Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem az SSH nem jó, hanem a webmin volt kényelmes. Mindegy, megoldódott, Claude FTW.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
...milyen netre?
hol írtam ezt?
ohh leesett. Ott ülök a server mellett, a böngészőt értettem a net alatt ofc.
Ez egy teljesen másik LXC ez, Alpine, amire keresek megoldást.
-
válasz
markussandor
üzenetére
...mert nincs ssh (tudom, túl óvatos vagyok) és mert minek, ha a net előttem, vagy ott a PVE konzol.
-
Webmin helyett van valami lightweight alkalmazás Alpine-ra?
Csak a samba részét és a file kezelő részét használtam. Jó benne a samba users, meg a restart egy klikkre. File résznél meg másolás/mozgatás, jogosultságok, tulajdonos... szal. tudott mindent, nem kellett pötyögni.
Nem baj, ha nem egy progi. MC-t néztem, de a noVNC elnyeli az F gombok nagy részét...
PVE konzolban vagy webUI-n használnám.
Köszönöm!
-
Tom456
tag
Közben megoldódott, köszönöm a segítséget.
-
bbmt
senior tag
válasz
Tom456
üzenetére
Szia,
Nem a xpenology miatt van. Sokunknál működik rajta a Plex tökéletesen. Próbáld meg itt a Plex topikban.
-
huan
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Szia
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Igen, a jelenlegi 4U helyett most elég lenne a 9U is, pont azért szeretnék 12U-t, amit írtál, tele lesz ez is.
A ventillátorral vagyok úgy, hogy hol lenne hatékony, mert felülre kellene a nyílások miatt és bár a polcok perforáltak, de lejjebb mennyire érne valamit...
Fali rack lesz, valóban a nehezek alulra kellene.
#10818Vektor77 : Próbáltam, az egyik minipc proxmox, a többinél tesztelgettem az önálló hardvert más-más oprendszerekkel.
Köszönöm! -
Tom456
tag
Sziasztok,
Készítettem egy NAS-t xpenology rendszerrel, főként PLEX-re. Az a gond, hogy a PLEX valamiért nem ismeri fel a filmeket, mármint nem állít automatikusan borítót stb, ez a xpenology miatt lehet? Eddig truenas volt, ott megfelelően működött.
-
bambano
titán
Alapvetően mindegy.
Azért szokás, hogy a nehéz cuccot alulra tesszük, a többit pedig úgy rakjuk be, hogy a kábelezés hossza minimalizálható legyen.
Ha sok kábel jön be a rackbe, pl. a lakás hálózatából, és az felül jön be, akkor mindig felülre megy a patch panel és a switch. Ha nem jön be sok kábel, akkor én középre raknám a switchet.
Lehet még sorrendet kialakítani a babrálás gyakorisága szerint is. Amit nem babrálsz, az menjen le, ha ritkán kell lehajolni miatta.
Kérdés, hogy földön áll vagy fali rack?
Másrészt nekem szokásom, hogy mindig nagyobbat veszek, mint ami kell, mert úgyis kitölti a cucc. Tehát ha most kényelmesen elférnél 12-esben, akkor vegyél 18-ast vagy nagyobbat (ha elfér).Egyébként meg úgyis át fogod rendezni párszor

Mert az ember unja az állandóságot az it-ben
-
huan
őstag
Sziasztok,
A 4U magas rack-házamat 12U magasra kellene cserélnem, mert nem férnek el benne az eszközök.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen sorrendbe kell/érdemes az eszközöket elhelyezni benne, ha ezek vannak?
Nas1, nas2, usb-rack, nvr, telekom-ont, UPS, minipc1,minipc2,minipc3, 24portswitch, rack-ventillátor 1U-magas.
Illetve a szekrénybe kerülő por elkerülésére mit ajánlotok?
Köszönöm! -
bambano
titán
válasz
wreakz
üzenetére
Eléggé úgy néz ki, hogy a diszk felé menő sávszélességgel lesz gond. Ha tudsz több meghajtót tenni bele, akkor elosztható a terhelés. Esetleg a gyakrabban használt adatoknak ssd, a kevésbé gyakoriaknak hdd.
A kamerák rögzítése időkritikus lehet, ha a diszk nem tudja elnyelni az adatot, akkor kimaradnak képkockák. -
wreakz
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg van egy HP Elitedesk mini-m amibe egy AMD PRO A10-9700E van.
Eddig szépen kiszolgált viszont sorra döglenek megy a kamerákba a SD kártyák ezért szeretnék egy kis szervert építeni ami tudja kezelni ezt is.
Amire eddig hasznátam illetve használni fogom: Torrent, Jellyfin, Fájl megosztás ( Eddig ezt elbírta), és mostmár kamera felvételek mentése.
Sajnos AMD processzor révén nem tudja jól kezelni a skálázást filmeknél illetve ahogy elkezdek rámenteni kamera felvételeket 100%-ra kiugrik a processzor.
Gondolkodtam Synologyra is amit most hírdetnek. Illetve hogy építsek egyet ehhez találtam J4105 lapot is bagó pénzért.
3db 4k kamerát kellene kiszolgálnia, illetve nem lenne gond a kevés fogyasztás és a hangtalan működés se
Mit gondoltok ?
-
vadkörte
addikt
válasz
mpierre
üzenetére
+1 az OMV mellé. A TrueNAS is kiváló OS, próbáltam azt is az elődeit is, de valahogy mindig visszamentem OMV-re.
...ha van mac-es gép - futok egy kört a srácok között - a tagok által használt rendszereknél, akkor számít, hogy melyik NAS szoftvert választom?
Állománykiszolgálásnál - SMB erre untig elég - nem kellene számítania, ha nem konténerezel, akkor a telepítéssel együtt néhány óra alatt belakható. -
mpierre
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Az aktív zeneszerzés miatt nincs túl sok lehetőségem a próbálgatásra. Tehát erősen valószínű, hogy amit felrakok, az marad hosszabb ideig. Akár a hardver élettartamának végéig...
ekkold: A 420j lehetőségei valóban messze alatta vannak a ryzennek. Ha csak a memóriát nézem. A syno ott bukta a nem létező "márkahűséget", hogy beleállt a "csak ellenőrzött" hardverek sztoriba. Xpenology-t most kihagynám. Talán...
Zolinho1026: A Truenas is szimpatikus. Ha jól tudom az ecc-t ki is használja. Alapvetően a hardver is ezért lett az, ami. De a linux homály miatt tartok tőle. Valamikor régen puppy linux-szal feltámasztottam egy muzeális fusi notebookot, meg az egyik gépemen is volt valami. Lehetőleg kerülve a promptos bűvészkedést. Utoljára - komolyabban - az AutoCad10-nél használtam promptból kiadott rajzolási parancsot. Nem számítva a cmd-s küzdelmeim win alatt.
Mindenki: Köszönöm a válaszokat. Amúgy, ha van mac-es gép - futok egy kört a srácok között - a tagok által használt rendszereknél, akkor számít, hogy melyik NAS szoftvert választom? Nagyjából sejtem, hogy nincs out of the box minden patent, ha magam küzdök vele...
-
válasz
Zolinho1026
üzenetére
Természetesen egy kis linux és angol tudás megkönnyíti a telepítést, beállítást, de főleg akkor jön jól, ha valami bánat van vele.
Szerencsére az AI ebben tényleg segítség, pl. gemini (nem a gyors, az kuka és veszélyesen hibbant is néha), Qwen3 és Claude a rengeteg online elérhető tutorialnak hála már keni-vágja ezt a témát. Csak pontosan meg kell nekik mondani, hogy melyik rendszer, melyik release (kicsit le vannak maradva néha), ellenőrizze amit ajánl és ne találjon ki parancsokat vagy nem létező megoldásokat... -
Zolinho1026
tag
válasz
mpierre
üzenetére
Én alapvetően TrueNAS párti vagyok, most raktam össze egy szervert magamnak Proxmox + TrueNAS kombóban.
Én is nulla Linux háttérrel álltam neki még pár évvel ezelőtt, az biztos hogy kellett fórumokat böngészni, de az új build + AI segítségével szerintem ez már viszonylag gyorsan áthidalható. -
markussandor
senior tag
válasz
mpierre
üzenetére
Ha van időd, próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, hogy melyik felel meg jobban az igényeidnek. Én is végigmentem pár próbán, és az OMV mellett döntöttem, amit azóta sem bántam meg.
Az biztos, hogy a CPU és a memória nem lesz szűk keresztmetszet. Fényévekkel izmosabb, mint az emlegetett Synology NAS. -
mpierre
veterán
Sziasztok!
Épülne egy - alapvetően - NAS. Részben adattárolás, illetve net felől történő fájl hozzáférés. Syno eddig megfelelt, de:
1., a 420j letérdel a fiam adatforgalma miatt. Zeneszerzés miatt a tagok bővítgetik a zeneszámokat. Változó, hogy mikor melyiket és melyik verziót. Káosz. Mondjuk úgy: organikusan fejlődik egy-egy zeneszám.
2., az én munkám miatt is kell néha hozzáférés az adatokhoz, vagy tervekhez, doksikhoz. Kintről nem töltök fel adatot.
3., Van itthon 5 db pc, mindegyik saját tárhellyel rendelkezik. Ezek sosem közösködnek. Nincs fájlmegosztás a gépek között. A NAS-hoz ellenben mindenki hozzáfér.A hardver egy ryzen pro 3200ge + 16GB ECC ram + 4 db egyforma hdd + 4-5 db változó méretű ssd lenne. A deszkára összesen 9 sata adattár lesz köthető egy m2 - sata átalakítóval. Gigabites net, CAT5e hálózat.
Amit eddig használtam a syno előtt: xpenology volt, még előtte webian. Ergo nulla közeli tapasztalatom van valami tisztességesebb NAS szoftverhez. Linuxhoz még annyi se.
Truenas, vagy OMV lenne a legjobb erre a feladatra? Vagy valami teljesen más?
-
bambano
titán
válasz
Melorin
üzenetére
Nem mondtam, hogy véletlenül írtad, azt írtam, hogy az sok.
50-60%-os terhelésnél az ethernet már képes lassulni, ha több különböző kapcsolatot kell átvinnie.
Másrészt az is számít, hogy ssd vagy hdd van alatta, mert 600-800 Mbps nagyjából véletlenszerű írást egy mai diszk nem képes kiszolgálni. -
-
Melorin
addikt
válasz
markussandor
üzenetére
Le van korlátozva a letöltés 60MB/s-re a qbittorrentben.
Belső hálóról sajnos nem tudjuk egyenlőre kipróbálni a 2 film egyszerre elindítását. -
-
5leteseN
őstag
válasz
qqcqqc
üzenetére
Igen, sajnos, pedig a telefonokban lévő IC-k lábán még ott vannak az USB 3.0/3.1/3.2-es tudások!

A 2-3 éves közép(főleg a felső) kategóriás okostelefonok minden más szempontból jók lennének, csak valahogy ez a "csúnya" bottleneck becsúszik "véletlenül".

Néhány típusnál elfeledkeztek a lebutításról, de sajnos kevés ilyen van!
-
MasterMark
titán
válasz
Melorin
üzenetére
Hu valamit nagyon félreértesz.
A split domain ahhoz kell, hogy amikor megadod a saját plex domained, mondjuk plex.valami.hu, akkor az ne a külső publikus WAN IP-det oldja fel a helyi hálón, hanem az unraid szervered IP-jét.
Ezzel saját hálón nem úgy mész vissza magadhoz, hogy router - nat - router - unraid szerver, hanem közvetlen az unraid szerverhez mész.
Ehhez semmit nem kell változtatni semmilyen porton.
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Ahogy már sokszor, többen is írtuk: botrány, h a telefonok DIY újrahasznosítása el van nyomva. Nincs standard (belső) csati, driver, semmi. Pedig egy kijelző sérült, de erős teló aranyat érhet, ahogy egy régi procis telónak a kijelzője is még elketyeghetne vmi diy projectben... Igen, az 1-3 éves középkat telók már erősebbek, mint egy régi nas procija volt és több ramja is van...
-
5leteseN
őstag
Továbbra is tartom a a tavalyi(, vagy előtti
) felvetésem helyességét: lassan a ("lepukkant": 1-2-3 éves) mobiltelefon köré épített házi-szerver lesz a legköltséghatékonyabb lehetséges megoldás ezen a területen, és nem a korábbi XEON-os IT-dinoszaurusz (kedvenc) "vasaim": X99-csapat !Ez van!
Változik a Világ! Inkább változ(tat)ok Én is Magamon, különben úgy járok, mint a megboldogult dínók!
-
Melorin
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Kipróbáltam a split DNS-t de az a baj, hogy a jellyfin egy speckó porton kommunikál, és amikor elkészítem a host/domain override-ot pfsense-en belül, nem lehet portot megadni csak IP címet ahová írányít. Gondolom alapértelmezetten a 80-as porttal próbálkozik de az nem jó. Elég összetett sajnos ez a külső elérés dolog, át kéne az egészet rendezni, hogy az ilyen beavatkozások is működhessenek.
Pl. most az Unraiden fut az NginxProxyManager , és nem tudom a jelenlegi tudásommal megoldani, hogy ha a jellyfint átteszem dockerben egy másik IP címre, hogy ne a NAS IP címét használja, és akkor nem kéne speckó port hanem maradhatna 80-as porton is a jellyfin. -
MasterMark
titán
válasz
Melorin
üzenetére
Szerintem nem hálózat gond. iowait-et néztél a gépen? Unraid appoknál dobd fel a Netdata-t az egy csomó mindent mutatni fog, és nézd meg hol van a szűk keresztmetszet.
Amit megpróbálhatsz, hogy kiveszed a reverse proxy mögül, és közvetlen mész a jellyfinre.
Split DNS ugye van, szóval saját hálóról nem a publikus címmel mész vissza magadhoz?
-
bambano
titán
válasz
markussandor
üzenetére
Ha az internet kapcsolata nem tud simán kihajtani 800 megát, akkor a 800 Mbps-es javaslat ugyanúgy torlódást fog okozni, mintha nem lenne semmi korlát.
Szerintem 100 Mbps-t meg nem haladó korlátot kellene beállítania, minimum egy teszt idejére. -
markussandor
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Van a torrenteden sebesség limit beállítva? Ha nincs, feltétlenül állítsd be mindkét irányban mondjuk 800 Mb/s-ra (vagy kisebbre).
A LAN kártyák egyszerre két irányban is tudják a ráírt sebességet (duplex), de az sosem jó, ha az egyik irány ki van maxolva, mert a TCP protokoll működési elvéből adódóan, a másik irányban is kell kommunikálnia.A routert könnyen ki tudod zárni, ha mindketten belső hálón nézitek a filmeket. Ha akkor is szaggat, akkor nem a router (vagy az internet kapcsolatod) a ludas.
-
Melorin
addikt
Köszi a tippeket. Minden CAT6 kábelen megy, nincs wifi a képben.
4k filmekről van szó, nem 1080p.Én még arra gyanakszok, hogy 1db LAN csatin folyik az adat a NAS-ból ki-be, és esetleg az lehet a baj, hogy egyidejűleg megy a le és feltöltés is? Letöltés alatt azt értem, hogy torrenten jön az anyag, a film nézésekor pedig kifelé megy az adat. Ráadásul ha ketten nezünk egyszerre filmet, az egyik a helyi hálóra megy, a másik pedig a routeren keresztül ki a házból.
Nem lehet, hogy ezeket a párhuzamos adatmozgásokat nem szereti valami, pl LAN kártya, switch vagy bármi? -
markussandor
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Ez kliens oldali hálózati gondban tűnik. Én is tapasztaltam hasonlót vidéken, ahol a 10 Mb/s is hypersebességnek tűnik. Próbáld meg, hogy a kliens direktben csatlakozik a jellyfinhez, kihagyva a CF-t.
#gaben22
A gigabites kártya bizony kitol magából gigabitet bruttóban, a hasznos, nettó sebesség kb 935 Mb/s körül fog alakulni. A 2,5 Gb/s-os kártya pedig 2333 Mb/s-ot. -
gaben22
őstag
válasz
Melorin
üzenetére
Nem lehet, hogy a router/switch a szűk keresztmetszet? Jobb routerek/switchek esetén szoktak írni 1-2 irányszámot throughputra, durvább routing szabályok megölhetik a CPU-t rajtuk. Esetleg Wifi probléma? NginxProxyManager és Cloudflare domain témát nem használok úgyhogy azokról nem tudok nyilatkozni. Ilyenkor el kell kezdeni eliminálni a komponenseket, pl. csak etherneten keresztül iperf3 a lehető legkevesebb köztes ponttal (pl. ha tudod told rá direktben az ethernetet a NAS-ra és azon keresztül tesztelj...) WiFi nélkül, aztán már több eszközzel ugyanez csak kábelről switchen keresztül L3 routing nélkül. Ha van otthon másik kábel (Cat6a...), akkor azokkal is próbáld (bár valszeg ez nem fog számítani). Ill. azt se felejtsd, hogy minden hálókártyának/routernek/switchnek van egy gyakorlati maximuma, ami a meghirdetett maximum alatt lesz. Pl. 1 Gbites hálókártya nem fog 1 Gbitet kitolni magából, 800 Mbit jóval alatta van ennek, így valószínűleg nem ez lesz a probléma csak 100% nem fog kijönni ezekből a kártyákból.
-
python1
veterán
válasz
Melorin
üzenetére
4K-n már lehet "röcc" én 4K-n 3 eszközzel etetem a NAST-vagyis a TV-ket róla, igaz nálam 2 G a net, ha nálad a hálózat valahol gyengébb, már bukott is a folyamatos lejátszás, tehát szerntem, hálózat lesz a gyenge pont.
Én pont emiat bővítettem a hálózatomat, hogy minden flottúl működjön, már annyira nem emlékszem a gigás hálózatomra, de igazából HD-ban ott is menni kellene legalább 3 kliensnek, akadás nélkül. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Van egy bika Unraid NAS-om, i5-13600K, W680 Workstation alaplap, 64GB ECC RAM, tükrözött NVME SSD-ken minden program, több HDD-n szétterülve a média gyűjteményem.
Jellyfin fut rajta, ki van engedve a netre NginxProxyManager-en keresztül cloudflare domainnel.
Gigabites az internetem, a helyi hálózatom és a NAS hálózati kártyája is.Az szokott előfordulni, hogyha nézek egy filmet a helyi hálózaton keresztül és a család pedig a házon kívülről, valamelyikünk lejátszása elkezd kicsit akadozni.
Ilyenkor figyelem hogy mi lehet a gond, de látszólag semmi: max 80Mbit/s a hálózati csatolón folyó forgalom, a proci szinte meg sem moccan, nincs enkódolás/dekódolás sem mert mindkettőnk eszköze kompatibilis a média formátummal. Mindkettőnk filmje/sorozata más-más HDD-n van.
Hasonló fordul elő akkor is, ha megy valami letöltés, pedig a hálózat látszólag közel sincs leterhelve, és a letöltés átmeneti SSD-re megy, tehát az sincs, hogy a HDD-t foglalja le amiről a film is megy.
Szerintetek ez valami hálózati anomália lehet? -
-
huan
őstag
Sziasztok,
Rendeltem egy GL.inet Comet (GL-RM1) -et, de ebben a videóban nem teljesen értem miről beszél. Ti használtok ilyen, vagy hasonló eszközöket?
Köszi -
hyrex
tag
Köszönöm mindenkinek a választ.
Elengedtem az ECC memóriát, marad a 32GB nem ECC DDR4. -
bambano
titán
válasz
instantwater
üzenetére
A celeronok, pentiumok és az i3-asok kezelnek udimm ecc-t, ha a chipset támogatja. rdimmet nem.
Az i5, i7, i9-ek nem kezelnek. Az újabb intel procik, pl. ultra 7 267k kezel udimm ecc-t. A ryzenek szoktak, legalábbis én néztem az 5800x-et, az kezel. -
-
5leteseN
őstag
Az Ali-kon vannak 35€-tól E5-26xxv3/v4-es alalapok csomagban, +CPU, +CPU, RAM.
Ezeknek a CPU-knak viszont nincs IGP-je, ha nem akarod/tudod valamilyen más módon a kezelőfelületet használni, akkor kell bele vmi VGA.Nézz be ide, https://www.youtube.com/@Miyconst
van X99 értékelés proxmox, és "csapata" szempontból is. -
bambano
titán
RDIMM ramot nem lehet belerakni hétköznapi alaplapba, ahhoz komolyabb xeonos alaplap kell (vagy amd szerver proci, azokat nem ismerem ennyire). A B450-es alaplap mindenképpen udimm ramot tud csak kezelni, mert a ram slot kiosztása ilyen, azon belül lehet udimm vagy ecc udimm.
Most vagy veszel a ramhoz full szerver konfigurációt, vagy az kiesett ebből a projektből.
-
válasz
qqcqqc
üzenetére
csak a véleményem írtam a korlátozott tapasztalataim alapján. A ryzen jó és erős, az idle és az igp ami nálam probléma volt, ha neki nem az, akkor pl. a 2400G is röhögve viszi, amit írt. 3400G az macera, 4xxx ritka, 5600G van utána kb., ami extra-overkill mindenre is (átlag home servernél).
ecc támogatást nézni kell, ezt lasszolom.
Szoktunk máshogy is kalkulálni, pl. a 600W táp erre nem hatékony, de egy megfelelő táp kb. soha nem térül meg a meglévő 600 W-hez képest... nincs rossz válasz, mindkettőre vannak érvek, ahogy intel vs amd-re is.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Szerintem az AMD-a lapok jobban felszerelete. A Ryzen Pro processzorok kezelik az ECC ramokat.
MInden tiszteletem ViZion felé, sokat segített már nekem is, és igaza van a fogasztás tekintetében is, de ha már ott a gép nagy része, akkor azt érdemes használni.
Nálam egy Asrock B450-es lapban egy 2400G van 32 GB RAM-mal, Proxmoxon fut OPNSense, XigmaNAS, Pi-Hole, van tesztnek egy WIN11, előszőr erre mennek fel a frissítések -
-
Pista0001
addikt
Ez a Chieftec kb 30e, és van benne táp is. "Csonka" mATX lapok nem tudom, konkrétan mennyibe kerülnek, de alap chipsettel kb a legolcsóbbak. ViZion ajánlasa szerint egy H310 már jó lehet valami 8-9. gen. procival. Ezekből akad olyan is, ami ad m.2-t, emellett 4 SATA-t, ami NAS-nak szerintem alkalmassá teszi.
-
hyrex
tag
És ha nem ECC-ben gondolkodom, de DDR4 akkor mit éri meg venni MicroATX, Intel párosban?
VGA-t nem terveznék a gépbe egyelőre, nem akarok AI-zni.
600W-os tápegység az a fő gépembe van, de lehet nem cserélnem akkor, ahogyan kapni fog egy MicroATX házat is és megmarad az ATX-es erre a projektre.
-
-
válasz
Pista0001
üzenetére
nem, egész más c state-k vannak és direkt ilyenek a procik. Rá kell keresni.
Épp az a lényeg, h ha kevés a feladat, azt intelen szétosztja jól, idle fogyasztás alacsony. Ryzennel meg akkor is több, ha semmi nem fut. IGP visszavettem, pbo+co, offset Vcore... minimális változás volt. Intelnél meg kb. alig kell piszkálni.
Ryzen 40 W, intel 30 alá vihető, TLP-vel, nem powertop-al.
Most 54 Watt, LTE router-el, AP-val, az ups előtt mérve. -
Pista0001
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
Intel desktop megoldás viszont nem nagyon van, ami kezel ECC-t, ha jól sejtem. A meglevő ECC lecserélése viszont ráfizetéses lehet, ahogy az ECC-t támogató Intel platform is. Nem lehet annyira visszavenni a Ryzent, hogy a fogyasztástöbblet ne legyen már számottevő, és a teljesítmény elégséges legyen? Nem akarja túl sok feladatra használni.
-
-
hyrex
tag
A RAM biztos ECC-s mert valamikor workstationben volt benne. Micron márkájú.
-
-
hyrex
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni proxmox szerver építésében, ami viszonylag kis fogyasztású.
Most egy HP T520-am van, 2x6TB winchesterrel ezt akarnám cserélni.Amim van feleslegesen és tudnék belőle építeni:
- 16 GB ddr4 ECC memória (2x8gb modul)
- 600W-os táp.
- SSD
- Gigabyte B450 Aourus Pro alaplapom, újabb BIOS-alAmi menne jó részt:
- Jellyfin
- Torrent
- SMBMaximum a projektre 40-50 ezret gondoltam.
Merre induljak el? Ha kis helyen elférne nem bánnám. -
-
Ha távolról, hálózaton kell akkor nem az USB-s NanoKVM kell neked, hanem a sima, vagy PiKVM (írtam itt róla), vagy a mostanában gombamód szaporodó IP KVM megoldások valamelyike (ahogy nézem írtak is már egy párat neked). Ez amit linkeltem ez USB-s, ez pont arra van, hogy rákötöd a miniPCre meg a laptopodra ha ott vagy mellette, és a laptopról irányíthatod a KeyboardVGAMouse triumvirátust (i.e. nem kell monitort és egeret-billenyűzetet rákötnöd/vinni/hozni, elég a laptop meg ez az USBs cucc). Az IP alapúak ezt böngészőből tudják.
-
huan
őstag
válasz
instantwater
üzenetére
Ezek mind tök jó irányok, ilyenre nem is gondoltam.
Ha távolról is elérhető vele a gép akkor mégjobb. Elmerülök a témában...
Internet felől böngészőben isel érhető a gép távolról? -
-
-
bambano
titán
Van PiKVM, itthon is kapni, csak kicsit drága (most 230k). [link]
Az távolról is tud menedzselni, nagyjából majdnem mindent.
A ki-be kapcsolást, resetelést csak akkor tudja, ha a hozzá tartozó pci-e kártyát belerakod a gépbe. Anélkül a ki-be kapcsolás nem megy távolról, de minden más igen. Tudsz biost konfigurálni, oprendszert telepíteni üres gépre.Ennél olcsóbb a hordozható monitor, én ipontól vettem Asus-t, de még nem volt érkezésem kipróbálni.
-
-
-
huan
őstag
Sziasztok,
Van 4db minipc-m különböző rendszerekkel és az elhelyezkedésük miatt és rendszertelepítéskor tv-re kell kötnöm. Ezt szeretném a lehető legegyszerűbben kiváltani egy mini, vagy hordozható monitorral, display-el.
Használ valaki mini display-t? Merre keresgéljek? (a lehető legkisebb olvasható és használható méretben)
Köszi -
Balinov
titán
válasz
MasterMark
üzenetére
köszi szépen -
Balinov
titán
Sziasztok sracok, bocs, hogy itt kerdezem, de itt nagyobb a mozgas, mint a docker topikban.
Ha van egy docker containerem (Jellyfin) es hozza szeretnek adni a letoltos VM-ben levo, ott letrehozott uj, SMB alatt megosztott mappat akkor mindenkeppen stop/pull hogy a kontener felcsatolja az uj volume-okat?
A szitu kovetkezo: van egy PVE alatt futo, Debian 13VM, amit dedikaltam kulonfele docker kontenereknek (Arr stack, Qbit, JF, stb). Kontener leallitas utan a compose file-ban hozzaadtam 2 uj volume sort a 2 uj mappanak, amit a JF library-val el szeretnek erni, de JF kontener restart utan tovabbra sem latja, sem akkor, ha az egesz dockeres VM-et urjainditom.
Csak akkor csatolja fel a JF kontener ala az uj mappakat, ha stop/pull-t csinalok.
A Dockeres cuccokat Arcane Docker Management toolal managelem.
Vegulis megoldottam egy pull utjan, csak furcsak, hogy egy stop/restart nem volt eleg. Ez normalis gyakorlat igy, erre szeretnek rajonni?
koszi
B -
válasz
Pete55555
üzenetére
Sziasztok
Előzmény a megválaszolt hsz-ben.
Szóval alakul a dolog, diy nas hardver megvan, egy 2,5 g hálókártya + switch kell még. Kábel ahova nem volt vettem Vention cat6 patch kábelt.Kérdés: Kell egy 8 portos 2,5g switch, kell-e nekem a managed switch, vagy elég a "sima"?
Nem vág földhöz a drágább (HA-ról lesz, 15k vs 20k), de ha nem kell, nem feltétlen veszem a managedet.
Vagy inkább érdemes a managed switchet venni, ha nincs szükség a funkcióra, akkor nem piszkálom, ha meg véletlen mégis, akkor legalább megvan a lehetőség?Köszi az előző válaszokat, az OMV topik már megvolt, csak az összefoglalót nem olvastam át ilyen részletesen
Ui: Végül 2,5g rendszer mellett döntöttem, pl a HDD is amit vettem, simán tud 200Mbps felett írni, olvasni (nyilván nem minden esetben) plusz van a rendszernek egy 256gb ssd, ennek a jó része is "be lesz fogva" így ki tudom használni a 2,5g-t.
-
paizinho
tag
válasz
Pete55555
üzenetére
Szia!
Az OMV-nek nem kell a teljes SSD
.
Itt a Prohardveren van hozzá egy Openmediavault fórum, segítőkész tagtársakkal.
Az összefoglalója pontosan leírja, hogyan tudod az SSD-t "újrahasznosítani". -
válasz
Pete55555
üzenetére
Lassan, de haladok a témával, továbbra is úgy néz ki OMV lesz, már pendrivera kiírtam a rendszert.
Van egy 256-os SSD a rendszernek. Ezt "illik" meghagyni, vagy lecsíphetek belőle, mondjuk, hogy arra menjen a torrent?
Tervezek egy külön SSD-t majd, de gondolom az OMV-nek minimális a helyigénye, ne legyen ott 200 Gb kihasználatlanul
HDD végül egy WD Gold 4 Tb lesz, használtan. -
válasz
Gabesz87
üzenetére
Egy vevőtől van, félgépként vettem, így nem növelte az árat a sok postaköltség.
De ki lehet fogni hasonlókat amúgy, aránylag sok ilyen van fent, SSD nélkül 20 körül.Amúgy az SSD-ben 42 nap van, 1,7 Tb adat. Szinte új 🤣
Annyi, hogy alaplaphoz hátlap az nincs.Hogy ON is legyen.
Azóta megjött alzáról 1690-ért a DVI-HDMI átalakító is, így nem kell majd a vga. -
-
Gabesz87
veterán
válasz
Pete55555
üzenetére
ÁÁ, sírva fakadok
Mármint az árán, amiből összehoztad 
Nálam a 2x16GB RAM az, ami leginkább fájt
Korábbi, októberben vett, új, bontatlan SATA SSD-met eladtam és nVME SSD-re cseréltem, így nálam is felszabadult szükség esetén egy hely. 2.5G update-en én is agyalok, bár azt hiszem, arra, amire én használom a szervert, semmi benefitje nem volna. Nem másolok PC és szerver között dolgokat, letöltések eleve automatizáltan szerveren történnek. meg aztán cserélnem kellene akkor min. 3 switchet is 2.5G-sre. Az alaplap, amit venni fogok, az már eleve 2.5G képes, úgyhogy a jövőbeni fejlesztés ez irányba adott.
Nekem is egy régi kis 17" VGA monitorom van, most VGA csatival hazsnálom, de az új konfighoz nekem is kell vagy átalakító (mondjuk 2-3e Ft-ért lehet venni), vagy veszek egy HDMI / DP-s akármilyen monitort aprón, olyan 8k-ért láttam ilyeneket. -
válasz
Pete55555
üzenetére
Amúgy a legnagyobb találmány a DIY PiKVM, az itthon talonban heverő 2db RPi4 2GB RAM-os SBC-imhez kb. egy éve vettem ezt a Geekworm A3 készletet:

Persze ez gyárilag kis ventivel jön (nem hangos, de én ilyen csendmániás vagyok), azt egy ilyen Geekworm bordára cseréltem:
Ezzel is 40-50 fok között mozog és remekül működik hangtalanul.Van még egy hotkey-el működő ATEN CS1794 4in1 HDMI KVM switchem, meg néhány HDMI-Displayport átalakítóm, megy egy VGA-HDMI (USB tápos) átalakító is, így aztán mindent lefedtem

-
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Valami készül
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
I5-6500 lett, + lap + 8gb ram + 240 ssd így együtt volt 26.500 postával.
Már csak egy hdd kell, és mehet a buli.Lap pont elfér a házban, ugye ez egy Cubitek Mini Cube, hivatalosan ITX, de más táppal én rendes mATX lapot is használtam már benne, viszont akkor a csavarok miatt egy HDD hely ugrik hátul. Így viszont van 3db 3,5 és egy 2,5 hely hátul, plusz elvileg egy 2,5 hely ott ahol most egy 14cm-es venti van.
Lapon 4 db SATA van, ez passzol a ház képességeihez, ha nagyon kell, pcie kártyával bővíthető, és még elfér mellette egy 2,5g lan kártya is.
A rendszer még mindig nem tuti, de valószínűleg OMV lesz.
Ui: VGA egy 5450 - csak azért kell, mert a lapnak DVI-i kimenete van csak, és most nincs itthon olyan monitor / átalakító ami ezzel kompatibilis...
-
-
Gabesz87
veterán
válasz
Pete55555
üzenetére
Én is valami ilyesmi dilemmában voltam. Jelenlegi i5-4570 gépemet szeretném upgradelni, amivel amúgy nincs voltaképp semmi baj még most sem. 2 HDD-t, meg 1 SSD-t szeretnék használni, bár lehet, hogy 3 HDD lesz belőle. A házamat nagyon szeretném megtartani, egy Thermaltake Core V21. NÉzegettem én is brand gépeket, 2 jöhetett volna szóba, HP EliteDesk 800 G5 ill. Dell Precision T3630. Előbbi egy i3-10100-al, utóbbi pedig Xeon E-2174G-vel. De ahogy írtam, szerettem volna megtartani a házamat, ill. féltem a zajtól, komponensek (pl. hűtő) cseréjétől, mert ahogy olvastam, ezeknél nem feltétlen cserélhető csak úgy egy consumer ventire, hűtőre. Úgyhogy más irányt választottam, és komponensenként újítottam, így lett egy i3-12100T, 2x16GB DDR4, új táp, egy nVME SSD, és még alaplap kell, az egyelőre nincs meg. Igaz, hogy így 2x annyiba fájt, mint a fenti brand gépek valamelyike, de legalább jó pár évig nem kell hozzányúlni
Nálam OMV fut ill. VM-ben Home Assistant, de az úőj konfigon Proxmox alá fogom költöztetni ezeket. -
python1
veterán
válasz
Pete55555
üzenetére
Én OMV-t használok, filmek megosztásához, irodai dolgok mentéséhez, könnyű beállítani és ami számomra a leglényegesebb, mindig megbízható, havi újraindításra van állítva, némi energiagazdálkodás.
Én 16 giga rammal használom, de még így is csak 10-15%-át használja ki 3db 4 terrás HDD-vel, kevés kliensel elég lenne 8giga is bőven.
Hardver igénye kevés, nyugodtan vehetsz régebbi intelt, akár 6xxx-es gépet is, semmit nem veszítesz vele, de nyerni sem fogsz a 1xxx gen géppel. -
válasz
ViZion
üzenetére
Szia(sztok)
Nem, ez 20k volt, elvileg hibátlan.
Na hát nézelődök azóta, meg olvastam az ajánlásotokat. Brand gépekkel az a bajom, hogy egyrészt házam + tápom van, a másik oldal, hogy HDD nem sok fér általában beléjük (1-2), ha több az meg baromi nagy.
1: Szóval maradna 2 vonal. Félgép vásárlás, egyben vagy külön, ez most mindegy.
2: Vagy J3455.Elsőnél kérdés, meddig érdemes "vissza"menni? Skylake még jó lehet? Fogyasztásban azt olvastam még azok is elég drasztikusan vissza tudják venni a teljesítményt, transzkódolni meg nem fog kelleni, amihez az újabb procik IGP-je kéne.
Másodiknál problémás, hogy sok lapon csak 2 SATA van (bár ezen meg bővítőkártyával lehet segíteni), a 4 SATA-sok ritkábbak, illetve a teljesítmény azért limitált, ha véletlen valamit akarnék egyszer(talán...soha...)Én most afelé húzok, hogy valami 6xxx-10xxx generációs lap, bele valamilyen proci.
Vannak egész jó lapok, akár 6 SATA-val is, bár ezek jellemzően inkább skylake, kaby lake vonalon - de egész olcsón, akár procival is 10.000 körül.
Drágábban van újabb, akár 10th gen, de itt sok esetben van buktató, ha olcsó a lap, pl egyik RAM slot hibás. Na, ilyet meg szabad-e venni pl? Effektíve 8Gb kb örökre elég lesz a NAS-ba, kérdés a megbízhatóság.Vélemény?

Ui: Szoftvert is nézegetem. Egyelőre OMV felé húzok. Gemini szerint xpenology a legegyszerűbb (használni), Freenas talán a leg"bonyolultabb". Viszont xpenology kevésbé stabil szerinte, a FreeNAS viszont atomstabil, cserébe nagyobb a hardverigénye, pl 8Gb RAM. Szóval arany középút az OMV.
-
válasz
Pete55555
üzenetére
Ha csak nas, annak kb. bármi elég...
Az a 10k-ért hirdetett, kishibás? Gyanúsan ócó volt... Ez persze lehet, h tuti deal, de kb. félár alatt adta
Brand gépes apróba nézz be, sok 8-9-10th gen vas van. nas, torrent, médiaszerver, akkor -szerintem- bátran lehet korábbi intelt is venni. SFF aranyos, de abba sok HDD nem fér, erre figyelj majd.
Előnye, h megveszed, telepíted, és csak teszi a dolgát. Hátrány, h kevésbé rugalmas, mint a consumer cuccok (pl. hűtő vagy tápcsere). A nézett lapból úgy tippelem, h 100k keret lehet erre, abba már brutál gépek beférnek.
De a többiek is biztos ajánlanak majd.
Nekem i7-4785T volt a kezdet, azon is volt Home Assistant, NAS, dockerek, opnsense, kísérleti virtuálisgépek, adguard home, jelly és plex is (transcode nem volt). Elpöntyögött szépen, kivéve a Frigate és a kamerák.
A 10500T a fentieket (jelly/plex nincs már, cserébe a HA alatt rengeteg iot bizbasz lett) olyan 3,5% idle CPU-val viszi, ha ezt azt csinálok, akkor is 15% alatt...
Ez már -temészetesen magasabb CPU kihasználtsággal- Win11-et és ollama AI-t is futtat (ezt nem gyorsan, de nah... kell egy VGA neki).
Proxmox install és mehet a móka...
-
válasz
ViZion
üzenetére
Elvitték előlem a PRIME B460M-A lapot
Mérgemben benéztem újra az integrált procis szekcióba, és mit látok? Tele van 4 magos 4 SATA-s Asrock lapokkal...
Ezek a J-s 4 magos procik ajánlottak NAS alapnak ugye? Ilyenekre gondolok: ASRock J3455-ITX
Van néhány AMD E-350-es lap is, azok is ajánlottak lehetnek, vagy túl régi már? -
aujjobba
addikt
-
válasz
Pete55555
üzenetére
Ha csak NAS lesz, akkor oda ez már bőven sok. Ha plex/jelly is lesz átkódolással, akkor annak nézz utána (AI is segít), h melyik proci lenne elég (ami nem megy IGP-ből, azt a cpu-nak kell, nem tudom, h mire képes az integrált, pedig nekemis ilyen van pár hete...
).
A tápot csak akkor cserélném, ha ócó, mert ilyen 5-10% terhelésnél minden (ATX és hasonlók) táp hatásfoka vacak. -
válasz
qqcqqc
üzenetére
Szia,
Köszi, ezt nem ismertem.
Xpenology és OMV-vel szemeztem, de utána járok ennek is.Közben alakul a vas is.
Kinéztem HA-n egy lapot
PRIME B460M-A
6 sata +2 m2 hely miatt szimpatikus.
Procinak szerintetek elég lehet egy pentium gold, vagy mindenképp i3 legyen?
Plusz találtam egy 300w gold tfx tápot, azt is lehet beújítom, jobb mint a 400w 85+ ss400L1U. Vagy utóbbi mindegy, kis terhelésen nem lesz nagy különbség
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Linux kezdőknek
- iPhone topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- TCL LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- További aktív témák...
- RTX 5070 + i5-14600K 32Gb ram GAMER PC + 144Hz MONITOR AJÁNDÉK
- Rackszekrény - APC NetShelter SX 48U, Fekete, 2258H x 600W x 1070D mm TAA
- Új Fehér Gamer Gép - ASRock X870, Ryzen 7 9800X3D, 64GB DDR5, RX 9070 XT 16GB, 1TB SSD, 1000W
- Intel Xeon E3-1265L v3 (4 mag / 8 szál / 45W ) // 32 GB DDR3 (4X8GB) // ASRock Z97M Anniversary
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Montech XR TG FSP 750W
- 203 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- Samsung Galaxy S24 - Titanium Black - 8/256GB
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Retro PCI-E videókártyák
- AKCIÓ! 2TB Kingston Fury Renegade NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
hol írtam ezt?

Mármint az árán, amiből összehoztad
Korábbi, októberben vett, új, bontatlan SATA SSD-met eladtam és nVME SSD-re cseréltem, így nálam is felszabadult szükség esetén egy hely. 2.5G update-en én is agyalok, bár azt hiszem, arra, amire én használom a szervert, semmi benefitje nem volna. Nem másolok PC és szerver között dolgokat, letöltések eleve automatizáltan szerveren történnek. meg aztán cserélnem kellene akkor min. 3 switchet is 2.5G-sre. Az alaplap, amit venni fogok, az már eleve 2.5G képes, úgyhogy a jövőbeni fejlesztés ez irányba adott.