- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen GPS-t vegyek?
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- One mobilszolgáltatások
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
psg5
veterán
Most elindult a CEC is.
Viszont sajnos úgy tűnik RPI2 nek már nagyobb falat a legfrissebb Librelec és Kodi, lassan érezhetően. De ez még elfogadható.Azzal lehet valamit kezdeni, hogy mitnha a filmek akadnának? Van valami kodek vagy beállítás kodiban amit meg kellene tenni?
-
L4mie
veterán
pontosan, most jön 2 gyors 64 Gigás SD nekem sinceizétéding-től (nem bírom leírni a nevét) , kísérletezgetni ilyen olyan rendszereket felpakolni. Nekem raspbian eléggé...furán vislekedik amikor arra használnám amire vettem a pi-t.
VLC elég tréül működik, youtube is összevissza váltogatja a méreteit, nem lehet fullscreenbe pakolni etc-etc-etc. VLC-kiváltására tudtok ajánlani esetleg hasonlót?
Esetleg tudtok stabil frankó rendszert ajánalni, filmezéshez, netflixhez, webböngészés, 9gag, youtube, ph! facebook? -
-
vadkörte
addikt
Ha a 7.0.3-as frissítést ajánlotta fel, arra nyugodtan frissíthetsz.
(#25632) maestro87:
Class10 és normális minőségű legyen. Nemrég vettem egy 8 GB-os Kodak - by EMTEC - kártyát, lehetett vagy 2.500 Ft.(#25604) cigam:
Kétféleképp próbálkoztam vele. Raspbian és KODI (külső tárolóból telepítettem a daemont) alól. A leírásod alapján telepítettem Raspbian alá és állítottam be. Akármit és akárhogy csináltam, az asztali gépen a Transmission GUI-val nem fértem hozzá. "Unauthorized ip adress..." és egy fél párbeszéd panelnyi hiba... Később telepítettem hozzá a GTK-t, is, hogy legalább a Raspbian alól tudjam kezelni. Ott elméletileg ment, de a routerben a peer-hez tartozó portot hiába irányítottam a PI IP-jére, lezárt portnak jelezte a portteszt továbbra is.Ma megpróbálom OMV-vel összelőni, emlékeim szerint amikor próbáltam ment. (pedig a címek nem változtak)
-
azbest
félisten
a videót a gpu dekódolja, minimális prociterhelést okoz, ha a képet nem gpu hanem cpu dekódolja, akkor okozhat nagyobb terhelést és fogyasztást. Ha tudod, mérj feszültséget vagy próbálj jobb tápot/kábelt.
Nem tudom milyen tápod/kábeled van, mi van még esetleg rákötve a pi-re (pl winyó), ami befolyásolhatja.
De előfodrul, hogy egy újabb rendszerrel változik a fogyasztás is és előtte még határon volt, most meg átlépi a határt amin még képes működni.Ettől persze előfordulhat, hogy szoftveres gond van. A logokat kell nézni, már ha sikerül neki mentenie.
szerk:
ha újraírod a kártyát, természetesen fel kell vinni config.txt-be a licensz kódot. Update megoldásnál gondolom az nem változik. -
szasanyi
félisten
Igen, ha már van működő rendszer a kártyán akkor igen, csak ennyi. Én 3-at linkeltem ahol mind3 .tar fájl és amivel annyi a teendőd amit leírtam. azt, hogy melyiket választod a te döntésed (de nyilván a nagyobb verzió az újabb) és akár mindent kipróbálhatod egymás után. A legutolsó a KODI18 alfa, tehát folyamatosan jön az újabb verziója amit csak a fórumból, a RPi2-re kattintva tudsz letölteni (és amit nem javasoltam ha nem kell a 3D).
-
azbest
félisten
nincs a sarokban véletlenül valamilyen képecske, ami nem illik oda?
Mondjuk egy sárga villám [link] vagy színes négyzet? Ha gyenge vagy elromlófélben van a táp, vagy vacak az usb tápkábel, akkor is lehet újraindulás.
Már ha a konfigban nincs letiltva ennek jelzése.(#25594) MaCS_70
mivel a zero w új hardver, az osmc meg régi, így előfordulhat, hogy frissíteni kell valami. Bár leginkább csak a wifi részének működését kellene befolyásolja. [link], [link] -
szasanyi
félisten
Az a link szvsz felejtős, vagy az előző stabil verziót vagy a KODI18-at tenném fel (ahogy írtam utóbbi nem hibátlan és kimondottan Real3D filmek miatt szükséges, azt nem tudom ez mennyire fontos szempont nálad).
MOD - én szeretem a 3D-t, és csak a Real3D (BD3D.iso) filmeket mert az a teljes HD felbontású - amit egyébként 2D-ben ugyanúgy lehet nézni, mint egy normál BD filmet.
De ha ez nem kell neked, akkor én nem tenném fel az Alfa állapotú verziót, mert nyerni nem nyersz vele ha ezt nem használod, viszont lehet egyéb problémád (mint a példa mutatja).
-
szasanyi
félisten
Én nem tudom pontosan milyen rendszert használtál előzőleg, így azt sem tudom melyiket kell letöltened amivel azt visszakaphatod.
MOD - OpenELEC 7.0.1 Update File vagy LibreELEC 8.0.0 Update File a két, stabil és itt az alfa állapotú a KODI18-cal. Utóbbi nélkülözhetetlen a Real3D filmekhez, viszont az állapot miatt adódhatnak kisebb-nagyon problémák.
-
vadkörte
addikt
Nézd a Fájlkezelőnéll. Ki kell listáznia az egyes felcsatolt eszközöket.
Más.
Úgy néz ki a Pi töltögetni fog nagyon hamarosan. (nem fogom hallgatni az asztali gép zakatolását egész éjjel, pedig elég halk, de akkor is zavar)
A Pi USB-n kap egy 2,5"-es HDD-t - egyelőre a meglévő 160GB-ost, majd később kap egy 500GB-ost - a routerrel LAN-on kommunikál. A rendszer NOOBS-os, Raspbian és LibreELEC dual boot-tal.
Letöltésre milyen klienst ajánlotok Deluge, Transmission, esetleg valami más?
Szerintetek melyik legyen a letöltő operációs rendszer? Illetve azt hogy tudom beállítani, hogy a kliens csak bizonyos intervallumban dolgozzon, magyarán, hogy tudom ütemezni? (00:00 - 06:00 között) -
szasanyi
félisten
Feltételezem, hogy tudod hol és hogyan jelenítsd meg (sőt, magától meg is nyílik a párbeszéd ablak a csatlakoztatás után) úgyhogy nálad vmi nagy geb@sz lehet. Ahogy javasolták már tedd vissza az előző verziót. Legegyszerűbb ha .tar fájlban letöltöd és az Update mappába másolod, aztán újraindítod a rendszert. Elvileg a beállításaid is megmaradnak.
-
-
-
cinemazealot
addikt
-
vadkörte
addikt
A Videók/Kiegészítők/Több beszerzése pontban tudod hozzáadni. Kikeres, rákattint, Telepítés, nincs benne semmi ördöngősség.
A molyolást arra értettem, hogy célszerű kicserélni a beépített API-t egy saját API-ra. Ez kicsit molyolós, de nem kell hozzá atomtudósnak lenni. Minimális angol tudással és egy normális USB-s billentyűzettel ~10 perc.
Igen ki tudod szúrni, de nem a bejelentkező menübe, hanem a Videók menübe. A Beállítások/Megjelenés/Felszín/Beállítások/Kiegészítő (Parancsikonok)/ Főképernyő Videó almenüi pontban. (5 "ikon"t tudsz letűzni)(#24320) hunaqua:
Kipróbáltam a Pi-t a mobiltöltő saját USB kábelével is és ugyanúgy elégtelen tápellátást jelez. Rákerestem e-bay-en is erre az elosztóra és ott kb. 9.000 Ft. Nem mondom, hogy kevés, de nem vészes. Ha tudna róla menni stabilan a Pi egy 1TB-os HDD-vel, simán megérné. (mellette mehetne róla a TV, a router, meg a satbox is)
Első alis vásárlásnak kicsit drágállom... -
Celtis
veterán
Google: Kodi használata
vagy mondjuk https://logout.hu/bejegyzes/zsigus/xbmc_kezdoknek.html
vagy tegyél fel konkrét kérdést ha elakadsz. -
consono
nagyúr
Ha csak a youtube a lényeg, ahhoz van Kodi addon:
-
psg5
veterán
Végülis az megvan közben hogy engedélyeztem meg minden és fut is, de valahogy ki kellene tenni főképernyőre vagy videók mellé vagy valahova ahonnét a gyerekek is egyből el tudják indítani. Bár a videók alatt kiegészítőkben megjelent...ha ettől előrébb nem lehet hozni, így is jó lesz.
-
szasanyi
félisten
Amit korábban is linkeltem: RPi Config addon - ide kattintva azonnal letölti a xbmc.repo.leopold.zi xbmc.repo.leopold.zip fájlt és pendrive-ról telepítheted. Azután visszalépkedsz a felső ... használatával és a kiegészítők között megkeresed a Leopoldot és onnan telepíted (ami még kell hozzá azt automatikusan letölti a netről).
MOD - borítót, infókat úgy tudsz keresni / változtatni, hogy jobb egérgombbal rákatt a filmre és asszem az információk menüpontot választod.
-
-
szasanyi
félisten
Az mihez szükséges neked? Csak mert 2-3 fontos dologhoz egyszerűbb megoldás a RPi Config addon.
-
szasanyi
félisten
Ezért célszerű és ajánlott a friss, beállított rendszerről OE beállítási oldalán egy mentést csinálni külső HDD-re / pendrive-ra. Egy .tar fájlt hoz létre, amit szükség esetén az Update mappába kell másolni (hálózaton vagy közvetlenül a HDD-ről / pendrive-ról) majd a rendszer újraindítását követően telepít mint frissítést, de ez esetben az eredeti és már beállított rendszeredet kapod vissza.
-
psg5
veterán
Kodit lehet frissíteni vagy legalább resetelni? Tépegység kihúz bedug már megvolt de olyan mintha funkciókat vesztett volna a kodi, bár nem volt idáig semmi gond. Már nagyon tanácstalan vagyok.
Ha hozzáadom a kívánt mappát a videók/fájloknál nem ajánl fel tartalommegadást és ugye utána sem tudom választani...
Már beállításoknál is megnéztem és pipálgattam médiatár-nál többet mint volt, de semmi.
Médiatár ürítés sem segített.
Mióta NAS-ban lett hdd cserélve lett ez a probléma, de másik tv-nél dune hd tv 101 is látja és lejátssza, ugyanúgy ahogy PI2 is a fájlok menüből szépen játssza. De annyira megszoktuk ezt a videótékát...jó lenne. -
dugesz77
őstag
Mondjuk azt tegyük hozzá,hogy ez a lassúság csak a nagyobb <15GB 1080p rippeknél fordul elő hálózati lejátszásnál a sima sd/720/8-10 GB 1080p filmeknél nincs tehát ott szinte azonnali a léptetés utáni lejátszás. Ez fontos mielőtt valakiben ez maradna meg ,hogy nem jó médialejátszónak az rpi mert lassú.
-
envagyok
veterán
Nem tudom, nekem nem jelentett gondot az ugrabugrálás.
Igaz én általában végig szoktam nézni a filmet
Ha felvett tv műsort nézek, ott meg a reklámblokkoknál már meg tudom saccolni mennyit ugorjak, nyomok4-et, és a pont a reklám végén vagyok.
Nekem is nasról megy, de nincs nagy várakozási idő ugrás után. Néha semmi, néha mac 1-2 mp.
Esetleg még gyorsítani is tudsz, ha alul a nyilakra nyomsz. Akkor lehet 1-2-4-16-32 szeres tempóban tekerni.
Nekem régen wdtv live volt, annál szerintem sokkal jobb, gyorsabb a a pi. -
dugesz77
őstag
Nasról tényleg lassú léptetésnél. Ez 6.0 openelec óta hatványozottan érezhetőbb. Nem tudom mit ronthattak el benne de teljesen mindegy mit írok az advancesettingbe nem javult sokat tőle. Nekem az 5.0.8 volt ilyen szempontból a legjobb. Az érezhetően gyorsabb ilyen szempontból, Hdd-ről etetve nincs különbség,ott jó mind a két rendszer.
-
Beni2360
félisten
Na akkor egy kis számtant kellene bevetni, hogy az általad használt LAN-UTP kábel és az egész rendszeren mennyi adatot akarsz egyszerre átugrani. Tehát az adott átugrani szánt időben mennyi az adat mennyiség. Na még akkor ott van a lejátszó tulajdonsága is. Bufferelés.
Ezt befolyásolja a kábel, router, nett sebesség és közben mennyivel megy a letöltés? Én is így jártam amikor az C5e kábelt cseréltem egy C6-ra és akadozott már a lejátszás is. Vissza tettem a régit és semmi probléma nem volt. vacak volt az 1gb-es C6 kábel. USB már nem volna akkora problémád. Hálózaton full létöltésnél lehetnek, adódhatnak ilyen esetek. -
-
Elég egy copy /b vob1.vob + vob2.vob + vob3.vob outputFile.mpg parancs, de pl. az avidemux is megcsinálja neked.
- Megnyitod az első .vob fájlt, ekkor megkérdi hogy a többit is hozzá csapja-e. Mond azt hogy igen.
- A kép és hang codec maradjon "copy", vagyis nem kódolja újra, csak másolja a képet/hangot.
- A formátumnak megadod pl. hogy mpegPS.
- Mentés-re böksz, bekéri a fájlnevet, de ne feledd a végére írni, hogy .mpg.Beni2360
Elvileg a DVD ISO is mpg fájlokat tartalmaz és mégis lejátssza szó nélkül.Gyakorlatilag is, csak a menük szoknak trükkösek lenni, amik összezavarhatják a szoftveres dekódert. A licence kód beírásával aktiválod a hardveres mpeg dekódert, ami leveszi a cpu válláról a terhet, és a menükkel is jobban megbirkózik.
-
Pont azért, mert külön van elindítgatva. Nem ismerem a VOB-ok belső felépítését, de PC-n is nem egy alkalommal belefutottam abba,a hogy ha nem az első .vob fájlt nyitom meg(és hozzá a többit) pl. avidemux-ban, akkor elcsúszhat a kép/hang. Ez nem a kodi/codec hiba.
_Tippem_szerint a .vob fálokat nem frame határon vágják, hanem egy konkrét fájlméret elérésekor. Ezért ha nem az elsőt nyitod meg, a stream közepébe csöppen a lejátszó. Így egy kis idő eltelik míg feldolgozható frame-et talál. Mivel külön életet él a kép és hang dekódolás, a magára találás is más-más ponton történhet meg. Ez okozhatja a csúszást.
-
-
Froclee
őstag
-
wassermann
Topikgazda
A filmek betöltődése sajnos millió dologtól függ (pl.miről játszod). Nálam vezetékes hálózaton NAS-ról jön. Az elején homokórázik sokat és egy akadás mindig van, kb fél percnél. Hogy ez most a vincseszter, a NAS, a router vagy a Pi-ben túl alacsony a cache, a Jóisten tudja,,,,
... annál azért kényelmesebb és gyorsabb, mint hogy: megkeresel egy DVD-t, kiveszed a tokból, beteszed a meghajtóba, ami aztán beolvassa
-
azbest
félisten
"H.264 encode, CEC support"
Ezeket licensz nélkül is tudja már a pi. Régen, amikor ezt a szöveget fogalmazták magyarul, még lehet hogy nem volt aktív az encode, de később az alapítványosok rájöttek, hogy valójában benne foglaltatik már az árban az is.
A cec dolog pedig teljesen független ettől. Csak félregondoltak valamit és úgy hagyták a szöveget.Itt az eredeti hivatalos blogbejegyzés, amit félreértettek annó a srácok:
https://www.raspberrypi.org/blog/new-video-features/Ők csak a címet olvasták el
Valójában csak egyidőben jelentették be a vásárolható licenszet és az encode valamint cec támogatást
-
Csinálj egy PP accot, jobban jársz. Nem egy banknál vannak a PP magyar számlái, hanem többnél is van. Így - ha a te bankod is szerepel a listán - gyakorlatilag azonnal tudsz utalni a PP számládra, nem kell várnod 1-2 napot, mire a PP számlán rajta lesz az utalt összeg. A PP-n meg csak annyit kell tartani, amennyi az aktuális vásárláshoz kell.
Azt mondjuk jó tudni, hogy elég vastagon váltja a Forintot, de hát valamit valamiért.
-
szasanyi
félisten
No, lám csak Te nem a VC-1 kódolású filmbe futottál bele hanem az MPEG-2 problémába. Itt a megoldás, nemrég írtam le megint bár már veled beszéltem erről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Lexus, Toyota topik
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Gitáros topic
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- War Thunder - MMO Combat Game
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged