- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sándor -P20-
senior tag
Naszóval megjött az USB teszter.
A Blackview táp 5,2 - 5,22 V között tolja. (Műszerrel ezt nem mértem meg, tudom szégyen...)
Az áramfelvétel jellemzően 670mA, írásnál sem megy átlagban 800mA fölé, igaz néhányszor bevillant, hogy 1A felett is kért áramot...
Teht szívfájdalom nélkül én is meg fogom kínálni 5,2V -al, és majd meglátjuk... -
Sándor -P20-
senior tag
Ugyanennyit.
A kábel már home made. 0.75-ös sodrott rézvezetékből forrasztottam.... Vadi új dugó. A telóm több mit 2 A-al tölt róla... Modecom Free PC-t simán viszi. A Pi is megy, csak a nyíl zavarja a lelki világomat...
A műszerrel eddig nem volt gondom.
Ezért gondoltam arra, hogy nem-e valami olyasmi gond van amit nem érzékel a műszer...
Ezért gondoltam arra is, hogy megkondizom a tápot. és hadd szóljon... (tudom, hogy kapcsolóüzemű cuccot nem illik, de... Láttam és csináltam is már furcsaságokat...
Ezért kérdeztem, mennyi a max tápfesz amit még ráküldhetek a kicsikére.
Most a telefonom tápjával megy, azzal nincs gond. (Blackview BV6000 táp.)
Egyenlőre várom az USB tesztert amit rendeltem, vajon az mit mutat.
Utána vagy tápfesz emelés, vagy kondi... -
Sándor -P20-
senior tag
Rendeltem a nagy alkatrész kereskedőtől egy tápot: [link] (Nekem még free shippinges volt...)
Szóval szépen beállítotam rajta az 5.1V-ot, és a jobb felső sarokban stabilan virít az alacsony tápfeszre figyelmeztető nyíl.
Meddig merhetem büntetlenül feltolni a tápfeszt?
Másik alternatívaként arra gondoltam, hogy simán megkondizom a kimenetet.
Volt már valakinek hasonló tapasztalata? -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
aDamker #25947 üzenetére
Nekem Pi3 dolgozik OpenMediaVault-al közel azt csinálja amit te is szeretnél.
De az értőbbek szerint erre a célra alkalmasabb egy Banana-pi.
Az OpenMediaVault beállítása rém egyszerű. szerintem simán megbirkózol majd vele.
Azt, hogy Cloudot rá tudod-e bűvölni, passzolom... -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
Zozzer888 #25907 üzenetére
Én Aliról rendeltem egy U3-as 16GB-os Mixat. [link]
Most emeltem meg wassermann szaktárs #25844 hsz-ében
[link] leírtak szerint a kártya órajelét...
Nem semmi amit így megy a Pi..Ahogy csináltam:
Leszedtem egy magyar ubuntut, amiről live módban elindítottam az öreg asztali gépet.
A learchivált SD kártya feldug, config .txt megeditál, Pi-be visszagud.
Indításnál kicsit parázik, majd örül és mosolyog...
Most pedig hálás... -
Sándor -P20-
senior tag
A Pi-re csak a HDD van csatlakoztatva.
Jelenleg a 3.0.59 -es OMV van a pi-n. Ezzel az OMV-vel ugyanaz a jelenség mindkét HDD-vel.
Tápfesz ok. Nem szór villámokat a Pi. (Nem jelelzi az elégtelen feszültséget) bár a gömböcskét még sosem láttam.
Most annyi a nyűgöm, hogy alacsonynak tartom a feltöltési sebességet, ami a régi LG-nél is visszaesett.
Nem értem mitől esett vissza.
Valami ötlet nézek meg? -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
toth_janika #25572 üzenetére
Igazából az zavar, hogy két nappal ezelőtt még 10 Mega fölött teljesített.
-
Sándor -P20-
senior tag
HDD Közvetlenül a Pi-n van, (AZ LG is csak simán rá volt dugva) nincs segédtáp, sem aktív tápos hub. Ezt kipróbáltam, nem volt változás...
Egyébként a HDD-n kívül nincs más fogyasztó a Pi-re dugva. HDD, lan kábel, táp van csatlakoztatva.
Első alkalommal úgy dugtam fel a HDD-t ahogy a boltban kaptam. (miután a rajta levő kacatokat letöröltem)
miután ez nem jött össze, próbáltam a Pi-vel formázni, de úgy sem lett jó. Közben mivel egy öreg tabletről próbálkoztam, éjszaka, sikeresen töröltem egy partíciót az SD kártyáról...
Ekkor felraktam a 3.0.63-as OMV-t, és azzal próbálkoztam tovább. Nagy nehezen elindult a WD, de nem igazán tetszett. Ma próbából visszarakam az LG-t amivel mielőtt hozzányúltam jó volt, de hibaüzi...
A WD saját progijával lett visszarakva az NTFS, az egész vinyó egyben van, nincs megosztva.
Smart infót köszi, megnéztem, és ha már itt is téma volt ide is bemásolom amit az OMV topicba írtam.
-------------------------------------------------------------
Hibaüzenet témakörben amire jutottam.
A hibaüzenetet az új 3.0.63 OMV csinálja. Ennek a verziónak a régi LG HDD sem tetszik.Ha azt dugom a Pi-re akkor is hibaüzi a jutalom...
Próbából visszaraktam az előző 3.0.59 -es OMV-t és nincs hibaüzenet. Ami érdekes, hogy a friss telepítésre rá tudtam dugni a WD-t (WesterDigital) is, amit tenap előtt nem fogadott el az OMV. Mindkét HDD NTFS filerendszert kapott. (Az LG tele van adattal...) Az ext4-re formázott WD HDD-t még csak törölni sem tudtam az öreg asztali gépemen. A problémát a WD oldaláról leszedett saját formatálló progi oldotta meg, az nem lacafacázott...A sebesség anomália tovább gyűrűzik, az érthetetlenség irányában...
Arra rájöttem hogy nem HDD függő a dolog. Most már az LG-vel is csak 3,5 mega körül fogadja az adatokat a PI. Viszont pár pillanatra volt hogy felugrott 6 mega körülire a feltöltési sebesség, ami mielőtt hozzányúltam volna a cuccoshoz 10 - 11 mega körül volt stabilan...
Lehet hogy valami frissítés hiányzik ami még nem került fel a Pi-re?
Nem értem. Esetleg valakinek valami ötlete?
Minden adat UTP kábelen megy, a ruteren sem változtattam semmit.
Egészen addig 10 - 11 mega körüli volt a feltöltés amíg hozzá nem nyúltam a HDD-khez.. -
Sándor -P20-
senior tag
A régi 0,5 terás LG -vel tökéletes.
Ezeket az új 2 terás USB 3-as WD-vel csinálja.
Az a gondom, hogy az LG-hez képest az új WD-vel lassú az adatátvitel.
Smart status? Kicsit bővebben pls.
Nagyon láma vagyok még (már). Win 95 időkben próbálkoztam suse linuxal. Az régen volt. -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
envagyok #25557 üzenetére
Az LG-n NTFS van, azt nem eszi meg a WD-n a Pi, vagy az openmediavault.
Ezt a hibaüzit dobja.
----------------------------------------------------------
Hiba #0:
exception 'OMV\ExecException' with message 'Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; blockdev --rereadpt '/dev/sda' 2>&1': BLKRRPART: Device or resource busy' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/diskmgmt.inc:265
Stack trace:
#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(528): OMVRpcServiceDiskMgmt->{closure}('/tmp/bgstatus1a...', '/tmp/bgoutput3L...')
#1 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/diskmgmt.inc(267): OMV\Rpc\ServiceAbstract->execBgProc(Object(Closure))
#2 [internal function]: OMVRpcServiceDiskMgmt->wipe(Array, Array)
#3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array)
#4 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(84): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('wipe', Array, Array)
#5 /usr/sbin/omv-engined(516): OMV\Rpc\Rpc::call('DiskMgmt', 'wipe', Array, Array, 1)
#6 {main}---------------------------------------------------------------------
Esetleg valaki felhomályosítana mi fáj neki? -
Sándor -P20-
senior tag
Amit openmdiavault felajánlott ext4 a WD-n.
Az LG-n fat vagy exfat. -
Sándor -P20-
senior tag
Üdv szakik. Kellene egy kis segítség.
A szitu, hogy megkapta a pi bázisú nas a remélhetőleg végleges wincsijét. Egy 2terás usb3-as westerndigitalt.
A gáz az, hogy az átviteli sebesség a réginek az 1/3 -a alá estt.
A régi 0,5 terás usb2-es LG-vel 10-11 megákat vitt, ami az új WD-vel 2,5 - 3,5 megára esett vissza.
Oprendszer az utolsó Openmediavault.
Valakinek valami 5tlete hogy mivel tunám a régi sebesséet visszaállítani?
Előre is köszi a segítséget. -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
Flowtation #25425 üzenetére
Nekem a 2,5-ös 500G-s külső tároló simán rá van dugva a pi-re.
A vinyó nem kattog, szépen tezi a dolgát. A TV nem bírta, ott egy hub-ból kapta a tápot.
Én a több 3,5 ös vinyót egy sima PC tápról próbálnám etetni, az illesztést meg usb/sata adapterekkel próbálnám megoldani. USB 2-es illesztőt 3 - 4 dodóért már lehet lőni alin. -
Sándor -P20-
senior tag
Mivel megígértem a hűtőbordás képeket, és most van időm...
Előre is bocs, de kicsit hosszú lesz.
Az alap ötletet ebből a videóból vettem. [link]Eredendően nem volt szándékomban a hűtő "szörnyeteg" építése, de miután előhalásztam a cégnél fellelhető bordákat, az egyik asszem Athlon borda szinte kiabált, hogy vágj ketté, és én pont ráférek a PI-re...
Ha már így alakult, hát legyen.Első körben méretre vágtam egy fóliát (üresen összeolvasztott lamináló fólia), kivágtam rajta a hűtendő magok helyét és bejelöltem, max meddig érhetnek (szerintem) a hőátvivő, közvetítő elemek, mivel a bordaszörnyeteget közvetlenül nem lehetett rátenni a magokra. Sajnos nem nagyon látszik a fólia.
Ezután a méretre vágott, bejelölt fóliát rátettem a bordára, a jelölés alapján kivágtam a közvetítő elemeket, majd befúltam a magon kívüli területre elemenként 2 -2 pozicionáló, elmozdulás gátló stiftet.
Utána már csak pár apróság.
Hordozólemez a PI-nek. (ez az én bogaram)
Hűtőborda kifúr a pálcáknak, rozsdamentes pálcák, felszerel, rugók felszerel.
Tisztítás után pasztázás. Szigorúan NEM elektromosan vezetőpasztát! Mivel nem tudom meggátolni, hogy véletlenül nem kerülhet paszta az alkatrészekre!
Majd összeszerel, és még egyszer a végeredmény.Tehát akár hiszitek, akár nem, nem állt szándékomban ennek a szörnyetegnek az elkészítése, csak a körülmények adták magukat, és ha már csinálok valamit...
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz
King Unique #25263 üzenetére
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz
King Unique #25239 üzenetére
A kép csak a kiépítésre példa.
Ma pl a 3,5"-os HDDk-el szemeztem, és az USB - SATA átalakítókkal.
Mi a vélemény ha egy ilyen [link] cuccossal akasztanák rá egy 3.5"-os HDD-t a pi-re?
A HDD utána esetleg (bár ha beválik a PI szinte esélytelen) Mehetne az asztaliba, vagy az off Modekom Free PC-re... -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
King Unique #25233 üzenetére
Egyenlőre azért a 2,5"-os HDD, mert az van.
Egyébként mindenre nyitott vagyok. Ami köt az az 5V, és az USB...
5V-os tápból egy 15W-ost (3A) rendeltem. -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
vadkörte #25230 üzenetére
Torret + médiaszerver.
Minden eszközről jó lenne elérni az állományokat, + stream. (Telefon(ok) Tablet. Asztali PC, de az több mint egy éve nem igazán volt bekapcsolva)
Jelenleg egy Modecom Free PC dolgozik egyedül. Erről szeretném levenni a "torrent" terhét. Ráadásul macerás úgy csinálni vele bármit, hogy a párom rajta faceül (szépen magyarul) és filmet néz.
Szal néhány funkciót, (torent és adattárolás) szeretném róla leválasztani. -
Sándor -P20-
senior tag
A TV-n és a PC stick-en (Modecom Free PC) nekem is 1-1 külső tápos USB hub-on lódnak a HDD-k.
A Stik-en egy 1.5 terás Samsung dolgozgat, a TV-n egy 500 Gigás LG volt amíg a stick át nem vette médialejátszó szerepkört. Most próbára az 500-as menne a PI-re, de ide egy min 2 Terásat szánok.
Mindkettő szépen dolgozik, sosem volt vele semmi gondom.
A NAS-nál a lehető legkevesebb alkatrészt szeretném felhasználni.
Táp, Pi, HDD.
230 + UTP a csatlakozás.
Az OMV-t pedig tudom kezelni a HTML felületén.
Legalábbi Móricka még ezt hiszi.... -
Sándor -P20-
senior tag
Én is taralékok, és az ésszerű túlméretezés híve vagyok. (talán mert karbantartóként ténykedek, és totál pipa vagyok amikor valami ki van hegyezve, és pont az a kicsi plussz kellene amit kispóroltak...
)
Ezért is gondolom úgy, hogy nem az alaplapon nővelem meg a config álomány módosításával az USB-ből kivehető áramot, hanem külön táplálom meg a HDD-t.Tápnak egy 15W-os iparit szemeltem ki, állítható kimenettel.
-
Sándor -P20-
senior tag
Üdv mindenkinek.
Én is beléptem a klubba, és szeretnék mindjárt kérni. (gondolom nem meglepő)
Kellene némi (akár megvásárolható) olvasható infócsomag a málnáról, ha van elsősorban elektromos formátumban. Valamilyen e-bookra gondoltam. Ja és nagyon-nagyon örülnék a magyar "kódolásnak (Angolt rengeteget találtam.)
A következő kérdésen milyen op fér el első próbára egy 2 Gigás kártyára? (A 16-os már jön.)
Elsősorban egy nast szeretnél összehozni OMV-vel.
Ezzel kapcsolatban arra lennék kíváncsi, hogy a pi 3 USB-je ki tud-e szolgálni alapból árammal egy vinyót, vagy módosítanom kellene a kicsikét?
Mert ha módosítanom kell, egyszerűbb külön tápról etetni a HDD-t.
Így elsőre ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LEGO klub
- Xbox Series X|S
- Synology NAS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Asztrofotózás
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest