- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Magisk
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rekid
addikt
válasz
Throme #40137 üzenetére
"válla-felkar-alkar vonulata mintha koszos lenne"
Rajta van az eredeti képen is, először azt hittem az utómunkával varázsoltam oda. (Hmm gáz lenne a Lr DNG konverziója?)
Ha jól emlékszem (de este megnézem) 0,6 FÉ-nél jobban nem volt macerálva.Rekesz prioval készült ha jól emlékszem. Autoval még sohasem fotóztam.
Total90: Köszi meglesem.
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #40121 üzenetére
Nem vitatom, hogy jobb obival jobbminőségű kép készül - dôreség lenne. Onnan ondult az egész, hogy csak az a jõ, ami kiszolgálja a nagyon nagy felbontást, ezzel nem értek egyet. De mindenki tekerjen olyan 3-4-5-600e-es obit a vázra, amilyet akar, ha abban látja a boldogulást!
-
m3ss
veterán
válasz
Throme #40078 üzenetére
nyilvan nem volt d90en problema. emlekszem elso fizetos fotozasomra, itt a felso kismamas...50 1.8d, sigma 100 2.8. imbuszkulccsal beallitottam kozepso af pontra az 50-est, a 100-ast megneztem, hogy ilyen beallitassal 3-5m targytavra kb 60cm-rel frontos. fokuszaltam, aztan 60centit elore leptem mindig. egesz sok hasznalhato kepet lottem igy, de annyira nem szorakoztato
Minek is ajánl bárki DSLR gépet, ha már itt tartunk?
oszinten? mert nem szant ra eleg idot, hogy megnezze mit tudnak a mai milcek -
szacsa82
tag
válasz
Throme #39976 üzenetére
Köszi, végül én is erre jutottam, csak azt gondoltam, hogy a bkt gomb arra van, hogy aktiválj az előre beállított értékek szerint a funkciót, de ezek szerint ez mindig egy lassú folyamat lesz. (Minek is emiatt külön funkció gomb, menüből kb ugyanennyi lenne.) Van egyébként D7200-ben panoráma funkció, csak az horizontális mozgással működik, én pedig most többszintes panorámát lőttem, meg amúgy is jobban szeretem az Image Composite Editorral utólag szerkeszteni a panorámáimat, mert van pár választási lehetőség vele.
-
csocs
tag
válasz
Throme #39962 üzenetére
Szia,
köszönöm a választ.
Erre gondolok itt pl.:Eddig még nem volt DSLR gépem. Sokan azt tanácsolják, hogy kezdjek egy olcsóbb, akár használt géppel. Viszont arra nincs keretem, hogy megvegyek egy komplett használt, de még viszonylag modernebb, pár éves gépet, majd pár hónap múlva az rajtam maradjon és vegyek egy jobbat. A garancia is fontos tényező. Nem a munkámhoz kell, inkább hobbi célra.
A D5600 is csak akkor jöhet szóba, ha nem "csak" az érintős, kihajtható kijelző a különbség.
-
mikrofon
veterán
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Throme #39924 üzenetére
Ez egy A-Data 32GB class10 kártya volt, egy MacBook pro 2015mid kártyaolvasójába tettem bele és egy sandisk extreme mellé kapott szoftverrel szedtem le róla a tartalmat.
Ilyenkor átvizsgálja a kártyát és mutatja hogy mit törölt ki az allokációs táblából, ezek nagy eséllyel még menthetők, ha nem lett formatálva és újraírva a kártya. -
Kameleon5
csendes tag
válasz
Throme #39805 üzenetére
Portré, táj első sorban. Mostanában egyre több az esküvő felkérés is, emiatt merült fel az FX váz. Esküvőre a két váz kell, ezért jött az ötlet, hogy másodvázat vegyek, illetve akkor már jobbat vegyek mint a meglevő, így a d3200 lenne a tartalék váz és egy dupla kártyás váz legyen az elsődleges gép stb... aztán elindult a hangya...
-
42861
senior tag
válasz
Throme #39523 üzenetére
Köszi.
Valamivel több mint egy éve vagyok benne. Két Nikon meg egy Tamron obim van/volt eddig, hálistennek fókuszproblémák nélkül. De lehet, hogy csak szerencsém volt, vagy csak nem tűnik fel, hogy bajosak. De ami rossz a Sigmáról jön mostanában, főleg az Art obikról, az elég elkeserítő..
-
mikrofon
veterán
válasz
Throme #39437 üzenetére
Egyetértek. Csak azért írtam le, mert sokszor előjön ez a téma itt-ott, de eddig nem olvastam konkrétumokat. Így viszont akit érdekel, az el tudja olvasni és meg is érti mi a probléma. Valójában az a kérdés mikor jut el a Sigma oda, hogy kifizesse a kommunikációs licenc árát a nikon-nak il. akkor mennyit drágulnak az érintett obik.....
Egyébként az "csak" a második probléma, hogy a nikon objektívek drágák. Az elsődleges, hogy nincs DX-re nikon alternatíva a Sigma 18-35 és a Sigma 50-100 helyett..... Nem kellene az F1.8, elég lenne F2 vagy F2.8, de kezdődjön 16-tól és legyen benne VR. Mondjuk 16-60 és 60-100 VR DX F2.8....
-
m3ss
veterán
válasz
Throme #39387 üzenetére
nekem volt 2 db 35 1.8-am is, uj is, hasznalt is. 2 fele vazzal, en feladtam. valtottam canonra, ott az 50 1.4-gyel utana ugyanezt jatszottam 2 fele vazon...art obikkal utolso kalibralo pont kornyeken detto jonnek az erdekessegek.
el kell fogadni, tukros geppel nem kell azt varni, hogy majd vegtelen kornyeken nyitva konzisztensen talalni fogsz. nem trollkodasbol, teljesen komolyan mondom. cdaf valszeg itt sokat segit milceknel.
kozelre/fix targytavra ha bekalibralgatja az ember az uvegeket, ott egesz konzisztens lesz tukroson is.
kerdes, hogy mennyi ertelme van akkor ezeknek a fenyeros uvegeknek, rendszereknek ha nem lehet kihasznalni oket...es akkor el is felejthetjuk a szenzorbeli elonyt mondjuk termeszetes fenyekkel fotozva. m43 ami talal nyitva tavolra jobb lesz mint egy ff gep amit mondjuk f4-re kell rekeszelni.
pont multkori eskuvon gondolkodtam, hogy fujinak ez a szenzormeret, 1.2-1.4-es uvegekkel eleg optimalis. nyitva is elesek az uvegek, es ff-en altalaban azert rekeszelni kell, ha tobb embert fotoz az ember, apscvel viszont nem sokat. nem mintha valtani akarnek apscre, de jo fenyeros obiparkkal latom ertelmet.. -
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #39172 üzenetére
Nem értem a kérdést!
300-nál többet szöszöltem a kidolgozással, vannak képek, ahol nem nagyon lehet kompromisszumot kötni, pl egy nagyobb leképezésű makrónál. A 7200-al könnyebb, gyorsabb.
Kézbe venni/használni a 300-at jobb, végeredmény szempontjából meg a másik.
Nem értem a kérdésedet - amit írtál, az a folyamata a fotózásnak és úgy gondolom, a "jó" végeredményhez mindegyik ugyanolyan fontos.
Meg az is, hogy technikailag tudja azt az eszköz, amire kell. -
Auriol
csendes tag
válasz
Throme #39025 üzenetére
Köszi Throme!
Mindenképpen megpróbàlom.,.
Esetleg valakinek van sigma 17-50 2.8 taasztalata.??
Arra gondoltam hogy egy 55-300 pàrja lenne majd.
Szerintem most nagyon jó àron kapható sógoréknàl ráadàsul 1+5 év garancia jàr hozzà.
Késöbb tervezek egy màsik vàzat is ahol ha szükséges lehet hozzà kalibrâlni. -
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #39077 üzenetére
A digital rev tv-s Kai bemutatóját nézd meg YT-on.
Nekem meg pont a videok alapjan tetszik. Ekv. 60mm lenne DX-en. 105mm CX-en. Azt mondjak ott, hogy gyors, jo a kepminosege, nyitva is.
Mondjuk lehet, hogy a 35/1.8 Nikkor jobb?(#39080) mikrofon válasza Throme (#39077) üzenetére
Az AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G obit szeretik portrera allitolag. Mondjuk ez jo hosszu DX-en. Kollegam D750-en probalgatta, azt mondta, hogy szep eles. -
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
válasz
Throme #39064 üzenetére
ezt az ötletet támogatnám.
Bár most hirtelen megtetszett a sigma 18-35/1.8. Beltérre tökéletes lenne nekem... Igen jókat írnak a képminőségéről, bár azt is írják, hogy vannak darabok amiket a sigma usb dock-kal kalibrálni kell... Ez egyébként mi? Mármint, ha sok szigmám van lenne, mondjuk 18-35, 17-50 esetleg fölé még valami szigma, akkor érdemes ezt beszerezni? Vagy csak kell egy sigma szerviz aztán ott bemérik?
-
mikrofon
veterán
válasz
Throme #38980 üzenetére
Azért érdekesség képen a méret.
Azért nem ezek a legjobb MFT Zoom-ok, van ennél jobb képileg de azok nagyobbak és nehezebbek. Képi minőségben is elmaradnak...
-
mikrofon
veterán
válasz
Throme #38980 üzenetére
Két vázat nem szeretnék... Ahhoz értékesek, hogy valamelyik a polcomon heverjen.... Na meg akkor biztos az asszony is elkéregetné az egyiket..... Akkor meg nekem egy maradna
(Egyébként a Pentax-nál úgy volt, hogy nekem volt a k10d páromnak meg *istD, így legalább nem kellett obi duplikáció.....)Pont emiatt, mármint a súly és méret miatt MFT-ben gondolkodtam... Próbálgattam is, de nem jött be.... Uh most jövök vissza.
Inkább az obikat választom meg úgy, hogy ha gyerekek a téma, akkor elég legyen egy-kettő... Ráadásul engem a képi minőség jobban izgat. Ha lenne két különböző vázam akkor jobban kijönne a különbség .....(Egyébként megfordult a fejemben egy Strapagép beszerzése is. Ha lesz használt piacon nyomott áron az Olympus TG-5, akkor szerintem egy olyanra a móka kedvéért beruházok)
Meg azért én szeretem birtokolni és próbálgatni a cuccokat, így ez is közbejátszik a cserében... Ahelyett hogy élvezném és használnám ami van. Az sokkal ésszerűbb lenne.... Bár azért az MFT jobban korlátoz, mint a DSLR.... Legalább is most ezt érzem....
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #38939 üzenetére
Oke, csak ez mar tobb, mint egy eves cikk, es mar elotte hallottunk a dologrol, legalabb a D7500-ban menne lenne!.. De abban sincs. Nekem ez a bajom a Nikonnal. Pedig ez a gep nem olcso.
Amugy igen, az AF fine tune-os vazakra kiadhatnak ezt az opciot, mint firmware upgrade, de nem fogjak. -
marcitp
őstag
válasz
Throme #38903 üzenetére
Elviekben az s-ben más a szenzor, ua, mint a D90-ben. Volt is ilyen érzésem, amikor egyszerre volt meg az s, meg a síma 300. Ha vki gondolkodik benne, inkább az s.
Ami feltűnő, az a piros szín, pl bőrszínnél, elég nehéz kevésbé pontos expónál még raw-ból is normálisat csinálni. Ha rendben az expó, jó fények stb, akkor nincs gond... de tartalék a "rosszból" nem sok van a síma 300-nál.
A 7200-hoz képest meg jóval darabosabb az egész kép, színek, árnyalatok jóval kevesebb.
Ettől függetlenül jó gép a 300(s), én nagyon szeretem azt is, csak ezeket tapasztaltam. Auto WB megint csak jobb az újnál. -
marcitp
őstag
válasz
Throme #38903 üzenetére
Sztem nem ua a szenzor, vagy a feldolgozás teljesen más, de még a raw-ja is jobb szerintem a 90-nek. Amikor nagyon kukkoltam, utánatúrtam rendesen, nekem ez jött le, aztán persze lehet, tévedek. A D90 képén már inkább a 7000 jellegzetességeit láttam. De konkrétan nyílván a szülőanyjuk van tisztában velük!
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #38891 üzenetére
Lehet találni még kevesebbel is, hihetetlen, de van!
jò gép a 300, van a 7200 mellett, volt s-em is. Képminőségben egymás mellé téve a D90-et jobbnak találtam képminőségre. Nem akarom lebeszélni a kollégát, mert szerethető, jò váz a 300, nagyon jò kezelhetőséggel, de az újakhoz képest sajnos van pár negatívum. Szòval a jpg motor sokkal jobb az újabbakban, de a nyersben is több a tartalék, mint a 300 szenzorában. ISO800 volt a max, amit még elviseltem. Persze ha a fentiek nem igazán szempontok, megbízhatò, jòl összerakott gép, nagyon erős kardános lehajtással, meg a pro gépekre valò többi feature-el, testreszabhatòsággal.
-
Papa-Het
aktív tag
válasz
Throme #38893 üzenetére
Van kiváló állapotú is nem nagy az árkülönbség köztük. Ha csak a vázat cserélem se jövök ki rosszul. Mindig dobozosat keresek a lehető legtöbb tartozékkal és viszonylag kevés expoval.
Lakkusjj: nem volt meg szerencsém hozza, ezért nem tudom. Gondolom nem egyszerű és technika kérdése. Nem tudom. Lelkes amatőr vagyok. Illetve magamból indultam ki.
-
Papa-Het
aktív tag
válasz
Throme #38883 üzenetére
Lényegében igen: "Strapabíróság, gyors sorozat, batár méret..." Elvesz a kezemben az 5100-as, illetve live viewban nagyon lassan készít képet. Full framet akartam, arra nincs keret így ezt választanám. Valóban 18-55/55-200VR van. A kombo obit a cserelgetes miatt szerettem volna. A 70-300 stabi nélkül csak egy ötlet volt mert a d700-hoz is az ment volna, de tudom hogy képtelenség kitartani kézben hogy ne remegjen és legyen elmosott. D7100 jelenleg sokba van, meg beszámítást követően is, a 7200-rol nem is beszélve. A d300s-Ben 22e expó körül van. Próbálom a jó állapotú, kevés expós gépeket keresni, ezért sem lett d700 a 120e expoval és lejovo gumival. D7000 szenzora és pixel száma ugyanaz mint a d5100.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #38871 üzenetére
Én próbáltam a D80-D7k-D7k2-t, szerintem érdemes váltani. (Sajat gépem nincs, csak a N1 ugye, csak próbáltam őket.)
A gond az, hogy a többiek elhúztak nagyon feature-ökben, a Nikon meg csak igérgeti az AF automatikus kalibrációt is, ráadásul mostohán bánik az optika gyártókkal is.
De ez inkább filozófiai kérdés. -
updog
őstag
válasz
Throme #38792 üzenetére
Csak nem értem, miért a leejtésre, meg az objektívekre lett kihegyezve ez a nagy ellenkezés
Valóban, obira nincs hasonló védelem, kb. nem is lehetne. De nem is az volt a kérdés, hogy ha leejtem a gépet és az objektív 45 fokos szögben érkezik, akkor a szilikontok megvédi-e.
Pl. az Olympus tükrösöm anno egy picit rossz irányban lendült oldalra a nyakamba akasztva, nekikoccant valaminek, és valahogy a memóriakártya ajtaja egy fél mm-t elmozdult, kb. ezzel gazdasági totálkárt okozva (nyitottnak érzékelte a gép, nem volt hajlandó képet csinálni, sehogy nem tudtam a jó pozícióban újra rögzíteni).
Én azóta használok tokot a DSLR-re
(de mondhatnám azt is, hogy a D3200-on simán egy felsőbb kategóriás géphez mérhető fogást adott a tok).
Nade az UV szűrő az objektívre, az tényleg hülyeség -
KFORboy
senior tag
válasz
Throme #38756 üzenetére
A kisebb pixel nem fogad kevesebb fényt, ennél kicsit összetettebb a dolog, vannak a mikrolencsék, szűrő rétegek, AA filter (ha van) és a szenzor egység bázis kalibrációja/finomsága... de a képzaj az az elektronikus vezetők "elektromos" zavarából fakadnak, amire hatással vannak a kiolvasásra kialakítot csatornák, annak kifolgozási finomsága, anyaga (arany, aranyozott réz, réz... stb...) és persze a hő...
Nagyobb pixel arányra kevésbé zavaróbb a képzaj mert logikusan nagyobb a képi adat amiben eltud veszni (ezt is egy a tűréshatáron belül megfogalmazva... azaz nem HI2 ISO túltekerésen 30mp-es hosszúzáridővel
mert azzal így is úgy is teljesen szétesik a kép)
Ellenben több pixel esetén a reciprok szabály 1,5-2x -ződik (főleg inkább 70mm fölött végtelenhez közelibb / távolabbi dolgok esetén) mert jobban kilátszódik a bemozdulás..
A bemozdult kép meg életlen hatást kelt, aztán arra már csak még egy lapát a képzaj ami exponenciálisan többet dob rá a szubjektív zavaró értékeléshez mint kissebb megapixeles társainál azonos szenzor, mikrolencse, trallala felszereltséggelEz amolyan vakamit valamiért jellegű dolog, de inkább jár kevesebb "kompromisszummal" a több Mpx mintsem a kevesebb... azaz teljesen jó dolog!
Amm meg ha leméretezi 12Mpx körülire az totál irrelevánsan jobb arány lesz mint az alapból 12Mpx-es vetélytárs...
Több részletet besűríteni és ezzel hibákat elrejteni lehet!
Kissebb képet felnagyítani, vagy nem létező részleteket előcsalni NEM lehet... ugyebár... -
jattila48
aktív tag
válasz
Throme #38753 üzenetére
Nem állítottam semmit, szerintem alapon van minden. Canonnál szintén, ami +1 élesség, me még nem tudom mi. Kipróbálim majd állványról is, hátha az segít. Vagy ha az optika úgysem tudja kihasználni a szenzort, akkor elég lehet a medium kép méret is. Talán akkor a bemuzdulás és a zaj is kevésbé látszik. Ez igaz?
-
jattila48
aktív tag
válasz
Throme #38743 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Fel fogok tölteni képeket, csak még nem volt időm többet foglalkozni a dologgal. Próbáltam nagyon gondosan beállítani a fókuszt, ISO 100-zal fényképeztem, de sehogy nem az igazi. A 24 mpixelnek csak hátrányát látom (12 mpixel Canonnal szemben). A kép semmivel sem részletesebb mint a Canonnal, csak a zaj több (ISO 100-on már zajosnak látom), és életlenebb. Lehet, hogy a kit obi egyszerűen kevés a 24 mpixelhez?
-
TV Béla
tag
válasz
Throme #38727 üzenetére
A picture setting (most nem tudom a pontos menü megnevezést) menüben gyanítom a 0-9 skálán 3-asra van beállítva.
Itt tudod az élességet növelni. Szerintem 5-6-nál jobban már nem érdemes, de ízlés dolga.Ez nekem új. Más Nikon vázakon is van ilyen lehetőség, vagy csak a D3xxx kategóriában?
-
fireman123
őstag
válasz
Throme #38727 üzenetére
mivel nem D3300-am van, így abból kieső sajátot nem tudtam
Amúgy azzal mi baj, ha RAW és a user állítgatja? ....a váz is "állítgatott" képet lök ki, amin az általad leírt módon szintén tudsz állítani, csak nem az LR-ben húzogatod a csúszkákat utólag, hanem előre a váz beállításokban. -
fireman123
őstag
válasz
Throme #38699 üzenetére
2 éve én is úgy indultam, hogy max. 250k és az nekem bőven elég lesz sok-sok évig (D5300 +18-105), mivel évekig elvoltam előtte egy bridge-el is, ....ma már 450k felett tartok
...pedig nem cseréltem le a vázat, csak vettem hozzá Nikkor 35mm 1,8-at, Tamron 70-300VC-t, Helios 44M-4-et, táskát, állványt, szűrőket, akkukat, sd kártyákat, meg mindenféle apro bizbaszt ...és még rendszer vakum nincs is
Már dugdosom az asszony elől ha veszek valamit újat, ...egyszer már megjegyezte, hogy találhattam volna valami olcsóbb hobbit
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #38699 üzenetére
Fasza ez a D7k, no de a fix 35 obival voltak AF gondok,
Nekem a kurblis 35-össel az ég világon semmi gondom nem volt. Sajnos nem volt időm jobban utána nézni, mi is volt ez pontosan...még nem is kérdeztél be a milceseknél, hogy milyen alternatívák vannak...
Lehet, hogy kár is, nekik a dslr obsolete technology: mindenki hülye, aki ilyet vesz... Ha megemlíted, így ergonómiában azért a D7k igen jó, akkor... -
Kameleon5
csendes tag
válasz
Throme #38637 üzenetére
Az alap felállás is az volt, hogy a d7200 lenne jó, már nagyon rég szemezgetek vele, de közben felmerült, hogy lehet elég lenne az előd is. Szenzor szempontjából, ha jól tudom a d3300-ba is ugyan az került, de pár tesztképet összehasonlítva, mégis mintha a 7200 kevésbé zajosodna. (De lehet csak látszat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Filmgyűjtés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Windows 11
- PlayStation 4
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest