- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wind-Storm
őstag
Ezen már én is gondolkoztam, csak még nem írtam le, elfelejtettem.
Nekem az esetem egy hőmérős ventivel, hogyha rövidre zárom a két lábú talán hődiódáját, akkor pörög fel maxra.
Természetesen az is kicsit bonyolultabb elektronikával szerelt venti az átlaghoz képest.Szerk.: Akkor legyen termisztor
, nem vagyok otthon a hőmérésre kitalált cuccok típusainak besorolásában
-
mr_ricsi
veterán
"léteznek a szimmetrikus, + - tápok + GND - )"
A "szimmetrikus" egy speciális fajtája, amikor a "0"-hoz képest ugyanakkora a + és a - tápfesz. Igaz, hogy ez a leggyakoribb, de van olyan is, amikor eltérőek. Például +12V és -5V.
Ami + 0 - -t ad, azt általánosan "kettős tápegységnek" nevezzük, és ennek speciális fajtája a "szimmetrikus kettős tápegység". -
moha21
veterán
Drága műszerekkel is lehet csúnyán elmérni dolgokat, az üres járási feszültség egyébként is más, mint a terhelt feszültség és műszertől függően a műszer is a mérendő rendszerből veszi fel az "energiát", tehát beleszól a mérésbe ( és még belső ellenállása is van).
Nálam a 12V-os noname tápventik is mentek 17V-on. Szóval nem egy nagyon igényes jószágok.:-]
-
katt777
félisten
Kösz, ez már jobb, de még olcsóbb lenne, ha valahol tudnék venni egy nagy darab szivacsot, mert miért fizessek azért, hogy valaki kivág belőle egy darabot, a postának meg, hogy elhozza? Nem túl költségkímélő megoldás.
Az meg, hogy nem csökkenti a ventik teljesítményét, nagy kamu, hiszen ha csak egy hajszálat a levegő útjába teszel, már akkor is kisebb lesz a légszállítás.
-
superecneB
őstag
És erre az IC re elég lenne egy passzív hűtés?
Most nézem a vterás egységet az már majdnem jó csak le kell majd nyisszantanom a csatiját, 2x5,5x12mm es pin kell rá.
Van esetleg ötleted ha már "kidobtam" egy kis pénzt erre az AC/AC adapterre, mire tudnám itthon használni? Milyen eszközöket szoktak vele működtetni? -
And
veterán
(Az ellenállást tényleg felejtse el, de az a 18W nem az ellenálláson eldisszipált teljesítmény, hanem a táp által leadott maximum lenne, az 'ellenállás' után. Ha stabkockát használ, az éppen annyira melegszik, mint egy ellenállás tenné, ha pont annyi feszültséget ejtenénk rajta, hogy a kimeneten 24V DC maradjon. Ilyen értelemben a stabilizátor annyiban segít, hogy fixen tartja a kimeneti szintet /mivel ez a lényege/, és hogy könnyebben hűthető, de épp olyan forró lesz, mintha ellenállás volna. Hátránya viszont, hogy egy 78xx bemenőfeszültsége legfeljebb 35V lehet /ill. egyes 24V-os kimenetű típusoké 40V/, és ez már nagyon közel jár a bemenetre üzemszerűen kerülő szinthez.)
-
Zolexx
aktív tag
Tuti annyi kell hozzá, olyan trafót is lehet kapni hozzá, de 0,5 méterért nem veszek, meg amúgy is úgy terveztem, hogy ha a számitógép megy, akkor világit. Szerintem is rá lehet kötni, csak nem voltam benne biztos. Elméletileg csak annyit vesz fel amennyi kell neki. Köszi
-
didyman
őstag
Zászlóhoz nekem a hátlap is hozzátartozik
. Egy réztömb, ha a végén egy kis felületen megfut az ón, akkor már az alja is engedni fog. Rárakáskor sem kell bonyolítani, a pákahely melegítse a panelt és a zászlót is, megfut, aztán a forrszem szinte ráhúzza az alkatrészt magára, nyomni nem kell, csak pozícióba rakni csipesszel pl.
-
didyman
őstag
Elvileg lineáris, legalábbis 3 tüskésre alaplapon nem láttam még impulzusüzemű vezérlést, és párhuzamosan kötött ventikre nem is volna értelme, ha nem azonosak.
A FET leszedését én a két lábával szoktam kezdeni, de csak óvatosan, mert hajlamosak letörni, nem szabad nagyon elemelni a paneltől. Ha a zászlót emeled meg, akkor elég jó eséllyel leszedi a forrszemet is. Aztán a zászló, ehhez érdemes ónt adagolni a pákahegy köré, így gyorsabban fogja meghevíteni az egészet. 8s az az idő, amit ki kell bírjon az alkatrész 380 fok körül, ha ügyes vagy, 2-3s alatt leszeded. -
fireproof
őstag
Ha a ventit molexre la tápra dugom akkor jó.
Ha egy másik 3 pines ventit kötök a szabályzóra az is jó.
A venti forog akkor is ha a szabályzóra van kötve csak nekem olyan hogy ha nincs valami jól bekötve vagy valami galiba van akkor sípol és mivel a venti jól forog de sípol a ventiszabályzó de amikor a sárgát hozzáérintem (azt hiszem a venti piros drótjához akkor abbamarad de hiába hagyom ott a drótot h érintkezzenek csak sípol az a nyavalyás szabályzó. -
And
veterán
Igen, jól érted a probléma lényegét. Igazából a nagyon alacsony vezérlő- (Ugs-) feszültségű működéssel van a gond: pl. az IRFR5305-ös -4V-os nyítófeszültségnél még csak 1A-nél kisebb draináramot képes vezetni (kisebb nyitófeszültségről még csak adat sincs, a karakterisztika ott kezdődik), az AP3310GH pedig már -2V-os vezérlésnél 2A-t tud vezetni, -4V-nál pedig akár >18A-t (impulzusüzemben, hisz a maximális folyamatos drain-árama ennél kisebb, csak max. 10A). Kis terhelésnél egy bizonyos vezérlőfesz-szintig ennek nincs jelentősége, bár az alacsonyabb nyitófeszültség egyik mellékes következménye, hogy a 'bekapcsolt' fet csatornaellenállása nem elég alacsony, ezért azonos terhelésnél jobban disszipál, mintha megkapná a 'normális' Ugs-t. A legfontosabb paramétert, vagyis ezt a vezérlést pedig nem ismerjük, de akár ki is mérhető (impulzusos vezérlésnél pl. oszcilloszkóppal).
A vezérlőáram ettől nem lesz nagyobb, hiszen a mosfetek alapvetően feszültségvezérelt eszközök, baromi nagy gate-ellenállással. DC-n a vezérlőáram egy ilyen szigetelt vezérlőelektródájú eszköznél legfeljebb nA-es nagyságrendű. Nagyobb frekvenciás (>10..100kHz) működésnél jön a képbe az, hogy a gate-elekróda egy kapacitás fegyverzete, amelyre a ki- és bekapcsolás során adott nagyságú töltést kell felvinni ill. kisütni, ez pedig akár jelentős értékű vezérlőáram biztosítását (megfelelő áramú meghajtást) igényli. -
And
veterán
Az említett típusok közül határadatok, csatornaellenállás és tokozás alapján mindegyik bőven megfelel a célnak, mivel 'jobbak', mint az eredeti. Viszont belátom, túl hamar írtam le azt, hogy az eredetinek nincs különlegessége, pedig az alacsony vezérlőfeszültségű működés egy powerfet-nél nagyon is az. Viszont az a három fajta sajnos nem olyan. Hogy ez jelent-e gondot, azt nem tudom, mert ugye attól függ, hogy milyen jelszintű vezérlést kapnak az alaplapon. Lehet, hogy gond nélkül mennek majd, de erre mérés nélkül nem vehetünk mérget. Ha biztos szeretnél lenni a dologban, akkor meg kell nézni pár másik árlistát, vagy más, de nagyon hasonló tokozással (pl. TO-251) keresni olyat. Sajnos kifejezetten logic level P-csatornás teljesítményfetet nem találtam hasonló paraméterekkel
, de azért a felsoroltakat is meg lehet próbálni..
Mod: egyébként nem javítok alaplapokat. A sajátomat még csak megpróbálnám, ha muszáj lenne, az már amúgy is kisiskolás korba lépett. Pont az ilyen nagyobb felületű (mint annak a fetnek a drain-kivezetése, ami egyben hűtőfelület is lehet) forrasztásokat nehezebb leszedni az átlagnál, ha a páka teljesítménye nem megfelelő, a környező nyákfelület meg jó nagy, mert az csak úgy 'viszi' a hőt.
-
And
veterán
Az AP3310GH típus biztosan helyettesíthető egy csomó másik P-csatornás típussal, mivel szerencsére nincs semmi extra tulajdonsága (mod: mondjuk eléggé alcsony Ugs-feszültséggel hajtható, logic level típus). Határadatok és tokozás alapján például:
- NTD2955: Lomex 86-01-89, bruttó 71 Ft,
- IRFR9024N: Lomex 86-01-34, 96 Ft,
- IRFR5305: Lomex 86-01-62, 106 Ft.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Suzuki topik
- iPad topik
- Videós, mozgóképes topik
- OLED monitor topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest