- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
- Yettel topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
válasz
gordonfreemN #14701 üzenetére
A ventilátorban szokott lenni. Kerámia kondi 10-100nF nagyságrend körül.
-
didyman
őstag
válasz
gordonfreemN #14698 üzenetére
Ha PWM-es az a csatlakozó, akkor egy kisebb értékű kondenzátor hiánya miatt csinálhat ilyet.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12412 üzenetére
Szerintem nem érdemes sem a fix 5V-hoz (mivel a többség beállítható kimenőfeszültségű), sem a Lomex / HEStore pároshoz ragaszkodni. Természetesen a Chipcad-hez sem, de ők legalább háromféle gyártó termékeit kínálják széles palettán ebben a témakörben: MPS, LinearTech és Microchip. A hatásfok pedig erősen a terhelés és a bemeneti feszültség függvénye. Persze minden gyártó a maximális értéket hajlamos terjeszteni, csak nem biztos, hogy a felhasználó kívánalmai azzal egybeesnek. Pár step-down típus:
- MP2307: U_ki: 1...20V / 3A (750 Ft, SO-8),
- MP2359: U_ki: 0,8...15V / 1,2A (400 Ft, SOT-23-6),
- MP2451: U_ki: 0,8...29V / 0,6A (530 Ft, SOT-23-6),
- MP2490: U_ki: 0,8...15V / 1,5A (635 Ft, SO-8),
- MP1580: U_ki: 1,2...21V / 2A (305 Ft, SO-8),
- MP1591: U_ki: 1,2...21V / 2A (340 Ft, SO-8),
stb, a fentiek mind MPS-gyártmányok, elvileg raktáron vannak. -
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12408 üzenetére
Kis huncutok, milyen ügyesen lehagyták a hatásfokot ábrázoló görbeseregről az 1A-es terhelőáram alatti régiót
. Az általam véletlenszerűen - ezt találtam elsőre, ami el is érhető raktárról - javasolt MP2365 bruttó ára pont ugyanannyi, és még mindig előnye, hogy adott áramhoz és bemenőfeszültséghez az LM2676-oshoz képest töredék értékű induktivitás kell hozzá (22...33µH vs. 4,7...6,8µH, ami ekkora áramnál már nem mindegy) a magasabb működési frekvencia miatt (260kHz vs. 1400kHz).
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12405 üzenetére
Nincs vele semmi baj, elnéztem, az LM2576-os valóban DC-konverter, nem sima lineár stabilizátor. Már szórom is a hamut a fejemre
. A számított hatásfok meg a többi említett hátrány nyilván a lineáris kivitelre vonatkozna. Sajnos az LM2576 csak lefelé konvertál, ami az adott feladathoz nyilván nem megfelelő (4AA -> 5V-hoz buck/boost konverter kellene, olyan linkeltem később). Mellesleg a dropout-feszültség ennél is értelmezett, mivel lefelé konvertál, nézd csak meg az adatlap 7. (a pdf 8.) oldalán az első ábrát. A hatásfoka pedig - bár nyilván jobb, mint egy LDO-típusé, és a bemeneti feszültségétől sem függ annyira, mivel nem arányosan elfűti a többletet - a kapcsolóüzemű működéshez képest nem túl magas: 5V-os kimenethez (maximális terhelésnél) helyenként még a 75%-ot sem éri el, de a 80%-ot szinte sosem haladja meg, ami a mai mezőnyben nem túl kiemelkedő. Pl. az MP2365-ös típusé 5V-os kimenetnél a 0,5..3A-es áramtartományban végig 90% közelében marad ([link], forgalmazó: Chipcad), és jóval kisebb induktivitást igényel.
-
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12185 üzenetére
Szia
Ha most kezdesz elektronikával foglalkozni komolyabban, szerintem felesleges akár egy weller vagy ersa állomást venned hobby célra, ettől sokkal olcsóbban tudsz építeni magadnak hőfokszabályzós akár hőmérséklet kijelzéses forrasztóállomást.
A hobby elektronika.hu oldalon Attila86 által tervezett forrasztóállomás 2-t nézd meg, megépíthető kijelző nélkül is, amit később pótolhatsz, a hozzávaló páka is olcsó és van hozzá mindenféle hegy.
Az építésben ha elakadnál a fórumban sok segítőkész emberke van. -
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12172 üzenetére
Ilyen alapon a teleppel minden terhelés (a konverter is) párhuzamosan kapcsolódik, viszont a konverter utáni terheléssel a stabilizátor sorosan van kötve. Vagyis ez sem párhuzamos (sönt) stabilizátor, hanem ugyanúgy soros, mint egy lineáris stabkocka.
Külföldről rendelni csak nagyobb tételben és/vagy itthon beszerezhetetlen alkatrészeket szokás, én sem konverter IC-ket rendeltem tőlük.
Az LM2941 nem kapcsolóüzemű, hanem hagyományos lineáris stabilizátor, mint a 78xx-sorozat, csak nem fix feszültségű, hanem beállítható, és a dropout-értéke is sokkal alacsonyabb azokénál.
"Szerintem felfele amúgy is felesleges konvertálni a tápfeszültséget, mert akkor már eléggé lecsökkent a töltőáram."
Ez így kicsit kétértelmű, de legyen. Az biztos, hogy tisztább ügy, ha csak az egyik irányban kell konvertálni. De ha én például külső NiMH-k helyett egy Li-ion akkuval szeretném megoldani az USB-s táplálást, akkor bizony felfelé kell konvertálni. Márpedig a Li-ion is lehet alternatíva, mert pl. egy 18650-es cella kapacitása (és egyben energiatartalma) is 70..80%-kal nagyobb, mint az eredeti 1230mAh-s akkué. Ha meg két ilyen cellát sorosan kötök, ami még mindig elviselhető méretű pakkot eredményez, akkor azt csak lefelé kell konvertálni.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12165 üzenetére
Ezt a soros - párhuzamos viszonyítást jelen esetben nem teljesen értem (minden feszültségstabilizátor 'soros' kivéve a Zener-diódát). Ez egy aktív áramkör, önálló be- és kimenettel. Igen, ez egy IC, fizikai megjelenése többféle lehet, adott esetben kétféle tokozással készül (16 pines SSOP vagy DFN, sajnos mindkettő elég apró). Beszerzési helye kétséges, mert bár több hazai cég is forgalmazza a LinearTech cuccait (például RET, ChipCad, SOS Electronic), ezt nem találtam meg, csak az LTC3533-as, hasonló típust, és azt is rendelni kell. Egyébként a Linear-nak webshopja is van, csak épp a szállítás nem olcsó, UPS-sel küld, és itthon még erre is ráteszik a VÁM + ÁFA kombót (évekkel ezelőtt rendeltem már tőlük).
De nem kell elkeseredni, mivel a kapcsolás teljesen tipikus alkatrészekből épül fel, és elég sokfajta kapcsolóüzemű stabilizátor létezik. Mondjuk pont felfelé és lefelé egyaránt konvertálni képes típusból jóval kevesebb van, mint csak fesz. csökkentő (buck) vagy épp csak növelő (boost) konverterből. Érdemes körülnézni a következő gyártók oldalain, termékcsoportonként és paraméterezve biztosítanak webalapú szűrést: Linear Technology, Monolithic Power Systems (MPS), National Semiconductor, stb. -
Wind-Storm
őstag
válasz
gordonfreemN #12165 üzenetére
[link] ?
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12151 üzenetére
Tessék, itt az adott feladat (4*AA -> 5V max 0,5A) egy szinte ideálisnak tűnő megoldása, a Linear Technology LTC3534-es típusú buck/boost DC-konvertere. Az ábrán látható példakapcsolás pont erre van méretezve.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12145 üzenetére
Az a "minimális" veszteség pont arányos a dropout-feszültséggel. Ha 8V-ról működik minimum, akkor a drop értéke Vd= 8V-5V= 3V, ez a feszültség a stabilizátoron esik, az ebből származó teljesítményt pedig az szépen elfűti. Így a hatásfok elméleti maximum 5/8, azaz 62%-os lehet, ami nem túl jó. Ezért - ha már lineáris - akkor egy low-drop stabilizátor (LDO) javasolt, azok már néhány tizedvoltnyi feszültségeséssel is működnek. Példa: LM2941, ez 0,5A-es áramnál - ami az USB2.0 tápfeszültségének limitárama - már <0,3V dropouttal működik. A legtisztább viszont továbbra is egy DC-konverter lenne, azok akár nagyon széles bemeneti feszültségtartományban is 80..90%-os hatásfokra képesek.
PeliScan: Az viszont még mindig igaz marad, hogy 0V-os feszültségeséssel sem tudod kihasználni az AA-akkupakk töltését, mivel ekkor a cellák még mindig rengeteg töltést tartalmaznak, a névleges 1,2V-os feszültségük közelében járnak. Így nem tudod kihasználni a külső pakkot, mindenképp nagyobb feszültségű kellene, vagy feszültségnövelésre (is) képes DC-konverter. (Látom, a HE-topikban is feltetted a kérdést.) -
PeliScan
addikt
válasz
gordonfreemN #12141 üzenetére
Köszi a választ! Ez az IC, működne tehát ugyanerről a 4xAA áramforrásról is, tehát 4.7-5.5V bemenővel? Vagy, jól sejtem, ehhez egy más, nagyobb feszültésgű áramforrás szükséges.
Most látom. Tehát 8V-tól működik? Mennyi a vesztesége ennek? Azért elég jelentős, nem?
-
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12122 üzenetére
Igen, ha csak 1 fekete vezeték lenne, az 5 és a 12V-os vezetékeken folyó áram a feketén összeadódna, növelni kellene a fekete vezeték keresztmetszetét, ami nem mindig járható út, ezért van inkább két fekete a csatlakozóba bekötve. Ha megnézel egy winyó panelját a táp csatlakozásnál látszik, hogy a csatlakozó után rögtön közösítve is vannak.
-
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12120 üzenetére
Szia
A tápegységen beül az összes fekete egy helyre csatlakozik, így mindegy, hogy melyiket használod az 5 és a 12V-hoz, a csatlakozóban a terhelés elosztás miatt van két fekete bekötve.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
gordonfreemN #10710 üzenetére
Mikor vetted?
Valamit biztosan lehet velük csinálni...
De végső esetben igen, egy púpos konditól is lehetnek ilyen tünetek...
Újabban csinálja vagy mindig cicergett, esetleg valami alkatrészt cseréltél a gépben mióta ezt produkálja? -
Wind-Storm
őstag
válasz
gordonfreemN #10707 üzenetére
FSP Zen milyen táp? 400, 300?
Az elsők között kikerült 300-as tápoknak volt ilyen nyavalyájuk..
De végül is mindegy, ha már nincs rajta garancia akkor belenézhetsz hogy nem találsz e benne felpúposodott elektrolit kondenzátort.
(De tudtommal nem biztos hogy olyan nagyon egyszerű lesz szétszedni ha 400-as.)
Egyéb esetben teljesen normális és nem igazán tudsz tenni ellene.
Valószínűleg a kapcsolófrekvenciát hallod mert épp a hallható tartományba esik, vagy még a tekercsek cicereghetnek a terhelés függvényében.Én cicergős fsp beles tápokkal tapasztaltam már érdekes dolgokat.
(Teljesen normális jelenség volt, semmi bajuk nem volt... zalman tápokban voltak)
Anno volt egy Gigabyte lapom amivel stand by-ban cicergett a táp.
Asus lapra cseréléskor meg pont hogy bekapcsolva cicergett... valószínűleg lapcsere után a stand by áramkört máshogy terhelte az új alaplap.Tehát elsősorban új táp, vagy másik alaplap, bár az első a legbiztosabb megoldás
-
14adam
addikt
válasz
gordonfreemN #9762 üzenetére
csak akkor kösd ki ha pfc hibás,amúgy felesleges lenne
-
moha21
veterán
válasz
gordonfreemN #9762 üzenetére
Megoldható csak érteni kell hozzá.
-
PHM
addikt
válasz
gordonfreemN #8962 üzenetére
Nem.
Illetve igen, némi barkácsolással.
Ha van hozzá anyag, eszköz és szakértelem. -
PHM
addikt
válasz
gordonfreemN #8796 üzenetére
Járasd a ventit a 12V-os ágról.
Ha túl gyorsnak találod, egy ellenállás segítségével
csökkentheted a fordulatszámát. -
törölt tag
válasz
gordonfreemN #3395 üzenetére
Full normális. a szabvány +/-3%-ot enged, ami 11.6-12.3 voltig jó.
-
!Overdose!
őstag
válasz
Szerintem ez még igen jó!
Ez a Chieftec táp, ami a konfigodnál van? -
KisBundi
őstag
válasz
Azt hiszem ekkora feszültségcsökkenés még nem jelent különösebb problémát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Witcher topik
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mobil flották
- Trollok komolyan
- Azonnali játékos kérdések órája
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3416 Ft / hó áron!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest