- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
azt mi garantálja, hogy épp egy olyan tulajdonságú fetet kap?
Az alaplapgyártók végtelen fantáziátlanságaMár nem javítok. Amúgy sose tököltem azzal, hogy adatlap alapján kotorásszak, mindig volt cirka 40-50 dög alaplap forgóban, nomeg az érdekesebb feteket mind leszedegettem.
Ha nem borult volna le a polcom a falról - a kamrában most derékig ér az ömlesztett kupi - akkor jó eséllyel keresnék ugyanolyat öt perc alatt. De leborult, OBI konzol suck.
A HGY utcában - nem tudom a házszámot, honlapjuk nincs - mindig van eladóban cirka két zsák dög lap, és nem a legújabbakból.
-
Rive
veterán
válasz
Armahun #7899 üzenetére
Olyan kell neked, hogy antenna-leválasztó. Antennaszaküzletekben kapni.
De sokszor az is segit, ha rendes földelt konnektorból használod a gépet, illetve az elektronikát mindenestül közös konnektorból üzemelteted. Ez azért is jó, mert akkor csak egy konnektort kell kihúzni, ha dörög az ég.
-
Rive
veterán
válasz
CsiguszMaxim #7802 üzenetére
Van az a két tüske. Ha egyszer összeérinted őket, akkor a lap megpróbál elindulni. Ha már menet közben még egyszer összeérinted őket, akkor megpróbálja erről értesiteni az épp futó programot - ha épp a POST vagy a BIOS fut, akkor az erre kikapcsol: az oprendszereknél általában beállithatod, hogyan reagáljanak.
Ha hosszú időre összeérinted a két tüskét, akkor négy másodperc után a lap hardverből kikapcsol.
-
Rive
veterán
Egy valamirevaló PC-bontóban raklapnyi hiányos ház és fél mázsa felszerelés közül válogathatod a kábellel szerelt klf. LEDeket
Rárakni meg úgy kell, hogy működjön. Az alaplapi HDD és Power-LED csatlakozás bolondbiztos.
Ha magad akarod, akkor veszel valami standard LEDet - mindegy. milyet - forrasztasz rá kábelt, csatlakozót: lezsugorcsövezed és hajrá. Helyileg pl. Lomex, Mikronika, Arwill.
-
Rive
veterán
A lapokon a venticsatlakozók fordulatszám-érzékelős, hőmérséklet-szabályozott 12V-os cuccok, limitált terhelhetőséggel. Inkább ne babrálj velük, mert aztán meg ha felmegy kicsit a hőmérséklet, akkor a teljes terhelésen fene tudja, mi történik majd.
Vegyél/csinálj inkább valami előlap - fordulatszámszabályzót vagy mifenét.
-
Rive
veterán
válasz
ungarisch #7643 üzenetére
Öt venti, uramatyám... Vasaló is lesz benne
Amúgy az én alaplapomon az 'AUX' az a hangbemenet. Ilyen.
A négytűs alaplapi elviszi a háromtűs ventiket is. De jobban jársz, ha abból a zajturbina-kupacból minél többet direkt a tápra kötsz, a hangerőnek már úgyis lőttek. Amúgy ha nincs ezerwattos tápod, akkor öt ventire tuti semmi de semmi szükséged.
-
Rive
veterán
Azzal kezdődik a dolog, hogy milyen van benne most. Aztán megnézed az alternatívákat, hogy az új venti
- feszültségre ugyanolyan
- áramra körülbelül ugyanolyan vagy kisebb
- légszállításra körülbelül ugyanolyan vagy nagyobb
- zajra kisebb
- fizikai méretre ugyanolyan legyen.A tápokban levő ventiket (normális tápok esetén) a táphoz méretezik. Vaktában cserélni nagyon nem illik.
-
Rive
veterán
Kétféle jelentését használjuk az elektronikában a 'programozni' szónak. Egyik, hogy egy céláramkört (mikrovezérlő, programozható logika, ROM, estébé) offline (tehát az áramkör rendes üzemén kivül) feltöltünk valami adattartalommal, ami aztán online üzemben elvezérelgeti a cuccot. Másik, amikor pl. egy mikrovezérlő online rendes üzemben belefirkál pl. a programozható tápvezIC lelkivilágába. A második esetben nincs (offline) megmaradó tartalom.
Egy stepper-driverről max. a második lehetőséget tudom elképzelni. Nyugodtan cserélhető.
-
Rive
veterán
válasz
honyike #7341 üzenetére
Az első kép ragasztó. SZVSZ a másodikon se a kondi folyt ki, de mérget azért nem vennék rá. A harmadikon a barna csak folyasztószer.
A táp kívülnézete viszont veszettül ismerősnek tűnik, úgyhogy a helyedben - pláne, ha a kondi-dolgot meg efféléket kérdezned kell - nem fognék bele a javításukba.
-
Rive
veterán
válasz
kapcs-ford #7324 üzenetére
Zavarvedo ferrit. Nem kell vele torodni.
-
Rive
veterán
válasz
CounterBoci #7216 üzenetére
egy-egy diódát alapból kellett a két oldalnak, mert akkor egyhelyben állt a műszer.
Az volt a soros dioda. A muszer(ek) kivezeteseire kel az, amirol mi beszelunk - a parhuzamos. Rogton muszerenkent ketto, ellenkezo iranyban bekotve.Szimplan a kondi soros ellenallas nelkul nem valoszinu, hogy megoldana a problemat.
Valahogy igy:
Ha meg nem egett le a muszer, akkor a soros 'R' ellenallas helyett valoszinuleg elegseges a soros diodad.
-
Rive
veterán
válasz
CounterBoci #7211 üzenetére
Ez elegge kokany egy ugyletnek tunik - erosen ketlem, hogy a noname hangfal erositoje impedanciaban es torzitasban passzolna egy sony fuleshez -, de ha neked jo... :vallvonas:
Szoval a muszer 650 ohm, es 500uA a vegkiterese, szoval a vegkitereshez tartozo kapocsfeszultseg 0.325V, ha el nem b@sztam valamit. Ennek a vedelme eleg nehez ugy. Kezdetnek tegyel be parhuzamosan ket diodat a muszer kapcsai koze: egyiket jobbrol balra, masikat balrol jobbra. Aztan lassuk, mi tortenik.
-
Rive
veterán
válasz
CounterBoci #7208 üzenetére
Nem vágom mondjuk, hogy miképpen is jön a hangfal a számítogép elejében levő kivezérlésjelzőhöz, dehát nagyobb furcsaságok is estek már...
Szóval ha a kivezérlésjelző feszültségszint alapján dolgozik, akkor a max. kitéréshez tartozó feszültség alapján vegyél egy zenerdiódát a föld felé, meg elé egy ellenállást. Esetleg a diódával párhuzamosan egy kisebb kondit. Ez lekorlátozza a jelbemeneten érkező kattanást. Egy bármilyen kondi nem biztos. Pláne, hogy a fene tudja, hova kötnéd
Aztán persze simán lehet, hogy a műszer ébred rosszul, az ellen efféle trükk nem véd. Ha pedig teljesen le akarod szedni a bemeno kattot, akkor az kicsit komolyabb cuccot kivan.
-
Rive
veterán
Valakinek valami otlet, hogy mikeppen is lehetne barkacs erintokepernyot varazsolni?
Nezegettem mar, de a kameras verzio nem tetszik, szoval valami mas kellene. -
Rive
veterán
Usb-re nem egyenáram megy?
A kulcs: mihez képest?A téma arról a speciális esetről szól, mikoris a gépet földelés nélküli konnektorról üzemeltetik. Ilyenkor a tápegység bemeneti herkentyűi miatt a gép 'földje' a föld 'földjéhez' képest cirka 115V váltófeszen van. Elég nagy ellenállással, azaz önmagában legföljebb kellemetlen.
Ugyanakkor nem kimondott életbiztosítás egy számítógépet ilyen módon üzemeltetni.Ui.: ilyen esetben persze az USB-n van egyszer egy 115V váltó, meg egy 115V váltó+5V egyenfesz
-
Rive
veterán
válasz
mr_ricsi #6601 üzenetére
1, biztos vagy-e benne, hogy a DVD előlapja tudja az előírt 1kV körüli átütési szilárdságot?
Nem a földelt konnektor meglétéről vagy hiányáról van szó, hanem szimplán a mechanikai tartást adó számítógépdoboz extra földvezető szerepéről.2, a fekete vezetékek nincsenek összekötve a táp fémburkolatával.
De, össze vannak kötve. Mérd ki. -
Rive
veterán
válasz
kételkedem #6595 üzenetére
SZVSZ nem kell, mert a tápból jövő fekete (föld) vezetéken keresztül már össze van kötve. De egyes esetekben hasznos lehet.
-
Rive
veterán
válasz
Dani_kp #6591 üzenetére
...a szőnyeg tudtommal elnyeli az áramat...
Rosszul tudod. Ha ráz a cucc, akkor valahol folyik áram - egy ténylegesen szigetelő felületen állva még a direkt 230-at sem lehet érezni.Egy-két konnektorba behúzni a földelést nem egy nagy ügy, egy átlag villanyszerelő egy családi házban 20-25k körül megcsinálja. Érdemes.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #6462 üzenetére
Nem mindegy, a sósav ugyanis olyan intenzíven akarja a vizet, hogy ha akár 1-2cm3 vizet is belecsöppentünk a sósavas-üvegbe, abból hevesen fröcsög elő a sav.
Csak a kénsav ilyen morc. -
-
Rive
veterán
Mi még olyan variációt is tanultunk, hogy ennél a kapcsolásnál a kapcsolóelem utániakat úgy is lehet tekinteni, mint terhelt LC szűrőt. Azaz minél nagyobb a kondi, minél nagyobb az induktivitás, adott terhelésnél annál kevesebb és annál alacsonyabb frekvenciájú szöszök mennek át rajta. -
Rive
veterán
-
Rive
veterán
Már rég kijöttem a nyákgyártásosdiból, szóval nem készpénz a dolog, de anno nekem rémlik, hogy fél éves oldattal még marattam nyákot. Dunsztosban tároltam, jól záródó műanyag tetővel.
Valami olyan is rémlik, hogy tkp. nem a vas/klór, hanem az oldatban levő oxigén marja a rezet, de ezt se tudom, mennyire igaz. Mindenesetre egyik haver anno csinált egy buborékfürdős, fűtött maratókádat, és tényleg percek alatt lekapta a rezet mindenhonnan.
-
Rive
veterán
válasz
pIIrash #6143 üzenetére
Ha a légszállítás akkora vagy nagyobb, mint az eredeti, az üzemi feszültségtartomány pedig legalább akkora, mint az eredeti, akkor berakhatod, és nagyon jó eséllyel nem lesz semmi gond.
De én az eredeti ventidről egy mukkot se találtam, se üzemi feszültségekről, se légszállításról
Az meg gyanús, hogy az FSP nem rak be fölösen nagy fogyasztású gyenge ventit.
Üdv: Rive
-
Rive
veterán
válasz
Zola007 #6144 üzenetére
Na ez ellen mi ajánlott?
Amit házilag tenni tudsz: vannak olyan túlfeszvédők, amiben van dugalj a telefonnak, antennának is. A teljes védendő elektronikát egy ilyenre rakd, elosztóval - vigyázz a max terhelhetőséget ne lépd túl. Aztán amikor jön a vihar, az egészet egyben tépd ki a falból. Az a lényeg, hogy a védett szigetből ne menjen védelem nélküli drót kifele - és a többi is csak egy helyen.
Aztán figyelni kell.A gép elé meg egy megfelelő UPS: az UPS topikban tudnak tanácsot adni.
Mást sajna nem nagyon tudsz tenni. Vannak komolyabb védelmek is, de azok nem ennyibe kerülnek.
-
Rive
veterán
válasz
Zola007 #6137 üzenetére
Egyáltalán ki mit gondol ezekről a túlfeszvédős elosztókról?
Konkrétan nem sok mindenre jó. Konstans túlfesz ellen, amit írsz, alkalmatlan. Elvileg csak a nem túl intenzív túlfesz-tüskék ellen megfelelő. Az ujraindulgatás legtöbbször kimaradás miatt szok' lenni, az ellen szünetmentes való.Vihar esetén meg úgyis illik áramtalanítani (és készüléket konnektorból, telefonból, ADSL-ből, kábelTV-ből kihúzni!!! ). Ha néhány száz méteren belül vág le a villám, akkor túlfeszvédő ide vagy oda - ha be van dugva, akkor lutri, hogy megmarad-e a cucc vagy sem.
-
Rive
veterán
válasz
ngabor2 #6126 üzenetére
Mondjuk érdemes lenne kicsit közelebbről is megnézni annak a tápnak az adatlapját, mert elég sok efféle DC-DC cucc meglepően széles sávban tolerálja a bemenő feszültség változásait.
Másik lehetőség, hogy raksz a bemenő ágra egy diódát meg egy böhöm elkót. Valószínű a legrosszabbon átsegítené a kapcsolást.
-
Rive
veterán
válasz
ngabor2 #6124 üzenetére
Nehéz ügy, mert egész más kapcsolás kell feszemeléshez meg feszcsökkentéshez: itt pedig pont arról van szó, hogy hol magasabb, hol alacsonyabb feszről kell megtolni a 12V-ot...
Mondjuk olyat lehet csinálni, hogy összerak az ember egy 5-11 -> 12V step-up kapcsolótápot, és néhány diódával megtolja vele emennek a kimenetét... De akkor tényleg kell néhány nagyáramú dióda. Meg gyors reagálásúnak és kapcsolhatónak kell lennie a tápnak... Mekkora áramról van itt szó? Hány wattot eszik a tápra akasztott ketyere?
-
Rive
veterán
válasz
pIIrash #6088 üzenetére
Halovány emlékeim szerint majd' minden FSP táp ventiszabályzós, a vonatkozó elektronikát pedig úgy lőtték be, hogy a hőmérséklet arányában megfelelő feszültséget adjon egy olyan ventinek, ami erre megfelelő légszállítással reagál.
Ha te gyengébb - jóval gyengébb! - ventit raksz be, akkor adott hőmérsékletre nem lesz elegendő légszállításod. Azaz a hőmérséklet tovább emelkedik majd. Persze az elektronika utánszabályoz, de az egyensúlyi hőmérsékleted akkor is magasabb lesz - már, ha azok a ventik egyáltalán képesek elegendő levegőt megkergetni...
Ha nagyobb csendet akarsz, akkor az eredetiéhez hasonló légszállítás alapján keresgélj csendesebb ventiket.
Ui.: az se árt, ha az új venti üzemi feszültségtartománya is hasonlít némileg a régiéhez
-
Rive
veterán
Aztán csak a kíváncsiság kedvéért így nem összerakva beültem vele a kocsiba és összedugdosva kipróbáltam. Szomorúan tapasztaltam, h nem húzza be teljesen a lemezt. 15-szöri próbálkozásból 1x ment be a helyére, akkor is csak külső segítséggel (toltam a lemezen), de ekkor sem pörgette fel.
Én ezzel kezdeném. A lemeztálcának van egy végálláskapcsolója, amivel a vezérlés érzékeli, hogy lemez a helyén, jöhet a forgatómotor és a fejen keresztül a lemez érzékelése. Ha a lemeztálca nem megy be rendesen, akkor a forgatómotorra már eleve nem kerül sor.Nézd meg alaposan, hogy miért nem megy be a tálca. Tipikus hiba pl., hogy a tálcát mozgató szervo hajtásláncában van valami gumi ékszíj, ami meglazult, elgyöngült.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5959 üzenetére
Elég valószínűtlennek tartom, hogy házi gyártmányú anyaggal ezen a téren elfogadható eredményt érhetnél el. Szerintem válassz valami kerülő utat.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5921 üzenetére
Kezdek gondolkodni a dolgon...
Nézd, engem nem nagyon lehetne rávenni, hogy 20kV-al vacakoljak, ha 10k körül kompakt cuccot kapok, táppal, érintésvédelemmel, kutyafülével... -
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5917 üzenetére
Yeah. Szóval majd' minden mindegy, csak nagy fesz legyen
A legnagyobb gondod a nagyfesz-tekercs és a feszültségsokszorozó lesz. Ekkora feszültségnél már az is számít, hogy zsíros kézzel fogtad-e meg a drótot, diódákat. A trafó is olyan, hogy ha nem akarsz túl nagy méretet, akkor nagy lesz a menetfeszültség, és nagyon könnyen átüt, menetzárlatot kap.
A primer igazából nem ügy. Használhatsz akár egy TL949 alapkapcsolás-variánst is, de megcsinálhatod valami önrezgő tranyó/trafó izébigyóra is - volt kéznél egy megfelelő kapcsolás, de most nem találom, kis türelem...
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5915 üzenetére
Kevés az info. És az is selejtes. Az 'open circuit' pont azt jelenti, hogy nem folyik áram. Szóval igazából gőzöm sincs, mi kéne. 50uA mellett 20kV, vagy OC 20 kV? Nagyjából stabilizált, vagy csak 'nagy', és meg is vagyunk?
A feszültségsokszorozót meg a trafót te akarod csinálni, vagy pl. sorkimenőt használnál?
-
Rive
veterán
Jobbra-balra léptetőregiszter + 555 felfelé jelformázásnak + 555 lefelé ütemadásnak?
-
Rive
veterán
Amúgy szerintem egy gyűrűvasmagon a fázist átvezeted, rá 10 menet vékony huzal, és kész az áramváltó.
Ok, megnyugodtam, akkor nem vagyok különösképp hülyeKérdés, hogy a hálózati feszültség ingadozásából ill. a fázishelyzet változásából adódó pontatlanságok egy mai táp és egy átlagos vételezési hely esetében mekkorák lehetnek - illetve összevethetőek-e azokkal a hibákkal, amik a szekunder oldali egy mérőpontos mérésből adódhatnak, pl. táp hatásfokának változása, ágak terheléseloszlásának bizonytalansága, mittudomén.
Egy efféle, azaz ferritgyűrűs nem-teljesítménytrafót biztonságosra megcsinálni SZVSZ csak doboz és műgyanta kérdése.
-
-
Rive
veterán
válasz
Lucif-R #5844 üzenetére
A kondi feszültségváltozások számára eléggé rövidzár-jellegű, a kezdő 0V -> 12V feszültséglökés nagyrésze átmenne rajta. Aztán fix feszültségnél meg már szakadás. A dióda pedig megfogja az 5V-ba visszacsorgó delejt. A többi a kapacitás méretén múlik.
Ha el nem csesztem valamit, persze.
-
Rive
veterán
válasz
Lucif-R #5842 üzenetére
Álmos vagyok és kialvatlan.
#1.: arra nem gondoltál, hogy ezek a ventik szimplán nem 5V-ra valók?
#2.: köss be egy soros diódát az 5V-ba, és a 12V-ot egy jóóóóó nagy kondival kösd át a dióda utánra.Mivel kialvatlan vagyok, igazából lövésem sincs, hogy működne-e. Mindenesetre jól hangzik.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5743 üzenetére
SAjna nem hiszem, hogy egy nap alatt már eredményt is hozna a dolog... De ha lesz valami, beírom
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5738 üzenetére
De-de
Egy könyvespolcunk vaksötétben:
Ui.: na igen, az orientációval még vannak gondok
-
Rive
veterán
A '12-es' 12V-ost jelent?
Ha igen, akkor két 'használható csati' jöhet számításba. Egyrészt vehetsz/szerezhetsz egy molex-ellendarabot a tápegység vezetékeihez. Ekkor úgy kösd be, hogy a fekete a feketéhez, a venti pirosa pedig a táp sárgájához menjen.
Ha valami dög alaplapra csatlakozó ventiről levágsz egy hárompólusú csatlakozót - vezetékestől -, akkor úgy kell bekötni, hogy fekete a feketéhez, a piros pedig oda, ahol forog. Fordulatszámérzékelés persze nem lesz. -
Rive
veterán
Egy tipikus hárommilis infralednek mennyi a feszültségesése? Meg mekkora áramot bír?
-
Rive
veterán
válasz
¤Demes¤ #5217 üzenetére
Régebbi gépek 'Turbo' gombja. Ált. a kapcsoló fizikailag ugyanolyan méretű, mint némelyik modern cucc reset v. power-gombja, azaz jó eséllyel cserélhető.
Persze akkor el kell döntened, hogy a reset v. a power gombtól búcsúzol
Ui.: visszakerestem, hogy mihez is kell. Gőzöm sincs, hogy amperileg ezek a régi turbogombok mennyit bírnak... De ha máshogy nem is, egy relével már rá lehet reszelni a brutálventit.
-
Rive
veterán
Link
A honlap többi része egy sz@rkupac, de vasmag dolgában használható leírást ad. Meg van egy kalkulátor is hozzá.Ui.: a max. kivehető teljesítmény az üzemi freki függvénye, de nem szokták változtatgatni. A kimenő fesz a kitöltési tényezőn múlik, ezt a vezérlőelektronikán keresztül buherálhatod. Javaslom mondjuk a TL494 -re épülő kapcsolásokat: a chip eléggé hülyebiztos és rengeteg példa van belőle szerte a neten.
-
Rive
veterán
válasz
Mr-Pamacs #4824 üzenetére
Mégegy verzió
Sima pillanatkapcsoló, stimmel. Viszont az egyik vége földön van, a másik pedig egy vezérlőlábon. A vezérlőlábat alapállapotban egy ellenállás húzza fel a pozitív tápfeszre (emlékeim szerint az 5V-ra). Ha benyomod a kapcsolót, akkor a vezérlőláb megy földre, viszont áram csak a felhúzóellenálláson folyik. Az meg nem sok.
Polaritás tényleg csak a ledeknél számít.
-
Rive
veterán
válasz
hakos1987 #4573 üzenetére
A billentyűzet ledjeit a bill. mikrovezérlőjén keresztül eléri a procc. Szóval azokkal lehet valamit kezdeni, igen.
De a power meg effélék az előlapon nem vezérelhető hanem fix helyre vannak kötve. Pont azért, hogy akkor is mutassák, mi a nagy szitu, ha a procc el se indult.Szóval erre szoftveres megoldás nincs.
HW megoldás: fedd le valami áttetszővel. Az öntapadós dekorszalagtól a körömlakkig van miből válogatni. Vagy: köss a leddel sorosan egy ellenállást/potmétert.
-
Rive
veterán
válasz
arsenlupin #4035 üzenetére
THX!
-
Rive
veterán
Nem tudom hogy megy ez alsóbb kategóriákban, de egy normális lapnál beállítható, kikapcsolhatók a riasztások, leállítás, stb...
Normális lap mellett is szívtak már effélével nem éppen nullszériás arcok. Megveszi az ember a tuti lapot, tutihalk ventivel, aztán cumi.
Mi van ha nincs is rádugva venti, akkor nem fog menni az alaplap?
Indítod, leáll. És újra. És a harmadiknál a fejed fogod, hogy mi a franc van már, a negyediknél elkezdesz pánikolni... -
Rive
veterán
Sem a ventinek, sem a vezérlőnek nincs rá szüksége a működéshez, csak extra szolgáltatás...
Az alaplapnak viszont néha kell ez a szál, és ha nincs meg - vagy túl lassú fordulatot jelez (akár egy spéci lassú ventinél), akkor bizony egy kényesebb lap meg se mozdul - vagy kellemetlen pillanatokban fogja magát, és leáll... -
Rive
veterán
Aluprofilokat, lemezeket hol érdemes Pesten?
-
Rive
veterán
válasz
kapcs-ford #3707 üzenetére
Volt már ilyen lap a kezemben, és nem sikerült rá hosszú távú megoldást találnom. A lakk alatt mindenesetre ment tovább a rohadás.
A saját megoldás: alkohollal, fogkefével lemosni, amit lehet, aztán sűrített levegővel kifújni a folyadékot a rejtett zugokból (chipset alja, foglalat, csatlakozók). Ezt 2-3 alkalommal ismételni, majd valami meleg helyen egy napig aszalni a lapot. Ha minden jól ment, akkor fél-két évig menni fog, aztán kuka. -
Rive
veterán
válasz
Csaba_20_ #3664 üzenetére
Azt magyarázd meg, hogy miért fontos annyira a tekercs ilyen jellegű hűtése(hűtőbordát raksz rá) és mennyiben szól bele a DC/DC konverzió folyamatába, ha hűtőbordát raksz rá.
Nomost: szerintem ha a procitápot jól méretezték, akkor marhára nem fontos a dolog. De: a tekercsek termikusan elég jól kapcsolódnak az alaplemezhez. Így a hidegebb tekercsek hőt tudnak elvonni az alaplemeztől. Ismételném: ez nem elektromosságtan, henem hőtan tárgyköre. A DC-DC konverzió folyamatára elektromos szempontból a hatása nulla. Csak hidegebb lesz a proci és a procitáp környéke. -
Rive
veterán
válasz
BioNiCMaN #3655 üzenetére
''Mivel a DFI lapokon a PWMIC hűtése gyárilag nem megoldott.
Ez a kis borda felhelyezés megoldja a melegedést.
A bordákat a fekete négyzetes tekercsekre kell felhelyezni, aminek köszönhetően a PWMIC kevésbé melegszik.A felhelyezéshez kevés szilikonpasztát kell használni.
Mely első bekapcsolás és ''felfűtés'' után tökéletesen odafogja a bordákat.''
Nomost. Extra bordák felhelyezése valóban csökkentheti egy-egy terület hőmérsékletét. De!
- Lényegesen csak akkor, ha van tisztességes légáramlás azon a környéken
- Nem fogja el a helyet másik, pl. már gyárilag ott levő bordák elől: nem zárja el a levegő útját
Ezen túl a hővezetőpaszta nem ragasztó. A legkevésbé sem! Tessék szépen rendes ragasztást csinálni a légáramlás mellé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Videó stream letöltése
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Fali konzol lapos tévékhez
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- BestBuy topik
- Horgász topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest