- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
Pontosan milyen tipusú AP-k?
Első körben ne válassz országot! Gondolom International verziód van és nem USA belpiacra szánt. Az alábbit kellene látnod ha mindent jól állítasz be!
interface: AP 2GHz
channels: 2412/20-Ce/gn(30dBm),2417/20-Ce/gn(30dBm),2422/20-Ce/gn(30dBm),2427/20-Ce/gn(30dBm),2432/20-Ce/gn(30dBm),2437/20-Ce/gn(30dBm),2442/20-Ce/gn(30dBm),2432/20-eC/gn(30dBm),2437/20-eC/gn(30dBm),
2442/20-eC/gn(30dBm),2447/20-eC/gn(30dBm),2452/20-eC/gn(30dBm),2457/20-eC/gn(30dBm),2462/20-eC/gn(30dBm),2412/20/gn(30dBm),2417/20/gn(30dBm),2422/20/gn(30dBm),2427/20/gn(30dBm),2432/20/gn(30dBm),
2437/20/gn(30dBm),2442/20/gn(30dBm),2447/20/gn(30dBm),2452/20/gn(30dBm),2457/20/gn(30dBm),2462/20/gn(30dBm) -
quby
őstag
Csak azt nem értem hogy a 8-12 csatornák miért "not supported"???
Ha kiveszem CAPsMAN ból és csak sima ap akkor megy szépen ...
[quby@xxxxxxxxx] /caps-man interface> possible-channels indoor2-1
channels: 2412/20-Ce/gn(30dBm),2417/20-Ce/gn(30dBm),2422/20-Ce/gn(30dBm),2427/20-Ce/gn(30dBm),2432/20-Ce/gn(30dBm),2437/20-Ce/gn(30dBm),2442/20-Ce/gn(30dBm)A többi hol van???
-
Ablakos
őstag
Ha az auto választás alatt az üres channels mezőt érted a configuration vagy a cap interface alatt....
akkor az nem a channels fül alattiakból választ. Belemér a levegőbe és a (szerinte) legideálisabb frekvenciát választja a capsman. A channels-ben meghatározottakat explicit egy-egy cap-hez rendelheted a fentiekben leírt fülek alatt. (virtualnal persze ugyanaz lesz a frekv.) -
törölt tag
Annyi látszik, hogy eltérő extension channel-t és frekvenciát használ(na) a CAP AC ami ha ugyanaz a konfig menne rá nem lehetséges a WAP hoz képest.
5180/20-Ceee/ac(17dBm vs 5785/20-eeCe/ac(30dBm)
A 4018vs 4019-cel ne törődj ugyanaz a család valószínűleg ugyanaz a driver.
A CAP AC-nél a Wireless/WiFi Interfaces/CAP részben mindkét csatolót hozzáadtad? (WLAN1&WLAN2???)
-
bambano
titán
már rég nincsen "olyan" ára a hardvernek.
ha windowsosol, az aquantia chipes kártyák 27-40k között elérhetőek, és lehet, még drivert is találsz hozzájuk. azért ez már nem "olyan" ár.
50-60k-ból van sfp+ portos switch, 10k körül van optikai és rezes 10g-s modul is. lehet venni készre gyártott optikát, az sem eszeveszett árú már rég.az más kérdés, hogy amit ebből a kategóriából láttam, az intel volt, 140 rugóért és működött, vagy más gyártmány volt, olcsóért, és hulladék
-
Kiratheonly
tag
Megfejtettem! De el nem hinnétek, hogy mi volt a gond...
Na szóval, RB3011 ez egy olyan router, aminek az ETH1-es portja, az POE IN. Én ezen a porton próbálkoztam, de valamiért mindig visszalökte az 1Gbit-et. Sokat próbáltam, különböző tiltásokkal megkerülni, de semmi sem segített. Azonban átraktam az ETH2-re, ráraktam a PPPOE-t és voálá! Minden megy, mint a kis angyal és stabilitása is jó.
Köszönöm quby-nak a segítséget, mert nem biztos, hogy eszembe jutott volna ott kutakodni.
-
bambano
titán
konkrétan ezt írtad:
"Lan2: 2 vm ami a külvilág felöl, és lan1 böl is elérhetö kell legyen,": ezt két módon lehet megoldani: külön címtartományba teszed és a 2011-essel routolsz, vagy két interfészt lógatsz be mindkét guestbe és a két guest oldja meg magának, hogy a két hálózatot elérje.lehet a második is, annak az lesz az eredménye, hogy két vagy három tűzfalat kell kézzel karbantartani.
emlékeim szerint a 2011-esben olyan switch chip van, amelyiket nem kezeli az ebtables, tehát ott nem tudsz vlanok között hardverből tűzfalazni.
-
bambano
titán
teljesen rossz megközelítés.
nem abból kell kiindulni, hogy mit tudsz bekonfigurálni, hanem abból, hogy mire lenne szükség.tehát először azt írd le, hogy a virtuális gépeknek milyen vlanra van szüksége és miért.
"Ciscon már kész lenne.": akkor azt kell venni. 24 portos rendes cisco switch 230 ezer körül van a seneticnél most, + tréfa, 24 portos crs 46 + tréfa.
-
bambano
titán
ha nem számít, akkor dugasztáppal.
ha számít, akkor vagy ipari táppal, vagy szünetmentesíthető ipari táppal.Én adnék neki legalább 18 voltot, főleg, ha hosszú a kábel, de akár 24-et is.
-
-
csusza`
senior tag
Szia!
Én úgy tudom, hogy "sokportos" nincs.
RB260GSP ami 1 PoE in, 4 PoE out, meg az RB960PGS (hEX PoE).
Ha valaki tud, kijavít!
Egyébként ha már itt tartunk, egyáltalán értelmes árban van valamilyen jobb minőségű? Kamera meg AP megtápláláshoz? Ezen a két Mikrotik-en, meg az Ubiquiti ToughSwitchen kívül nemigen tudok, de Ubi a Tik-hez képest méregdrága...
-
SimLockS
tag
Fasttrack-kel szinte biztosan jó lesz, de az elkerülte a figyelmemet, hogy nem pppoe kapcsolat lesz, hanem sima DHCP-s. Így az adatlapon szereplő átviteli sebességeket veheted alapul nyugodtan! (Legalábbis szerintem)
Úgy látom otthoni felhasználásnál ez nem jelenthet problémát, vinni fogja... -
Wiki szerint a 2011 széria összes portja támogatja a Fasttrack opciót, feltéve ha a megadott feltételeknek megfelel a te felhasználásod.
Akár most is leellenőrizheted, ha leterheled a routert kikapcsolt, majd bekapcsolt Fasttrack mellett mekkora a differencia a kettő közt. Nem lineáris a teljesítmény igény, de lehet egy közelítő képed mekkora teljesítmény marad ami várhatóan elég lehet-e egy 500-as nethez.mod: most látom, wikin épp a 2011 szériát hozzák fel példaként. Szerintem jó lesz, VPN-el együtt is.
-
bacus
őstag
Ez a pptp bénasága. Vodafone és t-mobile gondolom már átrakott natolt hálózatra, a voda APN-je alapból tiltja a pptp-t, illetve "néha" megy. Nincs vodafone netem, igy én hosszú távon nem tudom tesztelni, amikor ide adják, akkor a soha nem megy állapot van.
Ha engedi manuálisan átirni az apn-t, akkor szerkeszd le és állitsd át a standardnet.vodafone.net -re, menni fog a pptp. Valami ilyesmi kell legyen a t-nél is, ott nem tudom mire kell állitani, lehet e egyáltalán.
Az, hogy a megosztott mobilnettel megy, az számomra csoda, bár lehet, pptp-nél minden előfordulhat.
Egyszerü, de szarha már vpn kell, akkor SSTP, OpenVPN ezek mennek szinte mindenhol. Igaz a mikrotik csak a tcp-n tud OVPN-t, cserébe viszont atom stabil, mindenen átmegy, proxy, tűzfal, szinte küzdeni kell, ha tiltani akarod
-
-
bambano
titán
240 mbps-hez a 2011 játékszer. minimálisan 1100AHx2, de inkább egy 9 magos tilera.
vagy ha rám hallgatsz, beraksz egy rendes pc-t, abba több ethernet kártyát és mindegyikre külön sima desktop switcheket.mondjuk ha az infarktus a cél, arra a tilera és az ára hibátlanul megfelel
-
gerokrisz
tag
Elvileg hardveresen azonos a 2011-el, viszont én már abba sem fektetnék. Ha mindenképp mikrotik, és 100 a keret, akkor egy ilyen crs125 illetve mellé egy 850Gx2, vagy valami hasonló teljesítményű, mivel ha később mégnagyobb net lesz akkor a 2011is elvérezhet. (nekem pl a 2011 már a upc 240-et sem tudta kihasználni).
Vagy esetleg keresni valami alternatívát routerek. Nekem ez az ubiquiti edge lett, ami HW natos, és pl a lite verzió még beleférhet az árba, 3 port, 1 wan 1 lan és még marad is +1 -
gerokrisz
tag
Szia!
Nekem van ilyenem, és szerintem erre a célra már kevés. Mint switch nagyon jó, viszont routernek ebben az esetben már gyenge. Akkor én szerintem mindenképp egy erősebb router kellene és utána ez a switch osztani.
Nekekm jelenleg egy Ubiquiti Edge router intézi a L3-at ez a switch pedig az L2-őt. -
rekop
senior tag
Bridge-be az összes portot nem javasolják külföldi fórumokon, mert erősen cpu igényes, illetve "lassabb" lesz a sebesség(bár nem próbáltam, ~70MB/s jó lenne az eszközök között). Sima switch helyett azért akarom ezt mert: -poe is jó lenne, -portonként sávszélesseg korlátozást is szeretnék, -illetve ez otthon van a polcon
-
bacus
őstag
1. Több klienssel is próbáltad? Van ott is probléma néha. Frissiteni kell azt is.
Van részletesebb log, van debug is, kapcsold be.2. Backup. A backup file amit létrehoz a files/backup után az mindent tartalmaz? tehát egy "hard reset" után teljesen vissza tudom vele állitani a korábbi állapotot? Certeket, scripteket stb?
Elvileg igen, de gyakorlatilag van benne hiba, pl a certeknél. Én az olvasható backupot kedvelem, azzal biztos nem tudja 100% ig. A normál backup lehet, hogy jó..
3 Frissités. Jelenleg a 6.23 van fenn, igy van elérhető frissités. Erre bátran rányomhatok akár távolbol is? Nem szokott elmenni konfig frissités után?
Bátran, nem lesz baj az esetek 99%-ban, hacsak..
hacsak nincs valami hiba a frissitésben. És néha van, amit utána javitanak is, de ha távolról már nem enged be, akkor nincs mese, lesz egy utad a helyszinre. -
bacus
őstag
Már megint a megalománia
Az én bajom, hogy a 100/100-hoz elég 1 db utp, ami már bent van a lakásban. (van telefon is).
Az ennél gyorsabbhoz, meg vagy két utp kell (ami nekem a jobb eset), vagy adnak egy szar zte csodát, amivel a telefon megy, fogyaszt/lefagy, stb, szar a wifije, a telefon miatt kihuzni nem lehet.. A routert ki lehet iktatni, ha egy gigabites switchet iktat be az ember, törli a pppoe nevet/jelszót a zte-s routerükből és a saját routert és zte csodát is a switchre köti. De ez már két + adapter / hiba lehetőség.Ha majd lakásfelújitás lesz, akkor lehet behúzok még egy utp kábelt, hátha egyszer lesz nagyobb.
A másik bajom (ez nyilván a home usereket nem érinti), hogy fix ip cim nem rendelhető csak a két alsó csomaghoz. Nekem viszont arra szükségem van, (legalábbis az irodában), ahol a szervereim mennek.
-
bacus
őstag
A sebesség és a proci terheltség függ, hogy mire használod.
Ha nincs sok száz tüzfal szabály, nincs proxy, qos, stb, akkor a 200/100 at vinni fogja. Fasttrack bekapcsolva még többet is. Egy otthoni routeren a legtöbbet a pppoe kliens eszik majd a procibol.
Egyéb iránt a digi 100/100 netjénél ritkán kell jobb :-), 3 év alatt egy ilyen router árát sporolod meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Fotók, videók mobillal
- UHD filmek lejátszása
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Célegyenesben a Yettel TV
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - Cseh billentyűzet - 224 ciklus / 88% - 1 év garancia
- Új - Macbook Pro 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 1 TERA, touchbar - Apple garancia (106)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (56)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- BenQ LW650 3D Lézer WIFI DLP Projektor -4000 ANSI Lumen - 20E óra élettartam - USB-C - WXGA 1280x800
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest