- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dbius
veterán
válasz
BioNiCMaN #3655 üzenetére
Nem vagyok szaki a témában, ezzel kezdeném.
Azt mindannyian tudjuk, hogy a számítástechnikában, főleg akinél a tuning elsődleges vagy fő szempont, minden alkatrész hőmérsékletének csökkentése jótékony hatással van/lehet a tuning végső eredményét tekintve.
A pwm ic-k, és a hozzájuk kapcsolódó tekercsek hűtése pont ezt a célt szolgálja/szolgálhatja, hiszen ha alacsonyabban tartjuk a hőmérsékletét, ezáltal valószínűsítem hogy a lap ezáltal stabilabb feszt - értsd biosban beállított feszt - tud leadni.
Emellett, mivel tuningnál a hőtermelés a megnövelt feszültségek miatt jelentősen megnő, szerintem nem mindegy, hogy ugyanazt a hőmennyiséget csak maga a tekercs, pwm ic adja le, vagy egy hűtőbordával megspékelt, és ezáltal többszörösére növelt hűthető felület.
Ezáltal ugyanazt a hőt sokkal eredményesebben lehet elvonni a területről - jó szellőzéssel vagy hűtéssel - és ez mint tudjuk szintén jó hatással van a tuningra.
Én is készítettem hűtőbordát a lapom tekercseire, amelyeket plusszban egy 12cm-es ventivel hűtök, és ezáltal a lap, pwm hőmérséklete 10-15 fokkal alacsonyabb lett!! [link]
Ami a lényeg, hogy ártani nem fogEgy dologra figyelj, hogy ne kétkomponensű ragasztóval rakd rá a bordákat a tekercsekre, hanem kétoldalas hővezető ragasztószalaggal (mivel a kétkomponensű ragasztó oldhatatlan kötést eredményez, és nem tudnád később leszedni!)
Soxerencsét a művelethez!
dbius -
Csaba_20_
őstag
válasz
Akkor némi szakmai kiigazítás, mert úgy látom némi képzavar van. A gyári hűtőbordák nem PWMIC-n vannak, hanem FET-eken, amiket PWM(impulzus szélesség moduláció) módban vezérel egy vezérlő IC. Ez az IC kicsit odébb található, valószínűleg a +12V-os tápcsatlakozó mellett lévő soklábú IC az. A kis fekete négyzetek valóban tekercsek, csak tokozva vannak. Nem tudom mennyit javít a hűtésükön, ha a külső burkolatra hűtőbordát raksz. Sokkal inkább a légmozgás lenne szerintem is a lényeg. Gondold meg!
Valamint a vezérlő IC-t szerintem értelmesebb lenne hűteni, mint a tekercseket.
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
válasz
Ez hülyeség. Attól, hogy hűtöd a PWM vezérlőhöz abszolúte közvetetten kapcsolódó tekercseket, semmivel sem lesz hűvösebb a PWM. Noha a tekercsek paraméterei csekély mértékben szórnak hőmérséklet függvényében, ez csak a kapcsolóüzemben dolgozó nagyáramú FET-eket fogja érinteni kb. éppenhogy kimutatható mértékben. Ezeket vezérli a PWM, melyre így hatástanilag még ennyi sem jut. Eleve kétkedéssel kell fogadni olyan okos ötletek szerzőjének szavait, aki a bordák ragasztását hővezető közegként használt pasztával kívánja megoldani.
-
Rive
veterán
válasz
''Mivel a DFI lapokon a PWMIC hűtése gyárilag nem megoldott.
Ez a kis borda felhelyezés megoldja a melegedést.
A bordákat a fekete négyzetes tekercsekre kell felhelyezni, aminek köszönhetően a PWMIC kevésbé melegszik.A felhelyezéshez kevés szilikonpasztát kell használni.
Mely első bekapcsolás és ''felfűtés'' után tökéletesen odafogja a bordákat.''
Nomost. Extra bordák felhelyezése valóban csökkentheti egy-egy terület hőmérsékletét. De!
- Lényegesen csak akkor, ha van tisztességes légáramlás azon a környéken
- Nem fogja el a helyet másik, pl. már gyárilag ott levő bordák elől: nem zárja el a levegő útját
Ezen túl a hővezetőpaszta nem ragasztó. A legkevésbé sem! Tessék szépen rendes ragasztást csinálni a légáramlás mellé. -
didyman
őstag
válasz
BioNiCMaN #3653 üzenetére
Azok tekercsek, nem IC-k. Melegednek, persze, hiszen vagy 60-80A átcsorog rajtuk csúcsokban, de mivel fő alkotója réz és ferrit, nem kell félni, hogy megárt neki, előbb pottyan le a forrasz elengedése miatt
. Hagyd a hűtésüket, fém-polikarbon kondik vannak ott, nem árt nekik sem a meleg. Felesleges munka és csak annyit érsz el vele, hogy lesz pár borda, ami még elengedheti magát üzem közben.
-
fero02
nagyúr
válasz
BioNiCMaN #3650 üzenetére
Pontosan erről beszéltem!
Nem éri meg vele bajlódni. Ha elkezded vagdosni, akkor a festés alapból megsérül, aztán ha még hajlítani is akarod, akkor mégeszer. Ha lefested, akkor az meg megintcsak nem tesz jót a hőleadásnak. Egyszóval elég szokszor kuka lesz az ilyeneknek a vége.
Ezt meg megveszed készen, felragasztod és enjoy.
Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 11
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Path of Exile (ARPG)
- Kés topik
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gamepad
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest