- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Macrodroid
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
En azt mondom, majdnem mindegy.
A VoIP portokat szeretik whitelist-re tenni, mert egyszerubb ha csak mukodik, mintha nem jo a fingerprint es panaszkodik az ugyfel. Legalabbis miota SIP portra tettem a torrentet, azota nincs sebesseg problemam. Lehet a Wireguard-ot is oda kellene. -
myk_to
csendes tag
A WinBox alján ez látható: MemoryFree/ Used/ Total: 54,6 MiB / 73,4 MiB / 128,0 MiB. A logokat minimálisra (100) vettem, a "HDD"ről is kipucoltam mindent, amit lehetett. (A Files alatt csak a flash van, és ott is csak a skinek..)
Azóta egy tartalék (szintén ac2)-be a "megromlott"ról a konfigot feltettem. FW: 7.16.2. Első közelítésben működőnek tűnik.
Holnap - ha lesz lehetőségem - kipróbálom a helyszínen.
Azért az rém fura, hogy - ahogy írtátok - ez a furcsa hibajelenség régóta (már a 6.xx-tól??) velünk van, és a gyártó ennyire nem foglalkozik vele. Tudom, hogy menden program kitölti a rendelkezésre álló memóriát, de ...
Köszönöm az eddigi ötleteket, tanácsokat! -
-
-
-
Alteran-IT
őstag
Na, örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel, már tényleg kezdtem elhinni, hogy velem van a baj
Nekem most is volt egy kirohanásom, mert egy Cisco-nál több WAN és LAN esetén a NAT és a routing kezelése egyszerűbb és ésszerűbb is, Mikrotik annyi paraméterből amennyi a Cisco-nak elég ilyen esetben, azt sem tudja mit csináljon, még kell mark routing, preouting stb... mint ha az egész fejlesztői gárda bohócokból állna és halvány lila fingjuk sem lenne a protokollokról, amit integrálnak a ROS-ba.
Nekem még LTE-hez nem volt szerencsém, pedig kipróbálnék már egy olyat is, csak igen, Mikrotik-nél elvileg az is egy varázslat azt hol sikerül, hol nemMekkora sávszélesség? Mert néha használtan kerülnek fel pl. Cisco 892SFP routerek meg hasonlók egész jó áron, sőt felujitottcisco.hu nem tudom mennyire megbízható, de elég jó áron van ott is, ilyen ~600 Mbit/s-t ki tud NAT-olni és ahhoz képest még egész kis kompakt mérete van és a fogyasztása sem túl sok, persze gigás sebességnél már igen, sokkal komolyabb router kell CIsco téren sajnos, ilyen téren kicsit fejlődhetnének, más téren viszont különösebben nincs probléma a Cisco-val.
-
Reggie0
félisten
-
"De pontosan azert tettem mikrotik eszkozt az LTE vegere, hogy ne kelljen ilyen barkacsolasokat csinalnom."
"- a netwatch mukodese: pontosan ez az amire szuksegem volt, csak valoszinuleg nem tudtam megfogalmazni rendesen."
...változik a probléma?
"Kritikus" rendszert építettél egy SPoF-re. Ha elpukkan a tápegység, akkor mi van?-HW hiba: mint írtam voltak rá panaszok, konkrétan az LTE modemre is. Van egy LTAP minim, napokat ment mellettem, beszereltem az autóba és kb sose ment (néha ment csak), nem látta az LTE modemet (nem Tikes modem). Persze én is nézelődhettem volna akármerre, aztán csak kiderült, mellettem stabil 5V-ot kapott (talán fölötte is?!), az autóban pedig nem. Átépítettem 9Vosra a tápellátását, és megy, stabilan. Varázslat vagy tudomány? Logban nem köpte ki, de a neten voltak ráutaló posztok.
-FW hiba: nem mi írjuk, nem is tudunk adni changelogot. Van egy mondás, hogy ha nem romlott el, ne javítsd meg. Ez elromlott, de lehet már valaki megjavította. Mi mondjuk meg? Miből?
Küldjél be support ticketet az MT-nek.
- RSRP: nem összetévesztendő az RSSI-vel (nálad -72dBm volt), a -103dBm nem vészes, van -110 körül is "élet". Ezek a bejövő jelerősséget mutatják, a "minőségi" mutató az RSRQ, ami nálad -7.5dB egy teljesen jó jelet mutat.
Senki sincs pontosan ugyanabban a helyzetben amiben te, a workaround meg már csak ilyen, melós, szenvedős.
-
Reggie0
félisten
Biztos meg lehet oldani, csak ki kell talalni a scriptet.
Arra is gondoltam, hogy felhuzhatsz egy openvpn tunnelt is, amit aztan nem hasznalsz, viszont annak a security profile-ban meg lehet adni up es down scriptet. Igy ha lemegy az openvpn kapcsolat akkor ujra lehet inditani az lte interfeszt.
Viszont ez is csak egyszer fut le, amikor lemegy az interfesz, ha nem jon fel akkor nem fogja rendszeresen ujraprobalni. -
Ebben nem jó a Mikrotik. Hogy más gyártó hogyan oldja meg,titokban újraindul és nem is tudsz róla,de működik. Az más téma.
Ha más márka vált be vegyél olyat. Sajnos ez ilyen. De olcsón,ilyen nyereségű lte eszköz nem nagyon kapsz ilyen tudással. Ebben ez a jó.
Lte timeout: A szolgáltató is azt csinál,amit akar. Ha akarja letiltja a simet,mert nem tetszik neki. De nem fogja nyilvánosan megmondani az indokokat. -
Van amúgy célja ennek a sorozatos kiakadásnak? Két nagyon valószínű dolog lehet a háttérben: hardver hiba, volt néhány panasz anno a Tik saját LTE modemjére hosszabb távon; FW hiba. Utóbbit nem frissíted, előbbiről elvből nem hallasz.
Mit szeretnél ezek után a topik lakóktól? Csak kendácsolni lehet. -
Próbálj meg berakni 5 óránként egy rebootot. Az a tapasztalatom,hogy néha lekapcsolják a netet a fixen logó eszközön a szolgáltatók. Van LTE,de net nincs. Reboot ezt az időt újraindítja,meg biztosabb mint az interface le-fel kapcsolása.
Nem ez a legjobb,de van aholnígy csinálom. -
dombila
őstag
Én elengedném a Netwatch-ot. Fentebb emlitették, hogy az általa figyelt esemény bekövetkeztekor - pl szakadás - egyszer megpróbálja futtatni a scriptet. Ha az valamiért nem sikeres, akkor nem próbálja többször elindítani.
Ezzel szemben ha saját, időzített scriptet használsz (pl 15 percenként fut), az akkor 15 percenként fog futni, függetlenül mindentől. (Ellenőrzi az internet kapcsolatot, ha nincs, akkor interface le/fel.)
Ha nem eredményes a futás (nem jön valamiért fel az interface), akkor a beállított idő után (pl 15 perc múlva) újra megpróbálja.
Sőt akár olyan feltételt is bele lehet írni, hogy ha többször is nem áll helyre a kapcsolat akkor reboot-olhat is.
A netwatch ilyet nem csinál.
Igaz, az időzített script nem a szakadás pillanatában fut, hanem legrosszabb esetben a beállított idővel később, de fut.
És lehet futtatni akár 5 percenként is, mert nem egy nagy teljesítmény és erőforrás igényű script. -
Laca0
addikt
hasznaltan vettem ebayrol, szoval tul uj nem lehet...
Csak halkan kérdezem: nem lehet, hogy hibás az eszköz?! Talán pont azért adták el....Én több tucat wAP R és LtAP mini, és egy LHGG LTE6 routert telepítettem és üzemeltetek. Nem mondom, hogy nincs tőle jobb, de teszik a dolgukat. Csak olyan esetekben kellett szervizelni őket, amikor a tulajdonos nem fizette a mobilszámlát és cserélni kellett a kártyát, illetve tápegységet kellett 2x vagy 3x cserélnem összesen.
-
myk_to
csendes tag
Ide válaszolok, de értse mindenki, aki megtisztelt gondolataival, tapasztalaival: Köszönöm az információkat! Bár a célom az hogy Proxmox alatt fusson (még néhány VM, CT társával együtt), de hogy végére járjak, asszem a következő lépésnek annak kell lennie, hogy natívan felteszem a RouterOSt a vasra, és úgy próbálom ki a Wifit
-
Első körben otthon, saját hálózaton kezdenék el játszani ezzel.
Ott csak Digi, Yettel, Telekom és Vodafone jöhet szóba.
A RegExp a több lépcsős azonosítás miatt merült fel.
Első lépcső : azok a WiFi kliensek akik kapcsolódnak ezekhez a címekhez (epdg.epc.mnc***.mcc***.pub.3gppnetwork.org).
Második lépcső : azok a WiFi kliensek, akik UDP 500 és/vagy 4500 kapcsolatot alakítanak ki.
Ha mindkét feltétel teljesül, akkor (jelen ismereteim alapján) ezek VoWiFi használó eszközök.
Szerintem.
Hoppá! És még ott van a az általad is említett protokoll alapú azonosítás is. -
-
mrots
junior tag
Csinaltam egy gyors tesztet, bekapcsoltam a vowifit a telefonon. A DNS szerverben latszik is:
26-Oct-2024 00:27:07.611 queries: info: client [...] (epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org): query: epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org IN A
26-Oct-2024 00:27:07.615 queries: info: client [...] (epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org): query: epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org IN AAAA
26-Oct-2024 00:27:08.663 queries: info: client [...] (epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org): query: epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org IN AAAA
26-Oct-2024 00:27:13.791 queries: info: client [...] (epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org): query: epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org IN AAAAUtana megneztem, mi az IP cim amit a telefon kapott a DNS szervertol, mikor elkezdett beregisztralni:
epdg.epc.mnc020.mcc234.pub.3gppnetwork.org has address 185.153.237.96
Inditottam egy hivast, majd megneztem a netflow adatokban, hogy milyen forgalom ment ehhez az IP cimhez. Na, ehhez semmilyen. Ez a konfiguracios IP cim volt, a forgalom a konkret hivasfelepitessel mashova ment, ugyhogy a subnetre szurtem, felteve, hogy a fentihez kozeli (szomszedos) cimekre megy a konkret hang kapcsolat.
mrots@rpi$ nfdump -R . -t 2024/10/26.00:00:00 "dst net 185.153.237.96/28"
Date first seen Duration Proto Src IP Addr:Port Dst IP Addr:Port Packets Bytes Flows
2024-10-26 00:27:09.684 0.000 UDP [...]:500 -> 185.153.237.98:500 1 466 1
2024-10-26 00:27:09.756 0.308 UDP [...]:4500 -> 185.153.237.98:4500 4 816 1
2024-10-26 00:27:10.264 6.068 UDP [...]:4500 -> 185.153.237.98:4500 23 8656 1
2024-10-26 00:27:35.684 0.000 UDP [...]:4500 -> 185.153.237.98:4500 1 29 1
Summary: total flows: 4, total bytes: 9967, total packets: 29, avg bps: 3066, avg pps: 1, avg bpp: 343Szoval ezert mondom, hogy szerintem nem IP cim alapjan kene qos-t adni.
-
ekkold
Topikgazda
Egy ideje naplózom az IP címemet, (és akkor már egyúttal még pár dolgot), pl. mert anno figyelmeztetés nélkül NAT-olt címre váltottak - így hamar észreveszem azt is, ha megint eljátsszák ugyanezt.
Ez egy kicsi php weboldal a NAS-on, amit mikrotik hív meg időnként. Itt is látszik, ahogy fogy a memória 7.15.3 OS-el (a konfig nem változott), pár nappal a frissítés után. Korábban 7.11.2 volt, így egyelőre arra álltam vissza. -
ekkold
Topikgazda
Ki akartam próbálni a rose package smb megosztás elérését. Hát egy zsák kaka... Parancssorból lehet konfigurálni, winboxban a beállítások egy részét nem találom. Ez még nem lenne tragédia, nem ijedek meg a parancssoros konfigtól sem, a nagyobb baj, hogy nem működik... a NAS-om egyik mappáját próbáltam elérni: unknown file system... Mondanom sem kell minden más eszköz hibátlanul eléri, windoswsok, linuxok, még a TV-mben levő béna smb megoldás is.
A memoria leakkal együtt, háát, ment egy downgrade + visszaállítottam egy korábbi backupot, ami egy korábbi routerOS-en készült. Kopp-kopp-kopp - most jó. Egy darabig nem fogok frissíteni. Kezdenek úgy dolgozni mikrotikék is mint a "nagyok", kiadják a hulladék béta állapotű szoftvert, aztán majd a felhasználók ingyen tesztelik, és szépen küldik a hibákat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest