- iPhone topik
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Netfone
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Furcsa névvel dönt rekordokat a Snapdragon 8 Elite Gen 5
- Újradefiniálja a Xiaomi 17, milyen egy kompakt csúcstelefon
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacus
őstag
válasz
HalasKYO #3265 üzenetére
Kezd elölről úgy, ahogy írtam. Nem kell bridge (nem is írtam).
Egy dolgot ellenőrizz, hogy az interface / loop protect fülön nézd meg a statust. Az itthoni routeren nekem default = off, de lehet azon a switchen be van kapcsolva.
Ha be van, akkor ezt ki kell kapcsolni..Amúgy a két gépen milyen oprendszer van? Csak kiváncsiságból kérdezem..
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3265 üzenetére
a két gépet hagyd úgy, ahogy a közvetlen drótozáshoz kellett.
a mikrotikben csinálj két szeparált hálózati darabot úgy, hogy kiválasztasz két interfészt, és az egyiknek beírod, hogy a master portja a másik. ugyanezt mégegyszer. és erre a négy interfészre dugd rá a két gépet.a bridge konfigurálást kerüld el nagyívben.
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3261 üzenetére
a 95MBps az majdnem 800 megabit, következésképp azt nem tudja oda-vissza megjáratni a tplinken gigás dróton.
én csak szétszedném azt a két linket virtuális netre, mert sanszos, hogy egymásra várnak a drótok...
illetve tehetnél egy próbát úgy is, hogy közvetlenül összekötöd a két gépet mikrotik és tplink nélkül, fix ip cím bedrótozásával.
-
bacus
őstag
válasz
HalasKYO #3254 üzenetére
igen, ez a quick set, ami most a legnagyobb hibája az összes miki routernek, értem én, hogy vannak kezdők, meg tanulás nélkül is lehet alapbeállítást csinálni, de összességében csak baj van vele, mert az elején ezt nyomkodva még sem jó, azután meg minek..
ennek a menünek addig kellene látszódnia, amíg egyszer le nem futtatja valaki a reset után, vagy bármit be nem állitasz rajta, utána el kellene tűnjön a menüből, mert csak szét barmolja amit már beállított valaki.
-
-
bacus
őstag
válasz
HalasKYO #3239 üzenetére
Miért nem kapott a másik szerver ip-t? Valami nem jó ott..
A tp linken hagyd meg a dhcpt, mikin nem kell, mikin minden portnak egy master portja legyen. Azt az egyet fix ip-re rakd, töröld a bridget.
Mindent a mikibe dugj be, ujraindit. (Elvileg nem kellene, de nem árt) most mindenkinek kell lasson mindent -
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3230 üzenetére
én nem tudom fejből, hogy milyen switched van, és annak milyen az alapbeállítása. persze bemásolhatnád ide...
az tény, ha a switchben levő procit hajtod, lassú lesz. egyszerűen dugdosd át a drótokat másik portba és úgy teszteld le. a dupla kártyás szerverekhez meg csinálnék dupla szeparált lanokat.
-
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3200 üzenetére
"Akkor pl nem lehet keverni cuccot, hogy a garázsba teszek egy ubiquiti cuccot a szobákba meg mikrotikot meg nem kompatibilise egymással": az alap wifi dolgokban kompatibilisek egymással, ha a szabványos beállításokat használod. mindkettő tud extra wifi beállítást is, ami nem megy vegyesen.
viszont az, hogy egyik ap-ról a másikra átmenjen a kliens akadás nélkül, az management szoftver kérdés, és abban a két cucc nagyon nem kompatibilis. tehát lehet őket vegyesen használni, de akkor az átjárás gázos lesz.
-
bacus
őstag
válasz
HalasKYO #3197 üzenetére
Amit te akarsz azt roamingnak, sőt seamless roamingnak hívják.
Ahány gyártó, annyi féle megoldás van rá, ubnt is tudja, már a mikrotik is tudja, de egyéb gyártók is (feltételezem) tudhatják. Ma már ez nem csoda. A lényeg, hogy a kevert rendszerek szinte biztosan nem tudnak együtt működni.
A mikrotik (most már jó, és széles körben alkalmazott) megoldása a capsman erre. Kell egy capsman, azaz egy vezérlő és sok caps. Ez sokkal jobb és megbízhatóbb mint az előtte konfigurálható MESH hálózatok, ráadásnak lényegesen egyszerűbb gyorsabb a beüzemelése, további cap-ok beállítása másodpercek.
cap - (gondolom a) centralized accesspoint.
capsman - centralized accesspoints manager
(ha nem pontosan ezt jelenti, akkor javítsatok ki)Hála a ros-nak, hogy egy szoftver van, tulajdonképpen mindegyik eszköz lehet vezérlő (megfelelő level megléte esetén, még olyan is, amiben nincs wifi kártya), illetve minden wifis eszköz lehet cap (gondolom szintén minimum level 4 licensz kell)
Kevés eszköz esetén ráadásnak lehetnek a cap-os ugyanazon a frekvencián, tehát nem foglalunk több sávot, nem zavarjuk jobban a szomszédot, stb., előnye a tényleges roaming, pl egy családi házban három cap elhelyezésével, szépen váltogatnak az eszközök a capok között, egy pillanatra sem szakad meg pl egy whatsapp beszélgetés sem.
A rossz út: repeaterek használata, főleg azoké, amik csak egy wifi vel rendelkeznek, mert ott a feleződik (vagy még rosszabb) lesz a sávszélesség. A késleltetések is megnőnek. Kb, mikor egy közvetitőn keresztül beszél A és B. Azaz közvetlenül nem csak C-n keresztül kommunikálnak. pl: A: Mond meg B-nek, hogy..., C: te B, A azt mondja, hogy... B: ok, a válaszom Anak...., C: figyi A, B azt válaszolja, hogy ....
---------------------
Az adóteljesítményekről: szinte az egész világon limitálva van 100mW -ba. Ha felerősítem 1W-ra, és nem használok nagyon irányított antennát, tehát a beépített patch és bot antennákkal nem a kívánt hatást érjük el. Mindenki emlékszik még a tanár nélküli órákra. Előszőr mindenki csendesen beszélt a padszomszéddal, aztán páran már keresztbe is, ahova persze hangosabban beszélt az érthetőség miatt, de emiatt a nem keresztbe beszélők is emelték a hangerőt, ez egészen addig ment így, amíg már mindenki üvöltözött és le nem csapott a hatóság
Tudomásul kell venni, hogy 2,4 Gigán két darab független N es wifi fér el. Ezeket a lehető legjobban le kell halkítani, hogy ne zavarják a szomszédot, inkább több lokális ap használatával kell növelni a lefedettséget és akkor a szomszéd és a saját lefedettségünk is jó lesz.
----------------------- -
poli27
veterán
-
poli27
veterán
válasz
HalasKYO #3176 üzenetére
RB750Gr3 ez is elbánik a gigabites nettel pppoen is.... kicsit visszább olvasol, és meglátod, valaki vett és faszán megy! És teszel mellé ap-kat wifinek, amiket tud kezelni a capsman..... ha elég az n es wifi akkor hAP lite is elég, nekem is ez van itthon
Olyan 60mbitet el lehet vele érni, és elég erős is a vételkörzet!
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3174 üzenetére
a két 10 gigás port eléggé kurrens technológia, emiatt nemigen fogsz nagy árengedményeket kapni, és figyelembe véve, hogy ez a switch a drótnélküli bótban jelenleg bruttó 106 ezer forint, így ha te 60-65k között meg tudod venni, akkor vagy vedd meg, vagy passzold ide a forrásodat és megveszem én
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3172 üzenetére
ez egy öszvér switch, van benne egy router is, amit elsősorban a switch menedzselésére használnék, mert másra nemigen jó.
ez a switch addig switch, amíg a forgalmat a switch chipen belül tilitolizod. abban a pillanatban, hogy a forgalmat keresztül kell küldeni a processzorán, jön a nagy kézifék.
értsd: amikor tűzfalazni akarsz egy switchet, attól kezdve lassú lesz, mint a csiga.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 3080 és 32gb RAM + GARANCIA
- Apple AirPods Max (2024) 2027.01.27. Apple jótállás iSTYLE jótállás
- Switch 2 2027.07.24-ig garanciás, dobozában, karcmentes állapotban eladó!
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- iPhone 13 mini 128GB gyári független új akku
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- KERESEK: Poly Voyager 4320 M UC USB-C 218478-02M Part number: 77Z30AA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest