- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
maestro87 #33878 üzenetére
A lefagyás okozta fájlrendszer-sérülést, ahogy írták, maga a lefagyás okozza, de pi3-on működik az a megoldás, hogy a gpio3 (pin5) és a gnd közé egy nyomógombot teszel, az felébreszti a processzort "halt" állapotból. Hogy konkrétan lefagyás után is újra lehet-e vele indítani, azt nem tudom, de én a pi3-ra épülő retropie gépembe raktam egy ilyen kapcsolót, egy py script figyeli a gombot, és általában ha egy emulátor miatt lefagy a gép, ezt a gombot megnyomva szépen szabályosan leáll a rendszer, és ugyanezen gomb megnyomásával újra is tudom indítani anélkül, hogy ki kellene húzni a tápot. Eddig majdnem minden helyzetben működött a script, hiába fagy csonttá a gép, a script valahogy mégis fut a háttérben és le tudja állítani a gépet. Talán megér egy próbát, ha érdekel, holnap felteszem a scriptet (de a neten is megtalálható, onnan szedtem én is).
-
válasz
maestro87 #33889 üzenetére
Bármi lehet. Az hogy ssh-n nem éred el az lehet attól hogy lehal valamiért az SSH szervíz, de lehet attól is hogy már tényleg lefagyott. A naplójába is érdekes lehet körülnézni, lehet a fagyás előtt is panaszkodik valamire, pl. a kevés helyre. Magán a kártyán is futtathatnál egy fájlrendszerellenörzést.
Próbáld meg kiszűrni, pl. leállítod a torrentet, és úgy használod pár napig. -
válasz
maestro87 #33885 üzenetére
Ha le van fagyva szerinted mi ír rá? A fagyás pillanatában végzett fájlműveletek maradnak félbe hagyva, ezért panaszkodik.
Amúgy milyen rendszert, programot használsz? Ez a lefagyás egyáltalán nem jellemző. Vagy a merevlemez, vagy a Pi táplálásával lehet gond, de szóba jöhet a Pi HW-es hibája is.pube111
Hol szívja be a levegőt? -
Csicsóka
őstag
-
-
golya87
őstag
válasz
maestro87 #33128 üzenetére
Nekem ez a HDR dolog kimaradt, nem vagyok annyira naprakész. Valszeg azzal is az a baja, hogy a GPU nem tudja fixfunkciós résszel megoldani, így CPU-ból megy. Ami cserébe melegszik bármilyen rendszer alatt. LE-t csak azért hoztam fel, mert azon készen ott a Kodi, nem kell Raspbiannal mókolni.
-
válasz
maestro87 #33128 üzenetére
Szokás szerint előre majréztam a táppal
alapdolgokra simán viszi egyelőre a samu QC töltője. Mivel nálam nem médiabox lesz (arra azért a sok 4k tartalom miatt már vmi combosabbat vettem volna), inkább a feladatot próbálom majd enerigatakarékosra programozni.
Ha már töltő: jól tippelek, h az autós töltő még kevésbbé dráma? Ott ugyebár csak DC/DC átalakítás van, kevesebb hőtermeléssel.Apropó hűtőborda, nem sietem el a dolgot, de azért nézelődök:
-
válasz
maestro87 #32948 üzenetére
Windows-ról Pi-re? Pl. DSynchronize Portable
Pi-ről Windows-ra? Pl. rsync -a /nas/data/ /mnt/Windows/2018-08-01
Vagy olyan WEB-es, mindenhonnan elérem felhőt? pl. NextCloud -
válasz
maestro87 #32923 üzenetére
Ismerősök sem tudják összedobni ideiglenesen? (Ha nincs róla mentés, akkor nem is olyan fontos dolgok. Ami nincs 3 helyre elmentve, az nem is létezik.)
Visszatérve a hibára, áramtalanítani szoktad? Külső tápos az ház? Másik táppal, vagy USB kábellel is próbáltad? Nem valószínű, hogy fájlrendszer függő. Pláne annak tudatában, hogy az ext4-et az utolsó szögig ismerik, kezelik. Míg az ntfs-ről csak elképzelések vannak, még ha elég pontosak is ahhoz, hogy működjön az írás/olvasás.
-
kovisoft
őstag
válasz
maestro87 #32923 üzenetére
Ha csak azok a típusú hibaüzenetek voltak, amiket idemásoltál, az nem feltétlen jelent problémát. Csak annyiról szól, hogy néhol az extent tree nem optimális, lehetne kevésbé mély is, de ettől még rendesen működik. Ha persze másfajta hibaüzenetek is voltak, az már gond lehet.
-
-
válasz
maestro87 #32914 üzenetére
Hát ez fájlrendszer/HW hiba lesz.
Csatold le a merevelemezt (sudo umount /dev/sda1) és futass le egy fájlrendszerellenörzést
sudo fsck /dev/sda3
Plusz ellenőrizd a lemez állapotát: [link].A watch mappa arra jó, hogy az ide bedobott .torrent fájlokat automatikosan felveszi a listára, és elkezdi letölteni.
V.Stryker
1 tippem van még dmesg | grep lirc ill. sudo systemctl status lircd_helper@lirc0 -
válasz
maestro87 #32754 üzenetére
Az lsblk általában csak a "teljes értékű" linux-ok telepítik alapból. Az ilyen csökkentett funkcionalitású/minimalista rendszerekre külön telepíteni kell, ha éppen tartalmazza az adott disztribúció. Ilyenkor pl. az fdisk -l parancs segíthet, csak ez kifut a képből, sok más információt is megmutatva.
Nem, nem a fájlrendszerre gondoltam, hanem a merevlemez kapacitására. Régebbi USB házikók vezérlői még nem voltak felkészülve az ilyen nagy méretű lemezekre. A régebbi vezérlőknek csak 32-bit-es címbusza volt, ezért max. 2TB-os lemezt kezeltek(nem fájlrendszer limit, hanem HW-es), de ezek szerint nálad nem erről van szó.
A táplálást pedig azért kérdeztem, mert pl. a Pi gyakran nem képes USB-n át megtáplálni a külső merevlemezeket. -
-
válasz
maestro87 #32748 üzenetére
Milyen fájlrendszerre formáztad? Ha egy GUI-s programmal sem megy, nem biztos hogy a parancssorhoz kell nyúlni...de te tudod. A Pi-re csak az USB-s merevlemez legyen rádugva, így sanszos, hogy sda meghajtónak fogja látni, de a méretéből is tudsz rá következtetni, hogy sdx azonosítót kapta.
Az lsblk parancs kilistázza milyen meghajtók hova vannak felcsatolva. pl.
lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 1,8T 0 disk
└─sda1 8:1 0 1,8T 0 part /media/WDMyBook
mmcblk0 179:0 0 29G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 43,9M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 28,9G 0 part /
Nálam egy 2TB-os lemez van rádugva.
Ezután kiadod a sudo fdisk /dev/sda parancsot. (Az sda-t értelemszerűen behelyettesíted!)
g parancsal létrehozol egy üres GPT partíciós táblát.
n parancsal létrehozol rajt egy új partíciót (utána csak nyomkodni kell az ENTER-t)
w parancsal kiírod a változtatásokat a lemezre
Ezután sudo partx --update /dev/sda parancsal újraolvastatod a partícióstáblát, hogy a rendszer is lássa miket módosítottál, vagy csak újraindítod a Pi-t. Végül a sudo mkfs.ext4 /dev/sda1 megformázod az imént létrehozott partíciót.Dióhéjban ennyi, de felelősséget nem vállalok azért, ha mellényúlsz, és egy olyan lemez adataid törlöd, amire szükséged lett volna.
-
válasz
maestro87 #32735 üzenetére
Bocs rosszul emlékeztem. Nem a hurcolászás, hanem az adatmentés volt az ok. Nos van egy jó hírem: Nem csak Windows alatt léteznek adatmentő megoldások. Ott van pl. a multiplatform testdisk, vagy a kifejezetten ext fájlrendszerhez készült R-linux. De igazából a biztonsági másolatokra kellene építeni az adatbiztonságot, nem a helyreállító programokra.
Hogy az android-os box-od mit fog támogatni az azzal hasonlatos, minthogy megjóslom az időjárást, vagy a lottószámokat. A fájlrendszer konverzió sem lehetséges. Csak bonyolult kerülőúton, ha nincs rajta túl sok adat.
- partíció méret csökkentése
- új partíció létrehozása a kedvenc fájlrendszereddel
- adatok másolása a-ból b-be
- ha még nem végeztél, ugorj a lista elejére -
válasz
maestro87 #32730 üzenetére
Elképzelhető, de az a 30% az semmi.(Nem azért van benne CPU hogy dolgozzon?). +Ha éppen ír/olvas teljesen normális hogy dolgozik a CPU. Ez az ára hogy tudod hurcolászni a merevlemezt. (Tényleg hurcolászod? Mikor húztad le a Pi-ről utoljára?)
A 114%azt jelenti, hogy az egyik magot teljesen megdolgoztatja, és jut a munkából egy másiknak is, 14%-nyi.
A hddtemp nem az alap rendszer része, de telepíthető.
hddtemp/stable 0.3-beta15-52 armhf
hard drive temperature monitoring utility -
-
válasz
maestro87 #32706 üzenetére
A hiba leírása nagyon emlékeztet arra, mikor még az ASUS AC56U routeremen torrenteztem, és szintén ugyanezt produkálta: nagy méretű torrent hozzáadásakor elérhetetlen volt a webfelület amíg nem allokálta a tárterületet a letöltésnek az USB-re kötött HDD-n.
Egyébként ha a Pi belső wifijét használod, akkor szerintem nem biztos, hogy reális elvárás a 10MB/s, persze a legújabb már kicsit erősebb ezen a téren, de a router is befolyásolhatja pl.
-
-
válasz
maestro87 #32706 üzenetére
Ez többféle gondnak tűnik. pl. gyanúsan nagy a terhelés, ami okozhatja hogy lassú a másolás.
A top parancsal nézd meg mi tekeri ennyire a procit. A nagy P-vel tudod CPU használat szerint sorbarendezni a listát, a nagy M-el pedig memóriahasználat szerint rendezi sorba. Nálam a transmission nem használ 10-12%-nál több CPU-t.Visszatérve a hálózta sebességre. Van egy ügyes program ami megméri mit tud az eszköz kapcsolata: iPerf
Raspbian-ra a sudo apt install iperf parancsal telepítheted. A másik gépre, meg ugye oprendszerfüggő, a fenti linken vannak a letölthető programok Windows-ra, OS X-re,...Az iperf -s parancsal "szerver"t készítesz az adott gépből. pl. a Pi-ből. A másik gépen pedig ki kell adni a z iperf -c pi.ip.cime parancsot.
g-s Wifi kapcsolaton
ez normális sebesség:
./iperf3 -c 192.168.1.201
Connecting to host 192.168.1.201, port 5201
[ 4] local 192.168.1.202 port 64242 connected to 192.168.1.201 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 3.56 MBytes 29.8 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 3.60 MBytes 30.1 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 4.78 MBytes 40.2 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 4.21 MBytes 35.3 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 4.68 MBytes 39.3 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 3.53 MBytes 29.7 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 4.15 MBytes 34.8 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 4.17 MBytes 34.9 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 3.25 MBytes 27.2 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 3.27 MBytes 27.5 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 39.2 MBytes 32.9 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 39.1 MBytes 32.8 Mbits/sec receiveriperf Done.
Milyen beállításai vnnak a router-nek? Nem lehet hogy egy régi g-s eszköz is kapcsolódik a routerre? Nézd át a routereden, hogy milyen eszközök kapcsolódtak rá.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
maestro87 #25638 üzenetére
Ha olvasataimból jól rémlik, akkor igen, Noobs rendszerrel létre lehet hozni multiboot SD kártyát is. Még nem próbáltam, de lehet elgurul majd a gyógyszer és felrakok majd egy 16GB-os kártyára pár zenei disztrót.
(Épp várom a HiFiBerry Digi+ Pro kártyát a Pi2-esemhez.
)
Azt nem tudom, hogy OE + Android is mehet egymás mellé, de nem tartom kizártnak ezt a kombót sem.
A memória mennyisége attól függ, mennyi alkalmazás fut a Droidon. Telefonokon a sok gyári - leszedhetetlen app is fogja a memóriát a rendszer mellett, meg ugye a sok RAM azoknak a felhasználóknak jó, akik sok app-ot használnak egyszerre és mindegyik a memóriából fut.
Az én ősrégi Galaxy Gio-m elvan 256 MB-al is Android 2.4-el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SSD kibeszélő
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nyaralás topik
- Túraautó topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest