- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
Reggie0 #21936 üzenetére
ti most komolyan egymásnak estetek egy ilyen kérdésen?
gyertyalángon melegített vasszöggel is lehet forrasztani (nem hasból mondom, konkrétan csináltam ilyet vészhelyzetben...) és a legprofibb forrasztóállomáson is lehet kifogásolnivalót találni.
azt meg hadd bökjem közbe hogy teljesítmény alapján nem lehet mit mondani, ha már fizika, akkor itt az abszolút hőmérséklet illetve a pákahegy hőtömege lesznek a kérdéses paraméterek, ami meg már egy újabb műszaki kérdés ami nem közvetlenül függ össze a teljesítménnyel. -
PHM
addikt
válasz
Reggie0 #21932 üzenetére
1: Semmi bajom nem lett volna a kijelentéseiddel, ha azt véleményként,
és nem kinyilatkoztatásként adtad volna elő.
A 2 között a "szerintem" szó használata tett volna különbséget.
2: Hidd el, én sem most kezdtem, s nem csak egy páka/állomás volt a kezemben.
(Kb 40 éve forrasztok, ebből 33 éve hivatásszerűen. És akkor most mi van?
Szerinted ez érdekel valakit?)
3: Lehet dobálózni a kognitív disszonancia kifejezéssel, csak előtte nem ártana kicsit
a saját házad tájékán is sepregetni... -
PHM
addikt
válasz
Reggie0 #21919 üzenetére
Én viszont kipróbáltam, és használom is, ha szükség van rá.
Valaminek a használhatóságáról tapasztalat nélkül nyilatkozni szerintem
szimplán ostobaság, legyenek bármilyenek azok a fránya paraméterek.
Szerk: Nem, nem vagyok az USB-s pákák ellen, sőt, tervezek ilyet is venni,
de mint mindennek, ennek is megvan a maga helye. -
PHM
addikt
válasz
Reggie0 #21916 üzenetére
Azért kezeljük már helyén a dolgokat!
Próbáltál egyáltalán ilyet, vagy hasonló típust valaha?
Ezt az "ócskaságot" kb 3 éve vettem, jóval olcsóbban a mai árnál, talán 4000 Ft-ért.
Ritkán, terepen használom, s bár nyilván nem tökéletes, de a célnak bőven megfelel.
Van egy óriási előnye a többi, többek között az USB-C-s pákákkal szemben is:
Nincs vezeték, nem kell sem tápegység, sem powerbank hozzá.
Komolyabb, sorozatos munkákhoz forrasztó állomás való megfelelő hegyválasztékkal.
Csak azt ugye nehéz használni egy tanyán, 50-100 m-re a legközelebbi konnektortól...
Viasz olvasztásához amúgy fölösleges a100, de még 18W-os fűtőteljesítmény is. -
Cs7
tag
-
aleister
veterán
válasz
Reggie0 #20990 üzenetére
Köszi a részletes választ!
Konkrétan egy számítógép be illetve kikapcsolásakor ez miképp jelentkezik, és milyen részegységeket érint? Gondolok arra, hogy csak az elektromos hálózat (230V) és a tápegység vonatkozásában lehet erről beszélni (ami ugye AC-DC), vagy a belső, egyenáramú körnél is (tápegység és az utána lévő elemek)?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Reggie0 #20476 üzenetére
Köszönöm, pont ilyen kommentekre vártam, mint amit Tőletek kaptam.
Audiofil jellegű az igény, első ötlet egy Hifiberry Dac+ Pro XLR lett volna [link] , végül lehet az lesz, hogy ezt a pénzt félreteszem és januárban megtoldva egy kis plusszal, egy Audiophonics-os IANCANADA által készített dual mono ESS DAC-os hat lesz. [link] (Egyelőre I2S reclocker és isolator board nélkül, XLR csatikat ráforrasztva, amit lehet).
Földre faterom mindig a csillagpontos földelést szokta javasolni, egyetlen pontba hozva össze sasszit és úgy általában mindent, ami föld és ezt kötni a tényleges védőföldre. Eddig én is ezt követtem, bevált első kis hobbi erősítőmnél (2db D osztályos modul, még semmi saját áramkörtervezés, csak forrasztgattam)
Táp lineáris lesz, két kis toroidot tekertetek, ezek szórt mágneses tere is kisebb elvileg + elzárom őket külön kamrába (vagy fém kupakban kérem őket, gyantával kiöntve). Egy graetz, pufferkondi, majd emögött 1-1 kis aliexpress-es lineáris fesszabályzó modul, ilyen LDO-s típusú, vagy eBay-ről, ezek még a kondi után bent maradó nagyonminimálist is kiegyenlítik - elvileg/állítólag. Legalábbis azt mondják, DAC-okhoz fontos, mert ők érzékenyek a tápfesz ingadozására. Nem tudom megítélni, igazuk van-e, de ártani nem fognak és áruk aprópénz.
Egyébként most jut eszembe, hogy szerintem ezen a IANCANADA DAC-on van saját beépített tápszűrés, szóval lehet felesleges nekem ezzel bíbelődnöm előtte már. Output stage viszont nincs rajta, erre gondoltam, erre tehető XLR is. [link]
A szalagkábelen I2S jel fog menni, ez alapján [link] én úgy látom, 0.4V - 2.4V közötti jelszintekről beszélhetünk. Az I2S az a standard jel, ami mondjuk egy CD játszó esetén is a transzport és maga a DAC áramkör között van, tehát multiplexelés-mentes tiszta digitális jel.
Igazából másnál gyönyörűen működik sokkal hosszabb szalagkábellel is a dolog, asztalra kipakolva is, készülékben is, az én 15 centim aggodalomra nem ad okot, inkább csak plussz értelmét keresem, ha a sasszi jobb oldalára pakolom a zajos elemeket, balra a csendeseket, őket pedig elválasztom egy alu fallal kb.
-
SirKero
őstag
válasz
Reggie0 #20165 üzenetére
Nem megoldás mert a ragasztó megoldotta a plexit az az mély barázda keletkezett. Nem csak a felületén tapadt meg hanem belemaródott az anyagba.
Jó pár kör után ( több céget is felhívtam árajánlatot kérni ) úgy döntöttem,hogy inkább eladom és veszek egy másikat.
Mivel mindenhol kb. 7-10 ezer forint közötti összegben beszéltek a lap levágása+furatolása+posta meghirdettem 9000 forintra és ennyiért el is vitték. Így cca. csak 5000 forintot buktam a saját f@szságomon -
-
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #19996 üzenetére
Azért ne felejtsük el, hogy ez csak motor. Ehhez még kell:
- Tápellátás elemről vagy tápegységgel vezetékezéssel
- Logikai bemenet (nyomógomb, érzékelő)
- Elektronika a motort hajtani, legalább egy H-híd.
- Mechanikailag rögzíteni kell magát a motort.
- Valamilyen mechanikai kihajtás a tengelyére, ezt összekötni a mozgatandó eszközzel. Ez lehet fogaskerék, gumiszalag, bármi.
Este csinálok képet és küldök. -
batman.
senior tag
válasz
Reggie0 #19831 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy"maró" hatást említettem az tapasztalat, mert ahol érintkezett a bőrömmel, ott enyhe csípő fájdalom mellett, szép egészséges piros árnyalatú lett a leöblítés ellenére. Ami persze napokkal később elmúlt.Ha kémiai oldalról érdekel, akkor annyi plusz információm van, hogy tartalmaz alumínium (ránézésre) szálakat, azzal és a vízzel lép reakcióba.
Mindenféleképp ajánlott próba áztatást tartani, a károk elkerülése végett. -
Pubszon
veterán
válasz
Reggie0 #19571 üzenetére
Hirtelen csak egy 24V 2.4A-es adaptert találtam, amivel bekötöttem a fentiek alapján, így 22.6V-ra esik le még terheléskor is a feszültség, amiből egy ilyennel stabil 12V-ot tudtam előállítani.
Működik szépen ahogy kell, csak mivel ez paszív POE injektor, emiatt csak max 100Mbps-ot tud a LAN kábel, hiába 1Gbps-os a router.
Lényegébe kamerát fogok így bekötni, amihez meg bőven elég a 100Mbps. -
-Solt-
veterán
válasz
Reggie0 #19537 üzenetére
Általában a páromra szoktam, de tartok tőle, hogy nem erre gondolsz!
A cockpit gumikerekeken áll, az ülés gondolom műszálas, rajtam is előfordul ilyen cucc... ez elég lenne ahhoz akkora kisüléshez, hogy a közelebbi csavarokon áthúzzon?
No meg még mindig ott van az, hogy amikor tönkrementek, egyik alkalommal sem ültem a cockpitben, már legalább 10 másodperc eltelt azután, hogy kiszálltam.
-
-Solt-
veterán
válasz
Reggie0 #19534 üzenetére
Volt statikus kisülés amikor kiszálltam a cockpitből, de ez már akkor amikor tönkrement. Amikor még működött nem emlékszem ilyenre, plusz ha a statikus kisülés okozná, akkor abban a "pillanatban" menne tönkre nem?
A kormány bázis amiben az elektronika van, az műanyag házban van. Ebben a műanyag házban van két gyári csavar hely fémből, ami direkt a csavaros rögzítéshez lett kialakítva. Ezen elvileg nem juthatna el áram az elektronikáig.
Pirossal karikáztam be a két rögzítési pontot: [link] Ezekhez rögzítek egy alumínium konzolt amivel aztán a cockpithez rögzítem. [link]
A zölddel bekarikázott gumitalpakra fekszik fel az alumínium konzol, a sárgával bekarikázott csavarok pedig szerintem legalább 2-5 mm távolságban lehetnek magától a konzoltól. Ekkora távolságon csak nem húz már át egy statikus kisülés nem? Illetve ha mégis, akkor abban a pillanatban kéne tönkremennie amikor a kisülés létrejön, nem 10-30 másodperccel később... gondolom én.
-
Weareus
addikt
válasz
Reggie0 #19369 üzenetére
Igen, a peltier elemeknél minél jobban hűtöm a meleg oldalt, annál hidegebb lesz a hideg oldalam is, hiszen végül is egy deltaT-t tud nekem csinálni és ennek a mértéke peltierenként is változó.
Egyébként a pumpákat nem jól rajzoltam be, mert nem sorba, hanem párhuzamosan kötném be, így nem a víznyomás, hanem a nyomósebesség nőne, ezáltal a dt tovább tudna csökkenni még néhány fokkal a meleg körön belüli meleg rész (peltiertől a radiátor beömlőjéig) és a hideg rész (radiátor kiömlőjétől a peltier blokk bemenetig), ami szintén javítana még valamit a hatásfokon. A Mora radiátor hőleadó teljesítménye 600 watt körül mozog 1 pumpával és 300 rpm-en (hangtalanul) pörgő ventikkel. A peltierek által termet hővel 3x100w + a hulladékhővel + a cpu hőjével (ami ugyebár a hideg körben jelentkezne, de gyakorlatilag a peltierek ezen oldalán is megmutatkozna, mint elvonandó entalpia) ~ 100 watt, ez maximum 450-500 watt. Ha a morán kicsit megpörgetném a ventiket (600 rpm), akkor itt már bőséges biztonsági tartományon felül lenne a 450-500 watthoz képest a disszipálható hőmennyiség. 6-700 watt.
A csövek szigetelése persze nagyon fontos, legalább is a hideg oldalon. 19 mm külső átmérőjű laboratóriumi Tygon csöveim és Masterkleer csöveim vannak erre a célra.
Találtam olyan hőszigetelő tekercsszalagot, amit a csőre tudnék egyenletesen tekerni és ezt az egészet be tudnám húzni egy másik csőbe, majd ezt ismét betekerném ezzel az öntapadós hőszigetelő szalaggal, végül ezt az egészet a házban kialakított, kézzel faragott hungarocell szendvicsalagútba rögzíteném.
A hidegoldal radiátorainál és pumpájánál hasonló szendvicsszerkezetes rétegelt hőszigetelésre gondoltam.
Számomra a kérdés az egészben, hogy melyik peltiert javasolnád (márka, teljesítmény, dT) és a cpu blokk szigetelése, de ez utóbbit is több rétegben, szendvicsszerkezettel (termoszalag, hungarocell, termoszalag, hungarocell) tudom elképzelni.Szerk.: ha a hideg oldali víz nem vihető le -50, -60 fokra, és mondjuk -40 foknál fog beállni, azt azért még nem fogom kudarcnak tekinteni.
-
Weareus
addikt
válasz
Reggie0 #19367 üzenetére
Gyorsan rajzoltam egy skiccet, hogy kb. hogy nézne ki ez a gyakorlatban:
[kép]
A víz ideálisan -50, -60 fok körül kellene beálljon, akkor kapcsolnám rá a plusz "fűtést" a cpu felől. (Tuning).
Fagyállóval nem lenne gond ez a vízhőmérséklet, pumpával kísérletezni kell, mennyire bírná.
Amit még elfelejtettem leírni, hogy a vízpumpa alsó része (ahol az elektronika v. nyákrész van, be lenne kenve adeps lanaeval.) Ez valami olyasmi, mint a "kocsikenőcs", ahova ez fel van kenve, ott garantáltan nem fog vizet kapni a nyák (harmantpont), meg amúgy persze a pumpa is be lenne zárva egy hungarocell thermoboxba, amit köréfaragnék. Alkalmasint a két egymásnak fordított vga réz felülete is el lenne szigetlve egymástól, arra alkalmas hőszigetelő és hőálló (nem elektromosan vezető) paddal, ami ugyanakkor szabható, tehát ebbe kivágnám a peltierek helyét is ide ülnének bele, hogy a hulladékhő is minimális legyen. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Reggie0 #19087 üzenetére
Azért abban egyezzünk meg, hogy a robotok nem egy nagy dobozból keresgélik az éppen szükséges alkatrészeket, hanem azok szalagon, ezrével, külön konténerekben várnak a sorsukra. Szerintem egyszerűen standardizálási folyamatban is jelenlevő emberi tényezőt kell/lehet feltételezni.
-
MisiPapi
újonc
válasz
Reggie0 #18856 üzenetére
Hát igen, kemény igazság a valóság, ma szervizbe kerül a szett, egy imát elmondok... a proci ha kuka, akkor eret vágok magamon...
helyben egyből azt már megmondták, hogy a táp elszállt, megcibálta a faszi a kábelköteget, és konkrétan nyílt vezetéket talált már most ránézésre.
A többi hétfőre kiderül, de eddig is: Chieftec iArena tápot SENKINEK SEM ajánlom. 9 hónap működéssel ezt produkálta. (számomra ez a márka elektronikai selejt innentől)
Mondjatok el egy IT imát légyszi, szurkoljatok!
-
-
CounterBoci
senior tag
válasz
Reggie0 #18768 üzenetére
Az általános relékkel mi a baj? Ha tudnám nem kérdezném, ezek vannak itthon innen az ötlet. Utoljára HDMI switchet vettem, az bukás volt. Jól működött, de ha bekapcsoltam egy eszközt, automatikusan annak a képére váltott. Rohadt idegesítő volt. Vagy veszek egy négyáramkörös kapcsolót
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged