Új hozzászólás Aktív témák
-
ViSAS
senior tag
válasz
fero02 #17928 üzenetére
Köszi! Megkérdeztem az eladót, hogy hol vette anno, vagy házilag barkácsolta-e a vezérlőt hozzá.
Bár a képen nem annak tűnik. Várom a válaszát.
(#17930) Vidual001: A kapcsoló szerepét kétlem, hogy az audió kimenete adná, mivel a tapsokra is felvillan, tehát a környezeti hang az input. Élettartamot illetően nem félek, mert van ismerősöm akinek már lassan 10 éve megy az ugyanilyen fénycsöves megoldása és nem égtek még ki a kismillió felvillanástól...de már nem emlékszik, hogy hol vette.
-
Vidual001
tag
válasz
fero02 #17945 üzenetére
Igen, igazad van. A 30cm Ledekhez elég az USB 5V, 0.4-0.5A.
Egyébként egy idevágó kérdésem nekem is lenne. Hol tudok szerezni olyan kapcsolót amit a PC hátuljába be tudok építeni? (Ahol vannak a kivehető fémlemezek a PCI és PCI-E slotoknak, olyan fémlemez kellene kapcsolóval).
Nekem mindegy, hogy billenő vagy nyomókapcsoló, talán potméter is jó lenne. Nagyjából 2x 90cm-es ledszallagot kellene kapcsolnia. -
dfdfdf
őstag
válasz
fero02 #17416 üzenetére
Így van te űberfasza vagy
. Ezért szép a világ mindenki más és más. Vannak ismerőseim akik elharapnák egymás torkát de ha nálam ősszefutnak akkor béke van. Én lassan úgy gondolom szereznem kell egy elektro könyvet és tanulni mert idegesít hogy buta vagyok. Mit ajánlanátok. Suliban semmit nem tanultam. Az alapok kellenek mert az nincs. Amit tudok azt magamtól "tanultam" ilyen ezermester vagyok szóval mindenből egy kicsit de semmit se nagyon.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
fero02 #16682 üzenetére
Az az anyag nem jó mert egyáltalán nem ereszti át a levegőt, szellőzés meg ugye kell, külön szellőzőt meg most emiatt nem akarok tervezni. Egyszerűen nehezemre esik elhinni, hogy nem gyártanak olyan anyagot mint a szúnyogháló csak sűrűbb szövésben.
(#16681) brickm:
Próbáltam keresni olyasmit de mivel klímához nem értek (nekünk sosem volt, nem is lesz) azt sem tudom lenne-e olyan méretben mint amit írtam. -
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #16106 üzenetére
Mondjuk inkább nagyobb nyereségű antenna. De ennek az alkalmazása sem hoz biztos sikert. Még kell hozzá kábel is.
-
Pit221
csendes tag
válasz
fero02 #15741 üzenetére
Az sem lenne gond ha leállna a ház venti,csak ne világítson mindig!
Megnéztem ezt a zalmant,amit linkeltél,csak azzal az a problémám,hogy csak 1 db ventillátort képes vezérelni,nekem pedig 3 van.
Tehát egy olyan elektronika kellene amivel a 3 ventilátort vezérelni tudom.
Neten nézelődtem,de csak hőmérséklet szabályzós vezérlőpanelt találtam,nekem pedig a hőérzékelő nem kellene,csak simán egy 3 csatornás (ami tudja az olyan ventilátorok vezérlését amin egy +12V és egy GND vezeték van). Ebben tudnátok a segítségemre lenni? (Gondolok itt olyanra,hogy kapcsolási rajz,és alkatrész lista) -
Pit221
csendes tag
válasz
fero02 #15739 üzenetére
""marad a pozitív és a negatív ág + földelés gyanánt a harmadik vezetéket a házhoz csavarozom"
+/- stimmel (pontosabban +12V és GND), de földelés nincs. Sosem volt. Ha a sárga színű vezetékre gondolsz, akkor az a "fordulatszám visszajelző"."Igen a fordulatszám visszajelzőre gondoltam
""kérdés,hogy így fog e működni a venti szabályozás"
Ha polaritáshelyesen kötöd be neki a tápot, akkor el fog indulni, de csak maximális fordulatszámon fog pörögni. A szabályozáshoz egy olyan csatlakozó kell az alaplapon, amit lehet szabályozni (BIOS-ból, vagy akár szoftveresen win alól egy programmal, pl Speedfan)."Az alaplapon 4 tűs ventilátor csatlakozó van (Asrock 760GM-GS3),lecseréltem a molex csatlakozót 4 tűs venti csatira,bekötöttem a +12V és a GND ágakat,így nem lehet szabályozni a fordulatszámot,csak úgy lehetne ezt megoldani,ha az alaplapon lévő fan csatoló áramerősségét lehetne szabályozni valahogyan,s ezáltal tudna a fordulat is csökkenni kevesebb áram hatására. Vagy egy olyan ventilátor vezérlő megépítésén gondolkozom amit potméter segítségével lehet állítani a feszültséget,s ezáltal a fordulatszám is csökken. Ezzel az a célom,hogy reggel ne világítson a venti éjszakára pedig bekapcsolnám.
""Az elektronikán 3 kábel látható a kivezetésnél fekete, piros, és áttetsző a fekete és a piros kábel jön ki a molex csatiba csatlakozva az áttetsző kábel pedig a led -hez megy,az nincs kivezetve,csak két érpár!"
Nagyon zavaros. A fekete (és az átlátszó) a GND, a piros a +12V, az átlátszó (L+ a panelfeliratozása) pedig SMD ellenálláson keresztül kapja meg a feszültségét. Ha jobban megnézed, akkor minden LED-hez menő pozitív ág így van megoldva.
Az érpár az 4 szál kábelt jelent. Ugye a nevében benne is van: érpár, egy pár az 2 db mindig.
Az üresen hagyott forrasztási pont: lehetséges, hogy létezik ugyanez a venti 3 pin-es csatlakozóval is, vagy ugyanezzel panellal van szerelve egy másik fajta venti is a gyártó termékei közül...ki tudja."Mint a képen is látható GND és a +12V van kivezetve az átetsző kábel pedig a ledekhezmegy (L+ jelöléssel ahogyan írtad).
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #15729 üzenetére
Mondjuk nálam már ott nem világos a dolog, hogy van egy villamos motor ami hajt egy generátort és a generátor által termelt villamos energiával akarja tölteni a mobil cuccokat.
1. Mennyire mobil ez? Semennyire.
2. Miért nem a villamos motor hajtására szánt villamos energiával tölti a cuccokat és így rengeteg veszteséget mellőz.
-
-
zolisx4
őstag
válasz
fero02 #15542 üzenetére
Köszi .
A fenébe megint elsiklottam felette tényleg ott a sorszám
Na még 1 kérdés ez rc helikopter -be ment ez ki állandóan ,NTB 90N03G ez a gyári.
Most ÍRF 3205 van benne helis fórumon ezt írták ,de úgy felmelegíti a főmotort ,90 fok körül .
Amit linkeltem az a panel az egy erősebb heli panel ,de nekem azok a motorok vannak benne ,mert az erősebb ,kérdés lehet a tranzisztor miatt a melegedés?? -
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #13691 üzenetére
"Akkor fogalmazzunk úgy, hogy egy normál használatú és normál terheltségű tápnál okozhat-e az problémát rövis vagy hosszú távon akár, ha a gyáritól kisebb kapacitás értékű kondit használnak fel cserére?"
A táp nem károsodik. A kimenő fesz egyenetlensége nő meg. (A zajfeszültség nő, ha a szűrőkondi kapacitása kisebb, illetve ha a terhelőáram nagyobb.)
Jelen esetben azért lehet megengedni a kisebb kondit, mert a feszültségéből kiindulva ez vagy az 5V-ot, vagy a 3.3V-ot szűri. A modern gépekben viszont ezeknek az ágaknak már nagyon kicsi a terhelése.
Ha ez a +12V-os ág(ak)nak lenne a szűrőkondija, akkor nagyon nem lenne ildomos kisebbre cserélni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #13689 üzenetére
Ha a táp nincs a határokig kínozva lehet rendben minden további nélkül egy ilyen csere. Még valamit meg lehet szívlelni: az elkók kapacitásértéke nagyon érdekes határok között mozog más alkatrészekkel szemben.
A toleranciák általában: ±20%, –10% +50%, és –10% +75%. Gyakoribbak a 2. és 3. értékűek. Statisztikailag kiszámolható, hogy nagyon valószínű egy jóval nagyobb érték, mint ami rá van írva. -
Wind-Storm
őstag
válasz
fero02 #12255 üzenetére
Az nem 2200uF akart lenni? Amúgy a feszültség érték lehet nagyobb, a kapacitás a fontos. Ja meg persze fizikailag férjen el a tápban (ált. ezek szokott elbukni).
Nem nem, ha kicsit visszanéztél volna előzményt, akkor itt ez a kép, ott van legalul két kicsi [link]
Amúgy én is így gondoltam, kössz
-
DeadBullet
tag
válasz
fero02 #11385 üzenetére
Semmit. Ez ugy volt, hogy sokat dolgozok es altalaban ritkan van lehetosegem hasznalni az 5.1-et mert altalaban keso este erek haza es akkor inkabb mar fulhallgaton hallgatok zenet. Es amikor utoljara hasznaltam tokeletesen mukodott es azutan kb. jo egy hetig nem hasznaltam es amikor hasznalni akartam nem ment. Bekapcsol. A taviranyito funkcional, ugy ertve tudok valtani a bementek kozott, ezekre kapom a ledes vissza igazolast, a pot metert tudom huzzni, de hang nem jon ki belole. Olykor max kornyeken pillanatra talan olykor mintha lehetne hallani valami zajt ami a zenebol indulna elmeletileg.
-
DeadBullet
tag
válasz
fero02 #11378 üzenetére
Ilyen kene nekem. [link] Ez a nyak rajz alapjan a helyuk az egysegben.
Es a kerdesedre valoszoljak is, mert ugy illik.
1. Tudom, hogy hol a hatar.
2. Kivancsi vagyok.
3. Nincs se penz keretem elektronikushoz vinni, plusz nem ismerek senki olyat aki ilyesmivel foglalkozna.
4. Nem tartom magam hulyenek az ilyesmihez, ha komolyabban erdekelne, szerintem meg tudnam tanulni nehany ev alatt eleg jol. -
dudika10
veterán
válasz
fero02 #11170 üzenetére
Körberagasztod szigszalaggal vagy hasonló, így csak a legvége ég meg a kábelnek, marad rajta egy kis korom, azt letörlöd és kész is a tökéletesen blankolt kábel. Még egyszer nem okozott rövidzárat pedig már több10 darabot forrasztottam.
(#11173) fero02: nem tudom, miután az öngyújtó nálam mindig működik, ezért nem is kerestem más megoldást. -
Wind-Storm
őstag
-
h.istvan
csendes tag
válasz
fero02 #10638 üzenetére
azt az első generációt én is megtapasztaltam, az a 300-as volt, de amit én használtam az a 400w-os (benne is van a nevében egyébként ...), ez már ilyen hibával elvileg nem rendelkezik.
én 10W-ról beszélek egyenlőre, nem 100W-ról! Egyenlőre csak tesztelek, szóval most még csak kis terheléssel!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10325 üzenetére
Szóló motor -ami nem valamilyen gyári készülékből van- úgy 15 éve volt legutóbb a kezemben, és fogalmam sincs, hogy hol forgalmaznak ilyeneket.
A motor kiválasztáshoz pedig semmi adatot sem adtál meg.
Hány N erő kell a rugó megfeszítéséhez, hány N a bowden surlódása, és a bowden -gondolom- valamit mozgat is: ahhoz hány N erőre van szükség?A motornak csak tengelye van, amire nyilvánvalóan kell egy tárcsa, amire a bowden feltekeredik. Ennek a sugarából és az erők összegéből lehet kiszámolni, hogy mekkora nyomatékú motor kell neked.
Az erőkből és a sugárból lehet kiszámolni, hogy a tartónyomaték elég lesz-e. (A bowden súrlódása ilyenkor a rugóerő ellen hat.) Ha nem, akkor csigaáttételre van szükség.Hány voltos tápfesz áll rendelkezésre?
És végül, hogy mekkora (hány mm-es) lépésekben kell mozgatni a bowdent, és összesen milyen hosszban?
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10315 üzenetére
"Azt is meg kellene oldani, h visszafele is tudjam mozgatni."
Ha ellentétes sorrendben kapcsolgatod a feszt a motor tekercseire, akkor ellenkező irányba forog."Legjobb vmi olyasmi lenne, h a bemenő feszültséget tudnám állítani a motornak és ahol jó a pozíció, ott megtartani. Aztán visszafele ezt tudnám csökkenteni fokozatosan a feszültség ejtésével. Csak kérdés, h ezt kibírja egyáltalán vmi?"
Ezt nem értem.
A léptetőmotorokat nem egyenárammal működtetjük, hanem impulzusokkal.
A léptetőmotornak 2 feszültsége lehet: a léptető-, és a tartó fesz.
A léptető fesz hatására a forgórész a következő pozícióba ugrik, a tartó fesz pedig ahhoz kell, ha 2 egymás melletti tekercs bekapcsolásával köztes pozícióba állítod a forgórészt, akkor az ott is maradjon. (Pl. 4 tekercses motornál a 45-135-225-315°os pozíciókhoz.)
Ha motor tekercse tartósan a léptetőfeszt kapja, akkor általában leég.
Ha fogaskerék-áttételt használsz, és nem kellenek a köztes pozíciók, akkor a tartófeszre nincs szükséged.
Ha a léptető feszt csökkented, akkor csak a motor nyomatéka csökken. -
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10311 üzenetére
Önzáró fogaskerék-áttétel kell a motorodra, hogy megmaradjon a beállított pozícióban, ne húzza vissza a rugó.
"a motornak egy bowdent kellene húzni vagy tolni (ez mindegy, csak kialakítás kérdése)"
A gépészeti gyakorlatban bowdent nyomni nem szoktak. Akkor sem, ha egyeres acéldrót van a közepén. -
PHM
addikt
Nos, nem igazán tudok konkrétumot mondani.
Az a véleményem, hogy a motorral sorbakötött ellenállás,
bár hatásos, nem az eredeti hibát javítja, csak tüneti kezelés.
Annyi a hatása, hogy csökkenti az indulási áramlökést.
(A korábban említett járulékos hátrányokon kívül.)
Azt meg, hogy a motor áramfelvétele változott-e meg, vagy a meghajtó
áramkör áramkorlátja, esetleg a táp terhelhetősége, ugye nem tudjuk.
Mondjuk én a kikapcsolásból leginkább tápproblémára gyanakodnék.
De visszatérve az eredeti kérdésre:
Én a 2W-os ellenállásokból túrnék egy csokorral a fiók mélyéről.
Mondjuk úgy 3,3 ohmtól 12 ohmig.
Aztán próbálgatnám őket, hátha bejön valamelyik.
De először azt nézném meg, hogy kikötött motorral elindul-e a DVD játékos.
Meg azt, hogy menet közben visszakötve a motort, kikapcsol-e,
és hogy mekkora áramlökést generál a motor, mikor visszakötöm.
Végül, de nem utolsó sorban azt, hogy mennyit esik a táp
feszültsége a becsült névleges terhelés hatására.
Az a link pedig jól jönne, hátha sikerül valamit kiokoskodni. -
And
veterán
Ilyenről még nem hallottam, de ez persze az én bajom. Namost alapelv szerint azzal, hogy egy jóval nagyobb teljesítményű (pontosabban: terhelhetőségű) ellenállást teszel az áramkörbe, mint kellene, nagy kárt biztosan nem okozol, csak épp egy többwattos ellenállás ugye nem kis darab, meg valószínűleg felesleges is. Jó lenne tudni a motor áramát, de azt éppen ki is mérheted menet közben, ha ismered a névleges tápfeszültségét. Nem voltam sosem túl erős villamos gépekből, de a dc-motor ellenállása ebből a szempontból nem jó kiindulópont, mert az csak az indulóáramot határozza meg, nem az üzemit (a kettő között nagyságrendi eltérés is lehet). A motorral sorbakötött ellenállás meg a fordulatszámon kívül természetesen csökkenti a motor nyomatékát is. Szóval számomra érdekes módszernek tűnik, hogy a motor nyugalmi ellenállásából indulunk ki, és ahhoz keresünk egy megfelelő soros tagot..
-
didyman
őstag
capacitor plague, wikicikk. Badcaps.net-et érdemes még nézegetni.
-
04ahgy
nagyúr
Én is a 0,6W-osra tippeltem. Arany középút.
Nem azért. 2V esik a LED-en, 10V jut az ellenállásra. P = U*U/R = 100/475 ~ 100/500 = 0,2W. ennyi disszipálódik tehát az ellenálláson. A szénréteg már gyártástechnológiáját is tekintve instabilabb a fémrétegnél. Kisebb hőmérsékletet bír, a külső paraméterek jobban befolyásolják. 0,2W körül egy 0,25W-os ellenállás már a terhelhetősége vége felé üzemel.
Szélsőségek alatt mit értesz?
Azt, hogy a kocsiban a hűlési viszonyok a zsúfolt hely miatt gyakran lehetnek kedvezőtlenek, továbbá igen tág a hőmérsékleti skála. Egy napon hagyott kocsiban akár a 60°C-ot is elérheti a hőmérséklet. Ezért is alkalmazzuk az egyel nagyobb értékű ellenállást.
Ha jól tudom, a legnagyobb töltőáram max. ~ 15V szokott lenni. Ilyenkor esetleg elfüstölhet a LED?
Nem jól tudod, és nem füstölhet el. A töltőfeszültség lehet 15V, valamint a LED sem füstöl el. Azért van ott az ellenállás. Ez a kis (10V...15V) feszültségváltozás alig okoz áramerősségváltozást, épp az ellenállás miatt. A LED-en a maximális feszültség mellett is 25mA folyik. A modern LED-ek 100mA-t is vígan elviselnek.
Egyik ismerősöm keveselte a 470 Ohm-ot. Azt mondta, h számításai szerint 1200 Ohm körüli lenne jó.Nem kevés az. Az ő példájában kb. 8mA tudna a LED-en átfolyni, a te 470ohm értékednél kb. 15-25mA jut a LED-re. Logikus is: ő kétszer akkora ellenállást alkalmaz, fele akkora áramot kap, és vice versa. Mint fentebb említettem, még 50-100mA is lazán fekszik ezeknek a LED-eknek, de a most kiszámolt 20 is elegendőnek fog bizonyulni a te esetedben.
HGyu
-
jerry311
nagyúr
Egy gyakorlati tanács: szerintem első körben csak 1-2 izzóónál próbáld ki a LED-es cserét. Nem tudom mennyire vannak ilyen fasza új cuccok a kezed ügyében éjjel. Én tapasztalatból mondom, hogy a nagyon szép és esztétikus nagy fényerejű kék LED-ek zavarók tudnak lenni háttérvilágítás nélkül. Pl. ott van a Volkswagen kék LED-es műszerfala, ami sokkal jobban zavart, fárasztott éjjel, mint a BMW narancs/piros világytása.
Biztos szép lesz a kékkel, már csak az a kérdés hosszútávon mennyire fogja zavarni a szemed.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- OLCSÓ MONITOROK
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest