Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vidual001

tag

Sziasztok!

Kezd meghalni a bekapcs gombom a PC házon (lehet, hogy csak a rugó ugrott félre). Szeretnék venni egy másik gombot, és lenne is ötletem.
    Régebben volt valaki, aki "vandálbiztos" nyomógombokat árult a Hardveraprón, de most sehol sem találom a hirdetését. Tudna valaki segíteni, aki emlékszik rá, hogy ki volt a hirdető? Esetleg tudnátok boltokat ajánlani, ami olcsó, megbízható és gyorsan szállít? Borsod---» Tiszaújvárosba kellene.

Még valami, mert nem igazán értek a gombokhoz. Mire kell figyelni amikor veszem? 20mm-es átmérő, az fix, de van esetleg valami egyéb technikai adat, ami alapján kiválasztom?
    Ház: Bitfenix Shinobi

• Vidual001

tag

válasz SoulReaver #18074 üzenetére

Sziasztok!

Korábban már írtam, hogy terheléstől függő szín-és fényerőváltó ledet szeretnék a masinába. Találtam egy ilyet, valaki dolgozott már hasonlóval? Meg lehet ezzel valósítani?

Előre is köszi a tippeket! :R

+SoulRiever-:
    A gépház oldalából vedd ki a plexit, nagyjából 10-15 centinként fúrj egy akksis fúróval 3-4-es szárral lyukakat a vonal mentén, de ne menjen túl a vörös peremen, mert onnan könnyű elrontani.
    Utána vékony lombfűrésszel kezdd el kivágni, úgy hogy a gyári plexi nyílásból haladsz egy előzőleg kifúrt lyuk felé. Az új határvonalnál nagyon figyelj oda, amikor vágsz, mert nehéz ráérezni. Azt javaslom, hogy keress egy használaton kívüli hasonló vastagságú fémlapot, és azon gyakorolj először.
    Ha megvagy a kivágással, jöhet a csiszolási munka.
    Praktikerben, Obiban, vagy hasonló barkácsboltban (ha külföldön vagy, akkor Brico), tudsz venni víztiszta plexit, vagy színezettet (ez drágább), a lényeg, hogy a két oldaláról a fóliát ne távolítsd el, majd ha csak beszerelted.

Plexit ugyan így körbejelölöd valamivel (pl filctoll), lombfűrésszel ezt is kivágod, de erre nagyon figyelj, mert ezt elképesztően nehéz egyenesen vágni (tapasztalatból mondom), és nálad még látszani is fog, szóval figyelj oda, macerás.
    Lehetőleg olyan helyen csináld, amit könnyű porszívózni/takarítani, és nagyon-nagyon lassan vágd, mert könnyen megégetheted a plexit, utána kínszenvedés lecsiszolni.
    Ha kivágtad, utána ezt is finom polírpapírral lecsiszolod. Ha kész, ráfogatod az oldallapra, úgy, hogy fúrás közben nehogy elmozduljon. 3-4-es fúrószárat használhatod ismét, szegecsnyílásokat kell csinálnod.
    Utána összeszegecseled, lehúzod a plexiről a védőfóliát, és készen is van.
    Talán a 3M-es kétoldalú ragacs megfogja a plexit, de előtte mindenképp felkellene csiszolnod a fémet és plexit is, úgyhogy én a szegecset ajánlom.

A kábelréshez nem találtam gumit, de azért keresgélhetsz. Én a habszivacsot ajánlanám, vagy ilyet.

zolika15:

Autósboltban, barkácsboltban nézz szét. Esetleg írd be googléba a gépház típusát + mögé, hogy kiegészítők/tartozékok.

• Vidual001

tag

válasz Rakeem #18060 üzenetére

Sziasztok!

Rendben, köszönöm a válaszokat! :)

Adatfalo:
    Nem szeretném szétbombázni a videokártyát, nagyon vigyázva volt rá eddig is, és megbecsült darab. :D

Rakeem:
    Én is hasonlóra gondoltam. A tápról (FSP Aurum Pro 1kW moduláris) veszek le egy 12 voltos ágat kábellel. A PWM alaplapi csatit pedig egy szabályozható műveleti erősítővel bekötöm a rendszerbe. Így magának a fénynek az ereje is szabályozható lenne. Már csak azt nem tudom, hogy a színeket hogyan állítsam majd be :F

Körülnézek a neten, hátha találok ilyesfajta elektronikát, vagy komplett rendszert, köszi a tippet! :R

• Vidual001

tag

Sziasztok!

Mint kiderült rossz helyre írtam, ide tanácsoltak, remélem tudtok segíteni! :R

Kérdésem

Előre is köszönöm a választ! :R

• Vidual001

tag

válasz fero02 #17945 üzenetére

Igen, igazad van. A 30cm Ledekhez elég az USB 5V, 0.4-0.5A.
    Egyébként egy idevágó kérdésem nekem is lenne. Hol tudok szerezni olyan kapcsolót amit a PC hátuljába be tudok építeni? (Ahol vannak a kivehető fémlemezek a PCI és PCI-E slotoknak, olyan fémlemez kellene kapcsolóval).
    Nekem mindegy, hogy billenő vagy nyomókapcsoló, talán potméter is jó lenne. Nagyjából 2x 90cm-es ledszallagot kellene kapcsolnia.

• Vidual001

tag

válasz flymi #17942 üzenetére

Jaaa, hogy eladni akarod :D
    Akkor mindenképp érdemes lenne belefektetned picivel több időt, és Molex helyett 3-4 pines csatival megoldani a ventit :D
    Aprón nézelődnék, hátha akad 100-200 forintért 3-4 pines átalakító kábel, ha anya a vége, akkor lecsapnék rá. :) Olcsóbb mint egy teljesen jólműködő ventit bontani :DD

• Vidual001

tag

válasz flymi #17940 üzenetére

Azért írtam a tápos megoldást, mert úgy (multiméter nélkül) megtudod mondani, hogy melyik kábelen hány voltot kapcsol. Értelem szerűen minél nagyobb a feszültség, annál gyorsabban forognak a ventik, annál hangosabbak :D

Fogalmam sincs, hogy a zöld kábel mit keres ott. Nekem egy gyári Asus HD 7970 RoG Matrix videokártyám van, neten pedig egy képet sem találtam, ahol zöld kábel lenne a ventin. :F

Persze, megoldás az is, amit te írtál, hogy Molexre kötöd rá, arra viszont figyelj, hogy Molexnél a Sárga + fekete vezeték +12 V, a piros + fekete 5V, ha pedig a Piros + sárgát kötöd össze, akkor 7.7Voltot kapsz.
    Ha így csinálod, szerintem bőven elég a 7.7V, így nem lesz annyira hangos, viszont a légszállítása is jó.

Egyébként igen, úgy kellene bekötni ahogyan a képen van. Szerintem ez lenne a legjobb megoldás, mert ha minden tuttin működik, akkor tudod szabályozni a ventik sebességét.

Én eredetileg pályakezdő autóvillamosságos vagyok, a számítógépekhez csak hobbiszinten értek :))

• Vidual001

tag

válasz flymi #17938 üzenetére

"Ugye nem fog kelleni nekem az a 3 pin-es plusz kivezetés, ami a fő csatlakozóból ágazik el?"

Erre írtam, mert azthittem le akarod nyesni a 3 pines csatit :D

Egyébként adok még egy tippet, nem tudom mennyire vagy otthon a mókolásban :D
    Ha van egy régi, használt számítógéptápod, ami még éppen üzemképes, akkor azon be tudod lőni melyik színű kábelen mi folyik.
    Ezt a képet egy ezzel foglalkozó fórumon találtam. De nem tudom leellenőrizni, úgyhogy nem mondom biztosra.

A régi tápot alaplap nélkül bekapcsolod (zöld + fekete kábelt összekötöd az alaplapi csatin, én egy gémkapcsot szoktam széthajtogatni és azzal kötöm össze, így nem kell kábeltvágni). Utána rácsatlakoztatod a coolert a tápra, én elsőnek színt a színnel tesztelném. Ha ez különböző a linkelt ábrától, akkor utána az ábrásat. Elméletileg hőmérséklet/terhelés függvényében ennek a ventinek saját magát kellene szabályozni, de kérdés, hogy alaplapról tudni fogja-e mikor mennyit kell pörögnie.

Neked a GND (Test) és +12 V lesz a fontos, ha nem szeretnéd szabályozni.

• Vidual001

tag

válasz flymi #17936 üzenetére

A vezetékek színét hasraütésre írtam, általában (számítógépeknél) sárga szokott szerepelni. A testet ne rontsd el, a többit felcserélheted. :)
    Szerintem az is megoldás lehet (kevesebb munka), hogy az alaplapra csatlakoztatod a ventit. Biztosan akad egy FAN kimeneted :)
    A 3 pines leágazást én meghagynám, mert az senkit nem zavar, viszont ha levágod, nehéz szigetelni a 3 db kis vezetéket.

• Vidual001

tag

válasz ViSAS #17926 üzenetére

ViSAS

Ezek inkább 30cm-es neon csöveknek néznek ki, pár százas, esetleg ezres tétel. Az elektronika ami villogtatja valószínűleg házilag készítették. Nem nehéz összedobni, viszont annál időigényesebb. Általában USB-ről kapja az áramot, a kapcsoló szerepét pedig az audió kimenete adja neki. Viszont én inkább a Ledet ajánlanám, az jobban bírja a gyors egymást követő ki-be kapcsolást.

flymi
    Két lehetőséged van (szerintem).
    A, Megnézed a gyártó honlapján, hogy melyik színkódú kábelen mi folyik (szerintem Fekete: Test, Sárga: +12V, Kék: 7.7V, Piros 5V) ezt követően szerzel egy csatlakozót. Utána már csak a forrasztás, szigetelés feladata vár rád, nagyjából 5, max 10 perces munka.

B, Keresel egy donor VGA-t, amiről leműtőd a ventiket, majd átépíted a tiédre. Ez azért idő és pénzigényesebb is, mert nem gyakran romlanak el ezek a kártyák. :)

A feszültség különbségek igazság szerint csak a ventilátorok fordulatszámait határozzák meg.

• Vidual001

tag

Sziasztok!

Ez a házam, két kérdésem lenne. Valószínűleg vízhűtésre váltok, úgyhogy értelmét látom a ledes vagy neonos megvilágításnak.
    Az első kérdésem tehát, melyik megoldást célszerűbb alkalmazni? RGB ledszalagom és 2 db 30 cm-es neonom is van, úgyhogy összetákolni nem lesz nehéz. :) A neonoknak is elég a 12V tápkábel? (FSP Aurum pro 1000W tápegység.)

Második kérdésem a zajra, vagyis inkább annak csökkentésére vonatkozik. Szeretném tehát halkabbá tenni a PC-t, megoldás lehet az, ha hangszigetelőt ragasztok az oldalsó panelek belső felére? Ha igen, mire kell figyelnem és hol tudok ilyen anyagot (milyen anyagot keressek) beszerezni? :D

Jelenleg 5 ventilátor (+Tápventi +HD7970 2 ventije) dolgozik a gépben. Nem idegesítő a zaj, csupán zavaró 1-másfél óra gépezés után.

Előre is köszönöm válaszaitokat! :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés