Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6786 üzenetére
Vegyél elő egy kisebb hangszórót (PC hangszóró ideális) és egy kb. 50...100 ohmos ellenálláson keresztül kapcsold rá a NYÁK-on lévő ventilátoraljzat azon két tűjére, amelyekre a ventilátor fekete és piros vezetéke megy. Aztán maximumról lassan tekerd lejjebb a potmétert és figyeld, mit hallasz a hangszóróból.
-
Undoroid
őstag
válasz
Klemens #6781 üzenetére
Szia!
Szomorúan veszem tudomásul...
Mennyi forrcsúcs(csatlakozás) megy bele a dobozba?Mihez csatlakozik a panelon?
codec!Ellenőrizd(multiméterrel ha teheted),hogy az alaplapi csatlakozóból jön-e megfelelő fesz?!A polaritást nem cserélted fel?Nem szakadt el a vezetéke alaplapcsere közben a LED-nek?Próbáld meg direkt a LED-et külön ( max.2V-al!!! )fesszel megkínálni,de az alaplapról húzd le előbb!!!Ha nem világít,próbáld meg felcserélni a polaritást...ha így sem jó,cseréld ki!Ha már az alaplapból nem jön fesz,akkor mást kell csinálni!
Üdv: Undoroid
-
Undoroid
őstag
válasz
Klemens #6766 üzenetére
Szia!
Igen,erről beszéltünk!
Ha nem tévedek,ebben csak soros potméterek vannak,plusz a háttérvilágítás?
(fotó a panelról segítene!)
Az a 120-as venti az,amelyik 430(480?)mA-áramfelvétellel rendelkezik?Nem lehet,hogy kiszáradt/kopott a csapágyazása és emiatt jobban érvényesül a zaj?Kb. mennyit ment az a venti?
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6763 üzenetére
Szerintem ez az alacsony frekvenciás PWM szabályzók tipikus hibája. 12V közelében még nagy a kitöltési tényező, aztán ahogy csökkented a fordulatszámot, úgy csökken a kitöltési tényező is. A csak néhányszor tíz Hz-es frekvencia be tudja rázni a ventilátort, főleg a nagyobbakat, de ez függ a PWM-frekvenciától is. Akkor van igazán gáz, ha a ventilátor mechanikája nagyjából a PWM-frekvencia közelében rezonál. De egy nagyobb lapátú ventilátor eleve jobban "lesugározza" a mélyebb frekvenciákat.
Mekkora méretű a ventilátor és más ventilátorokat rákapcsolva a Revoltecre szintén hallani a zgást?
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6719 üzenetére
Próbaképp ma feltettem egy elég alapos írást a Logoutra ebben a témában. Az olvasottság minimális, a hozzászólások száma minimális: összesen 3. Ennyit arról, mennyi haszna van (lenne) egy ilyen útmutatónak, bár ez természetesen nem fogja megakadályozni az embereket abban, hogy továbbra is újra meg újra feltegyék majd az unalomig ismert kérdéseket.
Edit: Már töröltem is.
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6711 üzenetére
Azt hiszem, 5Ft-ért megkapod a Molex csatlakozót és bele a papa vagy mama érintkezőket. A kábelt viszont neked kell beszerelned. PC-boltban már összeszerelve adják.
A Conraddal érdemes nagyon vigyázni, egyes cuccokat erősen túláraznak (és sok gagyit is árulnak). Pár éve 5 watt körüli ellenállásokat akartam venni náluk, mert épp arra jártam és lusta voltam elmenni elektroboltba. Volt is nekik, darabját párszáz forintért akarták adni. Én nem egyszázalékos tűrésűek voltak, hanem sima 5%-osak. Azt hittem, menten padlót fogok, persze nem vettem egy darabot sem.
"felteszem szép részletesen Logut-ra és ha valaki megint megkérdezi, hogy ilyet hogyan is kell csinálni, akkor majd csak egy linket kell adni az informálódni szándékozó egyénnek."
Nem akarlak megbántani, de az eddigi kérdéseid alapján úgy érzem, alapfokon sem sokat konyítasz az elektronikához. A potméteres szabályzás baromi egyszerű feladat, ám a méretezésnél figyelembe kell venni 1-2 olyan dolgot, amire talán nem is gondolsz. Szerintem nem lenne jó ötlet, hogy az itt felcsippentett pár információmorzsa és egy elkészített cucc alapján adjál tanácsokat másoknak.
-
Undoroid
őstag
válasz
Klemens #6693 üzenetére
Szia!
Köss a kiszemelt ventivel sorba egy 100ohm/0.5W -os potmétert! Ezt a megoldást kaptam egy gyári procihűtőhöz!
Ügyelj arra,hogyha nagyon leveszed a fordulatszámot,akkor a következő újraindulásnál nem biztos,hogy el tud indulni!
Tápegység ventillátort semmiképp se lassíts le!
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6695 üzenetére
A segítség itt van a topicban és kb. hetente-kéthetente újra leírja valaki. Ha 100 hsz. nem elég, akkor keress vissza 500 hozzászólást; nem kell végigolvasni őket, elég rákeresni a potméter vagy potenciométer szavakra. Ez sokkal kevesebb munka, mint valakinek százegyedszerre is leírnia ugyanazt.
A passzív ventilátor-szabályzáshoz amúgy tökéletesen elegendő az Ohm-törvény ismerete, ami általános iskolai tananyag.
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6552 üzenetére
Eltaláltad, a 2. megoldás a jó. Mint fentebb írtam, igen kicsi az esélye annak, hogy zárlatos lesz a ventilátor, de ha mégis, akkor baj lehet. Egy jó táp kivédheti ezt, de ennek is feltételei vannak, mert az 5V-os ágba befelé nem tud áram folyni.
Engem nem annyira a 7V-os ventilátorhajtás zavart azon az oldalon, hanem az, hogy a Molex csatlakozók átkötésére buzdít. Ez elsőre szép és egyszerű, de valójában igen ronda gányolás: nem véletlenül van a csatlakozóknak fix bekötésük.
Ha mindenképp ragaszkodsz a 7V ily módon való előállításához, akkor el kell vágni egy Molex hosszabbítót és a ventilátor vezetékeit ráforrasztani a megfelelő erekre, majd zsugorcsővel szigetelni. Egy forrasztópáka megvásárlása manapság már senkit nem dönt nyomorba.
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6546 üzenetére
Igazából kicsi az esélye annak, hogy baj lesz, mert egy ventilátor ritkán lesz zárlatos. Még ha a kommutálást végző tranzisztorok zárlatossá válnak is, még mindig ott van a tekercsek ohmos ellenállása, amelyek elégésekor inkább szakadás lesz, mintsem zárlat.
De ha mégis zárlatos lesz és a táp védelme nem tökéletes, akkor csúnyán megemelkedhet az 5V-os ágon a feszültség. Ennek következményeit a fantáziádra bízom.
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6111 üzenetére
Ha csak pár hozzászólással visszaolvastál volna, akkor ezt nem kérdezted volna.
Amúgy a hangerőszabályzó potméterek többnyire logaritmikus karakterisztikájúak (B vagy C), ami itt eleve nem lenne jó.
Tehát ha tekergetném, akkor változna a venti fordulata?
Nem, állandó maradna.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Klemens #5642 üzenetére
2x5V-ot rákötöd a ventire meg se mozdul! De még 2x 12V-tól se.
A fekete kábelek egyszerű földek. Ez azt jelenti, hogy ha a venti +-ját hozzákötötted a 12V v. 5V-os ágra, a "fekete" kábelét akár a táp oldalához is nyomhatod.
Amit keresel olyat boltba nem találsz. Egyszerűen cseréld meg a 12 és 5V-os ágat. A csatiból a fém tüsik könnyen kiszedhetők még célszerszán mélkül is.
Ha gondolod gyere el ma 14:00-18:00-között moddingklubbra (Budapest Alkotmány út 18. - kArtoon galéria) és keresdd TESCOZsömit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Synology NAS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest