- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
poli27
veterán
válasz
poli27 #23572 üzenetére
A másik kérdésem érdemes a HAp AX3 at kicserélni egy Mikrotik Chateau PRO ax verzióra? Még az alzához vissza tudom vinni, igazából nem gondoltam hogy nem tud 160mhz-t a wifije... viszont ezen van poe bemenet tápnak (ezt használnám, és 2,5gbit es a wan portja... nem tudom a pro ax jobb választás e esetleg
Bár időtállóságban igen, de nem értem miért vették ki a poe portot és a 2,5gbit es ethernetet..
Esetleg erre van ajánlás? Van valakinek ilyen routere?
-
Gyurka6
őstag
válasz
poli27 #23533 üzenetére
hali!
Igen optika t előtte digi volt.
Az address alapján azt mondanám jól van beállítva...
Viszont, mivel régen állítottam be az összes (majdnem) MK-cuccomat nem pontosan emlékszem már. Az biztos, hogy winbox alatt nem siketrült. Most egy kimaradt hap lite-t is beállítottam volna az első hsz.-om után és nem sikerült. Nem hozza létre a poolt, ha én írom be, nem használja...
Emlékeim szerint parancssoros módban sikerült működésre bírnom,
export file=valami, hogy van ez a parancs? betenném ide az ipv6 exportot...
Valamint w7-kliens gépen azt irta teszt prg nincs ipv6 címem, w10-en meg wolt ugyanakkor. -
Tamarel
senior tag
válasz
poli27 #23529 üzenetére
Csak az elméleti részben, mert ipv4-only vpn miatt teljesen kikapcsoltam (vpn bypass lenne).
Szóval az ipv6 tervezése szerint end-to-end, így nem kell szervert beállítanod. A telekom adja a tartományt és a dhcpv6 szervert is, ha egyáltalán szükséges (automatikus címzés is lehetséges).
Ezzel jár, hogy kívülről látszik az összes eszközöd, közvetlenül címezhetőek is, illetve nagyon kell az ipv6 tűzfal.
Valamint ha éppen a lan-on belüli kommunikációdnál is azt a címet használja (mármint ipv6 és nem a link local) és megbillen a net / más tartományt kapsz = eltűnik az ip, akkor a belső forgalom is megszakad.Paranoid hozzáállás esetén fórumokon körbenézve találhatsz egy reserved tartományt, amit használhatsz belül, dhcpv6 szerverrel és nat-olhatod.
-
Alteran-IT
őstag
Én is csak azt tudom mondani, mint amit vargalex, hogy ha a Wifi-n számít a sebesség, akkor tervez be egy lehetőleg nem Mikrotik AP-t, vagy routert erre a célra, mert a Mikrotik-nek a WiFi megoldásai nem valami erősek, főleg nem normál árkategóriában, de szerintem felette sem nagyon.
-
bacus
őstag
"sehogy se lehet normálisan használni két netet összefogva"
a legtöbb esetben nem úgy, ahogy a felhasználók elképzelik.
a 250 + 120 az nem 370 !!!Az, hogy nem jönnek be oldalak, lehet router hiba, hogy melyik router kezeli ezt jól, azt nem tudom megmondani. A mikrotik is csak akkor, ha azt jól programozzák fel.
-
e90lci
senior tag
ugyan úgy szemetel.IPTV tökéletesen működik,az igmp snooping beállítva.És mégis tolja a csomagokat másfele is.Valami tűzfal,vagy bridge filter szabály kell,hogy ne szórja össze vissza a csomagokat,csak a megadott IP címekre.Ha nem lesz megoldás lejár a hűségem és visszamondom az IPTV-t,bridge-be tetetem a kábelmodemet.Hacsak nem jön erre a Digi mert akkor egy életre elfelejtem a telekomot.
-
e90lci
senior tag
Szia
Köszi minden kábel a falban van úgyhogy kábelt nem tudok húzni másikat és nem is szeretném kettéosztani az utp kábelt bár a 100Mbit elég lenne.Tp link switch nem menedzselhető de az igmp csomagok át mennek rajta.Megvárjam a 6.41 firmwar-et abban lesz állítólag igmp snooping?Mikor fel lett újítva a lakás akkor még nem gondoltam,hogy nekem lesz valaha IPTV-m.Mondjuk ha itt lenne egy normális kábeltv szolgáltató az IPTV boxok repülnének vissza a telekomhoz. -
krealon
veterán
"Attól mert valaminek nagy az antennája, a másik oldal nem fog tudni válaszolni neki.."
Az antennanyereseg adasi es veteli iranyban is hatasos.
Amire te gondolsz, az az adasi teljesitmeny emeles. Az valoban noveli a jelszintet a veteli helyen, de nem befojasolja a masik oldal adasi teljesitmenyet.Ugyanakkor az antenna passziv eszkoz, tehat az "erosites" ugy jon letre, hogy bizonyos iranyokba csokken a hatas (lasd nyalabolas es a Wifi topik osszefoglalojaban levo kapcsolodo abrak).
-
zolion01
tag
Köszi, nagy segítség volt!
RB2011UiAS-2HnD, v6.39.2
ethernet1 egy a bejövő Internet, UPNP.external, bridge pedig UPNP:internal
Más működik kamerák, port forwarding, csak a Skype nem.
A tűzfalnál látszik, hogy UDP portok nyílnak a Skype híváskor, de semmi nem történik. Bizonyos esetekben a hívás bontása után a hívott kap egy értesítést, hogy fol egy nem fogadott hívása, de ez sem mindig.
Valaki más esetleg?
-
-
bacus
őstag
Egy ügyfelemnél volt ilyen egy hete, hogy lehalt a wifi (ott még capsman se volt).
Sikeresen dugdosták a kábeleket és persze csináltak loopot a miki után rádugott switchen. A lényeg, hogy a wifi feküdt meg. (mikrotik procija meg pörgött rendesen), volt ellenpróba, kihúzattam a switchet, azonnal volt wifi, ahogy rádugták a switchet, lehalt. Mondtam, hogy keressék meg a loopot, mert tuti van.
A lényeg, hogy persze "nem csináltak semmit', csak kihúztak mindent és visszadugtak (és váltig állitották, hogy nem volt ilyen), de rendbe jött.
Ezt egyébként már megcsinálták egyszer, valaki lát egy lógó vezetéket, azonnal kényszere van, hogy bedugja valahova
Érdekes módon a wifi eszközök fel tudtak kapcsolódni, a routeren láttam is, de sávszélesség az nem volt nekik. A hiba jelenség pont az volt, mint most nálad. Nézd azért át a kábeleid, hátha nálad is ilyesmi van.
-
quby
őstag
Igen, lehet igazatok van. Csak láttam a kültéri kialakitást, és gondoltam biztos van olcsóbban egyszerűbb változat. De amint látom ac-s aminek van is gigás portja gyakorlatilag semmi nincs és ez kicsit megelepett. Eddig nem használtam ac-t, de ha jól tévedek azért 100-as porton messze nem használom ki maximálisan az előnyeit.
-
-
HalasKYO
aktív tag
Igen ezt értem tehát ki kell húzom cat kábelt a switchtől oda ahova AP-t akarok telepíteni.
Ebben a felállásban meg lehet e csinálni azt hogy sétálok a házon belül, vagy ki a kertbe és nem szakad meg ?
Nem tudom hogy ezt az AP-knak egymás közt kell "lebeszélni" vagy a switch vagy a router intézi, ezért is kérdezem, hogy ezt hogy hívják ?
Tehát egy vezetékes geric a switchtől, és arról AP leágazások.
Hogyan kell ezt lekezelni ? -
HalasKYO
aktív tag
így van most is 3 router. 4300as a fő router ebbe jön be a net, egy 1043 es WDS el és egy régi b/g-s asus dd wrt repeaterként.
A kérdés, csak az hogy ezt hogyan csinálom meg?
Legalább kellene egy n-es hálózat, esetleg később egy 5Ghz es ?Kezdésnek ugye lesz a CRS226 a TP-link mögé és talán még idén egy hEX mint router (ha jól tudom ez a legerősebb megfizethető ami fatspathon tud 500Mbitet ?)
Illetve mi is pontosan ez a fastpasth ? Mert routerOS wiki nél azt írja, hogy lehet erre portokat beállítani, és akkor azok kikerülik a tűzfalat, ami akkor nem olyan jó mert akkor lényegében nincs is ?
Most ezt nem a CRS226 osra mondom, hanem a hEX-re.Ezt a 3 routert leváltani le tudnám kezdésnek pl
3 -4 ilyennel ?
RouterBOARD mAP Litevagy tudnám a mostaniakat használni pl OpenWRT vel AP, vagy más FW fel AP-ként úgy hogyha kimegyek az egyiknek a hatósugarából autómatán váltsonj seamless, úgy hogy nem akad meg youtube, vagy letöltés vagy más ?
Vagy ehhez melyik az a technológia az amit keresnem kell ?
Konzumer vonalon úgy tudom ezt hivatott a WDS csinálni.Vagy inkább nézegessek a hAP és a hAP lite felé ?
Ha meglesz kezdésnek a CRS teszek fel képet, hogy néz ki kb a ház, egy 2 szintes családi ház vasalt födémmel, + kert. csak hogy legyen benne kihívás. -
HalasKYO
aktív tag
Találok valahol olyant ahol a HEx- eket a SOHO wireless mikrotik routereket hasonlítják össze táblázatban ?
Kicsit katyvasznak tűnik nekem a paletta.
Beépítatt antenna nem gyengébb mint pl egy Tp link wdr4300 ?
Tudom hogy 1W al tud sugározni , de ha nem hallja mit kiabál a laptop akkor cseszhetem az 1W sugárzást.#3181 sarosi:
Mindjárt keresem!
-
bacus
őstag
gondolom a mikin is ugyanabban a bridben vannak, (vagy port slave), ott nincs mit állítani.
A switch is gondolom layer2 switch, a hap is úgy van, ezeken nincs mit konfigurálni.
(bridge setting use ip firewall nem aktiv ugye?)A torrentezős gép milyen oprendszerrel van? Windows? gondolom a könyvtár hozzáférés, meg megosztási név, stb az ugyanaz. Nem egyszerü fájlmegosztás, meg otthoni hálózat vagy mi a tököm van beállitva, ugye?
Egyet próbálj ki, hogy a miki mellé is raksz egy switchet. Ha így működik, akkor mégis mikinél van valami probléma.
-
bacus
őstag
Te nyilván tudod mit kérdeztél, de én pl nem értem még 2x olvasásra sem, hogy most akkor pontosan mi van mi történt, stb. hol ment tönkre a hdd, és az most kliens vagy szerver..
Amikor kérdést tesz fel az ember, akkor néha jó, ha megkéri egy barátját, hogy egyébként olvassa már el, hogy mennyire követhető a gondolatmenet, mert a számunkra világos kérdés egyáltalán nem jelenti azt, hogy az másnak is ennyire világos.
-
bacus
őstag
-
-
Hát igen! Ha egy Ethernet interfész egy Bridge-hez tartozik, akkor úgy tudom, hogy a Bridge-hez kell konfigurálni az IP címet. Én legalábbis, így csinálom évek óta. De javítsatok ki, ha tévedek!
És természetesen ha még DHCP szervert használunk, akkor tersmészetesen azt is a Bridge-re konfiguráljuk. DHCP Server csak érvényes IP címmel rendelkező interfészen lehet!!! -
poli27
veterán
Megoldottam... Régebben, amíg nem voltak mikrotik ap-k addig, nem volt bridge létrehozva a routeren, az eth5 volt a master port, az address listben az eth5 hoz volt a 20-as címtartomány rendelve.Ez amióta van bridge így működött a frissítésig, és valamiért a frissítés óta nem ment, most átraktam home bridgre az eth5 ról a 20-as címtartományt, és működik...
-
Bile Demon
őstag
Szerintem:
LAN oldali bridge interfésznek is ki kell osztani címet. Olyat, ami a routolható címtartományban van, de nem ugyanaz a subnetje, mint a WAN interfésznek.
DHCPv6 szervert megszüntetni. (Nálam nem működött, de nincs is rá szükség, automatikusan kapni fognak IPv6 címet a PC-k, ha a LAN interfésznek adsz címet és beállítod az announce flaget).A pool méretét én /64-re állítanám. Az igaz, hogy a kábelmodem /56 prefixet ad, de a poolból praktikusabb /64 címeket kiadni. Most szerintem az történne, hogy a /56 címtartományt tartalmazó poolból 1db /56 címet tudnál tovább osztani.
-
nyilasmisi
tag
Pontosan ugyan ilyen eszközökkel nekem 6,6km-es szakszon tökéletes LOS esetén, 99,1%-os TX CCQ-val úgy vitte a DL/UL a 145Mbit/s-et mit a veszedelem 2 éven keresztül reccenésmentesen.
(most szereltem le)Ha duplex mértem le akkor ennek pont a fele volt.
Az AC-s változatot még nem volt alkalmam kipróbálni, de azt értelmesen csak ott lehet használni, ahol van 80MHz-nyi szabad spektrumkapacitás. Na ezt nem egyszerű dolog találni/csinálni!
Minden f@sz max Txoutal nyomja miközben még 10km-en is simán elketyeg 24dBm helyett 14dBm-el, -58--62dBm vételi szint mellett, természetesen jól beállított tükrökkel, és nem melléknyalábon használva.Ezért egyre nehezebb jól használni az 5GHz-et is.
-
runner 125
nagyúr
Közben megleltem kösz.
Router-ből 20mb-s nethez jó választás MIKROTIK hAP ac lite tower?
Ehhez lesz két Mikrotik AP csatlakoztatva, egy AC-s és egy sima.
Két hálózatépítéssel kapcsolatos ismerős céget is kérdeztem, egymástól függetlenül mindenki a Miktorik márkát javasolta, h ha a megbízhatóság, stabilitása legfőbb szempontom. Illetve ők is kihangsúlyozták, h hiába belső antennások, kb. ugyanezt a lefedettséget nyújtja, mint egy kommersz Asus, TP-link 4-5 antennával.
-
bacus
őstag
Ha tudja mi az az iptables, esetleg már állított is be linux tűzfalat, tudja, hogy mi az, hogy chain, melyik chain mire való, akkor a winbox felületén bármit beállítani egy gyerekjáték lesz.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy akinél megy a dhcp v6 (nem feltétlenül csak digin), az látja a routerét a network discoveryn a winbox-al?
Az irodai routeren, beállitottam, majd letiltottam az ipv6 dhcp client-t, a winbox innentől nem látja. Hozzá tudok kapcsolódni ip-n és mac-n is, de a winbox nem írja ki. Most nem tudom kipróbálni, de úgy emlékszem, ha az ipv6 csomagot tiltom és újra indítom a routert, akkor megy.
-
Roaming? Igen, ez mostanság egy nagy divat-követelmény :-) De otthoni környezetben hányan használnak Roaming-ot? De úgy tényleg, kritikus követelményeknek megfelelően? Mondjuk VoIP telefonálgatás az átlag otthonokban?
Egyébként én vettem a fáradságot, és rászántam az időt és az energiát anno a CAPsMAN tesztelgetésére. Viszonylag nagy irodatér, 3db AP, CAPsMAN-on keresztül hajtva. Külön csatornán/frekin (1-7-13) mindegyik. Laptopon PING elindít (Windows 7 + Intel Wifi), és sétálgat az irodában. Egy db nem maradt ki a váltások alatt. Persze mobil telefonnál (Android) már nem ilyen sima a váltás: ott kimarad 1-2 ping. Bár tudtommal az 5-ös Androidban is csak "Roamingocska" lehetőségé van implementálva.
Persze ez a közös csatorna/freki használata egy háztartásban sem feltétlenül veszélyes, főleg ha cask 1-2 kliens eszközt használunk, és ott is minimális az egyidejűség
Megjegyzés: ahhoz hogy közös csatornát/frekit használjunk, nem szükséges CAPsMAN. -
-
bacus
őstag
nem, úgy biztos nem, hogy a nyomtató drivere keresi meg a nyomtatót, de ip cimre miért ne menne?
Nálam megy oda vissza, lakás és iroda között, pedig nem csak más ip tartomány, de közte még van pár router isAz a nyomtató szolgáltatás se fog menni, ami neten keresztül kommunikál, pl hp ePrint, google cloud print (amit a nyomtató magától tud, mert amit egy szgép oszt meg, az menni fog), ahol a nyomtatónak kell az internet.
-
bacus
őstag
de, megtalálja mindenki. A wifi ssid elrejtése, ma már windowsok ellen sem jó, de "rendes" oprendszerek ellen meg azután tényleg nem ért semmit.
A mac szürés sem jó, mert ha valaki belehallgat a forgalomba, akkor simán tudja a nyomtató mac cimét klónozni.
Az egyetlen amit tudok tanácsolni, hogy a nyomtató egy másik alhálózatba kell kerüljön, onnan semerre ne lásson. Azaz csak a related, established pocketek mehetnek onnan a saját hálózatodba.
És erről egy jópofa sztori, pár éve már a nyaraim elég jelentős részét egy kempingben töltöm, onnan járok fel dolgozni ha kell, de mióta a mobilnet is használható, ez ritka esemény lett. Természetesen a kemping netjére sok a fóka, gyakorlatilag nem működik csak nagyon elő és utószezonban (május és szeptember), ilyenkor még a hét végén is csak az elvetemült kemping imádók vannak ott. Persze mindenki tőlem akar netet, mert én biztosan tudom a tutit, hogy kell ingyen..., amit sajnos nem tudok. A lényeg, hogy ott is miki van persze, és látom ám a logból, hogy mennyi próbálkozás volt.
Én is csináltam egy fake free wifit, az SSID valami beszédes NON-FREE volt, hogy biztosan próbálkozzanak.A lényeg, hogy egy oldal bejött nekik a google.hu, de bármire rákerestek, akkor a proxy már átirányitotta egy általam csinált web oldalra, ami villogot, meg rajta volt a KEEP CALM AND FUCK OFF, stb.
Beállitottam, majd jól el is felejtkeztem róla, mondván, majd 2 nap múlva ránézek. Másnap jön át a szomszéd nagy káromkodva, hogy végre találtak egy ingyen wifit, de segitsek már nekik, mert egy perc alatt végig is fertőzte a virus mindannyiuk gépét, telefonját, tabletjét. Megyek át, már 4 laptop vár az asztalon, ülnek nagy szomorúan tanácskozva felette, mert már mindent kipróbáltak és inkább megfizetnek, de oldjam meg... Hát alig tudtam magamban visszafojtani a röhögést..., és persze nem mertem elmondani nekik, hogy nincs virus. Egyébként kb 300 eszköz próbált rácsatlakozni 30 óra alatt a netre, igy a lincselést nem vártam meg, lekapcsoltam ezt a fake wifit.
Ha erős a jel, már próbálkoznak is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Linux kezdőknek
- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- További aktív témák...
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Garis ZOTAC GeForce RTX 4070 Ti Trinity 12GB GDDR6X videokártya
- Nokia mobilgyűjtemény - E-series + 2 klasszikus
- Siemens SL 45 - magyar, dobozos, ingyen Fox
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest