- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Ma reggel a WAP-ok frissítése után az egyik
CAP connect to Mikrotik-RB1100AHx4 (CC:2D:E0:DC:42:6A/8/0) failed: ssl: no trusted CA certificate found (6)
hibával örvendeztetett meg.
Próbáltam korábbi mentést visszatenni, de azután szintén ezt mondja. Merre felé nézelődjek a routerben? -
Ablakos
őstag
Win11-es laptopra akartam beállítani (roadWarrior) VPN kapcsolatot (IKEv2) tanusítvánnyal. (RB1100AHhx4 a vpn server) Android eszközökön, ubuntu linuxon működik, de a windows-on nem sikeredik. Érvénytelen tanusítványtípus hiba jön.
Ezt a leírást találtam, esetleg van akinek másik, windows kliensre működő leírása van? -
Ablakos
őstag
Lehetséges, hogy nem mikrotik téma, de hátha valami ötlet...
A MT DNS szerverben beállítottam egy statikus címet. A belső hálózaton VM linux web szerverre mutat. A problémám, hogy van amelyik kliens (mindegyik wifi AP-re kapcsolódik) nem tudja feloldani ezt a címet. A capsman regisztrációs táblában mindegyik ugyanarra az AP-re kapcsolódik, de az egyik felold (eléri a web lapot) a másik nem.
Valami ötlet erre a hülyeségre? -
Ablakos
őstag
Nem találom vagy nincs ssh kulcs pár generálás MT usereknek? Putty-al meg tudom csinálni, de az eszközben belül nem találom a módszert.
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #21436 üzenetére
Nem hiszem el, hogy a legprecízebben próbálom a hibát körbeírni és erre jó hogy nem a scp manuált linkeled be. Nekem az volt az első találat
-
Ablakos
őstag
Itt is megérdeklődöm, hátha valakinek rutin feladat.
A problémám, hogy file(okat) szeretnék másolni linux gépre MT-ból és az scp szintaxisa nem megy.
linux terminalban működik: scp -P 2022 admin@192.168.200.254:RB1100AHx4-20230519-2052.backup Downloads/Wildcarddal akarok áthozni fájlokat.
Ez nem megy linux terminalban: scp -P 2022 admin@192.168.200.254:RB\* Downloads/
scp error: RB*: no such file or directory!Aposztrof számtalan elhelyezéssel próbáltam, de semmi.
-
Ablakos
őstag
Beszereztem egy újabb WAP AP-t. Az eddigieken 1db ethernet port van, ezen kettő. Mire használható a plusz eth2 port?
-
Ablakos
őstag
Mi okozhatja, hogy win11 alatt (kikapcsolva a defender) nagyon nehezen vagy inkább sehogy sem akar lefutni a Neighbors lista a winboxban? A managed listából választva bármelyik ip azonnal elérhető.
Win10 alatt egy villanás alatt jön az összes elérhető eszköz. -
Ablakos
őstag
válasz
E.Kaufmann #18730 üzenetére
Töröltem újra létrehoztam a vm interfészt. Ua bridge-ben vannak és nincs queue szabály.
A WMM-re nem tudok válaszolni.
A forumokban azt találtam, hogy alapértelmezésben be van kapcsolva a capsman alatt a WMM. Meg sem találtam ezt, ahol le tudnám ellenőrizni.Egyelőre úgy tűnik mintha jó lenne. Sajnos ez nem egy exact hiba, néha jó(nak tűnik), aztán nem talál netrádió csatornát. Tesztelgetem hátha...
-
Ablakos
őstag
Van egy internetes rádió, ami nem akar normálisan működni, ha virtuális wifi rádióra csatlakoztatom.
A normális alatt azt értem, szakadozik a internetes rádió adás, néha nem kapcsolódik a rádióadásra. A mikrotik virtual wifi hálózaton stabilan rajta van.
Ha ennek a virtual wifi master interfészére kapcsolom, akkor minden tökéletes.
A vm és a master mindössze az ssid-ben tér el.A kérdésem, hogy vm wifi esetén mit szoktak(lehet) változtatni a beállításokban?
-
Ablakos
őstag
Mérni akartam android eszközön a hivatalos MT alkalmazással (bandwith test), de nem akar semmit csinálni. (udp,1460 csomag, auth. bekapcsolva)
Működik ez valakinek? -
Ablakos
őstag
Az SXT 4G-t szeretném failover funkcióra beszerezni. Két sim-mel szeretném használni. A két szolgáltató antennája majdnem 180 fokra van. Mivel ez 60 fokos antenna, lesz így mindkét irányból vétel? Vagy a két irány közé állítva lehetséges normális jelszint?
-
Ablakos
őstag
válasz
jerry311 #17396 üzenetére
Fájl letöltés működik bár siralmas sebességgel (260kbps). A vpn tűzfalszabályban a statics grafikon mér és jön lefelé a fájl.
A btest-tcp mérés hiba okát már megtaláltam egy Tarpit tűzfalszabályban. Ezen kell igazítanom.
Az udp típusban még mindig nem mér a btest. (Minden szűrő szabályt disabled-re tettem.) -
Ablakos
őstag
IPSec/IKEv2 alatt akarok egy sebesség mérést. A probléma, hogy a kiépült vpn kapcsolat után megindítom a bw kliensem, kapcsolódik, megjelenik a router Btest sessionban, de egy bitet sem forgalmaz. (a kliensben üres a grafikon) Hiba nincs.
Hol kell matatni, hogy mérni tudjak? -
Ablakos
őstag
válasz
jerry311 #17375 üzenetére
"NEM adod ki a privát kulcsot a kezeid közül"
Kulcs nélkül hogy lesz titkosítás? Ezt nagyon nem értem még.IPSEC/IKE2 tanusítványt készítek laptopra. Ahhoz nem kellene a kliens privát kulcsa a cert mellé?
Vagy a pkcs12 tartalmazza a kulcsot is, a pem-nél külön fájlban vannak. -
Ablakos
őstag
A system->certificates alatt ha a kliens certet kulccsal együtt szeretném kiexportálni .p12file formátumban, csak a cert sikerül. Nincs kulcs. PEM formátumban mind a kettő megjelenik a file listában. Mit tudtam megint elrontani?
-
Ablakos
őstag
add action=accept chain=forward comment="Accept VPN clients through firewall" src-address=192.168.14.0/24
A vpn klienseket szeretném (szépen) átengedni az internet felé? Nekem nem jó egy ip tartomány, mert belső hálózatból kapnak dinamikusan címet a kliensek. Próbáltam interfésszel (működik), de ahhoz minden kliensre fel kellene venni egy szabályt. Hogyan tudom a vpn-en bejövő interfészeket egyszerre megfogalmazni a tűzfal szabályban?
-
Ablakos
őstag
válasz
grabber #17331 üzenetére
A capsman->installation any -ra volt állítva. Ha outdoor-ra állítom, akkor rögtön működöknek (ország beállítás nélkül is) az indoor feletti csatornák. Azonban így 86/86 Mbps a max kliens csatlakozási sebesség.
Az indoor csatornákban legalább 430/430Mbps-et tudnak a kliensek. -
Ablakos
őstag
Szükségem lett a vpn-re, persze nem működik.
A hibajelenség:
Az l2tp/ipsec kapcsolat végén (hang up) nem tűnik el az active connections helyen a kliens. Még a piros mínusz jelre kattintva sem. Az up time akár órákig is elpörög. Ugyan az a kliens így felcsatlakozni sem tud újra.
A 6-osban nem emlékszem ilyenre.
Lehet, valamit állítani kell, hogy vegye észre a kliens lecsatlakozást? -
Ablakos
őstag
Azt szeretném, hogy a belső hálózaton a kliensek használják a router dns cache listáját.
Ehhez elég, ha a dns névfeloldást a router belső címére állítom a kliensekben, vagy kell még redirect szabály (tcp/udp 53) is a router tűzfalban? -
Ablakos
őstag
válasz
E.Kaufmann #17172 üzenetére
Értem.
Ha nem bridge-be foglalom az eth portot, hanem közvetlen a portot címzem, akkor a route-ban anricséble lesz a dinamikus szabály. Emiatt érdeklődtem, de nekem jó lesz a bridge. -
Ablakos
őstag
Lehet, hogy ez nem mikrotikes kérdés, de hátha...
Van egy bridge és abba belefoglalt 10db port. A router különböző két másik portját szerettem volna külön-külön címmel használni. Ez nekem csak akkor sikerül, ha külön bridget hozok létre ezeknek a hálózatoknak. Ez így kell megcsinálni vagy valamit rosszul gondolok?
-
-
Ablakos
őstag
válasz
ratkaics #17137 üzenetére
/ip firewall filter
add action=add-src-to-address-list address-list=vpnlogin \
address-list-timeout=1m chain=input comment=\
"L2TP - 1,0 min - vpnlogin list" dst-port=500,1701,4500 protocol=udp \
src-address-list=!vpn1
add action=add-src-to-address-list address-list=vpn1 address-list-timeout=1h \
chain=input comment="L2TP - 60min - vpn1 list" dst-port=500,1701,4500 \
protocol=udp src-address-list=!vpn1
add action=add-src-to-address-list address-list=vpn-blacklist \
address-list-timeout=12w6d5h59m chain=input comment=\
"L2TP - 90d 05:59:00 - blakcklist" dst-port=500,1701,4500 protocol=udp \
src-address-list=!vpnlogin/ip firewall raw
add action=drop chain=prerouting comment="VPN BLACKLIST DROP (L2TP)" \
in-interface=pppoe-WAN src-address-list=vpn-blacklist
Szerintem ezzel csökkenthető a próbálkozások száma. (Saját fabrikálás, biztos van ügyesebb megoldás is)
-
-
Ablakos
őstag
Capsman-ben alatt a virtuális interfész aktív marad akkor is, ha lekapcsolom a master interfészt, amihez kötve van. A kliensek azonban így már nem tudnak konnektálni a virtual wifihez. Ez így üzemszerű vagy valami beállítási hiba okozhatja?
-
Ablakos
őstag
válasz
E.Kaufmann #17026 üzenetére
Semmilyen.
-
Ablakos
őstag
Az miért van, hogy ha 5200-as csatornát állítok be a 5ghz wifi-re akkor 17dBm, ha 5260-ra váltom, akkor feljebb emeli 23 dBm-re az erősséget a capsman a WAP AC-on? Az explicit beállított erősséget egyáltalán nem veszi figyelembe. Mitől függ a teljesítmény?
-
Ablakos
őstag
Iszonyú lassú a laptopom sebessége a routerrel. rx/tx rate szinte maximum, amit tud a laptop, de a sebesség mérés tragikus. (Egy nagyobb fájl másolása idegőrlő, ahogy a Btest is mutatja) (tcp packets/ direction both)
Mi okozhat ilyen vacak átvitelt? (interferencia nincs a falu végén, a WapAC kb 2 méterre akadály nélkül)
-
Ablakos
őstag
A képen látható (GNS3 virtuális) routert szeretném elérni ip címmel a valódi belső hálózatból. (Cloud1 == otthoni belső hálózat) A mikrotik az otthoni belső hálózatból kap dhcp-vel ip-t. Minden otthoni eszközzel egy hálózaton van. (Van dynamic default gateway, dynamic ip)
A virtuális routerből minden otthoni eszközt tudok pingetni, de a virtuális mikrotik nem pingethető. Így csak macaddress-el éri el a winbox.Mi akadályozhatja az ip-vel elérést?
-
Ablakos
őstag
A capsman->registration table alatt az egyik kliens Rx Signal-ja -75. Szakadozik is eléggé. Milyen értéknek kellene lenni a stabil(abb) kapcsolathoz. Van itt minimum érték?
-
Ablakos
őstag
Lehetséges pc-n kialakítani egy több routeres (virtuális) környezetet tanulási célból? Tehát nem szeretnék 3-4 db eszközt fizikailag összedugdosni.
-
Ablakos
őstag
A backup-ból lehetséges export formátumot előállítani? Csak néhány script kellene a backupból, de nem akarom felülvágni a jelenlegi konfigot.
-
Ablakos
őstag
A winbox-ban hogyan tudom a wifi kliensek pillanatnyi (pl. kb/s) forgalmazását megtekinteni? A capsman->registration table helyen csak rate, packet lehetőség van.
-
Ablakos
őstag
A WAP AC kültérre is helyezhető a dok. szerint. Mosodába mennyire merész vállalkozás a telepítés? Elég párás a levegő, különösen a vasaló tereremben. Van ettől jobb választás?
-
-
Ablakos
őstag
Ha (7)upgrade-t szeretnék az eszközeimen (1router+5 wap), a szokásos config mentésen túl, kell még valamire figyelni?
-
Ablakos
őstag
A megoldás (természetesen) egy fatális hiba. Jó helyen kapargattam a portforward-nál. A port range natolás szükséges a passzív kapcsolathoz, csak udp protokolt állítottam be.
tcp-re azonnal működik.
Elnézést.
-
Ablakos
őstag
Köszönöm mindenkinek a hozászólásokat.
A passiv (plain) ftp szerverem működik. (Nekem a lényeg, hogy elérhető a DIGI mobilhálózatból is.) Akkor van hibaüzenet, amikor bekapcsolom az SSL titkosítást. (PORT command error, 501 server cannot accept argument)
Emiatt gondoltam, hogy ez plusz port nyitást igényel. Lehetséges, hogy másfelé kell keresgélnem. -
Ablakos
őstag
A tűzfal mögötti ftps szervernek (az általam választott) 2121-es porton kívül kell még valamilyen port forward a routerben?
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #13724 üzenetére
A check-for-updates parancs "once" paraméter miatt nem ment.
[admin@RB1100AHx4] /system package update> check-for-updates once
channel: stable
installed-version: 6.48.1
status: finding out latest version...
Így persze nem tudott a latest-version kiparszolódni. once nélkül már működik (úgyahogy évek óta)
-
Ablakos
őstag
:log info "Check software update..."
:local emailAddress "mailAddress@.."
:local modelName [/system routerboard get model]
:local boardName [/system resource get board-name]
/system package update
set channel=stable
check-for-updates once
#:local newver "0.0"
:local newver [get latest-version]
:local currver [get installed-version]
:delay 4
:log info $newver
:log info $currver
:log info [get latest-version]
:if ( $currver != $newver) do={
:log info ("A new software update ".$newver." is available. Sending email...")
/tool e-mail send to="$emailAddress" subject=("[".[/system identity get name]."] New RouterOS version available - " . [/system clock get time] . " " . [/system clock get date] ) body="MikroTik model: $modelName\r\nFW: $currver. --> .$newver"
} else={ :log info ("No package update") }
Valaki légyszi mondjon tanácsot, miért nem akar a newver változó feltöltődni? (a currver töltődik)
A delay után kiiratom a latest_version fv.-t és az hoz eredményt, de a newver üres marad. -
Ablakos
őstag
válasz
Kroni1 #13068 üzenetére
Scriptet írni (levadászni egy jót a netről). A többszörös sikertelen bejelentkező ip címekre hosszú bannolás.
Nekem hiába volt lekapcsolva az L2TP szerver, valaki mint foxi a nadrágszárat csak próbálgatta az 500-as portot.
Ekkold scriptje azóta nyugalmat teremtett a logban. -
Ablakos
őstag
válasz
Statikus #13057 üzenetére
Dehogy mondok ilyet! Nekem is (saját kérésemre) bridge módban működik a Digi eszközöm. A mikrotik kezeli a DIGI utáni belső hálózatomat (tűzfal, címfordítás, capsman) Ezekre a feladatokra nem mendzselhető switch kell. Legalábbis ezt tapasztaltam CRS eszköznél a saját tudatlanságomon.
Gyenge a (1 magos) cpu a fent említett néhány feladatra.Nálam az RB1100 mellé dlink olcsó soho switchek vannak, ahol szükséges. (pl egy asztalnál 3 db irodai pc)
-
Ablakos
őstag
Van egy bekonfigurált L2TP/IPSEC előre kiosztott kulccsal. Működik.
Próbáltam a biztonságát RSA kulccsal emelni, de nem sikeredik windows 10 alatt.Adott: system/certificate alatt a CA(saját aláírt), 1server és 1client cert.
Van valakinek a kulcsok elhelyezéséről, kezeléséről valamilyen jó leírása?
(A mikrotik manual nem ad valami részletes útmutatást.) -
Ablakos
őstag
Az elmúlt napokban sok log bejegyzés van (több száz) a lenti hibaüzenettel. Az sftp servert lekapcsoltam egy időre, de valami megoldás kellene. Valami támpontot szeretnék kérni hogyan, merre induljak, hogy kibannoljam a próbálkozókat?
feb/17 20:56:41 ipsec,error 176.63.27.21 failed to get valid proposal.
feb/17 20:56:41 ipsec,error 176.63.27.21 failed to pre-process ph1 packet (side: 1, status 1).
feb/17 20:56:41 ipsec,error 176.63.27.21 phase1 negotiation failed. -
Ablakos
őstag
válasz
allnickused #12003 üzenetére
Jah, tényleg külön sorba meg szűröm csak a dest IP címet. Kösz.
-
Ablakos
őstag
Hogy a csudába kell a connection/ tracking szűrő dst/port mezőbe írni?
212.40.82.164/80 = piros
212.40.82.164:80 = piros
212.40.82.164 80 = pirosMilyen variáció van még?
-
Ablakos
őstag
Köszönöm mindenkinek. Tűzfalszabállyal működik minden kliens.
Kivéve, amelyik Vivaldi böngészőt futtat Androidon. De ez már nem Mikrotik téma. -
Ablakos
őstag
A belső hálózatba felvettem egy statikus dns címet. www.commerce.hu, ami 192.168.200.13 -ra oldódik. Az a gondom, hogy a wifi eszközökben (capsman) nem akar oldódni a domain.
A connection trackingben úgy látom a wifi kliens 8.8.8.8:53 címhez fordul rögtön. -
Ablakos
őstag
válasz
csemberlen #10329 üzenetére
Ha csak AP kell a wAP ac a személyes kedvencem.
-
Ablakos
őstag
Lehetséges a fődomain-t is a mirotikes clodra terelni? Az aldomain cname-el működik, de a fődomain-t, csak ip címmel lehet terelgetni. Az meg ugye nincs.
-
Ablakos
őstag
Csak tartalék NETnek szeretnék egy LTE modemes készüléket. kb 1 kilométerre szabad rálátással van a torony. SXT LTE kit -re gondoltam. Jó ez ilyen célra vagy más ötlet?
-
Ablakos
őstag
Tudtok ajánlani megbízható free dns szolgáltatót. Ingyenes domain cname-el?
A changeip egyszerűen lekapcsolta az ingyenes domainem 4 év után. -
Ablakos
őstag
Minden éjszaka próbálkozik egy ip cím l2tp-re.
Log:
02:20:45 ipsec,error 216.218.206.74 failed to get valid proposal.
02:20:45 ipsec,error 216.218.206.74 failed to pre-process ph1 packet (side: 1, status 1).
02:20:45 ipsec,error 216.218.206.74 phase1 negotiationMost kézzel felvettem a tiltottak közé, de hátha más is kedvet kap a játékra. Nehezít, hogy csak naponta egyszeri, nem lehet tűzfalban rate limitre szűrni.
Van valakinek jó script-je, ami az ilyen próbálkozást feketelistázza?
-
Ablakos
őstag
Telenor online beállítással nekem megy a l2tp-vpn. (kártyás lakossági)
Digi internet APN, azon is megy az alagut. Egyedül a belsőhálózaton a névfeloldás nem megy, de nem érdekel, ip címmel minden elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged