- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kbhuinfo
tag
Kinőttem a pi-t, kéne valami erősebb, több rammal (4-8 mag, 2-4 GB). Néztem médialejátszókat, pi-klónokat, jetson tx1-et. Nyilván olcsóság és passzív hűtés fontos - mit ajánlotok? Előre is köszönöm!
-
-dino--
csendes tag
`A most rádugott pendrive biztos exfat-ra van formázva? Mert a rendszer szerint (16bites)fat-ra van formázva`
Igyvan, a foton csak sima FAT os pendrive volt benne, de ExFAT al is ugyan ez a helyzet, vagyis azt sem tudom nyitni, gyakorlatilag mindegy milyen formatumu a pendrive. Latni latja a rendzer, de nem tudom megnyitni. Nem lehet, hogy valami jogosultsagal van baja?
Ami meg erdekes lehet a filekzelo latja a masik ket particiot, de azokat sem tudom megnyitni, ugyanugy, mint a pendriveot. -
válasz
azbest #25696 üzenetére
Lehetséges, fórumról szedtem össze az infót, ott úgy írták. A voda oldalán nem találtam hivatalos leírást róla.
vadkörte
Mijen "kocka tűzfala" A voda routeren is be van kapcsolva a tűzfal, és a rádugott routeren is? Vagy hogyanéz ki ez most?-dino--
A most rádugott pendrive biztos exfat-ra van formázva? Mert a rendszer szerint (16bites)fat-ra van formázva. -
-dino--
csendes tag
Ejszaka az jutott eszembe, hogy lehet a raspbian ala beepitett filemanagger nem jo, illetve azert irja ki a hibauzenetet. Kerdes, van e valami masik filekezelo, ami ad jogosultsagot is mindenre? Lehet csak ezzel van baj, nem? Hogy csinaljam? Koszi.
-
válasz
vadkörte #25690 üzenetére
A vodafone modemen mi van beállítva apn-nek? standardnet.vodafone.net vagy internet.vodafone.net? Ez utóbbira kellen állítani, mert csak így jut ki trükkök(NAT, tűzfal?) nélkül az internetre. Szóval lehet végig jó volt csak a Voda hálózatán akadt el.
-dino--
Pedig ennek így működnie kellene. Más tippem nincs. A
sudo blkid
parancs kiemenete hogyan néz ki? -
vadkörte
addikt
A Transmission-nel szívok én is. Napok óta bírkóztunk és feladtam. Sem KODI, sem Raspbian felől nem tudtam vezérelni távolról. Töltött, de, külső IP-ről (telefon, PC, stb...) nem fértem hozzá. Feltoltam az egyik tartalék kártyámra egy OMV-t, így tökéletesen működik, de... Sajnos mindig van egy de. A port nyitás az Istennek sem akar összejönni.
ASUS RT-N12D1 router-em van a legfrissebb gyári fw-rel. A WAN/Port Továbbítás menüpontban kitöltöm a rovatokat:
Szolgáltatásnév: Transmission
Port taromány: 6881:6889 (ezt ajánlotta a BitTorrent-et választva)
IP cím: megadom a Pi statikus IP-jét
Helyi port: megadom az általam választott portszámot (6881)
Protokoll: TCP
Bállítom az OMV-ben a peer port-ot a 6881-re, de ha fejre állok és ketyegek, akkor sem jó. A porttesztben a státusza Closed.
Vodafone Homenet mobilnetem van, az LTE kockám a WAN portra csatlakozik. -
-
D28
tag
Azt h konkrétan hol is rontottam el a történetet azt meg nem mondom de sikerült a mutatvány. Igazából a legelejétől újra kezdtem az egészet (vinyó csatlakoztatás miegymás) illetve megnéztem még pár cikket, videót és sikerült összeollózzam ami kell.
Szóval akkor egyenlőre megelégszem ezzel amíg rá nem olvasok részletesebben ezekre a dolgokra.
Köszönöm a válaszod. -
-dino--
csendes tag
Nem NTFS a pendrive, hanem ExFAT, igy is begepeljem a parancsot, amit irtal?
Szerk, de van sima FAT os pendrive om, azzal is ue a helyzet..azt sem tudom kinyitni
"Megtennéd, hogy ezt a "kurvara falusi taho" szlenget elhagyod?!"
Rendben, szepen beszelek, jofiu leszek, csak segitsetek..
Koszi!
-
gabo89
senior tag
válasz
wassermann #25675 üzenetére
A gpio-t hogy tudnam tesztelni, amig nincs uj IR?
-
válasz
-dino-- #25684 üzenetére
Milyen fájlrendszerü a pendrive? Ha ntfs, akkor a raspbian-ra kell az ntfs támogatás is. Add ki az alábbi parancsot:
sudo apt-get update
Majd ha végzett, akkor a
sudo apt-get install ntfs-3g
paranccsal telepítheted az ntfs támogatást.Megtennéd, hogy ezt a "kurvara falusi taho" szlenget elhagyod?!
-
-dino--
csendes tag
Sziasztok, nemreg vettem egy RPi3 ketyeret, baromira nem vagom a linuxot, azon csodalkozom, hogy egyatalan idaig eljutottam, szoval segitseg kellene, jo szajbaragosan, ha lehet.
Kiiprobaltam egy ilyen tripla boot cuccot, mert erre szeretnem hasznalni a PI t
https://youtu.be/mGpk1mZOvcY
Szeretnek egy rendszert, medialejatszot, meg retropi bootot.
Tudatlan paraszt modon ossze is raktam majdnem elsore, de ahogy irtam kurvara nem vagom a linuxot, igy nem ertek par dolgot, pl raspbiant ha inditom rendszer alatt bedugok egy usb pendriveot, elinditok egy a rendszerben levo filekezelot, hogy a pendriveot renccer alatt kinyissam, latszolag fel is mountolja, mert latom az eszkozok kozott, de ha rakattentok megnyitas helyett a kovetkezo hibauzit kapom.http://kepkezelo.com/images/54hkoho7a2lyj2hg8vi8.jpg
es nem tudom megnyitni a tartalmat..
Oooo, az az erdekes, hogy ha atbootolok erre a kodi medialejatszora, ezen a particion van filekezelo, valami NC szeru, es itt, siman tudom nyitni a pendriveot es tudok turkalni rajta, filmetlejatszani, zenethallgatni stb, szal nem kapok semmi ilyen hibauzit...de mondok jobbat a retropi alatt is van filekezelo, ott is megy minden ugy ahogy kene, csak a franya Raspbian alatt nem, ugy ahogy irtam. Mi lehet a gaz?Ize, le tudna valaki irni szajbaragosan, hogy egy falusi taho is megertse?
Gondolom nektek egyszeru lehet a megoldas.Koszi elore is!
-
artiny
őstag
Mit okozhat az ha nincs eleg Amper amirol uzemeltetem a RPI 3 - at?
a power bankom csak 5V 1A tud. De ha errol megy a projektomban levo nyomogombok furan mukodnek. Van ket LED ami jelzi az eppen futo funkciot, es alig birom leallitani,egyikbol a masikba atugorni....ez okozhatja hogy nem kap eleg aramot?
alt. a notebookok USB je tobb AMpert tud leadni mint 1A ? (sima usb ) -
envagyok
veterán
válasz
wassermann #25678 üzenetére
Pi zero w is érdekelne ilyen szempontból
-
wassermann
Topikgazda
Sziasztok, valaki tud Pi 3-ra tunning értékeket. Nálam jelen pillanatban feszültség emelés nélkül, hűtőbordával (RAM-on nincs), így megy:
force_turbo=1
arm_freq=1230
core_freq=410
sdram_freq=410
gpu_freq=410Valamelyik érték sajnos így, feszültség emelés nélkül határeset, mert feljebb már instabil
-
Kezdjuk az elején: A leírásom a lite verzóra vonatkozik, nem a pixeles felületre. Ott nem a daemon van feltéve, ganem a gui verziója. Azt sem lehetetlen beröffenteni. Pl. pi user-ként lépsz be/használod, vagy létrehoztál egy saját felhasználót?
A df -h parancs kimenete hogyan néz ki? Ebből meglátjuk hogy melyik eszköz hova van felcsatolva.
A külső lemezen létrehoztál a transmission-nak egy mappát? nézzük meg a jogosultságait: ls -al /ide/csatoltad/fel -
psg5
veterán
Hogy a bánatba tudom kikapcsolni openelec ben hogy ne dobalja fel allandoan a frissitest? 7.0.1.
-
gabo89
senior tag
Üdv!
Rpi Zero-mon az infra vevőt egy cpu hűtő csatlakozójába dugtam, majd annak a drótjait a pi lyukaiba dugtam, es ragasztottam. (ideiglenes megoldas...) Mivel kezdett kijönni, ma újra bekötöttem, de a nagy siettsegben a signalt és a gnd-t forditva kötöttem be. Marha meleg volt a pi, ezert gondoltam, hogy tuti elrontottam... Azóta jól bekötöttem, természetesen nem működik már az infra. A kérdésem, hogy a Pi is sérülhetett, vagy csak az infra vevő tsop?
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #25671 üzenetére
kicsit kutakodtam aliexpresen (mostanában jobb árakat találok ott, mint ebayen)
RTL8811AU, [CF-915AC].
RTL8812AU CF-912AC
RTL8881AM, antennás 12 dolcsi körül [CF-916AC]
mt7610u [KBT001641]
MT7612U EP-AC1601
van még jópár fajta, csomó comcast brandes változat is. 10-15 dolcsi közt már van választék. De hogy melyik a tuti, annak utána kell olvasgatni
(#25673) tvamos
megveheted őket amazonon hirdető kínai eladóktól is -
tvamos
nagyúr
válasz
azbest #25668 üzenetére
Ez nekem nem sikerul. De mindegy is, mert nem szallit Europaba az elado, mashol meg nem latom ezt a bigyot. 50 USD az e-bay-en, annyit nem er.
(#25670) azbest válasza tvamos (#25669) üzenetére
Hat, ez szerintem jo lesz. Nem tul nagy a valasztek, meg a hatteranyag. Azt remeletem, azert a egyszerubb lesz. -
azbest
félisten
válasz
tvamos #25669 üzenetére
Aha, akkor az a mediatek mt7610u lesz (felvásárolta a ralink céget, régen RT2870 volt a neve a chipnek). Arra mintha rosszabb lenne az esély. Az odroidnál ráadásul nagyon gyenge 5GHz-es sebességet írtak a linuxos driverrel. Aliexpressen 8 dolcsi körül is vannak már külső antenna nélküli ilyenek.
Szerk: bár lehet kézi fordítással működésre lehet bírni [link]Régebbi, 5GHz-es, de nem AC-s például a RT5572 , amiből szintén sokféle eszköz létezik
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #25667 üzenetére
ezért mondom, hogy töltsd le a driverét azoknak, ami szimpatikus. A driverből ki kell derüljön, hogy milyen chipsetes. Ha a chipset megvan, abból ki kell derüljön, hogy lehetséges-e használni vele.
Per pillanat nem úgy tűnik, hogy csak bedugod és működik. Az általad használt oprendszernél is utána kell nézni, hogy benne van-e már a támogatás (raspbiannál más kernel lehet, mint libreelecnél vagy ubuntunál vagy másnál).
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #25664 üzenetére
Így kiragadva 1-1 eszközt kicsi az esélye, hogy bárki használta volna. Tölts le drivert hozzá és a windows inf fájlban nézd meg, hogy milyen chipsetes lehet. Az alapján lehet jobb eséllyes rákeresni a neten, hogy működik-e a pi kernelével.
Futólag olvastam, hogy RTL8812au chipsetes 5Ghz AC-s wifi elvileg működhet, de lehet azzal is van plusz munka.
Ezen az oldalon sorolnak pár ilyen dongle változatot [link]A nagyon olcsó donglekben mt7610u (leánykori nevén RT2870) is lehet, arra kétes a támogatás, bár odroid alá van aki azt írja, hogy sikerült fordtani drivert, szóval talán raspire sem teljesen esélytelen.
-
D28
tag
válasz
peter1998 #25663 üzenetére
Azért a használati utasítást megtaláltam, nem vagyok ennyire sügér
csak hát nem igazán látom benne azt a részt amit kellene. Olvastam a jogosultságokról is és próbáltam beállítani h jó legyen (pl a linkelt cikk is kitér erre) de akkor ezek szerint nem sikerült a mutatvány.
Félreértés ne essék, utána akarok olvasni rendesen ennek az egésznek csak az nem 1 2 nap és gondoltam h addig menjen a seed.
(Én elhiszem h súlyos a hiba, de mint említettem jelen pillanatban sajnos elég szegényes az ismeretem és nem vagyok benne biztos h jól értem h mikor hol kell minek mit adni.)
De akkor elég valószínű h mégis porosodik a sarokban egy kicsit a gép amíg felszedek némi tudást.
Esetleg aki tud valami oldalt ajánlani (akár konkrétan ebben a témában) azt szívesen fogadom, ami nem kőkemény szakmai fórum hanem kezdő szellemben írja le a témát. (Ez csak megkönnyítené az életem, ha nem igazán van ilyen akkor majd keresgélek úgyis.)
Köszi a válaszod!
-
-
D28
tag
Halli.
Transmission ügyben szeretnék kérdezni.
Nemrég vettem egy RPi 3-at és nem vagyok valami jártas a linux rendszerek világában, még. Első körben ezt a torrentes dolgot szerettem volna elindítani de nem nagyon sikerült. Addig eljutottam h vnc-n tudom vezérelni a pi-t, illetve formatáltam (ext4) a rádugott 2,5" vinyót (csak ez van rákötve).
[link] - Ezen, illetve egyéb neten talált beállítási leírásokat követve sem igazán akar elindulni a letöltés, vagyis elindul és ez az üzenet fogad: "Error: permission denied".
Egy tippem van h mi lehet a probléma. D-link go-rt-n300 nevezetű routerem van és nem igazán találtam meg h hol is kellene ezt a portátirányításos dolgot végrehajtani (az UPnP fül alatt jelzi a portot és h transmission, de a router menüje nem is olyan mint amik le vannak írva a tutorialokba, pl itt: [link] nincs is meg ez a típus).Nem tudom h elegendő infót írtam-e le ahhoz h segítséget kapjak, mi lehet a probléma, mit tegyek?
-
azbest
félisten
lehet valami drm megoldás is kell hozzá, böngészőben pedig lehet, hogy a chrome tudja, de pl a chromium nem biztos (bár lehet át lehet másolni libet hozzá). Böngészővel a másik baj, hogy teljes képernyős lejátszásnál a nagyítást a proci végzi és az akad. Kodi alól azért jó a videolejátszás, mert opengl es-segítségével van megjelenítve, teljes képernyőre téve. Szóval effektíve hardveres a skálázás is. A desktop linuxon viszont a lejátszás akár hardveres is lehet, de a nagyítás már procierő (pl vlc esetén vagy youtube esetén ezért nem sima a teljes képernyős lejátszás). Meg lehet csak olyan böngészővel megy jól a html5 videó nagyítás nélkül, amit a pi-re felkészítettek.
Most nem tudom hogy áll a pi3-as android, hogy azon a horizon vagy digi app tud-e lejátszani. Ott meg lehet a hardveres video gyorsítás nem megy, ha jól tudom.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25658 üzenetére
Tényleg, mintha láttam volna ilyet még anno az első beüzemeléskor. Aztán azóta nem is foglalkoztam vele. Szerintem ezt én is beállítom.
Köszönöm. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25655 üzenetére
Annyira nem néztem át, hogy ezenkívül is elfelejtett-e valamit. Remélem nem. A backup-ot addonnal készítetted, vagy valamilyen fájlokat direktbe lementettél?
-
-
Keef_Lee
senior tag
Ma osmc-t (2017. februári) újraindítottam és elfelejtett a kezdőképernyő beállításait. pl. egyéni háttér, 5 db kiegészítő "ikon" alul, időjárást jelezze, filmeknél tartalom görgetés, stb...
Érdekes, még ilyen nem volt. -
DonThomasino
veterán
Valaki próbált már PI3 al TV t nézni
a DIGI online vagy UPC horizont tal ? -
alfa20
senior tag
-
-
alfa20
senior tag
válasz
wassermann #25646 üzenetére
dual-boot-al én még ellennék, de páromnál ez nem jönne be sajna.
Mindegy akkor majd keresek valamit Kodi sötét képernyő ellen.Más: keresek olyan alkalmazást (android/raspbain) amivel telefont használhatnám billentyűzetnek és egérnek, mit érdemes nézni, látom van kis millió, de sok olyan van ami az asztalt is mutatja, de nekem erre nincs szükségem, csak egér és billentyűzet.
-
alfa20
senior tag
válasz
wassermann #25644 üzenetére
Az a baj, hogy nem csak médialejátszó kell az csak egy, emellett kell a chromium is az online filmek és sorozatokhoz
-
válasz
vadkörte #25636 üzenetére
Nem mindegy melyik raspbian alatt próbáltad. A GUI-s (pixel) alatt nekem sem ment, a jessie lite-al viszont pöc röff. Valószínúléeg azért, mert a pixel-es verzióban a gui-s program indul el, nem a mezei daemon. A konfig fájlok pedig nem ugyanazok(nem is ugyanott vannak). Nem néztem jobban utánna, mert nincs hozzá külön bill/egér, és hiába tudná a vnc-n keresztüli remote desktop-ot, OS X alatt nem megy. Talán ha bekakkan a mostani rendszer nekifutok még1x kitapasztalni.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Nem rég állítottam össze a PI 3-am Raspbian került rá egy SanDisk 16Gb C10-es kártyára, egész fürge lett a kicsike, viszont az .mkv fájlokkal nem akar megbirkózni, VLC-t tettem fel ami az .avi és más filmeket viszi szépen, de az .mkv-kel nem birkózik meg, ha kiteszem teljes méretbe csak sötét kép fogad, kicsiben meg szétesik, kockás, megáll. Gondolom a VLC-vel van a hiba, mert Kodi szépen viszi, csak abból meg nem tudok kilépni, mert sötét képernyő fogad.
Milyen másik lejátszóval tudnák lejátszani akadás mentesen .mkv fájlokat?
-
Patice
nagyúr
válasz
maestro87 #25638 üzenetére
Ha olvasataimból jól rémlik, akkor igen, Noobs rendszerrel létre lehet hozni multiboot SD kártyát is. Még nem próbáltam, de lehet elgurul majd a gyógyszer és felrakok majd egy 16GB-os kártyára pár zenei disztrót.
(Épp várom a HiFiBerry Digi+ Pro kártyát a Pi2-esemhez.
)
Azt nem tudom, hogy OE + Android is mehet egymás mellé, de nem tartom kizártnak ezt a kombót sem.
A memória mennyisége attól függ, mennyi alkalmazás fut a Droidon. Telefonokon a sok gyári - leszedhetetlen app is fogja a memóriát a rendszer mellett, meg ugye a sok RAM azoknak a felhasználóknak jó, akik sok app-ot használnak egyszerre és mindegyik a memóriából fut.
Az én ősrégi Galaxy Gio-m elvan 256 MB-al is Android 2.4-el.
-
maestro87
őstag
-
vadkörte
addikt
Ha a 7.0.3-as frissítést ajánlotta fel, arra nyugodtan frissíthetsz.
(#25632) maestro87:
Class10 és normális minőségű legyen. Nemrég vettem egy 8 GB-os Kodak - by EMTEC - kártyát, lehetett vagy 2.500 Ft.(#25604) cigam:
Kétféleképp próbálkoztam vele. Raspbian és KODI (külső tárolóból telepítettem a daemont) alól. A leírásod alapján telepítettem Raspbian alá és állítottam be. Akármit és akárhogy csináltam, az asztali gépen a Transmission GUI-val nem fértem hozzá. "Unauthorized ip adress..." és egy fél párbeszéd panelnyi hiba... Később telepítettem hozzá a GTK-t, is, hogy legalább a Raspbian alól tudjam kezelni. Ott elméletileg ment, de a routerben a peer-hez tartozó portot hiába irányítottam a PI IP-jére, lezárt portnak jelezte a portteszt továbbra is.Ma megpróbálom OMV-vel összelőni, emlékeim szerint amikor próbáltam ment. (pedig a címek nem változtak)
-
maestro87
őstag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3-hoz vennék SD kártyát az op.rendszernek, ebből mekkora ajánlott, illetve számít-e a sebessége? Egy olcsó MIXZA kártyában gondolkozom.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Tudok nekem olcsó 5GHz-es USB WIFI modult ajánlani? Amit lehet is kapni. Az elinux.org-os lista nem túl jó. -
MrSealRD
veterán
válasz
azbest #25621 üzenetére
Ez jó. Én már annak örülök, hogy a filmekben végre leszoktak a 255 feletti számokról az IP címeknél...
--------------------------------------------------------------------------------
Ma sikerült a Zero-ra SSH-n csatlakozni USB-ről. Ezúton is köszi a segítséget drogerynek.
Persze olyan nincs, hogy valami out-of-box működjön.
Módosítottam a két konfigfájlt, de csak nem látta raspberrypi.local címen. Aztán rájöttem, hogy fel kell tenni a bonjour-os apple motyót... Ekkor még mindig se kép se hang. Aztán rájöttem, hogy az USB port helyett a PWR-be dugtam a tápot...
Így már legalább megváltozott a hibaüzenet... Mert nem volt engedélyezve defaultba az ssh. ssh néven egy üres fájl és kész... Na végre puttyal tudtam kapcsolódni... De ekkora láttam, hogy RDP-vel is rá lehet menni... Feltettem az xrdp-t, de valamiért nem akart csatlakozni, de szerencsére más is belefutott már ebbe. Le kellett szedni az xrdp, tightvncserver vnc4server csomagokat és az alábbi sorrendben telepíteni: Előbb tightvncserver azután xrdp. Így végre ment a távoli asztal is.
Egyelőre ismerkedem a rendszerrel, de akadt rögtön két kérdésem:
1. Python fejlesztéshez milyen IDE-t használtok? Egyáltalán hogyan megy a fejlesztés/tesztelés. Egyenesen a Pi-n megy a környezet vagy Host gépen íródik a kód és csak ki van telepítve a Pi-re?2. Szeretnék szenzorokat vásárolni. Lehetőleg pontos, jó minőségű alkatrészeket keresek normális driverrel. A téma a gázok és tulajdonságaik. CO,CO2, páratartalom, hőmérséklet...stb. Merre nézelődjek?
-
azbest
félisten
Mostanában nézem a Mr Robot második évadját. Az alapján minden hacker raspi 2-t és A+-t használ. A gépeiken kali linuxot futtatnak, a kémkütyüjük pedig openwrt alapú
Lehetne ivós játékot játszani, hogy amikor ezek közül egy feltűnik, akkor arra inni kell -
psg5
veterán
válasz
szasanyi #25617 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek.
Méregetni nem fogom a feszültségeket. A táp az amit a málnapc-ben adtak hozzá. Semmi más nincs csatolva az RPI-hez.
Kipróbálom az Openelec verziót.
Az nem baj ha jelenleg az update mappa teljesen üres?
Ha ide másolom akkor újrateszi a rendszert vagy frissíteni próbál? Ettől teljesen szűz rendszert kapok?
MPEG-2-es licenszek megmaradnak vagy azokat is újra be kell vinnem? (nem gond csak gondolom jó ha tudom előre)
Valamint a kandenciahelyes lejátszáshoz beállított dolgaim is elveszhetnek? -
azbest
félisten
a videót a gpu dekódolja, minimális prociterhelést okoz, ha a képet nem gpu hanem cpu dekódolja, akkor okozhat nagyobb terhelést és fogyasztást. Ha tudod, mérj feszültséget vagy próbálj jobb tápot/kábelt.
Nem tudom milyen tápod/kábeled van, mi van még esetleg rákötve a pi-re (pl winyó), ami befolyásolhatja.
De előfodrul, hogy egy újabb rendszerrel változik a fogyasztás is és előtte még határon volt, most meg átlépi a határt amin még képes működni.Ettől persze előfordulhat, hogy szoftveres gond van. A logokat kell nézni, már ha sikerül neki mentenie.
szerk:
ha újraírod a kártyát, természetesen fel kell vinni config.txt-be a licensz kódot. Update megoldásnál gondolom az nem változik. -
szasanyi
félisten
Igen, ha már van működő rendszer a kártyán akkor igen, csak ennyi. Én 3-at linkeltem ahol mind3 .tar fájl és amivel annyi a teendőd amit leírtam. azt, hogy melyiket választod a te döntésed (de nyilván a nagyobb verzió az újabb) és akár mindent kipróbálhatod egymás után. A legutolsó a KODI18 alfa, tehát folyamatosan jön az újabb verziója amit csak a fórumból, a RPi2-re kattintva tudsz letölteni (és amit nem javasoltam ha nem kell a 3D).
-
azbest
félisten
nincs a sarokban véletlenül valamilyen képecske, ami nem illik oda?
Mondjuk egy sárga villám [link] vagy színes négyzet? Ha gyenge vagy elromlófélben van a táp, vagy vacak az usb tápkábel, akkor is lehet újraindulás.
Már ha a konfigban nincs letiltva ennek jelzése.(#25594) MaCS_70
mivel a zero w új hardver, az osmc meg régi, így előfordulhat, hogy frissíteni kell valami. Bár leginkább csak a wifi részének működését kellene befolyásolja. [link], [link] -
csmarcell
csendes újonc
Sziasztok,
A segítséget szeretnék kérni.
Kb. 1 éve használok egy PI 3-at OpenELEC 6.0.3 + Kodi + Transmission torrent és médiaszerverként.
Soha semmi gondja nem volt, még csak újra se kellett indítanom. Futott szépen ahogy kell.
Újabban azonban megjelent egy sárga-piros fade-elő négyzet ami ugye a CPU túlmelegedését jelzi.
Megnéztem a futó folyamatokat, mert valami közel 100%-on használta a procit.
Kiderült, hogy a /tmp/kworker fut többszörösen és zabálja az erőforrást.
A kérdésem az lenne, hogy mit is takar ez a kworker folyamat és mi indítja el? Nálam csak úgy magától kezdett futni pl. estéről reggelre, de kb. 1-2 óra standby után is előjött már. Teljesen véletlenszerű egyenlőre.
Képeket csatoltam. Az egyiken látszik, hogy mennyit esik vissza processzor használat miután kilövöm a kworker-t.Köszönöm a segítséget!
-
psg5
veterán
válasz
szasanyi #25612 üzenetére
Azta, csak ennyi? Úgy emlékeztem, hogy sd kártya kivesz, töröl, felmásol kicsomagol, visszatesz, indít, másik felmásol kicsomagol, indít...stb...stb.
De te belinkeltél egy Openelec 7.0-et és egy Kodi 18 forumot. Most akkor hogyan? Elég az Openelec linken levőt az update mappába? Vagy mégis kell formatállni az sd kártyát és arra az.arm-et?
MPEG-2-es licenszek megmaradnak vagy azokat is újra be kell vinnem? -
-
szasanyi
félisten
Az a link szvsz felejtős, vagy az előző stabil verziót vagy a KODI18-at tenném fel (ahogy írtam utóbbi nem hibátlan és kimondottan Real3D filmek miatt szükséges, azt nem tudom ez mennyire fontos szempont nálad).
MOD - én szeretem a 3D-t, és csak a Real3D (BD3D.iso) filmeket mert az a teljes HD felbontású - amit egyébként 2D-ben ugyanúgy lehet nézni, mint egy normál BD filmet.
De ha ez nem kell neked, akkor én nem tenném fel az Alfa állapotú verziót, mert nyerni nem nyersz vele ha ezt nem használod, viszont lehet egyéb problémád (mint a példa mutatja).
-
psg5
veterán
válasz
vadkörte #25606 üzenetére
Csak "profilmappa" és "forrás hozzáadása" van.
#25608) szasanyi hol tudom megnézni hogy mit használok? Ti (te javasoltad annak idején és pont úgy is csináltam mindent)
-
szasanyi
félisten
Én nem tudom pontosan milyen rendszert használtál előzőleg, így azt sem tudom melyiket kell letöltened amivel azt visszakaphatod.
MOD - OpenELEC 7.0.1 Update File vagy LibreELEC 8.0.0 Update File a két, stabil és itt az alfa állapotú a KODI18-cal. Utóbbi nélkülözhetetlen a Real3D filmekhez, viszont az állapot miatt adódhatnak kisebb-nagyon problémák.
-
psg5
veterán
válasz
vadkörte #25606 üzenetére
Nem tudom... a frissítésig minden tökéletes volt...egy (azaz kettő) frissítéstől gallyra ment?? Nem pont a frissítés stabilizálná? Minden más rendben van kivéve a képek megjelenítése...fura.
Na akkor kereshetem elő a telepítés leírást...
Nincs erre egy jól összeszedett leirat? (magyarul) -
válasz
vadkörte #25603 üzenetére
Nekem a transmission bevált. Ütemezni is tudod normál/lassú sebesség között vált a megadott időben. Ha 0-ra állítod a "teknőc" sebességét, nem forgalmaz adatot.
-
vadkörte
addikt
Nézd a Fájlkezelőnéll. Ki kell listáznia az egyes felcsatolt eszközöket.
Más.
Úgy néz ki a Pi töltögetni fog nagyon hamarosan. (nem fogom hallgatni az asztali gép zakatolását egész éjjel, pedig elég halk, de akkor is zavar)
A Pi USB-n kap egy 2,5"-es HDD-t - egyelőre a meglévő 160GB-ost, majd később kap egy 500GB-ost - a routerrel LAN-on kommunikál. A rendszer NOOBS-os, Raspbian és LibreELEC dual boot-tal.
Letöltésre milyen klienst ajánlotok Deluge, Transmission, esetleg valami más?
Szerintetek melyik legyen a letöltő operációs rendszer? Illetve azt hogy tudom beállítani, hogy a kliens csak bizonyos intervallumban dolgozzon, magyarán, hogy tudom ütemezni? (00:00 - 06:00 között) -
szasanyi
félisten
Feltételezem, hogy tudod hol és hogyan jelenítsd meg (sőt, magától meg is nyílik a párbeszéd ablak a csatlakoztatás után) úgyhogy nálad vmi nagy geb@sz lehet. Ahogy javasolták már tedd vissza az előző verziót. Legegyszerűbb ha .tar fájlban letöltöd és az Update mappába másolod, aztán újraindítod a rendszert. Elvileg a beállításaid is megmaradnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest