Hirdetés
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- iPhone topik
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz azbest #20535 üzenetére
Ezt mire lehet használni? (Mármint, te mire használod? )
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz azbest #20537 üzenetére
Ja, már értem. Szép. Nem semmi miket ki nem lehet hozni ebből a gépből.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
-
MrSealRD
veterán
válasz DarkByte #20944 üzenetére
Nem tudok megadni magyar címet...Ez normális?Nincs szállítás hozzánk...
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Most rendeltem zero-t a pimoroni-tól.
-
MrSealRD
veterán
A pimoroni-ról nagyjából mennyi idő múlva kéne megjönnie a rendelésnek? Június elsején adtam le a rendelést, és elvileg ma már jönnie kellett volna...de még semmi. Járt már így valaki, szólni kell nekik, hogy valami nem stimmel a postával?
-
MrSealRD
veterán
azbest & tupacamaru Rendben, akkor várok türelemmel még. Szállításnál 3-5 business day-t írnak/írtak. Ezért vontam fel a szemöldököm ma amikor megláttam az üres postaládát.
Beni2360 : Tök alap szállítást kértem. Nekem nem voltak ilyen baljós árnyak...
-
MrSealRD
veterán
válasz azbest #21347 üzenetére
De a táp meg egyéb kiegészítő a pi3 mellé is kell nem?
[ Szerkesztve ]
-
-
MrSealRD
veterán
válasz MrSealRD #21339 üzenetére
Ma megérkezett a Zero! Még jó, hogy tegnap rákérdeztem, erre ma ott figyelt a postaládában.
Nagyot néztem, hogy milyen aprólék, de pont erre volt szükségem. Beüzemelni még nem tudom, mert kell hozzá pár dolog... Amire most rá is kérdezek, hogy némi redundanciát okozzak a topikban.Cél: Elsősorban tanulni, kísérletezni. Főleg több különböző szenzorral telepakolni és ezekről érkező adatokat feldolgozni...
Azt már tudom, honnan rendeljek microSD-t, de az a kérdés, hogy mekkorát érdemes?
dugesz77 Említette, hogy Zero-hoz elég egy mobiltáp. Ideiglenesen mondjuk ez megoldható, de hosszabb távon mivel lehet biztosítani a stabil és zavarmentes működését?
Ja, a fekete tűsort hol lehet beszerezni, nem lehúzós áron?
-
MrSealRD
veterán
Nézegettem a microSD kompatibilitási listát, de nem mondanám, hogy tisztább lett a kép...
Zero-hoz szeretném venni sinceritytrading-től.
Vannak ezek a nagyon gyors 80MB/s-os kártyák. A gyakorlatban van ezeknek előnye a 48MB/s kicsit lassabb kártyákhoz képest?16 v 32 GB-os kártyák közül melyikkel nem lesznek problémáim? (Samsung vagy SanDisk preferált)
-
MrSealRD
veterán
-
MrSealRD
veterán
válasz wassermann #21472 üzenetére
Pont ott nézegettem. Ha szerencsém van akkor pontosan szerepel a kártya neve a táblázatban. De a legtöbb helyen valami kódszámos típusjelzés van. Ami tök jó amúgy, de az eladók ezt ritkán rakják hirdetésbe. Na mindegy, akkor majd nekifutok még egyszer...
A sebességkülönbség témára tudsz mondani valamit? Gyorsabb kártyával érezni különbséget, vagy a Pi Zero lesz a szűk keresztmetszet?
-
MrSealRD
veterán
Köszi. Akkor meg is van.
-
MrSealRD
veterán
Köszi. Akkor nem ragaszkodom annyira a gyorsabb kártyához.
-
MrSealRD
veterán
Pi Zerohoz keresek mini HDMI to HDMI adaptert. Tudtok ajánlani bevált darabot?
-
MrSealRD
veterán
Tegnap végre összeállt minden elem és ki tudtam próbálni a zeromat. Minden ment pöccre. Ekkor jöttem rá hogy nincs billentyűzetem meg egerem. 😅
Tibhogy oldjátok ezt meg? HUB vagy kombi eszköz? Melyik ajánlott és melyik nem?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
(#25500) doberman: Ettől egyszerűbb megoldást keresek.
(#25501) drogery: Ez viszont szimpatikus. Lehet nem lesz billentyűzet.
-
MrSealRD
veterán
válasz azbest #25621 üzenetére
Ez jó. Én már annak örülök, hogy a filmekben végre leszoktak a 255 feletti számokról az IP címeknél...
--------------------------------------------------------------------------------
Ma sikerült a Zero-ra SSH-n csatlakozni USB-ről. Ezúton is köszi a segítséget drogerynek.
Persze olyan nincs, hogy valami out-of-box működjön. Módosítottam a két konfigfájlt, de csak nem látta raspberrypi.local címen. Aztán rájöttem, hogy fel kell tenni a bonjour-os apple motyót... Ekkor még mindig se kép se hang. Aztán rájöttem, hogy az USB port helyett a PWR-be dugtam a tápot...
Így már legalább megváltozott a hibaüzenet... Mert nem volt engedélyezve defaultba az ssh. ssh néven egy üres fájl és kész... Na végre puttyal tudtam kapcsolódni... De ekkora láttam, hogy RDP-vel is rá lehet menni... Feltettem az xrdp-t, de valamiért nem akart csatlakozni, de szerencsére más is belefutott már ebbe. Le kellett szedni az xrdp, tightvncserver vnc4server csomagokat és az alábbi sorrendben telepíteni: Előbb tightvncserver azután xrdp. Így végre ment a távoli asztal is.
Egyelőre ismerkedem a rendszerrel, de akadt rögtön két kérdésem:
1. Python fejlesztéshez milyen IDE-t használtok? Egyáltalán hogyan megy a fejlesztés/tesztelés. Egyenesen a Pi-n megy a környezet vagy Host gépen íródik a kód és csak ki van telepítve a Pi-re?2. Szeretnék szenzorokat vásárolni. Lehetőleg pontos, jó minőségű alkatrészeket keresek normális driverrel. A téma a gázok és tulajdonságaik. CO,CO2, páratartalom, hőmérséklet...stb. Merre nézelődjek?
-
MrSealRD
veterán
válasz kovbandi82 #30270 üzenetére
A pi-hole tárgyalása nagyon OFF lenne itt vagy belefér a topikba?
-
MrSealRD
veterán
válasz kovbandi82 #30274 üzenetére
Nem régóta használom. Alapvetően jól működik a szűrés, viszont észrevettem, hogy van néhány JS fájl amit olyan címekről akar behúzni néhány weboldal amit blokkol a pi-hole. Ilyenkor megvárja a timeoutot a chrome és így olyan mintha lassan töltődne le az oldal, közbe meg console-ba látom mi történik...
Nálatok nincs ilyen?
-
MrSealRD
veterán
(#30276) kovbandi82: Ha ritkán fordulna elő akkor annyira nem lenne gond. De ahhoz relatíve gyakori a probléma. Persze még azért vizsgálódom kicsit mert szerintem van itt még valami.
Egyelőre marad az ublock és ghostery kiegészítő de így is dolgozik a pi-hole elég sokat.(#30277) aryes : Egyelőre a felületen keresgéltem erre beállítási lehetőséget de ott nem találtam. Majd keresgélek még mert pl egyedi DNS bejegyzéseket is csak fájl szerkesztéssel lehet hozzáadni, a felületre nincs kivezetve. Szóval akár még lehet is erre megoldás.
-
MrSealRD
veterán
Én centos-re tettem fel, ott az selinux nem szerette. Így azt ki kellett kapcsolni. Azután ment szépen. Log vagy hibaüzenet?
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz jerry311 #30819 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad. Délután kipróbálom. Néhány oldalán nálam is tapasztalható a default beállítások mellett a lassú oldabetöltés.
-
MrSealRD
veterán
válasz jerry311 #30819 üzenetére
Megcsináltam a linkelt leírás alapján. Maga a folyamat azért nem ment simán mert a sudo service pihole-FTL restart parancsra azt dobta, hogy nem a fájlt... Mondom oké... akkor nézzünk egy állapotfelmérést és javítást... Az lefutott, szerinte minden rendben... Az egész rendszert újraindítottam. A dashboard szerint működik minden. Volt pár tipikusan lassan pörgő weboldal, azokkal tesztelve jó az eredmény. Eddig tényleg hosszú másodpercekig pörgött, most viszont egyből betölt... Szóval összességében minden oké, minden jó. De tutorial szerinti process kicsit sántít.
-
MrSealRD
veterán
válasz jerry311 #30833 üzenetére
Nálam ugyanez a helyzet csak Centos. Szerencsére a működéssel nincs baj. Azóta is megy.
-
MrSealRD
veterán
válasz jerry311 #30833 üzenetére
Kijött a Pihole 4.0 amiben már benne van ez az NXDOMAIN-es téma is. dev branchről vissza lehet állni a masterre.
-
MrSealRD
veterán
Aki használ Pi-hole-t, annak minden oké vele mostanában? Egyik napról a másikra megdöglött a web admin felületem pedig a max ami történt vele, hogy a centos-en csomagokat frissítettem... Azóta már túl vagyok több 0-ról telepítésen oprendszerestől mindenestől, de továbbra sem megy a webes felülete. A blokkolás, meg minden egyéb megy...
-
MrSealRD
veterán
válasz kovbandi82 #31177 üzenetére
Közben konzultáltam a pi-hole fórumon.
Ez volt a megoldás:
sudo touch /etc/lighttpd/external.conf
sudo service lighttpd restartA lighttpd 1.4.50-ben van egy bug, és rossz a config fájl parsolása.
Nekem az alap blocklist van most 133 ezer blokkolt domainel. Ritkán van, hogy olyasmit blokkol ami kellene...többnyire jó okkal teszi.
Ma kipróbáltam egy 1,1 milliós listát amivel azért már nagyon sok oldal lehalt. Pl google.com elhalt míg a google.hu ment. De a port.hu szintén elhalt... Így azt visszavontam... de láttam 4,5 milliós listát is valakinél... Szóval minden viszonyítás kérdése. Ha valami mégis kell akkor lehet whitelistre tenni...
Igaz itt már több memória is kellett neki.
-
MrSealRD
veterán
válasz Kicsirics77 #33726 üzenetére
Sajnos a PH is elkezdte alkalmazni a különböző random ID generálást is. Így sajnos nem tudsz olyan szűrést létrehozni amivel tartós lenne az eredmény. Pi-hole, Ublock, Ghostery kombóval sincs 100%... de azért az is igaz, hogy jobb a helyzet mintha nem lenne. Vannak a neten listák pi-hole-hoz... felraktam egy 4,5 milliós adatbázist. Aztán kb semmi sem jött be... Szóval itt is megvannak a végletek és az aranyközépút.
-
MrSealRD
veterán
(#33772) moleculez & (#33775) aryes: Jogos felvetés. Egyik részről módszer maga ami érdekes. Mert több helyen is fogják ezt alkalmazni a jövőben így általánosságban véve lesz nehezebben szűrhető a tartalom. Tehát nem feltétlen PH specifikusnak szántam. Inkább csak példaként akartam...
Másik részről volt pár konfliktusom a vezetőséggel ami miatt valahogy nem érzem azt, hogy nekem ezért fizetnem kéne... Bele lehet menni elvi fejtegetésekbe ki mivel fizet és mit kap cserébe de már meguntam...és fárasztó is.
-
MrSealRD
veterán
válasz Fecogame #37900 üzenetére
Inkább az a kérdés, mivel nem... Virtualizáció(Tavaly demóztak ESXI-t a vmware-es conf-on), konténerizáció...és el is fogyott.
De ez egy jó kis opció, hogy gyártottak ilyet is.[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
-
MrSealRD
veterán
Pihole-t használók közül nem tapasztalt senki szokatlan működést ma reggelre?
Tegnap este még működött minden. Ma reggelre pedig az összes google szolgáltatást kiblokkolta, úgy hogy közben más oldalakat engedett. Pl PH is ment, a Gmail, vagy egy sima google.com nem jött már be. És a Querylist szerint minden szuper zöld...
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Az az érdekes, hogy semmilyen változás nem történt tegnapról mára... A logokban semmit nem látok blokkolva. Ha disabled-re teszem a pi-hole-t akkor sem megy. Ami eleve fura. Ki kell szednem mint DNS szervert és csak akkor hajlandó menni a klienseken újracsatlakozás után.
Még egy jelenségre lettem figyelmes. A pihole és a web interface jelzi, hogy van frissítés. És tényleg van. De amikor SSH azt mondom, hogy akkor hajrá... Azt mondja minden up-to-date...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz adika4444 #43394 üzenetére
De igen. Viszont körbe-kérdeztem a kollgákat BP-n belül és náluk nem volt gond. (És nem is használnak pihole-t. )
Elsőre én is erre tippeltem. Viszont az imént toltam bele jó 1 órát, hogy megpróbáljam kitalálni mi lehet... Amint a pi-hole visszakerül a DNS szerverként a körbe, az összes kliensen megáll a google mindene is.[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Sziasztok!
Baba figyelésre jelenleg egy Xiaomi Camera 3 PTZ van beüzemelve. Alapvetően a képminősége rendben van, éjjel is lát, meg telefonos és gépes szoftverezettség is megfelelő. Viszont van egy egy nagy hátránya...pontosabban kettő. Az egyik, hogy ha nincs internet, akkor belső hálón is elérhetetlen lesz. Tehát vak vagyok. Ekkor a kamera ráadásul még elkezd kékkel villogni ami kikapcsolhatatlan. A másik, hogy van benne mikrofon is, és nem túl jó érzés, hogy kép és hang adatok utaznak kínai szerverekre...Ezért arra gondoltam, hogy valami hasonlót összelegóznék Rpi alapokon... Nagyjából figyelembe vettem a pro - contra oldalakat, szóval most nem is erről szólna a kérdésem. Elkezdtem keresgélni, hogy egyáltalán mi az a kamera minőség amit el lehet érni éjjel látó képességgel együtt, de nem igazán találtam meggyőző próbálkozásokat. Sem YT, sem netszerte... Pedig egy OpenCV-vel összedrótozott képelemző képesség frankó lenne...mozgásérzékelés miatt...
Szóval van esetleg itt olyan aki próbálkozott ilyesmivel, esetleg látott olyan sample projektet amiben ezt megvalósították?
-
MrSealRD
veterán
Nem találtam rá ilyet... de nem is annyira nagy baj... nem ebbe az irányba szeretnék menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- LEGO klub
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- PlayStation 5
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest