványba.
Ugyanez vonatkozik a családokra is, mert ők se hibátlanok. Amikor kiderül, hogy rendesen bele kell állni a digitális tanulásba, akkor 4 hét múlva derül ki, hogy ja, de jó lenne otthon egy számítógép, ja de pénz az nincs rá, bár biztosra veszem, hogy a család minden tagjának egyénenként annál jóval drágább telefonja van, mint amit most hirtelen egy családi számítógépre szánnának. A legnagyobb fiamnak van több olyan osztálytársa, akinek a szülei életükben először most léptek be az E-Kréta rendszerbe, miután tőlünk megtudták, hogy van olyan. Hatodikosak a gyerekek, vajon mennyire szarhatták le a szüleik hat éven keresztül, hogy milyen jegyei, beírásai vannak a gyereknek?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2896, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest