Hirdetés
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel topik
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Hitelesített viszonteladói programot indított az Ulefone
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Dugd rám a telefonod, megmondom ki vagy!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
oil120
üzenetére
Az E-M1 MkII-őt alapul véve: jpg-ben csak 25 illetve 50 Mpixel van, a 80-hoz raw kell. De a 80 is azt jelenti, hogy megduplázódnak a pixelek mindkét irányban. Tehát az eddig halszemmel fotózott 1x1 pixelt lefedő hangyafütyi 2x2 pixel lesz. Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy ettől még nem lesz belőle ilyen super macro Az elképzelhetetlen
sebesség... ja, nem; izé felbontás továbbra is sok kis mozaik kép összefűzéséből érhető el. -
Mirman
őstag
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Csak fókuszálás közben hallod, vagy bekapcsolt állapotban egyébként is?
Én belefutottam már olyan furcsaságba, hogy az objektíveim mindegyike (pana 12-32, 17/1.8, oly60, és a zuiko35) kattog az E-P1-en, a Pana és a 17-es (akkor ez még nem volt meg) kivételével mindegyik kattogott a GX80-on és az E-M5 II-n egyik Zuiko sem, de a Pana igen, csak ritkábban, mint az E-P1-en.
Akkor valami olyan helyre kötöttem ki, ahol azt írták, ez azért van, hogy az élőkép megfelelően működjön és a váz a blendét állítgatja össze-vissza, ha éppen túl fényes terület felé irányítom a gépet. Szó szerint, akkora kattogások voltak hallhatóak, hogy csak lestem. Ezekkel a kattogó szettekkel egyébként az AF is hangos volt, míg az E-M5 II nem állítgatja a blendét ugyanolyan szituációkban (a Panát néha igen) és ugyanazok az objektívek (főleg a 17-es és 60-as zuiko) teljesen halkak fókuszáláskor. Szóval kicsit furcsa, hogy ugyanaz az objektív tud nagyon hangos és teljesen néma is lenni, miért függ ez a váztól...
Kíváncsi leszek, hogy másik vázon halk lesz-e.
-
-
trlala
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Kitűnő objektív az. Gyakorlatilag az m43 értelmét adja. Leggyakrabban ez van velem egy pen-f társaságában.
-
inzsellér
tag
válasz
oil120
üzenetére
Én is csak monitoron néztem (habár az egy elég jó 24"-os Dell), és ott nem vágott mellbe. Lehet, hogy egy 60 colos 5K-s tévén, vagy egy nagy poszteren közelről kukucskálva komoly különbség van, de az nem az én világom, a max. A-3-as nyomatokra pedig elég jó a sima kép is. De valszeg én vagyok igénytelen

-
Speeedfire
félisten
válasz
inzsellér
üzenetére
Apropó AF gyorsaság. Vasárnap délelőtt volt szerencsém használni hosszabb ideig a panasonic 20 1.7-et modell fotózáskor. Parádés volt. Azt hittem, hogy olyan lesz vele dolgozni, mint sajtreszelővel rejszolni [link]. De nem. Meglepően gyors volt kint a szabadban. A fókusz is elég pontos volt, 1-2 alakommal ment csak félre. Valószínűleg maradni fog. Max ha cserélek, akkor csak fényerősebb 1.4-re.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
GX80-on kikapcsolt stabival, csendes szobában, fülemhez emelve hallom a mozgatás halk hangját. A stabinak is kb ekkora hangja van más frekin. Az egész egy halk surrogás. A 12-32 kb ugyan olyan halk, csak mélyebb, meg gyorsabb.
-
inzsellér
tag
Van valakinek tapasztalata a Leica 12/f1,4-es obival (élesség, AF gyorsaság)?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Közben meghallgattam kollégám E-M1 II vázán az ő objektívét, azon teljesen halk, egy minimális fókuszálási nyöszörgést ad ki, ami akkor hallható ha odateszem a fülem.
Közben kaptam a tippet, hogy kapcsoljam ki az IBIS-t a G80-on, hallgassam meg úgy is, lehet annak a hangja adódik hozzá (ugye ez a váz eleve problematikus volt az elején a hangos IBIS miatt, ami firmware frissítéssel lett csökkentve, de lehet ennek a hatása csak Panasonic objektívekkel áll, Olympussal nem). Holnap még futok egy kört azzal, hogy behozom a cuccot az irodába és oda-vissza kipróbálgatjuk.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az Olympus 45mm 1.8 esetén amúgy mennyire normális a AF hang? Az általam olvasott tesztek szerint teljesen csendes, de az a példány ami nálam van viszont nem az, vagy legalábbis nem tudom eldönteni, hogy ez annak számít-e. Nem hangos, csak mondjuk a Panasonic 12-60-hoz képest azért hallok némi "szervó" szerű hangot fókuszálás közben.
Arról olvastam, hogy AF-C módban videó alatt hallható egy gyorsan tikkelő hang, de nem ere gondolok.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ahogy nézem alig nagyobb, mint a 12-40 pro, és a tömegük is kb egál. Ez tényleg nem is olyan nagy. Nyílván nem is pici.

-
Tin_Shield
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Megéri megnézni azt a 35-100-at, szerintem meglepően kicsi és könnyű 2.8-as zoomhoz képest.
-
vakablak93
őstag
hát nagyon köszönöm a válaszokat, akkor vagy oly 75 vagy a pana-leica zoom, megnézem mindkettőt élőben , hátha el tudom viselni a méretét 35-100-nak
mégegyszer köszönöm mindenkinek!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Többet kéne tudni, illetve a látni a videókat...
Én a Pana 35-100 f2.8-ra gondolam volna első körben, de ha a zoom nem játszik akkor nem igazán van az Oly 75-ön kívül más natív cucc.
Esetleg valamilyen adapterezett objektív, annak minden macerájával együtt... -
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
15m-ről még lehet, hogy az is kevés lenne neki. 100mm körül lenne neki az ideális a dofsimulator alapján. De olyan meg csak zoom-ban van. Felette meg a pana 200 2.8 van.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Olympus 75 f1.8. Ez kb. ideális gyutáv 10-15 méterre, az egész alakos képkivágáshoz.
-
vakablak93
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
az ár őszintén szólva nemizgat különösebben, de a zoom-ok nem az én világom
,de azért köszönöm -
Speeedfire
félisten
válasz
vakablak93
üzenetére
Csak tippelek, de talán olcsón az oly 40-150, pana 45-150. Viszont ezek nem fényerős obik, fényerősből az oly 40-150 pro. De ennek elég borsos az ára.
Merre vannak a videók? Most már kiváncsi vagyok.

-
vakablak93
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
olyasmiket videózok mint pl, legutóbb dél amerikában ki marad állva a hullámokkal szemben verseny vagy előtte az andokban egy hegyi folyóban kialakult medencében úszni és ugrálni le a szikláról bele a vízbe és hasonló őrültségek
ezek sosem lesznek közel viszont egy fotó ilyesmire nekem nem lenne elég és nem mindig találok egy sziklát a folyó közepén amire kiteszem a kameráta segítségedet pedig köszönöm!

-
Speeedfire
félisten
válasz
vakablak93
üzenetére
Esetleg a sigma 60 2.8, oly 45 1.8, pana 42.5 1.7, oly 75 1.8. Ezek a nagyobb, fényerősebb obik.
De ilyen messziről mi értelme van? Vagy miért kell ilyen messziről? -
vakablak93
őstag
szeretnék elnézést kérni a topiklakóktól, tegnap feltettem egy kérdést hogy videózásra milyen objetívet ajánlanátok, de nagy fáradtságomban azt már elfelejtettem elmondani ,hogy a 12-32 vége rövid is volt nekem erre a célra.
leginkább messziről venném magam meg úgy másokat is, kb10-15 méterre , szóval egy hosszabb obira volna ötletetek?az említetteket azért mindenképp megnézem.
mégegyszer elnézést, ha hajlandóak vagy ismét segíteni ,akkor ígérem nem rontom tovább itt a levegőt

-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Ne forgasd ki a szavaimat kérlek. Ilyet még csak nem is sugalltam. Egyszerűen megjegyeztem, hogy az sem egy nagy durranás.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nem tudom ezt mivel rögzítette. De értem én. A vloggerek a hülyék, hogy nem használnak mft-t....
(#89572) MrChris: szerintem azért a pénzért amit kap érte te még a golyóidra is kötnéd
talán még én is...
Másrészt el tudom képzelni, hogy simán csak használja. Próbálgatja. Egyszer megunja. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Ahogy látom inkább állványra teszi, biztos ingyen szenved vele! Hány kiló az a szett? Meg félre megy a fókusz és 45°-ban tartja, mert alig bírja csuklóval. A pénzen kívül nem látok más indokot erre a gépre. Úgy kell neki!

-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Gyors belenéztem, de azért ettől az AF-től sem pisiltem magam alá.
[link] -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
+1, köszi, jól összefoglaltad a gondolataim.

Visszatérve Neistat vlogjaira. Legalább fél éve nem néztem rá. Canon 1Dx mII-t használ mostanság, ha jól látom. [link] OK, overkill, de valljuk be, jó a képminőség, klassz a mosoda.

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
inzsellér
üzenetére
Én ha tehetem, mindig használom. Nem sokat szoktam a gép előtt utómunkázni, ez pedig lerövidíti azt a kevés időt is. Ha a WB-t jól belövöm, akkor sokszor csak elég leméreteznem 16 MPX környékére és utána sem élesítenem, sem zajt szűrnöm nem kell.
A munkahelyi monitoron nem nagy a különbség, itthon a nagy 4K-s TV-n viszont rendesen látni.
-
inzsellér
tag
A HiRes üzemmódtól én se vagyok annyira oda, kipróbáltam a G-9 Leica 12-60-as kombóval, de még egy jó 24"-os monitoron se látok igazi különbséget (azért az a 130 MB eléggé zabálja a memóriát). De lehet, hogy az én szemem túl öreg már...
De nekem jobban bejött a croppolás, felére vágva képet a gyútáv megkétszereződik, a felbontás viszont megmarad. Itt egy próba, 2 km-ről lőve, 300 mm-en, felére croppolva:
https://www.flickr.com/photos/inzseller/39928597973/in/album-72157706116742795/ -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én nem mondtam, hogy Canon vagy Sony kell neki. Arra reflektáltam, hogy a vloggerek leginkább ezeket vásárolják, éppen a megbízható(bb) AF rendszer miatt.
Az MFT sem alkalmatlan erre a műfajra, de érteni kell egy minimálisan a videózási alapokhoz és a vloggerek többsége nem ilyen.
A mobilos megjegyzéssel olyan szinten egyetértek, hogy sokaknál a tartalom nem indokol ennél komolyabb befektetést.
Csak fórumtársi tiszteletből mondom, hogy inkább olvasd el kétszer amit neked írnak, mielőtt kiforgatod mások szavait, akár direkt, akár nem szándékosan.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én elhiszem nektek, hogy a követő fókusz jobb más rendszerben, ezért Canon és Sony ajánlott. Tiszta sor.
Az egész onnan indult, hogy én ismerek olyat, aki vlogger és nem tudja magáról, hogy fekete listás az MFT és még meg is él belőle és erre jött a reakció, hogy ő biztosan pénzt kap érte, meg neki, sőt egy vloggernek elég lenne egy telefon is. Ezt éreztem kissé erősnek, főleg, hogy most írod, hogy egyenesen Canon vagy Sony kell neki, ami nagyon messze van egy telefontól.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem azt mondta hogy az MFT nem jó videóra, hanem azt hogy szar az AF. Ez ténykérdés, vloggerek kerülik is kilométeres kitérővel ezt a rendszert, mert csak a kínlódás van vele. Az E-M1 II a legkevésbé vacak AF-ben, de még az sincs a fasorban a Canon és Sony mögött.
Más aspektusban viszont (főleg a Pana) nagyon jó videós vázakat készít, de ezek csak azoknak jók, akik nem akarnak az AF-re támaszkodni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem trollkodásnak szántam, az nem ilyen.
Csupán válaszoltam egy korábbi kérdésedre, illetve reagáltam a hozzászólásra, abban ezek álltak:
"Fogadok valami vlogger akinek valójában egy telefon is megfelelne"
- Mert te tudod, hogy egy vloggernek a telefonnál nincsen többre szüksége."Aki mft-vel vloggerkedik az biztosan pénzt kap érte."
- Mert te tudod, hogy az összes vlogger aki merészel mft-vel videózni, az pénzt kap érte."Igen még az em1 ii is alkalmatlan."
- Ha a jelenlegi csúcs MFT váz alkalmatlan, akkor az egész MFT az, szerinted."Ki írt itt olyat, h nem lehet mft-vel videózni?"
- Magát a tényt, hogy ott van egy piros gomb a vázakon, amivel indítható videó nem mondtad ki, hogy ez nem létezik, de egyébként eléggé savaztad a videós képességeket. Erre reagáltam, hogy azért itt a fórumon elhangzanak olykor furcsaságok maximális magabiztossággal és offtopicként említettem, hogy ha a HI-RES is annyira használhatatlan, mint azt ezeken a fórumokon megállapították páran, akkor talán mégis jó lehet az mft akár videózni is."Az új Oly vázhoz meg jó étvágyat. Habzsold."
- Ezen az ágon az új gép nem jött szóba... De igen, én látok értelmet az új vázban, megvenni viszont nem fogom, mert messze áll tőlem a telefotózás. -
vakablak93
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
ránézek,
-
hibavissza
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
Az Oly 17 f1,8-ról nézz meg pár teszt videót. Nagyon rondán "élez át". Követő fókusz abszolúte felejtős vele.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ki írt itt olyat, h nem lehet mft-vel videózni? Semmi értelme annak amit itt összehordtál. Illetve igen van. Trollkodsz. Itt mindenki azon kesereg, hogy mostanáig nem sikerült jó követőfókuszt inegrálni egyik mft vázba sem. Ez teljesen nyilvánvaló korlát egy csomó felhasználási körben. Az új Oly vázhoz meg jó étvágyat. Habzsold.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Azt nem tudom, hogy Panával minden "funkciója" működik-e, pl. én nagyon szeretem azt, hogy ha szükség van a manual fókuszra, csak hátrahúzom a gyűrűt és átvált abba.
A bokeh szerintem nagyon szép, a színvilága melegebb mint a Pana üvegeké, ami nekem megint csak jobban bejön, ha ezek neked is rendben vannak, akkor a képélesség lehet még érdekes. Ugorj be a Flickr 17/1.8 csoportba és nézelődj. Ha elég nagy a záridő, akkor tuti nem a kézmozgás miatt lesz életlen, ott meglátod, hogy elég-e ez neked.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Talált, egy vlogger az, de nem kap érte pénzt, tudtommal.
Egyébként egy vloggernek miért is felelne meg egy telefon?
Miért nem lehet MFT-vel videózni?Amikor az E-M5 II megjelenése után a fórumokat olvasgattam, nagyjából az volt a "közvélemény", hogy egy szar váz, mert a HI-RES mód ebben a formában használhatatlan, soha senki se fogja használni, szóval ha azt nem nézzük, akkor 0 újítás, jó drágán.
Ehhez képest én nagyon is sok képemnél tudom használni ezt a módot (és baromi kényelmes 1 gombnyomásra kapni 1 db jó nagy RAW-ot), szóval ezek után még azt is eltudom képzelni, hogy valakik mégis tudnak értékelhető videót csinálni MFT-vel.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Szóval ha jól értem, a 12-32-t cserélte a 20/1.7 amivel szeretsz fotózni, de videózni nem, arra kell valami más.
És mi lenne, ha egyetlen objektíved lenne, ami jó lenne mindkettőre? M.Zuiko 17/1.8. Nagyon gyors fókusz, prémium összeszerelés és a képe is korrekt. Az ára mondjuk nem az, de nagyon sokszor be szerezhető újonnan 99.990 Ft-ért a Mammut Media Markt-ból. (amiből még visszajött a pénzvisszatérítés is, de sajna az most nincs, várhatóan tavasz végétől újra lesz). Használtan ritkább, mint a 20-as, de elcsíphető 1-1 darab.
A tesztek egyébként képélességre a 20-ast hozzák ki jobbnak, sőt, egyes tesztek egyenes jól lehúzzák, ezért mindig kerülgettem a 17/1.8-t, aztán egyszer olcsón hozzájutottam, gondoltam ha nem is annyira jó a tesztek alapján, mint a többi fix, ennyiért nekem megérheti. Nos, azóta eléggé fenntartásokkal kezelem ezeket a fotelből ülős teszteket, ugyanis ez az objektív szerintem nagyon jó!
-
vakablak93
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
ha már lecseréltem akkor mindkettőre keresek valamit, ennyi,
-
hibavissza
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
A 12-32 miért nem lenne jó erre a célra?
-
vakablak93
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
kössz, ránézek mindkettőre!
-
Speeedfire
félisten
válasz
vakablak93
üzenetére
A 25 1.7 sokak kedvence. Vagy esetleg 17mm?
-
vakablak93
őstag
hali, egy kis infó kéne ,egy gx80-hoz keresek valamilyen objektívet ami videózásra jó, fotózni kb 99%-ban imádom a 20mm 1.7-et de vidire nem jó mert lassú a fúkusz (nálam a 12-32-t váltotta le ), ti mit ajánlanátok? egy helyre le volna mindig téve a kamera , mondjuk egy tengerparton vagy hasonló és úgy kéne vegyen (alkammi használat de akkor legyen jó ha már használom), így a Dual IS nem szempont, de azért óriási ne legyen
előre is köszi
-
Stauffenberg
nagyúr
8 bit 4:2:0 internal és external (!) 2019-ben, ráadásul 3000 euróért? Nem ez fogja az Olympust berepíteni a komolyan vehető videósok közé.
A Fujifilm egy időben jobban le volt maradva ezen a téren az Olympusnál, most meg jó úton vannak a legjobbak felé, mert használják az agyukat.
Azért fáj ezt a vergődést látni.
-
jube7
tag
Egy első benyomás az E-M1X-ről videós szempontból. Remélem, még nem volt.
-
iscsu
tag
Nagy-nagy köszi idáig mindenkinek. Hozzátettem a HDEW-et, és csináltam beírós egyebet is.

-
-
iscsu
tag
Urak,
Obit rendeltem az eGlobaltól 17 napja, és egy hete azt olvasom minden nap a saját kamutrackingjükön, hogy "We apologise for the delay, we are following up your order to get it delivered to you as soon as possible.", a dpd tracking meg "Order information has been transmitted to DPD.".
Itt ahogy láttam, sokaknak nem volt baja; viszont a trustpilotos reviewokat viszonylag könnyű röhögés nélkül elolvasni. Gondoltam csinálok azért egy mini statisztikát, mielőtt nekifutok a PayPal claimnek.Full anonimra csináltam, tökre megköszönném, meg minden ilyesmi, hogyha kitöltenétek. Ha esetleg más márkatopikban is tudtok olyat, aki rendelt, akkor akár terjeszthetitek is.
Ha valaha is személyesen találkozunk, minden kitöltő a vendégem egy sörre.Köszi.

-
Speeedfire
félisten
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Abban meg tökre egyetértek mindenkivel, hogy a Full Frame világnak nekimenni a DFD-vel egyszerűen több, mint ciki."
Viszont ott a kisebbik, olcsóbb (2000 USD) fullframe modellbe is belefér a 4K/60p videó, a dual IS, a High-Res Mode és egy 5.6 millió pixeles (!!!) EVF. Hja, DFD lesz benne, vloggereknek pl továbbra is bukó, de rengeteg videós területre nagyon is bestbuy lehet, mert több olyat is tud nyújtani, amit jelenleg egyik FF gép sem... főleg nem 2000 dodóért. Kár a DFD-ért, tényleg frankó volna egy jó PDAF és tényleg szidtam én is, de a TUR... izé E-M1X után nekem legalábbis jóval átgondoltabb terméknek tűnik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Nekem úgy dereng, hogy a GH5-öt szponzor megállapodás miatt használja/használta (a tévedés jogát fenntartom). Mint az éppen aktuális Samsung csúcsmobilokat is (na ez már egészen biztos, mert több TV reklámjukban is szerepelt, sőt forgatott reklámot ő maga is nekik). A Canon 6D II meg feltűnően egyidőben bukkant fel egy csomó híres Youtube videósnál, mint Neistat világi cimborájának számító Peter McKinnonnál is. Szerintem Neistat még az EOS 80D-vel csinált videót utoljára tényleg önszántából és nem azért, mert egy PR-os a kezébe nyomta.
Btw jó ideje nem nézem a csatornáját, néha elkapok egy-egy videót, de nálam ott tette be a kaput, mikor elkezdte a napi vlogot csinálni a nagy büdös semmiről. Nagyjából azóta sem tért magához, hiába állt már le a napi vloggal.
Továbbá a GH5-ös videói a tartalmi dolgoktól elvonatkoztatva is nézhetetlenek, állandóan félre van fókuszálva és még az objektíve is olyan focus breath-et tol, hogy beleszédülök amikor az AF huntol (és azt sokszor csinálja). A Panasonic igazán gatyába rázhatná már ezt az AF rendszerét, mert amúgy van pár gépe, ami egyébként tök ideális vlogger masina lenne.
Abban meg tökre egyetértek mindenkivel, hogy a Full Frame világnak nekimenni a DFD-vel egyszerűen több, mint ciki.
-
Warton
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
És egyébként kit érdekel?
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Egy rakat kamerát használ, használt már. Amikor GH5-öt használ akkor nem Canon 6D II-t használ. Amikor GoPrót, drónt használ akkor sem GH5-öt használ, de akkor a 6D II-t sem használja.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
A friss videóiban megint felbukkan a Canon. De amikor kijött a GH5, akkoriban tényleg azt használta.
-
Mirman
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Casey nem 6D II-t használ vlogolashoz ? Tavaly volt egy videó amiben ezt ecsetelte.
-
hibavissza
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Én Casey Neistat videóit nézem időnként. Minden második-harmadikban van olyan rész amely alatt már én érzem magam kínosan, olyat művel a GH5. Mondjuk okom nincs rá, szóval nem tudom miért.
De amit a Panasonic-Olympus művel fókusz terén az tényleg szánalmas.
És ekkor olvasom, hogy a a FF Panában is DFD-lesz.....
Rákerestem erre a Mogyorósira. Nem emlékeztem a nevére, de tényleg az ő videói jutottak eszembe. Láttam párat valamelyik Iphone kapcsán régebben. Katasztrófa. Mint disznó a jégen. Pedig PDAF.
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Na de miért mondasz ilyet? Magyarósi Csaba videóin is öröm nézni, hogy folyamatosan a háttérre húz a fókusz

-
hibavissza
veterán
-
jaanoo89
aktív tag
-
anaqer
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ééés itt válik nyilvánvalóvá, hogy az übercsúcs Canon vonalat nem követem eléggé.
Kösz, mindig tanul az ember. -
asdf_
veterán
válasz
anaqer
üzenetére
Arra is probaltam celozni, hogy folyamatosan kullognak videoban a tobbiek utan, most eltelt x ev a legutobbi modell megjelente utan, es ahelyett, hogy tortent volna valami pozitiv valtozas a video teren (amit majd le lehet csorgatni az em5 III-ba) igy elso blikkre olyannak tunik, mintha a videos reszhez hozza sem nyultak volna (tehat tovabb noveltek lemaradasukat). Ez pedig sok jot nem jelent az em5 III videos kepessegei teren, mert megint le lesznek maradva 1-2 lepcsovel, neadjisten meg ott se nyulnak hozza (marpedig akkor mar szerintem nem lesznek abban a helyzetben, hogy elengedjek ezt az egesz videos dolgot azzal, hogy mi fenykepre gyartunk, videomeg van olyan, amilyen, tessek beosztani).
Nyilvan a megszokott es kiismert cucc helyett egy nullkilometeres eszkozzel keszitett 15 perces youtube video alapjan nem lehet ezt meg teljesen megitelni (bar nekem nem tetszett, amit lattam), varjuk meg a videos tesztet, de en azt erzem, hogy az lesz benne, hogy kb. megismetelhetnek, amit az em1 II-nel mondtak, nem valtozott semmi kepminosegben. -
Grga_Pitic
aktív tag
Ahogy külföldi fórumokon látom, sok amatőrnél megfér egymás mellett több rendszer viszonylag kiterjed objektív parkkal is. Profiknál meg még inkább van erre keret. Szóval nem biztos, hogy az Olympus célja az E-M1X-el a Canon / Nikon / Sony csúcs vázakkal versengés, jól megférhet a táskában mellettük.
-
asdf_
veterán
Nyilvan benne lehet, hogy nem a regota hasznalt gep, nincs meg kiismerve, meg mittudomen, de megneztem a dpreview-s videot, ezt az uj geppel videoztak, haaaat, nem mondom, hogy nem volt egyertelmu kb. az otodik masodpercben, hogy ezt a reszt nem a GH5-tel vettek fel (es csak 720p-ben neztem, nem is raktam fullscreenre). Ebbol sem lesz videos gep.
-
jaanoo89
aktív tag
Tökjó, hogy megfogdosva is ezek voltak a benyomásaid.
A szenzor témához: Nekem kifejezetten rossz volt komponálni 3:2-ön a 4:3 után. Valahogy nem jött be. Ha monitorra szánom, megvágom 16:9-re és tökjó háttérképnek, de szerintem sok téma meglehetősen furán mutat ilyen oldalaránnyal.
A kijelzők szerintem a videók miatt nyúlnak, kb. 21:9 környéke, ami már tökjó, de egyenlőre az ipar nagyja megállt a 16:9-nél, ami videóra is jó és még munkához is elviselhető (de szerintem egyikre sem kiemelkedően jó), ha tehetném, monitorból egy 30"-os 4:3-ost vennék, tv-ből meg 21:9-est.
(Tablet vásárláskor is ezért döntöttem többek között iPad mellett, a Youtube kicsit fura, de mindenhol máshol sokkal jobb).
-
Studi
veterán
Jajj, lemaradtam, de azért pár dolgot ideböffentek.

Volt szerencsém kézbevenni. Azbesztmegb@sztaabüdösk@rvaélet. Nagyon profi, nagyon kézreálló, nagyon minden ott van, ahol lennie kell. Amit az Oly profi minőségnek szán, az vitathatatlanul az is.
szenzor: egyre inkább hiszem én is, hogy zsákutca. És kevésbé a mérete, inkább az oldalaránya. Ezt ugye akkor találta ki az Oly, amikor még 4:3 volt a kijelzők 95%-a, és az volt a magvas gondolat, hogy mi majd jól kitöltjük a kijelzőt, nem lesz fekete csík alul-felül, mint a 3:2 oldalaránnyal. Csak a megjelenítés nagyon másik irányba mozdult el. Így ha csak 3:2-re vágok, mert jó eséllyel arra minimum fogok, akkor még a kis szenzorból is elvesztek 10%-ot. Ez baj. És akkor még nem beszéltünk arról, ha elkezdezdek telefon-monitor-TV oldalarányban gondolkozni. Sokkal többnek érzem ezt a veszteséget, mint az érzékenységet. Egy 3:2 oldalarányú, azonos felületű szenzornak nagyon örülnék, de hát az nem ez a szabvány.
PRO obik: tudom, mindenki szeretne kicsi, fix nagylátószöget inkább, de azért a rendszerre azt mondhatjuk, hogy a rendszer ekv 14mm-től 800mm-ig le van fedve teljesen. Amit m43-ban nem találsz meg, azt a többi MILC rendszer sem igazán kínálja. DSLR fronton persze van minden is.
video: szerintem a fotósok legalább 90%-a bőven elvan évi 15 perc családi videóval. Vagy kevesebbel. Nem tudnám sorolni hosszan azokat a vázakat, amik tudják a 4k/60p-t. Igaz nem is értek hozzá...

Szóval, láttam, fogtam, nagyon megkívántam. De nekem sem ez lesz az irány, azt hiszem. Ellenben biztos vagyok benne, hogy fogják vinni, lesz rá bőven olyan kereslet, amit az Oly elvár ebben a szegmensben. Mert semmi értelme mindig 1:1 összehasonlítani a gépeket, és győztest kikiáltani. Mindenkinek mások az igényei, prioritásai. Hajlamosak vagyunk olyanok lenni, hogy meg akarunk győzni másokat, hogy bizony a mi választásunk a jó választás. Nem, az csak a nekünk jó választás. Használni kell, élvezni kell, kihasználni az előnyeit, kezelni a gyengeségeit. És elfogadni, hogy másnak más rendszer válik be. A lényeg, hogy a végén jó képek szülessenek!

-
anaqer
veterán
Nem vagyok ezzel kapcsolatban túl optimista - főleg, ami az ergonómiai vonalat illeti.
Nagyon érdekelne egy alapos statisztika, hogy "buta" M5-M10 markolatokból mennyi fogyott - hivatalosokból meg 3rd party megoldásokból is. Van egy olyan érzésem, hogy nem is kevés... és ehhez képest tizesből kijött két frissítés, az ötösből is egy, és lófüttynyit nem léptek érdemileg ebben az irányban.

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Teljesen egyet értek veled.
Ez a 1Dx II ellen megy, jóval kisebb, fele annyiba kerül. (pedig az már 2 éve a piacon van, mennyit is esett az E-M1 II ára 2 év után és mennyit a Canon ára 2 év után?!)
Ha azt a 150-400-t becsületesen megcsinálják, akkor ekv. 24-1000mm -t (kis kihagyással) lefednek 2 objektívvel, korrekt képminőséggel és úgy, hogy azt a telét jó eséllyel értelmesen meg lehet majd fogni ezzel a géppel. Melyik MILC rendszer fogja tudni ezt és mikor, milyen áron, milyen mérettel (különösen a telét nézve)?
-
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
E-M1X: az a várakozásom (ami persze lehet hogy nem jön be
) hogy ezzel az Olympus jobban szét tudja majd húzni az eddigi E-M1 - E-M5 - EM10 skálát (ami eddig nekem amúgy is kicsit mesterkéltnek tűnt) Ez az új gép egyrészt annyira drága másrészt azzal hogy a portrémarkolat sem levehető, ez még a korábbi e-m1-hez képest is rétegigény. Szóval én azt várnám hogy az e-m10 marad kb ahol volt, viszont az E-M5 veszi majd át a korábbi E-M1 pozícióját (értelemszerűen jópár funkciónak a mostani e-m1xből is le kell majd szivárognia, mint fókuszrendszer, stb)(számomra amúgy az e-m1 kialakítása lényegében tökéletes: a portrémarkolatot nagyon szeretem a stúdiófotózásnál, de utazásnál, túránál, hétköznapokban nem szerelem föl. Viszont a normál markolata nekem nagyon fontos. A pdaf-re szökőévente egyszer ha szükségem van, de persze olyankor jó ha van. Na meg hát a nagy raw buffer, ami a megjelenésekor nem is csak a milc hanem a teljes cserélhető objektíves piacot tekintve (kivéve a riportergépek) nagy ugrás volt, amit renszeresen kihasználtam (koncerten, kisgyereknél, sportnál, stb)
Eszembe nem jut e-m1x-re váltani, de hát én már mk2-re sem váltottam, nálam már eléggé érvényesül a "last camera syndrome", sokkal nagyobb újdonságok kellenének sokkal kevesebb pénzért hogy vázra pénzt adjak, ne pedig egy plusz utazásra menjek helyette) -
Warton
őstag
Az Olympus OMD Em10 markII-vel szeretnék régi 3rd party vakut használni. Namármost az lenne a kérdésem, hogy az Olympus kamerák hot shoeja mekkora volt terhelést bírnak ki anélkül, hogy megsütődne a kamera. Azt tudom, hogy a Canon DSLR-nél ez a szám az 5V, azaz ez alatt kell lennie a vakunak, hogy ne okozzon galibát. De ez mennyi az Olympusnál.
köszi a választ.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Aham, nekem eleg komolytalannak tunik ugy komponalni a kepet, hogy majd ugyis kivagom a kozepet, vagy valahol... Crop moddal meg a 300al csak 450nel jarsz es nem 600nal. Vegulis mindent meglehet csinalni, en azert szeretek a terepen fotozgatni es nem csak a gombot nyomkodni, lesz ami lesz, majd otthon megoldom a gep elott...
-
Lassú Víz
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Félszavakból nem értjük egymást
. Persze, hogy ott a 2FÉ különbség közöttük. Különösen ha közel azonos a felbontása a két gépnek. Ha az elején hozzáteszed, hogy így érted az ekv. f22-őt, azaz, hogy fixálod a záridőt és tolod utána az ISO-t, akkor rögtön értem miről írsz. -
Terapeuta
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ő is írta, hogy támaszkodnia kell...
De én pl. nem tudom normálisan tartani, ha nem látom a keresőben a képet. Ez kedvfüggően 2 mp. fölött már gond....szóval ezt a 15 másodpercet nem is tudom értelmezni.Ahogy a szövegéből árnyaltan az jött le belőle nekem, hogy RW is inkább marad az E-M1 Mark II-nál, merthogy neki sem kellenek feltétlenül az EM1X ficsörök. Talán tudatos, és ez a gép valóban egy szűk rétegigényt elégít ki....
Azt kiemeli maga RW, hogy a szenzor ugyanaz, a képfeldolgozó ugyanaz...így leírva ez tényleg lehangoló...
Az AFC fókuszára azért kíváncsi leszek...ez a téma mindig felzaklat egy játszóházi gyerekzsúr után
...és RW ezt a témát akkurátusan nem is részletezte (nem tudom, miből tartott volna megállni egy hinta előtt).. -
jmakk
őstag
Dehogy menetel, majd váltanak bajonettet, az úgyis nagyon megy nekik. Mondjuk pl. SL -re, ahhoz már passzol a féltégla méretű váz is.

-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem én találtam ki, hogy nagy betűkkel promózzam, hogy 2000 milli, meg kézből, ne tőlem kérd számon.
Mint ahogy azt sem, hogy egy 3000 dodós, profinak szánt gépbe ez így belefér:
"However, the continued use of LCD technology for the panel means that this viewfinder exhibits significantly less contrast than many competing cameras' OLED viewfinders, with darker tones that can appear washed out. Olympus claims it chose LCD to ensure the nearly instant 5ms lag time, but we're not entirely convinced this is worth the trade-off in viewfinder fidelity."
"Additionally, when you enable the 120Hz refresh rate in the menus, it's worth noting that following action is noticeably easier, though there is a slight penalty to be paid in terms of resolution that the viewfinder can display. And, whichever viewfinder mode you're in, the resolution will visibly drop as the camera attempts to find focus."
LCD paneles 2,7 megás EVF, butított felbontással, bráfó.
Itt nem versenyezni kell, kinek való ez a gép, ez így annyira profi, mint én szinkronúszásban. Hol látsz te olyat, hogy a D5 vagy az 1Dx II keresője butítva legyen? Eseményfotózásnál nem épp annak kéne lennie (a sebesség mellett) a legfontosabbnak, hogy rendesen lásd, mit csinálsz?
Whatever, én itt kiszálltam, már a pletykáknál látszott, hogy az Oly itt is teljes mellszélességgel menetel a Samsung-i úton. Kár értük.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- BestBuy ruhás topik
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Arc Raiders
- Androidos fejegységek
- Tőzsde és gazdaság
- Hálózati / IP kamera
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- További aktív témák...
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Új, Aktiválatlan, iPhone Air (256 GB) (rendelhető)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A620M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB ZALMAN I3 NEO EVGA 850W
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Ultimate előfizetés akár 4166 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ezek sosem lesznek közel viszont egy fotó ilyesmire nekem nem lenne elég és nem mindig találok egy sziklát a folyó közepén amire kiteszem a kamerát

De amit a Panasonic-Olympus művel fókusz terén az tényleg szánalmas.

...és RW ezt a témát akkurátusan nem is részletezte (nem tudom, miből tartott volna megállni egy hinta előtt)..