- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Wind-Storm #12684 üzenetére
Okés.. elsősorban Moha21 ezen írására céloztam válasznak.. igaz, nyomhattam volna arra választ..
Az ideális feszültségmérő ugye szakadást jelentene, itt egy hatalmas ellenállást, árammérésnél lehet rövidzárlatokat csinálni.
Ez igaz, nem is erre gondoltunk, hanem, hogy ha közvetlen az alaplapi csatlakozón mérjük a feszt, és megcsúszik a mérő fej, maga a csúcs tudja rövidre zárni a közel lévő érintkezőket.
PWM. ha van rá beállítás BIOSban, át kell kapcsolni sima feszültség szabályzós módra..
Nem tudom, nem automata-e. Hisz ha jól tudom, a PWM csatin is tud menni a síma 2 -3 vezetékes venti..Bár ez már már mindegy
-
Sry.. a link lemaradt.. megzavartak
-
válasz
Wind-Storm #12675 üzenetére
Utólag ugyan, mert már látom, megmérte, de nem alaptalan a figyelmeztetés!
Igaz, egyik fórum társtól kaptam ugyanolyan alkatrészt, leforrasztottam, a kapottat, és az enyémet, majd a kapott felkerült a ,lapomra, azóta is azt használom...
-
válasz
gyenesmartin #12516 üzenetére
Nálam csak egy van gyárilag, meg most is rajta, gondolom, hogy arra szól a teljesítmény adat. (attól függetlenül, hogy emlékeim szerint benne van a másik fénycsőnek is a csatlakozó, plusz a hozzá tartozó elektronika.)
Led szalag fényerő szabályzás:
Anno láttam ilyen távirányítós, csoda vezérlőt, ami fényerőt, RGB led szalag esetén színeket keverte.. de most nem találom..
Na.. csak találtam egyet.
Annyi, hogy erre csatornánként 2 ampert ír az eladó. Az 5 méter árrama nem tudom mennyi lenne.
De nem tudom mi lenne a felhasználás, meg lehet akár azt is oldani, csak az plusz vezeték, hogy valahol megszakítani a szalagot, és kettő, vagy több csatornára szétosztva vezérelni.. (remélem érthető volt mire gondolok.)Viszont ilyeneket találtam.
Ha nem túl drága, akkor egy ilyennel, vagy ilyennel elvileg meg lehet oldani az egész LEDsor fényerő szabályzását. -
válasz
gyenesmartin #12512 üzenetére
Na..meg is néztem. 4,88W van írva rá.
Gondolom a sharkoon se ehet sokkal többet... -
válasz
gyenesmartin #12503 üzenetére
Ez ugyan UV, meg revoltec, de: 8.88W-ot ír a srác..
Találtam egy ilyet is: itt max 400mA-t írnak. (1 db)
Mekkora teljesítményű az adaptered? 12volt, 12W? azaz 1 amper? mert akkor szerintem el kellene hogy vigye..
kb. egy óra múlva megyek melózni, akkor meg tudom nézni kocsiban az inverterre mennyi van írva.. bár ha jól emlékszem az enyém is revoltec, nem sharkoon.. (csomagtér világításnak van berakva..)
Meg most jut eszembe, anyós lábtérbe is van egy.. (ilyen sokat használom, el is felejtettem), az ilyen ütemre villogós.. anno kettő darabos volt, de egyiket sikeresen elpattintottam
Ajándékba kaptam, ezer éve.. (nah jó.. nem, csak úgy 8-9)
Megnézem majd azt is... -
Sziasztok!
Nem belevauzni akarok, inkább csak kérdezek.
(csak gyorsba olvastam a topikot, lehet valami felett elsuhantam..)
- Tudjuk milyen értékű az a gyári potis ventin lévő potméter? (de szép mondat lett
)
- Nem lehet, hogy tiszta véletlen az a venti amolyan VR vezérlésű,,(vagy ki tudja,melyik cég, még milyen fantázia néven menő) ventilátora?Mert ha igen, akkor:
- Biztos jó értékű lesz a szabályzáshoz a leszedett poti? (nagynak tippelném, az én ventimen pl. 5K-s. Bár ahogy elnézem, ezt a fajtát már nem kapni.)
- Érdemes levágni szegény ventiről? (ha úgyis nagy értékű lenne.. )
- Ha mégis jó értékű a poti, teljesítménye is elég a dupla terhelésnek? (egy helyett két venti lesz rajta, beköti mellé a másik ventit is...)am: milyen gyártmányú a potis venti?
am2:mindezt csak azért, mert ha jól sejtem, (ugyan még nem szedtem szét) ezek a VR ventik tartalmaznak valami kis szabályzó elektronikát, és a poti azt vezérli, nem csak sorba van kötve a venti táp ágba.
(ezt erősíti, hogy amikor nekem leszakadt a poti egyik lábáról a vezeték, nem leállt a venti, hanem felpörgött maxra,illetve a relatíve nagy értékű poti) -
Jeszusom.. ami itt folyik!
Petzval: ahogy elnézem, te tipikusan az vagy, aki konyít valamit az elektronikához, de ettől már azt hiszi, mindenben neki van igaza..
Mit össze tudsz itt ragozni...
fesz szabályzó. azt hiszem mr.ricsi már megírta a lényeget(aki egyébként úgy látom, tényleg ért a dolgokhoz. Nem mindegy, hogy csak hozzá szagolunk a témához, mint pl. én is, vagy igazán értünk hozzá, tudjuk mi mitől miért...).A 7805 egy fix feszültségű szabályzó.. de az is szabályoz.. a bemenet változó feszültségét szabályozza egy fix értékre.
Amennyire meg még emlékszem ('96-ban végeztem elektroműszerészként, de sajna azóta nem melózok a szakmában) a te általad használt "állítható" feszültségű táp gyakorlatilag ugyanezt csinálja.. csak épp te mondhatod meg neki,hogy épp mikor,mi legyen az állandó feszültség. (ha már ennyire csűröd csavarod a megfogalmazásokat.)
am: stabilizátor: tehát gondolom stabilizál.. a stabilizálás mi, egy szabályzás nem?Egyébként meg a 7805-öst is rá lehet venni egy trükkel, hogy "állítható" feszültség szabályzó legyen..
Csak épp át kell verni,hogy azt gondolja, kicsit magasabb a "föld" feszültsége(ha jól rémlik..)
És ez esetben 5 voltól felfelé lehet szabályozni...
Itt egy tényleges adatlapban benne is van.
Sőőt, egy trükkel akár 0V-tól is megoldható, csak ahoz kell némi segéd fesz,mert akkor meg az általad negatívnak mondott polushoz képest, kell egy még negatívabbat létrehozni, és a középső lábra adni..
Amit szerintem a többiek úgy mondtak volna a földhöz képest negatív feszt. adunk a középső (gnd) lábra... (mint ahogy már írták, léteznek a szimmetrikus, + - tápok + GND - )Na mindegy.. nem írok többet.. én se vagyok egy szaki.. csak egyszerűen nem tudtam már megállni..
Scaevola
Azért vettem, mert van egy tápom, ami elvileg 13V-ot ad, gyakorlatilag meg 17-et... erre gondoltam, ill. ezt szerettem volna használni de...
közben találtam egy másik tápot, ami 12,5V-ot ad, és elég az 1A, tuti nem lépem túl.
Az a 17V 13helyett nem lehet,hogy csak egy sima kis dugasz táp, ami végén nincs más (jó esetben legalább ennyi van) mint egy graetz meg egy puffer kondi?
Mert ez esetben van olyan, hogy üresjáratban jóval több feszt adnak le, de beterhelve leesik az előírt környékére..
Bár ha jól sejtem,gondolom általában ezek amúgy is gagyi, alul méretezett tápocskák.Illetve a másik tápod.. ami 12,5 voltot ad le, arra már nem "tudod" rátenni a 7812-öt, mert magának az ic-nek is kell +2-3 volt körül a saját működéséhez.. (Dropout voltage IO = 1 A 25°C 2 V)
Mondjuk ebből nagy bajod nem lesz,mert max. nem megy ki a 12 volt.. ami a ventiknek nem gond, a fénycsőnek, mert mintha írtál volna azt is, viszont nem tudom mennyi a "tűrése"...Persze mindent, csak mint félig laikus írtam, lehet van benne butaság..
-
Halkan jegyzem csak meg, hogy gondolom nem egy metex műszerrel mérsz, hanem valami olcsó kínaival az méréshatártól függően csalhat is .. ha esetleg merül az elem, láttam olyat ami több tized voltot is csalt.
Venti meg ha igényes az AC, akkor nem gagyin soros potit használ, hanem csak vezérlésre, olyan ventit rak bele ami tudja.. nem is tudom hirtelen milyen néven is mennek ezek a ventik...
A sychte-nél pl VR.. AC-nek nem tudom van-e ilyenje.Am: szerintem se lesz semmi baja 4 Akkutól. 4 Fullos elem már lehet neccesebb..az is inkább a Hub részére. De lehet azt is elviselné..
-
válasz
Kolondrum #9837 üzenetére
Nagyon fura a hibád. Hiszen ezek a ledsorok ha jól emlékszem simán egy valamennyire flexinek mondható "nyáklap",fólia, rajtuk 3led egy soros korlátozó ellenállattal, és ezek a kis csoportok vannak párhuzamosan kötögetve. Ergo,ha kap feszt, világítania kell!
Nekem is egyből az ugrott be, hogy ha csak ez van egy tápon, esetleg kevés a kakaó neki,nem indul el.
Két ötlet, illetve kérdés:
1: amikor nem megy, mértél a ledsor + - csatlakozásain feszültséget? (ha nem, és van rá lehetőséged, tedd meg)= kap-e egyáltalán feszültséget.(sztem nem fog, mert ha igen, mennie kell, vagy lényegesebben kevesebbet mint 12 volt)2: esetleg volt már olyan, hogy ugyanarra a molex "sorra" kötötted, amin a másik fogyasztó van?
Nem vagyok otthon a táp belekben, de amikben két részre van osztva a 12 voltos rész, nem tudom,hogy az full két külön elektronikai rész, vagy sem.
Illetve,hogy nem lehet-e olyan eset, hogy pl. a dvd csak az 5 volton zabál jobban,és csak az "kapcsol" be..
Bár ha jól rémlik, az 5 volt a lényeg, az alapján megy a 12-ő..
De érdemes esetleg rámérni a molexek mindkét ágára (5v-12v, illetve másik szálak..)Igencsak egyedi és fura helyzet, mert ez a kis "ledsor" elektronikában olyan mint a szög.
Ha adott a 12 volt amire méretezve van, akkor nincs ami megadja magát hol megy, hol nem szitura.. szóval csak a táp részen lehet valami gikszer.
(még ha kontakt hiba is lenne,magában a ledsorban, akkor se az egész döglődne.)
Esetleg a molex csatiban? vagy a vezetékben lehet még...kh)
Mást egyszerűen nem tudok.. x-aktás eset..(#9842) Kvazár
Hmm.. nyami.. jó kis mókolás.. csak valami randa doboz kitakarja nagy részüket.
Ilyen csajokat én is szívesen mókolgatnék..(am: nem rossz)
-
le vagyok maradva.. pc házról van szó?
Elvileg simán csak a ledet cserélheted. Bár nem szoktak csak úgy kiégni...
A polaritásra kell odafigyelni.. (mondjuk max meg kell fordítani nincs ott akkora fesz szerintem,hogy tönkretegye a fordított polaritás)Mindez persze csak akkor igaz, ha egy működő cuccot cserélsz, nem valami mókolt dolgot. Utóbbi esetben lehet kell ellenállat.
-
válasz
superecneB #9370 üzenetére
Csatit lenyisszantani, lecserélni a legkevesebb.. ahoz gány esetén még páka se kell...
24 volt AC.. hát.. nem tudom szerintem nem sok mindenre.. esetleg próbáld meg elpasszolni, hátha kell valakinek...
-
válasz
superecneB #9370 üzenetére
Háát.. ha kap egy normális méretű bordát, akkor akár igen...
Amit linkeltem táp (második 2000ft ért) nem lenne jó? nincs vele gond, nem kell "barkácsolni".. és nem kerülne sokkal többe, mintha megvennél mindent. (gratz, kondi, stab ic..esetleg egy jó kis hűtőborda.. és a munkaidő) -
Jaja!
És hopszlá!
Találtam egy ilyet! Ez talán mégjobb mint az előző, mert ezt nem kell dobozolni,ki tudja, talán még a csatlakozó is jó... kapcsolóüzemű lehet.. áramban is erősebb. 1,5 amper.. árban ugyanúgy 2ezer.. eddig ez a legtutibb.. (még van 4 lap.. 24v -re kerestem.. dobott pár találatot)
And
Na igen... a 24voltosnak nem néztem még meg az adatlapját, én eddig max 12 voltosokat használtam, annak úgy rémlik 4-5 volt + fesz elég volt.. pláne ha nem a max 1A-t szedte ki az ember,hanem csak 3-500mA-t max.De ezek után meg pláne ebben a hsz-ben linkelt adaptert ajánlanám.. gondolom te is.. 2000 ft+posta.. nem kell vele szenvedni...
(magamnak lehet megcsinálnám a tápot, mert van itthon gratz, kondi, stab is.. bár 24-es valszeg nincs, de 12-es tuti, max. vagy megemelném a feszét , vagy egy 723-assal építeni.. bár ha jól rémlik van egy őő... juj mi is.. asszem 317-es változtatható feszstabom is itthon.. ráadásul a huh.. de rég foglalkoztam vele.. TO.. xx a kerek tokozású.. ami nagyobb áramot elbír)
Bár utólag belegondolva.. azt még dobozolni kellene.. elrakni valamerre.. lehet vennék én is egy ilyet inkább
bár ugyanakkor itt van a lábam alatt egy régi szerzemény, +-12V +-5V os táp.. rádugnám és csók
igaz, hogy 7812-es a 12voltos része, de van hűtése rendesen. -
Háát nagyon rég tanultam már, de szerintem az ellenállást felejtse el.. pláne ha felvesz 750mA körüli áramot. (24*0.75=18W!!!)
Én a helyében a következőt csinálnám.
Gratz kocka (ami nem feltétlen kocka alakú) egy puffer kondi.. majd egy fesz stab IC egy kis hűtéssel. Ez így lenne a tuti.. Ha jól rémlik, a 78xx-es sorozatban van 24voltos.. mindjárt utána is nézek.
Persze csak ha van forrasztó páka, némi cin cin, és meg tud különböztetni 3 lábat egymástól az illető...azaz superecneB (bocs.. vissza kellett hogy keresselek)
Vagy jött az ötlet, hogy esetleg vaterán is körbe lehet nézni..
Találtam pl egy ilyet. ez akár még jó is lehet! (24V 0,3-0,8A ahogy elnézem az adattábláját, valószínűleg állítható valahogy az áramkorlátozás benne..)
2000 Ft+posta.. nem olyan vészes.. pláne ha nem megy a forrasztás... -
válasz
milanovics #9324 üzenetére
Tanúsíthatom!!
Igaz csak egy 10-20micros lehetett, valami 5-6 voltos. (walkmanban)
A kis műhelyasztalkámnál volt egy panelem.. csak rádiónak használtam.. a tápomról ment...csak épp elfelejtettem,hogy felcsűrtem asszem 12 voltra a tápot.. volt nagy durr mikor kapcsoltam a tápot.. kondi kupak meg homlokon koppintott
asztal meg tele lett szösszel.. gyors le is kapcsoltam..
A vicc, hogy a panel utána még működőképes maradt(lehet megvédte a tápban lévő áramkorlát.. olyan 2-300 mA körülire volt beállítva
A régi szép idők
Jah.. rövidzárat én se javaslom!
-
Fej vagy füllhalgató... Pontasabban azért, mert ahogy néztem amit linkeltél, az a nagyobbik csati... (gondolom tudod, hogy van több méret.. általában a 3,5-ösök vannak a füleseken.. és átalakítóval mennek a normálisabb hifikbe.. )
csak azért,mert elsőre én is megörültem, mert a kis AKG-men, nekem is ilyesmi kinézetű dugesz van.. csak épp nem 6,3-as
(igaz, még nem ment tönkre.. de ekem elég gyengének tűnik ez a vékonyka kis "zsinór"...
-
válasz
RobinClark #8738 üzenetére
Nah.. erről személyes tapasztalat még nincs, de a klubból egyik emberke "csinálja", igy olvastam róla..
Ha gondolod, és nem klubtag részére is elérhető, akkor itt találsz még infókat! Igaz, elsősorban nem pc, hanem autó felhasználásról.. -
-
-
Bakker.. jól látom,hogy ez Infrás távírányítós?
Magyarán mint egy tv távírányító...(ha nem látják egymást akkor nem mükszik)Nagyon rég illetve nem mélyen foglalkoztam elektronikával..csak tanították anno..
De.. sztem ez egy infrás távirányítós cucc.. feltételezem, akkor azt a 4-5 funkciót valami különböző mudulációval különbözteti meg..(inpulzus mennyiség vagy tudja fene..ennyire nem vagyok benne)
A lényeg,sztem ezen nem fogsz tudni változtatni.. (pl rádiós kütyünél a vivő frekit lehetne változtatni..(elv).
Ezeknél nem tudom, van-é valami alap freki amit megmodulál, vagy nincs..Illetve megtalálni azt az alakatrész, amivel ezt lehet változtatni..
Aztán a vevő(vonat) egységben is..
Ha jól sejtem távirányító egység paneljének másik oldalán van valahol valami fekete trutyival leöntott púpocska is...Bár lehet,hogy annyira primitiv, hogy még az se
De hátha jön valaki okosabb, és lesz valami megoldása.. most amúgy is rohannom kell melózni -
őő.. most nézem te mit írsz. mekkora áramfelvétellel számoltad a 30 ledet? valamit vagy nagyon elszámoltam, vagy csak szimplán túl nagy árammal számoltam..(20mA bőven elég lenne valszeg..)
Jah.. már rájöttem... a 3 sorba kombó miatt jön ki lényegesen kevesebb fogyasztás.. hó jól gondolom.. bár így hajnalban
No meg látszik,hogy nem foglalkozok a szakmával
-
válasz
nemethati #8374 üzenetére
Figy!
Megfelelő bekötéssel marha sok ledet tudsz berakni!
(párhuzamosan kell öket kötni külön külön ellenállással)
Vagy vegyesen 2-3 darabot sorba, ellenállat elé... és ezeket párhuzamosan)Egy led áramfelvétele 20-50mA körül lehet.. tipus,fényerő függő.
Feszültsége is valami 1,4 től 3-4voltig max. szal még ez se akadály.Legyen meg a konkrét elképzelés, és csinálunk neked mórickát
ui: mondjuk 20 led, ha 50mA/darab, ami szerintem elég sok, akkor a 20darab eszik 12W-ot! (ha jól számoltam 50x20=1000mA, azaz 1A. P=UxI azaz 12x1)
-
válasz
fenergie84 #8337 üzenetére
hmm.. szerintem te a ragasztópisztolyos ragasztórúdra gondolsz.. vagy nem
Jéééé.. és még szinesbe is kapható.... de naaaagy.. nem is tudtam!!!Ennek a lényege, hogy ez a kis rudacska meleg hatására megolvad.. amolyan kis trutyi lesz belőle...
A pisztolyba kell belerakni, aztán a végén már jön ki az olvadt anyag...
Aztán a szobahőmérsékleten megkeményedik... ennyi.. -
válasz
didyman #8257 üzenetére
Oh.. 8sec-et kibír?! Az szupi, annyi idő alatt megvan.
A régit kiszedni én is úgy gondoltam, hogy a lábait levágom, annak már úgyis mindegy,aztán csipesz.. megfog.. leforraszt.. aztán jöhet maga a fet. Akkor kap egy kis cin-cint a pákahegy meg a zászló köré. (bár sztem így szedtem le a donor panelről is.. alapból úgy szoktam kezdeni a forassztást, hogy pákahegy megtisztít, aztán egy kis ónt nyomatok rá.Szal leszedés megvan. Aztán a donornál ha jól láttam, nem csak a zászló van megforrasztva, hanem maga a fet hátoldala alatt is volt egy kis anyag.. vagy az csak beszivárgott alá?
Majd megnézem hogy néz ki ezen a panelen a dolog.. max pákával finoman elterítem az ónt a nyákon(ha egy helyre gyűlne) meg a fet hátán is.. aztán beforrasztani meg úgy gondoltam, hogy nagyjából a helyére rakni, magát a fetet valamivel lefelé (panel irányába nyomni, majd zászlót melegít, kis ónt nyomat.. és elvileg kell lennie egy pillanatnak, amikor mind a fet hátán, mind a zászlónál megfolyik az ón.. (gondolom). aztán csóóókolom.
Jah.. meg persze a két ki lábát is odapöttyintem a lapra.. ez már nem okoz problémát..annyit azért már forrasztgattam(a FET-et, alaplapot nem tudom, tam, hogy mennyire érzékenyek...)
8 sec sok idő
bár ha a fet elszáll, nem is gáz annyira.. az alaplap ne sérűljön, az a lényeg
)
Szal majd ha egyszer erőt veszek, hogy a házon alakítsak kicsit, és szétkapom a gépet, asszem megpróbálom eme cserét is...
Köszi az infókat!
-
válasz
didyman #8252 üzenetére
Helló!
Látom nagyon kened vágod a témát!
Egy két kérdés! Az alaplapokon lévő 3 csatis ventik szabályzása is már valami impulzusos móka? Vagy azok még síma feszültség csökkentés, növeléssel játszanak.
Konkrétan az én lapom érdekelne jobban.
Ugyanis történt eme kis baleset.És kivi vagyok.
Most,hogy megjött a ventiszabályzóm nincs semmi venti azon a körön. (egy fetről megy a 4 venti..)
Ha ezt benne hagyom, elvileg sok baja nem lehet.. ha jól sejtem az áramkör "végén" egy teljesítménykapcsóló szerepe van.Ki-be forrasztásának van valami trükkje? Mert én kaptam 2 darabot, egy egy darab nyákon.. arról se volt túl egyszerü leszedni,mert ahogy néztem a hűtő "tömbje" alatt is van forrasz anyag...(megmelegítettem a kis zászlócskáját, aztán huppsz. lent volt.. aztán gyors a vizes szivacsra-ba...a két lába meg csak leficcent a panelről
)
Szóval lejött az, csak hát melegíteni kellett .. nem tom, mennyire bírják vajon...
Köszi -
válasz
fireproof #8234 üzenetére
Milyen szabályzó?
Mit takar,hogy sehogysem jó? Meg se moccan a venti, vagy csak nem szabályoz, vagy csak sípol?
a 3pines csatin a sárga, az a fordulatszám érzékelő vezetéke. A képeden lévő ventinek ilyenje nincs.. ergo nincs mit rákötni..
Esetleg még az lehet, hogy olyan elveteműlt szabályzó lenne ami ha nem érzékel fordulatszámot nem ad kraftot?! háááát.. nem tom.
Külön a tápra dugva megy a venti?
A szabályzóra egy 3 pines venti dugva megy? -
válasz
fireproof #8228 üzenetére
Elméletileg a molexben azt a feketét, ahova a venti feketéje megy, kötöd a 3 tűs feketéjére.(képeden felülről a második csati a molexben.)
A molex sárgáját, amire a venti pirosa be van kötve, kötöd a 3tűs pirosára.(képeden felülről az első csati a molexben)
3tűs sárgával nem foglalkozunk (fordulatszám mérés..)Ergó ugyanazt írtam, mint a fenti kollega.. úgy kellene mennie.
Tápról megy a venti? A 3 tűs honnan, miről jön? -
Nah erre legalább nyugodtan rámérhetek OFF állapotban
MOst viszont dupla vagy semmi.. mehetek melózni éjelre, közben jött a telcsi, hogy hugit akit bevittem hajnalban a kórházba megműtik vakbéllel...
Úgyhogy Offline ON
Köszi a segítségeket,és azért ha még van bárkinek ötelte jöhet! -
-
Igen,én is gondoltam arra, hogy kellene egy rossz alaplapot keresenem.. az ötlet nem rossz. Konkrétan ez hol is van? Esetleg weblap?
And:
Akkor jól rémlet, hogy a feteknél gyakorlatilag nagyon kicsi a vezérlő áram..
Viszont az vajon jó lehet, ha egy digi műszerrel pc negatívhoz képest rámérek a fet G-ra?
Vagy inkább GS között kellene mérni egyet?
Mivel feszt mérek, csak nem csinál galibát.. -
Köszönöm szépen!
Ha jól értem, akkor az a probléma, hogy a nyitáshoz kis feszültség kell csak neki, és az említett tipúsok viszont csak nagyobb fesszel mennek?
Ergő ha nem passzol, akkor igazándiból elfűstölni nem fog a lap, meg a fet se, csak épp nem nyit ki,vagy nem eléggé.. tehát nem vezérli majd rendesen a ventiket.
Áramban ez nem jelentkezik? tehát a lapra elvilg nem "terhel" be. Értem ez alatt, hogy a vezérlő áram nem lesz nagyobb.. gondolom azt úgyis valami ellenállásos osztó vagy valami állítja.. (áram-fesz...) ejj..de rég tanúltuk már ezeket.. ilyen power fet dolog meg nem is tom volt-e -
Nagyon szépen köszönöm! "Isten" vagy!
Te személy szerint melyiket vennéd bele?ui: javítasz is lapokat? (ha jól látom, ez nem nagy ördőngőség.. a két lába van felüllről megforrintva, meg esetleg a "füle".. vagy szoktak ezek "alá" is rakni egy kis vékony réteget?
Veller pákám van.. azzal megoldható ahogy nézem... -
Helló mindenkinek!
Kérdésem az elektronikában jártas, esetleg alaplapot szerelőkhöz szólna elsősorban.
Voltam olyan hülye, és matattam az alaplapom egyik venti csatijánál(bekapcsolt állapotban), és persze sikerűlt rövidre zárnom(+ -).
Ezt egy kis szikra, kis csatt, majd pici amperszag, illetve a többi ház venti csatin lévő, venti fordulatszám növekedése követte. (7.xx volt lett a pluszon).Mivel anno müszerésznek tanúltam(akkor mit matatsz hülyegyerek fesz alatt a gépben?!,) gondolván, hogy ennek az amper szagnak nyoma kell hogy legyen, jóóól végigpásztáztam az alaplapot.. háát meg is találtam az áldozatot. (jah.. gép frankón ment, megy azóta is.)
Jobban körbenézve, találtam mégegy ilyen jószágot, a Proci venti csati közelében.
Ez mégjobban megerősített abban, hogy jó helyen tapogatózok.. meg is tettem.. bár nem kellett volna.. nem kicsit volt forró...Szal elösször arra gondoltam, hogy valami kis fesz. stab ic, mint mondjuk a 78xx sorozat...
Rákerestem googlén, ezt találtam.. [
L:http://www.datasheet4u.com/download.php?id=633356]3310GH adatlap pdf[/L]"P-CHANNEL ENHANCEMENT MODE POWER MOSFET" a mosfet még rémlik is, de ilyen tipus nem nagyon.. no meg már rég (13-14éve) tanúltam, azóta nem foglalkoztam nagyon elektrónikával.. csak kicsit...
Szóval kérdéseim!
- Valakinek van valami tapasztalata eme alkatrészel?
- Hol lehetne venni vajon? (lomexet majd megkérdezem, esetleg az itt írt RET-et, bár őket nem ismerem)
- Esetleg mivel lehetne helyettesíteni?
Ugyanis arra gondoltam, hogy ki kellene cserélni. Ez nem lenne olyan nagy kunszt, ha lenne.. és talán más alkatrész nem szállt el.
Lévén a gép még azóta is megy.. igaz, nem állítottam még le, nem volt restart.. ettől még tartok kicsit, bár a környékén nem láttam semmi pörkölődés nyomot, a rá kötött két venti is megy.. (bár ha még csatlakoztatok még egy ventit, lejjebb megy a fordulatuk..)Gondolom túl nagy gondot nem okozhat ha ez elpatkol, feltételezem valami soros korlátozo eszköz lehet..
Vagy ezek már impulzus vezérelt okosságok lennének...
Még pár képKöszi: Laci
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest