- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitiless
senior tag
-
válasz
Beniii06 #19647 üzenetére
Amiatt érdekel, mert jelenleg még a régi Sagemcom van amin gigás port van, viszont az új 5670-el van tapasztalatom, és teljesen jól működik wifi szinten aztán arra gondoltam, hogy akkor kicseréltetném az 5655-öt az 5670-re és a wifit azon használnám, ha már Wifi6-os, és akkor száműzném a jelenlegi hAP AC3-at, viszont a fő router továbbra is az RB450Gx4 lenne, emiatt kérdem, hogy működhetne e a wifi a telekomos készülékről, (illetve jelenleg is ide van bedugva vezetékkel az IPTV STB) és minden más pedig a RB450-en keresztül menne ahogy most is.
-
kammler
senior tag
válasz
Beniii06 #19647 üzenetére
Pont erre írtam, hogy a srác a mikor hívott, mondta, (telekomos műszaki IPV6-al kapcsolatban hívott) , hogy ne legyen egyszerre két helyen bejelentkezve. Azt nem tudom, hogy akkor eleve miért engedik meg. Határozottan mondta, hogy ugyan engedi ezt a telekom, de előbb-utóbb egyik ilyenkor letiltásra kerül. Mondjuk én meg kifejezetten emlékszem, hogy mikor egyszer kísérleteztem, jó ideig úgy maradt. Nem tiltódott le, igaz az egyik kapcsolaton nem is volt forgalom. Na kérte, hogy a nem pppoe-t azt állítsam le. Hát megtettem.
-
válasz
Beniii06 #19229 üzenetére
Igen, köszönöm, ezek nagyon jó meglátások. A UPS-ből és a tápegységből is van pótdarab, tudom csereberélni őket -- mindenesetre nem lesz egy gyors menet, miután minimum hetek telnek el a leállások között.
Érdekes egyébként, hogy az azonos (Yettel) toronyra Huawei routerrel csatlakozó egyik szomszédnál is legalább egy alkalommal pont akkor volt leállás, mint amikor az én Mikrotikem elbodta a kapcsolatot -- csak ő ott volt és számára amúgy sem annyira fontos a kapcsolat.
Köszönettel: MaCS
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Beniii06 #18642 üzenetére
Igen, de pl wireguard tekintetében az RB5009-re is sokat ráver, és ezen csak egy Celeron J1900 proci van. Az egész pc 5W körül fogyaszt üresjárásban, és terhelve sem éri el a 10W-ot, és ebben benne van az SSD fogyasztása, és még a táp hatásfoka is (konnektorból felvett teljesítményt mértem). SMB-vel megosztva a háttértárat simán megy gigabittel az is. Ezen felül memória és háttértár tekintetében is veri a legtöbb routerboardot. Szóval minimum elgondolkoztató.
-
lalus8706
tag
válasz
Beniii06 #18582 üzenetére
Szia,
Gyors rákerestem a Mikrotikra, és hát azért nagyjából értem, miért ide irányítottak. Az tény, hogy vannak általános, szolgáltatót érintő kérdéseim is, de igazad van, először elmegyek a szolgáltatóknál érdeklődni.
Mindenesetre a Mikrotik termékeket gyors átböngészve kicsit bizakodó vagyok. Az, hogy most ez kerülne nekem mondjuk 3-400 000 Ft-ba, nem zavar, mert nekem erre mindenképpen szükségem van, noha az kifejezetten kínos lenne, ha ennyit befektetek, és nem megfelelő az eredmény...
Üdvözlettel,
L -
válasz
Beniii06 #17657 üzenetére
Nálam is 5655 v2 van és ha az egyik ethernet porton csücsül a mikrotik router nyilván belépve, akkor egy másik ethernet porton tudok ugyanúgy PPPoE kapcsolatot építeni pl egy linuxos laptopról és az IP címe is más nyilván. Ez nem járhatatlan, de ha lehet megmaradna B tervnek. Mivel így teljesen el lenne izolálva a szerver a belső hálózatból.
-
yodee_
őstag
-
válasz
Beniii06 #16294 üzenetére
azóta annyival frissült a dolog, hogy ne töröld a jelölt frissítést, mert egyrészt úgyis visszarakja a Windows Update, másrészt van már rá javítás
-
yodee_
őstag
válasz
Beniii06 #16279 üzenetére
3 darab hAP ac 2-m van. 1 db 256 rammal, 2 db 128 rammal. A 256os a fő, vpn szerver, a másik kettő a kliens. Szépen futnak, nagyon 160-170 mega szabad, a kicsiken 50-60 mega. Szóval jó lenne tudni ki mit csinál pontosan hogy "fogy" a memória. Amúgy szerintem felesleges ezen kattogni. Ubuntu szerverrel van tapasztalatom. Saját gépem i7-4870-al, 16giga ddr3-al. 16 gigából foglalt 15. Gyönyörűen teszi a dolgát. Ugyanez a rendszer egy Intel atom 330-on,! 1giga ddr2-vel futó web, ftp, média és samba szerver mellett szabad még 350-400mega.... Szóval szerintem a rendszer tudja mikor mennyi és hova kell. Aztán lehet hülyeséget mondok.
-
válasz
Beniii06 #15669 üzenetére
évek óta jól működik ez az auto-upgrade, sosem volt vele korábban bajom.
de nem az Auto Upgrade-t használom, hanem egy időzített scriptetbár elővigyázatosságból úgy időzítem az eszközök közt a frissítéseket, hogy az internethez legközelebb eső router frissít először, aztán ha nem sikerül, akkor az alatta lévő eszközöknek már úgy sincs netje, így azok nem tudnak frissíteni
-
ekkold
Topikgazda
-
Horvi
őstag
-
Beniii06
addikt
válasz
Beniii06 #15350 üzenetére
Közben megtaláltam a logban, akkor módosítanám, úgy a kérdést, hogy valaki tesztelte már?
-
starchild
tag
válasz
Beniii06 #15095 üzenetére
4011-ből elférne 2 egyáltalán egymás mellett egy 19-es rackben? Ha igen, akkor sem szívesen sűrítenék belőle össze kis helyre több db-ot, főleg több szinten, a hőtermelése miatt, legalábbis a nálam lévő 4011-nek eléggé meleg az üzemi hőnérséklete, pedig terhelve sincs igazán, főleg, mióta megvan az 5009.
A 4011-hez képest az 5009 szinte hideg, nem is érezni rajta, hogy üzemel. Nem tudom eldönteni, hogy ez a jó tervezés (hátra pakolt cpu és heatsink), vagy csak ennyire alapjáraton megy. -
válasz
Beniii06 #15063 üzenetére
"Az eszköz megjelenésére illett volna legalább már egy stabil 7-es ROS létrehozása és azzal forgalomba hozni vagy lehetőségként meghagyni. Ez a beta only hozzáállás nem igazán tetszik a Mikrotik részéről."
Hát tetszeni nekem sem tetszik, de legalább bevallottan beta és rc állapotú programot és firmware-t adnak ki/el.
Ellentétben más iparági cégekkel, akik láthatóan alfa (nak sem csúfolható) állapotú szoftvereket adnak ki/el, stabil, teljes értékűnek 🤮🤮🤮 -
Reggie0
félisten
válasz
Beniii06 #15063 üzenetére
Amugy nem tudom mi van nalam, de 7.1rc4 ota nem tudom frissiteni a rendszert. Ha ratolok egy letoltos frissitest, akkor elszall a router telepites utan, bootloopba kerul es csak netinstallal tudom ujrahuzni. Raadasul a 7-es netinstall is fos, allandoan segfaultol linux alatt, igy 6-os netinstallt kell hasznalni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Beniii06 #14850 üzenetére
A leírt felállás szerinti állapotban (gyakorlatilag mindkét oldal NAT mögött) és az internetet megosztva a VPN-en keresztül, kb. 150....180Mbit/s sebességet mértem a speedtest.net -en.
Egy erősebb router valószínűleg ennél többre is képes lehet, főleg ha nincs NAT mögött, de a fő routeremre egyelőre nem mertem feltenni egy rc4-es OS-t. Így is kapásból találtam bug-ot az rc4-ben, ugyanis a cAPac-n azóta nem működik pl. az email küldés (közvetlenül a frissítés előtt még működött).
-
válasz
Beniii06 #14760 üzenetére
6db 2.5G-s port van. 2db a lapon, es 4db a kiegeszito m2 foglalatos kartyan.
A licencet nem kell megvenni rogton, sot mukodeshez nem is lenne fontos de chr licenc eseten a free 1mbit, a kovetkezo lepcso pedig 1gbit/port limitet ad feltoltes iranyban. A kovetkezo a p10 ahol 10gbit a limit, sajna koztes nincs.
RB5009-el meg nem vagyok kisegitve, mert vegyem meg a routert, plusz kell melle egy 5 portos switch is amin 2.5G-s lan van.Irtam a mikrotiknek is emailt es forumba is, hogy varhato 1-2 vagy max 3 honapon belul a fenti vezerlo tamogatasa.
-
válasz
Beniii06 #14093 üzenetére
Láttam, hogy van beépített, viszont mindenképp maradnék a szkriptnél, mert kb 40 szerverbe van beégetve már a duckdns-es cím. Illetve jó lenne rájönni, miért nem működik a parancs.
A wan1 kapcsán pedig nyilván azt kell megadni. Csupán azért írtam le, hogy tisztázzam, nálam a WAN interfész wan1 névre hallgat, átneveztem az alap ether1-et, ezért írtam bele a parancsba is ezt. Gondoltam, mivel nem standard, lehet kavarodást okozhat.
-
Ejelhar
senior tag
-
-
válasz
Beniii06 #14057 üzenetére
Köszi a linket. Átnézem.
Nyilván a bridgebe beraktam az összes interfészt, elnézést, hogy kihagytam a felsorolásból. Ip pool és ip route megvan, mégis hiányzik valami.
A tűzfalra nem gondoltam még, furcsa is volt a sok unsuccessful admin login. De akkor beállítom.
Az épített router megvan a mai napig, ez másik lakásba kell, másodlagos otthon címszóval. Sőt, ha sikerül belőni, megy majd ki Ausztriába.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
Beniii06 #14026 üzenetére
Van erről tapasztalat Mikrotik relációban?
Mondjuk például egy ilyen valami Mikrotikbe:
https://mikrotik.com/product/s_rj10#fndtn-downloadsAkkor mi a pálya?
ps. én még az életben nem vonszoltam 1 Gbps-nél nagyon adatfolyamot egy etherneten keresztül Mikrotikbe, ezért kérdezem. Nálam ez totál vakfoltra esik.
-
Pille99
tag
válasz
Beniii06 #13632 üzenetére
Tudják a 802.3ad-t, ki is írják, hogy 2 GB.
Közben a laptopomat is rádugtam a switchre a Nas2 mellé. A NAS1 a 4011-re csatlakozott.
Másoltam a Nas1-ről a Nas2-re. Ment 1 GB-tel. Elkezdtem a laptopra is másolni és a sebesség leesett. A két másolás együtt volt 1 GB. Mintha a 10 Gb-os optikai 1 GB lenne.
A 4011 és a CSS610 is azt jelzi, hogy 10 GB az sfp. -
hojos
aktív tag
válasz
Beniii06 #13601 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Még a régi rendszerű az IP TV.
Minden eszközöm a földszinten van, csak az HG van az emeleten.
Tudom kábelre kötni a routert a földszinten, ha mondjuk a NAS helyére teszem.
Egyébként a routerről amit írtam mi a véleményed ? Jó lehet, vagy esetleg van másik alternatíva ? -
yodee_
őstag
válasz
Beniii06 #13391 üzenetére
Nem kliens. A Routert szeretném elérni. Jelenleg VPN-en minden oké, de a komolyabb méretű adatátvitel nagyon lassú és kíváncsi lennék hogy milyen tempót csinál ha nem VPN-en keresztül másolok akár FTP akár Samba alatt. A tervem hogy egy IP kamera FTP-n vagy samba-n keresztül szeretnék menteni.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Beniii06 #13202 üzenetére
Igen, de en meg irtam. Azert irtam, mert jo pelda arra, hogy jellemzoen nem nezik ezt. A mikrotik sem fog rugozni a fedel csavarokon, nagyon sok tipusnal uzemszeruen le is veheted. Es pont annyira fog latszodni rajta, mint amennyire az latszodik, hogy a gyarban becsavartak, azaz nem lehet megallapitani, hogy kicsavarastol vagy becsavarastol van. Szoval ne eroltesd itt a hulyeseget kerlek.
-
leviske
veterán
válasz
Beniii06 #13154 üzenetére
Ha rajtam múlna akkor nem rendelnék TV-t, csak sajnos nem ez a helyzet.
Stabilitás alatt mit értesz? Bridge módban, ha Mikrotik vezérli a PPPoE-t, akkor ritkább a szakadozás? Vagy itt a hiányos kínai szoftveres implementációkat érted és azt, hogy egyes beállítások csak dísznek vannak?
A DIGI-vel az a bajom, hogy hónapok óta nem az igazi a kapcsolat külföldre, ráadásul a tegnapihoz hasonló bezuhanások is egyre gyakoribbak. Nekem is fáj a szívem, mert sokáig minőségben messze felülmúlta a konkurenciát a környéken.
#13155 Reggie0: És ebben az esetben az IPv6-ot sem a szolgáltató osztja? Vagy az neked ki is van lőve?
-
bacus
őstag
válasz
Beniii06 #12727 üzenetére
A frissítés indoka egyébként a wpa3 volt, ami szerintem még nem elérhető. Tehát az 5.x és a 6.x pont annyira védett / védtelen.
Zavarni tudják, de ez itt pont-pont kapcsolat, mivel 0-24 ben egymásra kapcsolódnak, ezért "helyébe" pl nem tud lépni csak eszköz meghibásodás esetén.
A frissítés kell, nem kell vitát lezárom, alapvetően mindenhol frissítek, kivéve egy pár spec eszköz, mint a fenti.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Beniii06 #12726 üzenetére
Otthoni felhasználók esetében nem hiszem, hogy ez valós probléma. Céges esetben is csak akkor ha annyira nagy értékű adatok vannak a hálózaton, hogy valakinek érdeke, hogy akár "végtelen" számítási kapacitást vessen be a wifi jelszó megszerzése érdekében. De kritikus hálózatot eleve nem teszünk ki wifi-re (és pl. internetre sem), vagy ha mégis, akkor nem a wifi titkosítása lesz az egyetlen ami védi a hálózatot, hanem lesz egy további titkosított csatorna, pl. VPN, megfelelő erősségű titkosítással.
Pl. én abszolúte nem aggódok, hogy feltörik a wifi jelszavamat, de azért jó hosszú jelszót használok, és persze a hálózaton belül is minden jelszóval védett.Ennyi otthonra bőven elég. -
bacus
őstag
válasz
Beniii06 #12718 üzenetére
Valamit kihagytál még, ez egy pont-pont összeköttetés, csak egymás mac-jéhez kapcsolódnak, a titkosítás ugyan wpa2, de nv2-es protokollal, amit ugye csak mikrotik használ, ezt normál laptopról nem hiszem, hogy megtörik.
5 gigás eszköz (2 db 711 ha jól emlékszem), ami 10 éve még nem volt ennyire elterjedt.
Nem fizetik ki, már kifizették 10 éve, persze az eszköz ott van, de nem szokásom "elrontani" csak azért, hogy "megjavíthassam".
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Beniii06 #12718 üzenetére
A törés módját nem ismerem nagy mélységekig, de nagyjából azért utána olvastam, és kipróbáltam: el kell kapni egy eszköznek több csatlakozását. Ehhez kell olyan wifi card ami tud monitor módban menni, + olyan csomagokat kell küldeni a kiszemelt kliens felé, hogy azt higgye ledobta őt a router és próbáljon újra csatlakozni. Ha sikerül legalább 3000 de inkább 10000 kapcsolódást elkapni (ez sem kevés idő, és sok feltételnek kell teljesülnie), akkor egy adott szoftver ezen adatokat felhasználva újabb jelszavakat tud kipróbálni offline. Ha nagyon erős számítógéppel dolgozol akkor is nagyon hosszú idő. Akkor van esély ha van PIN kód, mert az csak számokból áll, azaz sokkal kevesebb a variáció (és azt hiszem valami bug is került a protokollnak ebbe a részébe - de lehet, hogy tévedek). Ha valaki hosszú jelszót használ, akkor gyakorlatilag esélytelen a törés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Windows 10
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi belépő szinten
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest