Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #19054 üzenetére
Kicsatoló kondinak nevezik, hangszóróleválasztónak, DC-leválasztónak. Utána a kimenet következik.
Az R7 negatív visszacsatoló ellenállás pedig a kimenetre csatlakozik, ezért sem jó szó a fentire a visszacsatolás, illetve nem is szokás úgy mondani.
10 000 μF inkább csak növelné a bekapcsolás pillanatában a hangszórót érő DC-impulzust (hacsak nincs külön védőáramkör is), a mélytartomány átvitelét javító hatása kétséges, elvileg nem észrevehető.
A bekapcsolás pillanatában a kimenet féltápfeszültségét a kondenzátor ráküldi a hangszóróra (lényegében a hangszórón keresztül töltődik fel), ami a membránnak nem olyan jó.
Tápban van egy puffer, van egy kimeneti szűrő (konkrétan nem zavarszűrő, szintén a táp stabilitását, minél kisebb belső impedanciáját támogatja).
Pufferként szokásos legalább 10 000 μF, a további stabilizátort nélkülöző tápoknál.
Itt még tranzisztoros stabilizátor is van, ami növeli a simítás hatékonyságát, ezért nem fontos 10 000 μF, bár nem is árt. Kimeneten 4700 μF elegendő.
-
válasz
Irmscher 353 #18909 üzenetére
Az Eagle szerintem elég jó irány. Kb pont az áthidalás: elég egyszerű, hogy kezdőként is (talán némi anyázás kíséretében) elboldogulj vele, és elég professzionális, hogy amikor már kiforr a tudásod, akkor ne korlátozzon le.
Egy-két kezdetben idegesítő furcsasága van, viszont menet közben rájön az ember, hogy úgy a logikusabb és egyszerűbb. (Én egyetemi kurzuson is ezt oktatom, és egész jól befogadják.)
Plusz előny, hogy ebay-es nyákgyártók az Eagle fájlokat mindig elfogadják, nem kell gerberrel babrálni, és betölthető tervezési irányelveik is vannak hozzá. Ha meg azokhoz még nem értesz, ők leellenőrzik neked a nyáktervet jófejségből.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #18909 üzenetére
Hogyne létezne, de ez egyén és célfüggő, hogy kinek, mi a jó. Meg nem is úgy kell elképzelni, hogy varázsütésre megrajzolja. Az autorouter jó dolog, de manuálisan is dolgozni kell rajta.
Chrome-böngészőhöz van például online tervező is:
Vagy egy másik példa, ahol javasolt először a videók megnézése:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_49847-49847.html
Az URL egyúttal mutatja a másik topikot is, ahol néha előfordul ez a kérdés, rá lehet keresni.
-
Archttila
veterán
válasz
Irmscher 353 #17960 üzenetére
Köszi de az már nagyon sok lenne nekem
Ennél olcsóbb krimpelőt nem találtam, viszont ezt 18 AWG mérettől ajánlja 28-ig én pedig ugye az ide használatos szabványt követném az pedig 16 awg.
Szerintetek számít ez difi vagy rendeljem be nyugodtan simán összenyomja majd a kis terminalt? -
tvamos
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #17774 üzenetére
Es ott van benne az is, hogy miert hivjuk Flex-nek... ahogyan a porszivot is Hoowernek hivjak sokfele.
-
flymi
addikt
válasz
Irmscher 353 #17447 üzenetére
Hali! Szoktál tőlük rendelni?
-
törölt tag
válasz
Irmscher 353 #17447 üzenetére
Köszi
Még egy kérdés.Szegecselt ODD bay eltávolítása milyen módszerrel/célszerszámmal ajánlott?Meg kell fúrni?
Corsair 450D házból szeretném kihajítani a teljesen felesleges ODD ketrecet.
-
FF23
senior tag
válasz
Irmscher 353 #17316 üzenetére
Szerintem ez nem szoftveres probléma. Megy a ventilátor 3 pin-es csatiról is, csak kb. fele fordulatot tud, mint a 4 pin-esről.
-
demmer123
őstag
válasz
Irmscher 353 #17293 üzenetére
Ugyan ilyen plexis gépházba lenne a ventik + proci hűtő is.
Néztem hogy csak pár fok különbség van a raijintek gyári és high fordulaton
-
demmer123
őstag
válasz
Irmscher 353 #17291 üzenetére
Akkor ez nanoxia max fordulaton 48,9 tudna ami jobb mint a gyári alapon.És sokkal halkabb.
Plexis gépházba lenne és ott ez nanoxia érvényesülne nagyon mert eléggé jól néz ki.
4690k kellene 4,6-4,7ghz lenne a cél.
-
zetecR
addikt
válasz
Irmscher 353 #17246 üzenetére
Igen, így logikus, csak még nem találkoztam ilyen megoldással.
-
válasz
Irmscher 353 #16627 üzenetére
Máskor én is rendeltem ebayről IC-t, és 2 hét alatt itthon volt, és az árán felül kényelmes is, mert házhoz jött a kezembe.
-
Honkydoo
őstag
válasz
Irmscher 353 #16625 üzenetére
ebay?
-
draff
aktív tag
válasz
Irmscher 353 #14364 üzenetére
Ámbárák!
Hát nem lenne egyszerűbb egy "stabkocka alkalmazása?
A háromlábú egyik felén a 12 V bemegy, a másikon meg az aktuális kocka tápfesz-érték kijön.
Nekem jó pár ventim van 9 V-os LM7809 vagy hasonló stabkockával "leredukálva".
Előnyei:
Halkabb üzem, lassúbb forgás, kevesebb por, kisebb fogyasztás.Bár ez utóbbi számít itt a legkevésbé.
-
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14364 üzenetére
Ezt már a #14261-ben is megkérdezted. Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy #14272-ben már válaszoltam rá.
Az RC24P resistor cable képe alapján
a két csatlakozó között egy ellenállás van. A színkódja szerint:
piros - sárga - fekete - arany: 24 ohm 5%-os tűréssel.
(Az első színgyűrű piros voltában ránézés alapján nem lennék biztos, felőlem barna is lehetne, miáltal az ellenállás értéke 14 ohm +-5% lenne. Csakhogy az 5%-os tűrésű E24 szabványos sorban nincs 14 ohmos érték, 24 viszont van.)
Az ellenállás terhelhetőségét legegyszerűbben úgy kapod meg, ha megnézed a ventilátoron feltüntetett áramfelvételt, jelöljük ezt I-vel. Ekkor az ellenálláson kevesebb, mint
P = I x I x R teljesítmény disszipálódik, hisz I áram csak az ellenállás beiktatása nélkül folyhat át a ventilátoron.
Például, ha a ventilátor 0,2 A áramot vesz fel, akkor az ellenálláson
P = 0,2 A x 0,2 A x 24 ohm = 0.96 wattnál kevesebb teljesítmény alakul hővé.
Biztos ami biztos alapon ide azért én 1 wattnál nagyobb terhelhetőségű ellenállást raknék, mondjuk 2 wattosat. Ha ez nem kapható, vagy méretre túl nagy lenne, akkor két 12 ohm 1 wattos ellenállás sorba kötésével is célba érhetünk. -
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14261 üzenetére
Könnyen megoldható. A csatlakozók beszerezhetők, egyedül az ellenállás értéke lehet a kérdés. Viszont az általad linkelt oldalon ott a csatlakozó képe, ha jól látom az ellenállás színkódja:
piros - sárga - fekete - arany azaz 24 ohm +-5%.
Ránézésre 0,5 watt terhelhetőségű lehet az ellenállás. Ha megméred a rajta átfolyó áramot, (legyen ez I), akkor a szükséges terhelhetőség
P=IxIxR összefüggéssel számítható. (Itt R=24 ohm). Az így számított értékhez tegyél még hozzá mondjuk 50%-ot, biztonsági tartaléknak.
-
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14257 üzenetére
A ZP1225ALM ventilátor Zalman gyártmány, processzor hűtőn használt ventilátor. 4 vezetékes csatlakozója van és PWM jellel szabályozható a fordulatszáma. Megfelelően beszerelve jó lesz házhűtésre is.
Ha van az alaplapon szabad 4 pin-es csatlakozó, akkor arra kötve a BIOS esetleges beállításai szerint az alaplap szabályozni fogja a ventilátor fordulatszámát.
Ha nincs ilyen csatlakozó az alaplapon, akkor elvileg még mindig beköthető úgy egy PWM-es ventilátor, hogy állandóan a maximális fordulatszámán üzemeljen, de ehhez jó lenne ismerni a ventilátor gyári adatlapját.
A lényeg az, hogy a GND és a +12V csatlakoztatásán kívül a vezérlő csatlakozót (control pin) egy ellenálláson keresztül 5V-ra vagy 3,3V-ra kell felhúzni. Ennek az ismeretéhez kellene az adatlap.
A ZP1225ALM adatlapját nem tudtam gyorsan megszerezni. Kitartóbb keresgéléssel talán megszerezheted. (datasheet, specifications)
Egyszerűbb nem PWM-es ventit használni.
-
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14245 üzenetére
A további válaszok nagyban attól függnek, hogy hogyan ítéled meg ezt:
"Nem melegszik túl a konfig, de azért nem is jéghideg..."
azaz, hogy valóban kell-e a plusz hűtés. Másik szempont, hogy mennyire zajos most a géped. Ha "eléggé" zajos, akkor akár két új, jobb minőségű ventilátor beszerelése sem fog jobban zavarni, a zajukat elnyomhatja a már meglevő zajkeltők hangja. Ezekről neked kell döntened.
Szerintem először tegyél egy 12 cm-es ventit a ház oldallapjára úgy, hogy az alsó széle az oldallapon meglevő szellőzőnyílások tetejével legyen egy vonalban. Ez befele fújja majd a levegőt. Az így bevitt plusz levegőnek valahol távozni kell a házból.
A természetes légáramlási útvonal támogatására (a hideg levegő alul beáramlik, felül ki, ahogy az előző válaszom első képén látszik) a ház tetején, a tápegység előtt alakíts ki egy másik 12 cm-es ventilátor helyet. Vágd ki a szükséges nyílásokat, de elsőre ne tegyél ide ventilátort.
Nézd meg, hogy az eddigi átalakítás után hogyan alakulnak a hőmérsékleti viszonyok a házban (processzor, videokártya, alaplapi hőmérséklet érzékelő szenzorok értékei). A tetőn levő nyílások segítik a meleg levegő távozását, valószínűleg megspórolható az ide szerelendő ventilátor, de azért úgy alakítsd ki a nyílásokat, hogy végszűkség esetén ide is tehess ventit.
A ház hátán a slotok megnyitása helyett inkább fúrj lyukakat a ház aljára, ide is tehetsz ventilátort
, de erre valószínűleg nem lesz szűkség.
Én fix fordulatszámú ventilátort tennék a ház oldalára, mert a TC-s ventiknél a fordulatszám változás során nagyobb az esély arra, hogy a ház oldallapja berezonáljon, valamint a jó szabályozáshoz megfelelő helyet kell találni a szenzornak.
Az oldallapra mindenképp ajánlom a ventilátor rugalmas felfüggesztését, olyan gumidarabokkal, amilyeneket a drágább ventikhez eleve mellékelnek például [ehhez], ráadásul ennek a fordulatszáma állítható (1300, 1100, 900 RPM).
-
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14241 üzenetére
A lehetőségeket egy [Coolermaster Elite 430] ház képein tudod megtekinteni. Bár ez egy alsó tápos ház (a tiedben meg feltehetőleg felül van a táp), de a lehetőségek szemléltetéshez ez is jó lesz.
Te két hely közül választhatsz:
1. a ház tetejére, a tápegység elé - a képen az első top fan helye (a hátsó helyét nálad a tápegység foglalja el),
2. a ház oldalára, a képen a side fan,
ahol kialakíthatod a ventilátorok helyét.A tetőn elhelyezkedő ventilátornak a házból kifelé, az oldalsó ventilátornak a házba befelé kell fújnia a levegőt.
A videokártya és az alaplap hűtése szempontjából az oldalsó ventilátor-elhelyezés sokkal hatékonyabb, mint a felső, ezért ezt javaslom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OTP Bank topic
- Projektor topic
- Monitor hiba topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest