- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algol
senior tag
válasz
didyman #14817 üzenetére
Én is ezt szoktam csinálni. A papírzsepit nem terítem szét, hanem félbehajtva a hüvelyk- és mutatóujjam közé veszem és közé dugom a páka hegyét, így egyszerre a hegy mindkét oldalát meg tudom tisztítani. Ilyenkor a szokásos zsepi 3 papírrétege helyett 24 papírréteg van az ujjam és a forró pákacsúcs között. A rétegek közötti levegő jó hőszigetelő, nem kell kapkodnom a tisztítással.
-
-
artiny
őstag
válasz
didyman #14680 üzenetére
Koszi.
Találtam meg egy adaptert...megnéznétek hogy ez esetleg?
Ilyet talaltam a pinceben:https://www.dropbox.com/s/x94c5s8ao5x5ni6/2013-02-03%2010.58.12.jpg?m
ez 9V 1A os,ha kevesebb a V akkor azzal kiég vagy csak nem indul el? ki lehet probalni vele? (úgy ertem ez nem valto áramu vagy hasonlo hogy kiegetne?)
-
válasz
didyman #8257 üzenetére
Oh.. 8sec-et kibír?! Az szupi, annyi idő alatt megvan.
A régit kiszedni én is úgy gondoltam, hogy a lábait levágom, annak már úgyis mindegy,aztán csipesz.. megfog.. leforraszt.. aztán jöhet maga a fet. Akkor kap egy kis cin-cint a pákahegy meg a zászló köré. (bár sztem így szedtem le a donor panelről is.. alapból úgy szoktam kezdeni a forassztást, hogy pákahegy megtisztít, aztán egy kis ónt nyomatok rá.Szal leszedés megvan. Aztán a donornál ha jól láttam, nem csak a zászló van megforrasztva, hanem maga a fet hátoldala alatt is volt egy kis anyag.. vagy az csak beszivárgott alá?
Majd megnézem hogy néz ki ezen a panelen a dolog.. max pákával finoman elterítem az ónt a nyákon(ha egy helyre gyűlne) meg a fet hátán is.. aztán beforrasztani meg úgy gondoltam, hogy nagyjából a helyére rakni, magát a fetet valamivel lefelé (panel irányába nyomni, majd zászlót melegít, kis ónt nyomat.. és elvileg kell lennie egy pillanatnak, amikor mind a fet hátán, mind a zászlónál megfolyik az ón.. (gondolom). aztán csóóókolom.
Jah.. meg persze a két ki lábát is odapöttyintem a lapra.. ez már nem okoz problémát..annyit azért már forrasztgattam(a FET-et, alaplapot nem tudom, tam, hogy mennyire érzékenyek...)
8 sec sok idő
bár ha a fet elszáll, nem is gáz annyira.. az alaplap ne sérűljön, az a lényeg
)
Szal majd ha egyszer erőt veszek, hogy a házon alakítsak kicsit, és szétkapom a gépet, asszem megpróbálom eme cserét is...
Köszi az infókat!
-
válasz
didyman #8252 üzenetére
Helló!
Látom nagyon kened vágod a témát!
Egy két kérdés! Az alaplapokon lévő 3 csatis ventik szabályzása is már valami impulzusos móka? Vagy azok még síma feszültség csökkentés, növeléssel játszanak.
Konkrétan az én lapom érdekelne jobban.
Ugyanis történt eme kis baleset.És kivi vagyok.
Most,hogy megjött a ventiszabályzóm nincs semmi venti azon a körön. (egy fetről megy a 4 venti..)
Ha ezt benne hagyom, elvileg sok baja nem lehet.. ha jól sejtem az áramkör "végén" egy teljesítménykapcsóló szerepe van.Ki-be forrasztásának van valami trükkje? Mert én kaptam 2 darabot, egy egy darab nyákon.. arról se volt túl egyszerü leszedni,mert ahogy néztem a hűtő "tömbje" alatt is van forrasz anyag...(megmelegítettem a kis zászlócskáját, aztán huppsz. lent volt.. aztán gyors a vizes szivacsra-ba...a két lába meg csak leficcent a panelről
)
Szóval lejött az, csak hát melegíteni kellett .. nem tom, mennyire bírják vajon...
Köszi -
válasz
didyman #8242 üzenetére
Nem tudom, hogy mostanában hogy van, de egy régi alaplap, AN7 a 3 pines ventiket is tudta szabályozni, méghozzá a BIOS-ban meghatározott hőmérséklet(pl. CPU, NB) függvényében 6-12V közötti delejt tudott adni a fanoknak. Be lehetett állítani min/max hőmérsékletet, és min/max V-ot. Remekül használható volt.
Ha jól sejtem, akkor azon a lapon lehetett egy lineáris vagy kapcs. üzemű változtatható stabilizátor? A mai 4 pines PWM-nél meg a ventin van egy kapcsolóelem, amit kapcsolgat a deszka. -
gsc73
aktív tag
válasz
didyman #7227 üzenetére
Szia!
Hasonló gonddal küzdök én egy ideje. Hallom a CD, HDD műveleteket egy általam készített 2*LM386-os erősítő által hajtotta fejhallgatóban, persze csak akkor, ha csönd van. Zene, játék közben nem nagyon zavaró, mert a jel sokkal hangosabb mint a zaj. Ehhez még hozzájön, hogy fejhallgató vezetéke úgy működik mint egy FM rádió antennája...
.
Részleteznéd kicsit a hatásos LC szűrő tag "felépítését" ?
g.
-
Narancs
őstag
válasz
didyman #7172 üzenetére
Forrasztásban pro vagyok, csak úgy hallottam az alaplapokat bemártják egy ragasztós (talán enyv?) rétegbe is, és baromi macera kiforrasztani onnan valamit.
Ööö mi az az ESR?
Gondolom pontosan ugyanolyan kondikat kéne vegyek, mint ami most van. Tudsz esetleg mondani egy boltot (Bp) ahol beszerezhető kistételben ilyesmi? -
shtml
őstag
válasz
didyman #6950 üzenetére
Mindjárt megnézem a weblapjukon.
Jobb lenne olyan, amelyiken nincs beépített áramkorlátozó ellenállás vagy elektronika, mert az csak fogyaszt. Majd én megcsinálom impulzusüzemmel, ott kisebb áramkorlátozó ellenállás is megfelel.Van egy névlegesen 12V-ról üzemelő fehér LED-em izzófoglalattal, biztos kis lámpaizzó kiváltására. 4mA-t eszik, szerintem csak 1 darab LED van benne, nem több sorbakötve. De ha így van, akkor az energia kétharmada az előtéten vész el, nem jó hatásfok.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #6460 üzenetére
Egy rész peroxid, két rész sósav. Egyforma moláris tömegük miatt ez még jó is lenne, ha azonos töménységű oldatban jutna hozzá a kezdő. De az eltérő tömegszázalékos összetétel miatt a 2:1 sósav-peroxid arány 4:1 oldattérfogat-arányban realizálódik... És nagyon nem mindegy, hogy mennyi a peroxid, pont a pezsgés miatt. Magad írtad le a szemmel-orral tapasztalható negatívumait.
Mit tanítasz egyébként?
Viszont tényleg igazad van, egyre több, leérettségizettnek is komoly gondot jelent egy mezei százalékszámítás.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #6457 üzenetére
Középiskolai kémia-anyag, sőt, józan paraszti ész. Egyszerű, és egy kezdőnek sem kezd el pezsegni hirtelen a savfürdő.
Veszek 35%-os hidrogén-peroxidot, és 20%-os sósavat. A szükséges mólarány 2:1.
A sósav az 36,5g/mol moláris tömegű, a hidrogén peroxid pedig 34g/mol.
Vegyünk egy molt a peroxidból (34g) és két molt a sósavból (73g).
Az oldatok töménységét figyelembe véve 34 / 0,35 = 97,14g H2O2 oldat kell. Legyen ez 90cm3 a víznél nagyobb sűrűsége miatt és 73 / 0,2 = 365g HCl oldat kell. Ez szintén az előzőek miatt legyen 350cm3. Elkészítettük a vegyszereket sztöchiometriai arányban tartalmazó elegyet, térfogata hozzávetőlegesen 440cm3. Ezt 800-1000cm-re még hígítsuk fel vízzel, hogy hígabb legyen.
Töményebb oldat --> gyorsabb maratás, de nagyobb hőfejlődés. ezáltal a gázok is kezdenek távozni.
Hígabb oldat --> lassabb maratás, és garantáltan semmilyen gáz nem fejlődik, legfeljebb minimális.Ha sosem kezdi el valaki, akkor mindig kezdő marad. De hiszem, hogy megfelelő tervezéssel minden kézbentartható.
HGyu
-
Undoroid
őstag
válasz
didyman #6457 üzenetére
Egyetértünk!
"van idő a hirtelen fájdalom okozta pánikba esés helyett nyugodtan lemosni." Ez sajnos a szembe fröccsenő Nitro-higítóra sem igaz!
Szerintem a Vaskloriddal is és a peroxidos maratószernek is megvannak az előnyei és a hátrányai.Véleményem szerint a kezdők mindenképpen az előre kikevert vaskloridot használják! ...szerintem...
Undoroid
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #6451 üzenetére
Most elárultad magad. Való igaz, hogy kezdők ne marassanak ezzel, legalábbis tervezés nélkül.
"A peroxid meg a sósav meg elég komolyan mar, pillanatok alatt felhevül, ekkor gázosodik (oxigén, jaja, hajolj csak fölé és szívj bele, köpni-nyelni nem lehet utána)."
Ezt hívják úgy, hogy túl tömény oldat. Mivel a koncentrációk magasak, persze, hogy gyors a reakció, és mivel exoterm, ezért az intenzív hőfejlődés. Pozitív visszacsatolás, mert melegebb környezetben még inkább gyorsul a reakció, stb. Másik kérdés: milyen gáz keletkezik? Természetesen oxigén, ugyanis a hidrogén-peroxid, instabilitása miatt hőbomlást szenved. (Itt követted el a másik hibát, a hidrogén-peroxidot nem pontosan számoltad ki, hanem feleslegben tetted az amúgy is tömény oldatba.) Továbbá nézzük csak a gázok oldódását. Ugyebár az endoterm. A 20-22%-os háztartási sósavat a hidrogén-peroxiddal összeöntve már alapból a tiszta sósavra jellemző 37,5 m/m% alatt telítetté válik a sósavoldat, hidrogén-kloridra nézve persze. Továbbá a rézionok is csak csökkentik az oldhatósági szorzatát, méghozzá elég jelentősen. Az helytelen koncentráció, amit alkalmaztál, felhevüléssel jár. Mint ahogy a langyosabbá melegített szénsavas ital melegebben jelentősen kevésbé oldja a szén-dioxidot, a sósavoldat is relatíve egyre telítettebbé válik, ha melegszik. Tehát egyre kevesebb hidrogén-klorid gázt képes oldani. Az egyébként is felszabaduló oxigénnel aztán meg nevetve távozik abból is valamennyi. Annak a szagát és hatását érezted. Tehát a kémiai folyamatok alapján igenis oxigén szabadul fel, mely a magas hőmérséklet miatt jelentős mennyiségű hidrogén-klorid szennyeződést tartalmaz.
Tehát: megfelelő sztöchiometriai arányban, megfelelő oldattöménységnél csendes a réz oldódása, és sem hőfejlődéssel, sem gázképződéssel nem jár.
Jah, a másik: vegyszer fölé NEM hajolunk! Főleg ha az maró hatású, és mérgező gázokat képez.
"Mérgező ez is, nem kell meginni, ellenben nem marja meg a bőrödet."
Oszlassunk el egy tévhitet! A vas(III)-klorid az mérgező. Pont. A sósav egymagában (mint oldat) sokkal kevésbé mérgező, inkább maró. A gyomrodban is majdnem ilyen töménységű a sósav, mégis élsz vígan. Sőt, gyomorsavhiányos embereknek orvos írt is fel "sósavkúrát". Fél deciliter, megfelelő töménységű sósavat ivott az illető, igen, jól látod, szájon át. Persze aztán szájöblítés, ilyesmi, de azon kis idő alatt nem lett baja senkinek.
A hidrogén-peroxid pedig nem mérgező. Egyáltalán. Csupán rettenetesen reakcióképes, erős oxidálószer, mert bomlásakor atomos oxigén szabadul fel. Tehát maró hatása van csak. mérgezést nem szenvedsz el, ha kezedre cseppen, csak kifehéríti a bőröd. Persze, ha a csípő érzés ellenére ott hagyod, akkor további hatásai is vannak, de kétlem, hogy bárki ilyen hülye lenne. Bőrön át nem fejt ki semmilyen felszívódó, káros hatást, mint a vas(III)-klorid. Kérdezzük azon szőke embereket, akik hidrogén-peroxiddal lettek szőkítve. Továbbá nem tartalmaz nehézfémiont. Sem a sósav, sem a hidrogén-peroxid.
A kettő elegye annyiban különbözik, hogy pozitívabb irányba van benne tolva a H+/H redoxipotenciál, és jóval erélyesebb oxidálószer az elegy, mint az oldatok külön-külön. Maró! Viszont nem mérgező. Ez a nagy különbség.Míg a vas(III)-klorid igen. Felszívódik bőrön át, és az emberi szervezet nem tud vele mit kezdeni, ugyanis nehézfém. Lerakódik és felhalmozódik a szervezetben, hatása additív. (Most arra gondolsz, hogy a vas kell a vérképzéshez, meg makroelem. Jól gondolod, de az a kevésbé oxidált állapotú, vas(II) ion. A vas(III) ugyanolyan káros tulajdonságokkal bír, kis mennyiségben is, mint a többi nehézfémsó.)
Tehát mindenki döntse el, melyik a veszélyesebb módszer. Én inkább vállalok egy kevés felületi, végtagon megtörtént hámsérülést, mint idült nehézfémsó mérgezést.
És hogy a szentabéke mega maradozzon, maradoljunk annyiban benne, hogy a kezdő marató kintaföldi csak tapasztalásosabb társanekivel maratózzon! (Jar Jar Binks után szabadon...
)
HGyu
-
Undoroid
őstag
válasz
didyman #6385 üzenetére
Hali Kedves didyman!
Félreértettél valamit!Az Én megoldásom nem a "sima" kapcsolós dolog,ezenkívül van benne egy hőérzékelő szonda is
...Tisztában vagyok a tápegységek működésével,tudom,hogy mi "szokott" melegedni!Kb.20 éve kezdtem foglalkozni az elektronikával. Ma este privátban ,hogy másokat ne untassak ezzel leírom,hogy pontosan milyen elven működik az Én cuccom!
Éppen ezért sem adtam ki senkinek semmi konkrétumot,mert szinte minden tápegység más és más felépítésű.Illetve más alkatrészekből áll össze!Nálam és még 4 Barátomnál tökéletesen működik,de nem táphalkítás a funkciója,hanem a gépház szellőztetés ének irányítása...(kivéve 1,ahol a proci hűtését
vezérli!
Undoroid
-
Rive
veterán
-
galóca18
tag
válasz
didyman #6238 üzenetére
Szia, köszi szépen!
Ne haragudj, de le tudnád írni ezt úgy, hogy egy abszolút kezdő is megértse? Sajnos semmi fogalmam sincs, de szívesen megtanulnám, ha már kapni nem lehet. Valamint szívesen fogadnék valami ötletet, hogy a floppy-meghajtó helyére hogyan tudnám betenni stabilan, de alkalom adtán kiszerelhetően.
Egyébként jól sejtem, hogy ez nem túl bonyolult? Ajánlható ez egy kezdőnek?
Elnézést a sok hülye kérdésért!
-
qdak
addikt
válasz
didyman #6237 üzenetére
akor a piros és fekete közt 12v kell legyen ? ( ugyanugy van a kiosztás mint a rendes tápcsatlakozon ami cd re vinyora megy ?) igazán 1 12cm venti lett rácsatlakoztatva ami 1. re alig indult be kézel kelet hozá nyulni h induljon alig pörög :S nem nyomja a levegőt pedig teljesen uj ami ithon van nekem 8 as az ahozképest 1000el tolja a levegőt. amuyg 1 vga alat szolgálna hütés az eredeti kisventi hejett, nálam bevált a dolog, ezekszerint a venti kukás lehet ?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #5862 üzenetére
Jah, igen. Számomra már olyan természetes, hogy fel sem tűnt a hiánya. Én ilyesmi mellé ösztönszerűen rakom be.
Másrészt, már nem használok nagystabkockákat. Ha fél A kell, ahhoz is NE555N és TL431... Na meg egy kisebb tekercs és kapcsolóüzem. Az alkatrészek igaz nagyobb helyet foglalnak, igaz hogy nem 50Ft, hanem 500Ft, de 12V ---> 5V step-down hatásfoka 80% körüli, vagy felette, és még borda sem kell a FET-re.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #5822 üzenetére
Azért azt vegyük figyelembe, hogy ez NEM egy darab, sokfarádos kapacitás. Ez elektronikával van megtámogatva, valószínűleg a Miller-effektuson alapszik. Ez már a 70-es években, és azelőtt is ismert volt. Aktív elemekkel a látszólagos kapacitást meg lehet többszörözni. Viszont külső táplálást igényel, mint ez is. Ha a külső táplálás nem tud biztosítani olyan áramot, akkor ez a "kondi" sem fog nagyot csattanni rövidrezáráskor. És nem fog 100kA-eket felvenni feszültségre kapcsoláskor.
Amúgy pedig, a Miller-effektust épp a kis kapacitásoknál szokás kihaználni, mikor például egy időzítőnél a hely korlátoz. Vagy nagyfeszültségre (elektroncsővel), ahol a rácskörbe iktatott kondenzátor sokkalta kisebb feszültségtűrésű lehet. (Több tíz kV nagyságrendről van már itt szó...)
HGyu
-
ggf8600gts
tag
válasz
didyman #5720 üzenetére
Köszönöm az eddigi segítségedet.
APEVIA X-Plorer házam van. A nem világító, de működő házventillátorok helyére REVOLTEC ventit tervezek rakni, de az előlapok négy sarkában levő világítás is kezd halványodni. Szerintem ez a hagyományoknak megfelelően POWER LED-es megvilágítás.
Hogyan kell ledet bekötni? mire kell figyeljek? Anód (hosszabb láb) POZÍTIV, KATÓD RÖVIDEBB LÁB ÉS BEFORRASZT? Mi a szerepe az ellenállásoknak? -
fero02
nagyúr
válasz
didyman #5723 üzenetére
Hi!
Egy egyszerű számítógépbe szerelhető kék neonról van szó. Az invertere külön kis dobozban van. Biztosan tudod, h milyenről beszélek.
Ehhez szükséges szűrés, vagy köthetem direkbe az adapterre?
Köszönök mindent!
Üdv!
TESCO-Zsömle: köszi Neked is! Monitort már bontottam meg fesés miatt, de többet nem szeretném. Pláne nem ilyen céllal.
-
ggf8600gts
tag
válasz
didyman #5713 üzenetére
Köszönöm. Még egy kérdés. Lehetséges olyan is, hogy egy 80 mm-es kék led ventilátorban az UV-kék ledek kiégnek? A venti működik a led nem világít.
Ugyanis a APEVIA vagy ASPIRE X-Plorerben 2 db 80mm-es házventillátor világítja meg a belső házat. Nos jelenleg belül nem világít semmi, de a ventik működnek. -
shtml
őstag
válasz
didyman #5713 üzenetére
Bizony, a rövid idejű túlterhelhetőségen alapul a LED-ek impulzusüzemű meghajtása is. Egy-egy ritkán jelentkező túlterhelő impulzus gyakorlatilag adiabatikus folyamatnak tekinthető, vagyis tényleg a záróréteg hőkapacitása határozza meg, mennyire lehet meghaladni a névleges áramot.
Megj.: Kínai szarral még nem volt dolgom, de ezek szerint főleg azoknál segíthet az üzemi (azaz tartós) áram kisebb mértékű csökkentése.
-
sly105
aktív tag
válasz
didyman #5615 üzenetére
azok még anyagból vannak a mostaniak már nem annyira jók 1 hónapon belül már a harmadikat cserélem kapunyitótávirányítójában kb 1 évesek.
és a röhej az hogy 20 éves videómagnóbol kiszedettre cserélem. de azt se felejtsük el hogy egy billentyűzet többet van nyomkodva mint egy videó gombja bár nebben az esetben ha csak 1 alkalomra kell akkor tárgytalan.
-
v.tom
őstag
válasz
didyman #5238 üzenetére
Na akkor elmondom megint. Biztos ti értetek az elektronikához állati jó módon, de én nem, és hiába írtok mindenféle szakszöveget, nem értem meg, és egy ilyen szintű kapcsolási rajz nekem magas, főleg annak függvényében, hogy én nem tudom kiszámolni, hogy milyen alkatrészek kellenek nekem. Azért kértem segítésget itt.
-
And
veterán
válasz
didyman #5238 üzenetére
Nekem ezzel szemben csak két érvem van.
1.) Szimuláció: bár nem volt teljesen korrekt, mert a ventilátort fix ellenállás helyettesítette, elég jól egybevágott a 2. pontban tapasztaltakkal.
2.) Gyakorlat: mivel az áramkör már össze volt dugdosva próbapanelen, nem volt nehéz kipróbálni a ventivel párhuzamos kondenzátor hatását. Az eredmény: már 1µF-os kapaccal is alig lassult le a ventilátor a minimális 55..58%-os vezérlő pwm-mel a leggyorsabb, gyakorlatilag 100%-os kitöltési tényezőjű állapothoz képest. Nagyobb, 4.7µF-os kondival már szinte nem volt észrevehető a különbség, 22µF-dal pedig oszcilloszkóppal nézve is végig szinte csak DC-szint (tápfeszültség) volt mérhető a ventilátor pólusai között, a potméter állásától függetlenül. A gate-re kerülő vezérlőjel természetesen ettől nem módosult.
Mod: kapac nélkül mindez így nézett ki. -
And
veterán
válasz
didyman #5235 üzenetére
Mármint közvetlenül a venti tápjára? Mert az szerintem nem túl jó ötlet: 20 kHz körüli pwm-frekvencia mellett gyakorlatilag kisöntöli a jelet, és fix 12V-ra vezérli a ventilátort, már annak a kapacitásnak a töredéke is. Akkor inkább a vezérlő tápjára kerüljön az a kondenzátor.
-
draff
aktív tag
válasz
didyman #5174 üzenetére
Kissé igen. Ez az általa és rajta eldisszipált feszültséggel egyenértékű.
Nem vészes!
Ha mégis nagyon melegedne, (ami eléggé kizárt) akkor egy kis hűtőzászlócskával vagy magára a testre való csavarozással, magával a számítógépházzal (mint fémfelülettel) is hűthető.
Vigyázni kell azonban, mert a szabkocka fémes része egy füst alatt a negatív pólusa, tehát a háznak vagy teljesen semleges potenciálon vagy a negatív lábon kell lennie. -
draff
aktív tag
válasz
didyman #5172 üzenetére
"olyasmit emlegettél, hogy a venti áramfelvétele megnőtt, holott a fordulatszám esett. Ebből ki milyen következtetést von le?"
Eléggé figyelmetlen olvasó vagy: Valami olyasmit írtam, - ha lefogom a ventilátor lapátját, vagyis leterhelem, csak akkor csökken a fordulatszám de mégis megnő az áramerősség. Mert nem kimondottan normális ez az üzeme. -
Hequila
őstag
válasz
didyman #5173 üzenetére
Nem egészen értem, miben mondunk egymásnak ellent. Én nyitófeszültségről nem beszéltem, pusztán áramról és a dióda átmeneti ellenállásáról.
mod:
LED-et nyugotan lehet venni rövidzárnak
Valószínűleg ezen akadt meg a szemed. Ezt úgy értettem, hogy a maximális áram számítása szempontjából lehet úgy venni a LED-et, mintha madzag lenne. -
draff
aktív tag
válasz
didyman #5145 üzenetére
Meséljél már nekem az egyenáramú motorok "forgó mágneses mezejű" működéséről ...
amikor az egész valami mesterségesen előállított dolog.
Tranzisztorok és mindenféle tekercses trükkök ezrei idézik elő, és nem csak "úgy van"!
Nem keverendő ám össze a segédfázissal meghajtott asszinkron motorral!
A csökkenő fordulatszám logikusan egy csökkenő áramerősséggel áll egyenes arányban. Hát nem erről ugatok a stabkockák okán?
Más ám egy szénkefés motor osztott lemezes kollektorokon váltott mágneses tere és más egy elektronikusan imitált de közvetlen kontaktus nélkül működő forgó mágneses tér! -
Spancer RE
aktív tag
-
válasz
didyman #4063 üzenetére
hát így sem jó....
Na mindegy úgy sem sokat használom.
Viszont van egy idegesítő jelenség. Az alaplapom (Asus A7V8X-X) kikapcsolt állapotban halk, de állandó magas sípoló hangot ad. Mi lehet ez? Okozhatja valamiféle hiba? Elméletben minden működik (az előlapi mikrofonkimenetet kivéve) -
SN2O
aktív tag
válasz
didyman #4053 üzenetére
Hű az any....! Ez így elsőre elég tömör
Még szerencse, hogy van egy ismerősöm aki valószínüleg meg fogja érteni!
Azért még elképzelhető, hogy zaklatlak téged 1-2 részletkérdéssel, arról ami az ismerősömnek se lessz világos, remélem nem baj.
Azt még meg tudnád mondani, hogy a felsorolt alkatrészek kb mennyibe kerülnek és esetleg azt, hogy az http://elektroart.hu/ webáruházában megtalálok-e minden hozzávalót?
Köszi a segítséget! THX -
Grigorisz
aktív tag
-
hétalvó
addikt
válasz
didyman #3731 üzenetére
Itt a megoldás a soraid között. Kivezetem a molextt. Ott van 12V sok-sok amperral. Mondjuk az USB-s dolog elegánsabb. Ezen a zavarszűrő áramkörön még átrágom magam, de jó látni, hogy az elektronikához is értenek itt a ph-n. 5-10 Amperes relé bőven elég lenne. Erősítő 500W + Monitor 200W jó hogy nincs már benn a mélyláda erősítővel.
[Szerkesztve] -
válasz
didyman #3729 üzenetére
Az optocsatolóra azért gondoltam, mert nem tudom, mekkora áramot vehet fel egy relé 5V-on és amolyan biztos ami biztos alapon nem árthat.
A másik, ha a gépet kikapcsolja az USB akkor is áram alatt marad, tehát oda valami vezérlést is ki kellene találni, hogy mikor húzzon meg a relé. -
kapcs-ford
őstag
válasz
didyman #3710 üzenetére
Megoldva !
A lakkot leszedtem alholollal majd ismét átsikáltam az egészet desztilált vízben átmostam majd alapos szárítás után megfürdettem wd-40-el és fogkefével alaposan átdörgöltem majd még egy wd40-es fürdetés... pár óra múlva mikor lecsöpögött a nagyja akkor öszzeraktam és megy.
Valójában csak pár ic lábánál volt kristályos meg 2 diódánál tehát nem az egész lap volt korrodált.
Köszi a tippet! -
BioNiCMaN
addikt
válasz
didyman #3654 üzenetére
És igazad van! Nem az IC-kre ajánlott a hűtés, hanem a mellettük lévő tekercsekre (fekete bigyusz): [link]
[link]
''Mivel a DFI lapokon a PWMIC hűtése gyárilag nem megoldott.
Ez a kis borda felhelyezés megoldja a melegedést.
A bordákat a fekete négyzetes tekercsekre kell felhelyezni, aminek köszönhetően a PWMIC kevésbé melegszik.A felhelyezéshez kevés szilikonpasztát kell használni.
Mely első bekapcsolás és ''felfűtés'' után tökéletesen odafogja a bordákat.''
A lényeg, hogy azokra a fekete bigyókra szeretnék valamit tenni, biztos ami biztos.
Köszi! -
BioNiCMaN
addikt
válasz
didyman #3651 üzenetére
???
[link]
Ott a proci foglalat alatt van 3 darab fekete valami (PWM IC), közöttük kis henger alakú akarármicsodák (kondi), na a feketékre kellene valami, mert egy kicsit melegek, főleg, ha tuning van.
Ahogy most nézem, elég lesz három darab abból a nyolcból, mert nem fog elférni több...
#3652 fero02 ,
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Goddess of Victory:Nikke
- Xbox Series X|S
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest