Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #100756 üzenetére
Semmi sem akadályoz meg abban hogy az alap okos szoftverét a TV-nek minimumon használd és rádugj HDMI-n egy Android TV okosítót. Én is így használom a Samsung TV-m kezdetek óta, Mi Box-al. HDMI CEC miatt akár elég csak a TV távirányítója vezérelni az egészet.
Egyébként szerintem a következő TV-m TCL lesz. Szüleimnek vettem egyet tavaly ajándékba és teljesen meglepett mennyire használható és fürge rajta az Android TV rész.
Talán ami az Android TV ellen szól hogy nem tetszik az egyre több kikapcsolhatatlan, átrendezhetetlen szponzorált ajánló kontent amit kirak a home screen-re. De persze ezt a többi gyártó is sajnos egyre jobban építi befelé.
Kb. csak Steam Link-et próbálgattam amúgy a Samsung TV saját szoftverén direktben, a Steam Controller dongle-jét rá lehett szúrni a TV USB portjára és tök jól működött; de közben vicces módon azt a Samsung száműzte erről a 2017-es TV sorozatról, Android TV-n pedig lett rá kliens.
Egyébként ha valaki teljesen natúr TV-t akar az okosítások nélkül, annak egy digital signage kijelzőt kell szereznie. Itt egy igen hosszú, de marha érdekes videó egy ilyenről. [link]
-
DarkByte
addikt
válasz
szabzoltan1 #100608 üzenetére
Amit te valójában szeretnél az a roaming, hogy két AP között vándorolhasson az eszköz SSID váltás nélkül, és látszólag folyamatos legyen a kapcsolat.
A mesh ennek nem előfeltétele, de a mesh eszközök tipikusan tudják. A mesh csak azt jelenti hogy több AP képes egybefüggő hálózatot alkotni vezeték nélkül, a nélkül hogy mind kábellel lenne összekötve egy központi router-el.De szóval a roaming tipikusan nem összehozható különböző márkák eszközei között, mivel ehhez kell egy network controller node ami vezérli a többit, és az összes többi beszéli ennek a "nyelvét", de ez eléggé gyártó függő. Elvileg a Radius authentikáció az egyik univerzális eleme a legónak.
De persze javítson ki aki jobban tudja. Én csak tervezek ilyet építeni majd valamikor a jövőben, viszont szerintem én veszek készen egy kit-et (esetleg megnézem Mikrotik vonalon hogyan működik ez), a szükségesnél jobban nem akarok szabadidőmben cosplay-elni rendszergazdaként
-
DarkByte
addikt
válasz
vizslakutya #100526 üzenetére
Az én béremet csak ne fűrészelje sehova..
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #100423 üzenetére
Egyébként furán nem tud a WiFi terjedni néha. Pl. az én 80nm2-es kócerájomban is, egyes szobákba "nem kanyarodik be" az 5G-s WiFi, a 2.4G még úgy ahogy. A router relatíve a lakás közepén van amúgy.
De tkp. annyira nem meglepő, csinálta ez a srác ezt a WiFi radar projektet, ezen is látszik mennyire rálátás alapú a WiFi terjedése, és csomó tárgy kb. tükörként veri vissza.
Nem beszélve egy sűrűbben rakott helyen a szomszédok okozta zavar is ott van.
(aztán pl. nálam alakásban még a 2.4G-ért harcol Bluetooth, Zigbee, egyéb 2.4G-s eszközök mint rádiós egér, stb.)Szóval éppenséggel egy kisebb mesh hálózatnak lehet értelme otthonra. Én is gondolkodom hogy majd ebbe az irányba lépek tovább, csak majd akkor ha felújítást követően lesz a lakás több pontjára rendesen Ethernet kihúzva.
A powerline adapter-ekkel operáló megoldásokat inkább hanyagolom. -
DarkByte
addikt
válasz
ritkaság #100419 üzenetére
Ha jól értem a felállást:
- Digi router saját 2.4G és 5G WiFi access point-al.
- Kis szobában egy 2.4G-s WiFi repeater ami a Digi 2.4G Wifi-jét ismétli saját SSID alatt (tehát két SSID-tek van)
- Párod telefonja és TV-je a repeater SSID-jére csatlakoztatva
- A repeater-re csatlakozott eszközökön ha nincs aktív adatforgalom egy ideig megszűnik az internet.Nekem úgy tűnik a Digi router ledobja a repeater-t egy idő után, ha nem észlel aktív forgalmat. A Netflix stream elég forgalmat generál hogy életben tartsa.
Esetleg a teróriát validálhatod ha keresel valami Android app-ot ami képes folyamatosan ping-elni (PingTools ping része beállítható így ha jól emlélszem), rácsatlakoztatod a repeater-re és ott hagyod, és megnézni így leszakad-e az egész.
Mivel nem ismerem az eszközöket, ami így eszembe jut: energiagazdálkodási beállítások (lehet a repeater elmegy aludni), fix IP-t osztani Digi router-en a repeater-nek, keep alive beállítás repeater-en (kevés esélye van hogy tud ilyet, de hátha).
Habár úgy tudom a Digi router kb. teljesen le van zárva admin felület szempontjából. (Nekem hála az égnek még ethernet-es FTTB Digi-m van, de ha lenne is router kb. első dolgom lenne átkérni bridge módba és elé rakom a saját router-emet.)Ha a ping életben tartja, hack ugyan, de egy kis ESP8266-ra fel lehet flash-elni egy progit ami felcsatlakozik a repeater-re, és mondjuk percenként pingeli a bix.hu-t és így életben tartja a link-et a repeater-től a router-ig.
Ami reálisabb laikusként:
- Saját router-t használni a Digi-s helyett, a Digi-t pedig átkérni bridge módba.
- Kölcsön kérni másik repeater-t kipróbálni, hátha a mostanitok valamiért ilyen módon inkompatibilis a Digi-vel.
- Repeater helyett venni egy access point-ot amit Ethernet kábellel kötsz össze a Digi router-el. -
DarkByte
addikt
válasz
pilóta #100369 üzenetére
Szerintem nem nagyon maradt már semmi ilyen direkt telefon szoftver sajnos.
Talán egy SIP szerverrel és hozzá való kliensekkel lehetne helyettesíteni. SIP kiszolgálók elvileg vannak kis hazánkban is kicsi pénzért, vagy self-host-olni. De sajnos nincs valós tapasztalatom, csak egy időben akartam ilyet szüleimnél ATA adapterrel belőni hogy könnyebb és olcsóbb legyen őket elérni, de azóta ezt egy flottás mobil előfizetés kiváltotta.
Viszont ha tényleg csak telefonnak kell, talán a SIP-nél direktebb ekvivalense nem nagyon van a Skype ezen részének. (A gond itt inkább az hogy kismillió variációja van a SIP-nek, szóval ebbe azért bele kell ölni az időt, főleg ha a szervert is te állítod be.)
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #100042 üzenetére
Én pár hete elgondolkodtam rajta, mosógép csere érett.
Media Markt-nál volt is 0% THM-es MBH hitelre, 10 hónapra. Csak aztán utána olvastam milyen feltételek vannak;a regisztrációval is megy az idő (videóhívás); ha végül esetleg munkáltatói kell (mert mondjuk nem jó a webbankból letöltött számlakivonat), a HR nálam német oldalon van, pont ünnepi időszak előtt megigényelni esélytelen; milyen rejtett költségek vannak annak hogy beléptetnek egy új rendszerbe (pl. áruhitel kártya, annak éves díja esetleg nincs?) és ki tudja mennyire nehéz szabadulni tőlük utána ha le akarom mondani; illetve pl. azt se tudom ha rossz a termék/összetöri a futár az elállás és visszafizetés vajon hogyan működik ha aktív hitelre van véve?Végül hagytam a fenébe, megveszem egyben. A mostani 4-5%-os DKJ kamatokkal egyébként sem éri meg ezzel szórakozni ilyen kis tételnél, 200 ezres mosógépen lehet ~8 ezret nyerni a dologgal 10 hónap alatt; ugyanezért nem szórakozom hitelkártyával sem.
Inkább rendszeresen megtakarítok, de nem akarok mindent az utolsó centig befektetni állandóan.(Talán egy nagyon drága laptop vagy mobil lenne esetleg ahol ezt meglépném, főleg ha mondjuk 24 hónapra el lehet nyújtani, a 10 hónap egyébként is rövid idő extra pénzt csinálni belőle.)
-
DarkByte
addikt
válasz
vizslakutya #99757 üzenetére
Az hogy a Win10 alapból ismeri a WiFi rádiód, szimplán szerencsés együtt állas.
A wireless adapter pont egy problémásabb hardver mert sokszor gyártói bináris firmware is tartozik hozzá (nem csak OS oldali driver), amit induláskor be kell töltenie a modulba az OS-nek, hogy egyáltalán az elinduljon és csináljon valamit, nélküle csak egy papírnehezék.Két régebbi Tp-Link n-es USB-s WiFi stick-em is van, amihez alapból nincs driver Windows-ban és kanócos netet kell átmenetileg adnom a rendszernek, hogy lerántsa Windows Update-ből.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99713 üzenetére
Pedig pont ezt csináltam pár napja, és működött.
A Ventoy által kreált első partíciót ahova az iso-kat rakod, azt nekem se engedi írásra mount-olni a Clonezilla ha Ventoy-ból lett indítva. De az extra 3. partíciót aminek kihagyja a helyet ha kéred install-kor és neked kell megformázni, azt igen.
Egy 256GB-s Transcend USB SSD-vel csináltam.
Azt nem tudom számít-e hogy UEFI vagy Legacy BIOS módban használod a Ventoy-t, én előbbivel használtam az X270-en. -
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99711 üzenetére
Ventoy marha jó cucc. Főleg mióta rájöttem lehet kérni hogy hagyjon ki plusz partíciónak helyet. Így pl. Clonezilla-t beboot-olva a backup-ot is rá tudja írni ugyanarra az USB drive-ra amiről boot-olt; az a plusz partíció írhatóként mount-olható.
(viszont a Clonezilla-t ugyan ne host-olják már Sourceforge-on 2024-ben..)
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99675 üzenetére
Amit martonx ír, én is szeretek kipróbálni új dolgokat. Habár most már ezt szoktam késleltetni az első service pack-ig, vagy Linux esetén az első .1 release-ig.
Illetve Win11-ben vannak extra dolgok amik 10-ben nincsnek, pl. WSL2 feature-ökből se kapott meg mindent a Win10-es verziója. (egzakt most nem tudom mi volt az, valami fájlrendszerhez kapcsolódó)Alapvetően nincs baj a Win11-el, csak egyre több dolog miatt jobb lenne a Linux elsődleges OS-nek és csak alkalmanként Windows. Pl. machine learning és AI dolgok jobban mennek és könnyebb beállítani Linux-on. Docker natívban van a kernel felett Linux-on és nem emulálva.
Elég specifikus az esetem mert nem tipikus home user vagyok, inkább ilyen power user developer szemszögből. Játaszni használom legkevesebbet a gépet, sokkal jobban szeretek agyalni és kipróbálni dolgokat. Összeraktam egy bika gépet tavaly, de a legtöbbet az AI képgenerátorokkal és LLM-ekkel játszom, igaz az bőszen kitekeri.
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #99663 üzenetére
Win11-ezem én is jelenleg. De egyre jobban idegesít, hogy telenyomják felesleges hülyeségekkel.
Melóban Ubuntu-zom, ráadásul nem is egy újjal, policy miatt. Megvannak a hülyeségei, tisztában vagyok vele, de már megszoktam.
(Desktop-on valószínűleg dual boot-ban maradna, mert az anticheat progik miatt minden játék továbbra se megy, habár már online multi játékokról is leszoktam mostanra, szóval ki tudja. De van elég SSD-m úgyhogy miért ne
)
Egyébként Linux Mint párti vagyok. Egyszerű, felesleges sallangok nélkül, kinézetre is egy régebbi Windows-on szocializálódott embernek otthonos, Ubuntu alapú úgyhogy van rá minden is. (Vettem most egy használt Thinkpad X270-et, épp ezt rakok rá
)
Az új KDE desktop-ok mondjuk tetszenek, egyszer most már adok annak is esélyt, nagyon régen próbáltam utoljára. Plusz a Fedora-t is már nagyon régóta tervezem hogy próbálgatom kicsit.A Linux évét a nagy közönségnek talán a Valve lesz képes elhozni, ha képes lesz a SteamOS nyitni a rendes desktop gamer gépek felé. Szerintem lesz ilyen, csak magukhoz mérten mindent komótosan csinálnak. Steam Deck-et használó barátaim nagyon szeretik, pedig többségük világ életében Windows-on játszott.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99659 üzenetére
Tippre QEMU-val meg lehetne trükközni, hogy mindig ugyanazt a hardware ID-t lássa és akkor lehet hurcibálni. De csak tippelem, nem olvastam utána
Win11-el egyetértek, érik a gondolat nekem is hogy átállok Linux-ra, és csak VM-ben tartok Windows-t, ha nagyon kell kéznél legyen.
-
DarkByte
addikt
Több ilyen kulcs is fut a környezetemben gépeken. Mai napig működnek.
Egy pizza ára, ha egyik pillanatról a másikra mégse lesz jó, na bumm. Veszel másikatVM alatt nem tudom hogyan viselkedik, már én is ki akartam próbálni egyszer.
A jogtisztaság érdekes kérdés, szerintem erősen szürke zóna, mert tippre ezek OEM gépek mellé eladható licencek lennének. Microsoft látszólag eltűri, addig is az ő szoftverüket használod és nem a konkurenciát.
-
DarkByte
addikt
válasz
quailstorm #99642 üzenetére
Az haladás, talán egy éve kérdeztem hogy Makkoserdő soron mikor várható Telekom optika, mert a Franciahögy lakópark egy-két utcájában mintha már lenne, de nem tudtak semmit sem mondani.
Egyelőre marad a Digi így. (Mondjuk a Digi-s szerelő az FTTH optikát említette akkortájt mikor beköltöztem, hogy majd lesz.. lassan 10 éve itt lakok.Az új tulajjal már nem is számítok semmire.)
-
DarkByte
addikt
válasz
ritkaság #99619 üzenetére
Én Electrolux/AEG párti vagyok. A mostani Zanussi-m ami ehhez a konszernhez tartozik (csak azóta már kivezették a márkát) már 8 éves. Kicsit már nyekereg nekem is, de teszi a dolgát. De pont most gondolkodtam el rajta hogy cserélni kellene mielőtt megpusztul. (Illetve AEG szárítógépem van és azt is nagyon szeretem.)
fizz.hu-n a héten vannak kupon napok, és lehet kombinálni a novemberi havi 0% THM 12/24 havi részlet kedvezménnyel. Ha esetleg egyben most nagy kiadás (vagy csak nem akarod egyben kifizetni és inkább befektetnéd a különbözetet
).
-
DarkByte
addikt
válasz
sarkanyolo2 #99602 üzenetére
Ötletem sincs. Mióta Simple-ben lehet ad-hoc jegyet venni bankkártyával, amikor ritkán kell ott veszek vonaljegyet. Ahogy néztem volna bérlet is, illetve az 1 órás jegyet használtam még.
-
DarkByte
addikt
válasz
attilav2 #99593 üzenetére
Nincs egy Arduino, ESP2866, ESP32 vagy ilyen devboard a közelben? Ezeken mind van általában egy extra USB-UART interface, és kb. csak elég a RESET lábat magasra/alacsonyra húzni (utána kell nézni melyik pontosan) és akkor a rajta lévő fő mikrokontroller nem indul el, lehet átmenő adapterként használni az RX/TX lábakat keresztbe kötve a cél hardverrel. Én már programoztam így külső eszközt.
Mod: áh, most olvasom megoldódott. Na mindegy, ha már bepötyögtem itt hagyom.
-
DarkByte
addikt
válasz
garga pista #99580 üzenetére
Van lakás szinten túlfesz. védő a kismegszakítóknál.
Amit pluszban vettem a kazán elé átmenő dugós megoldást, azt legutóbb a szaki kivette, mert hogy szerinte nem szerencsés, a Fi relés érintésvédelmi részbe bele tud szólni, vagy mit mondott, nem egészen értettem, de hát jó, legyen.
Egyszer már volt amúgy alaplap csere a kazánban, mert random újraindulgatott. Állati minőségi dolgok ezek. Pedig Baxi.Persze nyilván fűtésidőszakban történik ez, hogy az orosz rulett pöröghessen.
-
DarkByte
addikt
válasz
garga pista #99577 üzenetére
Valami hasonló volt most is, r/szeged szerint ismét érintett egy nagyobb városrészt.
@macilaci78: egyedül a home server-en van UPS-en, mert eddig nem volt jellemző, évekig nem fordult elő erre ilyesmi; előre bejelentették ha hosszabb leállás várható, arra tudtam készülni. Most egy héten belül volt vagy 4-5x ilyen pár perces kimaradás.
Az hogy kiesek Teams hívásokból melóban emiatt, azt túlélem
Viszont az hogy tönkreteszi az ilyesmi a kütyüket, na az már kevésbé. Kazán alaplapja pl. szaki mondta hogy érzékeny ezekre a brownout-okra. -
DarkByte
addikt
válasz
garga pista #99575 üzenetére
Vasárnap este 10-kor nem hiszem furkáltak bármit is, de persze lehet igazad van.
-
DarkByte
addikt
Jók ezek a random áramkimaradások mostanában. Főleg hogy utána még többször elmegy és visszajön. Minden közmű szétrohadóban van?
-
DarkByte
addikt
válasz
totya694 #99550 üzenetére
Ez a playlist úgy nézem amit érdemes tanulmányozni.
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #99523 üzenetére
Köszi!
Nos azt sejtem hogy elég sok kérdés van. Tuti hogy csak úgy lehetne ezt meglépni ha többen állnánk össze és nem egyedül, mert akkor kicsit nagyobb a hajlam. Jól utána kell majd nézni.Azt tudom hogy nem rég tetőt cseréltünk és ultra macera volt az állványozás miatt, a belső udvarra nagyobb gépek be se tudnak jönni az átjáró magassága miatt sajnos.
(Emiatt amúgy extrán örültem hogy a külső szigetelést végül nem csináltuk meg, pedig most kellett volna azt is, elég sokat lehetett volna spórolni, nem beszélve hogy sokan a tető hitelét most nyögik még évekig, addig szóba se jöhet.. hát igen, ez sajnos a társasház árnyas oldala.)--
Más: jó műanyag ablakos céget nem tudtok javasolni esetleg, aki szervizelni is tud meglévőket?---
vizslakutya: a nem hőszivattyús villanykazánt felejtsd el. Arra a gatyád rámegy, sokkal rosszabb a hatásfoka mint ha csak maradsz a gázkazánnál.
A kéménynél csak az a fontos egyedi kéményed legyen, megoldják, én is nyílt égésterű kazánt cseréltem kondenzációsra. Egy dupla rétegű plusz műanyagcsövet húznak be a meglévő kéményedbe és meg van oldva. A meglévő fűtésköröd és radiátoraidat viheted tovább. -
DarkByte
addikt
válasz
martonx #99497 üzenetére
Hmm, társasházban napelem a tetőn? Erről írhatnál hogyan és mint van ez.
Mi kellett ahhoz hogy ez engedélyezve legyen? Illetve tetőtérben laktok, vagy alsóbb szinten? Hogyan van ilyenkor megoldva az elektromos hálózati rész?Én a garázsom kapcsán gondolkodtam rajta hogy az teljesen saját tulajdon mostmár és elég nagy palatető, és akár oda lehetne tenni napelemet, csak akkor valahogy a lakással közösíteni kellene az áram részt, mert az jelenleg most egy közös főmérőn van az összes garázsra, de előbb-utóbb elektromos dudú okán úgy is eljön a pillanat hogy többen majd valami komolyabb betápot akarunk a garázsokba egyénileg, és gondoltam én majd akkor meglépem ezt.
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #99437 üzenetére
Ez mondjuk szomorú.
Én a Radeon-t azért zártam ki, mert AI vonalon kb. semmi se támogatja ezeket a kártyákat normálisan (a ROCm egy foshalmaz, viszont az Nvidia CUDA-t ellenben minden).
Eredetileg játszani raktam össze az új gépet, de közben jöttek a mindenféle AI (kép/LLM/video) modellek és rájöttem az engem sokkal jobban leköt.De akkor ezek szerint játékokhoz sem jó választás. Nekem az utolsó Radeon-om egy R9 270X volt, azóta csak Nvidia-k.
Nagyon nem jó ez, kellene valami normális konkurencia az Nvidia-nak, mert így kb. olyan árcímkét írnak a kártyáikra amilyet csak akarnak. És hát most viszket a tenyerem a köv. genre is..
Egyébként most a CPU-mba integrált AMD GPU-t használgatom elsődleges kártyának, mert így az Nvidia VRAM-ja totál szabad az OS-től (nagyobb AI modellekhez minden csepp memória jól tud jönni).
Csak a videó dekódolásbeli különbség nagyon meglátszik. Nvidia-n 4K YouTube videót 1.5x-es tempóval oda-vissza tekergethetek ahova akarok, azonnal teszi, a Radeon videó dekódere meg másodpercekig malmozik, akadozik. -
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #99413 üzenetére
Mana korrekt, használt monitort vettem tőle nem rég.
-
DarkByte
addikt
válasz
szabzoltan1 #99407 üzenetére
~6 ezer forintért vettem Ali-ról Choice Day-es akció keretében, egy USB-s tokba épített LG GT80N volt az enyémben.
A lézer optikát igaz le kellett pucolnom isopropyl alkoholos fültisztítóval, mert CD-ket valamiért nem akarta olvasni, de azóta nincs vele gond. Gondolom ezt ilyen second hand laptopokból építik át a kis kínaiak valahol.
Audio CD-t rip-eltem vele, bitperfect módon sikerült neki. 20+ éves DVD-imet hiba nélkül olvasta. Írni még nem írtam vele.Ennyi pénzért itthon USB beépítő házat se nagyon kapni.
Mivel kb. csak ilyen esetleges használatra kellett, ennyi pénzért tartaléknak ment fiókba, ha néha mégis van dolgom optikai lemezzel. -
DarkByte
addikt
Egy vascső a villáskulcs szárára és meg van oldva az erőkar hosszabbítás, apum után szabadon
Mondjuk gyengébb anyagból készült villáskulcsot így el lehet törni
Egyébként vicces ez a pneumatikus kulcs dolog, autószerelő tesóm javasolta mikor venni akartam magamnak ilyen kulcsot hogy díszfelnit azt elég jól szét lehet vele barmolni, így ő inkább kézzel húzná le egy nyomatékkulccsal a csavarokat ebben az esetben.
Persze akármelyik gumishoz viszed az fog történni amit fent írtok, hogy lehúzzák a picsába.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99243 üzenetére
Attól függően az ország egyes részein milyen egyéb adók vannak, ugyanazon adó lehet teljesen más frekvencián.
Az RDS infóban sugározzák az AF információt hogy még milyen frekvencián fogható az állomás. A rádió folyamat figyeli, hogyan változik a jelerősség, és ha aktív az AF beállítás a rádión akkor automatikusan vált az erősebb frekvenciára ahogy haladsz. Ezt ki lehet kapcsolni, habár az Scross-on nem tudom hol és mint, mert én kb. a szalonban hallottam rajta FM rádiót azóta YouTube Music szól nálam.. utálom a rádió adásokat
Az Android Auto egy nagy találmány.
Ha az AF ki van kapcsolva és elmentetted az adót, akkor azt fixen azon a frekvencián próbálja csak "lejátszani" amit a rögzítés pillanatában látott mint aktív frekvencia. Szóval ha Szegeden mentette el, és elmész Szegedről, máshol a fehérzajt hallod ha ott nincs semmi, vagy ha másik adó van azon a frekvencián akkor azt.
Annyi hogy nem mindegyik rádió adónál érdemes bekapcsolni az AF-et, pl. a Radio 1 teljesen idiótán hálózatos rádióadásként működik, értsd, nem ugyanazt a "stúdiót" hallod minden frekvencián, hanem minden városhoz kicsit egyénre van szabva az egész, ugyanazok a műsorok vannak szerkesztve, de mások a reklámblokkok és a helyi infók, emiatt elcsúsznak egymástól időben. És rohadt idegesítő mikor aktív AF mellett két cella határán váltogat oda vissza köztük a rádió és mondjuk ugyanazt a dalt hallod oda-vissza vagdosva attól függően melyik jár előrébb és hátrébb az adásban.
Szóval annál pl. érdemes manuálisan letiltani az AF-et.A váltót tényleg néha nehezen veszi a hátramenetet, de akkor kb. csak annyi hogy előre menetbe kell tenni, kicsit mozdítani és utána szinte azonnal át lehet rakni. Előző kocsim is ezt csinálta, már megszoktam.
Számomra sokkal "viccesebb" egy ilyen árú autón a tank ajtónál az a rugós megoldás, ami kb. 15-20 alkalmanként igényeli a kis fém nyelv utó meghajlítást, mert utána nem löki ki az ajtót. Vagy ha ráunsz akkor tartani egy plasztik kártyát amivel ki tudod nyitni.
Oké, mindegyik autónak vannak hülyeségei az az igazság. Ennek oké vagyok ha ez lesz a legnagyobb baja egész nálam tartózkodása során.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #99128 üzenetére
A macskás matrica tetszik
Gratula, én is egy ilyen új Scross-t nyúzok második éve.
A négy évszakos gumin én is elgondolkodtam, de végül a szalonban volt készre szerelve téli set és én bemartam azt. De következőnek én is lehet átnyergelek 4 évszakosra ha majd cseréretté válnak. Még nem mélyedtem jobban bele, de úgy olvastam érdemesebb a prémium fajták között nézelődni; az az egy set tényleg ne legyen elsajnálva.(Engem amúgy jobban meglepett a mankókerék hiánya, és hogy azt mennyire nehezen lehetett beszerezni hozzá akkoriban, nem is túl olcsón.)
-
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #99057 üzenetére
Hmm, közben meglett. MTU probléma volt. Van egy mssfix paramétere az OpenVPN kliens profilnak, ezt belőttem 1200-ra és megoldódott, egyből tud a websocket kapcsolódni. Érdekes hogy ez csak az Android-os OpenVPN kliensnél volt gond, a Windows-ossal nem. Egyszer szeretném már megérteni ezt miért nem tudják automatikusan megbeszélni egymással ezek az interface-ek. Na de mindegy.
-
DarkByte
addikt
Ha már router, véletlenül azt valaki nem tudja hogy Mikrotik-en a saját OpenVPN szervere mégis miért nem engedi át a websocket forgalmat belső hálózaton host-olt webszerver felé? Egyszerűen nem tudok rájönni. Nem látom melyik tűzfal szabálya állhatja útját. Se a desktop-on host-olt ComfyUI-hoz, se a Raspi-n host-olt Octoprint-hez nem tudok emiatt csatlakozni normálisan, csak félig töltenek be az oldalak.
Azt gondolnám TCP-TCP, technikailag csak a HTTP request-et upgrade-eli a browser egy perzisztens kétirányú kapcsolattá. Nem értem.
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #98977 üzenetére
Én érték határt húzok általában.
Ha több vesződés meghirdetni, esetleg még csomagolni és feladni is, mint amennyit ér a cucc, akkor tipikusan én is vagy elajándékozom, vagy valami gyűjtőbe leadom tömegesen.Van pár régi bútor most is ami még a lakással maradt itt és gondolkodom el kellene tüntetni. De pl. ezt az "ingyen elvihető" dolgot se merem meglépni Facebook-on, mert tippre az az ogrék egészen új hadát vonzaná be, akiket még a társasház kapun se akarok beengedni, nem hogy a lakásba felengendi.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ted_Beneky #98974 üzenetére
Lehet kicsit gonosz vagyok, de azzal hogy nem a legkisebb belépési küszöb Facebook Marketplace-en árulsz valamit, hanem kicsit rejtettebb helyeken, az átlag idióták mosdatlan hordáit jól megszűröd.
(Kíváncsi lennék mennyivel jobb a helyzet mondjuk egy Jófogáson.)
Az totál meglátszik a Facebook-on hogy kb. közmű lett idehaza és boldog-boldogtalan ott éli ki magát, ott vezeti le a napi feszültséget. -
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #98967 üzenetére
A Vinted kimondottan használt ruha árusításnak van elvileg, elég részletes keresője van, még valami csomagautomatás integrációja is van a forgalmat lebonyolítandó.
(ahogy közben -Tsaba- is írta, köszi!)
Facebook egyre jobban idegesít. Pár percnél többet képtelen vagyok rajta eltölteni. Kb. egy-két csoportot szoktam célirányosan csak meglesni (pl. edzős) hogy van-e valami fontosabb hír amiről tudnom kellene, majd angolosan távozom amilyen gyorsan csak lehet.
Eddig aktív apróhirdetésnél is az volt a tapasztalatom hogy csomó értetlen ember kérdezgeti azt amit két kattintással elolvashatott volna a hirdetés szövegéből. Ilyen van HA-n is amúgy, de arányaiban sokkal kevesebb. Kiszűröm a kellemetlen emberek jókora részét érzésre azzal hogy meg se próbálom FB-n hirdetni mostanra a dolgaim. -
DarkByte
addikt
válasz
Gergello #98951 üzenetére
Társasházban kiutálnának ha itt tépném a row-t.
Pedig covid alatt gondolkodtam utóbbin. (Ha nem lenne olyan drága a concept2 már gyanúsan lenne.) Egy 16kg-s kettlebell-em mondjuk van régebbről, az jó szolgálatot tett akkor.
Bár én inkább elmegyek edzésekre. Jó tesz kiszellőztetni a fejem. Ad egyfajta rituálét ráhangolódni, plusz ha már ott vagyok nincs visszakozás, akkor végig csinálom ami az aktuális feladatsor(Esetleg a garázsban lehetne valami sarkot csinálni, csak akkor meg a kocsival kellene állandóan kiállni.)
-
DarkByte
addikt
válasz
totya694 #98851 üzenetére
A kezdeti AM5-ös voltage mizéria kapcsán és jó sokszor használtam. Életemben nem frissítettem ennyit BIOS-t mint akkor pár hét alatt.
Engem egyébként megnyugtat hogy van ilyen. Így tkp. zéró esélyed van brick-elni a BIOS-od, még úgy is hogy nem dual BIOS-os a lap.
Plusz tényleg ezt a CPU upgrade benézést (pl. eladtad a régi procit, de az új előtt elfelejted frissíteni hozzá a BIOS-t) elegánsan ki lehet kerülni. Gondolom az AMD-nek nem volt valami megtérülő emiatt az upgrade kit-eket postázgatni. -
DarkByte
addikt
válasz
totya694 #98842 üzenetére
Ha tippelnem kellene van egy független kis dedikált mikrokontroller valahol az alaplapon (nem kizárt az AMD chipset-be integrálva, mert mintha én ezt az összes AM5-ös lapon láttam ilyen/olyan néven, legalább is a high-end vonalon) ami tudja az erre kijelölt USB porton egy FAT partíciórol olvasni a BIOS ROM-ot és komótosan beleírni a BIOS flash chip-be. Illetve van neki a kis mikrokapcsoló és a kis LED a hátlapon mint periféria. Ennyit tud.
Jó cucc, én is frissítettem már így többször az X670-emet.
-
DarkByte
addikt
Jelenleg az a mondás hogy a finomhangolásos tanítás helyett jobb irány a RAG (Retrieval-Augmented Generation). A finetune-al könnyű úgy elbabrálni a modell súlyait hogy legagyul és elkezd felejteni.
A RAG-nál azt csinálják hogy valami vector db-be beindexelik a dokumentumokat, és a user által írt szöveg alapján előkeresnek releváns szakaszokat amelyekben elhangzanak a kifejezések, majd ezt a háttérben a backend hozzácsapja az LLM context-jéhez hogy annak "tudatában" válaszoljon.
Összességében sokkal jobb eredményt ad, kevesebb hallucinációval.
Illetve a vector db-ben hozzátehetsz hivatkozásokat a szöveg részletekhez így citációkat is meg tudsz jeleníteni, hogy honnan jött a válasz, így a user jobban utána tudjon olvasni és leellenőrizni az LLM által generáltakat. (alapvetően sose szabad benne megbízni)MemGPT-t próbáltam ami helyben futtatható és tudott ilyet, agent-et lehetett definiálni dokumentumok felett.
De épp tegnap találtam egy ilyet, még csak beletekergettem, rendesen nem volt időm végig nézni. [Building a RAG Application Using Open-source Models (Asking Questions from a PDF Using Llama2)]
Majd számolj be mire jutottál, érdekel.
De lehet jobb lesz a céltopikjában.
-
DarkByte
addikt
Köszi mindenki!
Lazák ezek a 100-120 milliós árak.
(És én még 2016 körül sokaltam a 17,5 milliót társasházi lakásra. De jó hogy nem vártam tovább. Oké, a kettő nem összehasonlítható, de azóta már azok is 2,5-3x-os áron vannak.) -
DarkByte
addikt
válasz
vizslakutya #98748 üzenetére
Kíváncsiságból ehhez van valami linked? (Sose találok meg semmi új lakópark hirdetményt, nem tudom hogyan szokták ezeket emberek idejében észrevenni. Gondolom leginkább élőszóban megy a híre.)
-
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #98234 üzenetére
Nos igen. Nálam az sokat segít hogy home office, szóval alig használok ruhát amúgy is. A legtöbbet az edzős cumó megy körbe a heti 4 alkalom miatt.
Általában egy-egy szezonra veszek ruhát, amúgy is megunom.Szóval nyilván nem lehete ezt totál egymásra illeszteni mert mások az igények. És nem is akarok meggyőzni senkit, csak maximum egy másik nézőpontnak írtam le amit.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #98227 üzenetére
Én máshogy közelítem.
Lehet akármilyen erős porszívóm ha nincs kedvem tologatni.
Ehhez képest ha a robi körbemegy heti egyszer, és láthatóan rengeteg mindent összeszed, a végeredmény jobb mintha semmi sem történne. (de mehetne naponta is)Nekem csak akkus porszívóm van mostanra. Egy Dreame T20 kiegészíti a Xiaomi-t. Lehet nincs olyan erős mint egy vezetékes, de mindig készen áll, egy-egy aprósághoz is megéri felvenni. Másképp használom mint egy vezetékest.
(A szárítógépet is amúgy emiatt is szeretem. Nem kell terigetni, egyből mehet a ruhainasra. Elég egy set ruha. Amit kimostam azt szinte azonnal vehetem fel megint.)
-
DarkByte
addikt
Nálam is kiderült hogy amúgy a fél ismerősi körnek van. Meg is lepődtem, mert azt hittem ez ilyen geek játékszer még mindig, és a fenéket.
Én 3D nyomtattam neki kis rámpát arra az 1-2 helyre amit nem bírt megmászni, kvázi akadálymentesítve a lakást
Kétoldalas ragasztó szalagcsíkokkal rögzítettem a hidegburkolathoz.
De amúgy majd lakás felújításkor mennek a küszöbök mindenhonnan.. csak az még nem most lesz.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #98212 üzenetére
Ha nem vastagszálú a padlószőnyeg, szerintem simán. Nekem is vannak szőnyegek a lakásban. Megmássza, elbánik vele. Sőt. A forgó sörte az alján a nagy trükk benne, hogy átdörgöli az egészet.
Viszont el kell pakolni előle, függönyök, kábelek pl. De kb. 2-3x körbemegy rájössz mikbe szeret felakadni, azokat elpakolod előle. Gyerekek mellett mondjuk lehet nehezebb dolga van.
Az igaz, elszörtyög 1+ órát mire körbeér a lakáson, de pont ez a lényeg hogy nem én csinálom. Még dolgozom, addig ő teszi a dolgát.
Én komolyan meglepődtem. Kb. kíváncsiságból vettem mert érdekelnek az ilyesmik, max. ha nem válik be megy vissza elállási időben. De egyik legjobb vétel volt idén. Én csak 2-3 hetente porszívóztam fel a lakást. Meglátszik hogy ő hetente csinálja. Ismerősöm aki ajánlatomra vette egy ugyanilyet, náluk a 3 gyerek + macska mellett kb. minden másnap megy
(Xiaomi S10 amúgy, venni ilyen radarosat érdemes amúgy, majdnem vettem egy Lidl-ös vakon cikázó fajtát, örülök hogy nem azt vettem meg)
Egyébként a szárítógép is tényleg nagy találmány. Én azért vettem mert télen kegyetlen penészedett az egyik szoba a teregetéstől. De amúgy a por mennyiséget is jelentősen redukálta. Mai napig meglep mennyi szöszt összeszed, arról nem is beszélve mennyi víz kijön a ruhákból még centrifuga után. Azt kvázi szétlocsoltam a falakon minden teregetés után csukott ablakok mellett.. yikes.
-
DarkByte
addikt
Én robotporszívóra szavazok.
Úri huncuttságnak gondoltam, de mióta van, heti egyszer körbemegy és mindig meglep mennyi koszt összeszed. Látványosan fényesebb is a hidegburkolat/parketta. -
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
Jinxb1rd #97942 üzenetére
Media Markt, beállítod az áruházat ahol átvennéd és mutatja hol van készleten azonnal.
Esetleg Konzolvilág ha már az Árkádban jársz. -
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #97900 üzenetére
Szerintem 2FA-t érdemes használni, ahhoz meg a legkézenfekvőbb a mobil mint második faktor. Az SMS kód nem teljesen biztonságos. Az autentiktátor már nehezebben lenyúlható. De állandóan nem szeretem irkálni a kódokat.
Az egy dolog hogy a telefonon fel tudom oldani ujjlenyomat olvasóval a cuccokat, de egy ideje pl. a Google fiók is tud már olyat hogy ha mondjuk PC-n akarok valahova belépni Google fiókomon keresztül, akkor a telefonon jóváhagyhatom a belépést az ujjlenyomatommal. Elég kényelmes.
-
DarkByte
addikt
Mondjuk itt a legnagyobb felkiáltójel az azonos jelszó használata. Főleg úgy hogy pillanatok műve generálni valamit, eltenni egy jelszó kezelőbe, belőni authenticator-t, majd beállítani ujjlenyomat olvasós azonosítást és sose használni többet
(tudom, nem ez az alap sokaknál, szüleimen is sok szerencsét egy ilyet áthúzni
örülök hogy lassacskán a "mindet ne kattintsanak le Facebook-on" dolgot sikerül velük megértetni.. apámnak pár éve valami 18000 email-je volt Gmail-en
2 órát szórakoztam mire szűrőkkel eltüntettem őket)
-
DarkByte
addikt
válasz
totya694 #97891 üzenetére
Ha ennyire zavar ez, olyan router kell ahol a TV-t külön lehet rakni egy portján át és széttűzfalazni az egészet a LAN felé. Pl. Mikrotik, nagyon szeretem a hAP ac3-mamat, és ez igazából egy konzumer router-nek van szánva
De azért inkább power user cucc, igényel némi tanulást. Viszont meglepett hogy out of box működőképes beállítással jön, ad is egy leegyszerűsített hülyebiztos alap felületet. De utána Winbox-ból lebackup-olod és lehet kísérletezni, bármikor vissza lehet állítani működőre.
Még én is folyamatában vagyok a tanulásának; én az IoT kütyüjeimet akarom így kicsukni a LAN-ról majd. Habár most kb. a robotporszívó az amire kicsit ferde szemmel nézhetnék
De pl. pont pár hete csináltam meg hogy az itthoni dolgokat el tudom érni egy általa host-olt OpenVPN-en át, plusz rajta futó script a PPPoE újracsatlakozása esetén automatikusan frissíti a domain-em IP címét ami hazamutat.
Épp a napokban néztem hogy meg tudnám csinálni mikor nincs vezetékes net, hogy az egyik WiFi rádióját átrakom kliens módba, felléptetem a mobilom hotspot-jára és onnantól azt tekinti WAN lábnak, minden cuccom kap megint átmenetileg a mobilnet felől internetet anélkül hogy átdugtam volna bármit. Majd ehhez is össze akarom készíteni a dolgokat egyik unalmasabb hétvégémen.
És még bőven lehetne vele mit csinálni. Még Docker konténereket is tudna futtatni ha nagyon akarnám, bár erre van jobb mini PC-m.
-
DarkByte
addikt
válasz
FoxiestFox #97879 üzenetére
Csakhogy TV-knél sokszor más subpixel elrendezést használnak, pl. gyakori BGR a monitorok RGB-jével szemben, ami már kihat a szöveg minőségre (habár ezt még a Cleartype képes lekövetni konfigurálással).
Viszont WOLED-nél (LG) pontosan ugyanaz a WRGB subpixel layout van a monitornak szánt paneleknél is mint a TV-knél is. Totál ugyanaz a panel kerül bele, csak más a körítés. (legalább is legutóbb mikor néztem, pl. ASUS ROG OLED széria). Nem is tökéletes az összkép Windows-al mint itt egy kisregény részletezi.
-
DarkByte
addikt
válasz
garga pista #97839 üzenetére
Rookie numbers
(nem is tudtam van ilyen stat-ja már)
-
DarkByte
addikt
válasz
quailstorm #97754 üzenetére
Nekem a zöld Clin Streak-free ablaktisztító vált be eddig legjobban monitorra/TV-re. A normál ablaktisztítótól foltos marad, akármit csinálok vele.
Illetve a másik trükk amit netről lestem egy videóból, hogy nedvesítés előtt nem árt portalanítani a monitor felületet, és nem szétkenni rajta mégjobban. Ezt én sokáig nem így csináltam, sokat jelent.
(Állítólag még nem árt mikroszálas kendőt használni, de én sima papírtörlővel szoktam.) -
DarkByte
addikt
Próbáld meg kikapcsolni a fastboot-ot a Windows-ban.
Nekem a jelen konfig összeállításommal nem működik jól valamiért, de vesztek vele kb. 2mp-et boot időben, na bumm.
(Vagy legalább is akkor nem működött mikor összeraktam tavasszal a gépet, valami összeférhetetlenség, DDR5-is, kell nekem túl új hardvert venni. Már lehet kipatch-elték, csak ennyire nem érdekelt).
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
Nem tudjátok véletlenül hogy a Bibó István utcában az eddigi nagy üres placcon mi épül? Tegnap valami óriási torony volt felállítva, mintha valami kutat fúrnának valaminek, de totál nem értek hozzá. Ma már nem láttam. Kíváncsi lennék mi ez. A tippem mondjuk valami lakópark vagy sorház együttes.
-
DarkByte
addikt
Eladó: Szép állapotú de akku elgyengült Philips PowerPro Aqua FC6408/01 vezeték nélküli porszívó kis pénzért, némi plusz munkával újjá varázsolható (linkeltem csere akkut a leírásban).
-
DarkByte
addikt
Vannak rá ötletek, pár bíztató. WOLED-en elvileg már az segítene ha a ClearType-ot lehetne RBG subpixel elrendezésre optimalizáltra kapcsolni (zöld legyen a szélén), de ezt nem tudja. Csak RGB és BGR van.
Elvileg supersampling-el is lehetne rajta segíteni, mai videókártyák egy virtuális 2x-es asztal méretből shader-el kisujjból megoldanák. Csak mire ezt a driver-ek és az OS implementálja..
-
DarkByte
addikt
+1. Teregessen a t...m
Az a kb. 16 szárítás ami havonta megy dob vagy 800Ft se a villanyszámlán a hőszivattyússal.
Egyébként én sima "szekrényszáraz"-ra szoktam szárítani, az azt jelenti hogy picit még nedves marad. Ez olyan szempontból jó hogy kiszedés után kicsapkodom, szárakat lehúzom és ha kiakasztom akkor közel gyűrődés mentesre szárad a legtöbb cucc. Szóval nagyon vasalni se kell feltétlen semmit. Mivel nem sok ruhám van így a szárítógép mellett, egy sima gurulós ruhainas van odarakva mellé, oda ki szokam rakni azt a pár holmit. De van aki konkrétan berakja a gépet a gardróbb amúgy.
Ismerősömnek kombi gépe van. Én végül külön vettem mert már volt mosógép. A külön gép előnye hogy amíg a következő adagot mossa a mosógép, már tud szárítani. Plusz szerintem a mosás után azért totál nem megy ki a mosószer a dobból, így azt nem tudja beleszárítani egy kombi géphez képest. (de persze ez utóbbi lehet nem valós veszély, főleg folyékony mosószer mellett; nem tudom)
-
DarkByte
addikt
Függ a nedvesség tartalomtól, hogy mennyi cuccot teszel bele és hogy előtte mennyire centrifugázod ki. Ha a 8kg-s AEG-t teleküldöm kímélő centrifugázott cuccokkal, az nekem is elpörög 3 órahosszát. Ha rendes hosszú 1000-es centrifugával mosok egy max. 4-5kg ruhát, azt tényleg megszárítja 2 órán belül.
Szerintem csak hőszivattyúsat vegyen. Nem a fogyasztás okán, hanem mert kíméletesebb a ruhával. (főleg ami Woolmark Blue jelöléses) A kondenzációsba akármit nem lehet berakni, a hőszivattyúsomba viszont eddig akármit bedobhattam, legyen az hátitáska vagy sportcipő. Műanyag betétek se olvadnak meg. Hátránya nyilván hogy emiatt tovább szárítja. De amúgy mérésem alapján egy 2 órás szárító program az durván 1kWh áramot kér. Szerintem bőven baráti.
Sokáig én is úri huncuttságnak gondoltam a szárítógépet, ismerősök mondták meglátod ez is olyan lesz nem tudod hogyan éltél nélküle. És tényleg. (Most amúgy a robotporszívó ilyen, ma jött meg a Xiaomi S10-em, ezen is ledöbbentem mennyi koszt összeszedett a lakásban, pedig amúgy rendszeresen takarítok..)
Eleve hogy megspórolja a nekem a szárítóra kiterigetéssel szenvedést. (cserébe mondjuk ki kell forgatni a ruhákat meg összehúzni dolgokat hogy ne csörögjön, de némi gyakorlat után már gyorsan megy) Plusz nem kell annyi ruhámnak lennie, mert aznap akár megint felvehetem újra ha arról van szó.
Illetve amit nem gondol az ember hogy a szárítással még mennyi szösz keletkezik. Mai napig képes vagyok ledöbbenni mit szedek ki a tartójából. Főleg ilyen új pulóver után, az brutális
Plusz nekem ablakok cseréje után a szobám ahol szárítottam télen iszonyat penészedett, az gyakorlatilag teljesen megszűnt. Nem csoda, jó 1-1,5 liter víz még minimum ki szokott jönni a ruhákból szárítás után, azt olyan mintha heti négyszer (sok edzés) szétlocsoltam volna a falakon ennyit némi túlzással
-
DarkByte
addikt
Subpixel layout-ot nem tudod állítani, az a gyártás technológia sajátja. WRGB, egy extra fehér alpixel van az LG OLED-jein hogy a fehér fényhez ne kelljen 3 alpixelt is gyilkolni. Itt egy makró: [link]
De amúgy nem csak a TV-ken, az LG paneles OLED monitorokon is.
Még a pentile RGB elrendezés van pár eszközön, pl. egyes mobilok, vagy Oculus Quest 1.
Elvileg amúgy a Samsung féle QD-OLED-en nincs fehér pixel, viszont cserébe úgy tűnik az image retention hajlamossága is nagyobb egyelőre. -
DarkByte
addikt
válasz
Protezis #97511 üzenetére
Igen, a grayscale rendering az oka ennek. A ClearType azt használja ki hogy normál RGB LCD-n minden pixel 3 alpixelből tevődik össze és ezzel pszeudó többszörözi a betűk felbontását.
Én pl. azért találkoztam ezzel mert egy OLED TV-t használok monitorinak, és azon a WRGB subpixel elrendezéssel ronda szivárványossá teszi a betűket ha aktív a ClearType. Azt kikapcsolva kb. "8bit-esek" a font-ok. Én is végül grayscale-re tértem át, ami a ClearType után kicsit szokatlan volt elsőre, de mostanra már megszoktam. Majd ha elérhető árban lesznek a 8K-s OLED TV-k, ez is megoldódik teljesen
-
DarkByte
addikt
válasz
Stylewars_kp #97473 üzenetére
Nem szeretnék a random FB puruttyával foglalkozni / beengedni a lakásba. Alapvetően úgy vagyok vele, hogy aminek 5 ezer forint értéke sincs, annál az időt sem éri meg hogy szenvedjek vele (fotózni, hirdetést adminisztrálni, lelkét maszírozni a betévedő "feléből mennyit engedsz" alkudozónak, stb.)
Értéke amúgy sincs, ezek még a lakásvásárlással ittmaradt ez-az, szétfarigcsált bútorok, max. tüzifának, de az meg kb. determinálja kik jönnének el érte.Egyedül nem bírom levinni emeletről hogy kirakjam a ház elé. Esetleg úgy ha szétbontom / szétverem a lakásban.
Szomszédokat / ismerősöket nem akarom trenírozni ezzel. Futót se akarok bérelni, mostani kocsin vonóhorog sincs.Plusz alapvetően inkább megúsznám és inkább kifizetnék egy rendes céget hogy takarítsák el innen. Persze nem bármi áron.
Túlgondolni se akarom, ha nincs erre lehetőség, akkor megemberelem magam. Csak hátha van erre szaksodott cég.
--
martonx: köszi, megkérdem őket. -
DarkByte
addikt
Létezik olyan cég Szegeden ami vállal olyat hogy bútort elvisznek a lakásból a hulladékudvarig?
Egy fürdőszoba felújításnál ha kivitelezővel csinálom tudom opció hogy ezt is megoldják, de most nem akarok felújítani semmit, csak pár bútor cseréjén gondolkodom a lakásban.
-
DarkByte
addikt
Köszi mindenki! Akkor igazából azok a helyek vannak ahol eddig is vásároltam.
-
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #97233 üzenetére
A C&A mondjuk pont plázás butik
-
DarkByte
addikt
Ti hol vennétek igényesebb, smart casual dress kódba beleillő ruházatot, ha nem az Árkád/Plázás butikoknál szeretnék ilyesmit keresgélni? (farmer/szövetnadrág, pólóing, ilyesmi, nem öltönyt keresek), IT-s céges eseményre kellene összelegóznom valami nem túl utcai, nem túl "ünneplős" összeállítást.
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
macilaci78 #96784 üzenetére
Szintén a Szisznél van a társasház ahol vagyok és nincs velük problémám. Tetőcserét vezényeltek le elmúlt évben és szerintem teljesen korrektül végigment, ez elég jó benchmark-ja volt a dolognak véleményem szerint.
-
DarkByte
addikt
Na hát én így sem értem ezt a set-top-box dolgot. Egész gyerekkoromban szülőknél külön VHS, DVD lejátszó, műholdvevő volt, meg a C64 se kevés kanóccal lógott a TV-n. Ezek után egy doboz.. nagy dolog
Anyumat idegesített takarításnál, az igaz.
Most is külön Android TV-s box-om van amúgy, meg MiSTer a retró játékoknak a nappaliban a TV-n. (Ha lenne házimozi set annak külön erősítő, millió hangfalkábel.. meg lehetne XBox/PS, stb-stb.) Szóval nekem ez ugyan nem okozna lelki törést. De oké, el tudom fogadni. Ezért szép az élet hogy mindenkinek más dilijei vannak.
(Plusz fogyasztás.. hát ha a TV box max. 1-2W-os stand by áramát nem tudom majd kifizetni, akkor azt hiszem nem a TV lesz a legnagyobb problémám..)
Amúgy "TV TV-m" nekem sincs, csak streaming dolgokat nézek raja ami ide sorolható. De most konkrétan az is annyira el volt felejtve, hogy a nappaliban a Samu TV-men lejártak a login sütik, olyan rég nem volt bedugva áramba. Még tavasszal valami vihar alkalmával kihúztam.
-
DarkByte
addikt
válasz
ShadowX #96566 üzenetére
Erre a mi jó a gyereknek témára ott csatlakoznék fel hogy ennek én is iszom a levét. Amiatt hogy szülőkkel távol éltünk a civilizációtól sikerült kimaradnom gyerekként egy csomó közösségi dologból amelyek amúgy valószínűleg másképp alakítottak volna és nem lennék ennyire antiszoc alkat. Na meg a kelleténél jobban is voltam féltve mindentől.
Nem panaszkodni akarok, mert nem lennék az aki ha nem így történnek a dolgok, de látom a hátrányait is egyértelműen.
Én személy szerint menekültem onnan. Annyira semmi sem történik ott, megáll az idő. -
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #96549 üzenetére
Magánháznál is simán kifoghatsz hülye szomszédot.
Szőregi ismerősömék küzdenek most azzal, hogy a falszomszédjuk elkezdett problémázni azon hogy ők megvariálták kicsit a lakást és most ahol eddig az egyik helység spájz volt, forgalmasabb lett és hogy hát ő zavarja a zaj ami áthallatszik.Az ilyennek megmutatnám a társasházi létet egy pár napra. Rájönne hogy nincs is neki baja.
A sertéstelep szag bejön Szegedre is nyaranta. Oké, falun/tanyán ez jön sokkal jobban direktbe. (Engem sokkal jobban zavar a legyek megjelenése az állattartással. Mindent összemocskolnak és idegesítőek. Szüleim tanyán élnek így van hozzá szerencsém.)
Ami nekem még a magánházból totál nem hiányzik az a telek karbantartása, főleg ilyenkor nyáron 40 fokban a fűnyírás/gyomirtás. -
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #96405 üzenetére
Mint egyáltalán nem rossz ötlet, minimál, nagyon Windows like az alap UI összeállítása, nincs tele felesleges vackokkal. Én személy szerint szeretem. Kicsit oldschool kinézet van az igaz. De amúgy az is Ubuntu/Debian alapokra épít, szóval ugyanúgy működik vele minden leírás mint Ubuntu-val.
(Én személy szerint a modern Ubuntu-t egyre kevésbé bírom. Canonical nagyon Microsoft-os irányba viszi az egészet.)Esetleg még Pop!_OS, az akkor lehet jó ha a gépben Nvidia kártya van, picit automatikusabb abban a tekintetben, szintén Ubuntu alapokra épít. Bár azt nem használtam hosszabban, csak kipróbáltam.
-
DarkByte
addikt
válasz
martonx #96391 üzenetére
Ez mondjuk tényleg nem kicsit dühítő
Nálam is miután megvettem a lakást, kb. 1 évre rá megpusztult a kazán, és nem tudtam bélelt-e a kémény vagy egyáltalán külön van-e lakásonként. Szerencsére itt minden adott volt. Nyilván vásárláskor ötletem se volt erre oda kell-e figyelni vagy sem. Olyan könnyen meg lehet ezekkel szívni laikusként. -
DarkByte
addikt
válasz
ritkaság #96118 üzenetére
Nálam is sajnos van olyan nap amikor random packet loss-ok, több száz ms ping-ek. Munkában ritka idegesítő mikor még egy Teams hanghívás is képes darabos lenni miatta. FTTB terület amúgy felsővároson.
Bízom benne hogy csak a hó végi Digi Mobil átvariálás miatt van most ez átmenetileg, mert egyébként kezdek egyre morcosabb lenni miatta. -
DarkByte
addikt
Hátha itt több sikerrel reagál rá valaki.
Másnak minden oké Digivel Szeged felsővároson (Franciahögy lakópark környéke)? FTTB 500 a két nappal ezelőtti 1 órás kiesés óta 250/3.
Sajnos még üfsz-on nem sikerült tovább lépni az ügyben, direkt router-t kihagyásos mérést akarnak, de most épp nem tudom megoldani, mert foglalt a notebook amim lenne melóval. -
DarkByte
addikt
válasz
Rawulf #95878 üzenetére
Van egy Samsung 1TB-s külső 2,5"-os egybe vinyóm, vagy 10 éves már.
Ez a csodálatos USB-3 micro-B borzalom mutáns dugója van ami kb. ha ránézel is hajlik a csatlakozóban és persze a világ létező legmerevebb kábelével jött. Mostanra már nem mindig érintkezik megfelelően a HDD felől. Pedig kb. évente 2-3 alkalommal van előszedve másolni rá-le róla dolgokat, szóval sokat nem volt használva. Ha a csatlakozó megadja magát (már pedig megfogja) lehet kidobni az egészet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 0 perces COOLER MASTER MASTERBOX MB600L V2 TEMPERED GLASS eladó! SZÁMLA (a Te nevedre)! ÁRON ALUL!!!
- Acer Predator Triton 17X Intel Core i9 13900HX/RTX 4090/64GB RAM/4TB SSD remek áron IGAZI RITKASÁG!
- LOGITECH G PRO X 2 LIGHTSPEED VEZETÉK NÉLKÜLI FEKETE HEADSET
- 0 perces RYZEN laptop eredeti Win10-zel! GARANCIA + SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- CORSAIR TC100 RELAXED SZÜRKE/FEKETE SZÖVET GAMER SZÉK
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest