- VoLTE/VoWiFi
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
Új hozzászólás Aktív témák
-
Terapeuta
őstag
Én is szürkén vettem, féláron. A fényereje az egyetlen erőssége, és azért karcol végig, azt tegyük hozzá. 300k- ért semmiképp.
Viszont ilyen utazónak azért elég jó (szürke áron), leszámítva, hogy 12mm-en szerintem eléggé torzonborz. A másik vége felé azért egész jó.Én "is" 45/1.8-at vettem, és bár nem az én világom ez a gyutáv, nagyon szeretem, mert sosem hagy cserben. és szintén karcol már az elejétől.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta #89997 üzenetére
Szerintem meg nem is érnek annyi pénzt (hazai áron). Még ha mondjuk konstans f/2-sök lennének, de f/2.8-cal nincsenek túl messze a "sötét" alapzúmoktól, főleg nagylátón. Telében mondjuk már van 2 FÉ előny, meg persze nyilván jobban is karcolnak, meg komolyabban meg is vannak építve. De itthon 300 ezer újonnan? Áááá.
Kintről, vagy használtan itthonról esetleg.
________________________Elvileg holnap érkezik a használt Panasonic 42.5mm f/1.7. Bár már enélkül is mínuszban voltam, csak nem bírtam kihagyni 78-ért.
Kíváncsi vagyok nagyon.
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #89994 üzenetére
.. és a Többieknek is kösz! Nem voltak nagy reményeim, de egy kérdést megért.
A szürkéket is venném, ha lenne itthoni bolt, mert neten nem nagyon merek rendelni ilyen összegekben semmit. Az oké, ha minden frankó. Milc obiknál AF problémától nem tartok, de még mindig lehet decenteres, vagy egyéb működésbeli hiba. Ezzel járó macera itthoni bolt esetén jóval kisebb.canikon megoldás adapterekkel nálam nem jön szóba. Tükrösre már vettem volna , ha a sigma kijönne a "C"-s 17-50-el , de pont ez az obi nem érkezik valamiért.
Gyerkőcöt akartam volna a kis milc-cel fotózgatni eseményeken. Most a kit-obival (ami alapból egész jó lencse) és hol vakuval, hol anélkül, meg egy sigma fix-el bohóckodtam.
Családon belül elfogadható képek lettek, csak jobb lett volna egy fényerős zoom (de nem 300k körül). -
MrChris
nagyúr
válasz
Throme #89989 üzenetére
Nincs más. Olcsó, fényerős alapzoomra minden rendszerben nagy a kereslet (már amelyikben egyáltalán van fényerős alapobi), csak kevés a balek aki tényleg ócsón el is adja.
150e-ért használtan az általad említetteket lehet kifogni, bár ennyiért szerintem jelenleg a leharcoltat adják. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme #89989 üzenetére
Ha találsz ilyet, szólj nekem is.
Direkt MFT obit ennyiért max. használtan kapsz, vagy ahogy írják előttem, kicsit többért szürke importosan.
Canikon-ra való f/2.8-as Tamron/Sigma alapzúmok speedboosterrel esetleg. De itt nem vagyok annyira képben. Változhat a látószög, a fényerő, meg pl. milyen lenne az AF, meg ilyenek. Meg egy jó adapter se párezer forint.
-
Throme
veterán
Helló!
Létezik MFT rendszerhez fényerős alapzoom, mint pl a 12-35 és a 12-40, de lehet 14-50, vagy ilyesmi, ami nem 300k huf körül mozog, de nem is 250k huf körül? Kondícióját tekintve új, és nem manual, nem régi analóg gépekre való, hanem AF-es fénymérős....
A sigma/tamron párost is néztem, de vagy figyelmetlen voltam, vagy tényleg nincs ott se olcsó megoldás.
Tudom, hogy a fényerő nem az olcsó kategória, de olyan 150k körül jó lenne...kösz!
-
Mortel
senior tag
válasz
csacsi77 #89949 üzenetére
Aukciókra jár a sógorokhoz.
Egyébként szimpatikus, idősebb ember.
Más:
Az normális, hogy lehet hallani az obi rekeszállítását, amint változtatom a fókuszt?
Azt tudom, hogy változik a fényerő, de nem gond, ha nagyon "finoman" hallom, ahogyan a lamellákat szűkíti-tágítja zoomolásnál?
Ha, nagyon közel teszem a fülem, akkor hallom csak...Köszönettel:
M
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie #89978 üzenetére
Szerintem megcsalnak az emlékeid, vagy az XH1 elég leragadós lehetett, Pana már nem ilyen. Itt van a kezemben a GX80 az említett 100mm-es obival, fotó módban svenkelek félig lenyomott expóval, hogy dolgozzon a stabi és szépen követi a kezemet a kép, stabi, nincs leragadás, ha megállok ő is megáll, azon a képen kb1-2cm lehet amit egy pillanatig, század másodpercekig még érezni, hogy lágyan utánoz.
45-ös a leghosszabb AF obim, ha ~1m-ről átrántom 6m-re és azonnal nyomom a gombot mint egy kapáslövés nem tapasztalom, hogy ez befolyásolná a pontos célzást, vagyis a hirtelen komponálást, elkomponálna, szenzor elmozogna.
Egyedül a 180-as manuálnál látom a leragadós, elmozgós, visszamozgós dolgot. Ettől még az 1/60s is jól használható, meg ez még se egy natív obi.Videónál viszont máshogy müxik, a hangja is nagyon halk és szerintem érzetre kevesebbet is fog mint fotó módban. Ilyenkor rövidebb gyutávon is leragadós, visszamozgós, de ez függ a mozgatástól.
Összefoglalva én nem tapasztalom fotó módban, hogy bezavarna komponálásba.
-
asdf_
veterán
válasz
hibavissza #89973 üzenetére
majd a kedvedért csinálok a jelenségről egy klipet. Vagy nem.
Ne csinalj draga komam, mert voltam olyan idiota barom allat, hogy elcsesztem a hulyesegedre fel orat az eletembol es csinaltam egyet en, annak ellenere, hogy mindenkinek vilagos, hogy egyvalaki jon szembe az autopalyan, az is, hogy te vagy az, csak neked magadnak nem (de ez ugyabar igy szokott lenni).
Az alabbi hulyesegeket sikerult eddig allitanod:
mft-n 60 mm-rel (ekv. 120 mm) már észnél kell lenni egy arc portréhoz, mert a legkisebb mozdulat is nagyon változtatja a kivágást.
Eloszor is WTF, a kivagast en valtoztatom, masreszt epeszu ember nem szuken komponal, hanem hagy a szelen 10%-ot, ha esetleg vagni kell valami miatt. Marpedig kell, mert sosem azt lovi el 1:1-ben az ember, ami vegul a kesztermek lesz belole (hogy jellemzoen 3:2-ben fotozik az ember, a szenzor 4:3-as, emiatt raw-ban hegyekben allnak a plusz pixelek allo portrenal a ket oldalon, abba bele sem megyek most). Masreszt nem legkisebb mozdulat, hanem rettenetsok kell ahhoz, hogy a szenzor koppra menjen, es emiatt jelentosen eltolja a keptartalmat, amig nem megy koppra, addig csak csuszik.
Még a szenzorstabi munkája is tönkre teheti a kép arányait.
Masodik wtf, semmit nem tesz az tonkre, a kep aranya valtozatlanul 3:2 vagy 4:3 marad. Es tovabbra is: ha esszel komponal az ember, akkor kutyat nem erdekel egy kis elmozdulas, mert az elmozdulas messze sokkal sokkal sokkal (SOKKAL!) kevesebb, mint amennyit rahagy az ember egy kepre a negy szelen.
Nem próbáltál még kézből, bekapcsolt szenzorstabival ekv. 120-on arc-portrét lőni. Ennyi a történet. A szenzorstabi mozgása pillanatok alatt átszabja az általad elképzelt képkivágást, ha nem beton stabilan tartod. Egyszer próbáld ki. Olyan mintha egy tál takonyban zselében próbálnád befűzni a tűt.
Ez megint otvaros baromsag, nem kell betonstabilan tartani, es kurvara nem tudja pillanatok alatt atszabni a kepkivagast a stabi. Kulonosen nem ekv 120 mm-en, azzal meg egy gyenge Parkinson-koros is megbirkozik.
A keszitett videon egy darab A4-es papir talalhato, a sarkokban befirkalt negyzetek 1*1 cm-esek, es ezektol a zold szigszalag szinten 1 centire van. 135-os Sonnarral csinaltam, tehat ekvivalens 270mm-rol beszelunk, es csak kulon a te kedvedert egy kezzel csinaltam, hogy nehogy mar konnyu dolgom legyen a stabil tartas dolgaval.
Segitseg az ertelmezeshez: az A4-es papir 210x297mm meretu (nagyjabol megfelel egy emberi fejnek btw), a kepkivagasbol alul felul osszesen kb egy centimeter log tul a papiron, es ez az egy centi plusz az osszes jateka a stabinak amit kimozog, mert a papir csak erinti a kepszelet, ki nem maszik belole, azaz egy 22 centimeteres kepkivagason belul tudtam tartani 21 centimeternyi hasznos anyagot, tehat egyetlen centi (vagy keptartalom szempontjabol 5%-nyi) az instabilitasa az egesznek, nem nem ekv. 120, hanem ekv 270 mm-en, es nem ket kezzel, hanem egyetlen eggyel fogtam a gepet. Ha ez az egyetlen centi, ez az 5%-nyi imbolygas szerinted barkit is megakadalyoz a megfelelo kepkivagasu portre elkesziteseben, akkor szerintem tedd le a fenykepezogepet, es nezz valami mas hobbi (es topik) utan.
Itt lehet megtekinteni. https://indavideo.hu/video/135mm_IBISHa ezek utan is tartod a baromsagaidat a stabi teren, akkor sajnos nem tudok mit kezdeni veled, a napnal is vilagosabb, hogy amiket te allitasz, meg ami tenylegesen tortenik (lasd: video) annak az egvilagon semmi kozuk nincs egymashoz, egymas teljes ellentetei, az viszont tenyleg nagyon jo lenne, ha a tovabbi amokfutasodtol a temaban megkimelnel mindenkit.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie #89984 üzenetére
"de persze a válaszokban szokásosan megy a raptorkodás. Kösz, nem, sem időm, sem kedvem nincs ehhez."
Mert szerinted nekem van? Szerinted miért írtam tegnap azt hogy b*zmeg ne kezdjük már megint komolyan venni a témát mert értelmetlen szócséplés az egész? Nemrég pont ugyanezt már eljátszotta, tessék visszaolvasni. Beszálltál annak a csávónak az oldalán aki éppen állványozást ajánlgat, ha nem olvastad és raktad össze miket irkál akkor így jártál. Portréfotózásról van szó, a gyakorlatban, nem ilyen íróasztal mellőli távolba merengő révedezések hogy a stabilizátor az bizony stabilizál. -
madgie
titán
Az állításom az, hogy a stabilizátor stabilizál. Azt úgy tudja megtenni, ha dolgozik, már ha úgy van bekapcsolva, hogy komponáláskor is működjön. És akkor van egy kis zselés hatása.
Én ennyit mondtam, állványról portrézást említés szintjén sem. Működési elvet, gyakorlati tapasztalatot, de persze a válaszokban szokásosan megy a raptorkodás. Kösz, nem, sem időm, sem kedvem nincs ehhez.
-
Studi
veterán
válasz
madgie #89978 üzenetére
Így már értem, miről van szó. De egyrészt ez a mozgásnál érezhető, utána, ha a vázat stabilan tartod akkor már nem mozdul semerre. Épp ahogy az a feladata.
Másrészt az a mozgás, amit a stabi miatt produkál, hatásában kb fele a focus breathing hatásának. ami ilyen helyzetekben úgyis jelentkezik, ezért elég nehéz hajszálra komponálni. És itt a hajszálra szó szerint érthető, mert hol vagyunk már a DSLR vázak 96%-os keresőitől... -
Studi
veterán
válasz
hibavissza #89969 üzenetére
Én már volt, hogy megpróbáltam, de ilyesmit nem vettem észre. Pedig jóideje használok már szenzorstabis vázakat, sőt, csak olyat.
-
asdf_
veterán
válasz
madgie #89978 üzenetére
Ezt nem értem, ha ezer éve stabis gépet használtok, nem igaz, hogy nem tűnik fel, hogy kompozíció kereséskor, mikor megállsz, akkor kicsit tovább húzza a stabi a képet. Majd vissza, meg mikor hogy. Apró dolgok ezek, de én se szerettem soha.
Amikor keresem a kompoziciot, akkor nincs felig lenyomva a shutter (manualobi kivetelevel, mert oda kell az elessegallitas miatt), kovetkezeskepp nem mukodik a stabi, tehat nincs minek tul/visszamasznia.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie #89978 üzenetére
Tehát akkor mi az állításod? Hogy szigorúan állványról kell portréfotózni nehogy a szenzorstabi elrontsa a kompozíciót? (közben a modellt is öntsem persze cementbe, mit mozog meg pózol itt össze-vissza szertelenül)
Szóval kössz de inkább nem, a magam részéről nagyon jól megvagyok a szenzorstabival -
madgie
titán
válasz
MrChris #89976 üzenetére
Ezt nem értem, ha ezer éve stabis gépet használtok, nem igaz, hogy nem tűnik fel, hogy kompozíció kereséskor, mikor megállsz, akkor kicsit tovább húzza a stabi a képet. Majd vissza, meg mikor hogy. Apró dolgok ezek, de én se szerettem soha.
De elég, ha csak állványra rakod a gépet, minimálisat állítasz a fejen, ráhúzod és már el is vitte valamerre a képet.Nyilván állványon eleve nem stabizunk, csak a példa miatt írtam ide, meg eleve ez a stabilizátor természetes viselkedése, csak az értetlenkedést nem értem, a zselés hasonlat egyébként egész jó példa volt erre.
-
b.vr
őstag
válasz
"Nem próbáltál még kézből, bekapcsolt szenzorstabival ekv. 120-on arc-portrét lőni."
Húha Te mégis mit szívsz hogy ilyen látomásaid vannak?
Mi az hogy "egyszer próbáld ki", szerinted eddig valaki más készítette helyettem a képeimet, vagy mégis hogy?
Továbbra is, hogy neked milyen becsípődéseid vannak az természetesen a magánügyed, úgy fotózol ahogy akarsz, de mások kedvéért azért nem árt ezeket a kinyilatkoztatásaidat némiképp megkérdőjelezni mielőtt állványt kezdenének cipelni még az Oly 75/1.8-hoz is mert hibavissza is megmondta hogy azt bizony úgy kell
PS: nem tudom hogy az ilyeneket trollkodásból csinálod vagy komolyan gondolod. Nemrég Stauffenbergnek csodálatos türelme volt hozzád a kérdésben, de természetesen hiába, falra hányt borsó. Viccen kívül, én lassan megszavaznék egy hónap csendes gondolkodási időt a számodra, amit művel az eléggé topicrombolásnak tűnik.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Most külön kipróbáltam erre figyelve a jó öreg OM100-assal (ami ekv. 200mm). Kb 6m-es tárgytáv, IBIS bekapcs, sorozatlövés, hogy látszódjon az elmozdulás mértéke, mennyire szabná át a kompozíciót. Milliméter papírral ki lehetne méricskélni, de szerintem jelentéktelen, élességet is úgy tekergetek mintha állványon lenne annyira mozdulatlan a stabilizált kép. Ne számítsatok nagy meglepetésre, négy egyforma kép, sorozatban ekkora gyutávon ennyi az elmozdulás.
Még azt is hozzátenném, hogy 1/13s a záridő, erre nem is figyeltem, reciprok szabály szerint 4/3-on 1/200s lenne, ez 4fé 'előny'. Meglőttem 1/6s-al az is megy, alatta már bemozdul.
Előfordulhat, hogy az IBIS ront, de én ezt fotónál nem igazán tapasztaltam csak ilyen gyutávhoz mérten nagyon hosszú időknél, azt viszont annál inkább tapasztalom ha nincs bekapcsolva, vagy az XE1-el lövök sok a berosált kép. Hozzászoktam a stabihoz. -
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza #89973 üzenetére
Sigma 54 1.4 obit használok portréra bekapcsolt stabival, de nekem élesnek tűnik a kép.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire #89970 üzenetére
Milyen tesztet mutassak erről?
Próbáld ki. Egy-két lövésnél tovább tartsd ki a képet. Ha be van kapcsolva a szenzorstabi rendesen mászkál a crop. Ha nincs 60-as f2,8-as mft portré objektíved és szenzorstabis géped akkor meg nem érint vagy elmész egy fotós boltba és megpróbálod.
(#89972) asdf_:
majd a kedvedért csinálok a jelenségről egy klipet. Vagy nem.
-
asdf_
veterán
válasz
Tudom, ne etessük a trollt, de b+, leírta, hogy épp azt csinálja, elv. 120 felett portrézik, szenzorstabival.
Te amúgy használtál már életedben szenzorstabis gépet? Mert nem úgy tűnik...
-
stargazer
senior tag
Nem tudom hogy van e köze a szájkaratéhoz, de azt észrevettem a kitobjektívemen hogy egy picit "elúszik" néha de csak egész finoman. Először azt hittem hogy ez valami hiba, aztán később még mindig azt hittem, de lehet hogy ez nem is bug hanem feature (obistabi)? Mindenesetre nem tűnt úgy hogy totálisan tönkre tenné a kompozíciót, de lehet hogy valakit ez már zavar. Én mindkét oldalt meg tudom érteni, ♊ vagyok 😀 (de lehet hogy a szenzor stabi teljesen más)
-
Speeedfire
félisten
válasz
" A szenzorstabi mozgása pillanatok alatt átszabja az általad elképzelt képkivágást, ha nem beton stabilan tartod. Egyszer próbáld ki. Olyan mintha egy tál takonyban zselében próbálnád befűzni a tűt."
Erről mutass már egy tesztet kérlek, mert ilyenről még seholsem olvastam. -
hibavissza
veterán
Hát a bazmegolástól nem tűnsz tapasztaltabbnak (se). Nem próbáltál még kézből, bekapcsolt szenzorstabival ekv. 120-on arc-portrét lőni. Ennyi a történet. A szenzorstabi mozgása pillanatok alatt átszabja az általad elképzelt képkivágást, ha nem beton stabilan tartod. Egyszer próbáld ki. Olyan mintha egy tál
takonybanzselében próbálnád befűzni a tűt.(#89960) Mirman (meg a másik nagy tudásúnak is): borzasztó, hogy a gőztől meg sem próbálod felfogni mit ír a másik. Egyrészt nem tudtok egy leírt szöveget értelmezni, másrészt olyan témában osztjátok az észt, amiről teljesen nyilvánvalóan fogalmatok sincs. Vicces
(#89961) Terapeuta: igen erre, köszönöm.
-
atis78
tag
válasz
stargazer #89923 üzenetére
En a helyedben lehet elgondolkoznek egy Pana 25/1.7 es egy Oly45/1.8 vagy Pana 42.5/1.7 beszerzesen. Hasznalatan mindegyik elegge olcson megcsipheto, es ha meg mindig nem eleg arra amit szeretnel akkor gyakorlatilag veszteseg nelkul eladhatod oket es valthatsz rendszert is...
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg #89963 üzenetére
Nyugi, mire kell, lesz másik
Most pótgép kell, Fujiéknál az (is) drága
-
b.vr
őstag
B*zmeg ne kezdjük el komolyan venni már megint hogy a szenzorstabi hogy rontja el (most épp a portréfotókat) Az elmúlt több mint 4 évben az E-M1 + 40-150/2.8 (tehát ugye szenzorstabi) az egyik legfontosabb portréobjektívem volt, írtam is már ezt jópárszor. Ezzel az obival nagy többségében ekv 120 fölött készülnek a képeim.
Az hogy hibavisszának van ez a becsípődése a szenzorstabival szemben az tulajdonképpen a magánügye, csak most már egyre gyakrabban kezd ezzel kapcsolatban itt ámokfutásba. Jó lenne ezt nem folytatni. -
Mirman
őstag
válasz
hibavissza #89958 üzenetére
Ezeket a kijelentéseidet komolyan gondolod ? Hát rögtön ráverek mindjárt az esküvő és portré fotósok többségére hogy eszébe ne jusson kézből 70-200-al portrézni mert az állványra való gyujtó távolság már.
-
asdf_
veterán
Még a szenzorstabi munkája is tönkre teheti a kép arányait.
Ez azert alairasgyanus....
-
hibavissza
veterán
válasz
#31733248 #89942 üzenetére
Tornateremben derítsél a plafonról az egy szál vakuddal...te se fotóztál még iskolai rendezvényt az tuti
Pl. iskolai, tornatermi osztályképekhez minimum két vaku kell. Persze meg lehet csinálni egyel is, csak ócska lesz.
#89954) stargazer: mft-n 60 mm-rel (ekv. 120 mm) már észnél kell lenni egy arc portréhoz, mert a legkisebb mozdulat is nagyon változtatja a kivágást. Még a szenzorstabi munkája is tönkre teheti a kép arányait. Igazából az már állványos móka, ha egy fotózásról van szó és nem néhány kapáslövésről. A 45 (42) mm egy elég jó kompromisszum.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
stargazer
senior tag
most visszanézegettem kicsit a képeimet és érdekes módon a legtöbb portrét a rövidebbik vége körül lőttem, de a headshotokat majdnem mindig 42-n. Mivel a családot fotózom, igazából abszolút nem gáz közel lenni. De ahogy nézem vadidegeneknek is simán belemásztam az arcába és 14mm-en fotóztam őket is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest