-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #12539 üzenetére
Az első bekezdés volt esetleg kicsit annak tűnő, a többi meg olyan ahogy olvasod, bár nyilván az eleje adja a többire is a hangsúlyt, bár nem annak szántam.
Ha szakmailag helytelen, akkor támaszd alá, illetve cáfold meg rendesen, ilyeneket én is be tudok nyögni bárki írására, mégsem teszem.#12538Core2duo6600: Mondjuk annyi igaz, hogy ha van másik net elérés, akkor ki lehet vele használni, de ha az backup jelleggel volt, gondolom nem olyan nagy sávszélességű, hogy megérje külön használni, plusz tényleg csak a saját dolgodat és a router dolgát nehezíted meg vele,, előbbi látszik azon amit írtál.
Mivel írtad, hogy kb. hasonló állapotban maradt a router konfig alapján, így egyszerűbb lenne csak pár szabályt kiszedni, egy-két újat létrehozni tiltásra és gond nélkül menne a route-olás NAT szabály nélkül. -
ratkaics
senior tag
válasz
bambano #12482 üzenetére
A felfelét szeretném korlátozni.
Az van, hogy sávszélesség korlát van beállítva a NAS-on, ami torrentezik. Ez az idő 80%-ában jó is. De sajnos van olyan időszak, amikor a felfelé sávszélességet nem tudja a szolgáltató biztosítani (gondolom ilyenkor sokan használják a faluban a netet). Ilyenkor viszont kicsit zavaró, hogy a böngészés közben, sokáig malmozik, mire elkezdi betölteni a kívánt weboldalt.
Ezt szeretném megoldani. -
Core2duo6600
veterán
válasz
bambano #12482 üzenetére
Így - így, annak idején a PFsense is a feltöltésen dolgozott a csomagok sorba állításával (trafic shaping ? ), anno még az ADSL mellett érzékeltette is a hatását, amióta Digi Gbit van már kevesebb értelme van.
Nem is állítottam még meg a Miki nek, igaz utána sem néztem, hogy hogyan kell.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #12391 üzenetére
Én egyhez is azt használom már csak a vendéghálózat miatt is (az egész hálót vlan-ozni (már ahol lehet), plusz még az AP-t is kicsit körülményesebb lenne), plusz már csak azért is, hogy ha bővítek majd (amit fogok is Mikrotik AP-val), akkor ne kelljen külön konfigurálni az AP-t, csak megetetni vele a már meglévő konfigot azt jól van. Persze nálam eddig mindenhol jól működött a CAPsMAN, rendesen ki tudom használni a 2,4 GHz-t és az 5 GHz/ac-t is és ha jól van beállítva akkor a routert sem eszi, gondolok itt a LF alkalmazására belső hálón és így tovább.
-
válasz
bambano #12364 üzenetére
L2 MTU gyárilag 1598 volt beállítva a bridge-en MTU meg 1500-on. L2-t hiába veszem lejjebb gondolom nincs hozzá köze.
mss szabályt már utólag raktam bele, más mss szabálya nincs bent. Kitöröltem de semmi válltozás. Restart is megvolt.
Vagy mire állítsam az MTU-t?grabber
Telefonos ügyfélszolgálat azt sem tudja megmondani hogy központi hiba van, vagy hogy hol mennek a kábelek. Nekem kell mondanom hogy minden télen legyenek szívesen csillapítót felrakni a mínuszok miatt amit majd tavasszal leszedetek velük. Azt sem tudták megmondani hogy ha áram szünet van x utcában akkor az kihat-e a netünkre, kocsival jártam végig a kábeltvt követve hogy ha eon áramszünetet jelent be akkor tudjam hat-e ránk mert persze az oszlopon az erősítők sem kapnak áramot. -
válasz
bambano #12300 üzenetére
Szerintem nem. Hardveresen majdnem egyeznek, annyi hogy az AHx4 L6 licencel rendelkezik, az RB4011 meg csak L5 viszont cserébe ennek 512MB a tárhely, amíg az AHx4 esetén csak 128MB.
De ha tudsz még szerezni valahonnan RB450Gx4-et akkor az is bőven elég lehet számodra.
Ez lenne a legolcsóbb, de most szétnéztem és kb sehol sincs már készleten :/ -
válasz
bambano #12298 üzenetére
Fasttrackkel mondanám bármelyik 4 magost (hap AC2, AC3, vagy RB450Gx4 (ez utóbbi már EOL de pár helyen még lehet beszerezhető) a nélkül talán az RB4011iGS+RM ha nem kell a wifi.
Ha pénz nem számít akkor talán egy RB1100AHx4. -
-
m0ski
aktív tag
válasz
bambano #12006 üzenetére
[admin@MikroTik] /system resource> print
uptime: 51s
version: 6.36.1 (stable)
build-time: Aug/05/2016 09:39:13
free-memory: 221.7MiB
total-memory: 256.0MiB
cpu: MIPS 1004Kc V2.15
cpu-count: 4
cpu-frequency: 880MHz
cpu-load: 1%
free-hdd-space: 4312.0KiB
total-hdd-space: 16.0MiB
write-sect-since-reboot: 73
write-sect-total: 38267
bad-blocks: 0%
architecture-name: mmips
board-name: hEX
platform: MikroTikA free-hdd-space-t nem értem, mert nincs rajta semmi. Ráadásul a fájl feltöltés látszólag rendben végigmegy.
MMIPS verziókat töltöttem le (routeros-mmips-6.47.8), mert ezt írja a 750Gr3-hoz. -
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #11991 üzenetére
Erre el is felejtettem írni, de igazából az a baj ezzel, hogy csak egy Dude Edition routerük van, az meg valakinek túl sok, pl. otthoni használatra, valakinek meg túl kevés, az USB, illetve a MicroSD slot kérdéses, hogy mennyire jó erre, már amennyiben működik normálisan, főleg az USB-re gondolok. A CCR1036-tól kezdve meg ugyan van M.2 slot a routerekben, így elméletben azokkal is megoldható a routeren belüli Dude szerver, de azok sem kifejezetten Dude Edition routerek.
#11996 jerry311: A SamKnows nem az az angolok által üzemeltetett mérős dolog? Mert az annyira nem izzasztja meg a routereket, de attól még tény, hogy eléggé melegednek a TP routerek és némelyiknél a szellőzés sem a legjobb, függetlenül ettől valamelyik elél 10 évig, valamelyik kb. garancia végéig, vagy addig sem, én a saját routereket mindig védtem egyrészt bordázással, másrészt a táp szinte azonnali cseréjével (mondjuk a táp problémás a Mikrotiknél is ahogy észrevettem, nálam a TP is kapott egy 12V 6A-es tápot, meg az RB3011 is egy 24V 6A-es tápot, az RB3011-ét meg megkapta a wAP AC, így mindenhol egy fokkal nagyobb táp van és minden eszköz stabilabban is működik és az áramingadozást is jobban bírja), mert az eléggé szar sajnos a TP routereknél, legalább is hamar elfáradnak és van hogy viszi a routert is, vagy jobb esetben csak 1-2 kondenzátort benne, bár az átlag user ilyenkor nem szedi szét megnézni, hogy miért nem működik rendesen, csak kidobja. Amúgy hanyas verzió, v1.x-es?
-
törölt tag
válasz
bambano #11990 üzenetére
Nekem sincs bajom a MikroTik-el, nekem is van. Sőt nekem MikroTik esetében külön szimpatikus hogy eszközönként van lehetőség wifi jelszó megadásra. Az is szimpi, hogy annak hirdeti magát, amire beállítom. Pöpec kis cuccok, de nekem a UBNT-vel sincs bajom. szépen fejlődnek, és véleményem szerint egyre jobbak. ( Sajnálom hogy neked negatív tapasztalatod van vele) Az árak, ugyan fontos tényező, és nagyon meg tud határozni sok mindent. De....
Na igen az adatvédelem, az eléggé képlékeny téma kör, nem csak hálózat üzemeltetés téren, de sok sok másban is, amit a felhasználók, és a rendszergazdák is, olykor olykor a kellő magasságból kezelnek. Ami nem biztos hogy jó irány, sőt... De a fene tudja már a mai világban, amikor folyton karón látunk varjút. Szóval részben osztom véleményed. -
törölt tag
válasz
bambano #11982 üzenetére
A cambium AP, routerek majdnem hogy csak így működnek. Úgy kezdődik hogy regisztrálod az eszközt. Csak utána tudsz bármit is csinálni. Nem tudom menyire ismered, egyébként nagyon ígéretesnek tűnik. Érdemes utána nézni, ha érdekelt benne valaki. Én eddig pozitív visszajelzésekről tudok csak.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #11900 üzenetére
Miért lenne mondjuk az én személyes frusztrációm, ha a Mikrotiknél vannak idióták bambanő? Ez csak egy tény a sok közül, ami szakmai szemmel nézve teljesen megállja a helyét sajnos, szokták mondani nem a postást kell lelőni ha gond van az üzenettel, hanem a feladót, aki jelen esetben a Mikrotik, egyébként a hardverek és a cég elemzése ugyan úgy belefér a szakmai topikba, mint a router OS beállításai (amiről jó lenne már egy összefoglaló, mert sok ember sokadjára ugyan azokat a kérdéseket teszi fel és sokkal könnyebb lenne nekik is és nekünk is, ha lenne egy konkrét válasz), ha jól látom nincs se összefoglaló (ugye), se semmi, ami bármit konkretizálna a topikkal kapcsolatban, szóval ha egy-két magyar szó nem tetszik ami a valóság alapján negativitást fejez ki a gyártóról, akkor eriggy az avon vagy hasonló topikban ha van, ott biztos csak szép, csillogó meg hasonló jelzők lesznek
-
törölt tag
válasz
bambano #11900 üzenetére
Nekem nincs frusztrációm és fröcsögni sem volt szándékom. A káoszt az árukeresőre értettem, mert sokan sok féle képpen hirdetik a termékeket. Anno mikor kerestem, hamar rá jöttem a nevezék tanra. Utána az rb szám alapján kerestem és minden egyértelmű volt. Az eszközzel meg meg vagyok elégedve.
-
rekop
senior tag
válasz
bambano #11707 üzenetére
"azt, hogy mennyi a vezeték ellenállása 30 méteren, csak becsülni tudjuk, kiszámolni nemigen"
Miért nem lehet kiszámolni? Ismerjük a réz fajlagos ellenállását(ρ =0.0178) a 24AWG kábel keresztmetszetét(0,205mm2), és a hosszt.
Van egy olyan képlet, hogy: ellenállás=ρ *(huzal hossza/keresztmetszet)
Tehát 1000méterre számolva : R=0.0178*(1000/0.205)=86,8 Ω
30méter esetén : R=0.0178*(30/.205)=2.6 Ω11706 mrzed
Először 18V 0.8A tápról volt szó.
A 30méter kábelen lévő fesz.esés: 2.6*0.8=2.08V
A PD-nek marad a 18V-ból: 15.92V
Azaz így 0.8*15.92=12.7W marad maximum a PD számára.
Ugyanez egy 24V 0.8A táppal(nem részletezem ennyire): 0.8*(24-(2.6*0.8))=17.5W
Ez alapján egy 18V 0.8A táp kevés egy 16W-os eszközhöz az adott kábelhosszon, a 24V 0.8A viszont már elegendő.
#11729 amargo
23.1V marad a PD-nek. Ez azt jelenti hogy a kábeleden a fesz.esés 0.9V. Ha stimmel a 30m és 24AWG réz, akkor 0.9/2.6=0.35A, ami azt jelenti hogy a PD 0.35*23.1= ~8W teljesítménnyel üzemel. -
válasz
bambano #11722 üzenetére
"az mtu problémát lehet úgy ellenőrizni, hogy ráraksz egy klienst, és a kliensen veszed le az mtu-t 1400-ra. ha ettől látványos a javulás, akkor az a gond. ha nem, akkor más."
https://www.iea-software.com/products/mtupath/
https://www.elifulkerson.com/projects/mturoute.php
-
amargo
addikt
válasz
bambano #11712 üzenetére
[link]
A hivatalos oldalon 10w és 16w-ot írnak, fingom sincs, hogy itt mi számít attachments-nek, mert USB portja nincs.
Viszont a rá rakott 15 méteres lte kábelnek csak számítania kell, így érzésre az a kis 24v 0,8amperes tápot én nem gondolnám túl combosnak. Sima CAT6 UTP van persze van egy fali csatlakozó, továbbá azért nem vagyok egy profi vég felrakó, bár a hálózati tesztek alapján jók a kötések.Lenry, nem hiszem, ha feltétlenül az eszköz elkezdene újra indulgatni csak-e miatt, nyilván egy komoly feszültségesés megtenné a hatását.
-
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11712 üzenetére
Rendben, elfogadom...viszont ebben az esetben kérlek áruld el, hogy 18Volton 2,4W mennyi Ampert jelent? Csupán nem szeretnék tudatlanul meghalni...
És persze én is biztos vagyok benne, hogy 200 forintos csúcsminőségű cat5e kábelről beszélünk, nem pedig 60-80 forintos átlagosról.jerry311:
sejtem... -
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11710 üzenetére
Rendben, számoljunk ahogy Te szeretnéd, qrva jó minőségű a vezetékünk, csak 3Voltot esik a feszültség. De ez még mindig 2,4W, 0,133A veszteség ami több mint 16%... és még nem is kalkuláltuk bele a tápegység hatékonyságát. Még ha a fejünk tetejére állunk, akkor is ebből hő lesz, ami jelen esetben veszteség. A gyári tápegységek nem feltétlenül vannak ennyivel túlméretezve.
-
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11708 üzenetére
A vezeték ellenállása nagyban függ az anyagától. Nem egyszerű kinyomozni a már helyén lévő kábel ötvözetét. Feltételezem, hogy a kalkulátor egy szélsőséges értéket számol. Abból a 0,185A -ből hő lesz, ami jelen esetbe veszteség, mert nem fal, vagy padlófűtést építünk. Ez pedig 0,8A áramerősségre nézve jelentős veszteség. Ha én is kigugliznám a számítás menetét és papíron levezetném, akkor is hasonlóan szélsőségesen venném figyelembe az értékeket, mert abból baj nem lehet. De ez itt már piszkosul OFF.
-
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11705 üzenetére
Most nézem a kalkulátort, az előbb 38 méter vezetékkel számoltam.
Helyesen 30 méterre, 24awg vezetéknél 18V-al 4,155V a feszülségeség, 3,324W a teljesítményveszteség, ami 0,185A -t jelent.
30 méter, 24awg, 24V-nál 4,155V a feszültségesés, 3,324W a teljesítményveszteség, ami 0,138A-t jelent.szerk: Én sem vagyok egy fizikus agytröszt, ezért ezt használom androidos mobilon:
Elecrodoc
Ebben az alkalmazásban van rengeteg kalkulátor, bekötéshez pinout, stb. -
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11702 üzenetére
18V táplálás esetén 0,8A terhelésnél a 24awg vezetéken 30 méter esetén 5,263V a feszültségeség, a teljesítményveszteség 4,21W, ami 0,234A -t jelent. Tehát nem csak a tápegység teljesítményét kell növelni, hanem a feszültségét sem ártana, hogy a célértéken belül maradjon.
szerk: viszont ez a csomagméret problémáját nem fogja megoldani... -
-
-
-
Formaster
addikt
válasz
bambano #11292 üzenetére
Köszi! Vannak még alapvető hiányosságaim, pl nem teljesen értem az egyes módok közötti külömbséget. Nyilván a Backup egyértelmű de, hogy miben más a RoundRobin, mint a 802.3ad az nem teljesen világos.
Illetve az sem, hogy minden esetben kell-e a router oldalon is bondolni, vagy pl csak a 802.3ad igényli. Úgy gondon logikusnak, hogy mindkét oldalról bondolva kell lennie.
-
Formaster
addikt
válasz
bambano #11269 üzenetére
Igen, ezt figyelembe vettem rendeléskor és a tabella szerint választottam a gyári Mikrotik S+RJ10 modult
(#11278) mrzed: Köszi a részletes felvilágosítást, a melegedésre nem is gondoltam. Pontosan nem tudom melyik verziót sikerült rendelnem, annyit találtam a dokumentációban, hogy Based on Marvell 88X3310P. Mivel a routerem egyetlen SFP modult képes fogadni, így nem tudok sokat variálni, ráadásul passzív hűtéses, ezért kissé aggódok.
Abban bízok, hogy max 2.5 gigán terhelve nem fog annyira elszállni a hőfok
Szolgáltatói oldalról annyit, hogy külföld. Az első verziót elvetném, mert egyszerűbb lesz a szervert bondolni, amihez már alapból vettem korábban egy 4x1-es Dell PCI-e foglalatos kártyát.
Azonban nem NAS-ról van szó, hanem Ubuntu a környezet. Ha ezen belül bondolok, akkor kapok egy teljesen külön pl Bond0 elnevezésű hálózati csatolót, majd a Mikrotikben is bondolom az ethernet aljzatokat, akkor azt nem fogom tudni egyben kihasználni? (még a load balancing mode-ot kell tanulmányoznom)
szerk: úgy látom már 2019/Q2-től rev3-nál tartanak, nagyon remélem, hogy nem rev1-et kapok raktárról.
-
válasz
bambano #11188 üzenetére
Ha végig nézted, csak az eleje 2013, a vége már 2019.
Ettől függetlenül nem ez volt a kérdés.
IPv6-al (mint a Digi is) működik a MikroTik, de nem ez a lényeg.
Tudsz-e hozzá kapcsolódni VPN klienssel IPv6-on keresztül?
Azaz, a tunnel IPv6 alapon épül ki, de benne az adatforgalom már más kérdés. -
E.Kaufmann
veterán
-
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11171 üzenetére
Most vagy én vagyok a birka, és nem tudok értelmezni egy termékadatlapot, vagy nem helytálló adatokat ír le ott a mikrotik. Egyetlen egy switc-et találtam gigabit feletti rj45-ös portokkal, mégpedig a CRS312-4C+8XG-RM, az is 180e-ért. A legolcsóbb amit találtam más gyártótól az a Qnap QNAP QSW-1105-5T, azon is csak 5 darab 2,5Gb-es port van 47e- ért. Hálózati kártyákkal pedig hasonló a helyzet.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #11159 üzenetére
Akkor fogalmazz pontosabban, egyébként vicces, de júliusban már én is találkoztam a nevével, de akkor még nem nagyon voltak róla pontosabb adatok, illetve tesztek, így közben megfeledkeztem róla, bár igazából nem is az említett típusnak az utódja ha úgy nézzük, de nem rossz, ha ár/érték arányban nézzük, akkor jobban megéri nyilván, bár én azért nem vagyok túlságosan elájulva tőle.
Egy ilyen routerbe nem is kell Tile CPU, így én ebből nem vonnék le ilyen következtetést, persze ettől még lehet igazad, azonban nem hinném hogy a második sorozatban a több CPU magot előnyben részesítő dolgokhoz találnának más CPU-t, de meglátjuk, a többi, nagyobb típus még odébb van a 2. sorozatban.
(#11160) mrzed: Én gigabites nagyobb kártyákat nem is néztem rezesben, csak LA-val számoltam, mivel tudom hogy általában drágábbak, ezért is kapásból az LA-t hoztam fel mint lehetőséget, mert 2-4 portos rezes kártyákat olcsóbban lehet szerezni, mint optikás kártyákat és a CAT5e kábel méterenkénti ára nem drága, mondjuk attól függ hogy hol nézel, meg milyet.
Azzal a routerrel amit bambano mondott egész jól lehet járni, mondjuk drágább mint amit kinéztél és nem is tudnád kihasználni rendesen, főleg szolgáltatói oldalról, a NAS-router szerepet meg én elfelejteném, mert hülyeség, nem ugyan olyan a hardver kihasználtsága virtuális gépek esetén, viszont egy rendes linux-al meg lehet oldani a router és a hálózati tároló esetét, de mivel egy hardverről van szó, így ha az kimegy, akkor se net, se NAS nincs, szóval nem erőltetném. -
mrzed
senior tag
válasz
bambano #11142 üzenetére
...de most komolyan... tudnál ajánlani ennél jobb összeállítást, hasonló árban az elképzelésem megvalósításához (a két szóban forgó eszköz ~150eHUF)? Nem az volt a célom, hogy megmondjam a tutifrankót 10Gb hálózat kiépítésére. Sőt... inkább úgy érzem, hogy sötétben tapogatózom, mert nincs gyakorlati tapasztalatom... minden építő jellegű kritikát szívesen fogadok.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #11130 üzenetére
Az, hogy én ilyeneket VPN-en keresztül értem el, nem kellett NAT-olni/port forwardolni, vagy ha igen, akkor vagy a NAT előtt de legalább a NAT mögött szabványos portszám volt használva, most meg van több eszköz dupla NAT mögött mindenféle érdekes portszámokon és mikor párhuzamosan több eszközt is el akarok érni (FTP) egy ütemezetten egy szkripttel, néha megfagy némelyik kapcsolat, ha egymás után érem el őket, akkor meg müxik mind, csak úgy sok idő. Csak gondoltam, lehet, valamelyik eszközön gubanc van a NAT helperrel.
Tudom, hülyén van kialakítva, de a kezem kötve, kaptam egy eszközt ("átjáró") egy címmel, a routinghoz nem nyúlhatok, marad a tömeges port forward. -
törölt tag
válasz
bambano #11113 üzenetére
Oké, sejtettem. Roncsolódna valószínűleg és a funkcióját nem tudná ellátni.
UTP ablak átvezető:
Nekem egy max. 30 Mb/s mobilnet csomagom van. A gondom a beltéri jelerősséggel van (-90 dBm és attól rosszabb). Ez le tud degralálódni 2-8 Mb/s-os Ooookla mérésre is.
Ezért szeretnék egy kültéri LTE vevő eszközt beüzemelni vagy egy kültéri LTE antennát kitenni.
Valamit valahogy csak az ablak felcában tudnék ki vezetni. -
mrzed
senior tag
válasz
bambano #10990 üzenetére
Igen, azt is nézegettem, viszont ahhoz kell még x darb S+RJ10, na meg a gépekbe is hálókártya, stb... Igazából a jövőre nézve nem ártana egy legalább két darab sfp+ porttal rendelkező router sem (azt feltételezvén, hogy a szolgáltató kegyeskedik majd a későbbiek folyamán egy porton is kiengedni a gigabit feletti sávszélességet).
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #10945 üzenetére
Az öreg bácsik biztos ismerik
Amúgy köszönöm!Zwodkassy:
Úgy NAT-oltam volna, hogy a helyi eszköz a router címét használta volna NTP szervernek és a router NAT-olta volna tovább más időszerverre, egy script meg frissítette volna, mely IP-re is irányítsa át, de ezt most félreraktuk. -
bacus
őstag
válasz
bambano #10930 üzenetére
Remélem szeptemberig nem fordul elő többet, csinálok hozzá egy arduino alapu power el 20mp szünet power visszat
(IoT rulez) csak, hogy tuti legyen, meg ha marad a digi sim ingyenes, akkor lesz egy független elérés is..
Frissítettem a legújabb stable ros-ra, hátha segít v. ront ;)
-
bacus
őstag
válasz
bambano #10916 üzenetére
Nem vállaltam el, nem is vállalnám el, kis pont vagyok ehhez, hogy rajtam verjék el ha mégsem az ő elvárásaik szerint lesz sebesség, lefedettség. (És persze rám kennék az illegális letöltés, feltöltés, freewifi balhét is)
Egyelőre egy sarok számot szerettek volna hallani, hogy rájöjjön, nekik erre nincs keretük.
Tudtommal nincs a településen optikai net, viszont lte lefedettség még diginek is van.
100 db AP már önmagában akkora összeg és nagyságrend, hogy nemet mondjanak, meg egy AP erdő lenne a strand..
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #10762 üzenetére
Az lehet, hogy sérti, de más, (nem Sziamiau és nem Miki) routerrel/AP-val működik, nekem is és másoknak is, valamint mások is gyártanak repeatert, és azok is szoktak működni, pl szolgáltatói wifi routerekkel. Tudom, vagy kábelezni kéne (+ akár cAPsMAN, de kézzel is belőhető) vagy Audience, ami meg drága. Simán jó lett volna olcsón úgy megoldani, ami más gyártókkal müxik.
Akiknek sikerült pl TP-link-et rákapcsolni, ők a DHCP-n az "add arp for leases"-t kapcsolták ki, de az nekem be se volt kapcsolva, valamint a WDS-t none-ról dinamyc-ra, de halottnak a csók. Próbáltam b és g módokat visszakapcsolni, auto-ról 1-es csatornára tenni, sima WPA-PSK-t is engedni, 20MHz csatorna, WMM, stb.... Semmi. Csináltam új virtualAP-t gyári beállítás mellett, de szintén semmi. Egyet nem próbáltam, downgradelni valami ősi verzióra, mert volt, akinél azzal még ment. Most legutolsó "stable" van, "old stable"-ra vagy minek nevezik mostanában, nem volt kedvem visszaállni. -
válasz
bambano #10711 üzenetére
Ne is mondd! Kb. öt perce kellett resetelnem egy TP-Link kültéri AP-ot. Elvben jobban zár a kupakja, mint a Mikrotiké fog, ha nyolcas alakban két vezeték fog átlógni a lyukon, arról nem is beszélve, hogy innen nem vezet bejárat az elektronikához.
Egy év működés után szinte a C18-as csomagmegőrző jámbor népe köszönt vissza a fedél alól...
MaCS
-
törölt tag
válasz
bambano #10698 üzenetére
CRS az switch, így bár valóban tévedtem, azt nem arra szánták, hogy a procit különösebben használd.
Mindkettőn ha elindítod a tools->bandwidth testet kihajtja azt amit a port tud, a HAP AC2-n mindeközben kisebb lesz a processzor terhelése, kb. 75%, a HEX-S-nek meg 100%-ra ki fog koppanni de kijön az 1Gbps/1Gbps.
-
-
mgabi
senior tag
válasz
bambano #10684 üzenetére
hap ac2-t nem tudod megfektetni normál user módban. Nálam: Gigás digi net, 3 ac-t vezérel plusz önmaga is ac, 1000 torrent seedelve, nas, és nyomom a pubg-t, csgo-t. Semmi lag, semmi szakadás, ha letöltök éppen 80-100 megával és van 150 aktív kapcsolat, akkor teker a proci 80-90%-on, de a válaszidőkön észre se lehet venni. hap ac2 wifije közelről tudja a 320mbit/secet. nagyon best buy termék!!! rb4011 teljesen felesleges, az már irodai vállalati környezetbe való.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #10681 üzenetére
hex s-em nincs, de a hap ac2-t gyorsabbnak tippelném, már csak a mikrotikes tesztek alapján is, amit az oldal ír(már ha lehet hinni neki).
Ha atom biztosra akarsz menni, akkor egy vezetékes rb4011 tökéletes lenne erre a célra. Persze overkill egy kicsit, de legalább tudnád, hogy az a végpont biztosan tudja a sebességet és később is tudnád bővíteni az sfp+ modullal/bondinggal ha kell, időt állóbb lenne, szerintem. Ha jól tudom lanon ~2.5Gb/s-t tud.
Milyen speedtest egyébként? Btest?
-
Marcelldzso
tag
válasz
bambano #10675 üzenetére
Eszemben sincs kalapáccsal beleverni a 3 lte kártyát a 493-ba.
Gondoltam hátha valakinek van elesve miniPCI kártyaja felesleges amivel olcsón meg lehetne oldani.
De mivel az ÁSZF nem engedi így tárgytalan.Viszont megírhatnád, hogy mi a különbség a 3 modem között. Csak sebesség?
Hogy témánál is maradjunk ne csak barbár módjára kalapáccsal hadonásszunk. -
törölt tag
válasz
bambano #10630 üzenetére
Nem értek egyet!
A POE a legkényelmesebb táplálási mód és ad lehetőséget távolról monitorozni, újraindítani a rendszert. Én egy CRS328-at használok és mindenki ettől kapja a tápot, sosem térnék vissza a dugasztápokhoz. A jó minőségű ethernet kábelt meg nem fűti, azért van a rendes POE eszközöknél 50V környékén a feszültség, hogy minél kisebb áram kelljen.
-
válasz
bambano #10630 üzenetére
Miért fűteném a kábelt? Minimális a vesztesége még ilyen távolságon is, ahova jelenleg viszem (kamerák, AP-k, és az említett switch, a leghosszabb kb. 30 méter lehet). A szekrényen belüli 1 méteres kábelen meg aztán végképp nincs ilyen jelenség (mint ahogy a dugasztáp és a tápcsatlakozó közötti madzagon sincs). Gondolom a "fűtés" csak túlzás volt, mert elég nagy baj lenne, ha 200mA-től melegedne egy bármilyen utp kábel
A profi kapcsolóüzemű táp pedig adott hozzá, ott van benne a Cisco switchben, miért vennék még egyet? Pláne hogy az tényleg fűtene valamennyire... A dugasztápnak pedig egészen biztos vagyok benne hogy nagyobb a vesztesége mint a kapcsolóüzeműnek, még a stepdown konverterrel együtt is.
-
sanzi89
addikt
válasz
bambano #10541 üzenetére
Az önkormányzatot csak viccnek írtad ugye?
Nem ismerek minden önkormányzatot, de amelyiknek ismerem az informatikusát és az elmondását az informatikai rendszerről, ott biztos nem volt hitelesített semmi, amikor Julika új számítógépének húztak egy új UTP-t, mert átköltöztek egy másik irodába. Aliexpress-ről vett magának pár dodóért egy gagyi szart, és nézte a 8 világító zöld ledet.Én életemben talán kétszer használtam ilyen profi mérő berendezést (akkora táskában, hogy belefért volna 1 heti cuccom a Balatonhoz), az egyik amikor egy irodának az üzemeltetését vette át a cég, amikor ott dolgoztam kezdőként és fel kellett mérni a meglévő számítógépes hálózat állapotát. Volt jegyzőkönyv meg minden, fél napot eltöltöttem 50 végpont kimérésével és dokumentálásával.
Kétféle hiba volt. Az egyik amikor konkrétan elkszakadt a kábel oda húztam másikat, a másik amikor rossz volt a bekötési sorrend, ezt gyorsan lehetett javítani vagy a fali aljzatban vagy a patch panelen. A felét nem értettem annak, amit kiírt a műszer, de miután ezeket javítottam minden teszten zöld pipát kaptam. A mérnök úr meg megkapta a halom papírt, meg egy Excel táblázatot amit kitold magából az eszköz a zöld pipákkal, megnézés nélkül aláírt, pecsételt és ennyi volt a történet.
-
-
törölt tag
válasz
bambano #10541 üzenetére
Amikor még hálózatot építettem ezt a fluke-ot vettem és használtam, a jegyzőkönyvét elfogadták átadáskor. Nem olyan kifinomult, de a fontos paramétereket méri. Meg kell mondjam a hibák 90% -a a betűzésnél/crimpelésnél volt nagyon ritka volt a kábelhiba. Természetesen megfelelő réz vezetős kábeleket használok.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam topic
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Lexus, Toyota topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- Windows 11
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus (barna switch/magyar kiosztás)
- Újszerű Meta Quest 3 (128gb), 1 év garanciával +kiegészítőkkel
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged