Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem írtam, hogy vázzal
az a nyakamban van. -
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Most válogattam pár 2013-as képem. A Pana 14-45 optikailag sokkal jobb obi mint a 12-32. Csak hát 28-ról indul és nem palacsinta. Igazából a 12-32 valahogy steril, ideges nekem. Unalmasan jó, ha eltekintünk a kis decentertől. Szerettem a 14-45-öt. Tudom már miért untam rá. Annyira súlyosan panaszonikos színei voltak, hogy siralom.
-
itouchfan
őstag
Úgy néz ki, meg fogom venni a G7-t. Egy kérdésem lenne még: 12-60 mm, vagy 12-32 mm? Melyiknek jobb a képminősége?
Jobb lenne a nagyobb átfogás, ezért választanám a 12-60-at, könnyű az is, nem nagy (sigma 17-70 után
).
A 14-42 mm kit amivel most a legolcsóbban adják a G7-t, nem szimpi annyira, mert jó lenne az ekv. 24 mm, a 28 azért nem ugyanaz, illetve ha jól tudom, a két 12-xx-nek a képe is jobb. Tehát mit javasoltok, venni egy 14-42-t és lecserélni 12-32-re, vagy venni 12-60-nal egyből? -
Walaki007
csendes újonc
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Urak,köszönet.
Erre gondoltam a kérdéssel,ezek szerint a látszat csal ...
Ami nekem csak jó, egész megkedveltem a játékszert.. -
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Nekem a 20/1.7, 45/1.8 9-18 is hiányozna
ez a 3 egy övtáskában elfér 
-
Stauffenberg
nagyúr
A GX80 eleve kapható 12-60mm f3.5-5.6 kitben és tegnap rápróbáltam az enyémet öcsém GX80-asára. Optikailag durván orrnehéznek tűnik, de nem az, fele annyit sem nyom ez az objektív, mint a váz (ami a méretéhez képest amúgy viszonylag nehéz).
Szóval nem orrnehéz és kényelmesen alá lehet markolni az objektív és a váz találkozásánál (szóval kvázi bal kézzel tartod a felszerelést és a jobbal csak egyensúlyban tartod, én imádom ezt a fajta fogást). Öcsém meg is kérdezte mennyiért vehetne egy 12-60-ast az övéhez (12-32mm kitben vettte), mondtam neki azt eleve kitben kellett volna, külön azért viszonylag drága.
Mondjuk neki erre csak utazáshoz lenne szükség, arra meg kölcsönadom neki, amúgy a 12-32-es ideális neki városban, összecsukva igazi kabátzseb kompatibilis szett.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Azért van más előnye is az árán kívül. Pl a belépő obikínálat messze jobb mint a fő rivális Sonynál. A második verziós 14-42-ők, pz14-42, 12-32 és a 12-50-ből lehet választani, ez 4 kategória. Hasonlóan a telezoomokból is több változat van meg elég jó ultrazoom. Fixekről nem is beszélve, 12, 14, 15, 17.5, 20, 25, 30, 42.5, 45... Meg még egy csomó obi. Persze vannak elvetemült árúak, de 'olcsón' is több féle obi pakkot össze lehet állítani elég jó minőségben. Az a probléma, hogy a bestbuy vázuk csak majdnem mindent tud.
Ezt látva meg megnő az étvágy és a maximum lesz az elvárás. -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A Panasonic egyetlen előnye a jelenlegi piacon az, hogy olcsóbb a konkurenseknél. Amúgy eszembe nem jutna a retardàlt módon csonkolt és butított gépeiket megvennem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az a baj, hogy a Panasonic világ életében ezt csinálta, nincs egy következetes lineup, mert modellfrissítésről-modellfrissítésre változtatja a pozíciókat, így nagyjából követhetetlen mi-minek az utódja. Nem mintha ez annyira lényeges lenne vagy ezen múlna bármi. A GX80 után a GX9 nem csak simán egy modellfrissítés, annál azért sokkal több.
Nekem csak az a bajom, hogy a Panasonic teljesen béna, általában csak szoftveres vagy filléres (pl: jack port) spórolásokkal próbál két gép közé éket verni, ráadásul valamiért úgy érzi, hogy a haladóbb funkciókat csak a kalapácsformájú G, GH modellekbe kell beletennie. Ezzel is azt az egyébként hamis képzetet erősíti (mármint nem nálunk, de nem mindenki fórumozik a témában), hogy a (D)SLR formájú gépek természetszerűen okosabbak, míg a rangefinder stílusúak meg butácskábbak.
-
Zedz
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
GX8-nak sem. Nagyon furmányosan van elnevezve szegény gép, nemrég valahol már írtam is mert ott is félreértés volt belőle. Japánban a GX80/85 pl GX7 Mk II, a GX9 pedig GX7 Mk III.

Szóval igazából a GX80 utódja a GX9, ahhoz képest viszont előrelépés.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem is kell, hogy az legyen, de sérelmezem, hogy a GX8-nak sem. Nálam az időjárásálló szigetelés, mikrofon bemenet és a kiforgatható LCD kinyírása a GX9-ben inkább visszalépés. A GX8 viszont régi konstrukció és a shutter shock-nak is ki van téve, az meg azért esett ki nálam. Ha a GX9-ből ezeket nem veszik el, akkor most az lenne a kezemben, nem a G80.
(#88685) MrChris: Szerintem a két gép tökéletesen megférne egymás mellett a piacon, aki ezt a kalapácsot akarja markolgatni, úgyis G80-at vesz, aki meg a tudásban közel azonos, de más filozófiát követő GX-akárhányat, az meg azt veszi. Nem dőlök kardomba, hogy a G80-at kellett vennem, de a szívemhez közelebb áll a rangefinder forma. Egyetlen előnye van a G80-nak, hogy bőven van benne hely rendes EVF-nek, nem csak olyannak, ami egyedül arra jó, hogy erős napfényben legyen mibe kukucskálni, de egyébként "meh".
-
Zedz
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
De a GX9 nem a G80 utódja.

-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha azok a plusszok benne lennének ki venne g80-t?
Pláne G9-t. -
Stauffenberg
nagyúr
Úgy tűnik megihlettem a "nekemmindenreelégatelefonom" öcsémet. Egy héttel azután, hogy vettem a G80-at, ő meg egy GX80-at szerzett be.
Imádom ezt a távmérős formát, sajnálom, hogy a GX9-ből lespóroltak pár dolgot, ami miatt G80-at választottam helyette.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
INTELligent
üzenetére
Erre nekem sem sikerült rájönnöm, bár nekem úgy is jó, ha csak a teljes képernyős belenagyítást tettem egy Fn gombra (nekem ez teljesen oké, Fujifilmen így szoktam meg).
Ami jobban idegesít, hogy nem tudok rájönni be lehet-e úgy állítani az EVF/Monitor kapcsolót, hogy gombnyomásra váltson a kettő között.
Ha most lenyomom, akkor végigmegy a lehetséges beállításokon:
1. klikk: Monitor
2. klikk: EVF
3. klikk: EVF/Monitor automata mód
4. klikk: Elölről kezdiNekem úgy lenne ideális, ha nem lenne automata váltás, én csak a kettő között akarok váltani gombnyomással.
-
INTELligent
senior tag
Azt meg lehet vajon csinálni G80-ön, hogy a manuális fókusznál a segéd PIP és teljes belenagyítás között egy fn gombbal váltson?
-
Walaki007
csendes újonc
Kedves Mindenki!
Gx80-ról tervezem leváltani a "ránőtt"12-32-t egy pana 12-60-ra. Alapvetően semmi bajom a 12-32-vel( sőt ),de hiányzik egy kicsi a végéből, na + a manuális élességállítás.( ha jól dereng, a 12-60-nak van )
Tehát a kérdésem: mennyire lesz orrnehéz ezzel a felállással a gx80 ? Fényképen bután néz ki ez a kombó,bár ez a része nem érdekel, a fogás jobban idegesít. -
Lassú Víz
addikt
válasz
padi68
üzenetére
Semmit. Barátkozz ezzel a kittel, és ha érzed, hogy valahol kevés, fejlessz abba az irányba. Lehet, hogy a rajzolattal lesz bajod, lehet makróznád a nagykapuk csavarjait, lehet szűk utcákban fog zavarni, hogy nem tudod lefényképezni a házak tetejét az aljával együtt, vagy épp a Batthyány térről akarod tudni ki van a parlamenti könyvtárban.
Ezt a döntést csak te tudod meghozni. Nyilván úgy kezdődik, hogy nem tudtad vagy nem úgy tudtad lefotózni azt amit és ahogy akartad, és akkor jön az agyalás, hogy mi hiányzik még, illetve fontos-e az adott téma annyira, hogy megérje beletolni n*100 ezer Ft-ot. -
padi68
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
akkor ez nem olyan jó obi? M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake
-
Tin_Shield
őstag
válasz
padi68
üzenetére
Megveheted, bár a 14-42EZ nem a legélesebb kitobi - finom voltam
Ha találsz 14-42IIR kitet az jobb és olcsóbb is, vagy ha palacsinta kitobit szeretnél akkor a Pana 12-32-t érdemes beszerezni, akár használtan is.
A városban megállja a helyét nem tudom mit jelent nálad, bármelyikkel lehet városban fotózni, ultranagylátószöggel vagy szupertelével is, csak nyilván mást
-
padi68
senior tag
Sziasztok, megvettem ezt a kit-et: E-M10II VÁZ + EZ-M14-42EZ + EZ-M40-150-2
ez mellé szeretnék egy olyan obit ami városban megállja a helyét.....
Mit ajánlanátok? ( nem baj ha használt...)
Köszönöm Á

-
evo87
őstag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat és a segítséget
, végül úgy döntöttem, hogy a Panasonic GX80 a nyerő, ami 12-32 kitben, a fekete-ezüst színben a 220-nál 139.900 volt újonnan, ezért kár lett volna kihagyni.A kis palacsinta obi külön vagy a GM1-gyel egyben megy a piactérre, a GX80 pedig a 12-60-as lencsével és remélhetőleg a későbbiekben egy 20mm fix obival folytatja a munkát.

-
jube7
tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Annyiért jelenleg megéri javíttatni.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szívesen, örülök hogy tetszik. Nézd meg hozzá a Godox új pro kioldóját, én most ismerkednek vele, de nagyon bejön.
Most van ilyenem először, szóval van még mit tanulni.
-
Lassú Víz
addikt
Akkor már tudja. Egy pixinfós (bocsánat) cikket találtam, ahol csak Nikon, Canon kompatibilitású vakura írták, hogy tudja, ezért írtam. Ami még kérdéses, hogy zoom vagy fix fej van rajta, és ha fix, akkor milyen gyújtótávolságra van hangolva? Az általad linkelt oldalon nincs rá adat.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
INTELligent
üzenetére
Hmm... egy ideje nem követtem a rendszervakuk piacát, de ez a Godox TT685O a maga 60-as kulcsszámával és egész jó árával nem hangzik rosszul. Én sosem használok vakut a gép tetején, csak levéve kioldóval.
Nekem régebbi vakuim vannak, középérintkezővel manuál módban portréhoz tök okésak, de nem ártana valami, ami tud TTL-t és HSS-t.
Bár a válasz nem nekem ment, de köszi a tippet, könyvjelzőztem aztán ha esedékes lesz beveszem a kalapba.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Megjött az E-M10 ii-re a javítási ajánlat 29 darab ezres a redőnyzár csere és fél év garit adnak. Többre számítottam.
-
vond
MODERÁTOR
Köszi! A katedrálisokban a híresen jó stabilizátor, és a még híresebben stabil kezem jön majd jól.

(#88651) INTELligent: Köszi! Ránéztem a kisebbik Godox-ra is. De nem tudom, megér ez plusz 6-7 ezret az MK320-hoz képest?
-
-
-
vond
MODERÁTOR
Valami olcsó, de használható vaku kellene majd a G80-hoz. Néztem ezt a Meike MK320-at. 17-18 ezerért Ali-ról ez jó vétel? Kétszer-háromszor ennyit már nem igazán akarok/tudok erre szánni. Akkor inkább elkezdek gyűjtögetni egy 25/1.7-re, vagy 45/1.8-ra.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
INTELligent
üzenetére
Mert az első összezárás okozta rázkódást megszünteti, viszont a mechanikus zár sebességével történik az expozíció és így a jello effekt sem jelenik meg. Biztos van valami hátránya is, ha kikapcsolható, de még nem vettem észre, hogy mi. Ha valaki tudja, írja meg!
-
szpetri
tag
válasz
itouchfan
üzenetére
és ergonómia ügyileg:
GX80hoz lehet kapni markolatot, ami ugyan pofátlanul drága ahhoz képest, hogy csak egy darab halott vas és műanyag (nincs elektronikus csatlakozás, így nincs rajta kiegészítő gomb, tárcsa, stb...), és még ráadásul az akku / memóriakártya cseréhez is le kell venni, mert nem bírtak az aljára a megfelelő helyre lyukat esztergálni, de amúgy a fogásán számomra eszméletlenül nagyot dobott.
Másrészről nézve viszont, ha csak az ergonómia miatt akar az ember másik vázat, hasonló tulajdonságokkal, akkor arra többet rá kell fizetni, mint ez a markolat.GX80 előnye még számomra a bal felső sarokban lévő kereső, így szemhez emelt gépnél a képernyőn könnyebben huzigálható a fókusz pont, mintha középen lenne a kereső.
-
scarabaeus
őstag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Az E-P1 eléggé korábbi? Nálam 1/8s rázkódásvédelem mindig be volt kapcsolva rajta miután a dpreview megírta az E-P5-ös tapasztalatait. Szerintem jót tett az a beállítás a képeknek. Pana eszközeim sosem voltak, tesztelő sem vagyok. Nem tudom megválaszolni a kérdésedet. Az okfejtésem arra irányult, hogy nincs olyan mérnök, aki shutter shock problémás vázat tervezne. Egyszerűen csak így alakult a részegységek fejlődésének folyamatában.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
itouchfan
üzenetére
Nem csak a szenzort. Pl. az objektív lebegő lencsetagja sem ússza meg. Nyilván nem ilyenre akarták csinálni, csak így jött össze. Volt egy jó zár, aztán könnyebb lett a váz, az objektív. Ment a verseny, hogy kinek hány FÉ-t fog meg a stabilizátora. Kisebb erővel mozgatandó eszközök lettek, hogy hatékonyabb lehessen a stabilizátor. Aztán egyszer csak kiderült, hogy a korábbi jó zár, már nem jó.
Elektronikus zár. Sajnos nem globális (pedig szerintem csak némi analóg tároló kérdése lenne), hanem soronként exponál, ahogy a kiolvasás történik. Így hiába tud pixelenként rövidebb záridőt az elektronikus zár, ha mozog a téma kb. cseszheted. (Bővebben: jello effect) Tehát neked kell eldönteni, hogy mikor használsz elektronikus és mikor mechanikus zárat. Van egy joker, az elektronikus első redőny. Nem tudom, hogy az általad kinézett váz támogatja-e.
Egyébként az elektronikus zárnál nem mozog a mechanika, tehát kíméli az eszközt. Mondhatni time lapse esetén kötelező.
-
itouchfan
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Köszi!
Közben próbáltam utánaolvasgatni, a Mirrorslap&Shutter Shock oldalt már tegnap olvastam, a videót majd megnézem.
Köszi, hogy kifejtetted, összességében így nem tűnik annyira vészesnek a dolog, ha nem minden képnél jelentkezik/csak a képek tört részénél jelentkezik (optimális esetben). Köszi az E-shutter infókat!
Most úgy vélem, a legfontosabb lesz/lenne kitapasztalni, hogy milyen helyzetben hogy viselkedik a gép, mikor lehet E-shuttert használni, és mikor nincs ez a zár működéséből fakadó rezgés. Ha ez megvan, szerintem simán vállalható.Bár még átgondolom a G80-at (drága, kevesebb jutna obikra), meg a GX80-at (kisebb, kevésbé jó a fogása, a szélen van az EVF). Viszont azt 12-32 kitobival adják, és mindenképp 12 elejű kitobit vennék. 12-60 is drágítja a dolgokat kicsit...
-
MrChris
nagyúr
válasz
itouchfan
üzenetére
E-shutter esetén végig nyitva van a zár exponáláskor a pixeleket üríti és a megadott záridő után kiolvassa. Mivel ez kb sorosan történik mozgás sebesség függvényében rollingozhat a kép, vagyis megdőlhet a mozgó tárgy. További hátránya, hogy kicsivel zajosabb, kicsivel kisebb a dinamika, max 1600-as iso, 1s max záridő. Előnye a nagyon rövid záridő, aszem 1/16000, hangtalan működés, nincs elhasználódás. Panánál ilyesmi, más gyártónál van olyan hogy csak az egyik redőnyt helyettesíti az e-zár.
E-shutter elvileg dslr-ben is lehet, talán Nikonnak van ilyen.Azt nemtudom miért lett ilyen, talán túl könnyűek lettek a vázak és ehhez nem volt már elég finom a lefutása, vagy sokat gyártottak ebből és nem volt szívük kukázni. $$$
Dslr vázzal is létező dolog a shutter shock tetézve a tükör csapás berázással állványról! Nálam a G6-al ritkán találkoztam vele. Simán töröltem az életlen képet betudva egy rossz fókuszálásnak, nem tűnt fel. Csak később olvastam róla hogy ez is okozhat életlenedést, onnantól persze sasoltam, aztán meg már váltottam a stabi és 4k miatt.
Itt van egy bőlére eresztett videó bemutató G7-el. -
jube7
tag
Ha nem volt még esetleg: Olympus E-M1X, és hát obi is legyen hozzá!

-
itouchfan
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
értem köszi!
És akkor ha megvenném így, akkor milyen hátrányokkal járna? Gondolom a zár felcsapása néha bemozgatná a szenzort, és sok elmosódott képem lenne?
Mit jelent, hogy e-shutterrel ki tudom váltani? Az igényel plusz időt/beállítást a gépen, vagy gyorsabban "használódik", amortizálódik tőle?Bocsi a hülye kérdésekért, de sose volt még MILC-em, és egyszerűen nem értem, hogy hogy lehet olyat gyártani, hogy a gép berázza saját magát kb a leggyakrabban használt zársebesség tartományban

-
AMn3t
tag
sziasztok
van itt vkinek tapasztalata az olympus penz visszafizetesi promociojaval?
kettot igenyeltem a napokban, egy em-1 mark ii re szolot es egy oly 60 2.8 macrora szolot
az em-1 re meg is erkezett a visszaigazolas, a masikra viszont nem ...
a kerdesem az lenne, hogy utobbinak hosszabb az atfutasi ideje, ne aggodjak, vagy vmit elronthattam a beadas soran?
-
-
padi68
senior tag
Sziasztok,
melyiket érdemesebb megvenni?
om-d-e-m10-mark-II pancake-14-42ez-40-150- vagye-m10-mark-iii-fekete-ez-m1442-ii-r-fekete-ez-m4015-r
M10-2-es 4 év garival lenne ~260e Ft
M10-3-es 3 év garival lenne ~ 233eFt
Köszönöm Á
A pancake, azaz EZ objektívben elektromos zoom található, a IIR-es verziója manuális. Ez nem összekeverendő a fókusszal, mind a kettő autofocus rendszerrel ellátott.
Fényerőben is megegyeznek.
A pancake kisebb, kompaktabbAz E-M10III videóban erősebb, hiszen ott már a 4K felbontás is helyet kapott. Kényelmesebb, nagyobb lett a markolat.
-
MrChris
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Jó gyüjtemény, Panával is lehet színes képet készíteni!
Lr-t ajánlom, vannak profilok, kiválasztod a három használható közül amelyik tetszik, wb-t korrigálsz, kicsit húzhatsz a szaturáción. Ezen felül cizellálhatod helyi szűrőzéssel. Nem bonyolult, csak az a kérdés mennyire kapsz rá erre. Számomra önmagában megfelelő a Pana szín. Néha (vagy mindig
) találok egy egy részt amit máshogy gondolnék. De majd segítünk. 
itouchfan: valami olyasmi. Kb G6-nál kezdett ez a zárdolog kijönni, nemtom mi az oka, talán másik zár ami durvábban müxik. Az újabb vázakban (gx80-tól) új zár van, csendesebb, puhább, finomabb az érzet, olyan profi csillapított. Már nem rázza be a szenzort, tizedére csökkent a rezgés. GX80/G80 és felette/későbbiek teljesen mentesek ettől.
-
HoaryFox
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nem kell nagy dolgokra gondolni, az alap annyi, hogy beteszed Lightroom-ba a RAW fájlokat, File -> Export és készen is vannak a .jpg vagy .png képek
Persze, ezernyi javítási lehetőség van még benne. -
itouchfan
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszönöm!
Ez a shutter shock az, hogy a ?zár? felcsapása rezgéssel jár, ami bemozdítja a kamerát ezért bizonyos zársebesség tartományban életlen lesz a kép? Valahol azt írják, hogy 1/20-1/200 között, ami mondjuk nem a legjobb...
Hogy lehet ilyen hibát a gépben hagyni?Gx80, G80 mentes ettől?
-
qpakcovboy
őstag
Találtam egy galériát, ahova a g80-al készült képeket töltöttek fel. A készítő leírta, hogy a fotók raw-ból lettek előhívva lightroom segítségével. Nekem ezeknek a képeknek a színei nagyon-nagyon tetszenek, de sanos alig vagyok járatos raw előhívásban.
Kénytelen leszek beiratkozni valami tanfolyamra. -
Tin_Shield
őstag
válasz
itouchfan
üzenetére
A G7-et azért gondold át a shutter shock miatt. Persze együtt lehet vele élni, igyekezni kell elkerülni a kritikus zársebességeket és/vagy e-shuttert használni ilyenkor. Az utódok sokkal finomabb mozgású zárjával gyakorlatilag megszűnt ez a kellemetlen jelenség.
A kinézett objektívek jók. A mft bajonettes Sigma és az Olympus objektívek is tökéletesen működni fognak. -
itouchfan
őstag
Ahogy látjátok, erősen kacsintgatok a Panák felé.
Amire most legjobban hajlok, az egy:
G7 váz
Pana 12-32 kitobi
Oly? 45 mm f1,7
Pana 45-150 f4,5,6A kérdésem továbbá, hogy az Olympus (pl. Pen 17 mm F2,8), és a Zuiko objektívek ugyanúgy működnek a Pana vázon, mint egy gyári obi? Van megfelelő sebességű AF, fénymérés, stb..?
Sigma fix 2,8-asok is vonzóak árban, teljesítményben is jót nyújtanak?
Illetve mi a véleményetek erről a kombóról amit fent írtam? Ilyen igazi mindenes felhasználás, főként utazás, kirándulás, túrázás, de portré és (családi) események, gyereksport fotózása is szerepel a repertoárban.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
qpakcovboy
üzenetére
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
cenzor
üzenetére
A kontrasztosabb témára áll rá a fókusz. Én általában 3x3-as fókuszmezőt használok, azt könnyű a témára rakni úgy, hogy nem kell mindig átkomponálni. Teljes mezős AF-el nem is próbálkozom. Továbbá, mivel a fő téma nálam a család, az arcfelismerés + közeli szem fókusz megy.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Én eddig oly párti voltam, nagyon ridegnek tartottam a pana színeit, de ezt is meg lehet szokni
-
Schanyee
senior tag
válasz
padi68
üzenetére
Ízlés kérdése, én Panasonic-kal kezdtem, jött 3 év olympus majd visszatértem Panasonic-ra. Egyik váltást sem bántam meg. Oly színei jobbak ez így van, de a legutóbbi pana vázon még nem lőttem raw-ot, simán jó a jpg. A régi Panasonicok voltak inkább problémásak. Mint ahogy ami régen volt oly gyengeség azon is sokat javítottak. Nekem a video, a követő fókusz, a fogás és a menü miatt lett végül Pana. de ezekben is nagyon minimális már a különbség.
-
cenzor
tag
Sziasztok!
Az autófókusz használatával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Abszolút kezdő vagyok, E-M10 Mark II gépem van. Ha az alap beállítás szerint az összes fókuszpontot használom, akkor elég sokszor rosszul találja el a gép, hogy mire is szerettem volna fókuszálni. Megértem, hogy nem lehet gondolatolvasó, de ha pl. egy kutyát szeretnék lefotózni, 1-2 méterről, úgy hogy a kép 20-30%-át lefedi, akkor szerintem illene helyesen tippelnie.
Ezt kiküszöbölendő, csak középen hagytam egy apró fókusz pontot, azzal fókuszálok, majd beállítom a képre a végleges kompozíciót. Ez így biztosabbnak tűnik, persze lehet sokszor lassabb.
Kérdésem, hogy van erre valami jobb módszer? Így úgy érzem, mintha a sok fókuszpont csak dísznek lenne, nem igazán látom mi az előnye. Remélem nem kérdezek nagy butaságot.
Köszi!
-
MrChris
nagyúr
válasz
padi68
üzenetére
Az EZ14-42 palacsintát ha lehet hagyd ki. Az egyik leggyengébb képű milc zoom objektív, főképp 14mm-en. Keress vele mintaképeket, de figyelj arra, ne a sima 14-42-vel készült legyen.
Bocs úgy látom a linken a rendes 14-42IIR objektív van. A Pana 12-32 viszont nagyon ajánlott.
Bár kicsit pilinszka, kompaktos, vigyázni kell rá. -
padi68
senior tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
és a gépeket nézve?
-
scarabaeus
őstag
válasz
padi68
üzenetére
Szárazan leírva:
12 mm: vízszintesen 72°, függőlegesen 57°. 100 mm: vízszintesen 10°, függőlegesen 7,4°.
14 mm: vízszintesen 63°, függőlegesen 50°. 150 mm: vízszintesen 6,6°, függőlegesen 5°.
Csak az elejét nézve, nekem személy szerint jól jön a 12 mm, m4/3-ra váltva ez 14 mm-re szűkült össze egy ideig, de viszonylag hamar jött a 12 mm fix, aztán a 12-32 véglegesedett és elégedetten használom.
Másnak viszont teljesen más prioritásai lehetnek. -
padi68
senior tag
válasz
padi68
üzenetére
érdemes a 12-32mm-35-100mm helyett esetleg a m10-mark-III.-ezust-ez-m1442+ 40-150 választani?
206 vs 233eFt

-
Grga_Pitic
aktív tag
Fotóra nekem Olympus, és nem is kifejezetten a JPEG motor miatt. Nekem kezelhetőségben jobb az Olympus E-M10 mk2: menüje talán első blikkre kaotikusabb, de a funkció gombok és tekerők nagyon jól testre szabhatóak. A kiegészítő grippel meg nagyon jó a fogása. A GX80 szenzora, ha jól tudom, megegyezik a GX7/GM1 Pana szenzorral, ennél jobb az Olympusban lévő Sony szenzor.
-
padi68
senior tag
Sziasztok,
kicsit beleolvastam a lapba
az már biztos hogy PANASONIC DMC-GX80 a választott gép.
azt nem tudom melyiket érdemesebb megvenni: 12-32 és 35-100mm
vagy a 14-140mm
szerintetek?
kicsi város, de inkább sok tájkép az irány.
Köszönöm Á
-
Mercutio_
félisten
A GX80 keresője teljesen vállalható
bár tény, hogy van nála jobb.A GM5-é eléggé egérmozi volt, tényleg csak arra jó, hogy napfényben is tudj valamin komponálni, de pl. kis DoF-nál már csak pinpointAF-fel láttad, hogy éles-e amit élesre szeretnél állítani, normál nézetben volt, hogy nem pont oda ment a fókusz ahova gondoltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
az a nyakamban van.
).
ez a 3 egy övtáskában elfér 
Ezt látva meg megnő az étvágy és a maximum lesz az elvárás.